Telegram Web
دکتر علی نیّری چهارشنبه ۳۰ جون ۲۰۲۱، ساعت ۶-۸ شب به وقت غرب آمریکای شمالی، به دعوت خانه‌ی دانشورزان (House of Scientists) در مورد موضوع «آیا دعا کارساز است؟» صحبت خواهند کرد. برای ثبت نام و اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید:

https://www.eventbrite.com/e/160714680937
«می‌توانید اسم یک پرنده را در تمام زبانهای دنیا یاد بگیرید اما وقتی این کار به پایان رسید، شما هیچ چیز در مورد آن نمی‌دانید، پس بیایید به پرنده نگاه کنیم و ببینیم که چه می‌کند.این مساله ای است که مهم است. من خیلی زود تفاوت میان دانستن نام یک چیز و شناختن آن چیز را آموختم.»
- ریچارد فاینمن
‏متاسفانه با خبر شدم که یکی از بزرگ‌ترین مغزهای فیزیک نظری در ۸۸ سالگی چشم از جهان فروبست.استیون واینبرگ برنده‌ی جایزه‌ی نوبل فیزیک ۱۹۷۹،برای کار شگرف‌ش در وحدت میان نیروهای الکترومغناطیسی و ضعیف‌ هسته‌ای،معلم و سخنرانی درجه یک بود که این تبحرش را می‌توان در کتاب‌هایش هم دید.

‏دو بار فرصت دیدار نزدیک با او را داشتم.صدای بم و محکم‌ش تاثیر عمیقی در مخاطب می‌گذاشت.وقتی فهمید ایرانی هستم نظرم را در مورد دین و سیاست پرسید.گفتگوی بسیار جذابی بود.یهودی‌زاده‌ای بی‌دین و ایمانی که ابایی از نقد صریح دین نداشت:«با یا بی ‌دین،مردم نیک کارهای نیک می‌کنند ‏مردم بد کارهای بد. اما برای آنکه مردم نیک کارهای بد بکنند به دین نیاز دارید.»

کتاب «گرانش و کیهان‌شناخت » او شاهکاری‌ست در میان کتاب‌های درسی.آخرین کتابش «مبانی فیزیک مدرن» قرار است در شهریور ماه امسال به چاپ برسد. فیزیکدانان زیادی برای او دل‌تنگ خواهند شد.

علی نیّری

@Mehbaang
«وقتی جوان بودم، دیراک قهرمان من بود. او موجب یک پیشرفت بزرگ، یک روش نو در انجام فیزیک بود. او جسارت این را داشت که فقط شکل یک معادله را حدس بزند، معادله‌ای که اکنون ما آن را معادله‌ی دیراک می‌خوانیم، و بعد تلاش به تعبیر آن کند.»

-- ریچارد فاینمن

(عکس: پال دیراک و ریچارد فاینمن، در حال بحث در کنفرانس فیزیک گرانشی ، لهستان سال ۱۹۶۳.)

@Mehbaang
«مسوولیت ما به عنوان یک دانشورز این است که… بیآموزیم چگونه از شک کردن نباید هراسید بلکه باید آن را پذیرفت و در موردش بحث کرد.»

— ریچارد فاینمن

@Mehbaang
«من می‌توانم حرکت اجسام آسمانی را محاسبه کنم، اما دیوانگی مردم را نه.»

— آیزاک نیوتن

@Mehbaang
دین ...عقیده‌های مشخصی در دل خود دارد که ما آنها را منزه یا مقدس یا هر چیز دیگری می‌نامیم. این به آن معناست که "در اینجا انگاره یا مفهومی وجود دارد که مجاز به بدگویی از آن نیستیم؛ نیستیم دیگر. چرا نیستیم؟ چون مجاز نیستیم!"
-داگلاس نوئل آدامز؛ نویسنده، فکاهی‌نویس و درام‌نویس انگلیسی (۱۹۵۲-۲۰۰۱)

@Mehbaang
«به بالا و ستاره‌ها نگاه کنید ‌و نه به پایین و پاهایتان. کوشش کنید از آنچه می‌بینید سر در بیاورید، و از آنچه عالم را بوجود آورده است شگفت زده بشوید. کنجکاو باشید.»

-استیون هاوکینگ

@Mehbaang
‏ده سال از رفتن کریستوفر هیچنز گذشت و به باورم هیچ کس نتوانست جای خالی او را پر کند.کاش این روزهای بی‌کسی مردم ایران او بو تا صدای‌شان در این سوی مرزها بود.
‏«جوهر ذهن مستقل چی فکر کردن نیست بلکه چگونه فکر کردن است.» یادش همیشه زنده.
@Mehbaang
‏امشب در نیم‌کره‌ی شمالی کوتاه‌ترین روز سال است (انقلاب زمستانی)؛ شب چله‌تان خجسته! اما اگر آسمان شب‌تان اجازه داد پس از غروب رصد ناهید/زهره، هرمزد/مشتری و کیوان/زحل را از دست ندهید که امشب تقریبن هم خط اند. یک تلسکوپ کوچک یا یک دوچشمی قوی کار را راه می‌اندازد.
‏(عکس تزینی‌ست)

@Mehbaang
‏برابر گاه‌شمار جولیان ۲۵ دسامبر ۱۶۴۲، امروز سالگرد زادروز یکی از نوابغ تاریخ بشریت ⁧ #آیزاک_نیوتن⁩ است که در ۳۰ سالگی جهان و جهان‌بینی ما را برای همیشه عوض کرد.
‏جاوید و پاینده باد علم و خِرَد.

@Mehbaang
وقتی می‌گویم ما هیچ‌وقت «روشن‌فکر» و یا بهتر بگویم «روشن‌گر» به معنای «کانتی» آن نداشته‌ایم یا اگر داشته‌ایم،کم‌تر از انگشتان یک دست بوده‌اند، در هر برهه‌ی زمانی، بی‌دلیل نیست. ما از آخوندزاده و طالبوف و آقاخان کرمانی به بعد سقوط آزاد داشته‌ایم! در دوان نو که فاجعه‌بار است. از «روشن‌فکر» ازلی و ابدی بی‌بی‌سی نشین بگیرید تا آن‌که قبض روح می‌کند با امام باسوادش!
مصاحبه‌ی زیر را بخوانید تا بیشتر متوجه شوید چه می‌گویم‌:

با احترام

علی نیّری

«[اردوان امیری‌نژاد:] تحت تأثیر فضای بوشهر شعری گفتید که جایی چاپ شود؟

[ضیاء موحد:] در همان سال‌هایی که من در بوشهر دوره‌ی سربازی را می‌گذراندم آنجا منظره‌ی عجیبی دیدم. آنجا آن‌قدر خشک و گرم است و باران نمی‌آید که وقتی باران می‌گیرد، مردم در خیابان‌ها راه می‌افتند، سنج و طبل می‌زنند، شادی می‌کنند و مراسمی اجرا می‌کنند. من تحت تأثیر این مراسم شعری گفتم که در کتاب‌هایم چاپ نشده است. گلشیری به من گفت: بیا برویم «پیام نوین» این شعر را به «به‌آذین» بدهیم تا چاپ کند. ما رفتیم انجمن فرهنگی ایران و شوروی، پیش به‌آذین. از شعر خیلی خوشش آمد، چون شعر خَلقی بود و مربوط به آیین‌های مردم. اما صحبت کشید به منطق و چون از منطق جدید اطّلاع نداشت خیال می‌کرد چون راسل از منطق صحبت کرده است و او هم یک اشراف‌زاده‌ی انگلیسی است، منطق موضوعی امپریالیستی است. من هرچه خواستم با او بحث کنم که این مسئله علمی است و ربطی به مسائل سیاسی ندارد، زیر بار نرفت. اما یک اطّلاع داشتم و آن این‌که در شوروی یازده جایزه‌ی لنین به کسانی که در منطق ریاضی کار کرده‌اند داده شده است، دانشمندان شوروی در منطق ریاضی خوب کار کرده‌اند. این حرف به‌آذین را ساکت کرد. یعنی همه‌ی دلایل عقلانی من ناکافی بود، اما این‌که جایزه‌ی لنین را به منطقیون داده‌اند، برای او کافی بود. جالب این است که بعد از مدّتی کسی آمد و گفت: دیشب در انجمن ایران و شوروی جشنی بوده و به‌آذین یک ساعت راجع‌به منطق ریاضی و اهمیّت آن سخنرانی کرده. این را می‌خواهم بگویم که شما بدانید چقدر بعضی از روشنفکران چپ ما سرسپرده بودند. این خاطره‌ای است که من از به‌آذین دارم.»

-#ضیاء_موحد (۱۳۸۷). گفت‌وگو با ضیاء موحد. دبیر مجموعه: محمدهاشم اکبریانی. گفت‌وگوکننده: اردوان امیری‌نژاد. چاپ اوّل. تهران: نشر ثالث. صفحهٔ ۱۱۲-۱۱۳.

@Mehbang
بیشترمان اهل تقیه هستیم و تقیه را دوست داریم. فرهگ عرفانی "ایهام" -شما همان مبهم گویی بخوانید-ما هم البته دو سد چند به کمک این فرهنگ غنی پنهان کاری آمده است. شفاف‌گویی و شفاف‌نویسی سرآغاز مدرنیته است. متاسفانه همه جنبه‌های زندگی ما ایرانی‌ها آمیخته با ایهام و ابهام است و از آن لذت می‌بریم. البته تا آنجا که این مساله در سپهر خصوصی بماند، این با من و شماست که با کسی که مبهم‌گو و پنهان‌کار است ارتباط داشته باشیم یا نه. اما زمانی که این قضیه به سپهر عمومی و سیاست کشیده می‌شود پی‌آمد آن جز درماندگی، عقب‌ماندگی، پس‌روی، دروغ و ریا و گسترش آن به لایه های پایینی جامعه چیز دیگری نخواهد بود. اگر بخواهم کوتاه بگویم: مشکل سیاسی دنیا، ریا و دروغ است. در ایرانیان البته کلی‌گویی و مبهم‌گویی و در سطح کلی جامعه سیاسی-چه موافق و چه مخالف جمهوری اسلامی- شهادت‌پروری
حسینی است!

علی نیّری

@Mehbaang
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
28 اردیبهشت ماه بزرگ‌داشت حکیم عمر #خیام است. به مناسبت این روز عزیز بخشی از یک مراسم #خیام‌خوانی_بوشهری را ببینید و لذت ببرید.
روزی که چندان دور نیست ایران ما که رنگین‌کمانی از فرهنگ‌های دل‌نواز است دوباره زنده می‌شود و مردمان شجاع و مهربان این سرزمین از ظلم ستم‌گران رها می‌شوند.

@Mehbaang
نخستین تصویر دوربین با میدان ژرف که تلسکوپ فضایی جیمز وب به ما ارسال کرده است. در این تصویر کهکشان‌هایی دیده می‌شوند که پیش از این قابل دیدن نبودند.

@Mehbaang
سده‌ها پیش از آن‌که مفهوم «درهم‌تنیدگی» وارد واژگان علمی، بویژه فیزیک کوانتمی شود، این مفهوم در حوزه‌ی اجتماعی وجود داشته است. ایران بی‌شک سرزمینی‌ست با مردمانی به شدت درهم‌تنیده که به پشتوانه‌ی هم‌زیستی چند هزار ساله‌ و به شکل طبیعی، به هنجار یک ملت یکان در آمده است. امروز مردم در هم‌تنیده‌ی ایران یک‌پارچه در سوگ دخت‌ش به پا‌ خاسته است.
علی نیّری
#مهسا_امینی
@Mehbaang
حساب رسمی کاربری تلسکوپ جیمز وب، تصویر زیبای #مهسا_امینی را قرار داده است.

#Mahsa_Amini
#OpIran
@Mehbaang
«درهم‌تنیدگی»!نوبل فیزیک امسال به الن اسپه،جان کلازر و آنتن زیلینجر برای بررسی در‌همتنیدگی فوتون‌ها و نقض نامساوی «بل»-مبنی بر وجود متغیرهای پنهانی در فیزیک کوانتومی-رسید.کار پیشروانه‌ی این‌ها به درک واقعیت فیزیکی کمک شایانی کرده است.
‏(اگر حال ایران خانم بهتر بود بیشتر می‌نوشتم)
@Mehbaang
نوروز است و باید شادباش گفت و شاد بود! اما مگر می‌توان چون نوروز ۹۹ امسال هم در نوروز ۱۴۰۲ در غیاب بهترین و عزیزترین فرزندان ایران شادی کرد؟ شاد نیستیم اما نوروز را به حق میراث باستانی‌اش پاس می‌داریم. نوروزتان پیروز.

علی نیّری
2024/11/14 00:33:07
Back to Top
HTML Embed Code: