Warning: Undefined array key 0 in /var/www/tgoop/function.php on line 65

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/tgoop/function.php on line 65
- Telegram Web
Telegram Web
✍🏻ابوالفضل مهدی‌پور
فعال گردشگری و فرهنگی شخوزستان

▫️روز ۱۸ می که از سوی کمیته بین‌المللی موزه‌ها (ICOM) به عنوان روز جهانی موزه در نام‌گذاری شده، روزی برای نگاه دوباره به تاریخ و فرهنگ است. روز موزه با این هدف پای گرفته تا موزه‌ها، اهمیت و ارزش خود را در بین مردم حفظ کنند و مردم، با این نهاد دائمی فرهنگی بیش‌تر آشنا شوند.

▫️بازدید از موزه‌‌ها فرصتی مناسب برای آشنایی با فرهنگ و تاریخ یک کشور و شهر، نگهداری و نمایش میراث‌‌ فرهنگی، تاریخی و هنری، یادگیری و آموزش، پژوهش و تحقیقات علمی، تفریح و آرامش، و برقراری ارتباطات اجتماعی است.

▫️موزه‌ها را می‌توان روایت‌گران بی‌صدای تاریخ و فرهنگ جوامع دانست. در واقع، هر یک از اشیا و آثار موجود در موزه، به هزار زبان بیننده‌ها را با روزهای پشت سر گذاشته و فرهنگ نهفته در بطن و تاروپود خود آشنا می‌کنند.

شاید اگر موزه‌ها به جمع‌آوری آثار به‌جامانده از گذشتگان و حفظ آن‌ها نمی‌پرداختند، امروز دانش و اطلاعات ما درباره گذشته بسیار ناچیز بود. البته نباید تصور کنید که موزه‌ها صرفاً محلی برای نمایش آثار باستانی و تاریخی هستند!
▫️هر محلی که با هدف نمایش آثار ارزشمند هنری، علمی، جانوری و... آماده‌سازی شود، می‌تواند یک موزه باشد. حتی بسیاری از بناهای تاریخی، نگارخانه‌ها، کتابخانه‌ها و آرشیوهای تاریخی هم نوعی موزه به شمار می‌روند.
به طور کلی، موزه‌ها و هرآنچه در آن‌ها نمایش داده می‌شود، آیینه‌ای است که هنر، فرهنگ، باورها و آداب‌ورسوم مردم یک سرزمین را در گذشته، حال و آینده نشان می‌دهد و یک پل ارتباطی مؤثر برای پیوند آن‌ها است.
#شوشتر#روز_جهانی_موزه#ایکوم_ایران #موزه#میراث_فرهنگی_ایران
از مشارکت جامعه محلی تا حفظ میراث و توسعه گردشگری
حظ مردم در «لافت»

مجتبی گهستونی

در سفری که اخیرا به جزیره قشم داشتم، از بندر تاریخی لافت دیدن کردم. در این بندر ابتدا با شهرداری و شورای شهر لافت مواجه شدم که به نظر می رسید یک بنای تاریخی مرمت شده باشد. اما اندکی بعد متوجه شدم این بنا با الگوی معماری بومی و با رعایت جهت‌های وزش باد ساخته شده است تا از طرف شورای شهر و شهرداری بندر تاریخی به الگویی برای بومیان در جهت حفظ بافت با ارزش لافت تبدیل شود.
در طول تاریخ تا به امروز، لافت همواره یکی از دروازهای قشم محسوب می‌شود و بندی پررونق است که معاملات بسیاری در آن انجام می‌شود.
شنیدن داستان «سفر گپ» که ریشه در تاریخ دارد و بار دیگر توسط بومیان لافت احیا شده و یادآور سفرهای دریایی با کشتی‌های بادبانی همراه با رسومات دریانوردی است می‌تواند یکی از خلاقانه‌ترین رویدادهای میراثی و گردشگری باشد.
مردم لافت با همراهی و همسویی شهرداری و شورای شهر لافت در دور جدید فعالیت شورای شهر این بندر کوشیده‌اند تا علاوه بر ساماندهی گذرها و جداره‌ها، مرمت بادگیرها که برخی از آنها در بین سایر بادگیرهای قشم از ویژگی‌های منحصر به فردی برخوردار هستند، مرمت درهای چوبی و سردرها، خواناسازی چاه‌های تاریخی آب، گسترش لنج‌سازی، تشویق بومی‌ها به ایجاد کسب و کارهای متناسب به نیاز گردشگران و... باعث شده تا هم شاهد باز گشت برخی اهالی به زادگاه خود باشیم و هم نیروی بیکار در لافت وجود نداشته باشد.
اما یکی از پدیده‌های شهر لافت که نقش قابل توجهی در توسعه لافت و ترغیب مردم به سرمایه‌گذاری و مشارکت جامعه محلی دارد و به صورت پیوسته به معرفی فرصت‌های تاریخی و فرهنگی لافت می‌پردازد، سید احمد پوازی، امام جمعه لافت است که ریاست شورای شهر این بندر تاریخی را هم بر عهده دارد. او به مانند یک راهنمای گردشگری و به مانند یک شخصیتی که زبان بدن را می‌شناسد با گردشگران و مهمانان در گذرهای تاریخی لافت قدم بر می‌دارد و توضیحات تکمیلی لازم را به صورت کوتاه اما پیوسته می‌دهد. تو را به دل تاریخ و خلقیات مردم بومی می‌برد و چنان شیفته لافت می‌شوید که تصمیم می‌گیرید روزهای متمادی را در این بندر تاریخی که موقعیت جغرافیایی فوق العاده‌ای دارد اقامت کنید. شنیدن قصه‌هایی که بر آمده از دل مردم بومی است و ارتباط تنگاتنگی با زندگی آنها در پیوند با دریا و زادبوم دارد را باید از زبان «پوازی»‌ها که شهروندان توسعه یافته لافت هستند شنید.
بخش قدیمی لافت در فاصله میان چاه‌های آب و ساحل در موازات خلیج فارس قرار دارد. بخش شمالی که قدمت کمتری دارد، با وسعت بیشتری در شیب تند تپه‌ها قرار گرفته است. بافت جنوب شرقی لافت در دامنه تپه‌ها و در مجاورت ساحل قرار دارد. تفاوت در موقعیت مکانی بخش‌های مختلف باعث ایجاد دو بافت کاملا متفاوت شده است، بافت قدیم لافت از شمال به جنوب قرار گرفته است. کافی است که فقط یک‌بار به وقت غروب در بام لافت رو به دریا و ساحل رویایی و البته در دور دست‌ها که جنگل حرا خودنمایی می‌کند قرار بگیرید که دل کندن از آن برایتان سخت می‌شود.
البته در کنار بندر لافت، روستای سهیلی به گواه همه آنهایی که در حوزه توسعه پایدار فعالیت می‌کنند، الگوی موفقی برای ایده گرفتن در دیگر جوامع هستند و البته در فرصتی دیگر به معرفی دیگر مناطق توسعه یافته قشم می‌پردارم.
قدمت لافت موجب شده تا آثار تاریخی بسیاری مانند قلعه نادری، چاه‌های تلا، آب انبار و گورستان قدیمی در این روستا وجود داشته باشد.
در بندر تاریخی لافت علاوه بر موزه مردمشناسی، خانه حصیر بافی هم ایجاد شده تا اصلی‌ترین صنایع دستی لافت به گردشگران عرضه شود. در لافت اشیایی نظیر دم‌کنی، ظرف میوه و نان، سینی و… را با حصیر می‌بافند.
لافت در جزیره‌ای قرار گرفته است که آب‌وهوایی گرم و مرطوب دارد. بنابراین بهترین فصل برای سفر به لافت اوایل بهار و زمستان است.
در قشم و لافت و همه روستاهای این جزیره اقامتگاه‌های زیادی وجود دارد که در اوج سفر باید از قبل رزرو کرد.
نابودی به تاریخ رزن و درگزین‌ رسید؛
دستکند‌ وسمق‌ قربانی خاکبرداری‌های غیرمجاز

♦️مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان رزن و درگزین نسبت به خطر نابودی دستکند تاریخی روستای وسمق در شهرستان درگزین هشدار داد.

♦️علی فتحیان راسخ این چنین اظهار کرد: این‌ دستکند و اثر ارزشمند طی دوره‌های مختلف تاریخی مورد استفاده قرار گرفته که متأسفانه‌به دلیل ساخت‌وسازهای اطراف و خاک‌برداری‌های حاشیه جاده و مشکلات و موانع دیگر در معرض خطر نابودی قرار دارد.

♦️او با اشاره به تهدیدهای موجود و لزوم حفاظت از این دستکند، افزود: با وجود ارزش تاریخی این اثر، فعالیت‌های عمرانی و خاکبرداری‌های غیرمجاز در اطراف آن باعث نگرانی کارشناسان، دوستداران میراث فرهنگی، مردم منطقه و شهرستان‌ شده چرا که این اقدامات می‌توانند به ساختار دستکند آسیب جدی وارد کنند و موجب تخریب بخش‌هایی از آن شوند.

♦️فتحیان راسخ با اشاره به راهکارهای پیشنهادی برای جلوگیری از نابودی این اثر، گفت: تعیین عرصه و حریم دستکند و ممنوعیت ساخت‌وساز در محدوده آن، انجام کاوش‌های علمی و دقیق برای ،مشخص شدن دوره تاریخی و اهمیت این اثر، افزایش آگاهی عمومی درباره ارزش فرهنگی و تاریخی این شهر زیرزمینی، همکاری با نهادهای محلی برای حفاظت و جلوگیری از تخریب بیشتر را می‌توان از جمله راهکارهای پیشنهادی برای جلوگیری از نابودی این اثر برشمرد.
#رزن#درگزین#دستکند#خاکبرداری_غیراصولی#کاوش_های_علمی#میراث_فرهنگی
موزه هفت‌تپه؛ حلقه پیوند تاریخ خوزستان و ایران

مجتبی گهستونی
در آئین تجلیل از موزه‌های برتر ایران در روز جهانی موزه و آغاز هفته میراث‌فرهنگی، موزه هفت‌تپه برای هفتمین سال متوالی مورد تقدیر و تجلیل قرار گرفت.
روزی که دکتر «عزت الله نگهبان» باستان‌شناس شهیر ایرانی که خود فرزند خوزستان است، کاوش‌های باستان‌شناسی را در دشت هفت‌تپه آغاز کرد، خوب می‌دانست که باید برای همه کاوش‌های انجام شده، استقرار گروه‌های باستان‌شناس، مرمت و حفاظت از هفت‌تپه، باید بنایی طراحی و احداث کند که موزه، آزمایشگاه، بخش مرمت، تالار کتیبه‌ها، کتابخانه، بخش اداری و اقامتگاه داشته باشد. جایی که ما امروز آن را به عنوان موزه هفت‌تپه می‌شناسیم.
محل موزه هفت‌تپه، همان جایی است که بعدها تبدیل به محل پایگاه نخستین اثر ثبت جهانی ایران در فهرست یونسکو شد؛ یعنی چغازنبیل.
موزه هفت‌تپه، موزه‌ایی فعال در جنوب غربی ایران، نه‌تنها یکی از مراکز برجسته حفاظت و نمایش میراث باستان‌شناسی در خوزستان است، بلکه در سطح ملی نیز به عنوان الگویی موفق در مدیریت پایگاه‌های میراث فرهنگی شناخته می‌شود. این موزه در دل یکی از مهم‌ترین محوطه‌های باستان‌شناسی ایلام میانه و نو، نقش محوری در انتقال دانش، ترویج فرهنگ و پیوند دادن جامعه محلی با تاریخ منطقه ایفا می‌کند.
یکی از دلایل تکرار موفقیت موزه هفت‌تپه در کسب عنوان "موزه برتر" از سوی کمیته ملی ایکوم ایران، رویکرد جامع و نوآورانه‌ای است که در مدیریت آن پیاده شده است؛ رویکردی که تلفیقی از پژوهش میدانی، برنامه‌های آموزشی، نمایشگاه‌های تخصصی، تعامل پویا با جامعه پیرانون و فعالیت‌های فرهنگی خلاقانه است. این موزه برخلاف بسیاری از موزه‌های ایستا، به‌طور زنده در متن باستان‌شناسی تنفس می‌کند و داده‌های پژوهشی تازه را مستقیماً به بازدیدکنندگان ارائه می‌دهد. همچنین، اقدامات موفق در مستندسازی، حفاظت و انجام فرایندهای مشارکتی، ارتباط با دانشگاه‌ها و آموزش‌های غیررسمی از دیگر عوامل تمایز این موزه در ارزیابی‌های سالانه ایکوم بوده است.
با این حال، ظرفیت‌های بالقوه‌ی موزه هفت‌تپه هنوز به‌طور کامل بالفعل نشده‌اند. یکی از ظرفیت‌های مغفول، جایگاه این موزه به‌عنوان یک پایگاه بین‌المللی برای مطالعات تمدن ایلام و گفت‌وگوی بین‌فرهنگی است. با تقویت زیرساخت‌های دیجیتال، توسعه همکاری‌های بین‌المللی، و تولید محتواهای چندرسانه‌ای چندزبانه، این موزه می‌تواند به یک مرجع مطالعاتی در خاورمیانه بدل شود. همچنین، ظرفیت تربیت راهنمایان محلی و توسعه گردشگری فرهنگی بومی، فرصت مهمی است که می‌تواند هم به توانمندسازی جامعه محلی و هم به پایداری اقتصادی-فرهنگی منطقه منجر شود.
موزه هفت‌تپه نه فقط یک فضای نمایش اشیا، بلکه بستری برای تفسیر گذشته، تولید معنا و آفرینش گفت‌وگو میان نسل‌هاست. پاسداشت این جایگاه ارزشمند، نیازمند نگاه راهبردی، حمایت پایدار و توجه همه‌جانبه به ظرفیت‌هایی‌ست که می‌توانند آینده‌ای روشن برای میراث فرهنگی خوزستان رقم بزنند.
#هفت_تپه#خوزستان#ایکوم#میراث_فرهنگی_ایران#یونسکو
مدیر موزه تخت‌جمشید خبر داد
کشف کتیبه باستانی هزار و ۵۰۰ ساله در آباده
✍🏻فاطمه رضایی
▫️مدیر موزه تخت‌جمشید از کشف و خوانش یک کتیبه باستانی احتمالا متعلق به دوره ساسانی و با قدمت یک هزار و ۵۰۰ سال در آباده فارس خبر داد.
▫️مجتبی درودی اظهار کرد: در فروردین ماه سال جاری، با اطلاع‌رسانی یکی از شهروندان آباده از وجود این کتیبه مطلع شدیم؛ از آنجا که تخصص من در حوزه زبان‌های باستانی ایران است، موضوع برای بررسی به اینجانب ارجاع داده شد.
او افزود: فرآیند خوانش این کتیبه که در دامنه‌های کوه خواجه عکاشه کشف شده، نزدیک به یک ماه زیر نظر میراث فرهنگی شهرستان آباده به طول انجامید؛ اگرچه تاریخ دقیقی در متن آن ذکر نشده، اما ساختار زبانی و محتوای کتیبه نشان می‌دهد قدمت آن به اواخر دوره ساسانی بازمی‌گردد.
▫️مدیر موزه تخت‌جمشید با اشاره به محتوای کتیبه توضیح داد: در این اثر باستانی نوشته است در این جایگاه نهفته ابر هوکاشه (ورودی غار)، مهرداد دخمه ساخته است. این عبارت گویای آن است که سازنده این دخمه یا آرامگاه، فردی به نام مهرداد بوده است.
▫️درودی با اشاره به اهمیت تاریخی منطقه خاطرنشان کرد: وجود آرامستانی از دوران اسلامی در دامنه همین کوه (خواجه عکاشه)، نشان‌دهنده تداوم تاریخی و تطور کاربری این مکان از دوران باستان تا دوره‌های پس از اسلام است.
او تاکید کرد: کشف این کتیبه نه تنها بر غنای تاریخی شهرستان آباده می‌افزاید، بلکه جایگاه آن را به عنوان شهر جهانی صنایع دستی تقویت می‌کند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آباده اعلام کرد: کوه خواجه عکاشه پیش‌تر به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. جالب آنکه مردم محلی از گذشته تاکنون این کوه را با نام "عکاشه" می‌شناختند که با کشف نام "هوکاشه" در کتیبه، ریشه‌شناسی این نام روشن‌تر شد.
▫️محمدعلی جباری، از اقدامات انجام‌شده برای حفاظت از این اثر خبر داد و گفت: نامه‌نگاری‌های لازم برای ثبت ملی کتیبه و اجرای برنامه‌های حفاظتی در محل کشف آن انجام شده است. همچنین پیشنهاد ایجاد مسیر گردشگری مشخص با نصب تابلوهای راهنما تا محل کتیبه ارایه شده تا گردشگران بتوانند از این اثر دیدن کنند.
او افزود: هم‌اکنون مسیرهای کوهنوردی و پیاده‌روی در دامنه‌های کوه خواجه عکاشه وجود دارد که با توسعه امکانات، به جذابیت‌های گردشگری منطقه افزوده خواهد شد.
#آباده#کتیبه#مهرداد#کوه_خواجه#فارس#هوکاشه#میراث_فرهنگی_گردشگری#میراث_خبر
تهدید جدید برای میراث هخامنشیان
فرونشست زمین به حریم نقش رستم و تخت جمشید رسید

♦️استاد تمام پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله گفت: در مجاورت محوطه باستانی نقش رستم به دلیل کشاورزی و دامپروری گسترده و تداوم کشت برنج و ذرت، برداشت آب از منابع زیرزمینی به میزان بسیار زیاد ادامه دارد. این امر موجب فرونشست‌هایی به فاصله ۱۰ متری نقش رستم و ۳۰۰ تا ۵۰۰ متری تخت جمشید شده است که به صورت شکاف‌های عظیم قابل مشاهده هستند.

♦️پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در نشست تخصصی تغییرات اقلیمی در میراث فرهنگی، که با حضور جمعی از کارشناسان و اساتید برگزار شد، از تدوین اطلس فرونشست آثار باستانی کشور خبر داد.

♦️زارع با اشاره به وضعیت بحرانی در مرودشت استان فارس اظهار کرد: در مجاورت محوطه باستانی نقش رستم (آرامگاه شاهان هخامنشی و کعبه زرتشت) به دلیل کشاورزی و دامپروری گسترده و تداوم کشت برنج و ذرت، برداشت آب از منابع زیرزمینی به میزان بسیار زیاد ادامه دارد. این امر موجب فرونشست‌هایی به فاصله ۱۰ متری نقش رستم و ۳۰۰ تا ۵۰۰ متری تخت جمشید شده است که به صورت شکاف‌های عظیم قابل مشاهده هستند.

♦️او افزود: در دشت مرودشت، میزان فرونشست در سال‌های اخیر به حدود ۲۰ تا ۳۰ سانتی‌متر در سال رسیده است. این وضعیت در حالی ادامه دارد که میزان برداشت از منابع آب زیرزمینی دشت، بیش از میزان تغذیه آن است.

♦️زارع خواستار اقدامات فوری برای کنترل برداشت‌های بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی و بازنگری در سیاست‌های کشاورزی به عنوان یک راهکار تأثیرگذار شد تا از تشدید بحران فرونشست و تهدیدات ناشی از آن جلوگیری شود.
#تخت_جمشید#نقش_رستم#فرونشست#فارس#ایران#هخامنشیان#میراث_ایران#میراث_خبر
تنها یادگار تاریخی بندرعباس از دوران صفویه رو به ویرانی است

کلاه‌فرنگی ۳۰۰ سال بعد از پیروزی نادرشاه
♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️♦️
⚪️این بنای تاریخی حالا با آجرنما و کاشی پوشیده و دروازه ورودی آن زیر کامپوزیت پنهان شده است تردد و ورود به این بنای ثبت‌ملی از ابتدای دهه ۶۰ به‌راحتی امکانپذیر نیست

⚪️نادرشاه افشار که بر لشکر افغان‌ها پیروز شد، از همین بنا توپ شادی شلیک شد. بنایی در حاشیه خلیج‌فارس و همسایگی اسکله شهید حقانی بندرعباس، شاهد رویدادهای مختلف تاریخ بوده است. از رفت‌وآمد هلندی‌ها‌ و انگلیسی‌ها و عمانی‌ها تا امروز که متروک و فراموش‌شده پشت دیوارهای بلند، شمارش معکوس تخریبش آغاز شده است و متولیان آن را به حال خود رها کرده‌اند. اینجا عمارت کلاه‌فرنگی بندرعباس است. تنها بنای باقیمانده از عصر صفوی در شهری که نامش را از صفویان وام گرفته، اما اثری از آن دوران در این شهر باقی نمانده است. هم‌زمان با هفته میراث‌فرهنگی نمایشگاهی از اسناد و تصاویر مربوط به این بنا براساس پژوهش‌های «نیما صفا» در کاخ گلستان تهران برپا شده است؛ اسنادی که به‌خوبی گویای اهمیت این بنا در طول تاریخ است و صاحب‌نظران در دوره‌های مختلف بر اهمیت آن تأکید داشته‌اند. بنایی که حالا با آجر نما و کاشی پوشیده شده و دروازه ورودی و تاریخی آن زیر کامپوزیت پنهان شده است. این بنای ثبت‌ملی‌شده از ابتدای دهه ۶۰ در اختیار حوزه علمیه بندرعباس قرار دارد و در حال حاضر تردد و ورود به آن، حتی برای مسئولان میراث‌فرهنگی شهر، به‌راحتی امکانپذیر نیست..

⚪️ساختمان جدیدی در فاصله ۳۰–۴۰ متری از شمال این بنا ساخته شد و عمارت اصلی به حال خود رها شد. عمارت کلاه‌فرنگی امروز درون محوطه‌ای دیوارکشیده و بسته قرار دارد. نمای اصلی و ساده آن با آجر و کاشی پوشانده شده و ظاهر تاریخی آن که با مصالحی متناسب با اقلیم منطقه ساخت شده بود، پنهان شده است؛ این بنا ارتباطی با فضای بیرونی ندارد و بسیاری از مردم و حتی افراد مسن شهر نیز تصور می‌کردند بنا تخریب شده است.
⚪️نیما صفا در این رابطه می‌گوید: «با تحقیق و بررسی منابع متوجه شدم این بنا همچنان وجود دارد. براساس موقعیت مکانی روبه‌روی اسکله و مقایسه با نقاشی‌ها و سفرنامه‌ها، آن را شناسایی کردم. به‌خاطر دارم استاد احمد سایبانی در کتاب خود با نام «از بندر جرون تا بندرعباس» که در دهه ۷۰ مجدداً چاپ شده، درباره این عمارت نوشته بودند به‌علت محصور بودن بنا در دهه‌های اخیر، تصور می‌کردند عمارت تخریب شده است.» صفا درباره ثبت ملی بنا هم می‌گوید: «آقای نوروزی، مدیرکل اسبق میراث فرهنگی هرمزگان، در سال ۱۳۸۴ تلاش زیادی برای ثبت این بنا انجام داد و عمارت تاریخی کلاه‌فرنگی در تاریخ ۱۳۸۴/۰۸/۲۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. دکتر «ویلم فلور»، ایران‌شناس هلندی و عضو هیئت نویسندگان دانشنامه ایرانیکا، در سال ۱۳۹۶ برای بازدید از این بنا به بندرعباس آمد، اما اجازه ورود به او داده نشد. نه‌فقط مردم و پژوهشگران که حتی مدیران سابق اداره‌کل میراث‌فرهنگی نیز به‌راحتی اجازه ورود به بنا را ندارند، درحالی‌که بنا ثبت ملی شده است. اخیراً گویا مدیرکل میراث‌فرهنگی هرمزگان، توانسته است پس از بازدید از این عمارت، با مدیران حوزه علمیه مذاکراتی داشته باشد که به نتایج آن امیدوار هستم.»

منبع؛ پیام ما
♦️کاوش‌های‌ اخیر باستان‌شناسان در محوطه باستانی «کوپال» در شهرستان دشتیاری در استان سیستان و بلوچستان، به کشف یافته‌هایی منجر شد که می‌تواند اطلاعات جدیدی درباره قدمت دریانوردی و استفاده از منابع دریایی در سواحل مکران ارایه کند.

♦️ مرتضی حصاری، رئیس گروه کاوش محوطه باستانی «کوپال» در این‌باره گفت: این کشفیات شامل یک قلوه‌سنگ تخت با دو سوراخ عمدی در یک انتها است که امکان دارد وزنۀ تور ماهی‌گیری یا لنگری کوچک باشد. در نزدیکی این شیء دو دست‌افزار سنگی با شاخصه‌های فن‌آوری دوره پارینه‌سنگی یافت شده‌اند.

♦️این باستان‌شناس با اشاره به اهمیت این یافته‌ها اظهار کرد: پیوند نزدیک بین شیء سنگی سوراخ‌شده و دست‌ساخته‌های سنگی تولیدشده با کوبه سخت که عمدتاً در دوران پارینه‌سنگی رواج داشته، باعث ایجاد سؤالات مهمی درباره زمان شروع دریانوردی و استفاده جوامع ساحلی از منابع دریایی در این منطقه شده است.

♦️رئیس گروه کاوش محوطه باستانی «کوپال» ادامه داد: همفکری با متخصان مختلف چندین تفسیر را برای این یافته‌ها مطرح می‌کند؛ ممکن است این یافته‌ها واقعاً به دوران پارینه‌سنگی مربوط باشد و نشان‌دهندۀ بهره‌وری جوامع شکارورز ـ گردآورنده این دوران از منابع دریایی باشد. این احتمال هم وجود دارد که ما با بقایای چند دوره متمایز در این مکان مواجه باشیم. وجود سفال‌های مربوط به هزاره چهارم پیش از میلاد در یک ترانشه دیگر در نزدیکی این محل نشان می‌دهد که کوپال برای مدت طولانی مورد استفاده بوده است. هرچند ما به شواهد بیشتری نیاز داریم تا مشخص کنیم آیا قدمت این یافته‌های اخیر به دوران پارینه‌سنگی می‌رسد یا خیر.

♦️حصاری، درحالی که کاوش‌های نجات‌بخشی در حال پایان است، بر اهمیت پژوهش‌های منسجم تأکید کرد و گفت: ما درحال انجام بررسی‌های ریز ساییدگی و تاریخ‌گذاری بستر یافته‌ها هستیم تا رابطه بین این‌ اشیاء با هم و با بستر باستان‌شناسی آن‌ها را روشن کنیم. اما در مجموع یافته‌های فصل میدانی اخیر نشان می‌دهد این محوطه حاوی شواهد غنی از بهره‌برداری انسان از منابع دریایی در دوران پیش از تاریخ است و بی‌تردید با مطالعات تکمیلی آینده می‌توانیم بهتر به جایگاه ارزشمند این مکان در مطالعات مرتبط با دریانوردی اولیه و بهره‌برداری از منابع دریایی در سواحل مکران پی ببریم.
#کوپال#دریانوردی#مکران#دریانوردی#میراث_فرهنگی_ایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
♦️آرامگاه فتحعلی‌شاه اداره شد
فاطمه رضایی✍🏻
▫️آرامگاه فتحعلی‌شاه قاجار که در حرم حضرت معصومه (س) واقع شده، در حال حاضر بدون هیچ اطلاع‌رسانی تاریخی به‌عنوان فضای اداری مورد استفاده قرار گرفته و در معرض تخریب تدریجی قرار دارد.

▫️بر اساس مشاهدات، این بنای تاریخی که با گچ‌بری‌های ارزشمند تزئین شده بود، اکنون به دو یا سه دفتر اداری تبدیل شده است. دیوارهای داخلی آرامگاه با تیغه‌های گچی تقسیم شده و کف آن نیز با فرش پوشانده شده است. هیچ‌گونه تابلو یا نشانه‌ای که بازدیدکنندگان را از هویت تاریخی این فضا آگاه سازد وجود ندارد.

▫️این در حالی است که آرامگاه مذکور می‌تواند با ساماندهی مناسب و حفظ تزئینات تاریخی، به یک موزه یا فضای فرهنگی تبدیل شود و مورد بازدید علاقه‌مندان به تاریخ معاصر ایران قرار گیرد.

▫️کارشناسان میراث فرهنگی نسبت به خطر تخریب تزئینات گچی و از بین رفتن تدریجی هویت تاریخی این مکان هشدار داده‌اند و خواستار مداخله نهادهای مسئول برای حفاظت از آن شده‌اند.
#آرامگاه#فتحعلی_شاه_قاجار#قاجار#حرم_حضرت_معصومه#میراث_ایران#میراث_فرهنگی_ایران #میراث_خبر
✍🏻فاطمه رضایی

▫️اخرین شنیده‌های «میراث‌خبر» حاکی از آن است که مدیر پایگاه ملی بسطام و خرقان به‌دلیل آنچه «عدم نیاز» عنوان شده، از ساختار اداری حذف شده است. گفته می‌شود، این اتفاق باعث توقف پروژه‌های در حال اجرا و تعطیلی یکی از فعال‌ترین پایگاه‌های میراث فرهنگی کشور شده است.
▫️به‌نظر می‌رسد که این تصمیم بدون در نظر گرفتن تبعات آن صورت گرفته است؛ تصمیماتی بدون تدبیر و نگاه تخصصی که وضعیت مجموعه را در شرایط نامناسبی قرار داده است. حال سوال اینجاست که تکلیف ثبت جهانی بسطام چه می‌شود؟ از سوی دیگر بناها نیاز به حفاظت و ساماندهی دارند و اگر افراد متخصص در مجموعه فعالانه حضور نداشته باشند چه آینده‌ای برای این محوطه پیش‌بینی می‌شود؟
▫️این درحالی است که مجموعه تاریخی بسطام،آثار ارزشمند متعددی از دوره‌های مختلف تاریخی و سبک‌های متنوع معماری را در خود جای داده و یکی از مجموعه‌های منحصربه‌فرد کشور به شمار می‌رود. این مجموعه از سال ۲۰۰۷ با کد ارجاع ۵۱۹۸ در فهرست انتظار ثبت جهانی یونسکو قرار گرفته است.
▫️دوستداران میراث‌فرهنگی به همین دلیل، خواستار دخالت و تدبیر فوری مدیرکل کنونی برای احیای پایگاه ملی بسطام و خرقان هستند، تا نه تنها فرآیند ثبت جهانی این آثار ارزشمند از مسیر اصلی خود خارج نشود بلکه داشته‌های ارزشمند معماری و تاریخی این مجموعه گرفتار آسیب‌های جدی نشوند.
#مجموعه_جهانی_بسطام#بسطام#بایزید_بسطامی
مسئولان میراث‌فرهنگی استان فارس و شهرستان لار، یک‌به‌یک، تعرض به بنای بانک ملی شعبه لار نو و تخریب آن را منکر شده‌اند و می‌گویند آنچه در حال وقوع است، «نوسازی» است؛ از جمله «عبدالرضا نصیری‌اصل» که سابق بر این معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس بود و اکنون کارشناس مسئول ثبت طرح‌های مرمتی این اداره است.
او در گفت‌وگو با «پیام ما» ثبت ملی بودن بانک ملی لار را منکر می‌شود، حال‌آنکه علی‌اصغر مونسان، وزیر وقت میراث‌فرهنگی در خرداد ۱۴۰۰، مراتب ثبت این بنا را به استاندار فارس ابلاغ کرد: «بانک ملی لارنو (میراث معماری معاصر) واقع در شهرستان لارستان، بخش مرکزی، شهر جدید لار، بلوار فرهنگ، نبش میدان طاووس به شماره ۳۳۰۶۹ مورخ ۹۹/۳/۱۹». درست در همین زمان، نصیری‌اصل معاون میراث‌فرهنگی استان فارس بود.
او در حالی از عادی بودن تخریب و نوسازی بناهای ثبتی معاصر می‌گوید که طبق قانون حفظ آثار ملی که در سال ۱۳۰۹ تصویب شده و تخریب و نوسازی بناهای ثبت‌شده در فهرست آثار ملی، توسط دولت و مالکان خصوصی، جرم است.

آقای نصیری‌اصل! در بانک ملی لار چه اتفاقی در حال وقوع است؟ این‌طورکه پیداست، نمای بنا به‌طور کامل تخریب شده. آیا این تخریب بر اساس طرحی تأییدشده در حال انجام است؟
شما چرا فکر می‌کنید تخریب جزئی از طرح نیست؟

به‌هرحال براساس قانون، در بنای ثبتی، تخریب نباید انجام شود و درصورت نیاز باید بهسازی انجام شود و نه بازسازی.
در موضوع حفاظت، برخورد ما با یک بنای معاصر، با یک بنای مثلاً هخامنشی، زمین تا آسمان متفاوت است. بخشی از آن به مبانی یعنی بحث‌های نظری و بخش دیگر به تکنیک اجرا برمی‌گردد. در راستای مبانی نظری، وقتی با بنای معاصر طرفیم، اصالت در مفاهیم دیگری تعریف می‌شود. به‌طور مثال، در یک بنای هخامنشی یا ساسانی، ماده هم برای ما اصالت دارد. یعنی ما هرگز اصالت مصالح را به‌راحتی تغییر نمی‌دهیم، مثلاً به‌جای یک خشت ساسانی، خشت امروزی نمی‌گذاریم.
ادامه در کامنت...
#فارس#لار#بانک_ملی_لار#میراث_فرهنگی_ایران
بنای خاطره‌انگیز در آستانه فراموشی 🔺حمام «زیبا» یادگاری از یادرفته آبادان
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
✍🏻فاطمه رضایی
▫️حمام یا گرمابه «زیبا»، نامی آشنا برای بسیاری از شهروندان آبادانی است؛ چه آنان که سال‌ها پیش در این شهر زندگی کرده‌اند و چه ساکنان امروزی آن. در دهه ۱۳۴۰ خورشیدی، در پاسخ به نیازهای روزافزون بهداشت عمومی در مناطق کارگرنشین، شرکت نفت ایران اقدام به احداث مجموعه‌ای از حمام‌ها و سرویس‌های بهداشتی در نقاط مختلف آبادان کرد. یکی از این تأسیسات، حمام زیبا بود که در منطقه‌ای با تراکم بالای کارکنان صنعت نفت بنا شد.

▫️این حمام در مجاورت یکی از مخازن فلزی آب معروف به «تانکی آب» قرار داشت و با بهره‌گیری از یک دیگ بخار (بویلر) بزرگ، آب گرم مورد نیاز خود را تأمین می‌کرد. با این حال، در سال‌های اخیر، این مجموعه که تحت مالکیت شرکت نفت بود، به نهادهای دیگر واگذار شده و حتی در برهه‌ای تصمیم بر تخریب و تغییر کاربری آن گرفته شد. در این راستا، بویلر حمام جدا شده و به محل دیگری ــ اسکله ۷ ــ منتقل گردید.

🔴با وجود اعتراض‌های گسترده مردمی و نگارش طومارهایی برای جلوگیری از تخریب، بنای حمام زیبا همچنان پابرجا مانده است؛ اما حذف بویلر، عملاً موجب از بین رفتن بخشی از هویت تاریخی و کارکردی آن شده است. امروزه بار دیگر اخباری مبنی بر تخریب احتمالی و تغییر کاربری این بنا به مسجد به گوش می‌رسد؛ موضوعی که نگرانی کارشناسان و فعالان حوزه میراث فرهنگی را برانگیخته است.

▫️اگرچه این سازه اکنون متروکه و بی‌استفاده به نظر می‌رسد، اما پیشنهادهایی نظیر مرمت، نصب دوباره بویلر و باززنده‌سازی عملکرد اولیه آن، در کنار ایده‌هایی همچون تغییر کاربری به کتابخانه، موزه محلی یا فضای نوآوری و کارآفرینی، می‌تواند امکان حفظ این بنای تاریخی را فراهم آورد. تجربه موفق تغییر کاربری ایستگاه شش در منطقه قدس، الگویی قابل اتکا در این زمینه به شمار می‌آید.

▫️احیای حمام زیبا نه‌تنها به بازسازی یک بنای قدیمی می‌انجامد، بلکه فرصتی برای بازآفرینی حافظه جمعی، احیای هویت شهری و ایجاد پیوندی معنادار میان گذشته و آینده شهر آبادان خواهد بود.
#حمام_زیبا#آبادان#بویلر#تانکی_آب#ایستگاه_هفت_آبادان#شرکت_نفت#میراث_فرهنگی_ایران#میراث_خبر
مسئولان به داد آثار تاریخی سمنان برسند
آسفالت بازار ایلخانی یا خیابان معمولی؟


✍🏻حسین ترحمی
دبیر اسبق نظارت مردمی مرمت بناهای تاریخی سمنان

▫️مسجد جامع سمنان یکی از قدیمی‌ترین مساجد تاریخی ایران است که زمانی آتشکده بوده و دارای معماری خاص از دوره‌های تاریخی متفاوت است و منار آل زیار کتیبه دار هزار ساله و ایوان رفیع تیموری با کتیبه‌ای که نام شاهرخ تیموری و ملک حسین خواجه بالیجه سمنانی وزیر شاهرخ و وسط آن کتیبه سلجوقی و صفوی و گنبدخانه سلجوقی قرن شش با معماری خاص در مسجد مشاهده می‌شود .
▫️در چهل ستون که منار قرار دارد یک محراب در ستونی وجود دارد که به نظر از دوره سلجوقی است و یکی از مهمترین ویژگی مسجد سمنان عبور بازار ایلخانی و مسیر راه ابریشم درون شهری از کنار این مسجد تاریخی است و حمام دوره تیموری کنار این مسجد تاریخی قراردارد و در ضلع شرقی آن هم بازار قاجاری است. ضلع غربی و پشت گنبدخانه باغ زیبا از دوره قاجار است که توسط حاج ملاعلی حکیم الهی وقف مسجد شده است .در این مجموعه یک سایت تاریخی کامل است که قابلیت ثبت جهانی را دارد .این مسجد تاریخی امسال برای ثبت جهانی مورد بازدید کارشناسان و نمایندگان وزارتخانه میراث قرار گرفته است .
در چند روز گذشته خیابان پشت باغ مسجد که از کنار بازار ایلخانی عبور کرده بهسازی شده اما مانند یک باند فرودگاه یا یک خیابان معمولی آن را آسفالت‌ریزی کرده‌اند. بدون اینکه شهرداری کوچکترین نگاهی به معبر تاریخی که قرار است ثبت جهانی شود، داشته باشد.
▫️کنار بازار ایلخانی خاص سمنان که مسیر راه ابریشم زمانی بوده و آجرهای باغ مسجد آسفالت ریخته شده، در صورتی که این معبر فرهنگی تاریخی باید سنگ فرش شود و امنیت گردشگران و عابدان پیاده برقرار. حتی در دراز مدت این معبر بهتر فقط محل رفت‌وآمد پیاده‌ها را باشد و خودروها ورود پیدا نکنند.
▫️این در حالی است که سمنان با نگاه ویژه شهردار قبلی دکتر ناظم رضوی، صاحب شهرداری بافت تاریخی شد. در این زمان توجه ویژه به بافت تاریخی سمنان شد و گروه مرمتی از معماران بومی در شهرداری سمنان تشکیل شد اما طی یکی سال گذشته تیم مرمتی شهرداری سمنان که یک الگوی خاص بود توسط شورای فعلی و شهردار وقت منحل شد و بافت تاریخی شهرداری را منفعل کردند .
▫️البته مقصر فقط شهرداری نیست و وزارتخانه میراث باید در موقعی که بازرسان خود را برای ثبت جهانی به شهر تاریخی می فرستد از پژوهشگران بومی و متخصص آن منطقه استفاده کند و آن ها را در این طرح های بزرگ مشارکت دهد و شهرداری و شورا را در این کار مشارکت دهند و در جلسه آن ها را توجیح کند و ارزش بناها و فضای اطراف را به آن‌ها بگوید و طرح‌هایی را برای حفاظت و گردشگری به آن‌ها دهد .
▫️بافت تاریخی سمنان دارای پایگاه میراث فرهنگی است و مدیریت پایگاه توسط اداره استان به بیرون شهر به میراث استان رفته است در صورتی مدیر پایگاه ها می‌بایست در داخل شهر باشد و میراث شهرستان سمنان که چند متری بناهای تاریخی است در کار پایگاه دخالت می‌کند و یگان حفاظت شهرستان سمنان هم وضعیت آن نامشخص است .
از آن طرف شهرداری و میراث تابلوهایی فرهنگی را تعبیه کنند و ارزش‌های تاریخی گذرهایی اینچنینی را به مردم یادآوری کنند تا فرهنگ‌سازی شود چون ثبت جهانی برای این است که از ارزش‌های تاریخی فرهنگی با تکیه از جامعه محلی و مردم حفظ شود.
بنا به این نوشته‌ها پیشنهاد می‌شود هر چه سریع‌تر این آسفالت جمع‌آوری و تبدیل به سنگ فرش اصولی شود و در این محور فرهنگی تابلوهای مناسب برای نشان دادن ارزش‌های این محور فرهنگی نصب شود .
♦️مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان گفت: یونسکو هشدار داده که عبور مترو ممکن است برای مسجد جامع اصفهان آسیب‌زا باشد و خواستار بررسی دقیق‌تر موضوع شده است.

♦️امیر کرم‌زاده افزود: بر همین اساس با هماهنگی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، در پی دعوت از ارزیابان و کارشناسان یونسکو برای حضور در شورای عالی میراث فرهنگی هستیم.

♦️او گفت: در حال حاضر، مشاور شرکت مترو طرح‌های خود را آماده کرده و قرار است با نظارت معاونت میراث فرهنگی کشور، این طرح‌ها در سطح یک شورای ملی بررسی شود.

♦️کرم‌زاده در ادامه عنوان کرد: هیچ توافق رسمی و کتبی میان اداره کل میراث فرهنگی استان یا وزارتخانه با شرکت مترو برای عبور پروژه از این فاصله نزدیک وجود ندارد و تنها یک توافق شفاهی در گذشته مبنی بر ارائه طرح نهایی از سوی شرکت مترو بوده که شرط اصلی آن نیز تضمین عدم آسیب به این بنای تاریخی بوده است.

♦️مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان تاکید کرد: اجازه نخواهیم داد مترو با شرایط فعلی از کنار مسجد جامع عتیق عبور کند، مگر اینکه تاییدیه‌های لازم مبنی بر نبود آسیب به بنا ارائه شود. در حال حاضر، مشاور طرح‌های خود را آماده کرده و قرار است با نظارت معاونت میراث فرهنگی کشور، این طرح‌ها در سطح ملی بررسی شود.
مسجد جامع عتیق اصفهان یکی از مهم‌ترین و قدیمی‌ترین مساجد ایران با قدمتی بیش از هزار سال است که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز ثبت شده است.
کشف کتیبه ساسانی در نکوهش«مهر دروجی» (پیمان شکنی) در مرودشت فارس



ابوالحسن اتابکی دکتری تاریخ از کشف کتیبه در دامنه کوهستان‌های مرودشت خبر داد که در آن به نکوهش «مهر دروجی» یا «پیمان شکنی» پرداخته است. این کتیبه اندرزگونه، یکی از سنگ نوشته های کم نظیری است که در راستای اندیشه‌های ایزد مهر(میترا) و تفکرات پرهیز از پیمان شکنی نگاشته شده است.
این پژوهشگر گفت: مهر دروجی یا پیمان شکنی در تفکرات ایران باستان یکی از نکوهیده ترین گناهان شمرده می شود و باعث جدایی میان مردمان و تباهی سرزمین ها می گردد. اگر کسی مهر دروجی یا بدعهدی کند،ایزد مهر خشمگین می شود و سرزمین ایشان را نابود می کند.
در آیین زرتشتی به این امر اشاره شده که بهدینان نباید مهر دروجی یا بد عهدی کنند: چه با هم کیشان و چه با دروندان(کافران). حتی «پیمان» میان اهورامزدا و اهریمن نباید شکسته شود، زیرا که ایزد میترا از آن پایداری می کند. کسی که مهر دروجی کند و سوگند دروغ بخورد همانند کسی است که از اوستا و زرتشت بیزار است و اگر در شهری قاضی(داور) دروغ گو باشد و «مهر دروجی» یا «پیمان شکنی» کند، باران کم می بارد، درمان بخشی کم می شود و....
این مورخ عنوان کرد در مهریشت آمده که هشت تن از ایزدان به همراه ایزد مهر بر فراز کوه ها و برج ها همسان دیده بان نشسته و مهر دروجان(پیمان شکنان) را می نگرنند و به کسانی که «اشه» یا نظم اخلاقی را بر هم می زنند، حمله می کند. در سرزمین پهناوری چون ایران با قومیت های گوناگون تنها با تقدس عهد و پیمان و نکوهش پیمان شکنی،شالوده نظام اجتماعی میان شاهان،کشاورزان،جوامع کوچرو،بازرگان و صنعتگران برقرار می گشت و این در حالی بود که اگر کسی مهر دروجی می کرد، برای اثبات حقانیتش به آزمایش آب(رفتن در زیر آب در فاصله معین)، آزمایش سو گند( خوردن آب گوگرد) و آزمایش «ور»( ریختن مایعات یا فلز گداخته بر روی سینه او و گذر از آتش) تن می داد و این قوانین سخت گیرانه نشان می دهد که عهد و پیمان چه جایگاه بالایی در میان ایرانیان باستان داشته است.
اتابکی درباره واژه «مهر دروج» در زبان فارسی میانه نیز گفت این واژه از نظر لغوی به معنای «کسی که دشمن ایزدمهر است» یا «کسی که به ایزدمهر دروغ می بندد» بیان شده و از دید اخلاقی به معنای پیمان شکنی میان «انسان و خدا»، ،«دو دوست»، «دو هم کیش»، «دو همکار» و حتی «زن و شوهر » عنوان شده است.
این مورخ گفت نام میترا یا ایزد مهر نخستین بار در «لوح گلی نوزی» ناحیه بغازکوی آسیای صغیر به همراه ایزد ورونا و در رابطه با پیمان نامه ای میان پادشاهان هیتی و میتانی آمده که برای پایداری این «پیمان نامه» از این ایزدان درخواست یاری شده است. نام ایزد مهر در ایران باستان نخستین بار در کتیبه های اردشیر در شوش و همچنین کتیبه اردشیر سوم در تخت جمشید نگاشته شده است. در هند و در ادبیات ودایی نیز ایزد «میتره»، همسان ایزد ایرانی میترا خدای عهد و پیمان شمرده شده است.البته ایزد مهر یا میترا در ایران وظایف گوناگونی برعهده دارد از جمله: خدای فروغ و روشنایی، خدای مهر و دوستی،ایزد عدالت،حامی جنگاوران آریایی، پاسبان مراتع جوامع کوچرو،خدای عهد و پیمان زناشویی و....  
این پژوهشگر در پایان گفت کشف این کتیبه ارزشمند دوره ساسانی، نشان از  برتری اندیشه های ایرانیان باستان در مفاهیم اخلاقی و قوانینی است که در پرتو نظم اجتماعی تبلور پیدا می کند.
تخریب به جای مرمت یک اثر ثبت ملی در لار
نمای بانک تاریخی لار را کوبیدند از نو ساختند!

🔺بنای ثبت ملی «بانک ملی لار نو» در شهر لار، از صبح دیروز در حال تخریب است. البته اداره میراث‌فرهنگی می‌گوید این تخریب نیست و حتی تأکید دارد که این بنا دوباره «عین‌به‌عین» و «از نو» ساخته می‌شود، اما آنچه فعالان میراث‌فرهنگی و معماری به چشم می‌بینند، سنگ‌های شکسته‌ بنای ساختمان بانک ملی است که بر زمین ریخته. بی‌‌اینکه ثبت ملی این بنا و ارزش تاریخی و معماری‌اش اهمیت داشته باشد؛ ساختمان بانک ملی لار نو با پلاک یک، از نخستین پلاک‌های شهر جدید لار است که پس از زلزله بزرگ سال ۱۳۳۹ ساخته شد، چهار سال پیش به شماره ۳۳۱۵۳ در فهرست میراث ملی کشور ثبت شد و تخریب آن از صبح دیروز «به قصد بازسازی» و نه حتی «مرمت»، آغاز شد.ناظران می‌گویند از دو هفته پیش دور این بانک حصار کشیده‌اند و از صبح شنبه در‌ حال تخریب نمای این بنای ۶۰ساله هستند و با انتشار تصاویر آخرین وضعیت این بنا، پیمانکاران، بر سرعت عملیات تخریب افزوده‌اند

🔺 «محمدابراهیم کیان»، رئیس اداره میراث‌فرهنگی لار به «پیام ما» چنین توضیحی می‌دهد: «این بنا زیر نظر اداره کل میراث‌فرهنگی استان فارس در حال مرمت است. درواقع، طرح مرمت آن از سوی استان تأیید شده و بنابراین، مثل قبل بازسازی می‌شود.»

🔺کیان در ادامه می‌گوید: «بازسازی نظر من نیست که بگوییم آنچه آنجا در حال انجام است، زیر نظر من اعمال می‌شود، بلکه کارشناسان فنی اداره‌کل میراث استان تأیید کرده‌اند. امروز صبح (شنبه) با میراث استان در تماس بودم و تصاویر را برایشان فرستادم. در جواب گفتند که بنا عین‌به‌عین بازسازی می‌شود. آنها علاوه‌براین گفتند سنگ‌هایی که روی بدنه بانک موجود بوده، سنگ‌هایی است که الان در بازار موجود است. یعنی سنگ‌های آنچنان قدیمی‌ای نیست. بنابراین، آنهایی که خراب است را عوض می‌کنند و آنهایی که سالم است را دوباره روی دیوار نصب می‌کنند. به‌طور کلی، در نمای کلی بانک هیچ تغییری به‌وجود نمی‌آید.»

🔺 «حبیب طالبی»، معمار و پژوهشگر اهل لار، به «پیام ما» می‌گوید: «از دو هفته پیش که تحرکاتی در اطراف بانک آغاز شد، موضوع را به رئیس بانک اطلاع دادم و ارزش معماری و طراحی این بنا گفتم. رئیس اداره میراث‌فرهنگی را هم در جریان گذاشتم و در جواب گفتند بانک ملی طرح مرمت دارد و از شیراز آمده‌اند. اما امروز دیدم که تمام سنگ‌های نما را ریخته‌اند پایین. شوکه شدم. معلوم نیست منطق این حرف که «مثل روز اول بازسازی می‌کنیم» از کجا می‌آید. عین‌به‌عین ساختن بنایی که سر پا بوده، معنایی ندارد.»

🔺طالبی با اشاره به رشد معماری در دهه ۴۰ می‌گوید: «بناهای شاخصی در آن دهه ساخته می‌شود و آرزوی بزرگ معماران آن دهه، ترکیب فرهنگ ایرانی و مدنیزاسیون غربی است. یکی از بناهای شاخص همین دوره بیمارستان کوروش در لار است که جزو ۱۰ بنای برتر ایران در دهه ۴۰ شناخته می‌شود. زلزله لار زمینه ساخت‌وسازهای تازه را ایجاد کرد، حتی معماران تجربیات بدیع معماری در اروپا را به لار آوردند؛ معمارانی چون وارتان هاوانسیان، محسن فروغی، ظفر بختیار و دوبرول فرانسوی در ایران بانک‌سازی می‌کردند. وقتی قرار شد در لار بانک بسازند هم از روش‌شناسی، استاتیک و زیبایی‌شناسی همین استادان معماری پیروی شد، مخصوصاً کارهای فروغی، وارتان و هوشنگ سیحون. اما اکنون با ادامه این روند، الگوهای اصیل از دست می‌روند و دیگر چیزی باقی نمی‌ماند که برای فرار از بحران بی‌هویتی به آن چنگ بیندازیم.»

🔺معاون میراث‌فرهنگی استان فارس هم می‌گوید درحال‌حاضر از ماجرا بی‌اطلاع است و توضیح را به وقتی دیگر موکول می‌کند.
آثار پیش از تاریخی در حاشیه جاده
کشف دو خمره سفالی در دهلران



♦️دو خمره تاریخی با قدمت پیش از تاریخ، در پی فرسایش و ریزش بخشی از حاشیه جاده‌ای در شهرستان دهلران نمایان شدند و با حضور کارشناسان و مسئولان مرتبط به گنجینه (موزه) اشیای تاریخی شهر ایلام مرکز استان انتقال یافتند.

♦️ استان ایلام با پیشینه‌ای غنی و ریشه‌دار همواره به‌عنوان یکی از کانون‌های تمدنی و تاریخی فلات ایران شناخته می‌شود، سرزمینی که آثار به‌جامانده از دل خاک آن، روایت‌گر هزاران سال حضور انسان، پویایی فرهنگ‌ها و تحولات ماندگار است.


♦️مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان ایلام روز دوشنبه در این باره اظهار کرد که بر اساس گزارش‌های مردمی مبنی بر نمایان شدن دو خمره سفالی در حاشیه جاده‌ای در یکی از مناطق شهرستان دهلران، بلافاصله گروهی متشکل از کارشناسان میراث فرهنگی، باستان‌شناسی، یگان حفاظت، دادستان منطقه و نیروهای انتظامی در محل حاضر و اقدامات لازم برای حفاظت و بررسی اولیه انجام شد.


♦️فرزاد شریفی افزود: بررسی‌های نخستین، نشان می‌دهد که این دو خمره به احتمال زیاد متعلق به دوره‌های کهن تاریخی است.وی با اشاره به آشکار شدن این خمره‌ها بر اثر ریزش و فرسایش خاک حاشیه جاده، تصریح کرد که بر اساس ارزیابی‌های اولیه خمره‌های سفالی به احتمال زیاد برای نگهداری حبوبات، ذخیره مواد غذایی خشک یا غلات مورد استفاده قرار می‌گرفته‌اند.

♦️مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ایلام ادامه داد: در عملیات حفاری و انتقال، هر دو خمره با رعایت کامل ضوابط حفاظتی و ایمنی از خاک خارج شدند و به منظور انجام بررسی‌های تکمیلی، حفاظت و مرمت اولیه، در اسرع وقت به انبار اشیای تاریخی اداره‌کل در مرکز استان منتقل شدند.


♦️استان ایلام به دلیل برخورداری از موقعیت جغرافیایی ویژه و پیشینه تمدنی غنی، همواره یکی از مناطق مهم برای مطالعات و بررسی‌های باستان‌شناسی در غرب کشور به شمار می‌رود.
در سال‌های اخیر آثار تاریخی متعددی از دوران پیش از تاریخ تا اسلامی در شهرستان‌های مختلف این استان از جمله دهلران، دره‌شهر و ایلام کشف و شناسایی شده است.
سومین روز حمله به ایران؛ شلیک در نزدیکی میراث جهانی

انفجار حوالی تاق‌بستان

🔺| پیام‌ما | این‌بار یکی از موشک‌های رژیم صهیونیستی، در نزدیکی یکی از مهمترین محوطه‌های تاریخی کشور زمین را شکافت. در ادامه حملات رژیم صهیونیستی به ایران، صبح یکشنبه (۲۵ خرداد)، در سومین روز درگیری، موشکی در سه کیلومتری تاق‌بستان فرود آمد؛ حمله‌ای که نه‌فقط جان انسان‌ها که میراث بشری را نیز در معرض تهدید قرار داد.

🔺این نخستین‌بار نیست که موشک‌ها به محوطه‌های تاریخی نزدیک می‌شوند؛ اما شاید از معدود دفعاتی است که تاق‌بستان این‌چنین آشکار در تیررس دشمن قرار می‌گیرد.

گزارش کامل را در سایت «پیام ما» بخوانید.
https://payamema.ir/payam/133996

#کرمانشاه #تاق‌بستان #جنگ #پیام_ما

@payamema
روایت «جعفر مهرکیان»، باستان‌شناس، از تجربه حفاظت موزه‌ها در جنگ ایران و عراق

برای نجات آثار موزه‌ها ریشخندمان می‌کردند

🔺| پیام ما | سخت است این روزها که آسمان ایران می‌خروشد و زمینش بی‌تاب می‌شود، درباره حفاظت از آثار تاریخی و موزه‌ای گفتن و هشدار دادن. واقعیت اما این است که هویت تاریخی این ملت کهن با دست‌های خونین و دل‌های امیدوار به آینده، ماندگار شده است. زنان و مردان بسیاری قرن‌هاست که جان خود را نادیده گرفته‌اند تا فرهنگ و تاریخ این مرزوبوم پایدار بماند. یکی از آنها بی‌شک «جعفر مهرکیان»، باستان‌شناس پیشکسوت، است.

🔻او تأکید کرده بود حتی موج انفجار و آلودگی صوتی ناشی از آن می‌تواند به سازه‌های چندصدساله، آسیب‌های جبران‌ناپذیری وارد کند؛ تجربه‌ای که در جنگ‌های مدرن، متأسفانه بارها و بارها شاهد آن بوده‌ایم. درحالی‌که نهادهای بین‌المللی مانند یونسکو، ایکوم و ایکوموس، همچنان در برابر تهدیدات مستقیم یا غیرمستقیم به این آثار سکوت کرده‌اند، اداره‌کل میراث‌فرهنگی اصفهان وارد فاز عملیاتی و حفاظتی اضطراری شده است. انتقال اشیای موزه‌ای به مخازن طبقه‌بندی‌شده و فوق‌امنیتی، پلمب موزه‌ها، استقرار نیروهای امنیتی و فعال‌سازی نقشه جامع حفاظت اضطراری از بناهای جهانی، همه، نشان از آن دارد که رویکردی کاملاً پیشگیرانه و سنجیده در جریان است.

گزارش کامل را در سایت «پیام ما» بخوانید.
https://payamema.ir/payam/134060

#جنگ #اسرائیل #میراث_فرهنگی #موزه #پیام_ما

@payamema
میراث جهانی یونسکو و یادمان‌های زیر ستم آمریکا و اسرائیل

حق‌طلبی با یادمان صلح
| مصطفی پورعلی |

🔺میراث مربوط به جنگ و تجاوز دول متخاصم و آسیب‌ها و صدمات ایجادشده در مناطق تحت ستم، مكان-رخدادهای مهم از تاریخ و سرنوشت بشری است. ثبت و مستندسازی این رخدادها به‌ویژه از زمان جنگ‌های جهانی به این‌سو توسط مجامع بین‌المللی نظیر یونسكو مورد توجه جدی بوده‌ است، هرچند متجاوزان عموماً به دیدگاه مجامع جهانی توجه چندانی ندارند؛ بااین‌حال، یكی از مهمترین ظرفیت‌هایی است كه می‌توان از طریق آنها برای جلب افكار عمومی و بیان حق‌طلبی بهره برد.

گزارش کامل را در سایت «پیام ما» بخوانید.
https://payamema.ir/payam/134389

#جنگ #اسرائیل نگ #صهیونیست #میراث_فرهنگی #پیام_ما

@payamema
2025/07/01 04:37:19
Back to Top
HTML Embed Code: