Warning: Undefined array key 0 in /var/www/tgoop/function.php on line 65

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/tgoop/function.php on line 65
- Telegram Web
Telegram Web
چگونه ایده گرفتن از طبیعت باعث دگرگونی در اقتصاد یک روستای استان گلستان شد

وامنان؛ روستای طلای سرخ ایران
| محمد اسماعیل اسدی |

🔺درحالی‌که مهاجرت یکی از مشکلاتی بود که گریبان روستای وامنان مانند بسیاری روستاهای دیگر را گرفته بود، اجرای کاشت زعفران که نخستین بار از سوی امام جماعت این روستای شرقی استان گلستان انجام شد و با استقبال ساکنان توسعه پیدا کرد، در این روستا مهاجرت معکوس ایجاد کرد.

🔺تولید زعفران مرغوب در این روستا، علاوه‌بر اینکه برای روستاییان درآمد قابل‌قبولی ایجاد کرد، به مهمترین انگیزه برای تداوم سکونت نسل جوان در روستا تبدیل شده است. وامنان طی ۱۰ سال گذشته از نظر اقتصادی دگرگون شد. این محصول به نگین وامنان معروف شده است. با وجود تشکیل شرکت تعاونی اما عمده محصول تولیدی در این روستا در بازار مشهد فله به فروش می‌رسد.


گزارش کامل را در سایت «پیام ما» بخوانید.
https://payamema.ir/payam/120539

#گردشگری #زعفران #روستا #پیام_ما
@payamema
تالاب‌های لرستان زیر سایه بهره‌برداری بی‌رویه و سوءمدیریت به مرز خشک شدن رسیده‌اند

تالاب بیشه دالان، گنجی در آستانه نابودی

🔺|پیام ما|آیا می‌توان هم‌زمان هم از طبیعت بهره برد و هم آن را برای آیندگان حفظ کرد؟ تالاب بیشه دالان در بروجرد، گنجینه‌ای ارزشمند از زیست‌بوم جنوب لرستان، پاسخ این سؤال است.


🔺اما این تالاب که روزگاری ۹۰۰ هکتار از زمین‌های این منطقه را به خود اختصاص می‌داد، اکنون به زیر ۴۰ هکتار کاهش یافته و در تصاویر ماهواره‌ای به‌سختی قابل تشخیص است. چرا چنین فاجعه‌ای رقم خورده و چه راهی برای نجات این گنجینه باقی مانده است؟


گزارش کامل را در سایت «پیام ما» بخوانید.
https://payamema.ir/payam/120539

#تغییر_اقلیم #تالاب #محیط_زیست #پیام_ما
@payamema
بررسی ملزومات توسعه گردشگری دریامحور در گفت‌وگو با «علی شادلو»، کارشناس اکوتوریسم و مدرس گردشگری

گردشگری دریایی ایران؛ بدون نقشه راه
| فرزانه قبادی |

🔺«توسعه گردشگری دریامحور» ترجیع‌بند سخنان وزیر میراث‌فرهنگی در چندماه حضورش در وزارتخانه است. «صالحی امیری» بارها در سخنان خود به حمایت دولت از این شکل از گردشگری اشاره کرده است و تأکید دارد ایران ظرفیت‌های بسیاری در این زمینه دارد.


🔺اما آیا صرف داشتن ظرفیت‌های بی‌نظیر در حوزه گردشگری دریایی یک کشور می‌تواند منجر به توسعه این حوزه شود؟ اینکه سواحل جنوبی ایران جذابیت‌های منحصربه‌فردی در زمینه گردشگری دریایی دارند، متضمن این است که یک جزیره قطب گردشگری دریایی شود؟ روند توسعه گردشگری دریایی چگونه باید طی شود؟ تعدد حوزه‌های مدیریتی در سواحل ایران چقدر مانع از این توسعه می‌شوند؟ نمونه‌های بسیاری از تصمیمات کارشناسی‌نشده در این زمینه و صدور دستوراتی برای «توسعه گردشگری دریایی» هنوز در مناطقی مثل جزیره آشوراده، محل چالش است. درباره این موضوع گفت‌وگویی با «علی شادلو» داشتیم که سال‌ها به‌شکل تخصصی در زمینه توسعه این شکل از گردشگری فعالیت داشته و به‌خوبی به چالش‌ها و موانع آن آشناست.


گزارش کامل را در سایت «پیام ما» بخوانید.
https://payamema.ir/payam/120539

#صنعت_گردشگری #توسعه_ناپایدار #محیط_زیست #پیام_ما
@payamema
معاون رییس جمهور خبر داد؛

اختصاص بخشی از عوارض آلایندگی استان‌ها برای کاهش آلودگی هوا در بودجه سال آینده


🔹معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست در حاشیه سفر به استان خوزستان گفت: عوارض آلایندگی واحدها در لایحه بودجه سال آینده دیده شده و بخشی از عوارض در هر استان در کاهش آلودگی هوا هزینه خواهد شد.

@payamema
مجوز شکار کبوتر وحشی صادر شد

🔹معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان گفت: صدور پروانه شکار کبوتر وحشی شامل کبوتر چاهی، کوه پایه و جنگلی در این استان به شکل محدود آغاز شد و متقاضیان دارای شرایط می توانند برای دریافت مجوز اقدام کنند.

🔹این اقدام در راستای بهره برداری پایدار از منابع طبیعی و پیشگیری از افزایش تخلف شکار و صید، همکاری و مشارکت شکارچیان قانونمند در حفاظت از اجزای تنوع زیستی صورت می گیرد.

@payamema
حقوق تا سقف ۲۴ میلیون معاف از مالیات شد

🔹نمایندگان مجلس در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون تلفیق درباره لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ در بخش درآمدی، با معافیت مالیات حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی تا سقف ۲۴ میلیون تومان موافقت کردند.
@payamema
«پوسیدگی مغزی» ناشی از شبکه‌های اجتماعی کلمه برتر سال ۲۰۲۴ دیکشنری آکسفورد شد

🔹️طبق اعلام بخش مطبوعات دانشگاه آکسفورد که دیکشنری انگلیسی آکسفورد را منتشر می‌کند، واژه «پوسیدگی مغزی» (Brain rot) کلمه برتر سال ۲۰۲۴ معرفی شده است. معنی این واژه «زوال وضعیت روانی و عقلی فرد» است و به مصرف بیش‌ازحد محتواهای آنلاین و بی‌هدف به‌خصوص در شبکه‌های اجتماعی ازجمله تیک‌تاک اشاره دارد.

🔹️ناشر فرهنگ لغت آکسفورد می‌گوید کلمه «پوسیدگی مغزی» بالاتر از Lore (دانش)، Demure (موقر)، Romantasy (فانتزی رمانتیک) و Dynamic pricing (قیمت‌گذاری پویا) واژه سال ۲۰۲۴ شده است. طبق داده‌های آکسفورد، این لغت اولین بار سال ۱۸۵۴ در کتاب Walden نوشته «هنری دیوید تورو» مشاهده شده است.

🔹️انتشارات دانشگاه آکسفورد می‌گوید این لغت امروزه بیشتر توسط جوانان در شبکه‌های اجتماعی برای اشاره به تماشای افراطی محتوا استفاده می‌شود. میزان استفاده از این واژه در یک سال گذشته حدود ۲۳۰ درصد افزایش یافته است. «کسپر گرات‌وول»، رئیس بخش زبان‌های آکسفورد، می‌گوید گسترش استفاده از این کلمه نشان‌دهنده سرعت زیاد تغییرات زبانی ناشی از شبکه‌های اجتماعی است.

@payamema
کاوه مدنی بازمی‌گردد؟ | شینا انصاری: محدودیتی نیست اما…

🔹رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست درباره‌ی بازگشت و همکاری مجدد این سازمان با فعالان و متخصصانی مثل کاوه مدنی به انصاف نیوز گفت: از نظر ما محدودیتی برای همکاری وجود ندارد اما مگر آنکه منعی قانونی و مشخص وجود داشته باشد.

🔹شینا انصاری در پاسخ به سوال خبرنگار انصاف نیوز درباره‌ی احتمال بازگشت فعالان و متخصصان محیط‌زیست خارج از کشور و همکاری مجدد آنها با سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: برابر اصل پنجاهم قانون اساسی، حفاظت محیط زیست یک وظیفه عمومی است و‌ سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان یک دستگاه حاکمیتی خود را موظف می‌داند تا با همه آحاد جامعه که در حفظ محیط زیست کوشا هستند همکاری کند.

🔹او در ادامه اضافه کرد: به همین دلیل از نظر این سازمان محدودیتی برای فعالان محیط‌زیست و سایر اعضای جامعه وجود ندارد مگر آنکه منعی قانونی و مشخص وجود داشته باشد.

🔹خانم انصاری گفت: قطعا محدودیت‌های قانونی خارج از حوزه وظایف سازمان حفاظت محیط‌زیست و نظارت بر این محدودیت‌ها بر عهده دستگاه‌های نظارتی از جمله وزارت اطلاعات و قوه قضاییه است.

@payamema
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 پزشکیان: ناترازی‌ها ممکن است به بحران تبدیل شود

رئیس‌جمهور در گفت‌وگوی زنده تلویزیونی با مردم:
🔹واقعیت این است که ما ناترازی‌های بسیار بدی با آن مواجه هستیم.

🔹ناترازی برق، گاز، محیط‌زیست و پول داریم و ممکن است به بحران تبدیل شود.

@payamema
صفحه نخست روزنامه پیام ما
سه‌شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳

🔻حذف تاریـخ با تخریـب
🔷تخریب مسجد سیچان اصفهان، بدون استعلام از میراث فرهنگی، به بحران هویتی و فرهنگی در این شهر تاریخی دامن زده است. این گزارش را در صفحه ۴ بخوانید.

🔻دخالت آبی همسایه غربی در مرز شرقی
🔷همکاری ترکیه با طالبان برای تکمیل سد بخش‌آباد افغانستان، تهدیدی جدی برای منابع آبی ایران و محیط زیست سیستان است. این گزارش را در صفحه ۵ بخوانید.

🔻کشمکش‌های حقوقی آشوراده
🔷دولت می‌گوید زمین‌های مردم آشوراده تعیین تکلیف شده اما واقعیت چیز دیگری است. این گزارش را در صفحه ۳ بخوانید.

🔻مارهای سمی، ناجی طبیعت و پزشکی
🔹مراکز پرورش مار تلفیق دانش نوین و حفاظت پایدار برای احیای تنوع زیستی و توسعه کاربردهای دارویی. این گزارش را در صفحه ۲ بخوانید.

🔻ایرانسل در مسیر ناپایدار انرژی
🔹ایرانسل به‌عنوان بزرگترین اپراتور مخابراتی ایران با رشد انتشار کربن در سال ۱۴۰۲ و چالش‌های جدی در مدیریت انرژی و اثرات زیست‌محیطی مواجه است. این گزارش را صفحه ۶ بخوانید.

#پیام_ما

🔗 راه‌‌های ارتباطی
https://zil.ink/payamema

🔗وبسایت روزنامه
www.payamema.ir
افزایش آلاینده‌های جوی در شهرهای صنعتی

🔹امروز در برخی مناطق استان گیلان در برخی ساعات بارندگی، رعدوبرق و در ارتفاعات و مناطق سردسیر بارش برف پیش‌بینی شده است.

🔹از امروز تا پایان هفته در شهرهای صنعتی آلاینده‌های جوی افزایش می‌یابد.

@payamema
همکاری ترکیه با طالبان برای تکمیل سد بخش‌آباد افغانستان، تهدیدی جدی برای منابع آبی ایران و محیط زیست سیستان
 
دخالت آبی همسایه غربی در مرز شرقی
 
ترکیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس به پروژه‌های سدسازی افغانستان وارد شده‌اند، این اقدام تهدیدی برای اکوسیستم تالاب هامون است

سد بخش‌آباد ، قادر به مهار پیک آورد سالانه فراه‌رود است. این پروژه به‌ویژه در زمان ترسالی می‌تواند منابع آبی ایران را تحت تاثیر قرار دهد و به خشکی تالاب هامون منجر شود
 
 🔹سد بخش‌آباد در افغانستان، پروژه‌ای بزرگ که تحت سرمایه‌گذاری ترکیه در حال تکمیل است، به‌طور مستقیم به وضعیت آبی و زیست‌محیطی ایران، به‌ویژه استان سیستان و بلوچستان، مرتبط می‌شود.

🔹این سد روی رودخانه فراه، یکی از منابع آبی مهم ایران، ساخته شده و در صورت تکمیل، قادر خواهد بود سیلاب‌های فراه‌رود را در زمان ترسالی مهار کند. این امر به این معنی است که در سال‌های نرمال آبی یا خشکسالی، دیگر آبی وارد تالاب هامون سابوری ایران نخواهد شد.

تأثیرات سد بر تالاب هامون:
🔹سد بخش‌آباد به دلیل ساختار و اهدافش، قادر خواهد بود سیلاب‌های فراه‌رود را مهار کند و در سال‌های نرمال یا خشکسالی دیگر هیچ آبی به تالاب هامون وارد نخواهد شد. تالاب هامون یکی از منابع حیاتی برای مرطوب کردن اراضی سیستان و کاهش گرد و غبار است. در صورت کمبود آب در این تالاب، گرد و غبار شدید می‌تواند شرایط زیستی در این منطقه را به طور فاجعه‌آمیزی تحت تاثیر قرار دهد.

پیامدهای زیست‌محیطی:
🔹کمبود آب در تالاب هامون می‌تواند منجر به بروز مشکلات جدی زیست‌محیطی شود. در صورت عدم آبگیری تالاب، ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی اطراف آن به محل برداشت گرد و غبار تبدیل خواهد شد و این امر به ویژه در مناطق مسکونی سیستان تأثیر منفی خواهد گذاشت

سرمایه‌گذاری ترکیه و کشورهای دیگر:
🔹ترکیه و برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند قطر و امارات به سرمایه‌گذاری در پروژه‌های آبی در افغانستان پرداخته‌اند. این پروژه‌ها، که شامل سدسازی‌های متعدد در مناطق مختلف افغانستان هستند، از سوی این کشورها به‌ویژه در دوران پس از روی کار آمدن طالبان ادامه یافته است. این موضوع نگرانی‌هایی را در خصوص تأثیرات زیست‌محیطی این پروژه‌ها برای کشورهای همسایه مانند ایران به همراه دارد.

نبود معاهده آبی میان ایران و افغانستان:
🔹یکی از چالش‌های اصلی در این زمینه این است که ایران هیچ معاهده آبی با افغانستان برای مدیریت منابع آبی فراه‌رود ندارد. در نتیجه، اقدامات افغانستان در زمینه سدسازی و تغییرات در جریان این رودخانه می‌تواند به طور مستقیم بر ایران تأثیر بگذارد. نبود توافقات رسمی در این زمینه موجب نگرانی‌های جدی درباره آینده منابع آبی در سیستان و بلوچستان شده است.

هژمونی آبی ترکیه و افغانستان:
🔹ترکیه با سرمایه‌گذاری در پروژه‌های آبی افغانستان، به‌دنبال ایجاد هژمونی آبی در منطقه است. این کشور پس از مشارکت در پروژه‌های آبی در افغانستان، اکنون به‌دنبال بهره‌برداری از منابع آبی مرزی است که می‌تواند برای ایران و سایر کشورهای همسایه مشکلاتی ایجاد کند. این در حالی است که افغانستان نیز با جاه‌طلبی‌های آبی خود به دنبال کنترل منابع آبی در مرزهایش است.
 
هشدار کارشناسان در خصوص تغییرات زیست‌محیطی:
🔹کارشناسان زیست‌محیطی و دیپلماسی آب هشدار داده‌اند که سدسازی‌های افغانستان، به‌ویژه سد بخش‌آباد، می‌تواند به بحران‌های زیست‌محیطی گسترده‌تری منجر شود. آن‌ها بر این باورند که این پروژه‌ها، بدون توجه به تبعات زیست‌محیطی، می‌توانند تأثیرات منفی بر ایران و سایر کشورهای منطقه داشته باشند. همچنین، آن‌ها تأکید می‌کنند که دیپلماسی آب ایران باید فعال‌تر عمل کند تا از حقوق کشور در برابر این تهدیدات محافظت کند.

عدم پاسخگویی دستگاه دیپلماسی ایران:
🔹دستگاه دیپلماسی ایران تاکنون در پاسخ به این چالش‌ها نتواسته است اقدامات مؤثری انجام دهد. کارشناسان به‌ویژه در حوزه دیپلماسی آب و حقوق بشر از ایران خواسته‌اند که در مجامع بین‌المللی برای مقابله با این تهدیدات و حفاظت از حقوق زیست‌محیطی خود فعال‌تر عمل کند. این در حالی است که کشورهای دیگر، به ویژه ترکیه و افغانستان، به‌طور گسترده در پروژه‌های آبی در منطقه سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

تأثیرات اجتماعی و انسانی پروژه‌ها:
🔹سدسازی‌های افغانستان علاوه بر تأثیرات زیست‌محیطی، می‌تواند تأثیرات اجتماعی و انسانی نیز داشته باشد. کاهش منابع آبی و افزایش گرد و غبار در مناطق مرزی می‌تواند منجر به کاهش کیفیت زندگی در این مناطق، از جمله سیستان و بلوچستان، شود.

ضرورت دیپلماسی محیط‌زیستی و همکاری‌های بین‌المللی:
🔹ایران باید از ظرفیت‌های بین‌المللی مانند سازمان ملل و کنوانسیون‌های حقوق بشری برای مقابله با تهدیدات ناشی از سدسازی‌های افغانستان استفاده کند./پیام‌ما

@payamema
همکاری ترکیه با طالبان برای تکمیل سد بخش‌آباد افغانستان، تهدیدی جدی برای منابع آبی ایران و محیط زیست سیستان است

دخالت آبی همسایه غربی در مرز شرقی

🔺|پیام ما| سد بخش‌آباد طی چندماه آینده با سرمایه‌گذاری ترکیه، کمک‌های سازمان ملل و برخی از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس بر روی رودخانه فراه تکمیل خواهد شد و شرایطی گردوغبار سیستان را به‌شدت افزایش خواهد داد. فراه‌رود به طول ۵۶۰ کیلومتر به‌عنوان یکی از مهمترین سرشاخه‌های حوضه آبریز هیرمند نقش مهمی در حیات تالاب هامون سابوری دارد. سد بخش‌­آباد ۸۱ متر ارتفاع دارد، تولید حدود ۲۷ تا ۳۲ مگاوات برق یکی از اهداف این پروژه است.

🔺پروژه‌های آبی‌اش آورد رودخانه‌های مرزی کشورهای همسایه خودش از جمله رودخانه فرامرزی ارس را هم تحت‌تأثیر قرار داده است، حالا در مرز شرقی کشور ایران با همسایه‌ای که او هم جاه‎طلبی‌های بزرگ آبی دارد، وارد همکاری شده است. این موضوع در شرایطی است که ایران هیچ معاهده آبی در مورد فراه‌رود با افغانستان ندارد. دست دوستی اردوغان به‌سمت طالب‌ها درصورتی‌که با اقدام عاجل دستگاه دیپلماسی کشور مواجه نشود، در آینده‌ای کوتاه تصویر ترسناکی را برای سیستان‌وبلوچستان رقم خواهد زد و به‌گفته کارشناسان، نیمی از این استان را در غبار فرو خواهد برد.

گزارش کامل را در سایت «پیام ما» بخوانید.
https://payamema.ir/payam/120592

#سد_سازی #امنیت_آب #محیط_زیست #پیام_ما
@payamema
استعفای معاون فرهنگی وزیر فرهنگ به دلیل ضرورت رسیدگی به امور درمانی خانواده

مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی:

🔹عبدالحسین کلانتری در طول مدت مسئولیت کوتاه خود، با انگیزه فراوان تلاش کرد نسبت به بررسی مشکلات و تصمیم درباره اتخاذ رویکردهای جدید منطبق با سیاست‌های جدید این وزارتخانه، با اهالی فرهنگ و نشر، گفتگو و تبادل نظر قابل توجهی داشته باشد.

🔹او اما در روزهای اخیر، به دلیل ضرورت رسیدگی به امور درمانی خانواده، مجبور شده است تا زمان بیشتری را در کنار خانواده سپری کند.

🔹با توجه به آنکه معاونت فرهنگی، اقتضائات و گستردگی قابل توجهی دارد و حل مسائل این حوزه، زمان زیادی را در شبانه‌روز می‌طلبد، عبدالحسین کلانتری علی‌رغم میل باطنی‌ از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست استعفا کرده است.

🔹 همچنین سیدعباس صالحی در حکمی جداگانه و ضمن پذیرش استعفای کلانتری و قدردانی از رفتار عاطفی و مسئولانه وی و آرزوی بهبودی برای همسر ایشان، کلانتری را به عنوان مشاور خود و عضو شورای بازبینی و اصلاح مقررات و دستورالعمل‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منصوب کرده است.

@payamema
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 حریق کارخانه تصفیه پنبه در خمینی‌شهر اصفهان/ آتش‌نشانان در حال اطفای حریق هستند

@payamema
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📹 ماجرای انتقال زباله از شمال به تهران به‌کجا رسید؟/ زباله‌سوز تهران جوابگوی پایتخت نیست


مهدی چمران:
🔹در خصوص شکایت اداره محیط زیست شهرری از ساری و تهران باید گفت که هرچه بوده حق داشته و ما تایید می‌کنیم. به ما هم گفتند که قطع شده و به صورت موقت بوده است. اگر چنین بوده پایان پذیرفته و امیدواریم تکرار نشود. 

🔹زباله‌سوز فعال هست اما نه آنگونه که باید. این زباله سوز با ظرفیت ۴۰۰ تن است و مناسب تهران با چند هزار تن پسماند نیست. امیدواریم بتوان زباله‌سوز چند هزار تنی وارد و استفاده شود.

@payamema
دولت می‌گوید زمین‌های مردم آشوراده تعیین تکلیف شده، اما واقعیت چیز دیگری است

کشمکش‌های حقوقی آشوراده
| ستاره حجتی |

🔺۱۸ آبان ۱۴۰۰ در خبری که از سوی سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور در مورد طرح طبیعت‌گردی جزیره منتشر شد، قید شده بود: «مقرر شد سوابق و مستندات قانونی اراضی ملی و مستثنیات جزیره آشوراده (سوابق ثبتی آرای صادره نقشه اراضی ملی و مستثنیات) توسط سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور طی مکاتبه‌ای رسمی ظرف مدت ۱۰ روز به سازمان حفاظت محیط‌زیست اعلام شود. همچنین، ظرف مدت ۱۰ روز به‌منظور تعیین دقیق حدود، قانون حدنگار توسط اداره‌کل منابع‌طبیعی و آبخیزداری استان گلستان در محدوده جزیره آشوراده اجرا شود.» ضمن اینکه اعلام شد «با هدف حمایت از معیشت‌های پایدار جامعه محلی مدیریت واحد و یکپارچه و بارگذاری حداقلی در جزیره آشوراده، فعالیت‌های مرتبط با تفرج متمرکز از جمله احداث مرکز بازدیدکنندگان آتش‌نشانی، اورژانس و خدمات اقامتی با ظرفیت برد حداکثر ۸۰ نفر از محدوده اراضی ملی ۲۲ هکتاری به محدوده مستثنیات روستای آشوراده منتقل و در کاربری‌های مرتبط روستا مستقر شود.»

🔺در هیچ خبری اما اعلام نشده است که اگر اهالی جزیره اسناد خود را دریافت کنند و بخواهند به جزیره برگردند و در آن زندگی کنند، تکلیف چیست؟ آیا مهمانخانه‌هایی که دوباره رونق گرفته است، با همان ظرفیت برد ۸۰ نفر سنجیده شده‌اند؟ آیا دولت یا سرمایه‌گذار احتمالی می‌خواهد اراضی مردم را پس از تعیین‌تکلیف نهایی از آنها بخرد یا اینکه به هر کسی که بخواهد چنانچه پیشتر قول داده بود، اجازه سکونت و کسب‌وکار می‌دهد؟ گویا پسروی آب خزر گرچه خانه و زندگی اهالی را از آنان گرفت، اما برای نهادهای دولتی کم‌رونق نیست و نخواهد بود. روزگاری می‌گفتند آشوراده کلید توسعه استان است؛ حالا این کلید توسعه چگونه رقم خواهد خورد وقتی حتی سر جامعه محلی هم بی‌کلاه مانده است.

گزارش کامل را در سایت «پیام ما» بخوانید.
https://payamema.ir/payam/120592

#گردشگری #قضایی #محیط_زیست #پیام_ما
@payamema
«جشن مهرگان» جهانی شد

🔹قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی کشور از ثبت جهانی «هنر ساختن و نواختن رباب»، «جشن مهرگان» و «۱۳ کشوری شدن پرونده ثبت جهانی نوروز» در اجلاس پاراگوئه خبر داد.

🔹 علی دارابی، گفت: با ثبت دو عنصر جدید میراث فرهنگی ناملموس ایران یعنی «هنر ساختن و نواختن رباب» و «جشن مهرگان» در کمیته بین الدولی میراث فرهنگی یونسکو در پاراگوئه، تعداد عناصر ثبت شده میراث فرهنگی ناملموس جهانی ایران به ۲۶ عنصر ارتقا پیدا می‌کند. در این اجلاس همچنین پرونده ثبت جهانی چند ملیتی «نوروز» با الحاق کشور مغولستان به پرونده‌ای با تعداد ۱۳ کشور عضو تبدیل خواهد شد؛ پرونده‌ای یگانه که مدیریت و بانی آن ایران است.

🔹به گفته قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی کشور، بر اساس اطلاعات منتشر شده در سایت رسمی دبیرخانه کنوانسیون ۲۰۰۳ یونسکو ارزیابی این سه پرونده مورد تأیید نهاد ارزیابی یونسکو قرار گرفته است و طی روزهای آتی اعلام ثبت جهانی این سه عنصر از سوی یونسکو صورت می‌پذیرد.

@payamema
تخریب مسجد سیچان اصفهان، بدون استعلام از میراث فرهنگی، به بحران هویتی و فرهنگی در این شهر تاریخی دامن زده است

حذف تاریخ با تخریب
| کوروش دیباج |

🔺درحالی‌که اصفهان خود را برای میزبانی از ۱۳۰ شهر تاریخی جهان در سال ۲۰۲۷ آماده می‌کند و هم‌زمان مساجد تاریخی و حتی معاصر این شهر و کشور در حال ثبت ملی و جهانی هستند، اخیراً خبری منتشر شد مبنی‌بر تخریب مسجد سیچان، یکی از مساجد قدیمی و شناخته‌شده در جنوب شهر. این اقدام که به‌دنبال درخواست هیئت‌امنای مسجد و شهرداری منطقه پنج اصفهان برای نوسازی و بازگشایی معبر صورت گرفت، بدون استعلام از اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان اصفهان انجام شد. این درحالی‌است که «حسین کارگر»، مدیر منطقه پنج شهرداری اصفهان که به دستور او این مسجد تخریب‌ شده، طی بیانیه‌ای به‌صراحت اعلام کرد: «مسجد سیچان تاکنون در فهرست آثار ملی کشور ثبت‌ نشده و از منظر میراث فرهنگی، هیچ‌گونه ارزش تاریخی ندارد.»

🔺 اما آیا این بدان معناست که باید یک بنای ارزشمند فرهنگی و هویتی به‌راحتی تخریب شود؟ چگونه این بنا که فراتر از کارکرد عبادی خود، به‌عنوان یک نماد فرهنگی، معنوی و زیباشناختی برای اصفهان و مردم این محله شناخته می‌شد، در اقدامی جنجالی تخریب می‌شود؟ در شرایطی که اصفهان به‌عنوان شهری با هویت غنی و میراث جهانی شناخته می‌شود، چنین اقدامی باعث ایجاد سؤالات زیادی درباره سیاست‌های شهری و نحوه مدیریت میراث فرهنگی در این شهر شده است. چگونه در شهری که میزبان نشست‌های بین‌المللی میراث فرهنگی است، این تخریب رخ می‌دهد؟

گزارش کامل را در سایت «پیام ما» بخوانید.
https://payamema.ir/payam/120592

#میراث_فرهنگی #تاریخی #معماری_ایرانی #پیام_ما
@payamema
2024/12/03 08:12:14
Back to Top
HTML Embed Code: