Telegram Web
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥فلوت‌نوازی فریبا صرافین در میدان آزادی با نوای«ای ایران»

🎼در روح و جان من میمانی؛ ای وطن
به زیر پافتد آن دلی؛ که بهر تو نلرزد!
شرح این عاشقی…
ننشیند در سخن؛ که بهر عشق والای تو همه جهان نیارزد!
ای ایران ایران! دور از دامان پاکت
دستِ دگران، بد گهران
ای عشق سوزان! ای شیرینترین رویای من
تو بمان؛ در دل و جان…

🎙زنده یاد محمد نوری

💎
🆔 @maneshparsi
در تمام آیین و ادیان جهان، «نذری» (Food Offering) وجود داشته است.

در ایران باستان،
به نذری #پیشکشی می‌گفتند.

بهترین شیوه‌ پیشکشی در بینش #زرتشت، انجام کار نیک است و گفته شده هر کس توانایی ویژه‌ای دارد، بر او شایسته‌ است تا بخشی از دارایی خویش مانند هنر، دانش، ثروت و سخن را به نیازمندان نیز برساند!


💎
🆔 @maneshparsi
🔥31
🔻آثار نمایشگاه «شکوه ایران باستان» از چین به خانه بازگشته است

 نمایشگاه «شکوه ایران باستان» پس از ۱۵ ماه نمایش در سه موزه‌ مختلف کشور چین به کار خود پایان داد و بامداد روز جمعه اول فروردین امسال، به کشور بازگشته است. 

🔸جبرییل نوکنده، رییس کل موزه ملی ایران، با اعلام این خبر تصریح کرد: بر خلاف اطلاعات نادرست برخی از رسانه‌ها درباره عدم بازگشت آثار نمایشگاه «شکوه ایران باستان»، مجموعه آثار نمایشگاه بیش از چهار ماه پیش به موزه ملی ایران بازگشته است. وی در ادامه گفت: این نمایشگاه با هدف معرفی فرهنگ، هنر و تمدن غنی ایران و جذب بیشتر گردشگران به کشور برگزار شد. نمایشگاه مذکور تداوم سلسله همکاری های متقابل موزه ملی ایران با موزه های جهان است و موزه ملی ایران پیش از این نمایشگاه هایی با موضوع مشابه در کشورهای دیگر مثل اسپانیا، ایتالیا، فرانسه، هلند و دیگر کشورها برگزار شده است. نوکنده در خصوص آثار نمایشگاه گفت: آثار منتخب این نمایشگاه مشتمل بر ۲۱۱ قلم و همچنین ۵ نمونه بازآفرینی شده (مولاژ) بود که روایتگر تنوع و خلاقیت هنر ایرانی طی بیش از سه هزار سال است. از جمله این آثار می‌توان به آجرهای قلایچی بوکان، جام زرین مارلیک، تکوک زرین هخامنشی همدان، بشقاب‌های سیمین ساسانی و چینی‌های آبی و سفید اشاره کرد.

🔸رییس کل موزه ملی ایران در خصوص موزه هایی که آثار در آنها به نمایش در آمد گفت: نمایشگاه «شکوه ایران باستان» ابتدا در کاخ‌موزه پکن در شهر ممنوعه در ۲۱ دی‌ماه 1402 آغاز شد، سپس به موزه شانگهای رفت و آخرین مقصد آن موزه سین‌کیانگ در شهر ارومچی بود که در ۱۶ اسفند ۱۴۰۳ به کار خود پایان داد. این نمایشگاه بسیار موفق با ده‌هاهزار بازدید کننده بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها و شبکه های اجتماعی چین داشت.
🔸وی تاکید کرد که مجوز خروج موقت و امانی این تور نمایشگاهی در نوبت اول و نوبت دوم در هیأت محترم دولت سیزدهم و در نوبت سوم در هیات محترم دولت چهاردهم صادر شده است. 
🔸نوکنده در پایان گفت: سابقه همکاری‌های مشترک موزه ملی ایران و موزه‌های چین به  سال 1391 بازمی‌گردد، که طی آن موزه ملی ایران با ده اثر در نمایشگاه گروهی از پنج کشور در موزه شانگهای شرکت کرد. این موزه در سال 1398 نیز با ۱۵ اثر خود در نمایشگاه گروهی دیگری با عنوان «شکوه تمدن‌های آسیایی» در موزه ملی چین حضور یافت. علاوه بر این، موزه ملی ایران، در همان سال با ۱۴ اثر در نمایشگاه «دنیای لونگ‌چون: سلادون‌های لونگ‌چوآن و جهانی شدن» در کاخ موزه پکن (شهر ممنوعه) شرکت کرد.


💎
🆔 @maneshparsi
👍2
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
جام زرّین حسنلو یکی از آثار باستانی برجسته ایران است که در جریان کاوش‌های رابرت اچ. دایسون در تپه حسنلو واقع در شهر نقده به سال ۱۳۳۶ کشف شد. قدمت این اثر به ۱۲۰۰ پیش از میلاد می‌رسد و گمان می‌رود که به دوره پیش از مادها یعنی منائیان متعلق باشد.

💎
🆔 @maneshparsi
3👍1
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM

هجدهم تیرماه؛ سالروز درگذشت مهدی آذریزدی، ادیب و نویسندهٔ کودک و نوجوان

مهدي آذر يزدي، در ۲۷ اسفندماه ۱۳۰۰ ش در خرمشاه، از توابع یزد متولد شد.
معروفترین اثر او مجموعه «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب» نام دارد.
او جایزهٔ یونسکو و نیز جایزهٔ سلطنتی کتاب سال را پیش از انقلاب ۵۷ دریافت کرده بود و سه کتاب او توسط شورای کتاب کودک به‌عنوان کتاب برگزیده سال انتخاب شده بودند.
آذریزدی که او را پرتیراژترین نویسندهٔ ‌ تاریخ ادبیات کودک و نوجوان ایران می‌دانند، در مجموع ، بیش از ۲۰ عنوان کتاب برای بچه‌ها نوشته است.
آثار متعددی از این استاد برجسته باقی مانده است که از آن جمله می‌توان به «قصه‌های تازه از کتاب‌های کهن»، «گربه ناقلا»، «گربه تنبل»، «مثنوی برای بچه‌ها»، «مجموعه قصه‌های ساده» و تصحیح «مثنوی معنوی»، حکایت منظومی به نام «شعر قند و عسل» و همچنین دو کتاب آموزشی به نام «خودآموز عکاسی» و «خودآموز شطرنج» اشاره کرد.

او در ۱۸ تیر ماه ۱۳۸۸ در سن ۸۷ سالگی در تهران درگذشت.


#مهدی_آذریزدی
#ادبیات_کودک_و_نوجوان

💎
🆔 @maneshparsi
1👍1
برتری‌ شاهنامه در مقایسه با دیگر حماسه‌های جهان

#یونس_پیرزاده

#شاهنامه نه تنها یک اثر ادبی، بلکه گنجینه‌ای بی‌همتا از فرهنگ، تاریخ و هویت ایرانی است که در مقایسه با سایر حماسه‌های بزرگ جهان دارای امتیازات منحصر به فردی است. در ادامه به مهم‌ترین این برتری‌ها اشاره می‌شود:

🔹۱. گستردگی تاریخی و محتوایی

- تنوع دوره‌ها: #شاهنامه تنها حماسه‌ای است که سه دوره اساطیری، پهلوانی و تاریخی را به طور کامل پوشش می‌دهد، در حالی که:
  - ایلیاد و ادیسه فقط بر یک جنگ یا سفر متمرکزند.
  - رامایانا و مهابهاراتا بیشتر جنبه‌های اساطیری و فلسفی دارند.
  - آنه‌اید تنها به مهاجرت تروایی‌ها به ایتالیا می‌پردازد.

- تاریخ چند هزارساله: از آفرینش جهان تا پایان ساسانیان را دربرمی‌گیرد، در حالی که دیگر حماسه‌ها محدود به یک دوره کوتاه هستند.

🔹۲. نقش زنده‌نگاه‌دارنده زبان و هویت ملی

- نجات زبان فارسی: #شاهنامه در بحبوحه سلطه زبان عربی، زبان فارسی را احیا کرد و آن را جاودانه ساخت. این ویژگی در هیچ یک از حماسه‌های دیگر دیده نمی‌شود.
  - مثلاً زبان لاتین آنه‌اید یا سانسکریت مهابهاراتا دیگر زنده نیستند، اما فارسی #شاهنامه هنوز پویاست و به جرات میتوان گفت که اگر شاهنامه نبود، زبان فارسی هرگز نمی توانست به این شکوه و بالندگی خود برسد.

- تقویت هویت ایرانی:
#شاهنامه در شرایطی سروده شد که ایران تحت سلطه اعراب بود و توانست حس #ملیت_ایرانی را زنده نگه دارد. هیچ حماسه‌ای چنین نقشی در تاریخ یک ملت نداشته است.

🔹۳. غنای شخصیت‌پردازی و روایت

- چهره‌های ماندگار: شخصیت‌هایی مانند رستم، سهراب، سیاوش، کاوه آهنگر و ضحاک به حدی زنده و تاثیرگذارند که در فرهنگ ایرانی جاودانه شده‌اند.
  - در مقایسه، شخصیت‌های ایلیاد یا رامایانا تک بعدی بوده و بیشتر نمادین هستند و کمتر به عمق روانشناختی #شاهنامه می‌رسند.

- تراژدی‌های انسانی: داستان‌هایی مانند رستم و سهراب یا سیاوش از نظر تراژدی و عمق احساسی، حتی از تراژدی‌های یونانی مانند ادیپوس هم قوی‌ترند.

🔹۴. پیام‌های اخلاقی و انسانی

- عدالت و مبارزه با ستم: #شاهنامه پر از درس‌های اخلاقی مانند قیام کاوه علیه ضحاک یا پایداری رستم در برابر ناجوانمردی است.
  - در حالی که مثلاً در ایلیاد، خشونت و خشم محور اصلی است یا در مهابهاراتا، جنگ‌های خانوادگی موضوع اصلی هستند.

- تعادل بین تقدیر و اراده: برخلاف حماسه‌های یونانی که سرنوشت انسان‌ها کاملاً در دست خدایان است، در #شاهنامه انسان‌ها با انتخاب‌های خود سرنوشت را می‌سازند (مثل انتخاب رستم در نبرد با سهراب).

🔹۵. تأثیر ادبی و جهانی

- تأثیر بر ادبیات جهان: #شاهنامه بر ادبیات ترکی، هندی و حتی اروپایی تأثیر گذاشته است.
- منبع الهام هنرها: از نگارگری تا فیلم و تئاتر، #شاهنامه الهام‌بخش هنرمندان در سراسر جهان بوده است.


در یک کلام: 
#شاهنامه تنها یک کتاب شعر نیست، میراث زنده یک تمدن است که پس از هزار سال، هنوز خون در رگ‌های فرهنگ ایرانی جاری می‌کند. هیچ حماسه‌ای در جهان چنین نقش زنده و ماندگاری در هویت یک ملت نداشته است.
💎
🆔 @maneshparsi
4👍1


باز هم ایران و گوشه‌هایی از فرهنگ آن

ژاله آموزگار در کتاب «باز هم ایران و گوشه‌هایی از فرهنگ آن» اشاره می‌کند که این ساختار هفت‌مرحله‌ای، در آیین‌های دینی مانند مزدیسنا نیز دیده می‌شود، جایی که فرد باید از هفت آسمان عبور کند تا به روشنی و حقیقت برسد.

 کتاب «باز هم ایران و گوشه‌هایی از فرهنگ آن» اثر دکتر ژاله آموزگار از سوی نشر معین منتشر شد. مراحل پهلوانی در شاهنامه، معمولاً با رقم هفت عجین شده است. هفت خان رستم، هفت خان اسفندیار و… هفت‌خوان رستم و دیگر مراحل هفت‌گانه، نماد گذار قهرمان از سختی‌ها به سوی رشد، تکامل و کمال انسانی هستند.

نویسنده در این کتاب، اشاره می‌کند که این ساختار هفت‌مرحله‌ای، در آیین‌های دینی مانند مزدیسنا نیز دیده می‌شود، جایی که فرد باید از هفت آسمان عبور کند تا به روشنی و حقیقت برسد. همچنین، مشابهت‌هایی با اسطوره‌های دیگر تمدن‌ها مانند یونان و هند نیز مطرح شده است.

در ادامه، نویسنده کتاب «باز هم ایران و گوشه‌هایی از فرهنگ آن» به نقش آزمون‌های سخت و نمادین برای قهرمانان اشاره می‌کند که آن‌ها را برای رسیدن به هدف نهایی آماده می‌سازند.

ژاله آموزگار (زاده ۱۲ آذر ۱۳۱۸ در خوی) پژوهشگر ایرانی فرهنگ و زبان‌های باستانی است. او دکتری زبان‌های باستانی (به‌طور دقیق‌تر، زبان‌های ایرانی و ادبیات مزدیسنی) از دانشگاه سوربن دارد و بیش از ۳۰ سال در دانشگاه تهران تدریس کرده‌است. ژاله آموزگار در سال ۱۳۱۸ در خوی زاده شد. او از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۴۹ به عنوان پژوهشگر در بنیاد فرهنگ ایران سرگرم کار شد. از سال ۱۳۴۹ به عنوان استادیار در گروه فرهنگ و زبان‌های باستانی دانشگاه تهران مشغول به تدریس شد و از سال ۱۳۶۲ به عنوان دانشیار و از سال ۱۳۷۳ تاکنون به عنوان استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران به تدریس و تحقیق اشتغال داشته‌است. او به زبان‌های انگلیسی، فرانسه، ترکی، پهلوی و اوستایی مسلط است.

او سال‌ها به عنوان همکار استاد احمد تفضلی…

💎
🆔 @maneshparsi
برگی از تقویم تاریخ

۲۱ تیر زادروز بهمن آزموده

(زاده ۲۱ تیر ۱۳۲۷ ملایر) مجسمه‌ساز

داشتن پدری اهل ذوق، هنر و ادب، شاعرپیشه و خوشنویس و وجود طبیعت بکر و زنده و از همه مهمتر برخورداری از فرصت کافی برای تفحص و اندیشه، چشم این هنرمند را برای دیدن طبیعت و دست او را با چوب و خمیر و گل آشنا کرد.
او پس از سالها اندیشیدن در شبی از شبها تکه چوبی به دست گرفت و تا صبح فقط با یک کارد آشپزخانه حجمی ساخت که کپی ساده‌ای از هنر آفریقا بود.
چند سالی این‌گونه گذشت و حجم‌هایی تولید می‌کرد که با وجود زیبایی، نشئت گرفته از احساسات خود هنرمند نبود.
تماشا و بررسی آثار موزه‌ای همچون مفرغ‌های لرستان و سفالینه‌های موزه ایران باستان طی روزهای متوالی، چندان تاثیری روی وی گذاشت که راهش را پیدا کرد و دست به طراحی و ساخت غزال‌هایی با پاهایی کشیده و شاخ‌های نازک درهم پیچیده‌ای زد که در نوع خود منحصر به‌فرد است.
نخستین بار در نگارخانه سعدآباد در سال ۱۳۷۴ آثارش را به نمایش گذاشت و در نمایشگاه‌های بسیاری در داخل و خارج کشور برگزار کرده است.
او مدرس دانشگاه الزهرا و عضو کمیته هنرهای سنتی فرهنگستان هنر، عضو کمیته هنرهای صناعی فرهنگستان هنر، مدرس دانشگاه و عضو انجمن مجسمه‌سازان است.
این هنرمند با الهام از مفرغ‌های لرستان، غزلیات حافظ و مولانا و هنر مینیاتور موضوع غزال را گرایش تغزلی و بهره‌مندی از مدرن و گاه با تاثیر نقوش کهن توسط چوب به مجسمه در آورده است.
او که از هیچ استادی بهره نبرده و همواره در پی تجربه‌آموزی بوده، برنده جایزه جشنواره بین‌المللی فیلم سبز (محیط زیست) شده است.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#بهمن_آزموده، ز
سکونت‌گاه‌های ۶۰ هزارساله انسان به نام ایران ثبت جهانی شد

بیست و نهمین اثر تاریخی ایران که به فهرست میراث جهانی یونسکو راه یافت، نخستین سکونت‌گاه‌های بشر در دوران پارینه سنگی در زاگرس مرکزی است که قدمت آن به بیش از ۶۰ هزار سال می‌رسد.

‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌
💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
لحظه ثبت‌جهانی «محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد»

در چهل و هفتمین اجلاس کمیته میراث جهانی که ۲۰ تیرماه سال ۱۴۰۴ در مقر سازمان یونسکو در کشور فرانسه برگزار  شد؛ پرونده «محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد» به‌عنوان بیست و نهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی ثبت شد.



💎
🆔 @maneshparsi
«غارهای پارینه‌سنگی خرم آباد» ثبت جهانی شد

پرونده «دره خرم آباد» با محوریت «غارهای پارینه‌سنگی» در فهرست میراث جهانی یونسکو با عنوان ۲۹امین اثر ایران ثبت شد، درحالی که «قلعه فلک‌الافلک» و «پل شکسته»، فرصت ثبت جهانی را از دست دادند.
چهل و هفتمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو جمعه ۲۰ تیرماه در مقر سازمان یونسکو در فرانسه برگزار شد و پرونده «غارهای پیش از تاریخ (پارینه‌سنگی) دره خرم‌آباد» به‌عنوان بیست و نهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی ثبت شد.
غارهای پیش از تاریخ دره خرم آباد که وارد فهرست میراث جهانی یونسکو شده‌اند، شامل کلدر، یافته، کنجی، گیلوران، قمری و پناهگاه صخره‌ای گر ارجنه است. این غارها شواهد ارزشمندی از زندگی مستمر انسان‌های نئاندرتال و دوره‌های مختلف پیش از تاریخ (پارینه‌سنگی) به قدمتی بیش از ۶۰ هزار سال را در خود جای داده‌اند./ ایسنا

💎
🆔 @maneshparsi
👍1
شهر افسانه ای هوپشن(هوپسانا) در ایران و  شهرستان دزفول

🔹سال 1963 دکتر گری میلیتسا در امتداد رودخانه دز به تل بسیار بزرگی برخورد کرد. او سریعا باستان شناس فرانسوی رومن گیرشمن را در جریان گذاشت و گیرشمن خود را به آنجا رساند. در کاوش هایی که گیرشمن انجام داد آجرهای منقوش به خط میخی و چندین لوح بدست آمد. این آجرها و الواح به شوتروک ناهونته پادشاه بزرگ ایلام و ایزد بانوی مانزات اشاره کرده بودند. گیرشمن این احتمال را داد شهر هوپشن همین منطقه باشد و آنجا معبد مختص به ایزدبانوی مانزات را نیز داشته است. این منطقه امروزه ده نو خوانده می شود و در 40 کیلومتری شرق شوش و نزدیکی شهرستان دزفول قرار دارد.

« تصویر مربوط کتیبه ای که به این ماجرا اشاره کرده است »


💎
🆔 @maneshparsi
1
Forwarded from بدانیم🌏
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
كاخهاى تهران …

‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌•🍃 @didYouKonw‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌
1🤩1
2025/07/14 00:43:58
Back to Top
HTML Embed Code: