Telegram Web
شعر، معشوقه‌ی تمامیت‌خواه زندگی‌ست

نشست کارگاه شعر فارسی خانه فرهنگ گیلان دوم دی ماه هزار و چهارصد و سه با حضور علی‌رضا پنجه‌یی شاعر، نظریه‌پرداز ادبی و روزنامه‌نگار برگزار شد.
در ابتدای این نشست مزدک پنجه‌ای عضو هیات مدیره‌ی خانه‌ی فرهنگ گیلان پیرامون فعالیت ادبی علی رضا پنجه‌ای مقدمه‌‌ی مبسوطی را ارایه کرد.
سپس از ایشان خواسته شد تا ضمن پاسخ‌گویی به این پرسش‌ها پیرامون سایر مباحث پیرامون خود و ادبیات سخنرانی کند.
چه چیزی یک شعر را زیبا می‌کند یا یک شعر زیبا چه ویژگی‌هایی دارد و شما چه طور شعر می‌نویسید؟چه طور شعر در شما شکل می‌گیرد و مراحل ایجاد شعر چگونه است؟
علی‌رضا پنجه‌یی در این باره گفت: اگر دوباره به دنیا بیایم سراغ شعر نمی‌روم، چرا که ایجاد تعادل بین شعر، تعهد به زندگی و  خانواده و اجتماع سخت است. شاید جاهایی یک شاعر واقعی از زندگی غافل شود و جذب جادوی شعر ،زندگی را  به نفع شعر مصادره کند. یعنی توجه‌اش تمام به شعر این معشوقه‌ی تمامیت‌خواه شود و به سایر ارکان زندگی بی‌توجه شود،  مگر ندیدیم یا نخواندیم   از شاعران بزرگ که فقط در خدمت شعر بودند و همسر و کار و خانواده را قربانی هنر خود کردند، این تمامیت‌خواهی مخل زندگی معمولی و رایج است، اگرچه در کل زندگی هنرمندانه عاری از نوعی حرفه‌یی‌گری نیست و شاخصه‌ها و محدودیت‌های خود را دارد، من معتقدم ادبیات، درمان حسرت‌های خالقان ادبیات است. شاعران با باورهاشان شعر می‌نویسند و اغلب روند زندگی مغایر باورهای شاعرانه پیش می‌رود. من بعد از ۲۲ سال کار اداری، علی‌رغم عشقم به رشد شهرم، در واقع از مناسبات خشک، بی‌روح و ریامحور اداری که در آن مهارت و نخبگی هرگز در راس نخواهد بود، بلکه  در زیر دست خواهد ماند، فرار کردم چون همان دغدغه‌ها، در رعایت آدمی و میل به فداکاری و گذشت از منافع شخصی به نفع پیشرفت جامعه در مناسبات بروکراتیک آزار دهنده و با روحیات من سازگار نبود و البته همچنان نیست. خیلی از ما کارهایی را برای زندگی انجام می‌دهیم که مغایر روحیات هنری ماست، در جاهایی قرار می‌گیریم که دوست نداریم؛ اما آن شاعری موفق است که بتواند ناسازگاری‌ها را  مدیریت و سازگار با روح شعر کند.
خالق مجموعه شعر «پیامبر کوچک» در ادامه افزود: من به الهام شاعرانه و چیزی شبیه الهام منسوب به پیامبرانه اعتقاد دارم، البته عوامل دخیل در آن آنیت خلق شعر را باید دانشمندان آنالیز و تشریح کنند، حال نقش هورمون یا روان‌ آدمی چه حسی از حواس ویژه را به غلیان می‌آورد که در شیرینی خواب چند بار بلند می‌شوی دنبال مداد، قلم، کاغذ و گوشی موبایلت می‌گردی تا«هدیه‌ی خدایان» را از دست ندهی و بتوانی تا نپریده از ذهنت، ثبتش کنی و بعد خب آن کوشش‌ها و دانسته‌هاست که به کمک جوهره‌، کشتی شعر را در شور و طغیان و طوفان ذهن، در آنیت شعری پیش می‌برد. تا اگر که از ما دور شد، شعر نگارشی باشد. مجددا ببینیش و از کاستی‌هایش بکاهی یا بر آن بیفزایی،  اگر شعر خواندنی باشد بیان و اجرا شود تا پسا ضبط آن،  چند بار بشنویش و یحتمل اصلاح  کنی، تا شاعر زنده است  نمی‌توانیم بگوییم آخرین نسخه از شعر فلان شاعر است،چون پس از این‌همه کار بر روی آن، اگر در رسانه‌ای هم منعکس شود یا که حتی کتاب بشود، باز ممکن است توسط شاعر ویرایش شود. بارها از خواب بیدار شده‌ام و شعر نوشته‌ام. هیچگاه سراغ شعر نرفته‌ام همیشه او در من درونی شده و بیرون زده است.
وی در باب زیبایی در شعر گفت: زیبایی، جز تناسب بین اجزای نحوی و ساختی شعر و صنایع بلاغی نیست. هر شعری بازتاب عیار خود است. یعنی هر آن‌چه شاعر قصد آن کرده، و ماحصل آن چه از کار در آمده است، خواهد شد. شعر باید بر اساس وضعیت اختیار شده توسط شاعر پاسخ‌گوی طبع مخاطب باشد،   من ممکن است دوست نزدیک شما باشم اما الزاماً مخاطب شعر شما نباشم، در واقع مخاطب در برخورد با جهان‌بینی، میدان واژگانی، و رفتار شاعر با کلمات است که تحت تأثیر آفرینه قرار می‌گیرد. اگر آفرینه ردی بر جا گذاشت، این رد تا آخر هستی با مخاطب خود  باقی‌خواهد ماند. مخاطب باید باورت داشته باشد تا مخاطبت باشد، اغلب مناسبات فضای مجازی پر از تعارف است، نه باور، فالوورها هم لزوماً مخاطب شعر نیستند، اگرچه مخاطبِ چهره‌ی هنرمندانه‌ی هنرمند هستند.سودایی که شاعر با مخاطب برسر شعر دارد آنجا پدیدار می‌شود که وقتی شما شعری را خواندی، شاعر دیگری که مخاطب شماست بگوید ای‌کاش این شعر را من گفته بودم.

پنجه‌ای درباره‌ی وضعیت شعرهای معاصر گفت: اکثر شعرهای امروز آفرينه هستند و اثر نیستند. یعنی متن‌ها شاعرانه و مغایر نحو زبان رایج هستند، اما اثر و ردی از خود برجا نمی‌گذارند.
اگر آفرینه‌ای می‌خواهد اثر باشد، باید خود را به مخاطب تحمیل کند و در ذهن آن حک کند خود را، همچنین باید یک شاعر جوان بداند که در مسیری قدم گذاشته که شاعران بزرگی پیشتر چنان ردی از خود بر جا گذاشته‌اند که تو باید راهی دیگر زنی، به‌قول حافظ راهی بزن که آهی بر ساز آن توان زد، شعری بخوان که با آن رطل گران توان زد. بنابراین فقدان جهان‌بینی و تقلید از هم و مدام برای بزرگ خواندنت از فلاسفه‌ای نام بردن و گنده کردن بیش‌تر ایشان که یعنی ما هم دارای کلاس هستیم و خوانده‌ایم، مخلص کلام : اسنوبیسم و بیگانه‌پرستی و باور نکردن خود! همین‌ها آسیب‌‌شناسی راهند، چاره؟ باید از سرچشمه‌ها آگاهی یابیم. بسیاری از آرای فلاسفه و مبتلابه آن خلق آثار از جوهره کم‌ترین بهره را گرفته‌اند، جوهره یا همان گوهر در زبان پارسی مهم است، دغدغه‌های  جغرافیایی هر فرهنگی با دیگری جداست، باید تحلیل مشخص از شرایط مشخص داشت، اغلب ما با آثاری مواجه‌ایم که شیر بی‌یال و دم و اشکم‌اند، باید خودنویس باشی، خودت را بنویس، تابع طبیعت خود باش، از سرچشمه که سرشار شده باشی جوهره‌ات آدابته‌ی تغذیه از ریشه‌هاست، منبع مطالعات که دست چندم باشد از تو چیز مهمی بیرون نخواهد زد، بسیاری از شاه‌کارهای آفریده شده‌ی دنیای ادبیات، وام گرفته از کتاب‌هایی چون تورات، اوستا،  انجیل و قرآن ، ریگ ودا، اوپانیشاد و... باورها و فرهنگ‌اقوام‌‌اند. دانستن تاریخ تمدن بر هر اندیشه‌ورزی واجب است، وقتی این‌ها  را می‌خوانیم متوجه می‌شویم که ریشه‌ی الهام متفکران و شاعران از کجاست، آن احساسات را به محسوسات بدل کردن را نیما از افلاطون بر گرفته، چرا که ذهن  فرآوری می‌کند و مجدداً آن را در پوششی نو به ما عرضه می‌کند. آیا مضمون اشعار مولانا و حافظ ترجمان باورهای قرآنی نیست؟ البته هر کدام با رندی و زیرکی و تبحری که در بحث رتوریک داشتند توانستند، با آفرینه خود رد بر جا نهند، و اثرمند ظاهر شوند؛ اثرگذاری، هم‌ازاین روست؛ به گونه‌ای که قرن‌هاست ذهن ما در حال نشخوار  بازخورد  آثار باشکوه ایشان است.
در ادامه این کارگاه چهره‌هایی چون آیدا برنو، فائزه قدیمی، ماندانا قربانی، مریم شجاع، داوود شعبان‌زاده، سپیده داداش‌زاده، رها برنجکار، نازنین تنهایی، حامد بشارتی، مریم فرهمند، اعظم اسعدی و مزدک پنجه‌ای شعر خواندند و پیرامون برخی از اشعار نظراتی از سوی علی‌رضا پنجه‌یی و سایرین مطرح شد.

#خانه_فرهنگ_گیلان
#کارگاه_شعر
@mazdakpanjehee
گاهی، «اوقات مرده» را «پادکست» گوش می‌کنم، اوقات مرده برای من، اوقات ورزش، پیاده‌روی و رانندگی است. از این اوقات خیلی از ما داریم.
گاهی با شما از چیزهایی که شنیده‌ام و به زعم خودم مفید خواهد بود، به اشتراک می‌گذارم. امیدوارم برای شما هم مفید و جذاب باشد. 😊


I'm hooked on توجه و تمرکز | قسمت
سه on Castbox. Check out this episode! https://castbox.fm/vb/341337575

@mazdakpanjehee
07 (21).pdf
697.4 KB
متاورس چه بر سر ادبیات و زبان می‌آورد

گفتگوی روزنامه‌ی آرمان با مزدک پنجه‌ای

یکشنبه نهم دی ماه هزار و چهارصد و سه

در این گفتگو از نظریه مرگ تخیل گفتم و آیا ربات و هوش مصنوعی جای حافظ و سعدی را خواهد گرفت؟

#ادبیات_در_وضعیت_متاورس
#انتشارات_دوات_معاصر
Www.davatmoaser.ir

@mazdakpanjehee
Forwarded from گیل خبر
🔵پدرخوانده هوش مصنوعی: هوش مصنوعی احتمالا تا ۳۰سال دیگر بشر را نابود کند

جفری هینتون:
🔹هوش مصنوعی می‌تواند ظرف ۳۰سال آینده به تهدیدی برای بقای بشریت تبدیل شود.

🔹احتمال وقوع این حادثه بین ۱۰تا۲۰درصد تخمین زده می‌شود.

🔹سرعت پیشرفت این فناوری بسیار فراتر از پیش‌بینی‌های اولیه است.

🔹انسان‌ها در مقایسه با هوش مصنوعی پیشرفته مانند کودکان سه‌ساله هستند.

🔹این بی‌توازنی هوش می‌تواند به مشکلات غیرقابل کنترلی منجر شود.

🔻لینک خبر
https://gilkhabar.ir/502650
🔻کانال تلگرام
https://www.tgoop.com/gilkhabar
🔻کانال واتساپ
https://chat.whatsapp.com/D0Q6lLlmDE3GNgAuabEC89
🔻کانال ایتا
https://eitaa.com/gilkhabar
Forwarded from حق گرفتنی است
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔵 استفاده یک قاضی از هدست واقعیت مجازی برای تماشای صحنه جرم

قاضی «اندرو سیگل» در فلوریدا اجازه داده شبیه‌‌سازی جنایت به‌عنوان مدرک در دادگاه ارائه شود و حاضرین در دادگاه با هدست واقعیت مجازی آن را تماشا کرده‌اند.

او این کار را برای درک بهتر شهادت متهم پرونده انجام داد. متهم به 9 فقره حمله با اسلحه گرم و تهدید مهمانان شرکت‌کننده در مراسم متهم شده بود. او برای تعطیل‌کردن مراسم مهمانان را با اسلحه‌اش تهدید کرد. به‌دنبال این موضوع، هنرمندی با استفاده از هدست واقعیت مجازی Oculus Quest 2 تجربه‌ای طراحی کرده که دیدگاه متهم از شب حادثه را به تصویر می‌کشید.

در این تجربه واقعیت مجازی، نشان داده شده که متهم در محاصره شرکت‌کنندگان مهمانی قرار گرفته و همین موضوع هرج‌ومرج به راه انداخته است.

وکیل متهم گفت: فناوری واقعیت مجازی در آینده برای کمک به دادگاه‌ها برای شبیه‌سازی شهادت کارشناسان استفاده می‌شود.  او گفت:«ما این هدست را روی سر قاضی، دادستان و شاهد گذاشتیم و قاضی توانست از دید موکلم و از دید خودش ببیند [متهم] وقتی در محاصره مهمانان قرار گرفته بود، با چه چیزی مواجه بود.»

➡️ @sadegh_panjehee
پنج صبح از خواب بیدار شدم و آخرین دست‌نوشته‌ها را نگاه کردم تا در یک روز چهار تا امتحان همزمان بدهم.
هم خوشحال بودم که کابوس چندماه اخیرم خلاصه تمام شد. حتی حوصله نگاه کردن بعدی به جواب‌هایم را نداشتم. فقط می‌خواستم به روال عادی زندگی برگردم. به دنیای شعر، به کتاب بالای سرم که هر شب نوک می‌زدم.

بیست دی هزار و چهارصد و سه
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرانزلی

@mazdakpanjehee
🎯 متاورس به اندازۀ دنيايی که می‌شناسيم واقعی است
دیوید چالمرز، فیلسوف بزرگ معاصر، در کتاب جدیدش به‌سراغ مسئلۀ واقعی‌بودن دنیای مجازی رفته است

📍در این دورۀ تماس‌های تصویری، «من را می‌بینی؟» یکی از سؤال‌های رایج است، ولی اگر آن را از فیلسوف استرالیایی، دیوید چالمرز، بپرسید معنای عمیق‌تری پیدا می‌کند. چالمرز در جواب این سوال گفت: «فیلسوفان محافظه‌کار خواهند گفت نه، من فقط تعدادی پیکسل روی صفحه می‌بینم، نه شما را». اما دیدگاه خود او متفاوت است: «بله، شما را درست می‌بینم»؛ به هر دو معنای «درست»: هم کامل و هم صحیح. این ادعای به‌ظاهر ساده معناهای فلسفی عمیقی دارد.

چالمرز یکی از معروف‌ترین فیلسوفان قرن بیست‌ویکم است و آخرین کتاب او، +واقعیت، اولین کتابی است که مشخصاً برای مخاطبان عام نوشته است. برخورد خودمانی چالمرز، لباس‌های ژولیده و موهای بلند و نامرتبش که سال‌هاست به آن‌ها رسیدگی نکرده باعث شده که به‌درستی به او لقب «فیلسوف راک‌استار» بدهند.

حال چالمرز به سراغ این پرسش رفته که آیا واقعیت مجازی کاملاً فراگیر و شبیه‌سازی‌شده -نام آن را VR کامل بگذارید- صورتی اصیل از واقعیت یا بدیلی برای آن به حساب می‌آید یا نه. زمان انتشار کتاب او جالب است: در اکتبر ۲۰۲۱، مارک زاکربرگ اعلام کرد که فیسبوک در حال کار روی ساخت متاورس است -«اینترنتی کاملاً فراگیر و ... متجسّد»، که در آن می‌توانید با استفاده از آواتاری شخصی در یک محیط آنلاینِ سه‌بعدی در جلسات حاضر شوید یا با دوستان خود شام بخورید.

درحالی‌که زاکربرگ آرمان‌شهری مجازی را تدارک می‌بیند، دیگران از پایان غیرانسانی واقعیت می‌ترسند. اینکه بگوییم حق با کیست تا حد زیادی بستگی به پاسخی دارد که باید به یک پرسش فلسفی قدیمی بدهیم: واقعیت چیست؟


🔖 ۲۲۰۰ کلمه
زمان مطالعه: ۱۴ دقيقه

📌 ادامۀ مطلب را در لینک زیر بخوانید:
https://tarjomaan.com/interview/10670/

📌 آنچه خواندید در شمارهٔ ۲۳ فصلنامهٔ ترجمان منتشر شده است. برای خواندن مطالبی مشابه می‌توانید شمارۀ بیست‌وسوم فصلنامهٔ ترجمان را از اینجا بخرید:
https://tarjomaan.shop/product/mag23/

📌 همچنین برای بهره‌مندی از تخفیف و مزایای دیگر می‌توانید اشتراک فصلنامۀ ترجمان را با ۴۱٪ تخفیف از اینجا خریداری کنید:
https://tarjomaan.shop/product/sub4012/

@mazdakpanjehee
چنین کشتهٔ حسرت کیستم من
که چون ‌آتش ازسوختن زیستم من
نه شادم نه محزون نه خاکم نه ‌گردون
نه لفظم نه مضمون چه معنیستم من
نه خاک آستانم نه چرخ آشیانم
پری می‌فشانم کجاییستم من
اگر فانی‌ام چیست این شور هستی
وگر باقی‌ام از چه فانیستم من
بناز ای تخیل ببال ای توهم
که هستی‌گمان دارم و نیستم من
هوایی در آتش فکنده‌ست نعلم
اگر خاک گردم نمی‌ایستم من
نوایی ندارم نفس می‌شمارم
اگر ساز عبرت نی‌ام چیستم من
بخندید ای قدردانان فرصت
که‌ یک خنده برخویش نگریستم من
در این غمکده ‌کس ممیراد یارب
به مرگی‌که بی‌دوستان زیستم من
جهان گو به سامان هستی بنازد
کمالم همین بس‌که من نیستم من
به این یکنفس عمرموهوم بیدل
فنا تهمت شخص باقیستم من
 
#بیدل
@mazdakpanjehee
#روز_پدر

ظهر که دنبال ارس رفتم تا از مهدکودک (به لفظ خودش: مَهنِ کودک) بیارمش منزل، با صدای بلند روز پدر رو بهم تبریک گفت و با صدای خاصی شبیه دَ دَ دَ دَنْ یک دفعه از پشت کمرش این قلب خوش تیپ آبی رو گرفت روبه‌رویم، واقعاً شگفت‌زده و خوشحال شدم، بعد که دست گرمش را بوسیدم، چند بار گفت: «بابا خیلی دوست دارم.»
شاید بهترین هدیه‌ای که از ارس گرفته باشم، همین ابراز احساسات امروز بود. نیمی بغض بودم و نیمی احساس وظیفه‌ی بیشتر به او و آینده‌اش. پیش خودم گفت: خیلی کار دارم بابا، خیلی آرزوها برای تو....

@mazdakpanjehee
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
رییس جمهور تاجیکستان در دیدار با رئیس‌جمهور ایران گفت: رودکی، فردوسی، حافظ و سعدی متعلق به زبان فارسی هستند؛ نه فقط ایران یا تاجیکستان. مولانا متعلق به بشریت است؛ نه فقط ما. کوروش کبیر متعلق به بشریت است.

پ ن: آنچه برای من جذاب بود، استراتژی رئیس جمهور تاجکستان بود که دغدغه زبان فارسی داشت، در بسیاری از اپلیکیشن‌های خارجی زبان فارسی یا پارسی برای انتخاب وجود ندارد و گویی این زبان از مناسبات اقتصادی و تجاری شرکت‌های بزرگ حذف شده است. پیشترها از طریق جاده‌ی ابریشم زبان، هنر و فرهنگ ایران را گسترش می‌دادیم اما امروز چهره‌ی ایران از طریق سیاست آن تبلیغ می‌شود.
اگر دیروزها زبان فارسی یا پارسی مرزها را دریده بود، قطعاً نقش و جایگاه سیاست‌مردانش را نمی‌توان نادیده گرفت و البته اتوریته‌ی امپراطوری ایران در بسیاری از کشورها.
انگلیسی‌ها با استعمار زبان‌شان را بومی هر منطقه کردند و حالا که نه استعمار مانده و نه امپراطوری به نظر از راه تکنولوژی بتوان حداقل زبان فارسی یا پارسی را به عنوان یک حق در منوی انتخاب حفظ کرد.

#ایران
#تاجیکستان
#زبان_پارسی
@mazdakpanjehee
2025/01/19 06:42:47
Back to Top
HTML Embed Code: