Telegram Web
تلاشی در راستای روشن‌تر کردن رابطه‌ی چپ با دموکراسی و پاسخ به این پرسش‌ها: الف- چرا دموکراسی، چرا رابطه‌ی چپ و دموکراسی؟ و ب – تعریف دموکراسی و چپ به لحاظ تئوریک.
آن چه می‌خوانید، آغاز یک گفت‌وگو و تبادل نظر برای طرح سؤالات تازه است و نه نسخه‌ای بی‌کم‌و‌کاست با پاسخ به همه‌ی سؤالات. امید است، که این بحث و گفت‌وگوها، در تعمیق نظریِ اندیشه‌ی چپ ایرانی در راستای دموکراتیک‌تر شدن، به همه‌ی ما کمک کند.
___________
👈متن کامل
وضعیت واقعی ما با وضعیت ملل دیگر پیوند خورده است. بدون لبنان، فلسطین و افغانستانِ بهتر، ایران بهتری وجود نخواهد داشت... توهّم است اگر فرد یا اجتماعی سیاسی فکر کند که می‌توان ایران‌دوست بود و همزمان نسبت به وضعیت دیگر مردم درسراسر دنیا از چین تا لبنان، از غزه تا افغانستان بی‌تفاوت بود. میهن‌دوستی مادی و انضمامی یعنی توجه به عناصر مادی جامعه ازجمله محیط زیست، جغرافیا و انسان‌هایی که در سرزمینی زندگی می‌کنند که بخشی از یک موقعیت جهانی و انترناسیونالیستی است. به همین دلیل است که ملی‌گرایی انضمامی همواره انسان را فراسوی هر مسئله دیگری قرار می‌دهد، میهن‌دوستی که از درون دوستی با نوع انسان بیرون آمده است؛ انسانی که با آن زندگی کرد‌ه‌ایم و هم‌سایه‌ی ابدی ماست.
___________________
👈متن کامل
دیباچه‌ای در پیگیری ریشه‌های تخریب محیط زیست:
آن‌چه امروزه در اراضی ملی، مناطق حفاظت‌شده، کوهستان‌ها، مراتع، حریم‌های باستانی، تالاب‌ها و رودخانه‌ها،اتفاق افتاده است نه خیانت در امانتِ صرف، نه سوءمدیریت که به بیان تئوریک «سلب مالکیت» است: سلب مالکیت از زمین یا خلع ید عمومی از زمین و منابع طبیعی به نفع فرد یا گروه به قصد انتفاع مادی خصوصی. این فرایند یا به‌مدد زور و خشونت عریان، یا به دست دولت و نهادهای حکومتی از طریق اعمال قدرت قانونی یا فراقانونی اتفاق می‌افتد تا بخش‌هایی از منابع طبیعی، شامل زمین و عرصه‌های طبیعی قابل‌ بهره‌برداری، را با خروج از دایره‌ی دارایی عمومی و حفاظت همگانی، در انحصار و تصاحب کسانی دربیاورد که نفع شخصی را هدف دارند.
____________
👈متن کامل
اگر یک قرن پیش یکی از پرسش‌ها و دل‌نگرانی‌های ویرجینیا وولف، چگونگی پیش‌گیری از رُخ دادن جنگی دیگر بود، پرسشِ امروزِ خواهرانِ او در آغاز قرن بیست‌و‌یکم، چگونگی پایان دادن به جنگ‌های بی‌شمار، ویرانی‌ها و فاجعه‌ی نسل‌کشی‌ست. قرن‌‌هاست که زنان در جست‌و‌جویی پی‌گیر برای رسیدن به جهانی بدون جنگ، خشونت و فقر در تلاشند.
_______
👈متن کامل
مقاله‌ی تحقیقی حاضر، که متمرکز بر واقعیات پشت پرده‌ای از تلفات غیرنظامیان اسراییلی در ۷ اکتبر است، یکی از جدیدترین مقالاتی‌ست که در این یک ساله در نقد روایات مسلط رسانه‌ای، درباره‌ی ۷ اکتبر منتشر شده است. براساس داده‌های این پژوهش، احتمالاً صدها اسراییلی توسط خود اسراییل، در حملات هدفمند هانیبال و همچنین در تبادل آتش غیرعمد، کشته شده‌اند.
__________
👈متن کامل
چپ، دموکراسی و اقتدارگرایی (2)
___________
کاستی‌هایی که در مارکسیسم کلاسیک در نگاه به امر دموکراسی بود، راه را برای استقرار حکومت‌های چپِ اقتدارگرا که تجسم آن «اردوگاه سوسیالیسم» به رهبری اتحاد شوروی بود باز کرد. اما در سوی دیگر جهان، دو برداشت و تعبیر دیگر هم وجود داشت: چپ ارتدکس در آلمان که در برابر هیتلری‌ها سرانجام زانو زد و چپ خلاق در اسکاندیناوی که «مدل سوئدی» را ساخت.
___________
👈متن کامل
در شرایط کنونی، یا هر تغییر و تحولی که در سطح سیاسی جامعه روی دهد، طبقه‌ی کارگر ناگزیر است برای دستیابی به وضعیتی بهتر و در خور یک طبقه‌ی اجتماعی مولد حقوق خود را در سه حوزه‌ی آزادی ایجاد و فعالیت تشکل‌های کارگری، مشارکت مؤثر در تعیین مزد، و حقوق دوران بازنشستگی تثبیت کند.
____________
👈متن کامل
سقوط سریع و غیرمنتظره‌ی دمشق، پایتخت سوریه، به دست نیروهای مخالف سنی، لحظه‌ای مهم در تاریخ مدرن خاورمیانه است. رژیم بشار اسد از زمان شروع اعتراضات گسترده در سال 2011، بیش از یک دهه در برابر قیام‌ها، جنگ داخلی و تحریم‌های بین‌المللی مقاومت کرده بود. با این حال، در اندک زمانی فروپاشید. این فروپاشی پیامدهای عمیقی برای بازیگران اصلی در خاورمیانه دارد.
__________
👈متن کامل
اقتصاد به طرق متعدد تأثیری عمیق بر بدن می‌گذارد، اغلب درد و رنج را تحمیل می‌کند و در عین حال به نیازهای بدنی پاسخ می‌دهد و آرزوها را ایجاد می‌کند. با این حال، نظریه‌ی اقتصادی متعارف دیدگاهی نابدنمند از انسان و بازار ارائه می‌دهد که معمولاً به‌عنوان پردازنده‌های اطلاعاتی مفهوم‌سازی می‌شوند. این مقاله وضعیت غالب فکری در اقتصاد و تحولات اخیر آن، مانند اقتصاد رفتاری، را به چالش می‌کشد که به‌طور اصولی به عقلانیت ارجاع می‌دهد و ریشه‌های عمیق فکری در تضادهای غربی بین بدن و ذهن، احساس و عقلانیت، یا جامعه و جماعت دارد.
______________
👈متن کامل
🔸ما وظیفه داریم با شور و حرارتی یکسان با امپریالیسم ایالات متحده و با جهادی‌هایی که این امپریالیسم از طریق وحشیگری‌اش آنها را تقویت کرد، مخالفت کنیم.
🔸برای مبارزه با امپریالیسم و پیروزی در درازمدت، ما باید قلب و ذهن مردم را به دست آوریم. ما نمی‌توانیم این کار را با حمایت از جبارانی انجام دهیم که مردم از آنها نفرت دارند، آن هم فقط به این دلیل که آنها دشمنِ دشمنان ما هستند.
🔸نباید صدام، قذافی یا اسد را به‌عنوان «راه‌حل»، و پادزهر امپریالیسم تلقی کنیم. این رژیم‌های جبار مردم‌شان را از خود بیگانه می‌کنند و سرانجام فرومی‌‌پاشند - بنابراین ثابت می‌کنند که ظرفیت مقاومت در برابر امپریالیسم را ندارند.
🔸ضدامپریالیسم تنها زمانی موفق می‌شود که ضدامپریالیست‌ها حداقلِ معیارهای اخلاقی را رعایت کنند؛ بزرگ‌ترین سلاح ما این است، نه کلاشینکف خودکار یا موشک ضد هوایی. زیرا اگر به حداقل معیارهای اخلاقی پایبند باشیم، می‌توانیم توده‌های سراسر جهان را که در نهایت قدردانِ مواضع انسان‌گرایانه‌ی اصولی هستند، جلب کنیم.
_____________
👈متن کامل
اصرار بر سبک زندگی گوشت‌خواری در شرایط اجتماعی-اقتصادی امروزی از نظر تاریخی کهنه، غیرمنطقی و ضد پیشرفت است. صرف‌نظر از فرضیات تاریخی اولیه، در شرایط مادی امروزی ما باید برای تولید غذای صرفاً مبتنی بر گیاه و سازمان‌دهی‌شده‌ی سوسیالیستی مبارزه کنیم - برای پیشرفت واقعی و جهش بعدی در تاریخ بشر.
______________
👈متن کامل
چپ، دموکراسی و اقتدارگرایی (3)
__________
دراین بخش، در ابتدا نگاهی کوتاه به چند نکته از تحولات نظری چپ نو در دهه‌های اخیر که با موضوع دموکراسی ارتباط دارند اشاره‌ی مختصری می‌کنم. به‌موازاتِ این دگرگونی‌های اندیشه‌ای، چپِ نو در عمل سیاسی نیز تجارب تازه‌ای را در جنوب اروپا و امریکای لاتین ازسر گذرانده است. روایتِ بخشی از این تجاربِ عملی، در ادامه‌ی مطلب می‌آید.
__________
👈متن کامل
سقوط باورنکردنی و رعدآسای رژیم اسد مرحله‌ای تازه را در زندگی این کشور سراسر بحران زده رقم زده است. درک بهتر وضعیت سیاسی سوریه تنها با توجه به ابعاد چندگانه و مرتبط با یکدیگر، یعنی امپریالیسم، ناسیونالیسم عرب، بنیادگرایی اسلامی، دیکتاتوری نظامی، نولیبرالیسم عربی، و درگیری در مسئله اسرائیل/فلسطین میسر است. در این مقاله به اختصار به جنبه‌هایی از هر یک از این ابعاد اشاره می‌شود.
___________
👈متن کامل
سرنگونی دولت بشار اسد و فتح سوریه به دست اپوزیسیون دولت بشار اسد - به رهبری اسلامیست‌های هیئت تحریرالشام - که با شادی و هلهله‌ی اقشار وسیعِ مردم جشن گرفته شد و می‌شود و در رسانه‌های جمعی بازتاب ‌یافته و می‌یابد، انقلاب نیست؛ آن‌هم به این دلیل ساده که انقلاب کار توده‌هاست و نه قدرت‌ها و دولت‌های خارجی!
_________________
👈متن کامل
هانا پراکتِر در کتاب جدید خود، «فرسودگی؛ تجربه‌ی عاطفی شکست سیاسی»، با کاوش پیرامون هشت احساسِ مالیخولیا، نوستالژی، افسردگی، فرسودگی، خستگی مفرط، تلخی، تروما و سوگواری، با هدف درک و فهم چشم‌انداز امروزین چپ، یک تبارشناسی تاریخی از وضعیت شکست سیاسی ترسیم می‌کند. پراکتِر استدلال می‌کند که احساسات ناخوشایند جزء گریزناپذیر هر سازمان‌دهی هستند و بنابراین، به ما روش‌های متنوعی را که افراد و گروه‌ها در طیف چپ، در قبال این عواطف، به طور تاریخی عادت داشته‌اند به کار گیرند، می‌نمایاند.
______________
👈متن کامل
محافل حامی دولت ترکیه سرمست‌اند – نه‌تنها به این دلیل که ائتلافی تحت رهبری اسلام‌گرایان دیکتاتوری منفور را سرنگون کرد، بلکه چون معتقدند رئیس‌جمهور آن‌ها کل عملیات را سازماندهی کرده است. در نخستین روزهای بهار عربی، محاسبات حزب عدالت و توسعه این بود که این قیام‌ها دولت‌هایی را به وجود می‌آورد که «الگوی ترکیه» را اتخاذ می‌کردند؛ ترکیبی از مذهب محافظه‌کار، دموکراسی صوری و حکمرانی نولیبرال. به نظر می‌رسد که اسلام‌گرایان سوری با این قانون سازگارند.
_____________
👈متن کامل
🔸جدیدترین شماره‌ی کتاب ماه «نقد اقتصاد سیاسی» در 367 صفحه منتشر شد. در این شماره مجموعه‌ی متنوعی از یادداشت‌ها و مقالات درباره‌ی تحولات سوریه و سقوط اسد، بحران غزه و مسایل جهانی، مطالعات محیط زیستی، طرح و نقد دیدگاه‌های ‌نظری چپ، بررسی‌های فرهنگی و اجتماعی و… منتشر شده است.
____________
🔸همکاران این شماره (به ترتیب الفبا):
مونا آل سید، امین بزرگیان، محمدرضا جعفری، فریده خردمند، محمد روزخوش، ساسان صدقی‌نیا، امیر درویش‌وند، زهره رحمانی، سعید رهنما، همایون عباسی، کاظم فرج‌الهی، یوسف کهن، کانال تلگرامی «ما حیوانات»، نیلوفر مقبل، حمید نامجو، محمدرضا نیکفر، مهدی یوسفی،...
____________
🔸برای دریافت نسخه‌ی پی‌دی‌اف به پیوند زیر یا پست بعد مراجعه فرمایید.
👈کتاب ماه «نقد اقتصاد سیاسی»، شماره‌ی 40
monthly 40.pdf
8.8 MB
فایل پی‌دی‌اف متن کامل کتاب ماه «نقد اقتصاد سیاسی»، شماره‌ی 40
چپ، دموکراسی و اقتدارگرایی (4)
____________
در این بخش، ابتدا مروری کوتاه بر تاریخ چپ ایرانی می‌شود، از سال‌های آستانه‌ی جنگ اول جهانی تا امروز و سپس تلاش می‌شود تا در پرتو نکات مطرح شده در بخش‌های گذشته به این سؤال پاسخ دهیم که چپ ایرانی امروز در کجا ایستاده است؟
____________
👈متن کامل
در دهه‌ی 1980، پس از فروپاشی بلوک شرق، فرهنگ‌باوری و نظریه‌های تفاوت، به‌ویژه در دوره‌های مطالعات زنان مورد توجه قرار گرفت؛ رشته‌ای که از آن زمان به بعد تا حد زیادی به مطالعات جنسیت تبدیل شده است. فمینیسم مارکسیستی که تا پایان دهه‌ی 1980 مباحثات این حوزه را رقم زده بود، به حاشیه رفت. اخیراً اما مشروعیت‌زدایی از نولیبرالیسم به سبب بحران‌های اقتصادی جاری، باعث احیاشدن و عمومیت یافتن روزافزون مجموعه متنوعی از اندیشه‌های مارکسیستی شده است.
____________
👈متن کامل
2025/01/17 02:23:13
Back to Top
HTML Embed Code: