Telegram Web
#کلام_امیر

"فَإِنَّ اَلصَّابِرِينَ عَلَى نُزُولِ اَلْحَقَائِقِ هُمُ اَلَّذِينَ يَحُفُّونَ بِرَايَاتِهِمْ"

قطعا آنان كه در حوادث سخت ايستادگى مى‌كنند، از پرچم‌هاى خود بهتر پاسدارى مى‌نمايند.
#نهج‌البلاغه_خطبه۱۲۴

🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
انجمن مطالعات نهج البلاغه ایران
#کلام_امیر "فَإِنَّ اَلصَّابِرِينَ عَلَى نُزُولِ اَلْحَقَائِقِ هُمُ اَلَّذِينَ يَحُفُّونَ بِرَايَاتِهِمْ" قطعا آنان كه در حوادث سخت ايستادگى مى‌كنند، از پرچم‌هاى خود بهتر پاسدارى مى‌نمايند. #نهج‌البلاغه_خطبه۱۲۴ 🌐 https://nahjalbalaghah.ir/ 🆔 @nahjalbalaghah_ir
🔹شرح خطبه
📍در زمانهاى پيشين، پرچم در ميدان جنگ، نقش بسيار مهمى داشت چرا كه سبب ارتباط و بهم پيوستن صفوف بود‌ و هنگامى كه جنگجويان در اطراف و وسط ميدان به نبرد مى‌پرداختند در مواقع لزوم به سوى پرچم گرد مى‌آمدند تا صفوف خود را ترميم كنند و به حملات مجدّد بپردازند، اگر پرچم سقوط مى‌كرد لشكر سرگردان مى‌شد و گاه متلاشى مى‌گشت، به همين دليل طرف مقابل هميشه سعى داشت پرچم را به روى خاك بيفكند و مدافعان پرچم، با جان و دل از آن حمايت مى‌كردند و سقوط پرچم دليل بر شكست بود، و در يك جمله بر پايى پرچم نشانۀ قدرت و سبب قوت قلب جنگجويان و حلقۀ اتصال آنها به يكديگر بود، و دستورات فرماندهى در كنار پرچم صادر مى‌شد.از همين رو امام عليه‌السّلام مؤكدترين دستورات را براى حفظ پرچم در جمله‌هاى بالا داده است، از يكسو مى‌فرمايد:

📍محل پرچم بايد ثابت باشد و پاسداران آن شجاعترين افراد باشند و از سوى ديگر توصيه مى‌كند كه پاسداران پرچم هرگز آن را تنها نگذارند و از تمام اطراف مراقب آن باشند، نه پيشى بگيرند و نه از آن عقب بيفتند و اين سنبل اقتدار و عظمت را از جان و دل نگهدارى كنند. در داستان معروف جنگ «خيبر» كه ده‌ها روايت دربارۀ آن در كتب شيعه و اهل سنت نقل شده مى‌خوانيم كه روز اوّل پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله پرچم را به دست «ابو بكر» داد او رفت و موفّق به فتح قلعه‌هاى محكم خيبر نشد، روز دوّم به دست «عمر» داد باز توفيقى نصيب لشكر اسلام نگرديد، در آن هنگام پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: «لأعطينّ‌ الرّاية غدا رجلا يحبّ‌ اللّه و رسوله و يحبّه اللّه و رسوله كرّار غير فرّار يفتح اللّه عليه؛ فردا پرچم را به دست مردى مى‌سپارم كه خدا و رسولش را دوست مى‌دارد و خدا و رسولش نيز او را دوست مى‌دارند مردى كه پيوسته به دشمن حمله مى‌كند و هرگز فرار نمى‌كند و خداوند اين قلعه‌هاى «خيبر» را به دست او مى‌گشايد»

#نهج‌البلاغه_خطبه۱۲۴
📚ترجمه و شرح: مکارم شیرازی، ناصر 

🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ

استاد عزیز و گرانمایه حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید محمدباقر حجتی مازندرانی(استاد علوم قرآنی حوزه و دانشگاه و از #علمای_تهران) لحظاتی قبل به ملکوت اعلی پیوست

نثار روحشان فاتحه و صلواتی هدیه کنیم🤲

🎬مستند زندگینامه استاد سید محمدباقر حجتی(ره)👉

🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🏴🍃🏴🍃🏴🍃

💢 گزیده‌ای از بخش اول خطبه مِنا

بیان فضائل امام علی -علیه‌السّلام-

🔸حضرت در این بخش فرمود:
" أَفَتَعْلَمُونَ أَنَّ عُمَرَ بْنَ الْخَطَّابِ حَرَصَ عَلَی کوَّةٍ قَدْرَ عَيْنِهِ يَدَعُهَا مِنْ مَنْزِلِهِ إِلَی الْمَسْجِدِ فَأَبَی عَلَيْهِ ثُمَّ خَطَبَ فَقَالَ إِنَّ اللَّهَ أَمَرَنِي أَنْ أَبْنِيَ مَسْجِداً طَاهِراً لَا يَسْکنُهُ غَيْرِي وَ غَيْرُ أَخِي وَ ابْنَيْهِ"
آيا می‏‌دانيد كه عمربن‌خطّاب كوشيد تا خانه‏‌اش به اندازۀ روزنۀ ديدی به مسجد راه داشته باشد، پيامبر نپذيرفت. سپس فرمودند: خداوند مرا فرمان داد كه مسجد پاكی بنا نهم كه جز من و برادرم و فرزندانش كسی در آن ساكن نشود؟
گفتند: آری.

🔸حضرت ادامه دادند:
" أَنْشُدُکمُ اللَّهَ أَ تَعْلَمُونَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص نَصَبَهُ يَوْمَ غَدِيرِ خُمٍّ فَنَادَی لَهُ بِالْوَلَايَةِ وَ قَالَ لِيُبَلِّغِ الشَّاهِدُ الْغَائِبَ."
شما را به خدا سوگند، آيا می‌دانيد كه رسول خدا -صلّی‌اللَّه‌عليه‌وآله- در روز غديرخم پدرم را به امامت امّت منصوب داشت و ولايت او را اعلام كرد و فرمود: بايد كه حاضران به غايبان برسانند؟
حضرت قضیّه غدیر را پیش می‌کشد، همه گفتند: آری خدا می‌داند که همین طور است.امام حسین -علیه‌السّلام- تک‌تک موارد را می‌گوید (منزلت امام علی -عليه‌السّلام- نزد پیغمبر، جایگاه امام در مباهله) همه اقرار کردند که درست است. این‌ها یکی دو مورد نیست که حضرت بیان می‌کند.مطالب و فضائل فراوان بود.

🔸معاویه می‌دانست که اگر مردم کسی را شایسته رهبری بدانند، به او رو می‌آورند؛ چون فطرت هر بشری این چنین است و این یک امر فطری است. از طرفی هم می‌دانست که در میان تمام امّت اسلامی، یگانه کسی که شایستگی خلافت دارد، امام علی -عليه‌السّلام- و خاندانش است. خودش هم به این مطلب خیلی اقرار کرده و در تاریخ ثبت شده است.از طرف دیگر هم این را می‌داند که خودش و خاندانش بین عرب، از کثیف‌ترین خاندان‌ها هستند. حتّی خود معاویه از لحاظ نَسبی هم اشکال داشت؛ مادرش هند بود، ولی پدرش دقیقاً معلوم نیست؛ لذا مردم آن‌ها را به عنوان یک صنف جنایتکار می‌شناختند.

🔸 از طرفی هم می‌دانست که یک رکن اوّل حکومت، رهبری است؛ اینکه شایسته باشد؛ مردم او را بپذیرند. برای همین دنبال این رفت که نقایص را برطرف کند؛ یعنی خودش را بگذارد جای امام علی -علیه‌السّلام- خاندان ابوسفیان را جای بنی‌هاشم بگذارد. این ظاهر و سیاسی کاری معاویه بود؛ امّا امام حسین -علیه‌السّلام- اساس و پشت‌‌پرده کار معاویه را می‌دید؛ یعنی می‌دید که ابوسفیانی‌ها می‌خواهند از "اسلام" انتقام بگیرند.

🔸این‌ها را امام حسین -علیه‌السّلام- از همان اوّل می‌دانست؛ ولی نمی‌توانست مردم را متوجّه کند؛ لذا امام یک لغت‌نامه‌ دیگری را پیش می‌کشد؛ غیر از این لغت‌نامه‌هایی که دست ما است؛ امام حسین -علیه‌السّلام- یک حرف جدیدی زد. همه در انقلاب‌های مادی می‌گویند: ما باشیم تو نباشی! اما امام حسین -علیه‌السّلام- فرمود: هدفم باشد؛ اگرچه من نباشم. من فدای هدفم من فدای اسلام البته امام حسین -علیه‌السّلام- فدای اسلام شد ولی از بین نرفت؛ اتفاقاً امام حسین -علیه‌السّلام- چهره‌تر شد؛ بقای امام حسین -علیه‌السّلام- به بقای اسلام است چون اسلام را نگه‌داشت خودش باقیست.

🔻منبع
سلوک عاشورایی (شرح خطبه مِنا)، تهرانی
مجتبی، ص ۱۲۱-۱۲۴

#خطبه_مِنا
#محرم

ادامه دارد...

🏴🍃🏴🍃🏴🍃


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
1_19592365769.pdf
936.2 KB
#فایل_متنی
#مقاله

🔰 به مناسبت ارتحال ملکوتی استاد دکتر سید محمد باقر حجتی (رحمه‌الله)

🔹 مقاله «معرفی مؤلف و کتاب منهاج البراعة فی شرح نهج‌البلاغة» - نوشته دکتر محمدباقر حجتی


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🏴 و فی ذلک یقول الشاعر:

آحقُّ الناسِ آنْ یُبکیٰ علیه

سزاوارترین مردم بر گریه

فتیًٍ ابْکیَ الْحسینُ بکربلا
آن جوانی بود که امام حسین(ع) در کربلا به خاطرش گریه کرد.

اخوه واًبْنًُ والده علیٍّ
او برادرش بود و پسر پدرش علی (ع)

ابوالفضلَ المُضرَّجًًً بالدماءِ
او ابوالفضل است که به خون آغشته شد.

و مَنْ واساهُ لا یثْنیهِ خوفٌ
هیچ کس مانند او برادرش را یاری نکرد و هرگز ترس، او را از تصمیمش باز نداشت.

و جادَلَهُ علیٰ عطشٍ بماء
در حالیکه لب تشنه بود به خاطر تشنگی برادرش آب نخورد.

📚 لهوف، سیدبن طاوس، ص۱۱۰
#تاسوعا


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎞 فلسفه "یا اَخا اَدرِک اَخاک" گفتن حضرت عباس(ع)

🎙استاد علی صفائی حائری
#تاسوعا


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🏴🍃🏴🍃🏴🍃

💢 گزیده‌ای از بخش دوم خطبه مِنا

دلیل اهمیّت امر به معروف و نهی از منکر


🔸 بخش دوم خطبه امام حسین -علیه‌الّسلام- راجع به مسئله‌ای است که اگر در هر اجتماعی که دارای دین و آیینی است، آیین آن دین رعایت نشود، آن دین و آئین به طور کلی از بین می‌رود و از جامعه رخت بر می‌بندد. عبارت هر آیینی هر جایی استفاده می‌شود صحبت اسلام نیست، اگر این مسئله رعایت نشود هر دینی در هر جامعه‌ای از بین می‌رود این یک بحث کلی است.

🔸امام حسین -علیه السّلام- در این بخش خطبه می‌فرماید:
" اعْتَبِروُا ایّها النّاسُ بِما وَعَظَ اللَّهُ بِهِ أَوْلِیاءَهُ مِنْ سُوءِ ثَنائِهِ عَلَی الأَحبارِ اذْ یَقُولُ: لَوْ لا یَنْهاهُمُ الرّبّانِیّونَ وَ الأَحبارُ عَنْ قَوْلِهِمُ الإِثمَ"

ای مردم! از پند و موعظه‌ای که خداوند به اولیاء و دوستانش در قالب نکوهش علمای یهود داده، عبرت بگیرید! آنجا که می‌فرماید: چرا علما و احبار یهودیان از سخنان گناه آمیز و خوردن حرام، نهی و جلوگیری نمی‌کنند؟
در این بخش نکته اساسی که وجود دارد این است که احبار، (کسانی که رهبری مذهبی جامعه رو بر عهده داشتند؛ حالا دین یهود باشد یا نصاری؛ فرقی نمی‌کند.) اگر در برابر معصیت در جامعه سکوت کنند وظیفه مردم است که تذکر دهند و نهی از منکر کنند.
امام حسین -علیه‌السّلام- می‌فرماید: چرا من سکوت کردم و چرا شماها به من نمی‌گویید: چرا سکوت کرده‌ای؟! دلیلش را هم می‌فرماید که چیست. من قبلاً گفتم که دلیل سکوت این جماعت، یا تطمیع بود یا تهدید. این دو منشأ سکوت مردم بود. حضرت در ادامه فرمود:
"وَ إِنّما عابَ اللَّهُ ذلِکَ عَلَیْهِمْ"

🔸خدا به این جهت سکوت احبار و مردم را عیب می شماردکه "لأَنّهُمْ کانُوا یَرَوْنَ مِنَ الظّلَمَةِ الّذینَ بَیْنَ أَظْهُرِهِمُ الْمُنْکَرَ وَ الْفَسادَ، فَلا یَنْهَوْنَهُمْ عَنْ ذلِکَ" این‌ها می‌دیدند ستمکاران دارند پیش رویشان ستم می‌کنند، ولی آن‌ها را نهی از منکر نمی‌کردند؛ علناً منکر را در سطح جامعه می‌دیدند ولی ساکت بودند و اعتراضی نمی‌کردند چرا؟
"رَغْبَةً فیما کانُوا یَنالُونَ مِنْهُمْ"
زیرا این‌ها به جهت علاقه به مال که از آنها دریافت می‌کردند سکوت کردند. این یعنی "تطمیع"
"وَ رَهْبَةً مِمّا یَحْذَروُنَ"
عامل دوم سکوت چیست ؟ سکوت عده‌ای دیگر، به خاطر ترسی بود که از آزار و تعقیب حکومت به دل داشتند؛ چون معاویه تهدید کرده بود که هر کس فضایل ابوتراب را بگوید، کشته می‌شود.

🔸حضرت در ادامه می فرماید:
"وَ اللّهُ یَقُولُ؛ فَلا تَخْشَوُا النّاسَ وَ اخْشَونِ"
از این بی‌دین‌ها که سر کار هستند نترسید! بلکه از من بترسید! امام حسین -علیه‌السّلام- در اینجا به مردم خطاب می‌کند که این‌ها -صحابه و تابعین- وظیفه‌شان نهی از منکر است. شما مردم باید به این‌ها اعتراض کنید که چرا به وظیفه‌شان عمل نمی‌کنند نباید این‌ها به بهانه تهدید معاویه، وظیفه‌شان را زمین بگذارند و نهی از منکر نکنند و بعد هم همین سبب بشود که اسلام از بین برود.


🔻منبع
سلوک عاشورایی (شرح خطبه مِنا)، تهرانی
مجتبی، ص ۱۴۷-۱۵۰

#خطبه_مِنا
#محرم

🏴🍃🏴🍃🏴🍃

ادامه دارد...

🆔 @nahjalbalaghah_ir
🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🏴🍃🏴🍃🏴🍃

💢 گزیده‌ای از بخش سوم خطبه مِنا

تذکر به سرشناسان


🔸 در ابتدا امام حسین -علیه‌السّلام- به مسائلی اشاره می‌کند که از امتیازهای اجتماعی این گروه محسوب می‌شود.
"عِصابَةُ بِاْلعِلْمِ مَشْهُورَةٌ" خصوصیّت اوّل شما این است که در بین مردم "شهرت علمی" دارید و به عنوان عالم دینی شناخته می‌شوید. البتّه منظور حضرت این نیست که شما مثلاً به تاریخ، جغرافیا، ریاضیّات و دیگر علوم غیر دینی شهرت دارید؛ بلکه شهرت علمی شما در بین مردم، به خاطر "علم به دین" است؛ یعنی شمائید که "احکام اسلام"را می‌دانید و "حلال و حرام الهی" را می‌شناسید.

🔸 دوم : "وَ بِالْخَیْرِ مَذْکُورَةٌ" در بین مردم از شما به نیکی یاد می‌شود؛ یعنی هر وقت کسانی اسم شما را ببرند، از شما به خوبی یاد می‌کنند و هیچ وقت کسی راجع به شما بدگویی نمی‌کند.
سوم : "وَ بِالنّصیحَةِ مَعْروُفَةٌ" شما به خیرخواهی برای مردم و راهنمایی در جامعه معروف شدید.
چهارم : "وَ بِاللّهِ فِی أَنْفُسِ النّاسِ مَهابَةٌ" شما به خاطر انتساب به خدا، در دل مردم شکوه و مهابت پیدا کرده‌اید؛ یعنی چون مردم، شما را مردان الهی می‌دانند. ثمرات این شکوه چیست؟
"یَهابُکُمُ الشّریفُ وَ یُکْرِمُکُم الضّعیفُ وَ یُؤثِرُکُمْ مَنْ لا فَضْلَ لَکُمْ عَلَیْهِ وَ لا یَدَ لَکُمْ عِنْدَهُ."

🔸 شخص مقتدر از شما بیم دارد، شخص ناتوان به تکریم شما برمی‌خیزد و شخصی هم که هیچ برتری و قدرتی بر او ندارید، شما را بر خود برتری داده؛ در حالی که شما نه بر او برتری دارید و نه قدرتی بر او دارید؛ ولی او پیش خود، شما را برتر از خود می‌داند.
"تَشفَعُونَ فِى الْحَوائِجِ اذَا امْتُنِعَتْ مِنْ طُلّابِها" مردم در حاجت‌هایشان و جاهایی که محتاج می‌شوند، شما را شفیع خود قرار می‌دهند. وقتی می‌بینند که حقّشان دارد پایمال می‌شود، نزد شما می‌آیند و می‌گویند: بیایید حقّ ما را از ظالمان بگیرید.
"وَ تَمْشُونَ فى الطّریقِ بِهَیْبَةِ الْمُلوُکِ وَ کَرامَةِ الأکابِرِ"

🔸 وقتی بیرون می‌آیید و در کوچه و بازارها هستید، با مهابت و شکوه بزرگان، قدم برمی‌دارید و مردم خیلی به شما احترام می‌گذارند. حضرت مورد به مورد به این خصوصیات‌هایی که این افراد در جامعه دارند، اشاره می‌کند. بعد هم حضرت توقّع این‌ها را از خدا مطرح می‌کند. حضرت می‌فرماید: وقتی مردم این‌طور شما را احترام می‌کنند؛ دائماً توقّع شما از خدا زیاد می‌شود؛ خیال می‌کنید که کسی هستید!

🔸 بعد حضرت خطاب به حاضران فرمود: بنابراین شما ای گروه علمای دین! اگر من را یاری نکنید و در گرفتن عدالت با ما هم صدا نگردید، ستمگران در مقابل شما قدرت بیشتری پیدا خواهند کرد و در خاموش کردن مشعل فروزان نبوّت فعال‌تر خواهند شد.


🔻منبع
سلوک عاشورایی (شرح خطبه مِنا)، تهرانی
مجتبی، ص ۱۷۲-۱۸۶

#خطبه_مِنا
#محرم

بخش آخر

🏴🍃🏴🍃🏴🍃

🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
به امام سجاد -علیه‌السّلام- گفتند
چرا مردم وضو می‌گیرند گریه می‌کنید؟


این کلیپ پر از نکته است
خدا نکنه ذره‌ای کبر سراغ کسی بیاد...

این نکته که آدم‌هایِ بدِ تاریخ با آدم‌های بدِ موجودِ امروز را خیلی بد می‌بینیم و می‌گوییم خدا لعنتشان کند، به خاطر این است که خودمان را در آن فضاء و در آن محیط حس نمی‌کنیم، در حالی که هر کدام فرعونی هستیم فقط مصرهای ما کوچک و بزرگ شده است.

#محرم
#شهادت_امام_سجاد_علیه‌السّلام


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
💢 گزیده‌ای از خطبه امام سجاد
-علیه‌السّلام- در کوفه


به دور باد! به دور باد! ای خیانتکاران مکار بین شما و خواسته‌هایتان پرده‌ای است، می خواهید بر من نیز همان مصیبتی را روا دارید که در حق پدرم روا داشتید؟ نه به خدای راقصات (شترهای بارکش) سوگند که زخم ها را مرهمی نیست. پدرم دیروز به شهادت رسید در حالی که خانواده‌اش با او بودند و هنوز داغ دل رسول خدا و پدرم و برادرانم کهنه نشده و مصیبت آنها برایم تازگی دارد و تلخی آن را در گلویم احساس می‌کنم و غصه‌ی آن را هر شب با خود در سینه دارم! خواسته‌ی من از شما این است که نه با ما باشید و نه علیه ما.

سپس فرمود: "شگفت آور نیست که حسین -علیه‌السّلام- و پدرش کشته شدند، ای اهل کوفه! از مصیبتی که به حسین -علیه السّلام- نازل شد خوشحالی نکنید که این مصیبتی بس بزرگ است. جانم فدای کسی که کشته شده در کنار رود فرات کشته شد و کیفر کسی را که این کار را مرتکب شد، آتش جهنم است."سپس فرمود: "ما به این اتفاق راضی هستیم؛ نه با ما باشید نه علیه ما."

📚 لهوف، سیدبن‌طاووس، ص۱۴۴
#شهادت_امام_سجاد_علیه_السّلام


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🔰 معرفی و دانلود رایگان اثر تازه نشر «کلام امیر» شرحی فارسی و روان بر نهج البلاغه

❇️ شرح نهج البلاغه «کلام امیر» یکی از شروح فارسی و تازه نشر بر این کتاب شریف بوده که توسط حجت الاسلام والمسلمین شریفانی انجام گرفته است.

❇️ این اثر که نوشتن آن حدود ۲۰ سال به طول انجامیده از ویژگی های بسیار خوبی برخوردار است که عبارت است از:

🔹ذکر شناسنامه برای خطبه ها و نامه ها
🔸تبیین لغات به صورت نسبتا گسترده و منظم
🔹عنوان گذاری برای هر بند نهج البلاغه
🔸نظام مند کردن مباحث به صورت دسته بندی شده
🔹 ارائه زیبایی‌های ادبی از قبیل تشبیهات، استعارات و...
🔸 ارائه آیات و روایات مشابه

💠 برای دانلود رایگان این کتاب می‌توانید از لینک های زیر استفاده کنید:

۱. جلد اول 👈 https://eitaa.com/tasnim_pdf/6159
۲. جلد دوم👈 https://eitaa.com/tasnim_pdf/6160
۳. جلد سوم 👈
https://eitaa.com/tasnim_pdf/6161
۴.جلد چهارم👈
https://eitaa.com/tasnim_pdf/6162
۵. جلد پنجم 👈
https://eitaa.com/tasnim_pdf/6163

۶. جلد ششم 👈
https://eitaa.com/tasnim_pdf/6164
۷. جلد هفتم 👈
https://eitaa.com/tasnim_pdf/6165
۸. جلد هشتم👈
https://eitaa.com/tasnim_pdf/6166
۹. جلد نهم👈
https://eitaa.com/tasnim_pdf/6167

۱۰. جلد دهم👈
https://eitaa.com/tasnim_pdf/6168

۱۱. جلد یازدهم 👈
https://eitaa.com/tasnim_pdf/6169
           
🆔 @tasnim_pdf



🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
انجمن مطالعات نهج البلاغه ایران
Photo
#کلام_امیر

" بَيْنَكُمْ وَ بَيْنَ اَلْمَوْعِظَةِ حِجَابٌ مِنَ اَلْغِرَّةِ "
میان شما و مو‌عظت پرده‌ای است از غفلت.[۱]

💢 شرح
🔸 انسان خود ‌باید بخواهد، تا بشود او را از غفلت به در آورد و اگر کسی خود را به غفلت بزند، کسی نمی‌تواند او را هدایت نماید. هنر مربّی این است که بتواند میل به اصلاح و تربیت را در متربّی ایجاد کند و راه را به او بنمایاند تا او خود در راه تربیت گام زند. امیر‌مؤمنان علی علیه‌السلام چنین می‌فرماید:

🔸 "أَلاَ حُرٌّ يَدَعُ هَذِهِ اَللُّمَاظَةَ لِأَهْلِهَا إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلاَّ اَلْجَنَّةَ فَلاَ تَبِيعُوهَا إِلاَّ بِهَا"
آیا آزاده‌ای نیست که این خرده طعام مانده در کام (دنیا) را بیفکند و برای آنان که در خورش هستند نهد؟ جانهای شما را بهایی نیست جز بهشت جاودان، پس مفرو شیدش جز بدان.[۲]
امیرمؤمنان علی علیه‌السلام مردمان را به آزادگی و رهایی از دامهای دنیای نکوهیده فرا می‌خواند تا در انسان حرّیت پیدا نشود، تربیت حقیقی و فرهنگ بزرگواری و ارجمندی که اساس تربیت آدمی است ظهور نمی‌‌کند. امام علی علیه‌السلام مردمان را به آزادگی دعوت می‌نماید تا بستر تربیت فطری فراهم شود و برای انگیزش آنان، ارزش ایشان را یادآور می‌شود.

#نهج‌البلاغه_حکمت۲۸۲ [۱]
#نهج‌البلاغه_حکمت۴۵۶ [۲]
📚ماه مهرپرور (تربیت در نهج‌البلاغه)، مصطفی دلشاد تهرانی، ص ۶۰-۵۹
بخش: چهارم

🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir .


•┈┈••✾•🕊️•✾••┈

'عَهدُ الوِلَایِهِ وَ مِن عَهدِِ لَهُ -علیه‌السّلام- "۵۴"
#نامه۵۳

" قَبُولُ صُلحِ العَدُوِّ وَ الحَذَرُ مِنهُ"
پذیرش پیشنهاد آشتی دشمن و پرهیزیدن از او

"وَ لاَ تَدْفَعَنَّ صُلْحاً دَعَاكَ إِلَيْهِ عَدُوُّكَ و لِلَّهِ فِيهِ رِضًا فَإِنَّ فِي اَلصُّلْحِ دَعَةً لِجُنُودِكَ وَ رَاحَةً مِنْ هُمُومِكَ وَ أَمْناً لِبِلاَدِكَ"
هرگز صلحى را كه از جانب دشمن پيشنهاد مى‌شود و رضاى خدا در آن است رد مكن، كه در صلح براى سپاهت آسايش و تجديد نيرو و براى خودت آرامش از هم و غمها و براى ملتت امنيت است.

"وَ لَكِنِ اَلْحَذَرَ كُلَّ اَلْحَذَرِ مِنْ عَدُوِّكَ بَعْدَ صُلْحِهِ فَإِنَّ اَلْعَدُوَّ رُبَّمَا قَارَبَ لِيَتَغَفَّلَ فَخُذْ بِالْحَزْمِ وَ اِتَّهِمْ فِي ذَلِكَ حُسْنَ اَلظَّنِّ"
اما زنهار! زنهار! سخت از دشمنت پس از بستن پيمان صلح بر حذر باش! چرا كه دشمن گاهى نزديك مى‌شود كه غافلگير سازد، بنا بر اين دور انديشى را بكار گير و در اين موارد روح خوش - بينى را كنار بگذار.

💠 شرح نامه
📍تعبير به «وَ لِلَّهِ‌ فِيهِ‌ رِضًى» اشاره به صلح عادلانه است؛ صلحى كه سبب سرشكستگی ملت اسلام نشود و اجحاف بر دشمن در آن نباشد؛ صلحى عادلانه و پرفايده. اين تعبير ممكن است اشاره به اين موضوع نيز باشد كه گاه بعضى از افراد پرتوقع و تندرو رضايت به صلح ندهند در حالى كه رضاى خدا در آن باشد مانند صلح حديبيه كه رضاى خداوند و پيامبر اسلام در آن بود؛ ولى بعضى از تندروان با آن به مخالفت برخاستند و سرانجام فهميدند اشتباه از آنان بوده است. به عكس گاهى افراد طرفدار صلح‌اند در حالى كه خدا از آن راضى نيست مانند آنچه در صفين واقع شد كه گروهى فريب خورده و نادان بعد از مشاهدۀ قرآن‌ها بر سر نيزه‌ها بر صلح با معاويه اصرار داشتند در حالى كه اين صلح مايۀ بدبختى مسلمانان شد و اگر جنگ كمى ادامه مى‌داشت كار براى هميشه يكسره مى‌شد. در عصر ما گاه دولت‌هاى استعمارى دم از صلح با ملت‌ها مى‌زنند؛ صلحى كه به گفتۀ مرحوم مَغنيّه در شرح نهج‌البلاغه‌اش در سه چيز خلاصه مى‌شود: روى كار آمدن حكومتى مزدور؛ اقتصادى كه مصالح استعمارگران را تأمين كند و تشكيلات ادارى و نظامى كه تابع ارادۀ آنها باشد. و اظهار مى‌دارند كه اگر اين سه تأمين بشود هر شرط ديگرى را خواهند پذيرفت در حالى كه نتيجۀ آن جز بدبختى و شكست همه جانبه نخواهد بود.

📍سپس امام عليه‌السلام در ادامۀ اين سخن به نكتۀ مهم ديگرى اشاره كرده مى‌فرمايد: «اما سخت از دشمنت پس از صلح با او برحذر باش، زيرا دشمن گاه نزديك مى‌شود كه غافلگير سازد، بنابراين دورانديشى را به‌كار گير و در اين مورد خوش‌بينى را كنار بگذار»؛ (وَ لَكِنِ‌ الْحَذَرَ كُلَّ‌ الْحَذَرِ مِنْ‌ عَدُوِّكَ‌ بَعْدَ صُلْحِهِ‌، فَإِنَّ‌ الْعَدُوَّ رُبَّمَا قَارَبَ‌ لِيَتَغَفَّلَ‌ فَخُذْ بِالْحَزْمِ‌، وَ اتَّهِمْ‌ فِي ذَلِكَ‌ حُسْنَ‌ الظَّنِّ‌) . اين يك واقعيت است كه پيشنهاد صلح از سوى دشمن هميشه صادقانه نيست و نمى‌توان آن را دليل بر صلح‌طلبى وى دانست، گرچه بايد پيشنهاد صلح شرافتمندانه را پذيرفت؛ ولى نبايد به آن دل بست و اطمينان نمود. تاريخ گذشته و معاصر نمونه‌هاى زيادى از صلح غافلگيرانه را به خاطر دارد. اينكه امام عليه‌السلام مى‌فرمايد: «حسن ظن و خوش‌بينى را در اينجا كنار بگذار» با اينكه اصل در اسلام بر خوش‌بينى است به سبب آن است كه طرف مقابل دشمن است نه دوست.

#نهج‌البلاغه_نامه۵۳
ترجمه و شرح: مکارم شیرازی، ناصر 
بخش: پنجاه و چهارم


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#اخبار_نهج‌_البلاغه
#اخبار_هفته

🍃💐🍃💐🍃

https://fa.shafaqna.com/news/2078567/
جلد هفتم کتاب «سَلُونِی قَبْلَ أَن ْتَفْقِدُونِی، تحریر نهج البلاغه» به قلم حضرت آیت الله جوادی آملی، به زیور طبع آراسته شد.

🍃💐🍃💐🍃

https://markazi.iqna.ir/fa/news/4291703/
نامه ۳۱ نهج‌البلاغه؛ محور برنامه‌های اوقات فراغت مساجد استان مرکزی

🍃💐🍃💐🍃

https://B2n.ir/tx5590
آیین نامه، فرم ثبت نام و منابع بیست و هشتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم و نهج البلاغه

🍃💐🍃💐🍃

https://nahjolbalagheh.org/content/949/
اسامی برندگان و پاسخ مسابقه خطبه 86 نهج البلاغه

🍃💐🍃💐🍃

https://www.hawzahnews.com/news/1275465/
حجت الاسلام والمسلمین ملانوری: طرح ملی «مسجد، کانون نشاط» با محوریت انس با نهج‌ البلاغه در مساجد کشور اجرا می‌شود

🍃💐🍃💐🍃

https://fa.abna24.com/subject/1548635/
ویژه نامه | نهج‌البلاغه

🍃💐🍃💐🍃

https://www.aparat.com/playlist/21471516
دوره واکاوی حکمت‌های نهج‌البلاغه

🍃💐🍃💐🍃

https://iqna.ir/fa/news/4293223/
دکتر مجید معارف بیان کرد:
تلاش استاد حجتی برای سپردن‌ دانشگاه‌ها به دست متخصصان

🍃💐🍃💐🍃

https://iqna.ir/fa/news/4292608/
دکتر محمود واعظی:
آیت‌الله حجتی در فعالیت علمی خستگی‌ناپذیر بود

🍃💐🍃💐🍃

https://defapress.ir/fa/news/761658/
امام جمعه موقت یزد:
در خطبه‌های نماز جمعه این هفته شهر یزد با استناد به سخنان امیرالمؤمنین علی (ع) در نهج‌البلاغه، آثار بی‌بدیل تقوا را برشمرد و آن را تنها راه رهایی از شدائد و تلخی‌های زندگی معرفی کرد

🍃💐🍃💐🍃


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#کلام_امیر

"وَ كُونَا لِلظَّالِمِ خَصْماً وَ لِلْمَظْلُومِ عَوْناً"
دشمن سر‌سخت ظالم و ياور و همكار مظلوم باشيد.

🔹شرح
آنكه با ستمگر دشمن و ياور ستمديده باشند و اين خود از لوازم گفتن حرف حقّ و عمل كردن به خاطر حق است، زيرا كسى كه طرفدار عدالت راستين است ناگزير بايد از ستمگر متمايل به سمت ظلم و جور دورى كند و با او بستيزد تا اين كه او را به راه فضيلت عدالت بازگرداند، پس در اين صورت يار و ياور ستمديده خواهد بود.

#نهج‌البلاغه_نامه۴۷
📚 ترجمه شرح ابن میثم

🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
✴️ رویداد بزرگ فرهنگی «علی وار» در بخش‌های معرفی کتاب و تولید اثر در قالب‌های متنوع، با همکاری مشترک نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و بنیاد بین‌المللی غدیر برگزار می‌شود.

✴️ علاقه‌مندان می‌توانند از ۱۶ خردادماه به مدت یک ماه، به‌صورت خانوادگی و بدون محدودیت سنی، با مراجعه به سامانه «کتابخون» به نشانی ketabkhooon.ir، در این رویداد فرهنگی شرکت کرده و از جوایز ارزنده بهره‌مند شوند.

لازم به ذکر است، مهلت شرکت در پویش "علی وار" تا ۲۶ تیرماه، تمدید شده است.


🌐 iranpl.ir/xwW4

📱 ایتا | روبیکا | سروش | واتساپ
🔊 @iranpl



🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
2025/07/13 16:30:07
Back to Top
HTML Embed Code: