Telegram Web
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
از شگفتی‌های مغز اینه که مغز انسان حین بالا رفتن از پله‌ها، تمام ابعاد پله‌ها رو پس از چند پله اول اندازه میگیره، و برای بالا رفتن از پله‌های بعدی براحتی یه الگو تشکیل میده و ماهیچه‌ها، طبقِ الگو پیش میرن،
حالا اگه این وسط، یک پله ارتفاعش کم یا زیاد باشه
حفظ این الگو باعث به هم ریختن تعادل و زمین خوردنِ شخص میشه.

"این پله فقط یک سانتی‌متر بلندتر از پله‌های دیگر است"

@modern_cogitation
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
تفاوت بین نظریه علمی و قانون علمی

از سایت vidoal.com
Ted ed
گوینده زنده یاد افشین ذریه

@modern_cogitation
Modern Cogitation
Photo
کاهش عفونت‌های باکتریایی پوست با استفاده از برق بی‌ضرر

دانشمندان از جریان‌های الکتریکی خفیف برای درمان عفونت‌های پوستی استفاده کرده‌اند و برای مقابله با افزایش مقاومت ضد میکروبی، یک راه حل بدون آنتی‌بیوتیک ارائه داده‌اند.

 زمانی را تصور کنید که به جای استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها بتوانیم باکتری‌ها را با مقدار کمی جریان الکتریکی از بین ببریم. این امر در حال حاضر تحقق نیافته است اما یک گروه پژوهشی برای درک این موضوع تلاش کرده‌اند که چگونه می‌توان جریان الکتریکی را در سطوح غیر قابل تشخیص روی انسان اعمال کرد تا رشد باکتری‌های مضر را روی پوست کاهش دهد.

به نقل از ادونسد ساینس نیوز، این پژوهش که حاصل همکاری دو آزمایشگاه در «دانشگاه کالیفرنیا سن‌دیگو»(UC San Diego) و «دانشگاه شیکاگو»(UChicago) است، به بحران روبه‌رشد مقاومت ضد میکروبی می‌پردازد که پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰ به عامل اصلی مرگ‌ومیر تبدیل گردد. عفونت‌های باکتریایی پوست در سال ۲۰۱۹ نزدیک به ۷۲ درصد از کل مرگ‌ومیرهای ناشی از بیماری‌های پوستی و زیرجلدی را تشکیل دادند.

«گورول سوئل»(Gürol Süel) استاد دانشگاه کالیفرنیا سن‌دیگو گفت: ما می‌خواستیم بدانیم آیا می‌توانیم بدون استفاده از آنتی‌بیوتیک، این باکتری‌های پوست را کنترل کنیم.

یکی از مقصران بروز عفونت‌های پوستی، باکتری «استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس»(Staphylococcus epidermidis) است. این باکتری معمولا بخشی از میکروبیوم پوست ماست اما در مواردی که پوست آسیب می‌بیند و باکتری بیش از اندازه رشد می‌کند، می‌تواند به ایجاد عفونت‌های فرصت‌طلب منجر شود و یک لایه از باکتری را به نام «بیوفیلم» تشکیل دهد.

«بوژی تیان»(Bozhi Tian) استاد دانشگاه شیکاگو گفت: ما نمی‌خواهیم آنها را بکشیم، بلکه می‌خواهیم آنها را حفظ کنیم اما قصد ما سرکوب جنبه مضر آنهاست. از آنجا که این باکتری برای پوست ما فوایدی نیز دارد، ایده این بود که رشد آنها و مضرات آنها را سرکوب کنیم.

پژوهشگران دریافتند که اعمال یک جریان الکتریکی خفیف، از رشد استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس در سلول‌های کشت‌شده در آزمایشگاه جلوگیری می‌کند و با دورهای مکرر تحریک الکتریکی، تشکیل بیوفیلم در این سلول‌ها بیش از ۹۰ درصد کاهش می‌یابد. ایسنا/

https://www.the-microbiologist.com/news/innovative-bioelectronic-device-offers-new-hope-in-the-fight-against-bacterial-infections/4425.article

لینک مقاله
https://www.cell.com/device/fulltext/S2666-9986(24)00542-8?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2666998624005428%3Fshowall%3Dtrue

@modern_cogitation
Modern Cogitation
Photo
آزمایش موفقیت‌آمیز واکسن سرطان تهاجمی پستان

پژوهشگران واکسنی را آزمایش کردند که امیدی تازه‌ به زنان مبتلا به سرطان تهاجمی و درمان‌ناپذیر پستان می‌دهد. به نظر می‌رسد این واکسن در برابر سرطان سه‌گانه منفی پستان، ایمن و مؤثر باشد.

سرطان سه‌گانه منفی پستان نوعی سرطان پستان است که با هورمون‌درمانی درمان‌پذیر نیست؛ زیرا توسط هیچ‌یک از سه هورمونی که معمولاً به سرطان پستان دامن می‌زنند، هدایت نمی‌شود.

بر اساس گزارش این پژوهش که به‌تازگی در مجله ژنوم مدیسین (Genome Medicine) منتشر شده است، ۱۶ نفر از ۱۸ بیمار، سه سال پس از دریافت واکسن، سرطان نداشتند. واکسن به سیستم ایمنی آن‌ها آموخت سلول‌های سرطانی باقیمانده را از بین ببرد.

داده‌ها نشان می‌دهد نیمی از بیمارانی که برای درمان سرطان، فقط عمل می‌شوند، سه سال بدون سرطان زندگی می‌کنند. دکتر ویلیام گیلَندِرز (William Gillanders)، استاد جراحی دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن آمریکا و پژوهشگر اصلی این گروه پژوهشی، اظهار کرد: این نتایج بهتر از انتظار ما بود.

بر اساس گزارش بنیاد ملی سرطان پستان، حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از سرطان‌های پستان در آمریکا سه‌گانه منفی هستند. سرطان سه‌گانه منفی پستان تا امروز هیچ درمان هدفمندی نداشته است و به گفته پژوهشگران باید با روش‌های سنتی مانند جراحی و شیمی‌درمانی و پرتودرمانی درمان شود.

کارآزمایی بالینی اولیه شامل ۱۸ بیمار مبتلا به سرطان پستان سه‌گانه منفی بود که در سایر نقاط بدن پخش نشده بود. به گفته پژوهشگران، بیمارانی که در این پژوهش شرکت داشتند، همگی شیمی‌درمانی شدند و به دنبال آن جراحی برای برداشتن تومورهای سینه آن‌ها انجام شد.

گروه پژوهشی، پس از عمل جراحی، بافت تومور را برای یافتن جهش‌های ژنتیکی منحصربه‌فرد در سلول‌های سرطانی بیماران بررسی کردند؛ سپس، بر اساس آن جهش‌ها، یک واکسن سرطان شخصی‌سازی‌شده برای هر بیمار ساختند.

هر بیمار سه دوز از این واکسن دریافت کرد که به سیستم ایمنی بدن وی آموزش می‌داد جهش‌های اصلی در تومورهای خاص سینه وی را تشخیص دهد و به سلول‌های سرطانی حمله کند. نتایج نشان داد ۱۴ نفر از ۱۸ بیمار مبتلا به سرطان سه‌گانه منفی پستان، به واکسن پاسخ ایمنی دادند.

پژوهشگران خاطرنشان کردند آزمایش‌های بالینی بیشتری برای اثبات اثربخشی این واکسن لازم است.

https://siteman.wustl.edu/vaccine-shows-promise-against-aggressive-breast-cancer/

@modern_cogitation
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
سخنرانی لایو در سوپر گروه علمی
modern_cogitation

موضوع سخنرانی: آشنایی با مثلث کارپمن  در خود شناسی و  روابط انسانی

ارائه دهنده :
#دکتر بیژن کبودی

@modern_cogitation

https://www.tgoop.com/+fBqB6q5jv3xmYzY0
Modern Cogitation
Photo
رشد گیاهان بدون نور؛ غیرممکنی که ممکن شد

دانشمندان از روشی نوآورانه برای کِشت گیاهان بدون نور خورشید رونمایی کردند که کشاورزی برقی (electro-agriculture) نامیده می‌شود، نوید تغییر روش رشد مواد غذایی را می‌دهد و این قابلیت را دارد که چالش‌های شدید زیست‌محیطی را حل کند.

از قرن‌ها پیش، «کشاورزی» مزارع وسیعِ غرق در نور خورشید را به ذهن متبادر ساخته است؛ اما این روش سنتی هزینه چشمگیری برای سیاره ما دارد. ۹۰ درصد از جنگل‌زدایی در جهان به دلیل کشاورزی سنتی صورت می‌گیرد؛ زیرا برای تغذیه جمعیت رو به رشد جهان به زمین‌های بیشتری نیاز هست.

«کشاورزی برقی» مفهومی پیشرفته است که فهم اساسی ما از رشد گیاهان را به چالش می‌کشد؛ این روش متکی بر یک واکنش شیمیایی است که چهار برابر کارآمدتر از فتوسنتز طبیعی است و این قابلیت را دارد که در تولید مواد غذایی به شکلی که ما با آن مأنوسیم، تحول ایجاد کند.
هسته اصلی این نوآوری، جایگزینی نور خورشید با برق است. پژوهشگران با استفاده از قدرت پَنل‌های (صفحه‌های) خورشیدی، سامانه‌ای ابداع کرده‌اند که احتمالاً نیاز به زمین برای کشاورزی را به شدت کاهش می‌دهد؛ در واقع، برآوردها حاکی از آن است که اگر همه مواد غذایی در آمریکا با استفاده از کشاورزی برقی تولید می‌شد، استفاده از زمین‌های کشاورزی ۹۴ درصد کاهش می‌یافت.

از فتوسنتز تا الکتروسنتز

رشد سنتی گیاهان به فتوسنتز (فرآیندی که در آن گیاهان، نور خورشید و دی‌اکسیدکربن و آب را به گلوکز تبدیل می‌کنند) متکی است. این سازوکار طبیعی میلیون‌ها سال حیات روی زمین را حفظ کرده است؛ اما به طرز شگفت‌آوری ناکارآمد است؛ زیرا، فقط حدود یک درصد از انرژی نور جذب‌شده توسط گیاهان به انرژی قابل استفاده تبدیل می شود.

هدف کشاورزی برقی بهبود طراحی طبیعت است. در این روش به جای تکیه بر نور خورشید، از برق برای ایجاد یک واکنش شیمیایی بین دی‌اکسیدکربن و آب استفاده می‌شود و در نتیجه اَسِتات تولید می‌شود: ترکیبی که به عنوان منبع غذایی برای گیاهانی که روی یک بستر خنثی و واکنش‌ناپذیر رشد می‌کنند، عمل می‌کند.

با پیشرفت پژوهش و فناوری، احتمالاً به زودی شاهد یک تغییر الگو در کشاورزی خواهیم بود. توانایی کِشت گیاهان بدون نور به تولید مواد غذایی پایدارتر، کاهش جنگل‌زدایی و راه‌هایی نوآورانه برای حل معضل گرسنگی جهانی منجر خواهد شد. آنچه زمانی غیرممکن به نظر می‌رسید، در واقع ممکن و عصر جدیدی از نوآوری کشاورزی آغاز شده است.

https://www.cell.com/joule/fulltext/S2542-4351(24)00429-X#:~:text=Fueled%20by%20acetate%20derived%20from,same%20efficiency%20limitations%20of%20photosynthesis.

Image Credit: Feng Jiao

@modern_cogitation
فاکتورهای آمادگی جسمانی مرتبط با سلامت @Modern_Cogitation
امید مرجمکی
موضوع سخنرانی: فاکتورهای آمادگی جسمانی مرتبط با سلامت

ارائه: دکتر امید مرجمکی، پزشک متخصص پزشکی ورزشی
عضو کمیته‌ی آموزش فدراسیون پزشکی ورزشی ایران
عضو انجمن علمی پزشکی ورزشی ایران

مکان برگزاری: modern_cogitation
@modern_cogitation
https://www.tgoop.com/+fBqB6q5jv3xmYzY0
  آیا حجامت یک روش درمانی است؟
محمد رضا توکلی صابری @Modern_cogitaion
عنوان سخنرانى  :آیا حجامت يك روش درمانى است؟

ارائه دهنده : جناب دکتر محمد رضا توکلی صابری، دكتراى داروسازى و فوق دكتراى شيمى پزشكى.


برگزار شده در گروه: Modern Cogitation
@modern_cogitation

https://www.tgoop.com/+fBqB6q5jv3xmYzY0
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
انرژی صفر چیست؟
یک پاسخ کوتاه و مختصر به یکی از سوالات کلیدی درباره تغییرات آب‌وهوا: انرژی صفر چیست؟ (نوشته مایلز الن، دیوید بیلو و جورج زایدان)
TED.com
@modern_cogitation
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
سیسال، (agave sisalana) بومی جنوب مکزیک، گیاهی است که برای فیبر سفت آن کشت می شود. این الیاف برای تولید محصولات از جمله کفش استفاده می شود

@modern_cogitation
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
اهمیت دسترسی سرویس های امنیتی به گنجینه ژنتیک شما

@modern_cogitation
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
علت گرم شدن جهان چیست؟

پاسخ خلاصه به یکی از پرسش ها درباره تغییرات هوا: علت گرم شدن جهان چیست؟ (نوشته شده توسته مایلس الن، دوید بیلو، جورج زیدان)
TED.com

@modern_cogitation
درود

آیا سیستم پاداش دهی و درد در مغز موجودات زنده صرفا بر پایه اصل بقا تکامل یافته؟ (یا به نوعی بیشترین سهم رو داشته)
حتی برای رفتارها و تجربیاتی که در واقعیت خوشایند نیستند پاداش در نظر بگیره (چون در جهت حفظ بقاست)

پاسخ👇👇

بله سیستم پاداشی شکل گرفته در فرگشت در واقع برای تعیین لذت بخشی و شدت لذات محرک ها برپا شده تا از این طریق بقاء و‌تولید مثل را تضمین کند. مثلا لذت جنسی خارج از دوران فحل سالانه که در حیوانات غیر اجتماعی دیده می شود،  در انسانها و میمون ها باعث تقویت پیوندهای زوج ها و شکل گیری خانواده می شود که‌در بقاء و تولید مثل و پرورش کودکان‌لازم‌ می آیند. برعکس سیستم درد و ناخوشایندی های دیگر سیستم دفاعی هستند تا جسم را در کوتاه و بلند مدت در برایر محرکات آسیب زا حفظ کنند. در انسانها و‌حیوانات اجتماعی شده که باید دارای صفت فداکاری باشند تا اجتماع انسجام پیدا کند،  حیوان ممکن است هزینه هائی برای مراقبت و‌نجات هم گونه های خود و هم ژنتیکی ها و خانواده بپردازد که ممکن است برخلاف بقاء و تولید مثل خودش باشند، مانند نزاع خونین برای حفظ سرزمین و دقاع از اعضاء گروه که اقلا در انسانها که خبر داریم، با ایجاد حس غرور و سرافرازی می تواند لذت بخش باشد. در اجتماع هنجار  انسانها کمک مالی و غذائی کردن به دیگران که هزینه بردار هستند و ظاهرا برخلاف اصل بقاء فردی اند  در انسانها، و حتی در مورد غذا در حیوانات اجتماعی شده، در مغز سخت افزاری شده و باعث تحریک سیستم پاداشی مغز و خوشایندی می شوند، که زیربنای اخلاقیات طبیعی و پاداش دنیوی برای احسان و فداکاری هستند که لزوم پاداش توهمی اخروی را نالازم می کند. فروریختن حس فداکاری و غلبه خودخواهان در اجتماع، مانند کشور گل و بلبل خودمان باعث فروریزی بافت اجتماعی می شود. در حیوانات اجتماعی اگر حیوانی رفتار خودخواهانه تکراری انجام دهد یا تنبیه می شود یا طرد. مثال های زیاد و شرح این ها در کتاب زیست شناسی مغز و اخلاقیات و سیستم پاداشی مغز مفصلا آورده شده اند.

پاسخ دکتر کیمیایی اسدی

@modern_cogitation
Modern Cogitation
Photo
بقایای گونه‌ی جدیدی از بندپایان اولیه متعلق به ۵۰۰ میلیون سال قبل در کوه‌های راکی کانادا کشف شده است.

این گونه جدید که Titanokorys gainesi نام دارد در دوره‌ی زمین‌شناسی کامبرین در اقیانوس زندگی می‌کرده است و در حالی که بیشتر موجودات این دوره بسیار کوچک و به اندازه انگشت کوچک دست بودند این گونه حدود ۴۸ سانتی‌متر بوده است.

بقایای این گونه‌ی جدید توسط دیرینه‌شناسان موزه "رویال انتاریو" در کوه‌های راکی کانادا کشف شد.

این موجود دارای چشم‌ مرکب، یک جفت پنجه خاردار و  باله‌هایی برای شنا بود.

جین برنارد کارون، نویسنده‌ی اصلی این مقاله از موزه "انتاریو" می‌گوید: اندازه‌ی این موجود بسیار گیج‌کننده است. این یکی از بزرگ‌ترین موجودات یافت شده متعلق به دوره کامبرین است که قطعاً تاثیر زیادی بر اکوسیستم اقیانوس‌های عصر کامبرین داشته است.

این گونه متعلق به گروهی از بندپایان اولیه به نام radiodonts است و بزرگ‌ترین نمونه کشف شده از این دسته، موجودی به نام Anomalocaris با طول یک متر بوده است.

جو موسیوک، یکی از نویسندگان این مقاله می‌گوید: سر این موجود نسبت به بدن آن به قدری بزرگ است که می‌توان آن را یک سر شناور دانست. علت آن که چرا این دسته از موجودات با سرهای بزرگ فرگشت یافته‌اند هنوز مشخص نیست. به گفته‌ی محققان بدن آن‌ها برای زندگی نزدیک بستر اقیانوس به صورت پهن فرگشت یافته است.

📝 منبع:

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9966749/Fossils-Animal-500-MILLION-year-old-rocks-Canadian-Rockies-dwarfed-peers.html

🖇 پژوهش مربوطه:

http://dx.doi.org/10.1098/rsos.210664

@modern_cogitation
مهمترین تفاوت بین مغز حیوانات اندازه، وزن، و حجم (۱۳۰۰ سانتیمتر مکعب در انسان) نسبت به وزن و‌حجم‌ بدن و تعداد نورون ها در قشرنو نسبت به بقیه مغز است. از ۸۶ میلیارد نورون‌مغز انسان ۷۰ میلیارد در مخچه (۱۶٪ و زن) و ۱۶ میلیارد در قشرنو (۸۰٪ وزن مغز) و بقیه در ساختارهای تحت قشری قرار دارند. مغز شمپانزه ۲۸ میلیارد نورون دارد که ۷/۴ میلیارد آن در قشر نو (اکثریت در قشر بینائی) و ‌۳۳۷ سانتیمتر حجم دارد. یعنی قشر نو مغز انسان کمی بیشتر از دو برابر نورون اما چهار برابر حجم دارد. یکی از علت های این تفاوت عمده حجیم‌ بودن فضاهای بین سلولی در مغز انسانها است که نه تنها باعث افزایش حجم‌ و وزن نیمکره های مغز انسان شده، بلکه این فضاهای گسترده ایجاد ارتباطات بیشتر نورونی، تولید دندریت ها و خارهای دندریتی بیشتر و متراکم تری را ممکن ساخته که به مجموعه این فضاها و محتویات آنها نوروپیل می گویند، که همراه با توزیع بیشتر نورونی در قشر جلوبشانی (۳۰٪ حجم کل نیمکره ها) با شبکه های پیچیده تر برای فرایند افزاینده بیشتر اطلاعات، دلیل توان یادگیری، خلاقیت، ابداعات، تفکرات، فرهنگ ها، اجتماعات، توان سخن گفتن و هر ویژگی ای است که مغز انسانها را برتر از حیوانات دیگر کرده است. انسان ها برخلاف ایده ی خودساخته و بی پایه امثال دکارت، و ادیان مختلف با فرض داشتن دو روح انسانی و‌حیوانی (برخلاف حیوانات که فرض شده روح انسانی ندارند)، نه تنها روح از هر نوعی ندارند، بلکه مغز فرگشت یافته متفاوتی دارند. البته نباید فراموش کرد که تعداد ژنهای فعال در داخل نورون ها و تنوع پروتئینی در نورون های قشرنو انسان ها بیش از هر حیوان دیگری است که مطالعه این تفاوت ها بسیار مشکل است، در نتیجه ما میکروکامپیوترهای متفاوتی از حیوانات و از یکدیگر داریم. شکل گیری های مختلف ژنتیکی، تربیت انفعالی و فعال، و شانسکی این سیستم پیچیده ی قشرنو عامل تفاوت‌انسان ها با هم هستند.

دکتر کیمیایی اسدی

@modern_cogitation
2024/12/30 07:14:13
Back to Top
HTML Embed Code: