Telegram Web
✔️پاک کن از حافظه ات شور غزلهای مرا

دو ماه به زمان تولّدم باقی‌مانده بود که برادرم در دزفول بیمار می‌شود. خانواده هم از این فرصت استفاده می‌کنند تا به عیادتش بروند. این است که در قطار به‌دنیا آمدم و در شناسنامه‌ام درج شد «متولد دزفول»، چون دایی من در ثبت احوال آن منطقه بود، شناسنامه‌ام را همان زمان می‌گیرد. البته زیاد آنجا نبودم، همان زمان ۱۰ روز یا یک‌ماه را در آنجا سپری کردیم، در اصل تهرانی هستیم. پدرم برای ده ونک و مادرم برای اوین است. در اصل ساکن خود بندرعباس بودیم. دوران کودکی را تهران، بخش شمیرانات، شهر ری، کرج و… به‌صورت پراکنده بودیم، چون پدرم شاغل در راه‌آهن بود، مأموریت‌های ایستگاهی داشتند. از سال ۱۳۵۳ به بندرعباس رفتم....

محمّدعلی بهمنی (۲۷ فروردین ۱۳۲۱ – ۹ شهریور ۱۴۰۳) شاعر و غزل سرای ایرانی
روحشان شاد

✔️ @oralhistoryiran
زائران بحرینی

آذری خاکستر
از قدیم الایام زائران مشتاق عمدتا از بحرین، کربلا،  نجف، کاظمین، مکه و مدینه به زیارت می آمدند. صفی قلی خان، بیگلربیگی مشهد در سال 1072ق. و در دوران شاه عباس دوم، پاره ای از مستغلات در محله چهارباغ مشهد و ... را وقف آستانه مقدسه کرده تا بخشی از مصارف هزینه های مربوط به زوار را دربر بگیرد. این وقف، زوار مستحق خصوصاً اهالی بحرین و جماعتی از اطراف عتبات عالیات را بر دیگر زوار در برخورداری از کمک دارای حق تقدم دانسته است.
گاهی زائران عرب که برای زیارت به مشهد می آمدند، در طول اقامت شان بیمار می شدند یا برای تامین پاپوش و لباس گرم در زمستان به کمک نیاز داشتند که از محل موقوفات مشخص، هزینه هایی به آن ها پرداخت شده است. در گذشته زائران با مشکلاتی مواجه بودند از جمله؛ کم آوردن خرجی سفر، گم شدن یا سرقت اموال، بیماری و مداوا، سرما، تنگدستی و... .با تمام مشکلاتی که فرا روی زائران حرم مطهر بود، آن ها با شوق و ذوق و در گروه ها و کاروان هایی مشخص به مشهد وارد می شدند و ضمن زیارت، مدتی را در کاروانسراهای مشهد اتراق می کردند. آن‌ها در بازگشت به شهرشان ملقب به «مشهدی» می شدند.

⚫️ @oralhistoryiran
✔️فراخوان همایش ملی تاریخ شفاهی دفاع مقدس و مقاومت
✔️محورهای اصلی همایش شامل واکاوی و نقد آثار منتشر شده، ویراستاری و تدوین، و شیوه‌های انتشار در تاریخ شفاهی دفاع مقدس است. همچنین، دبیرخانه همایش از مقالات مرتبط با مبانی نظری، رویکردهای توسعه‌ای و کاربردی، و ارائه تجربیات و مطالعات موردی استقبال می‌کند.

علاقه‌مندان می‌توانند آثار خود را حداکثر تا اول دی‌ماه 1403 به نشانی [email protected] ارسال نمایند.

شایان ذکر است ضمن اهداء جوایز نفیس به نفرات برگزیده، مقالات پذیرفته شده در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نمایه شده و در فصلنامه‌های علمیـ پژوهشی و علمیـ ترویجی منتشر خواهند شد.

✔️ @oralhistoryiran
✔️دیدگاه مهندس کامران دیبا پیرامون طرح تخریب فلکه اطراف حرم قبل از انقلاب

فلسفه ی شهرسازی من این بود که منطقه رو تخریب نکنیم. نگه داریم مگر جاهایی که ضروریه، تا برای زوار یک تسهیلات بیشتری فراهم بشه...
این پروژه های شهرسازی وقت گیره، برای این که آدم باید یک مقداری خونه رو خراب کنه، باید اون خونه ها خریداری بشن، یک قوانینی لازمه براش وضع بشه، شهرداری باید آمادگی پیدا کنه به اون مردمی که می خوان خونه هاشونو خراب کنن جوابگو باشه، که بتونه بهشون خونه بده، روی این اصل این پروژه طول کشید. و وقتی هم که سرعت گرفت و به مرحله ی عملی رسید مصادف شد با انقلاب و در این فاصله هم ما مواجه شدیم با داستان اطراف حرم امام رضا که یک کار خیلی بدی شد. یک مهندسی اون جا بود که طرحی داده بود مبنی بر تخریب دایره ای همه خونه ها و محله های اطراف مهندس بوربور.
✔️باغی میان دو خیابان چهار هزار و یک روز از زندگی کامران دیبا در گفتگو با رضا دانشور. پاریس. 2010

🆔 @oralhistoryiran
✔️طی مراسمی از کتاب "اوسنه دکتر کوثری" رونمایی شد.
محمد کوثری درسال 1299 ش. دریکی ازمحلات جنوبی تهران دیده به جهان گشود و در سال 1324 با اخذ دانشنامه پزشکی وارد این حرفه شد. در سال های اول خدمت پزشکی به مشهد مقدس اعزام و پس از مدتی، برای طبابت به شهرستان تربت جام منتقل شد. مدت 40 سال دور از خانواده اش که درتهران سکونت داشتند، به صورت رایگان بیماران منطقه تربت جام را ویزیت می کرد. مکان طبابت و زندگی دکتر کوثری در اتاقی اجاره ای بود. طی این مدت به صورت رایگان بیماران را ویزیت می کرد و در اکثر مواقع هم اگر بیماری توان پرداخت دارو را نداشت، داروی رایگان در اختیار او می گذاشت و حتی هزینه سفر از تربت جام تا روستای محل سکونت بیمار را هم پرداخت می کرد. منزل کوچکش در طول شبانه روز پذیرای بیماران بود. مردم تربت جام مرحوم دکتر محمد کوثری را به عنوان پزشکی دلسوز، مردمی و انسان دوست می شناسند. 
دکتر کوثری 16 دی سال 1370 در منزل قدیمی اش دار فانی را وداع گفت و پیکرش درگلزار شهدای بهشت نبی شهرستان تربت جام آرام گرفت.
کتاب اوسنه دکتر کوثری توسط جمشید قشنگ و مریم فقیه عبدالهی نگارش و منتشر شده است.

🆔 @oralhistoryiran
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
نوای ای ایران

🎼 قِیچَک یا غیژک یکی از سازهای زهی در موسیقی ایرانی است که مانند کمانچه با آرشه نواخته می‌شود.
این ساز دارای قدمت بسیار زیادی است و در موسیقی نواحی ایران به‌ویژه در جنوب شرقی ایران و استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان کاربرد فراوانی داشته و دارد.

قیچک‌نوازی مهرداد امری نوازنده‌ی بلوچستانی

🎼 @oralhistoryiran
✔️طی مراسمی مصاحبه های تاریخ شفاهی نیروی انتظامی خراسان رونمایی شد

در دویست و نوزدهمین برنامه سه‌شنبه‌های علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، مصاحبه‌های تاریخ شفاهی فرماندهی انتظامی خراسان و قدیمی‌ترین نشریه نظمیه مشهد با عنوان «اطلاعات یومیه»، رونمایی شد
در بخش تاریخ شفاهی مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی در مجموع 87 جلسه مصاحبه تاریخ شفاهی به مدت بیش از 100 ساعت گفت‌وگو با پیشکسوتان نیروی انتظامی در موضوعات زندگی‌نامه کارکنان نیروی انتظامی، خاطرات و تجربیات آنان در هنگام خدمت در نهادهای پیشین، شهربانی، ژاندارمری و کمیته انقلاب اسلامی و پس از ادغام این نیروها در نیروی انتظامی، ضبط شده است./آستان نیوز

🆔 @oralhistoryiran
✔️کتاب معمار باشی خاطرات مهندس رضا دیشیدی منتشر می شود.

تغییر و تحولات آستان قدس رضوی در تاریخ معاصر جهت توسعه در ابعاد مختلف، موجب شده تا بخشی از تجربیات مدیران آن ثبت و مستند گردد. این خاطرات و تجربیات به‌عنوان بخشی از تاریخ شفاهی فراروی محققان و پژوهشگران قرار می گیرد تا با مطالعه به روند پیشرفت، عمران آشنا شوند

خاطرات مهندس دیشیدی از این جهت حائز اهمیت است که خود از مجریان تغییر و تحولات حرم مطهر طی نیم قرن بوده است. بخش اعظم محتوای این اثر برای نخستین بار منتشر می شود و منبع ارزشمندی جهت مطالعات تاریخ معاصر حرم مطهر تلقی می شود.
روایت کتاب «معمارباشی» برگرفته از خاطرات و تجربیات مهندس رضا دیشیدی دربرگیرنده موضوعات مختلفی از جمله خدمات نایب‌التولیه‌ها و طرح تخریب اطراف فلکه حرم مطهر، طلاکاری گنبد، تعویض ضریح مطهر، طرح فلکه، توسعه و تخریب‌های اطراف حرم مطهر است.
کتاب معمارباشی تالیف و تدوین غلامرضا آذری خاکستر در ۳۵۰ صفحه مصور توسط انتشارات سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی منتشر می شود.

📚 @oralhistoryiran
✔️چلوکبابی شمشیری

این چلوکبابی که در اصل قهوه‌خانه کوچکی در ضلع جنوب شرقی سبزه‌میدان بود و قهوه‌خانه «مبال‌آباد» نامیده می‌شد، متعلق به شخصی به نام محمدحسن شمشیری بود. در هنگامه مبارزات جبهه ملی و ملی شدن صنعت نفت ایران، قهوه‌خانه مزبور به چلوکبابی آبرومندی تغییر کاربری داد.
✔️حاج حسن نیز به جبهه ملی پیوست و کار او چنان بالا گرفت که حتی در جریان تحریم نفت ایران یک میلیون ریال از اوراق قرضه دولت را خریداری نمود. بعد از کودتای ۲۸ مرداد، شمشیری مغضوب حکومت شد و مدتی به جزیره خارگ تبعید گردید. او هنگام مرگ ثروت زیادی داشت و بی فرزند بود. آرامگاه او در ابن بابویه است. بعدها بسیاری از چلوکبابی‌های تهران شمشیری نامیده شدند

🆔 @oralhistoryiran
⚫️سید محسن حسینی، نویسنده و پژوهشگر مشهدی به دیار باقی شتافت

سید محسن حسینی متولد سال ۱۳۴۶ و پژوهشگر بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی پس از تحمل یک دوره بیماری، روز دوشنبه ۳۰ مهرماه درگذشت.
کتاب های کتیبه های تیموری در خراسان، رباط شرف، مساجد تاریخی خراسان، ابنیه و مشاهیر خراسان، مسجد گوهرشاد در آینه هنر، حمام مهدی قلی بیگ مشهد و چندین مقاله منتشر شده از آثار این پژوهشگر به شمار می آیند.

کانال تاریخ شفاهی ایران درگذشت این پژوهشگر را به خانواده ایشان و جامعه فرهنگی تسلیت عرض می نماید. روحشان شاد

⚫️ @oralhistoryiran
تاریخ شفاهی "ایران"
✔️کتاب معمار باشی خاطرات مهندس رضا دیشیدی منتشر می شود. تغییر و تحولات آستان قدس رضوی در تاریخ معاصر جهت توسعه در ابعاد مختلف، موجب شده تا بخشی از تجربیات مدیران آن ثبت و مستند گردد. این خاطرات و تجربیات به‌عنوان بخشی از تاریخ شفاهی فراروی محققان و پژوهشگران…
✔️گفت‌وگو با نویسنده کتاب خاطرات یکی از مؤثرترین معماران حرم مطهر رضوی

خاطرات و خدمات «معمارباشی»


براساس اسناد و مدارک موجود در مراکز آرشیوی این آستان مبارک، «محمد ابراهیم» معمارباشی ارض‌ اقدس، «استاد صالح » معمارباشی سرکار، «محمد محسن»، «سیدحسین»، «ابراهیم و اسماعیل» از جمله معمارهای حرم مطهر امام هشتم(ع) از دوره صفویه تا قاجار محسوب می‌شوند که در اسناد مزبور با عنوان «معمارباشی» ثبت شده‌اند.
در دوره پهلوی اول، وجود معماران و مهندسان برجسته در مجموعه آستان قدس رضوی و حرم مطهر امام هشتم(ع) موجب شد شاهد ساخت بناهای ارزشمندی در مشهد آن زمان باشیم. اقدام «طاهر کریم‌زاده بهزاد» در مورد طراحی و بنا کردن بیمارستان و دبیرستان شاهرضا و اقدام‌های سایر مهندسان داخلی از جمله «قهرمانی» و مهندسان خارجی همچون «آناتول کندراتیف» و «الکساندر پلاک» مهندسان اداره ساختمان آستان قدس رضوی در اواخر دوره پهلوی نشان‌دهنده رویکرد جدی به هنر و معماری در آستان قدس رضوی است.
متن کامل مصاحبه محمد حسین مروج کاشانی با آذری خاکستر در روزنامه قدس👇👇

https://www.qudsdaily.com/Newspaper/item/105444



🆔 @oralhistoryiran
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔺یکصد و شش سال پیش انگلیس با هواپیما برای نابودی مبارزان جنوب به منطقه بوشکان و روستای خون حمله می کنه ، ولی مردم دلیر این منطقه نمی ترسند و به مقابله با اونا می پردازند و مردم با شلیک اسلحه و تفنگ  های قدیمی واسموسی باعث زخمی شدن خلبان و سقوط هواپیما می شوند  .
واما بعد انگلیسیها با دادن رشوه  موفق میشوند شبانه جسد  خلبان انگلیس رو که مردم پس به قتل در آورد درون چاه انداخته بودند بیرون بیاورد و به بوشهر منتقل نماید و سپس در گورستان انگلیسیها واقع در بهمنی روبری فروشگاه رفاه به خاک بسپارند .

🔰 منابع این ماجرا
کتاب ویلهلم واسموس ، نوشته هندریک گروتروپ
کتاب شیخ حسین چاهکوتاهی ، نوشته احمدفرامرزی ،به کوشش سید قاسم یا حسینی
کتاب بیدستان ( نگاهی به فاریاب ) نوشته مهدی یوسفی و نصرالله احمدی

🆔 @oralhistoryiran
✔️انجمن ایرانی تاریخ منطقه خراسان برگزار می‌کند:

        مدرسه پاییزه تاریخ پزشکی خراسان

زمان: ۱ تا ۹ آذر ماه، ساعت ۱۹.۳۰- ۲۱
بر بستر فضای مجازی

مهلت ثبت نام: تا ۲۶ آبان ماه

🆔 @oralhistoryiran
✔️مشهد و کتابفروشی های پنجاه سال پیش
محمدرضا شفیعی کدکنی


یکی‌ از قدیم‌ترین‌ کتابفروشان‌ مشهد در اواخر قرن‌ سیزدهم‌ شمسی‌، یعنی‌ حدود عصر احمد شاه‌ و آغاز رضاشاه‌، یکی‌ از نوادگان‌ جودی‌ مشهدی‌ شاعر مشهور خراسانی‌ بوده‌ است‌ که‌ مراثی‌ این‌ جودی‌ درباره‌ اهل‌ بیت‌ شهرت‌ بسیار دارد و دیوانش‌ یکی‌ از مشهورترین‌ دیوانهای‌ شعر مرثیه‌ اهل‌ بیت‌ است‌. جودی‌ خود در ۱۳۰۰ ه. ق‌ یعنی‌ حدود یک‌ صد و بیست‌ و پنج‌ سال‌ پیش‌ ازین‌ در گذشته‌ و این‌ نواده‌ او، اگر چهل‌ یا پنجاه‌ سال‌ بعد ازو هم‌ به‌ شغل‌ کتابفروشی‌ پرداخته‌ باشد عصر کتابفروشی‌ او اوایل‌ عصر رضاشاهی‌ خواهد بود. این‌ نکته‌ را من‌ از کتاب‌  صد سال‌ شعر خراسان‌  تألیف‌ مرحوم‌ گلشن‌ آزادی‌ (۱۲۸۰ــ ۱۳۵۳) به‌ یاد دارم‌ که‌ به‌ کتابفروش‌ بودن‌ یکی‌ از نوادگان‌ جودی‌ اشارت‌ کرده‌ است‌.
  امّا در مشهد پنجاه‌ سال‌ پیش‌، کتابفروشیها، در دو نقطه‌ اصلی‌ شهر متراکم‌ بودند یکی‌ بخش‌ قدیمی‌ و سنّتی‌ شهر و دیگری‌ در ناحیه‌ «ارگ‌» و محلاّت‌ نوساخته....
✔️مطالعه متن کامل👇
https://bukharamag.com/1393.09.2220.html


🆔 @oralhistoryiran
✔️فیش حقوقی که نشان میدهد یک معلم سال ۱۳۵۰ حقوقش ۵۶۴ تومان بوده است

🔹قیمت یک سکه طلا هم حدود ۱۱۳ تومان بوده در نتیجه یک معلم میتوانست با حقوق یک ماهش ۵ تا سکه بخرد که به پول الان میشود حدود ۲۰۰ میلیون تومان./پیام اقتصاد


🆔 @oralhistoryiran
🍢مرشد چلویی بهترین کاسب قرن

حاج میرزا احمد عابد نهاوندی (زاده ۱۲۶۷ در نهاوند - درگذشته ۲۵ شهریور ۱۳۵۷ در تهران) مشهور به حاج مرشد چلویی، شاعر متخلص به ساعی و از عارفان معاصر، که در حدود ۹۰ سالگی در سال ۱۳۵۷ در تهران درگذشت. به دلیل برخورد خاص خود با مشتریان، او را «بهترین کاسب قرن» می‌نامند.

🍢وی در بازار تهران جنب مسجد جامع، چلوکبابی داشت و برای عموم، سخنرانی‌های هفتگی برپا می‌داشت. چون با مردم با زبان شعر و پند و اندرز برخورد می‌کرد به حاج مرشد معروف بود. تنها نسخه دیوان اشعار عرفانی ساعی در زمان خود در آتش‌سوزی مغازه‌اش سوخت از این رو پس از تدوین اشعار بجامانده به دیوان سوخته مشهور شد. او اجازه انتشار اشعار خود را نمی‌داد، اما پس از درگذشت، اشعار وی به چاپ رسید و تاکنون چندبار تجدید چاپ شده‌اند.

🍢 @oralhistoryiran
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
دارالعجزه(رُ لْ عَ جَ زِ)
جایی که عاجزان و نابینایان را در آن نگهدارند. نوانخانه.
✔️تاریخ شفاهی پزشکی نوین در مشهد گفتگو با دکتر دل آسایی از پزشکان قدیمی و معاون اولین استاندار خراسان بعد از انقلاب اسلامی


🆔 @oralhistoryiran
✔️طراح و معمار ورزشگاه تختی تهران درگذشت

جهانگیر درویش (زاده ۱۳ شهریور ۱۳۱۲) طراح و معمار ایرانی است. معروف‌ترین اثر جهانگیر درویش ورزشگاه تختی تهران (با نام پیشین فرح) است. کتاب هایخاطرات سعدالله خان درویش رئیس مجاهدین نظامی جمعیت جنگل و استادیوم فرح آباد تهران از جمله آثار ایشان است.
مهندس درویش در سن ۹۱ سالگی درگذشت.

✔️ @oralhistoryiran
gozari dar tatikh shafahi zanan.pdf
2.7 MB
📚کتاب گذری در تاریخ شفاهی زنان با ترجمه و تدوین پیمانه صالحی از سوی انجمن زنان پژوهشگر تاریخ به‌صورت الکترونیک منتشر شد

✔️تاریخ شفاهی زنان با رویکردی جامعه‌گرا،‌ در پی انعکاس صدای زنانی است که امکان مکتوب کردن خاطرات یا بیان باورها، نظرات و تجربیاتشان را نداشته‌اند. رشد فزاینده اجرای طرح‌های تاریخ شفاهی زنان و آموزش روش اجرایی آن در دانشگاه‌ها، گویای اهمیت و توجه به آن است.
کتاب «گذری در تاریخ شفاهی زنان»، شاخص‌ترین آثار پژوهشی در این حوزه از سراسر جهان را با نگاهی عمیق شناسایی، ترجمه و بررسی کرده است. هر یک از این آثارِ پیشگام و جریان‌ساز که در قالب طرح، کتاب، مقاله و پایان‌نامه به زبان‌های انگلیسی یا فرانسوی به مخاطبان عرضه شده، از این قابلیت برخوردارند که به‌طور کامل توسط مترجمان ترجمه شوند و در اختیار علاقه‌مندان قرار گیرند. تحقیق در موضوع پیش‌گفته ظرفیت‌های بسیاری دارد که در آینده با جدیت دنبال خواهد شد.


📚 @oralhistoryiran
2024/11/29 07:07:08
Back to Top
HTML Embed Code: