Telegram Web
#اخبار_نهج‌_البلاغه
#اخبار_هفته

🍃💐🍃💐🍃

https://pnu.ac.ir/fa-IR/DouranPortal/6021/news/view/14591/40482339/
نامه رئیس دانشگاه پیام نور و انجمن علمی مطالعات نهج‌البلاغه ایران (محمد هادی امین ناجی) به هماهنگ كننده كل كمیته دائمی همكاری های علمی و فناوری سازمان همكاری اسلامی "كامستك"
در پی حملات رژیم صهیونی به ایران اسلامی

🍃💐🍃💐🍃

https://www.mehrnews.com/news/6510165/
حجت الاسلام حمیدرضا مهدوی ارفع:
نهج البلاغه رمز پیروزی را چه می‌داند؟

🍃💐🍃💐🍃

https://iqna.ir/fa/news/4289689/
دکتر محمد علی انصاری:
فیلم | نهج‌البلاغه؛ نسخه‌ای جامع برای نجات انسان معاصر

🍃💐🍃💐🍃

https://qom.iqna.ir/fa/news/4289865/
محمدرضا کریمی والا، (عضو هیئت علمی گروه معارف دانشگاه قم):
دفاع مشروع از منظر نهج‌البلاغه

🍃💐🍃💐🍃

https://telewebion.com/episode/0x137fb983
درسی از اندیشه علوی/ فیلم
حکمت ۳۷۷

🍃💐🍃💐🍃

https://www.aparat.com/v/qizs6k8
افتتاح خانه نهج‌البلاغه در کاشان

🍃💐🍃💐🍃

https://B2n.ir/ez1167
نقش فضای مجازی در تقویت پیام‌های انسانی نهج‌البلاغه

🍃💐🍃💐🍃

https://www.prisons.ir/news/29616/
ندامتگاه کرج:
فیلم| نگاهی به برگزاری هفتگی کارگاه آموزشی «درس‌هایی از نهج‌البلاغه» با حضور امام جمعه شهرستان چهارباغ البرز

🍃💐🍃💐🍃

https://www.hawzahnews.com/news/1270544/
فیلم | آزمون سالانه حفظ قرآن، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه طلاب حوزه علمیه قم

🍃💐🍃💐🍃

https://www.prisons.ir/news/29736/
برگزاری کارگاه آموزشی "عدالت در نهج‌البلاغه" در زندان بوئین زهرا

🍃💐🍃💐🍃

https://radio.iranseda.ir/epgarchivePart/?VALID=TRUE&ch=57&e=152947070
رادیو اقتصاد:
اقتصاد در نهج‌البلاغه

🍃💐🍃💐🍃

https://www.shabestan.news/news/1824337/
حجت الاسلام عارفی:
توصیه مهم نهج‌البلاغه؛ دشمن‌ات را بشناس

🍃💐🍃💐🍃

https://www.hawzahnews.com/news/1269773/
غفلت از گذر عمر؛ هشداری از امام علی (ع) در نهج‌البلاغه (یادداشت)

🍃💐🍃💐🍃


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🏴🍃🏴🍃🏴🍃


"دلیل عقب‌نشینی کوفیان از حقّ"

▪️عواملی که حکومت‌های باطل به کار می‌گیرند تهدید و تخویف، تطمیع و تحمیق است و همین‌ها باعث شد که کوفیان آشنا به حقّ، از یاری امام -علیه‌السّلام- دست بکشند. مردم کوفه تا زمانی که احساس خطر نمی‌کردند، آن چه را ته دلشان بود اظهار می‌نمودند.

▪️نعمان بن بشیر هم که کاری به کارشان نداشت؛ با خودشان می‌گفتند: می‌زنیم و می‌کُشیم و تا آخر پای تو ایستاده‌ایم. برای همین، هزار هزار به خانه حضرت مسلم -علیه السّلام- می‌رفتند و با او بیعت می‌کردند چون حقّ را می‌دانستند و باطل را هم می‌شناختند. ولی وقتی نعمان رفت و عبیدالله -این جنایتکار بزرگ تاریخ- آمد، مسئله تهدید تطمیع و تحمیق‌ها شروع شد.

▪️همین امر موجب شد که این‌ها "عافیت طلبی" را پیش بگیرند و از عمل به عقیده‌شان خودداری کنند. عقیده آنها عوض نشده بود. یقین هم داشتند که حقّ با چه کسی است ولی عملاً این کار را نکردند و نسبت به آن اعتقاد حقّی که داشتند، پایداری نکردند. چون می‌خواستند وضع موجود دنیایی خودشان را حفظ کنند؛ لذا یک عدّه به خاطر ترس و یک عدّه به خاطر رسیدن به پول و مقام، کنار کشیدند.

📚سلوک عاشورایی (شرح خطبه مِنا)، ص ۳۹، آیت‌الله مجتبی تهرانی "ره"

#امام_حسین_علیه‌السّلام
#محرم

ادامه دارد...
🏴🍃🏴🍃🏴🍃

🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
درس نهج البلاغة- ۵۰
سید محمد طباطبائی یزدی
#فایل_درسی
#فایل_صوتی

🔸جلسه پنجاهم.
🔸دوشنبه، ۲ تیرماه ۱۴۰۴ ش.

🔹 سلسله درس‌های کتاب شریف #نهج_البلاغه
🔹استاد: سید محمد طباطبائی یزدی



🔸عالمان زیدی و تدوین سخنان امیرالمؤمنین علیه‌السلام
🔹 زیدیه و نهج‌البلاغه
🔸آشنایی یمنی‌ها با نسخه‌های نیشابوری نهج‌البلاغه و شرح نهج‌البلاغۀ سرخسی
🔹شرح نهج البلاغۀ «الدیباج الوضي في الکشف عن أسرار کلام الوصي»
🔸شخصیت علمی المؤیّد بالله یحیی بن حمزه (م ۷۴۹)
🔹متن خوانی: حکمت (۲۵۳) نهج البلاغه
🔸«یمین البرائة» و حکم شرعی آن
🔹موضوعی با عنوان «مباهله»
🔸استناد فقهی صاحب جواهر (ره) به نهج‌البلاغه

▫️مرکز مطالعات میراث علوی


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🏴🍃🏴🍃🏴🍃

💢زمینه تاریخی خطبه مِنا


🔸شخص معاویه و خاندان بنی امیّه در صدد براندازی اسلام بودند و امام حسین -علیه‌السّلام- این مطلب را از همان اول می‌دانست؛ حتی از زمان پدر بزرگوارش که آن قضایا را با معاویه داشت، خود امام حسین -علیه‌السّلام- معاویه رو زیر نظر داشت؛ امّا ظرف زمانی آن موقع، از نظر مبانی دینی برای قیام امام حسین -علیه‌السّلام- آماده نبود و اقتضا نمی‌کرد که حضرت قیام کند. لذا هر حرکتی در آن موقع بی‌نتیجه می‌ماند، و حتی ممکن بود که نتیجه عکس داشته باشد.[۱]

🔸امام حسین -علیه‌السّلام- این خطبه را در سال ۵۸ ق، دو سال قبل از مرگ معاویه و در مِنا خواند.[۲]، در این زمان فشار معاویه بر شیعیان به اوج رسیده بود و در فضای اجتماعی سیاسی خفقان حاکم بود.[۳]، چنانکه سُلیم بن قِیس برای نشان‌دادن انگیزه امام حسین -علیه‌السّلام- از خواندن این خطبه و توضیح شرایط محیطی آن روزگار، پیش از نقل خطبه، چهار بخشنامه معاویه به کارگزارانش را می‌آورد و درباره پیامدهای آنها سخن می‌گوید.

🔸به گفته سُلیم بن قِیس، معاویه در بخشنامه اول از کسانی که درباره امام علی -عليه السّلام- و خاندانش فضیلتی نقل کنند، تبری می‌جوید و حمایتش را از آنان برمی‌دارد. او همچنین دستور می‌دهد شهادت شیعیان را نپذیرند و هر کس که برای عثمان فضیلتی نقل کرد، حقوق و مزایا معین کنند. همچنین معاویه در بخشنامه دوم دستور داد درباره فضائل صحابه و دو خلیفه (عمر و ابوبکر) حدیث نقل کنند و مشابه فضائل امام علی -علیه‌السّلام- را برای صحابه بیاورند و این کار را باعث چشم‌روشنی خودش و کوبیدن امام علی -علیه‌السّلام- خواند.

🔸بنا به نقل سُلیم بن قِیس، معاویه در بخشنامه سوم نوشت که مراقب مردم باشند و هر کس متهم به دوستی با علی -علیه‌السّلام- ‌ و خاندانش بود، اسمش را از دیوان و دفتر حقوق و مزایا محو کنند و سهمیه‌اش را از بیت المال قطع کنند. در بخشنامه چهارم آمده بود: «هر کسی را که متهم به دوستی خاندان علی
-علیه‌السّلام- باشد تحت فشار شدید قرار دهید و خانه او را بر سرش خراب کنید تا برای دیگران عبرت باشد.» [۴]

🔻منابع
۱- سلوک عاشورایی (شرح خطبه مِنا، تهرانی،مجتبی، ص ۹۵-۹۶)
۲- نجمی، محمدصادق، سخنان حسین بن علی-علیه‌السّلام- از مدینه تا کربلا، ۱۳۸۱ش، ص۳۴۰
۳-گروهی از تاریخ‌پژوهان، تاریخ قیام و مقتل جامع سیدالشهداء، ۱۳۸۹ش، ج۱، ص۳۹۲
۴-نجمی، محمدصادق،سخنان حسین بن علی-علیه‌السّلام-از مدینه تا کربلا،ص۳۴۳-۳۴۶

#خطبه_مِنا
#محرم

ادامه دارد...

🏴🍃🏴🍃🏴🍃


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#کلام_امیر

"اُحْصُدِ الشَّرَّ مِنْ صَدْرِ غَيْرِكَ بِقَلْعِهِ مِنْ صَدْرِكَ"
قلب خود را از كينه ديگران پاك كن، تا قلب آنها از كينه تو پاك شود.


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
انجمن مطالعات نهج البلاغه ایران
#کلام_امیر "اُحْصُدِ الشَّرَّ مِنْ صَدْرِ غَيْرِكَ بِقَلْعِهِ مِنْ صَدْرِكَ" قلب خود را از كينه ديگران پاك كن، تا قلب آنها از كينه تو پاك شود. 🌐 https://nahjalbalaghah.ir/ 🆔 @nahjalbalaghah_ir
شرح حکمت
📍امام مى‌فرمايد: از خود شروع كن، ابتدا به قلب خويش مراجعه كن ببين آيا نيت سوئى دربارۀ ديگران دارى يا نه‌؟ اگر دارى آن را از سينه‌ات پاک كن چيزى نمى‌گذرد كه خواهى ديد سينۀ ديگران نيز از نيات سوء دربارۀ تو پاک شده است. اين مطلب دو دليل دارد: نخست اين‌كه هرگاه انسان نيات بدى دربارۀ ديگران داشته باشد خواه ناخواه در چهره يا سخنان و افعالش نمايان مى‌شود و همين امر سبب مى‌گردد ديگران در برابر او موضعى مشابه بگيرند؛ اما هرگاه سخنان و چهره و اعمال كسى را از هرگونه بدخواهى پاک ديدند و آثار محبت و خيرخواهى در رفتار و گفتارشان نمايان گشت آنها نيز موضع مشابه خواهند گرفت

📍بنابراين براى زدودن كينه‌ها از سينه‌ها و بدخواهى‌ها و نيات سوء ديگران بايد از خودمان شروع كرد و اين يكى از اصول مهم روانشناسى است كه تا از خود شروع نكنى نبايد انتظارى از ديگران داشته باشى. ديگر اين‌كه رابطۀ مرموز خاصى در ميان دلها برقرار است و ضرب‌المثل معروف «دل به دل راه دارد» يك واقعيت است. گويى دل‌ها در پنهانى با هم سخن مى‌گويند و رابطه برقرار مى‌سازند هنگامى كه قلب كسى مملو از بدخواهى به ديگران گردد اين پيام به قلب آنها منتقل مى‌شود و آنها مقابله به مثل مى‌كنند. اين گفتار حكيمانه در واقع چهرۀ ديگرى از گفتار پيش از آن است و هر كدام براى زدودن آثار سوء از نيات و رفتار و گفتار ديگران تأثير خاص خود را دارند.


#نهج‌البلاغه_حکمت۱۷۸
📚ترجمه و شرح: مکارم شیرازی، ناصر 


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🏴🍃🏴🍃🏴🍃


💢بررسی عنصر زمان و مکان در خطبه مِنا

🔸امام حسین -علیه‌السّلام- عجب زمانی را انتخاب کرده است! او نابغه بزرگ عالم وجود است. مِنا را انتخاب کرد؛ نه عرفات؛ نه مشعر و نه مکّه، یعنی جایی که انسان‌ها اعمال حجّ و عمره را انجام داده‌اند؛ به آخر کار رسیدند و به یک تلطّف روحی رسیدند که دیگر دروغ نگویند.هیچ شقی‌یی حاضر نيست در آن موقعیّت دروغ بگوید. در این جا از آن‌ها اقرار گرفته است.

🔸از نظر عنصر مکان، مِنا، سرزمینی است که تمام انسان ها خودشان را از تمام تعیّنات رها می‌کنند و مظاهری را پيش می‌کشند که گویای رها شدن از تعلّقات است.امام حسین -علیه‌السّلام- خواست بگوید: این جا که آمدید، دیگر از مسائل دنیویِ شیطانیِ مادّی دست بردارید! اینجا جایی است که به حضرت ابراهیم -علیه‌السّلام- دستور رسید که فرزندش حضرت اسماعیل -علیه‌السّلام- را قربانی کند.دیگر از این بالاتر می‌خواهید؟ مِنا چنین سرزمینی است که هر کسی باید خودش را در مِنا، از تمام این مسائل دنیوی تُهی کند. این جا امام حسین -علیه‌السّلام- آمده است که بگوید اسلام دارد از بین می‌رود بیایید از اهداف دنیایی خودتان دست بردارید.

🔻منبع
سلوک عاشورایی (شرح خطبه مِنا)، تهرانی
مجتبی، ص۱۳۶-۱۳۸

#خطبه_مِنا
#محرم

ادامه دارد...

🏴🍃🏴🍃🏴🍃

🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#معرفی_کتاب

📚 عنوان کتاب: آشنایی با الگوهای نوین نقد ترجمه (درآمدی به نقدنگاری ترجمه‌های نهج‌البلاغه)
🖌️به قلم: محمد رحیمی‌خویگانی


📒 این کتاب، یکی از کتاب‌های تخصصی انتشارات دانشگاه اصفهان برای تدریس در رشته ترجمه این دانشگاه است. انتشارات دانشگاه اصفهان از سال ۱۳۳۳ شمسی شروع به کار کرده است؛ ولی فعالیت رسمی خود را از سال ۱۳۴۷ آغاز کرده است. فعالیت‌های عمدهٔ انتشارات دانشگاه اصفهان در حوزهٔ کتاب عبارت است از تالیف و ترجمه و نشر کتاب‌های علمی و درسی برای رشته‌هایی که در دانشگاه تدریس می‌شود.

📒 نخستین کتاب از انتشارات دانشگاه اصفهان در سال ۱۳۳۸ هجری شمسی انتشار یافته و از آن سال تاکنون بیش ۷۳۰ عنوان کتاب به چاپ رسیده است. در حوزهٔ نشریات نیز دانشگاه اصفهان رتبهٔ چهارم تعداد نشریات علمی‌پژوهشی را در کشور داراست و در حال حاضر، بیش از ۴۰ نشریهٔ فعال در این حوزه منتشر می‌شود. کتاب تخصصی آشنایی با الگوهای نوین نقد ترجمه یکی از کتاب‌های کاربردی و جامع این انتشارات برای استفادهٔ دانشجویان و پژوهشگران است.


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🏴🍃🏴🍃🏴🍃

💢 گزیده‌ای از بخش اول خطبه مِنا

بیان فضائل امام علی -علیه‌السّلام-

🔸حضرت در این بخش فرمود:
"أَنْشُدُکمُ اللَّهَ أَ تَعْلَمُونَ أَنَّ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ ع کانَ أَخَا رَسُولِ اللَّهِ حِينَ آخَی بَيْنَ أَصْحَابِهِ فَآخَی بَيْنَهُ وَ بَيْنَ نَفْسِهِ وَ قَالَ أَنْتَ أَخِي وَ أَنَا أَخُوک فِي الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةِ."
شما را به خدا سوگند، آيا می‌دانيد که علی‌بن‌ابیطالب -علیه‌السّلام- برادر رسول خدا -صلّی‌اللَّه‌عليه‌وآله- است. آنگاه که رسول خدا ميان اصحابش پيمان برادری بست، ميان خود و علی پيمان برادری برقرار نمود و فرمود: تو برادر منی و من برادرت در دنيا و آخرت؟
گفتند: آری.

🔸حضرت ادامه دادند:
"قَالَ أَنْشُدُکمُ اللَّهَ هَلْ تَعْلَمُونَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص اشْتَرَی مَوْضِعَ‏ مَسْجِدِهِ وَ مَنَازِلِهِ فَابْتَنَاهُ ثُمَّ ابْتَنَی فِيهِ عَشَرَةَ مَنَازِلَ تِسْعَةً لَهُ وَ جَعَلَ‌ عَاشِرَهَا فِي وَسَطِهَا لِأَبِي ثُمَّ سَدَّ کلَّ بَابٍ شَارِعٍ إِلَی الْمَسْجِدِ غَيْرَ بَابِهِ فَتَکلَّمَ فِي ذَلِک مَن تَکَلَّمَ مَا أَنَا سَدَدْتُ أَبْوَابَکمْ وَ فَتَحْتُ بَابَهُ وَ لَکنَّ اللَّهَ أَمَرَنِي بِسَدِّ أَبْوَابِکمْ وَ فَتْحِ بَابِهِ."
شما را به خدا سوگند، آيا می‌‏دانيد که رسول خدا -صلّی‌اللَّه‌عليه‌وآله- زمين مسجد و خانه‌هايش را خريد، مسجد را ساخت و سپس در آن دَه خانه بنا کرد؛ نُه خانه برای خودش و خانۀ دهم را که در ميان آن‌ها قرار داشت به پدرم داد، سپس در خانه‌های ديگران را به مسجد بست جز در خانۀ پدرم را، يک نفر در اين باره اعتراض کرد، پيامبر فرمود: «من در خانه‏‌هایتان را نبستم و من در خانۀ علی را باز نگذاشتم، خداوند مرا به بستن در خانه‏‌هایتان و گشودن در خانۀ علی فرمان داد.

🔻منبع
سلوک عاشورایی (شرح خطبه مِنا)، تهرانی
مجتبی، ص ۱۱۸-۱۱۹

#خطبه_مِنا
#محرم

ادامه دارد...

🏴🍃🏴🍃🏴🍃


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
#کلام_امیر

"فَإِنَّ اَلصَّابِرِينَ عَلَى نُزُولِ اَلْحَقَائِقِ هُمُ اَلَّذِينَ يَحُفُّونَ بِرَايَاتِهِمْ"

قطعا آنان كه در حوادث سخت ايستادگى مى‌كنند، از پرچم‌هاى خود بهتر پاسدارى مى‌نمايند.
#نهج‌البلاغه_خطبه۱۲۴

🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
انجمن مطالعات نهج البلاغه ایران
#کلام_امیر "فَإِنَّ اَلصَّابِرِينَ عَلَى نُزُولِ اَلْحَقَائِقِ هُمُ اَلَّذِينَ يَحُفُّونَ بِرَايَاتِهِمْ" قطعا آنان كه در حوادث سخت ايستادگى مى‌كنند، از پرچم‌هاى خود بهتر پاسدارى مى‌نمايند. #نهج‌البلاغه_خطبه۱۲۴ 🌐 https://nahjalbalaghah.ir/ 🆔 @nahjalbalaghah_ir
🔹شرح خطبه
📍در زمانهاى پيشين، پرچم در ميدان جنگ، نقش بسيار مهمى داشت چرا كه سبب ارتباط و بهم پيوستن صفوف بود‌ و هنگامى كه جنگجويان در اطراف و وسط ميدان به نبرد مى‌پرداختند در مواقع لزوم به سوى پرچم گرد مى‌آمدند تا صفوف خود را ترميم كنند و به حملات مجدّد بپردازند، اگر پرچم سقوط مى‌كرد لشكر سرگردان مى‌شد و گاه متلاشى مى‌گشت، به همين دليل طرف مقابل هميشه سعى داشت پرچم را به روى خاك بيفكند و مدافعان پرچم، با جان و دل از آن حمايت مى‌كردند و سقوط پرچم دليل بر شكست بود، و در يك جمله بر پايى پرچم نشانۀ قدرت و سبب قوت قلب جنگجويان و حلقۀ اتصال آنها به يكديگر بود، و دستورات فرماندهى در كنار پرچم صادر مى‌شد.از همين رو امام عليه‌السّلام مؤكدترين دستورات را براى حفظ پرچم در جمله‌هاى بالا داده است، از يكسو مى‌فرمايد:

📍محل پرچم بايد ثابت باشد و پاسداران آن شجاعترين افراد باشند و از سوى ديگر توصيه مى‌كند كه پاسداران پرچم هرگز آن را تنها نگذارند و از تمام اطراف مراقب آن باشند، نه پيشى بگيرند و نه از آن عقب بيفتند و اين سنبل اقتدار و عظمت را از جان و دل نگهدارى كنند. در داستان معروف جنگ «خيبر» كه ده‌ها روايت دربارۀ آن در كتب شيعه و اهل سنت نقل شده مى‌خوانيم كه روز اوّل پيغمبر صلّى اللّه عليه و آله پرچم را به دست «ابو بكر» داد او رفت و موفّق به فتح قلعه‌هاى محكم خيبر نشد، روز دوّم به دست «عمر» داد باز توفيقى نصيب لشكر اسلام نگرديد، در آن هنگام پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: «لأعطينّ‌ الرّاية غدا رجلا يحبّ‌ اللّه و رسوله و يحبّه اللّه و رسوله كرّار غير فرّار يفتح اللّه عليه؛ فردا پرچم را به دست مردى مى‌سپارم كه خدا و رسولش را دوست مى‌دارد و خدا و رسولش نيز او را دوست مى‌دارند مردى كه پيوسته به دشمن حمله مى‌كند و هرگز فرار نمى‌كند و خداوند اين قلعه‌هاى «خيبر» را به دست او مى‌گشايد»

#نهج‌البلاغه_خطبه۱۲۴
📚ترجمه و شرح: مکارم شیرازی، ناصر 

🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ

استاد عزیز و گرانمایه حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید محمدباقر حجتی مازندرانی(استاد علوم قرآنی حوزه و دانشگاه و از #علمای_تهران) لحظاتی قبل به ملکوت اعلی پیوست

نثار روحشان فاتحه و صلواتی هدیه کنیم🤲

🎬مستند زندگینامه استاد سید محمدباقر حجتی(ره)👉

🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🏴🍃🏴🍃🏴🍃

💢 گزیده‌ای از بخش اول خطبه مِنا

بیان فضائل امام علی -علیه‌السّلام-

🔸حضرت در این بخش فرمود:
" أَفَتَعْلَمُونَ أَنَّ عُمَرَ بْنَ الْخَطَّابِ حَرَصَ عَلَی کوَّةٍ قَدْرَ عَيْنِهِ يَدَعُهَا مِنْ مَنْزِلِهِ إِلَی الْمَسْجِدِ فَأَبَی عَلَيْهِ ثُمَّ خَطَبَ فَقَالَ إِنَّ اللَّهَ أَمَرَنِي أَنْ أَبْنِيَ مَسْجِداً طَاهِراً لَا يَسْکنُهُ غَيْرِي وَ غَيْرُ أَخِي وَ ابْنَيْهِ"
آيا می‏‌دانيد كه عمربن‌خطّاب كوشيد تا خانه‏‌اش به اندازۀ روزنۀ ديدی به مسجد راه داشته باشد، پيامبر نپذيرفت. سپس فرمودند: خداوند مرا فرمان داد كه مسجد پاكی بنا نهم كه جز من و برادرم و فرزندانش كسی در آن ساكن نشود؟
گفتند: آری.

🔸حضرت ادامه دادند:
" أَنْشُدُکمُ اللَّهَ أَ تَعْلَمُونَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص نَصَبَهُ يَوْمَ غَدِيرِ خُمٍّ فَنَادَی لَهُ بِالْوَلَايَةِ وَ قَالَ لِيُبَلِّغِ الشَّاهِدُ الْغَائِبَ."
شما را به خدا سوگند، آيا می‌دانيد كه رسول خدا -صلّی‌اللَّه‌عليه‌وآله- در روز غديرخم پدرم را به امامت امّت منصوب داشت و ولايت او را اعلام كرد و فرمود: بايد كه حاضران به غايبان برسانند؟
حضرت قضیّه غدیر را پیش می‌کشد، همه گفتند: آری خدا می‌داند که همین طور است.امام حسین -علیه‌السّلام- تک‌تک موارد را می‌گوید (منزلت امام علی -عليه‌السّلام- نزد پیغمبر، جایگاه امام در مباهله) همه اقرار کردند که درست است. این‌ها یکی دو مورد نیست که حضرت بیان می‌کند.مطالب و فضائل فراوان بود.

🔸معاویه می‌دانست که اگر مردم کسی را شایسته رهبری بدانند، به او رو می‌آورند؛ چون فطرت هر بشری این چنین است و این یک امر فطری است. از طرفی هم می‌دانست که در میان تمام امّت اسلامی، یگانه کسی که شایستگی خلافت دارد، امام علی -عليه‌السّلام- و خاندانش است. خودش هم به این مطلب خیلی اقرار کرده و در تاریخ ثبت شده است.از طرف دیگر هم این را می‌داند که خودش و خاندانش بین عرب، از کثیف‌ترین خاندان‌ها هستند. حتّی خود معاویه از لحاظ نَسبی هم اشکال داشت؛ مادرش هند بود، ولی پدرش دقیقاً معلوم نیست؛ لذا مردم آن‌ها را به عنوان یک صنف جنایتکار می‌شناختند.

🔸 از طرفی هم می‌دانست که یک رکن اوّل حکومت، رهبری است؛ اینکه شایسته باشد؛ مردم او را بپذیرند. برای همین دنبال این رفت که نقایص را برطرف کند؛ یعنی خودش را بگذارد جای امام علی -علیه‌السّلام- خاندان ابوسفیان را جای بنی‌هاشم بگذارد. این ظاهر و سیاسی کاری معاویه بود؛ امّا امام حسین -علیه‌السّلام- اساس و پشت‌‌پرده کار معاویه را می‌دید؛ یعنی می‌دید که ابوسفیانی‌ها می‌خواهند از "اسلام" انتقام بگیرند.

🔸این‌ها را امام حسین -علیه‌السّلام- از همان اوّل می‌دانست؛ ولی نمی‌توانست مردم را متوجّه کند؛ لذا امام یک لغت‌نامه‌ دیگری را پیش می‌کشد؛ غیر از این لغت‌نامه‌هایی که دست ما است؛ امام حسین -علیه‌السّلام- یک حرف جدیدی زد. همه در انقلاب‌های مادی می‌گویند: ما باشیم تو نباشی! اما امام حسین -علیه‌السّلام- فرمود: هدفم باشد؛ اگرچه من نباشم. من فدای هدفم من فدای اسلام البته امام حسین -علیه‌السّلام- فدای اسلام شد ولی از بین نرفت؛ اتفاقاً امام حسین -علیه‌السّلام- چهره‌تر شد؛ بقای امام حسین -علیه‌السّلام- به بقای اسلام است چون اسلام را نگه‌داشت خودش باقیست.

🔻منبع
سلوک عاشورایی (شرح خطبه مِنا)، تهرانی
مجتبی، ص ۱۲۱-۱۲۴

#خطبه_مِنا
#محرم

ادامه دارد...

🏴🍃🏴🍃🏴🍃


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
1_19592365769.pdf
936.2 KB
#فایل_متنی
#مقاله

🔰 به مناسبت ارتحال ملکوتی استاد دکتر سید محمد باقر حجتی (رحمه‌الله)

🔹 مقاله «معرفی مؤلف و کتاب منهاج البراعة فی شرح نهج‌البلاغة» - نوشته دکتر محمدباقر حجتی


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🏴 و فی ذلک یقول الشاعر:

آحقُّ الناسِ آنْ یُبکیٰ علیه

سزاوارترین مردم بر گریه

فتیًٍ ابْکیَ الْحسینُ بکربلا
آن جوانی بود که امام حسین(ع) در کربلا به خاطرش گریه کرد.

اخوه واًبْنًُ والده علیٍّ
او برادرش بود و پسر پدرش علی (ع)

ابوالفضلَ المُضرَّجًًً بالدماءِ
او ابوالفضل است که به خون آغشته شد.

و مَنْ واساهُ لا یثْنیهِ خوفٌ
هیچ کس مانند او برادرش را یاری نکرد و هرگز ترس، او را از تصمیمش باز نداشت.

و جادَلَهُ علیٰ عطشٍ بماء
در حالیکه لب تشنه بود به خاطر تشنگی برادرش آب نخورد.

📚 لهوف، سیدبن طاوس، ص۱۱۰
#تاسوعا


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎞 فلسفه "یا اَخا اَدرِک اَخاک" گفتن حضرت عباس(ع)

🎙استاد علی صفائی حائری
#تاسوعا


🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
🏴🍃🏴🍃🏴🍃

💢 گزیده‌ای از بخش دوم خطبه مِنا

دلیل اهمیّت امر به معروف و نهی از منکر


🔸 بخش دوم خطبه امام حسین -علیه‌الّسلام- راجع به مسئله‌ای است که اگر در هر اجتماعی که دارای دین و آیینی است، آیین آن دین رعایت نشود، آن دین و آئین به طور کلی از بین می‌رود و از جامعه رخت بر می‌بندد. عبارت هر آیینی هر جایی استفاده می‌شود صحبت اسلام نیست، اگر این مسئله رعایت نشود هر دینی در هر جامعه‌ای از بین می‌رود این یک بحث کلی است.

🔸امام حسین -علیه السّلام- در این بخش خطبه می‌فرماید:
" اعْتَبِروُا ایّها النّاسُ بِما وَعَظَ اللَّهُ بِهِ أَوْلِیاءَهُ مِنْ سُوءِ ثَنائِهِ عَلَی الأَحبارِ اذْ یَقُولُ: لَوْ لا یَنْهاهُمُ الرّبّانِیّونَ وَ الأَحبارُ عَنْ قَوْلِهِمُ الإِثمَ"

ای مردم! از پند و موعظه‌ای که خداوند به اولیاء و دوستانش در قالب نکوهش علمای یهود داده، عبرت بگیرید! آنجا که می‌فرماید: چرا علما و احبار یهودیان از سخنان گناه آمیز و خوردن حرام، نهی و جلوگیری نمی‌کنند؟
در این بخش نکته اساسی که وجود دارد این است که احبار، (کسانی که رهبری مذهبی جامعه رو بر عهده داشتند؛ حالا دین یهود باشد یا نصاری؛ فرقی نمی‌کند.) اگر در برابر معصیت در جامعه سکوت کنند وظیفه مردم است که تذکر دهند و نهی از منکر کنند.
امام حسین -علیه‌السّلام- می‌فرماید: چرا من سکوت کردم و چرا شماها به من نمی‌گویید: چرا سکوت کرده‌ای؟! دلیلش را هم می‌فرماید که چیست. من قبلاً گفتم که دلیل سکوت این جماعت، یا تطمیع بود یا تهدید. این دو منشأ سکوت مردم بود. حضرت در ادامه فرمود:
"وَ إِنّما عابَ اللَّهُ ذلِکَ عَلَیْهِمْ"

🔸خدا به این جهت سکوت احبار و مردم را عیب می شماردکه "لأَنّهُمْ کانُوا یَرَوْنَ مِنَ الظّلَمَةِ الّذینَ بَیْنَ أَظْهُرِهِمُ الْمُنْکَرَ وَ الْفَسادَ، فَلا یَنْهَوْنَهُمْ عَنْ ذلِکَ" این‌ها می‌دیدند ستمکاران دارند پیش رویشان ستم می‌کنند، ولی آن‌ها را نهی از منکر نمی‌کردند؛ علناً منکر را در سطح جامعه می‌دیدند ولی ساکت بودند و اعتراضی نمی‌کردند چرا؟
"رَغْبَةً فیما کانُوا یَنالُونَ مِنْهُمْ"
زیرا این‌ها به جهت علاقه به مال که از آنها دریافت می‌کردند سکوت کردند. این یعنی "تطمیع"
"وَ رَهْبَةً مِمّا یَحْذَروُنَ"
عامل دوم سکوت چیست ؟ سکوت عده‌ای دیگر، به خاطر ترسی بود که از آزار و تعقیب حکومت به دل داشتند؛ چون معاویه تهدید کرده بود که هر کس فضایل ابوتراب را بگوید، کشته می‌شود.

🔸حضرت در ادامه می فرماید:
"وَ اللّهُ یَقُولُ؛ فَلا تَخْشَوُا النّاسَ وَ اخْشَونِ"
از این بی‌دین‌ها که سر کار هستند نترسید! بلکه از من بترسید! امام حسین -علیه‌السّلام- در اینجا به مردم خطاب می‌کند که این‌ها -صحابه و تابعین- وظیفه‌شان نهی از منکر است. شما مردم باید به این‌ها اعتراض کنید که چرا به وظیفه‌شان عمل نمی‌کنند نباید این‌ها به بهانه تهدید معاویه، وظیفه‌شان را زمین بگذارند و نهی از منکر نکنند و بعد هم همین سبب بشود که اسلام از بین برود.


🔻منبع
سلوک عاشورایی (شرح خطبه مِنا)، تهرانی
مجتبی، ص ۱۴۷-۱۵۰

#خطبه_مِنا
#محرم

🏴🍃🏴🍃🏴🍃

ادامه دارد...

🆔 @nahjalbalaghah_ir
🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🏴🍃🏴🍃🏴🍃

💢 گزیده‌ای از بخش سوم خطبه مِنا

تذکر به سرشناسان


🔸 در ابتدا امام حسین -علیه‌السّلام- به مسائلی اشاره می‌کند که از امتیازهای اجتماعی این گروه محسوب می‌شود.
"عِصابَةُ بِاْلعِلْمِ مَشْهُورَةٌ" خصوصیّت اوّل شما این است که در بین مردم "شهرت علمی" دارید و به عنوان عالم دینی شناخته می‌شوید. البتّه منظور حضرت این نیست که شما مثلاً به تاریخ، جغرافیا، ریاضیّات و دیگر علوم غیر دینی شهرت دارید؛ بلکه شهرت علمی شما در بین مردم، به خاطر "علم به دین" است؛ یعنی شمائید که "احکام اسلام"را می‌دانید و "حلال و حرام الهی" را می‌شناسید.

🔸 دوم : "وَ بِالْخَیْرِ مَذْکُورَةٌ" در بین مردم از شما به نیکی یاد می‌شود؛ یعنی هر وقت کسانی اسم شما را ببرند، از شما به خوبی یاد می‌کنند و هیچ وقت کسی راجع به شما بدگویی نمی‌کند.
سوم : "وَ بِالنّصیحَةِ مَعْروُفَةٌ" شما به خیرخواهی برای مردم و راهنمایی در جامعه معروف شدید.
چهارم : "وَ بِاللّهِ فِی أَنْفُسِ النّاسِ مَهابَةٌ" شما به خاطر انتساب به خدا، در دل مردم شکوه و مهابت پیدا کرده‌اید؛ یعنی چون مردم، شما را مردان الهی می‌دانند. ثمرات این شکوه چیست؟
"یَهابُکُمُ الشّریفُ وَ یُکْرِمُکُم الضّعیفُ وَ یُؤثِرُکُمْ مَنْ لا فَضْلَ لَکُمْ عَلَیْهِ وَ لا یَدَ لَکُمْ عِنْدَهُ."

🔸 شخص مقتدر از شما بیم دارد، شخص ناتوان به تکریم شما برمی‌خیزد و شخصی هم که هیچ برتری و قدرتی بر او ندارید، شما را بر خود برتری داده؛ در حالی که شما نه بر او برتری دارید و نه قدرتی بر او دارید؛ ولی او پیش خود، شما را برتر از خود می‌داند.
"تَشفَعُونَ فِى الْحَوائِجِ اذَا امْتُنِعَتْ مِنْ طُلّابِها" مردم در حاجت‌هایشان و جاهایی که محتاج می‌شوند، شما را شفیع خود قرار می‌دهند. وقتی می‌بینند که حقّشان دارد پایمال می‌شود، نزد شما می‌آیند و می‌گویند: بیایید حقّ ما را از ظالمان بگیرید.
"وَ تَمْشُونَ فى الطّریقِ بِهَیْبَةِ الْمُلوُکِ وَ کَرامَةِ الأکابِرِ"

🔸 وقتی بیرون می‌آیید و در کوچه و بازارها هستید، با مهابت و شکوه بزرگان، قدم برمی‌دارید و مردم خیلی به شما احترام می‌گذارند. حضرت مورد به مورد به این خصوصیات‌هایی که این افراد در جامعه دارند، اشاره می‌کند. بعد هم حضرت توقّع این‌ها را از خدا مطرح می‌کند. حضرت می‌فرماید: وقتی مردم این‌طور شما را احترام می‌کنند؛ دائماً توقّع شما از خدا زیاد می‌شود؛ خیال می‌کنید که کسی هستید!

🔸 بعد حضرت خطاب به حاضران فرمود: بنابراین شما ای گروه علمای دین! اگر من را یاری نکنید و در گرفتن عدالت با ما هم صدا نگردید، ستمگران در مقابل شما قدرت بیشتری پیدا خواهند کرد و در خاموش کردن مشعل فروزان نبوّت فعال‌تر خواهند شد.


🔻منبع
سلوک عاشورایی (شرح خطبه مِنا)، تهرانی
مجتبی، ص ۱۷۲-۱۸۶

#خطبه_مِنا
#محرم

بخش آخر

🏴🍃🏴🍃🏴🍃

🌐 https://nahjalbalaghah.ir/
🆔 @nahjalbalaghah_ir
2025/07/07 19:29:08
Back to Top
HTML Embed Code: