Telegram Web
#تعاریف_ریاضیات #ریاضی #ریاضی_فیزیک #قضیه #قضیه_ریاضی

🟡 اثبات قضیه‌ی ۴۲:
قضیه‌ی موجود در پست قبلی (قضیه‌ی شماره‌ی ۴۲)، دو طرف «اگر» و «فقط اگر» دارد، که در این دو تصویر، اثبات هر دو بخش آمده است.

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
👍4
#انقلاب_علمی #نیوتن #گرانش #نورشناسی #اپتیک #نیرو #تاریخ_علم #حرکت #مکانیک_کلاسیک

🟡 انقلاب‌های فیزیک (قسمت ۵-۱):

🟢 نیوتون بزرگ:
درست در روز مرگ ایتالیایی شورش‌گر، نابغه‌ای دیگر در کشوری دیگر، چشم به جهان گشود. «آیزاک نیوتون» در کشور انگلستان به دنیا آمد. پدرش، خیلی زود، هنگامی که آیزاک کودکی بیش نبود، فوت کرد. مادرش نیز، خیلی زود با مرد دیگری ازدواج کرد. در نتیجه مادر آیزاک، او را نزد مادربزرگش سپرد. این، ضربه‌ی روحی سنگینی را به نیوتون، در همان دوران کودکی وارد کرد.
حقیقت جالب توجهی که درباره‌ی خانواده‌ی نیوتون‌ها وجود دارد این است که هیچ دانشمند یا متفکر مطرحی در این خانواده زندگی نمی‌کرده است. نوابغ، لزوماً از میان یک خانواده‌ی مرفه و روشن‌فکر، به وجود نمی‌آیند!
مادر نیوتون، سال‌ها بعد، که نیوتون خردسالی‌اش را گذرانده بود، به پیش او بازگشت. البته که، نیوتون، هنوز از رفتار مادرش در کودکی‌اش، بسیار عصبانی بود. همین عصبانیت تا پایان عمرش ادامه یافت و او را تبدیل به موجودی تندخو و از جامعه گریزان کرد.
نیوتون به زودی نبوغش را در زمنیه‌ی علوم بر همگی آشکار کرد. هنگامی که مدرسه را به پایان می‌رساند، مادرش با ادامه‌ی تحصیل او در دانشگاه مخالف بود. اما، یکی از مسئولان مدرسه‌اش که از نبوغ او با خبر بود، مادرش را قانع کرد که اجازه‌ی ادامه‌ی تحصیل نیوتون در دانشگاه «کمبریج» را بدهد.
دانشگاه‌های آن زمان، در جذب دانشجوها بسیار ناعادلانه رفتار می‌کرد. اکثر دانشجویان این دانشگاه‌ها را فرزندان خانواده‌های پرنفوذ و مرفه تشکیل می‌دادند. نیوتون که پول کافی برای ورود به دانشگاه را نداشت، با طرح بورسیه وارد دانشگاه شد. البته، دانشگاه‌ کمبریج، رفتاری کاملاً متفاوت با دانشجویان بورسیه داشت. آن‌ها، حتی لباس متفاوتی بر تن می‌کردند و موظف بودند تا برخی امور مربوط به دانشجویان غیر بورسیه را نیز انجام دهند. این تبعیض عمیقی که تا عمق فرهنگی جامعه‌ی اروپای آن زمان وجود داشت، هنوز هم رد پاهایش حس می‌شود.
نیوتون از همان کودکی‌اش، محو طرز کار منشور بود. در آن زمان تقسیم نور سفید به رنگ‌های مختلف توسط منشور یک پدیده‌ی شناخته شده بود. برای توجیه این پدیده‌ نیز دانشمندان نظرات متفاوتی داشتند. اکثراً قائل به این نظر بودند که نور سفید، خالص است و رنگ‌ها از ترکیب نور سفید و تاریکی به وجود می‌آید.
نیوتون، خیلی زود متوجه شد که این طرز تفکر درست نیست. او یک روزنه از نور سفید خورشید را از یک منشور گذراند تا طیف رنگی به دست آید. سپس یکی از رنگ‌ها را از این طیف جدا کرد و این رنگ جدا شده را نیز از یک منشور دیگر گذراند. نتیجه بسیار جالب بود! دیگر آن رنگ، به رنگ دیگری تجزیه نشد. این یعنی، دانشمندان تا آن زمان کاملاً برعکس فکر می‌کردند. رنگ‌ها، نورهای خالص هستند و از ترکیب این رنگ‌ها است که نور سفید به دست می‌آید.
نیوتون، کارهای بسیار مهمی در زمینه‌ی «نورشناسی» یا «اپتیک» انجام داد و نتیجه‌ی کارهای خودش را در کتابی به چاپ رساند. اما به زودی، دشمنان زیادی پیدا کرد. شاید بتوان گفت، در رأس مجادله‌کنندگان با او، «رابرت هوک» بود که مدعی شد کتاب نیوتون،‌ شامل کشفیاتی هستند که هوک آن‌ها را سال‌های قبل به دست آورده است. به نوعی نیوتون را محکوم کرد که از او دزدی علمی کرده است.
نیوتون از این رفتار هوک، و دیگر دانشمندان، در دشمنی با او بسیار رنجیده و عصبانی شد. عکس‌العمل این نابغه، به این اتفاق نیز جالب توجه است. او خود را به انزوا کشاند...
نیوتون،‌ سال‌های زیادی، بعد از این اتفاق را، در اتاقی در کمبریج، در انزوای کامل گذارند. در این سال‌های انزوا بود که نیوتون، کارهای بسیار مهمی را به انجام رساند. البته، به دلیل تجربه‌ی ناموفق قبلی‌اش در انتشار نتایج عملی، او کشفیات خود را هرگز منتشر نکرد!
او در این دوران، تمایلات بسیار جالبی، به کیمیا و به دست آوردن علوم غریبه از کتاب مقدس، پیدا کرده بود. او تلاش‌های بسیاری کرد ولی در این مسیر ناموفق بود.
جالب است بدانید که در این فرآیند، او متوجه شد که متن کتاب مقدس تحریف شده است. او اصلی‌ترین نقدی که به متن کتاب مقدس وارد کرد، به مسئله‌ی «تثلیث» بود. او اظهار داشت که «مسیح» نیز پیامبری مانند پیامبران دیگر بوده است، و اینکه مقام او را تا مقام خداوند و روح‌القدس بالا آورده‌اند، تحریفی بود که بعداً توسط افرادی انجام شده است. البته او این تفکرات را علنی نکرد. بلکه بعدها از یادداشت‌های به جا مانده از او، این تفکرات فاش شدند.

دوره‌ی انزوای نیوتون ادامه داشت، تا اینکه یکی از شخصیت‌های به یادماندنی علم، او را از چهاردیواری انزاویش بیرون کشید...

💭 این داستان ادامه دارد...

🖋 نویسنده: مهدی فراهانی

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
2
#انقلاب_علمی #نیوتن  #گرانش  #نورشناسی #اپتیک #نیرو #تاریخ_علم #حرکت #مکانیک_کلاسیک

🟡 انقلاب‌های فیزیک (قسمت ۵-۲):

🟢 نیوتون بزرگ:
«هالی»، یکی از منجمان سرشناس همزمان با نیوتون، با مسئله‌ای درگیر بود. او قوانین «کپلر» درباره‌ی حرکت سیارات را می‌دانست. ولی او می‌خواست بداند که، اگر بخواهیم به شکلی مکانیکی به این مسئله نگاه کنیم، چه نیرویی از طرف خورشید باید به این سیارات وارد شود تا چنین مدارات بیضوی را به ارمغان بیاورد؟ او از اشخاص سرشناسی مانند رابرت هوک هم در این باره مشورت گرفت، ولی به جایی نرسید. تا اینکه فهمید نابغه‌ای در انزوا، در کمبریج، در خلوتش مشغول محاسبات است.
او به دیدار نیوتون رفت. وقتی مسئله را با نیوتون در میان گذاشت، آیزاک با بی خیالی گفت که این مسئله را سال‌ها قبل بررسی کرده و حلش را نیز پیدا کرده است. ولی هنگامی که می‌خواست تا محاسباتش را از میان خروارها کاغذ نامرتب پیدا کند، نتوانست. بنابراین، دوباره محاسبات را از ابتدا شروع کرد.
این مسئله، که یکی از مسائل حل‌نشده‌ی زمان نیوتون بود، چنان ساده توسط نیوتون حل شد، که بهت و حیرت هالی را برانگیخت. او نیوتون را تشویق کرد که این اثر را منتشر کند. نیوتون در ابتدا، باز هم به یاد تجربه‌ی ناموفق گذشته از این کار امتناع ورزید، ولی اصرار زیاد هالی، در نهایت او را راضی به این کار کرد.
نیوتون، در دوره‌ی انزوای خودش در کمبریج، چارچوبی جامع و جدید از مکانیک ایجاد کرده بود. اما علاقه‌ای به انتشار آن نداشت. این حقیقت عجیبی درباره‌ی اوست! به هر حال با تلاش‌های هالی، بزرگترین اثر در فیزیک، بعد از کتاب ارسطو، نگاشته شد، «اصول ریاضی فلسفه‌ی طبیعی». نیوتون، با الهام از کارهای پیشتازانه‌ی گالیله و دانشمندان پیشین و شهود بی بدلیش در تحلیل مسائل، این چارچوب جدید از مکانیک را خلق کرد.
یکی از تحولات اساسی‌ای که نیوتون در نظریه‌ی مکانیکش به وجود آورد این بود که، بر خلاف ارسطو، او فیزیک زمینی را از فیزیک آسمانی جدا نکرد. بلکه، او نظریه‌ای نوشت که بر همه‌ی عالم، به صورتی یکسان، منطبق بود. این کار نیوتون، حاصل تلاش‌های دانشمندان پیشین بود که اولین قدم‌های بزرگ را گذاشتند تا نشان دهند که جایگاه زمین، آنقدرها هم خاص نیست. به قول خودش، ((او بر شانه‌ی غول‌ها ایستاده بود)).
او سه قانون برای نظریه‌ی مکانیک‌اش وضع کرد که هنوز به همان صورت آن را در دانشگاه‌ها یاد می‌گیرند. او «قانون جهانی گرانش» را کشف کرد. قانونی که بیان می‌دارد علت سقوط سیب از درخت و افتادنش بر سر یک انسان، با علت چرخش ماه به دور زمین و علت چرخش زمین، در مداری بیضوی به دور خورشید (قانون دوم کپلر)، علت چرخش خورشید به دور مرکز کهشکان‌ راه شیری و ...، یک علت مشترک هستند؛ «نیروی گرانش». مکانیک نیوتون، کاملا قوانین کپلر را توجیه می‌کرد. بسیاری از وقایع ناشناخته‌ی آن زمان توسط این نظریه توضیح داده شدند.
هالی، با استفاده از مکانیک نیوتون، محاسبه کرد ستاره‌ی دنباله‌داری که آن زمان در حال گذر از کنار زمین بود، ۷۶ سال بعد دوباره باز می‌گردد. هالی فوت کرد و ستاره‌ی دنباله‌دار، درست در همان زمانی که هالی پیش‌بینی کرده بود بازگشت. امروزه به آن ((دنباله‌دار هالی)) گفته می‌شود.
پس از گذشت نزدیک به ۴۰۰ سال از زمان نگارش این کتاب، هنوز اکثر صنایع، مانند صنعت ماشین‌سازی و موتورسازی، عمران و شهرسازی، حتی ساخت موشک‌های فضاپیما، بر پایه‌های مکانیک نیوتونی هستند. یکی از موفق‌ترین نظریه‌های فیزیک...

نیوتون تکمیل‌کننده‌ی کار نسل چندصدساله‌ای از دانشمندان بود که هر کدام قدم بزرگی در پیشرفت فهم ما از طبیعت برداشته‌اند. کار علمی، یک کار انفرادی نیست. یک پروژه‌ی عظیم است که هر شخصی، در هر زمانی، بخشی از آن را به جلو می‌برد تا نفر بعدی راه او را ادامه دهد. در این میاد، افرادی که از همه بیشتر این پروژه‌ی عظیم را پیش می‌برند،‌ معمولاً، نام‌شان در تاریخ می‌ماند.

نیوتون در اواخر عمرش نقل قول بسیار جالبی دارد. در اینجا مضمونی از نقل قولش را می‌آورم:«من نمی‌دانم مردم مرا چگونه می‌بینند. من خودم را همچون کودکی تصور می‌کنم که در ساحلی در حال بازی بوده است و گاهاً صدفی زیبا توجه او را جلب کرده است. این در حالی است که اقیانوس عظیم و بی‌انتهای علم در مقابل من کشف نشده باقی مانده است».

اکنون دانشمندان چارچوبی محکم و استوار برای اندیشیدن پیدا کرده‌اند. دیگر تنها کاری که باقی می‌ماند تکمیل این چارچوب است. اما در همین زمان بود که طبیعت وجهه‌ی دیگری از عجایبش را در مقابل دیدگان بشر قرار داد. «جرقه‌»ای به سوی حقیقتی از جنس دیگر...

💭 این داستان ادامه دارد...

🖋 نویسنده: مهدی فراهانی

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
👍5
#معرفی_کتاب #مکانیک_کوانتومی #ساسکیند #درهم‌تنیدگی

📖 نام اصلی کتاب:
Quantum Mechanics (The Theoretical Minimum)

🖋 نام نویسنده: Leonard Susskind (لئونارد ساسکیند)

📆 تاریخ انتشار: January 29, 2013 (۱۰ بهمن ۱۳۹۱)

✏️ زبان اصلی کتاب: انگلیسی


⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
#معرفی_کتاب #مکانیک_کوانتومی #ساسکیند #درهم‌تنیدگی

👨‍🏫 معرفی بر نویسنده‌ی کتاب:‏
پروفسور لئونارد ساسکیند متولد سال ۱۹۴۰ در شهر نیویورک است. او استاد فیزیک در دانشگاه استنفورد و همچنین مدیر موسسه ی فیزیک نظری استنفورد است. علایق پژوهشی او عبارتند از نظریه ی ریسمان، نظریه ی میدان کوانتومی، مکانیک آماری کوانتومی و کیهان شناسی کوانتومی. او عضو آکادمی ملی علوم در ایالات متحده ی آمریکاست. ساسکیند را می توان به عنوان یکی از پدران نظریه ی ریسمان برشمرد.

📚 معرفی بر کتاب:‏
طی سالیان اخیر لئونارد ساسکیند، مجموعه‌ای عالی از ایده‌های اساسی فیزیک نظری، تحت عنوان "The Theoretical Minimum"، ارائه کرده است. اینگونه به نظر می رسد که ایده اولیه این مجموعه کتاب ها،ارائه چیزی بین نوع معمول کتاب های رایج در مورد فیزیک (که از معادلات پیچیده ریاضی اجتناب می کنند و سعی می کنند توضیحات «شهودی» را به زبانی قابل فهم برای عامه مردم ارائه کنند) و کتاب های درسی در سطح کارشناسی باشد.برای مطالعه این کتاب، شما بیشتر به ریاضیات عمومی، تا مقداری حساب دیفرانسیل اولیه و همچنین ماتریس‌های دو در دو نیاز دارید.
این جلد که با تلاش مشترک آرت فریدمن به چاپ رسیده است، موضوع نسبتا دشوارتری را مورد بحث قرار می‌دهد.
تقریباً دو سوم اول کتاب به بررسی ساده‌ترین سیستم کوانتومی ممکن، در فضایی دو بعدی، می‌پردازد. جبر خطی مورد نیاز با بیانی روان توضیح داده شده است و ساسکیند با سرعتی بسیار آرام تمام جزئیات مهم و ابتدایی را در مورد مکانیک کوانتومی به تصویر می‌کشد.
در ادامه در مورد اینکه «درهم تنیدگی» واقعاً چیست، مطالب مفصلی بیان شده، و این بخش با مقدمه ای بر قضیه بل به پایان می رسد.
در انتها نیز کتاب مطالبی در مورد معادلات شرودینگر بیان می‌کند.

🖋 گردآوری: مبینا صبایی

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
👍1
#تعاریف_ریاضیات #ریاضی #ریاضی_فیزیک #قضیه #قضیه_ریاضی

🟡 تعریف جمع مستقیم چند زیرفضا:
در این تعریف، نوشتن یک فضای برداری بر حسب جمع مستقیم چند زیرفضا آمده است.

این تعریف، قدم اول برای ساختاربندی فضاهای برداری است. در ادامه، تعدادی قضیه‌ و گزاره ثابت خواهد شد، که استفاده‌ی زیادی در ساختاربندی فضاهای برداری دارند.

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
#معرفی_کتاب
#درسنامه‌های‌فایمن

📖 نام اصلی کتاب:
The Feyman Lectures On Physics

📚 نام فارسی کتاب: درسنامه های فایمن

🖋 نام نویسنده:
Richard Feyman Co-authors: Robert B.Leighton & Mattew Sande
ریچارد فایمن با همکاری رابرت بی‌لیتون و متیو سندز

📆 تاریخ انتشار:
۱۹۶۳

✏️ زبان اصلی کتاب:
انگلیسی

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
👍1
تکامل فیزیکی
Photo
#معرفی_کتاب
#درسنامه‌های‌فایمن

👨‍🏫 معرفی بر نویسنده‌ی کتاب:‏
اگر اهل مطالعه در مورد فیزیک باشید،بی شک نام "ریچارد فایمن" به گوشتان خورده است.
"ریچارد فایمن" متولد ۱۱مه ۱۹۱۸ در کویینز نیورک است.
کسی که از او به عنوان یکی از اثر گذارترین فیزیکدانان سده بیستم یاد می‌شود. تلاش های او در حوزه گسترش نظریه "الکترودینامیک کوانتومی" تنها بخشی از زندگی پربار علمی اوست‌ که منجر به دریافت جایزه نوبل ۱۹۶۰ در فیزیک شد.
همچنین "فایمن" در سخنرانی مشهورش در سال ۱۹۵۹ در انجمن فیزیک آمریکا تحت عنوان "در آن پایین فضای بسیاری هست" مفاهیمی را معرفی کرد که امروزه با عنوان نانوفناوری شناخته می‌شود.
او استادی اثرگذار بود و برای تبلیغ علم و عرضه آن برای عامه مردم بسیار تلاش می‌کرد، از فایمن به عنوان فردی شوخ طبع نیز یاد می‌شود. هم‌چنین نقل می‌شود که از قدرت بالایی برای انتقال مفاهیم برخوردار بوده است.

📚 معرفی بر کتاب:‏
کتاب "The Feyman Lectures On Physics" کتابی است بر اساس سخنرانی هایی که توسط فایمن برای دانشجویان مقطع کارشناسی در موسسه فناوری کالیفرنیا (caltech) طی سال های ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۳ ارائه شد.
این کتاب در سه جلد مجزا و با همکاری رابرت بی‌لیتون و متیو ساندز به چاپ رسیده است.
در جلد اول به مفاهیمی چون مکانیک، تابش و گرما بیان اشاره شده. جلد دوم، مفاهیمی در مورد الکترومغناطیس و ماده را پوشش می‌دهد، و جلد سوم نیز به مکانیک کوانتومی می‌پردازد.
از جمله ویژگی هایی که این مجموعه سه جلدی را متمایز می‌سازد می‌توان به بیان ساده و عدم استفاده از ریاضیات پیچیده اشاره کرد. ویژگی هایی که باعث شده تا هر علاقمندی به حوزه های فیزیک از خواندن و درک آن لذت ببرد.

🖋 گردآوری: مبینا صبایی

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
👍31
#بازبینی_پست
#نسبیت_عام
#آزمون_نسبیت_عام

📌بررسی چرخش ستاره نزدیک به ابرسیاه چاله مرکز کهکشان راه شیری و آزمودن دوباره نسبیت عام:

نظریه نسبیت عام که توسط انیشتین در سال 1915 معرفی شد،‌ تا کنون زیباترین نظریه فیزیک بوده است. اما حتی نظریاتی به زیبایی نسبیت عام هم باید از آزمون‌های تجربی موفق بیرون آیند تا بتوان آن‌ها را به عنوان نظریات درست پذیرفت. انیشتین برای آزمودن نسبیت عام سه آزمون معرفی می‌کند. بررسی حرکت تقدیمی، انتقال به سرخ گرانشی و خمش نور در نزدیکی یک منبع گرانشی.
انتقال به سرخ گرانشی که در واقع یکی از نتایجش کند کار کردن ساعت‌ها در نزدیکی منبع گرانش است، توسط ساعت‌های اتمی در یک جت که به دور زمین می‌گردید، مشاهده شد. خمش نور نیز توسط ادینگتون و بعدها افراد دیگر آزمایش شد و نسبیت عام از این آزمون هم سربلند بیرون آمد. درباره حرکت تقدیمی عطارد هم که بسیار شنیده‌اید، که در واقع حرکت تقدیمی به اندازه 43 ثانیه قوسی در هر قرن که در مدار عطارد مشاهده شده است، توسط نسبیت عام قابل توضیح است.
اما در پژوهشی که اخیراً توسط گروه GRAVITY انجام شده است، نسبیت عام در نزدیکی یک منبع گرانشی عظیم آزموده شده است. این منبع گرانشی عظیم، ابرسیاه چاله مرکز کهشان راه شیری است که به نام *sgr A معروف و تقریبا ۴ میلیون برابر جرم خوشید است. در این پژوهش که 27 سال زمان برده است، حرکت تقدیمی ستاره S2 به دور این ابرسیاه چاله آزموده شده است. مقاله اصلی پژوهش را در پست بعدی آورده‌ایم. این مقاله در سال ۲۰۲۰ چاپ شده است. همچنین یک گزارش کوتاه بر این مقاله آماده شده است تا افرادی که تخصص کافی برای مطالعه مقاله را ندارند بتوانند از این گزارش استفاده کنند. همچنین یک ویدیو که به صورت شماتیک این پژوهش را نشان می‌دهد در ادامه می‌آید.

لینک دریافت ویدیو: https://www.space.com/milky-way-supermassive-black-hole-star-dance-einstein-test.html

لینک دریافت مقاله اصلی: https://www.aanda.org/articles/aa/pdf/2020/04/aa37813-20.pdf

کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
📖 نام اصلی کتاب:
The Evolution of Physics

📚 نام فارسی کتاب: تکامل فیزیک (کتاب به فارسی ترجمه شده است.)‏

🖋 نام نویسنده: لئوپولد اینفلد، آلبرت انیشتین
Leopold Infeld, Albert Einstein

📆 تاریخ انتشار: ‏1983 ‏

✏️ زبان اصلی کتاب: انگلیسی

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
👨‍🏫 معرفی بر نویسنده‌‌های کتاب:‏
‏(لئوپولد اینفلد) لئوپولد اینفلد، یک فیزیکدان مجارستانی، که در سال ۱۸۹۸ به دنیا آمد. او بعدها به کانادا ‏مهاجرت کرد و استاد دانشگاه تورنتو شد. همچنین،‌ او به مدت سه سال در دانشگاه پرینستون با انیشتین ‏همکاری‌های عملی‌ای داشت. او به همراه انیشتین، سعی کردند تا معادله‌ای بیابند که حرکت ستاره‌ها را ‏توصیف می‌کند. به طور کلی علاقه‌ی اصلی اینفلد، نظریه‌ی «نسبیت» بود. کتاب «تکامل فیزیک» هم ‏حاصل کار مشترک در همین سال‌ها، با انیشتین بود.‏

‏(آلبرت انیشتین) آلبرت انیشتین، که شاید معروف‌ترین فیزیک‌دان تاریخ باشد، در سال ۱۸۷۹ در آلمان متولد ‏شد. او یکی از نقاط عطف انقلاب عملی در آغاز قرن بیستم بود. نظریه‌های «نسبیت خاص» و «نسبیت ‏عام» که شاید مهم‌ترین کارهای عملی‌اش باشند، در سال‌های ۱۹۰۵ و ۱۹۱۵ توسط وی ارائه شدند. ‏همچنین او یکی از پایه‌گذاران اندیشه‌ی کوانتومی بود. در سال ۱۹۰۵ مقاله‌ای درباره‌ی «اثر فوتوالکتریک» ‏نوشت که در آن مقاله، با استفاده از توصیف کوانتومی نور، سعی کرد تا این پدیده را توضیح دهد. هرچند که ‏بعدها یکی از دشمنان اصلی نظریه‌ی مکانیک کوانتومی شد. تأثیر او در دانش امروزه‌ی ما از فیزیک، غیر ‏قابل انکار است.‏

📚 معرفی بر کتاب:‏
کتاب تکامل فیزیک، یکی از زیباترین کتاب‌های علمی است که می‌توان یافت. انیشتین و اینفلد، در این ‏کتاب سعی کرده‌اند تا سیر تکاملی اندیشه‌ی دانشمندان درباره‌ی طبیعت را توصیف کنند. آن‌ها از گالیله و ‏نیوتون کار خود را آغاز کرده و تا مکانیک کوانتوم پیش می‌آیند. ‏
در فصل اول کتاب، پیدایش نگرش مکانیکی بررسی می‌شود. زمانی که تصور می‌شد تمام طبیعت از ‌‏«ذرات» ساخته شده‌اند. به همین ترتیب بود که «مکانیک نیوتونی» شکل گرفت. سپس به بررسی مسئله‌ی ‏گرما و دما می‌پردازند و چالش‌های توصیف ذره‌ای از پدیده‌های گرمایی را بیان می‌کنند.‏
بعدها، با ابداع نظریه‌ی الکترومغناطیس، دانشمدان متوجه شدند که واقعاً همه‌ی طبیعت از ذرات ساخته ‏نشده‌اند. به این ترتیب، نگرش مکانیکی در حال انقراض بود. این موضوع فصل دوم کتاب است،‌ که از ‏پدیده‌های الکتریکی و مغناطیسی شروع می‌کند و تا نور و اتر پیش می‌رود.‏
آن چیزی که دانشمندان، به عنوان بخشی از حقیقت طبیعت یافتند، «میدان» بود. میدان حقیقتی بود که ‏ذره‌ای نبود و از ذرات مادی ساخته‌ نشده بود، ولی جزئی اساسی از ساختار واقعیت بود. این نگرش میدانی، ‏بعدها راهنمای انیشتین شدند برای ارائه‌ی نظریه‌های نسبیت. «میدان و نسبیت» عنوان فصل سوم است و ‏این داستان جذاب که چگونه انیشتین در خلال تفکراتش به نظریه‌ی نسبیت رسید، در این فصل بررسی ‏شده است.‏
در پایان کتاب، در فصل چهارم، مکانیک کوانتومی بررسی شده است. اینکه چطور، از آزمایش‌های تجربی ‏فهمیدیم که میدان‌ها الکترومغناطیسی، بر خلاف تصور رایج، به صورت یک پیوستار نبودند و از یک ساختار ‏گسسته تشکیل شده‌اند. اینکه چطور، «احتمالات» و «تصادفات» جایی برای خود در نظریات فیزیکی یافتند. ‏این‌ها موضوعات اصلی فصل پایانی کتاب را تشکیل می‌دهند.‏

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
👍1
#ترجمه_مقاله #کیهان_شناسی #نسبیت_عام #جیمزوب

📄 ترجمه مقاله
🔴 Standard Model of Cosmology Survives a Telescope’s Surprising Finds
🟠 مدل استاندارد کیهان شناسی از یافته های شگفت انگیز تلسکوپ ‏جیمز وب‎ ‎جان سالم به در می برد‎!‎

🟢 قسمت ۱:
گزارش ها مبنی بر اینکه تلسکوپ فضایی جیمز وب مدل کیهان شناسی حاکم را رد کرده است، اغراق آمیز بوده ‏است. ولی اخترشناسان هنوز چیزهای زیادی برای یادگیری از کهکشان های دوردست دارند که توسط وب ‏مشاهده شده است. تلسکوپ وب کهکشان هایی را که به طرز شگفت انگیزی در دوردست و در گذشته قرار ‏دارند، مشاهده کرده است. این موارد که توسط تیمی به نام ‏JADES‏ مورد مطالعه قرار گرفته‌است که مربوط به ‏زمانی کمتر از 500 میلیون سال پس از مهبانگ است.‏
قرار بود شکاف های کیهان شناسی، مدتی طول بکشد تا ظاهر شوند. اما هنگامی که تلسکوپ فضایی جیمز وب ‏بهار گذشته لنز خود را باز کرد، کهکشان‌های بسیار دور و در عین حال بسیار درخشان بلافاصله به میدان دید ‏تلسکوپ تابیدند. روهان نایدو، ستاره شناس موسسه فناوری ماساچوست، می گوید: "آنها به طرز عجیبی ‏درخشان و برجسته بودند."‏
فاصله های ظاهری کهکشان ها از زمین نشان می دهد که آنها بسیار زودتر از زمانی که در تاریخچه عالم پیش ‏بینی می شد، شکل گرفته اند. (هرچه چیزی دورتر باشد، نور آن طولانی‌تر می‌تابید.) این مطلب باعث به وجود ‏آمدن تردید میان دانشمندان شد. اما در ماه دسامبر، ستاره‌شناسان تأیید کردند که برخی از کهکشان‌ها واقعاً به ‏همان اندازه دور هستند. بنابراین همان‌قدر که به نظر می‌رسند ابتدایی هستند. اولین کهکشان تایید شده، 330 ‏میلیون سال پس از مهبانگ نور خود را پرتاب کرد و رکورد جدیدی برای اولین ساختار شناخته شده در کیهان ‏شد. آن کهکشان نسبتاً کم نور بود، اما نامزدهای دیگری که به طور محدود به همان دوره زمانی متصل بودند، ‏درخشان بودند، به این معنی که آنها بالقوه بسیار بزرگ بودند. ‏اما سوال اینجاست که چگونه ستارگان می توانند در داخل ابرهای گازی فوق گرم به این زودی پس از مهبانگ ‏مشتعل شوند؟ ‏چگونه می‌توانستند خود را سریعا در چنین ساختارهای گرانشی عظیمی ببافند؟

در ‏زمان های اولیه هیچ چیز بزرگی وجود ندارد. مایک بویلان کولچین، فیزیکدان نظری در دانشگاه تگزاس می ‏گوید: «رسیدن به چیزهای بزرگ مدتی طول می کشد.‏»
ستاره شناسان به این پرسش پرداختند که آیا فراوانی چیزهای بزرگ اولیه با درک فعلی کیهان مخالفت می کند ‏یا خیر‎.‎ برخی از محققان و رسانه‌ها ادعا کردند که مشاهدات این تلسکوپ، مدل استاندارد کیهان‌شناسی ‌‏(‏ΛCDM‏) را رد می کند با این حال، از آن زمان مشخص شد که مدل ‏ΛCDM‏ انعطاف پذیر است، یافته‌های ‏JWST‏ به جای اینکه محققان را مجبور به بازنویسی قوانین کیهان‌شناسی کند، ستاره‌شناسان را وادار می‌کند که ‏درباره چگونگی ایجاد کهکشان‌ها به خصوص در زمان های اولیه، تجدید نظر کنند.‏

🖋 مترجم: شقایق اعلایی

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
👍1
تکامل فیزیکی
#ترجمه_مقاله #کیهان_شناسی #نسبیت_عام #جیمزوب 📄 ترجمه مقاله 🔴 Standard Model of Cosmology Survives a Telescope’s Surprising Finds 🟠 مدل استاندارد کیهان شناسی از یافته های شگفت انگیز تلسکوپ ‏جیمز وب‎ ‎جان سالم به در می برد‎!‎ 🟢 قسمت ۱: گزارش ها مبنی بر اینکه…
تصویر مربوط به ترجمه‌ی مقاله👆

تلسکوپ وب، توانسته است به طرز شگفت آوری کهکشان‌های بسیار دور در فضا و بسیار قدیم در زمان را کشف کند. این چهار مورد (در تصویر) که توسط تیم JADES مطالعه شده‌اند، همگی مواردی هستند که ۵۰۰ میلیون سال پس از بیگ‌بنگ ظاهر شده‌اند.

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
👍1
#ترجمه_مقاله #کیهان_شناسی #نسبیت_عام #جیمزوب

📄 ترجمه مقاله
🔴 Standard Model of Cosmology Survives a Telescope’s Surprising Finds
🟠 مدل استاندارد کیهان شناسی از یافته های شگفت انگیز تلسکوپ ‏جیمز وب‎ ‎جان سالم به در می برد‎!‎

🟢 قسمت ۲:

زمان های اولیه:
فهمیدن اینکه چرا کشف کهکشان‌های خیلی زودهنگام و درخشان شگفت‌انگیز است، به درک آنچه که ‏کیهان‌شناسان درباره جهان می‌دانند یا فکر می‌کنند می‌دانند کمک می‌کند.‏
پس از انفجار بزرگ، جهان اولیه شروع به خنک شدن کرد. در طی چند میلیون سال، پلاسمای در حال چرخش ‏که فضا را پر کرده بود، فرو می‌نشیند و الکترون‌ها، پروتون‌ها و نوترون‌ها به اتم‌ها عمدتا به صورت هیدروژن ‏خنثی ترکیب می‌شوند‎.‌‏ برای دوره ای نامشخص به نام دوران تاریک کیهانی همه چیز ساکت و تاریک بود.
‏بیشتر موادی که پس از انفجار بزرگ از هم جدا شدند از چیزی ساخته شده اند که ما نمی توانیم ببینیم، به نام ‏ماده تاریک‎.‌‏ این ماده به ویژه در ابتدا تأثیر قدرتمندی بر کیهان داشته است‎.‌‏ در تصویر استاندارد، ماده تاریک ‏سرد (اصطلاحی که به معنای ذرات نامرئی و با حرکت آهسته است) به طور بی رویه در کیهان پرتاب شد‎. ‎در ‏برخی مناطق توزیع آن متراکم تر بود و در این مناطق دچار فروپاشی به صورت توده ها شد‎.‌‏ ماده مرئی، به ‏معنای اتم ها، در اطراف توده های ماده تاریک جمع شده اند. همانطور که اتم ها نیز سرد شدند ودر نهایت ‏متراکم شدند، اولین ستاره ها متولد شدند. این منابع جدید تشعشع، هیدروژن خنثی را که در طول دوره ‏یونیزاسیون کیهان را پر کرده بود، مجددا شارژ کردند. از طریق گرانش، ساختارهای بزرگتر و پیچیده تر رشد ‏کردند و شبکه کیهانی وسیعی از کهکشان ها را ساختند.در همین حال ستاره شناس ادوین هابل در دهه 1920 ‏متوجه شد که جهان در حال انبساط است و در اواخر دهه 1990، تلسکوپ فضایی هابل شواهدی مبنی بر اینکه ‏انبساط در حال شتاب گرفتن است را کشف کرد‎.‎جهان هستی را مانند یک قرص نان کشمشی در نظر بگیرید که ‏به صورت مخلوطی از آرد، آب، مخمر و کشمش است. وقتی این مواد را با هم ترکیب می کنید، فرآیند تخمیر ‏شروع می شود و نان شروع به بزرگ شدن می کند. کشمش‌های درون آن ( محل نگهداری کهکشان‌ها )، با ‏انبساط نان، از یکدیگر فاصله بیشتری می‌گیرند. تلسکوپ هابل مشاهده کرد که نان با سرعت بیشتری بزرگ می ‏شود. کشمش ها با سرعتی از هم جدا می شوند که جاذبه گرانشی آنها را به چالش می کشد. به نظر می رسد ‏که این شتاب توسط انرژی دافعه خود فضا (به اصطلاح انرژی تاریک، که با حرف یونانی‎ Λ ‎نشان داده می شود)، ‏هدایت می شود. اگر مقادیر‎ Λ، ماده تاریک سرد، ماده معمول و تشعشع را به معادلات نظریه نسبیت عام ‏انیشتین متصل کنید، مدلی از چگونگی تکامل جهان به دست می آورید‎.‌‏ این مدل "ماده تاریک سرد لامبدا"(‌‎ ‎ΛCDM‏)‌‎ ‎تقریباً با تمام مشاهدات کیهانی مطابقت دارد.‏
یکی از راه‌های آزمایش این تصویر، نگاه کردن به کهکشان‌های بسیار دور است - معادل نگاه کردن به گذشته- ‏به چند صد میلیون سال اول پس از انفجار عظیمی که همه چیز را آغاز کرد‎.‎کیهان در آن زمان ساده تر بود ‏بنابراین تحول آن در مقایسه با پیش بینی ها ساده تر است.‏
ستاره شناسان برای اولین بار در سال 1995 با استفاده از تلسکوپ هابل سعی کردند اولین ساختارهای جهان را ‏مشاهده کنند‎.‎در طی 10 روز، هابل 342 تصویر از یک تکه فضای خالی در دب اکبر را ثبت کرد‎.‌‏ ستاره شناسان ‏از این فراوانی پنهان در تاریکی شگفت زده شدند. هابل توانست هزاران کهکشان را در فواصل مختلف و مراحل ‏رشد ببیند که به زمان های بسیار قبل از آن چیزی که هر کسی انتظارش را داشت، بازمی گشت. هابل چند ‏کهکشان بسیار دور را در سال 2016 پیدا کرد. اخترشناسان دورترین آن را که ‏GN-z11‌‏ نام داشت، پیدا ‏کردند. لکه کم نوری که تاریخ آن را به 400 میلیون سال پس از مهبانگ نسبت دادند. این به طرز شگفت ‏انگیزی برای تشکیل یک کهکشان زود بود، اما تا حدی به این دلیل که کهکشان کوچک است و تنها 1% جرم ‏راه شیری دارد و به این دلیل که تنها بود، در مدل‎ ΛCDM ‎تردیدی ایجاد نکرد‎.‌‏
‏ستاره شناسان به تلسکوپ قوی تری نیاز داشتند تا ببینند که آیا‎ GN-z11 ‎یک توپ عجیب و غریب است یا ‏بخشی از جمعیت بزرگتری از کهکشان های گیج کننده اولیه‎.‌‏ این مطلب می تواند به تعیین اینکه آیا ما یک ‏قطعه مهم از دستور ‏ΛCDM‏ را گم کرده ایم یا خیر، کمک کند.‏

🖋 مترجم: شقایق اعلایی

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
👍3
تصویر مربوط به ترجمه‌ی مقاله👆

در آزمایشگاه تصویرسازی در دانشگاه تگزاس، ستاره‌شناسان با استفاده از بررسی CEERS در رصدهای تلسکوپ جیمزوب، موزاییکی از تصاویر مختلف آسمان را در کنار هم قرار داده‌اند و در حال نگاه‌ کردن به آن هستند.

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
👍2
#جایزه_نوبل #نورشناسی #نور #الکترون

🔸این کشف، دنیای الکترون‌ها را آشکارتر کرد.🔸

جایزه نوبل فیزیک ۲۰۲۳ به پیر آگوستینی، فرنک کراوس و آنه لوهیلیر «برای کشف روش‌های آزمایشگاهی‌ تولید پالس‌های آتوثانیه‌ای نور، که برای مطالعه‌ی دینامیک الکترون‌ها در ماده استفاده می‌شود» اعطا شد.

منبع خبر:
https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2023/summary/

⚛️ کانال تکامل فیزیکی
@physical_evolution
👍2
2025/07/14 15:23:21
Back to Top
HTML Embed Code: