Telegram Web
🔴ایمانِ به محمد(ص) با شعار و‌ نمایش درست نمی‌شود

پیامبر اکرم(ص):
آن کس که سیر بخوابد، در حالی که همسایه‌اش گرسنه باشد، به من ایمان نیاورده است... خداوند در روز رستاخیز، به مردم هر آبادی و شهری که کسی شب را در آن گرسنه بسر آورده باشد، به نظر رحمت نگاه نخواهد کرد.

- بدون شرح

قـالَ رسولُ اللّه صلی‏ الله ‏علیه و ‏آله و سلّم:
ما آمَنَ بی مَن باتَ شَبْعانَ وجارُهُ جائعٌ. قالَ: وما مِن أهلِ قریةٍ یَبِیتُ و فیهِم جائعٌ، یَنظُرُ اللّه‏ُ إلیهِم یومَ القِیامَةِ.

📖الحیات- جلد۶ -صفحه۱۰

#پیامبر
#انسان
#اسلام


@mohamadrezahakimi
اوج ایثار

استاد محمدرضا حکیمی در وصف مرحوم حاج شیخ مجتبی قزوینی چنین می‌نویسد:
او زندگی بسیار ساده‌ای داشت و گاه از نیازهای خود چشم می‌پوشید و آنچه که می‌توانست به طلاب تنگدست کمک می‌کرد.
شیخ بزرگوار نمونه‌ای مجسم از تقوا و نفس‌کشی و اعراض از مال و منال و جاه و شهرت و نعمت دنیا بود... روزی یکی از طلاب در حضور استاد سخن از نیاز شدیدش به تامین مخارج معالجه و درمان خانواده‌اش به میان آورد.
مرحوم شیخ به دلیل نداشتن وجه نقد به آن طلبه گفت:
این فرش را جمع کن ببر و بفروش و هزینه درمان کن، فعلا جای آن کیسه گونی پهن می‌کنم...

سیمرغ قاف عشق: ص۳۹۰

@mohamadrezahakimi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 انتشار برای نخستین‌ بار

🔴 علامه حکیمی: پدر استاد شجریان دوره قرآن داشت... معلم تجوید بود... خود شجریان هم قرآنی‌ می‌خوند که بیا و تماشا کن!

@mohamadrezahakimi
مهدى «ع»، فريادرسى است، كه خداوند او را بفرستد، تا به فرياد مردم عالم برسد. در روزگار او، همگان، به رفاه و آسايش و وفور نعمتى بيمانند دست يابند، حتى چهارپايان فراوان گردند، و با ديگر جانوران، خوش و آسوده باشند. زمين گياهان بسيار روياند. آب نهرها فراوان شود. گنجها و دفينه‌هاى زمين و ديگر معادن استخراج گردد. در زمان مهدى، آتش فتنه‌ها و آشوبها بيفسرد، رسم ستم و شبيخون و غارتگرى برافتد، و جنگها از ميان برود. مهدى «ع»، مردم جهان را، از آشوبى بزرگ و همه‌گير و سردرگم نجات بخشد. در جهان، جاى ويرانى نماند، مگر آنكه مهدى «ع» آنجا را آباد سازد. ياران قائم به سراسر جهان پا نهند، و همه جا قدرت را در دست گيرند. همه كس و همه چيز مطيع آنان شوند، حتى درندگان صحرا و مرغان شكارى، همه و همه، رضا و خشنودى آنان را بطلبند. شادى و شادمانى يافتن به اين پيام‌آوران دين و صلاح و عدالت، تا بدانجاست كه قطعه‌اى از زمين بر قطعه‌اى ديگر مباهات كند كه يكى از ياران مهدى بر آنجا پا نهاده است. هريك از ياران قائم، به نيرو، چون چهل مرد باشد، و دل آنان، مانند پاره‌هاى پولاد.

خورشید مغرب: ص۳۴

@mohamadrezahakimi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 فیلمی از دیدار نماینده سید حسن نصرالله با علامه حکیمی در سال ۱۳۸۶

📍آقای سید عبدالله صفی‌الدین، نماینده حماسه‌بان بزرگ شیعی، سرکوبگر غاصبان آدمخوار اسرائیلی، حجت‌الاسلام و المسلمین سیدحسن نصرالله لبنانی، در دیدار علامه محمدرضا حکیمی، در منزل ایشان (تهران) که از سوی آقای سیدحسن نصرالله برای استاد علامه پیام آورده بود، در سخنان خود چنین گفت: به یاد دارم از سال‌هایی چند قبل از تشکیل حزب‌الله لبنان، در سن ۱۸-۱۷ سالگی، در لبنان، اجتماعاتی با بچه‌های مذهبی داشتیم که در آن هیئت‌ها، در مسجدها، یا حسینیه‌ها، دور هم جمع می‌شدیم و کتاب‌های حضرتعالی و مهم‌تر از همه الحیات، الگوی ما بودند. همان مجموعه از برادران که با آن کتاب‌ها مانوس بودند و با آنها خودسازی می‌کردند، الان در راس مسئولیت‌های حزب‌الله هستند.
بدین وسیله شما نیز در فتح حزب‌الله و شکست تاریخی اسرائیل شریک هستید و نقش دارید! ان‌شاءالله حتما به لبنان تشریف بیاورید و ما در آنجا در خدمت شما باشیم.

خانه علامه حکیمی، حسینیه ارشاد، تهران

🆔 @mohamadrezahakimi
جمله ماندگار شهید سید حسن نصرالله در مراسم‌ تشییع شهید عماد مغنیه (بهمن ۱۳۸۶):

"ما همگی فرزندان مکتبی هستیم که پیامبران آن شهیدند، امامان آن شهیدند و رهبران آن نیز شهید هستند..."

@mohamadrezahakimi
اگر جهان به سوى يك قطبى شدن قدرت پيش رود و آن قطب قدرت «قدرت عدل» باشد تاييد آن واجب است و مخالفت با آن حرام زيرا مخالفت با عدل ظلم است و ظلم حرام است حتى رضاى قلبى به آن و اگر آن قطب قدرت «قدرت ظلم» باشد تاييد آن حرام است و مخالفت با آن واجب زيرا تاييد ظلم ظلم است و ظلم حرام است حتى رضاى قلبى به آن از اين رو مسلمانان مكلفند با يك قطبى شدن قدرت درجهان در شرايط كنونى كه قدرت قدرت ظلم و استكبار و استعمار است مخالفت كنند. جهان عدل بايد يك قطبى باشد تا حركت به سوى كمال و سعادت براى جامعه بشرى امكان پذير گردد ليكن جهان ظلم نه. جهان استكبار و سرمايه دارى (تكاثر) جهان ظلم است و قدرت يافتن آن نيز قدرت يافتن ظلم است. اين سخن بسيار درست است كه گفته اند: «ذات نظام سرمايه دارى كنونى توسعه طلبى، تنوع، فساد، جنگ و خونريزى و بى توجهى به حقوق فردى و جمعى ديگر ملّتهاست» و به تعبير «قرآن كريم»: تكاثر و اِتراف و اسراف... يعنى نظامى كه سردمداران آن همواره جهان را و انسان را به تباهى مى‌كشند، و هيچ گاه به صلاح و شايستگى روى نمى آورند «اَلَّذِينَ يُفْسِدُونَ فِي اَلْأَرْضِ وَ لاٰ يُصْلِحُونَ‌»

قرآن و قبله ص۴۹

@mohamadrezahakimi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
مگه تو هیچ پیوندی با انسان‌ها نداری؟
مگر انسان‌ها از طریق آدم (ع)، خواهر و برادر تو نیستند..؟
یکی میره یه خونه میسازه ۱۰۰ میلیارد. یکی میره یه سواری میخره ۵ میلیارد..!
این عقلی و
شرعی و
اخلاقی
نیست..!
برای اینکه کنار این ثروت هزینه شده، صدها گرسنه و محتاج قرار دارن.
آیا از نظر عقلی حق اونا ضایع نشده؟
کجای قرآن و روایاته که ثروت، چنان خانه، چنان ماشین... فقط وقف شخص توست؟
حالا هرکی بدون این ثروت مرد یا آبروش رفت، به تو ربطی نداره؟
چطور همنوع و هم‌خون انسان‌هایی، ولی با این وجود این هزینه‌ها وقف شخص تو باشه!

که پيامبر اكرم «ص» فرمود: «إنّ اللهَ جَعَلَ أرزاقَ الفقراء، فى أموالِ الأغنياء، فإن جاعُوا، وعَرُوا، فبذنبِ الأغنياء»
«مُستَدرَكُ الوسائل» ۱/۵۰۹
خداوند - بطور قطع - روزى (و امكانات زندگىِ‌) مستمندان را، در ميان اموال توانگران و اغنياء قرار داده است، پس اگر محرومان گرسنه و برهنه بمانند و داراى هرگونه كمبود باشند، اين از گناه (و مسئوليّت نپذيرى)، توانگران و ثروتمندان است (كه حق آنان را برده و خورده و نداده‌اند!!).

منهای فقر برگرفته از آثار علامه حکیمی/ صفحه ۲۰

@menhayefaghr
شیعیان ما از ما شکیباترند

امام صادق «ع»: ما شكيبايانيم، ليكن شيعيان ما از ما شكيباترند. (راوى) گفتم: فدايت گردم! چگونه شيعيان از شما شكيباترند؟ فرمود: چون ما بر آنچه مى‌دانيم صبر مى‌كنيم، و شيعيان ما بر آنچه نمى‌دانند صبورى مى‌كنند.
شيعه، گروه مقاوم و شكست‌ناپذير در تاريخ است، بر همين اساس در برابر همه حوادث و نوسان‌ها تاب آورده و ويرانگرترين تندبادهاى اجتماعى و سياسى و نظامى، آنان را از پاى درنياورده است، و همواره در طول تاريخ ۱۴۰۰ سالۀ خويش چون سنگ زيرين آسيا پايدار مانده و رشد كرده و بر جمعيّت خود افزوده است. تعاليم عدالتخواهانه، و انسان‌دوستانه‌اى كه شيعه از امامان معصوم «ع» آموخته، و آنها را همواره حفظ كرده، و انتشار داده است، نيز باعث بقاى تشيّع، و گسترش آن، و پيوستن اقوام و افرادى بسيار به آن گشته است، چنانكه نويسندۀ معروف لبنانى، و اديب جهانى عرب، جرج جرداق، در كتاب بيمانند «الإمام على صوتُ العدالة الإنسانيّة»، بارها اين جمله را، در همين ارتباط، به قلم مى‌آورد: «ولهذه المَبادي كانتِ الجماهيرُ تتشيّع...».

ترجمه الحیاة/ ج ۱۲/ باب ۳۷/ صفحه ۶۳۹

🆔 @mohamadrezahakimi
امام عسكرى «عليه السّلام»: در بارۀ اين آيه: «و آتوا الزّكاة»، يعنى از مال و جاه و نيروى بدنى زكات دهيد: از مال به مواسات كردن با برادران مؤمن خود...

در اين مقام، اهميّت واقعۀ «مؤاخاة» (برادر خواندگى) را كه پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» آن را در ميان اصحاب خود عملى كرد، تا برادرى اسلامى را در همۀ شئون استقرار بخشد، فراموش مكنيد.

و اين كار دو بار اتّفاق افتاد، و دوّمى در مدينۀ طيّبه، پنج ماه پس از هجرت از مكّۀ مكرّمه صورت گرفت. و در اين حادثه پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» ميان مهاجران مكّى و انصار مدنى برادرى برقرار كرد، تا پايه‌هاى همسازگارى روانى و معيشتى در ميان مردمان تقويت گردد.

ترجمه الحیاة/ جلد ۶ /صفحه ۶۸۶

@mohamadrezahakimi
حكمت «زيارت قبور»، بطور كلّى، و زيارت قبور ائمّۀ طاهرين «ع»، و امامزادگان مكرّم و معظّم، روشن است، و نتايج مختلف آن مشهود.
اين عمل، در صورتى كه با توجّه لازم انجام يابد، همه گونه تأثير تربيتى مثبت خواهد داشت، و سود آن - حتى در دنيا - به خود شخص زائر و به جامعه باز خواهد گشت. مسافران و زائرانى كه به زيارت مى‌روند، سعى مى‌كنند، اگر حقى از كسى بر گردن دارند ادا كنند، از همه حلال بودى بطلبند، سينه‌ها را از كينه‌ها پاك سازند، در سفر با همسفران مهربان و مؤدّب باشند، در حرم‌هاى مطهّر، اگر گناهى دارند توبه كنند، براى كودكان و نزديكان سوغات و هديه بياورند، در طول سفر، خيرشان به ديگران برسد، و از اين قبيل...
علما و بزرگان، دربارۀ «زيارت قبور»، و زيارت حرم‌هاى مطهّر، و آداب زيارت (و در ضمن: آداب اخلاقى و رفتارى سفر، كه اهميّت بسيار دارد)، و فوايد مختلف سفرهاى زيارتى (علاوه بر فوايد سياحتى آن و ديدن بيابان‌ها، شهرها، تمدن‌ها و مردمان ديگر) كتاب‌هايى متعدّد نوشته‌اند.

پیام معصومین به انسان‌ها و انسانیت‌ها/ صفحه ۱۳۵

@mohamadrezahakimi
🔴گرگ‌های پستِ صهیون را به خونخواری نگر

بخشی از سروده استاد حکیمی با عنوان «فجر صادق»:


این، که می‌بینی، تمدن نیست، قتل و غارت است
علم و صنعت، در کف انسان حیوان سیرت است
رجعت انسان، سوی بت‌های مال و قدرت است
بت پرستیّ مدرن است این و این وحشیّت است

مکتب توحید و عدل از جعفر صادق بپاست؛
این، طریق انبیاست.

حیف زین علم و تمدن کاینچنین بر باد رفت
اینهمه، زین علم و صنعت، بر بشر بیداد رفت
حاصل فکر نوابغ، درکف شیّاد رفت
بهر استعمار و استکبار و استبداد رفت

مکتب توحید و‌ عدل از حضرت صادق بپاست؛
این، طریق انبیاست.

گرگ‌های پست صهیون را به خونخواری نگر
خون انسان، پایمال گرگی و هاری نگر
طفل غرق خون و مادر غرقه در زاری نگر
این ددان را، از فضیلت وز شرف، عاری نگر

مکتب توحید و عدل از جعفر صادق بپاست؛
این، طریق انبیاست.


📖ساحل خورشید( دفتر شعر محمدرضا حکیمی)/ صفحه۱۵۸

@mohamadrezahakimi
🔴 دو نوع زندگی

محمدرضا حکیمی:

زندگی هر انسانی در جامعه‌های بشری بر دوگونه است: زندگی‌ای خودخواهانه و حیوان‌وار و زندگی‌ای غیرخواهانه و انسان‌وار یا به تعبیری دیگر: زندگی‌ای قطره‌ای و زندگی‌ای دریایی.

در #زندگی_قطره‌ای روح انسان و احساسات و افکار او مانند قطره‌ای کوچک و محدود است که تنها خود را می‌بیند و خود را می‌خواهد و کسانی و چیزهایی را که به خود او مربوطند، نه دیگران را.
این انسان حقیر همین که خودش و فرزندانش سیر شدند، خانه و مسکن داشتند، از آسیب سرما و گرما رهیدند، در امان و آسایش بودند و از امکانات رفاهی و بهداشتی و تحصیلی و امثال آن برخوردار گشتند، دیگر به هیچ کس دیگر و انسان دیگر و خانواده‌ی دیگری کار ندارند؛ بر سر دیگران هرچه آمد آمد.
این زندگی، زندگی حیوانی و حیوان‌وار است و این خصلت، خصلت جانور است که تنها خود و خوراک و خانه‌ی خود و بچه‌های خود را می‌خواهد و می‌یابد و بسی این زندگی به هیچ روی زندگی‌ای افقی نیست و مناسب روح انسان و شأن انسانیت نیست تا چه رسد به اسلام و مسلمانی.

اما در #زندگی_دریایی ، انسان بزرگ می‌شود می‌گسترد، از محدوده‌ی بسیار کوچک وجود قطره‌ای خویش رها می‌شود و به اقیانوس کبیر انسان و جامعه (بلکه انسان‌ها و جامعه‌ها) می‌پیوندد، خود را عضوی از اعضای پیکر جامعه و جامعه را فضای گسترده‌ی خویش می‌داند، درد همه را چونان درد خود حس می‌کند. آسایش همه را آسایش خود می‌شمارد:

- اگر کسی گرسنه بماند، چنان است که او گرسنه مانده است،

- اگر کسی برهنه بماند، چنان است که او برهنه مانده است،

- اگر کسی بی‌خانه باشد، چنان است که او بی‌خانه است،

- اگر بیماری بی دوا و درمان بماند، چنان است که او بی‌ دوا و درمان مانده است،

- اگر زن و فرزند کسی به دلیل فقر و حرمان در معرض انواع خطرها باشند، چنان است که زن و فرزند او در معرض انواع خطرها هستند،

- اگر طفل خردسال دیگران بیمار گردد و رنج ببرد، چنان است که طفل خردسال او بیمار گشته است و رنج می‌برد،

- اگر دیگران از رفاه و بهداشت و تعلیم و تربیت محروم باشند، چنان است که او و فرزندان او محرومند،

- اگر بر کسانی دیگر ستم رود، چنان است که بر او ستم رفته است،

- اگر انسان‌های دیگر تحقیر شوند، چنان است که او تحقیر شده است

و ...

این زندگی، زندگی‌ای انسانی و اسلامی است. در تعلیم اسلامی (قرآنی و حدیثی) اینگونه زیستن و انسان بودن مورد تأکید بسیار قرار گرفته و ملاک ارزش‌ها خوانده شده است.

📝اندیشه نامه

@mohamadrezahakimi
و شايد از بهترين انواع سوگوارى و عزادارى، براى شهيدى بزرگوار و هدفدار، اين باشد كه هدف او را (كه گفته نمى‌شود، يا تشريح نمى‌گردد، يا جدى گرفته نمى‌شود، يا مورد انواع سوء استفاده قرار مى‌گيرد)، به جامعه منتقل كنند، و نسل‌هاى ناآگاه، و عصرهاى غافل را آگاه سازند و از غفلت - هر اندازه بشود - درآورند، و دست كم بر الواح تاريخ ثبت كنند. آرى، «آنان كه رفتند كارى حسينى كردند، آنان كه ماندند بايد كارى زينبى كنند، و گرنه يزيدى‌اند»؛ و اميد كه «يزيدى» نباشيم. و روشن است كه «پيامبرسانى» و «پيامرسانىِ‌» عاشورا (يعنى: «كار زينبى»)، همان احياى امر (مكتبِ‌) آل محمّد «ص» است (يعنى: احياى دو ركن دين: توحيد و عدالت)، كه اساس مكتب قرآنى‌محمّدى (مكتب تفكيك) است. اين است كه حضرت امام ابوالحسن على بن موسى الرضا «ع» فرموده‌اند: «خداوند رحمت كند كسى كه امر (مكتب) ما را زنده كند... علوم و تعاليم مارا فرا گيرد و به جامعه منتقل كند، زيرا اگر مردم حقايق نابى كه ما گفته‌ايم (و همه در جهت رشد جامعه، خير انسان، و تعالى نهايى است) آگاه گردند، از ما پيروى خواهند كرد (و به سعادت ابدى خواهند رسيد). »

قرآن و قبله صفحه ۷۲

@mohamadrezahakimi
انسان، در تصوّر اسلامى، جانشين خدا است در زمين، و خداوند متعال به او كرامت ارزانى داشته و او را مكرّم كرده است ( وَ لَقَدْ كَرَّمْنٰا بَنِي آدَمَ‌ ) . و آشكار است كه اين كرامت مخصوص يك تن يا يك گروه نيست، بلكه همۀ فرزندان آدم و حوّا را شامل مى‌شود. و مقتضاى آن اين است كه همۀ مردمان، در بهره‌مندى از موهبتهاى آفريدۀ خدا، براى اين موجود مكرّم در نزد او (چنان كه در حديث مفضّل، از امام صادق «عليه السّلام» روايت شده است)، يكسان باشند. منشأ اين تكريم و گراميداشت همان انسانيّت آدمى است و اينكه انسانها فرزند حضرت آدم «عليه السّلام» هستند. اين خصوصيّت در همه يكسان است. و اين حالت همان است كه نمونۀ عالى و فراگير آن در عصر حكومت راستين قرآنى تجسّم پيدا خواهد كرد، زيرا كه در آن عصر استضعاف عملا از ميان مى‌رود، و مستضعفان واقعا پيشوايان و فرمانروايان خواهند بود. و واضح است كه استكبار و استضعاف اقتصادى از بزرگترين علّتهاى نابودى و سلب كرامت انسانى است؛ و تا اين دو پديدۀ شوم بر اجتماع سيطره داشته باشد، كرامت انسانى محفوظ نخواهد ماند.

ترجمه الحیاة/جلد ۵/ صفحه ۲۲۶

@mohamadrezajakimi
انسانگرایی دین

اسلام کاستن حق هیچ انسانی را روا نمی‌دارد، و تحقیر شخص یا طائفه‌ای را جایز نمی‌شمارد. مردمان در نظر اسلام یا "برادران دینیند" یا "برابران نوعی"... پس اسلام برای زندگی با مردم و رفتار با آنان و دفاع از مردم و حقوق مردم دو ملاک در اختیار ما قرار می‌دهد:
یکی ملاک مسلمان بودن است و دیگری ملاک انسانیت نوعی؛ و امتیازهای معنوی اشخاص را، تا چه رسد به امتیازهای موهومی که اسلام آنها را پایمال کرده است، برای جهان دیگر باقی می‌گذارد و برای آنها تاثیری در بهره‌مند شدن از مواهب این زندگی قائل نمی‌شود...

الحیات/جلد۴،ص۱۲۹

@mohamadrezahakimi
حضرت فاطمه زهرا «س»:

« فَرَضَ اللهُ العَدْلَ تَسکینا لِلْقُلوبِ

خداوند عدالت را برای آرامش دل‌ها، واجب کرد.»

علل الشرایع، ج۱، ص ۲۴۸

@mohamadrezahakimi
🔴خطبه‌ای فراتر از «فدک»

علامه حکیمی در آثارش با رد نامگذاری رایج «خطبه فدکیه» برای سخنرانی تاریخی حضرت فاطمه سلام الله علیها، آن را فراتر از یک مطالبه شخصی برای ارث دانسته و بر ابعاد عمیق‌تر و فرازمانی آن تاکید کرده است. ایشان معتقدند این خطبه، منشوری جامع برای ارزش‌های انسانی و اسلامی است.

• تجلی ثانی پیامبر: حکیمی خطبه فاطمیه را تجلی ثانی پیامبر اکرم(ص) دانسته و معتقد است که در هر کلمه و جمله این خطبه، پیامبر(ص) به صورت دیگری تجلی یافته است.

• قیامی قرآنی: ایشان خطبه فاطمیه را یک قیام قرآنی دانسته‌ که باعث شد امیرالمومنین علی(ع) از حذف مطلق مصون بماند و پس از آن بتواند حکومت اسلامی را بنا کند.

• مبنای تشیع: استاد حکیمی معتقد است که تشیع، حفظ سرمایه‌های ارزشمند خود را در طول تاریخ مدیون خطبه‌ها و مواضع حضرت زهرا(س) است.

• مهم‌ترین سخنرانی تاریخ: ایشان خطبه فاطمیه را هم‌شأن حدیث غدیر و شروع دعوت پیامبر(ص) دانسته و آن را یکی از مهم‌ترین سخنرانی‌های تاریخ اسلام می‌داند.


پیام‌های خطبه فاطمیه :

• عدالت و برابری: یکی از مهم‌ترین پیام‌های خطبه فاطمیه، تاکید بر عدالت و برابری است. حضرت زهرا (س) در این خطبه به شدت به تبعیض و بی‌عدالتی اعتراض کرده و بر لزوم ایجاد جامعه‌ای #عادل و #برابر تاکید کرده‌اند.

• حکومت اسلامی: خطبه فاطمیه، مبانی حکومت اسلامی واقعی را ترسیم کرده و الگویی برای حکومت‌داری اسلامی ارائه داده است. ایشان بر لزوم وجود یک #حکومت_عادل و مردم‌سالار تاکید کرده و به نقش مردم در انتخاب حاکمان اشاره نموده‌اند.

• اهمیت قرآن: حضرت زهرا (س) در خطبه خود به اهمیت قرآن به عنوان کتاب هدایت و راه روشن انسان‌ها اشاره کرده و بر لزوم عمل به دستورات قرآن تاکید نموده‌اند.

• مبارزه با ظلم و فساد: ایشان در خطبه فاطمیه به شدت با ظلم و فساد مبارزه کرده و بر لزوم مبارزه با ظالمان و ستمکاران تاکید نموده‌اند.

• حفظ وحدت مسلمانان: حضرت زهرا (س) در این خطبه بر حفظ وحدت و همبستگی مسلمانان تاکید کرده و از تفرقه و اختلاف بین مسلمانان به شدت انتقاد نموده‌اند.

@mohamadrezahakimi
🔴عالم در عینیت جامعه

📍سکوت عالمان در برابر فقر و ظلم باعث بی حیثیت شدن دین خدا و قربانی شدن مردم می‌شود


📝یکی از مطالبی که علامه حکیمی در عرصه اجتماع مهم می‌دانستند و بسیار بر آن تاکید داشتند رابطه عالمان در جامعه با سیاستمداران و سیاستگذاران بود؛ یعنی به‌تعبیری ایشان عالمان را به‌عنوان نخبگان جامعه، مسئول اصلاح جامعه و نظارت بر اعمال حاکمان می‌دانستند.

این تعبیر را ما در خطبه منای امام‌حسین(ع) که یک سال قبل از عاشورا قرائت کردند هم داریم. امام در آنجا علما و نخبگان جامعه را خطاب می‌کنند که شما به وظایف خود عمل نمی‌کنید و این مداهنه شما و این زدوبند شما با حکام و سیاستمداران باعث شده جامعه به این اوضاع برسد و فقرا و محرومان بسیار تحت فشار و ظلم باشند و فضای اجتماعی و سیاسی منحصربه قدرت یزیدیان باشد که به‌صورت علنی برخلاف سنت و رویه پیامبر سیاست‌ورزی کنند.

آقای حکیمی این وظیفه را بر عالمان واجب می‌دانستند، طبق فرمایش امیرالمومنین، خدا از عالمان در این‌باره پیمان گرفته است. حضرت می‌فرمایند «لَولا... ما اَخَذَ اللهُ عَلَى الْعُلَماءِ اَلاّ یقارّوا عَلى کِظَّةِ ظالِمٍ وَ لا سَغَبِ مَظْلومٍ لاَلْقَیتُ حَبْلَها عَلى غارِبـِها» اگر خداوند از علما پیمان نگرفته بود که با پرخورى ظالم و گرسنگى مظلوم آرام نگیرند، زمام خلافت را به حال خود رها مى‌کردم. یعنی اگر علما در جایی فقر می‌بینند نباید سکوت کنند، چون فقر یعنی ظلم وجود دارد. وجود فقر در جامعه مساوی با وجود ظلم است. هر مقدار در جامعه فقر وجود دارد به همان مقدار بی‌عدالتی و ظلم در جامعه هست.

ایشان یکی از بزرگ‌ترین وظایف عالمان را امر به معروف حاکمان می‌دانستند و بزرگ‌ترین مصداق امر به‌معروف حاکمان هم امر به عدل بوده، کما اینکه در قرآن هم داریم: «لیقوم الناس بالقسط». بزرگ‌ترین هدف جامعه‌سازی هم این است که جامعه به قسط و عدل برسد و وظیفه عالمان نظارت بر این سیاستگذاری‌هاست.

عالمان نباید دربرابر انحرافات و مفاسد سکوت کنند، چون سکوت عالمان و نخبگان باعث قربانی شدن مردم می‌شود. وقتی اینها دربرابر ظلم حاکمان و رویه‌های ظالمانه و ناعادلانه سکوت می‌کنند، درحقیقت حیثیت دین خدا را در میان مردم می‌برند و باعث تشدید ظلم بر مردم و جری شدن ظالمان در جامعه می‌شوند.

علامه حکیمی در الحیات، چندین فصل را به بحث وظایف عالمان خوب و ویژگی‌های عالمان بد اختصاص دادند و آن را بسط داده و تعریف کرده‌اند. تعبیری که ایشان به‌کار می‌برند این است که «عالم در عینیت جامعه» باید چگونه باشد.

@mohamadrezahakimi
از قبلِ انقلاب، زیاد به دهات می‌رفتم. یادم هست در همان سال‌ها، جلساتی در یزد و اطراف آن داشتیم و به این‌ روحانیون می‌گفتم که دین از دنیا شروع می‌شود، نه از آخرت. برای همین است که خدمت به خلق در راس عبادات است.

@mohamadrezahakimi
2024/11/29 02:20:45
Back to Top
HTML Embed Code: