Telegram Web
Forwarded from miraskhabar
تخریب به جای مرمت یک اثر ثبت ملی در لار
نمای بانک تاریخی لار را کوبیدند از نو ساختند!

🔺بنای ثبت ملی «بانک ملی لار نو» در شهر لار، از صبح دیروز در حال تخریب است. البته اداره میراث‌فرهنگی می‌گوید این تخریب نیست و حتی تأکید دارد که این بنا دوباره «عین‌به‌عین» و «از نو» ساخته می‌شود، اما آنچه فعالان میراث‌فرهنگی و معماری به چشم می‌بینند، سنگ‌های شکسته‌ بنای ساختمان بانک ملی است که بر زمین ریخته. بی‌‌اینکه ثبت ملی این بنا و ارزش تاریخی و معماری‌اش اهمیت داشته باشد؛ ساختمان بانک ملی لار نو با پلاک یک، از نخستین پلاک‌های شهر جدید لار است که پس از زلزله بزرگ سال ۱۳۳۹ ساخته شد، چهار سال پیش به شماره ۳۳۱۵۳ در فهرست میراث ملی کشور ثبت شد و تخریب آن از صبح دیروز «به قصد بازسازی» و نه حتی «مرمت»، آغاز شد.ناظران می‌گویند از دو هفته پیش دور این بانک حصار کشیده‌اند و از صبح شنبه در‌ حال تخریب نمای این بنای ۶۰ساله هستند و با انتشار تصاویر آخرین وضعیت این بنا، پیمانکاران، بر سرعت عملیات تخریب افزوده‌اند

🔺 «محمدابراهیم کیان»، رئیس اداره میراث‌فرهنگی لار به «پیام ما» چنین توضیحی می‌دهد: «این بنا زیر نظر اداره کل میراث‌فرهنگی استان فارس در حال مرمت است. درواقع، طرح مرمت آن از سوی استان تأیید شده و بنابراین، مثل قبل بازسازی می‌شود.»

🔺کیان در ادامه می‌گوید: «بازسازی نظر من نیست که بگوییم آنچه آنجا در حال انجام است، زیر نظر من اعمال می‌شود، بلکه کارشناسان فنی اداره‌کل میراث استان تأیید کرده‌اند. امروز صبح (شنبه) با میراث استان در تماس بودم و تصاویر را برایشان فرستادم. در جواب گفتند که بنا عین‌به‌عین بازسازی می‌شود. آنها علاوه‌براین گفتند سنگ‌هایی که روی بدنه بانک موجود بوده، سنگ‌هایی است که الان در بازار موجود است. یعنی سنگ‌های آنچنان قدیمی‌ای نیست. بنابراین، آنهایی که خراب است را عوض می‌کنند و آنهایی که سالم است را دوباره روی دیوار نصب می‌کنند. به‌طور کلی، در نمای کلی بانک هیچ تغییری به‌وجود نمی‌آید.»

🔺 «حبیب طالبی»، معمار و پژوهشگر اهل لار، به «پیام ما» می‌گوید: «از دو هفته پیش که تحرکاتی در اطراف بانک آغاز شد، موضوع را به رئیس بانک اطلاع دادم و ارزش معماری و طراحی این بنا گفتم. رئیس اداره میراث‌فرهنگی را هم در جریان گذاشتم و در جواب گفتند بانک ملی طرح مرمت دارد و از شیراز آمده‌اند. اما امروز دیدم که تمام سنگ‌های نما را ریخته‌اند پایین. شوکه شدم. معلوم نیست منطق این حرف که «مثل روز اول بازسازی می‌کنیم» از کجا می‌آید. عین‌به‌عین ساختن بنایی که سر پا بوده، معنایی ندارد.»

🔺طالبی با اشاره به رشد معماری در دهه ۴۰ می‌گوید: «بناهای شاخصی در آن دهه ساخته می‌شود و آرزوی بزرگ معماران آن دهه، ترکیب فرهنگ ایرانی و مدنیزاسیون غربی است. یکی از بناهای شاخص همین دوره بیمارستان کوروش در لار است که جزو ۱۰ بنای برتر ایران در دهه ۴۰ شناخته می‌شود. زلزله لار زمینه ساخت‌وسازهای تازه را ایجاد کرد، حتی معماران تجربیات بدیع معماری در اروپا را به لار آوردند؛ معمارانی چون وارتان هاوانسیان، محسن فروغی، ظفر بختیار و دوبرول فرانسوی در ایران بانک‌سازی می‌کردند. وقتی قرار شد در لار بانک بسازند هم از روش‌شناسی، استاتیک و زیبایی‌شناسی همین استادان معماری پیروی شد، مخصوصاً کارهای فروغی، وارتان و هوشنگ سیحون. اما اکنون با ادامه این روند، الگوهای اصیل از دست می‌روند و دیگر چیزی باقی نمی‌ماند که برای فرار از بحران بی‌هویتی به آن چنگ بیندازیم.»

🔺معاون میراث‌فرهنگی استان فارس هم می‌گوید درحال‌حاضر از ماجرا بی‌اطلاع است و توضیح را به وقتی دیگر موکول می‌کند.
مردم «یزدِ کوچک ایران» را نمی‌شناسند!/ نزدیک به ۷۰ درصد از بافت تاریخی هرند از بین رفته است

سفرنامه‌نویسان، از هرند به‌عنوان «یزدِ کوچکِ ایران» نام می‌برند. شهری‌ که مملو از بادگیرها و آب‌انبارهای بزرگ است و به‌لحاظ فرم معماری کاملا شبیه به یزد. اما این شهر تاریخی که اتفاقا جزو محدود 168 شهر تاریخی مصوب شده شورای عالی معماری و شهرسازی است، طی سالهای اخیر با تخریب‌های بی‌امان مواجه شده و درحال‌حاضر نزدیک به 70 درصد از ساختار تاریخی خود را از دست داده است. تخریب پلاک‌های شخصی و تاریخی توسط مردم از یک سو و بی‌تفاوتی ارگان‌های متولی و شهری نسبت به 35 درصد باقیمانده از این بافت تاریخی سبب شده بافت‌‌تاریخی هرند همانند دیگر بافت‌های تاریخی ایران نفس‌های آخر را بکشد.

https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1649746


https://www.tgoop.com/reesjomhoormiras
Forwarded from کجارو - Kojaro
وضعیت موزه ملی در این روزها | آثار به مخزن امن منتقل شدند

🔹️تصاویر منتشر شده از وضعیت موزه ملی ایران نشان می‌دهد که در زمان درگیری‌ها و حملات آثار شاخص این موزه به مخزن امن منتقل شدند.

🔸️همچنین آثاری که امکان انتقال نداشتند نیز براساس پروتکل‌ها با محافظ‌هایی پوشانده شدند.

📸 «عکس‌ها از توییتر محمد کلهر»

✈️ @kojaro
Forwarded from میراث‌ باشی
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔺آتش‌سوزی در مسجد تاریخی کلانتر در منطقه بیلانکوه تبریز

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi
نامه‌ی نهادهای مدنی و سازمان‌های غیردولتی میراث‌فرهنگی ایران به یونسکو
در خصوص احتمال آسیب دیدن آثار تاریخی در حملات اسراییل به ایران


سرکار خانم اُدری آزوله
دبیرکل محترم یونسکو


سازمان یونسکو را در جهان متولی حفاظت از میراث فرهنگی ملموس و ناملموس و طبیعی کشورها می‌شناسند و از این رو، ما سازمان‌های غیردولتی فعال در زمینه‌ی حفاظت از میراث فرهنگی در ایران، این نامه را خطاب به شما می‌نویسیم.

بر مبنای اسناد حقوقی متعدد بین‌المللی در خصوص حفاظت از آثار تاریخی و میراث فرهنگی از جمله کنوانسیون ۱۹۵۴ لاهه درباره حمایت از اموال فرهنگی در هنگام مخاصمات مسلحانه، کنوانسیون ۱۹۷۲ درباره‌ی حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی جهان و قطعنامه ۲۳۴۷ (۲۰۱۷) شورای امنیت سازمان ملل متحد، انجام هر گونه اقدام نظامی که منجر به آسیب رساندن به آثار تاریخی، اماکن فرهنگی و عرصه‌های طبیعی شود، نقض تعهدات دولت متخاصم در قبال میراث‌فرهنگی بشری و در واقع نقض صریح حقوق بشر در نظر گرفته شده است.

کشور ایران به عنوان بستر شکل‌گیری و شکوفایی بخشی از درخشان‌ترین تمدن‌های جهان از چند هزار سال گذشته که گنجینه‌های بی‌نظیری از میراث ارزشمند مشترک بشری را در خود جای داده و تعدادی از آن‌ها را نیز در سازمان یونسکو به ثبت جهانی رسانده است، از ۱۳ ژوئن ۲۰۲۵ توسط دولت اسراییل مورد تجاوز و حمله‌های متعدد و گسترده هوایی قرار گرفته است. بمباران شهرهای ایران که عموما دارای انبوهی از بناهای تاریخی و آثار فرهنگی با قدمتی چند صد ساله و چند هزار ساله هستند همانند بمباران اماکنی در نزدیکی محوطه‌ی ثبت جهانی شده‌ی بیستون در غرب ایران، منجر به نگرانی عمیق ما در خصوص در خطر قرار گرفتن و آسیب رسیدن به بناها و محوطه‌های تاریخی و طبیعی و حفاظت از میراث‌فرهنگی ایرانیان شده است.

از این رو بر اساس وظیفه‌ی ذاتی سازمان یونسکو، ما نهادهای مدنی و سازمان‌های غیردولتی ایران از شما می‌خواهیم ضمن محکوم کردن این اقدامات غیرمسئولانه نسبت به یکی از کشورهای عضو با صدور بیانیه‌ی رسمی و هشدار به رژیم اسراییل و همچنین استفاده از ابزارهای اجرایی الزام‌آور بین‌المللی از جمله ارجاع موضوع به شورای امنیت در صورت تکرار اين اقدامات، با تشکیل کمیته‌های نظارتی و ارسال فوری کارشناسان آن سازمان به ایران از تکرار فجایع فرهنگی صورت گرفته در دیگر کشورها در زمان جنگ جلوگیری نمایید.

با احترام
 
۱- انجمن بچه‌های شهر باربد جهرم
۲- انجمن پارسیگان مهربوم
۳- انجمن پیشکسوتان هنرهای سنتی فارس
۴- انجمن پیشگامان خورشید استهبان
۵- انجمن تاریخ و میراث ایرانیان
۶- انجمن حامیان میراث‌فرهنگی شهرستان کازرون
۷- انجمن حامیان میراث‌فرهنگی و گردشگری کمارج فارس
۸- انجمن دوستداران زیست‌بوم کهن زاگرس خوزستان
۹- انجمن دوستداران شاهرود قدیم
۱۰- انجمن دوستداران میراث‌فرهنگی تبریز
۱۱- انجمن دوستداران میراث‌فرهنگی شهرستان داراب
۱۲- انجمن دوستداران یادمان‌ها
۱۳- انجمن سبز تمیشه کردکوی
۱۴- انجمن صلح آب
۱۵- انجمن فرزندان شهر پارسه استان فارس
۱۶- انجمن فرهنگ بومگردان تدبیر پارس
۱۷- انجمن فرهنگی افراز
۱۸- انجمن فرهنگی گردشگری زیگورات شوش
۱۹- انجمن متخصصین حفاظت و مرمت بناها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی
۲۰- انجمن مجموعه‌داران ایران
۲۱- انجمن مفاخر معماری ایران
۲۲- انجمن موسسات آموزش گردشگری ایران
۲۳- انجمن میراث‌داران ایل ماندگار ممسنی
۲۴- انجمن هنرمندان و صنعتگران صنایع‌ستی استان گلستان
۲۵- بنیاد کازرون پژوهی
۲۶- خانه توریسم پارس
۲۷- خانه فرهنگ جاودان
۲۸- دبیرخانه مجمع بین المللی گردشگری شعبه استان سمنان
۲۹- دفتر شورای هماهنگی تشکل‌های میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی وگردشگری استان گلستان
۳۰- دیده‌بان یادگارهای فرهنگی و طبیعی ایران
۳۱- سازمان مردم‌نهاد انجمن حامیان میراث‌فرهنگی آذربایجان شرقی
۳۲- سمن پارس بوم
۳۳- سمن شکوه آفتاب فراشبند
۳۴- شبکه تشکل‌های محیط‌زیستی و منابع طبیعی استان گلستان
۳۵- شرکت تعاونی هنرمندان صنایع‌دستی هیرکان
۳۶- کانون بارگاه مهر
۳۷- کانون بین المللی نوروز جمشیدی
۳۸- کانون جوانان فرید کفشیگری
۳۹- کانون دانش‌آموختگان ایرانی در ایتالیا
۴۰- گروه مردمی دیده‌بان استهبان
۴۱- مجمع پیشکسوتان سمن‌ها
۴۲- مجمع هنرمندان و صنعتگران صنایع‌دستی
۴۳- مجموعه تاریخی تکیه برنجی شاهرود
۴۴- مرکز اسناد مردمی و هویت فرهنگی شاهرود
۴۵- موزه آب شاهرود
۴۶- موزه هنر معاصر شاهرود
۴۷- موسسه سیراف پارس موزه
۴۸- موسسه فرهنگ‌سازان کودکان پارس
۴۹- موسسه مطالعات تاریخ شفاهی معماری و شهرسازی
۵۰- موسسه عرصه سبز
۵۱- موسسه مهرازان تمدن آتیه پارس قم

بازتاب نامه در رسانه‌ها:

▫️isna.ir/xdTFzM
▫️www.ilna.ir/fa/tiny/news-1655305
▫️www.mehrnews.com/x38nr3
▫️www.instagram.com/p/DLVLSc-IIlQ/?igsh=cXJzeXRzZzNrZW9x
▫️www.gardeshgari724.ir/?p=25942

@reesjomhoormiras
یک قدم تا نابودی خانه مشروطه اردبیل / فعالین میراث فرهنگی: مقامات استانی و میراث فرهنگی مرمت خانه اسماعیل بیگ را فراموش کردند

خانه قاجاری اسماعیل بیگ، تاجر و کاردار فرهنگی سفیر شوروی سابق در ایران در هنگامه وقوع انقلاب مشروطه که از سوی باباخان اردبیلی، رهبر مشروطه خواهان اردبیل تصرف و آزادسازی شد، حالا در قلب اردبیل تبدیل به ویرانه ای شده است که به گفته حامد ابی ترابی، میراث بان اردبیل و از فعالین میراث فرهنگی این استان فروریختن این بنای تاریخی به یک مو بند است و تمام بار این خانه بر یک ستون آوار شده است.

https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1655533
مخازن امن برای آثار فرهنگی و تاریخی بسازیم
| احمد محیط‌طباطبایی |

🔺تجربه تلخ و آموزنده‌ای که در جریان جنگ ۱۲روزه داشتیم، به‌وضوح به ما یادآوری کرد که وجود مخازن امن، گاهی حتی از خودِ موزه‌ها و فضاهای نمایش آثار اهمیت بیشتری دارد. واقعیت این است که ما ممکن است در مقاطعی، امکان بهره‌برداری از موزه‌ها را از دست بدهیم، اما اگر مخازن امن و تجهیزشده در اختیار داشته باشیم، حداقل می‌توانیم از آسیب‌دیدن آثار ارزشمند جلوگیری کنیم. این مخازن می‌توانند پناهگاهی موقت برای اشیای فرهنگی و تاریخی در مواقع بحرانی باشند؛ به‌ویژه برای مردم و نهادهایی که آثار منقول باارزش، کتاب‌های خطی یا آثار هنری و تاریخی در اختیار دارند.

یادداشت کامل را در سایت «پیام ما» بخوانید.
https://payamema.ir/payam/134580

#جنگ #اسرائیل #تهران #موزه_ملی #میراث_فرهنگی #پیام_ما

@payamema
دیده‌بان میراث فرهنگی pinned «نامه‌ی نهادهای مدنی و سازمان‌های غیردولتی میراث‌فرهنگی ایران به یونسکو در خصوص احتمال آسیب دیدن آثار تاریخی در حملات اسراییل به ایران سرکار خانم اُدری آزوله دبیرکل محترم یونسکو سازمان یونسکو را در جهان متولی حفاظت از میراث فرهنگی ملموس و ناملموس و طبیعی…»
Forwarded from میراث‌ باشی
🔺خیز جدید برای گازرسانی بازار تبریز

📍مذاکرات استاندار با وزیر میراث‌فرهنگی!

🖊️
#مریم_اطیابی

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ در صفحه اخبار استان استانداری آذربایجان شرقی آمده است که بهرام سرمست استاندار در دیدار اعضای انجمن اسلامی بازار تبریز و بسیج اصناف استان با وی، در ۴ تیرماه ۱۴۰۴بر ضرورت ارتقاء جایگاه بازار تأکید کرد و گفت: باید با تلفیق شیوه‌های سنتی و فناوری‌های نوین، بازار تبریز را به نمایشگاهی دائمی و برندی جهانی تبدیل کنیم.

او درباره گازرسانی به بازار تاریخی تبریز نیز اظهار داشت: مذاکرات لازم با وزیر میراث فرهنگی انجام شده و این موضوع به‌طور ویژه در حال پیگیری است.

🔸به گزارش میراث‌باشی، پس از آن که در سال ۱۴۰۱ خیزهایی برای انجام گازکشی در بازار  ثبت جهانی تبریز برداشته شد که با واکنش شدید کارشناسان، باستان‌شناسان ، اصحاب رسانه تخصصی و فعالان میراث فرهنگی مواجه شد و حتی مدیر پایگاه میراث فرهنگی بازار به دلیل مقاومت در برابر گازکشی و تلاش برای حفظ بازار ثبت جهانی عزل شد، با سقوط هواپیمایی رییس جمهوری وقت و تغییر استاندار و وزیر میراث‌فرهنگی این موضوع به محاق رفت و سایه خطر از سر این اثر برداشته شد.

‼️اما بار دیگر در تیرماه ۱۴۰۴ و در ایام آتش‌بس این موضوع از زبان استاندار جدید شنیده می‌شود و مشخص نیست منظور او از مذاکرات با وزیر میراث فرهنگی و پیگیری ویژه چیست؟ واکنش دفتر بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی و امور پایگاه‌های جهانی همچنین واکنش شورای فنی وزارتخانه به چنین درخواست غیر میراثی و غیرکارشناسی چیست؟

آبان ۱۴۰۳ حمزه زاده مدیرکل میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی در جمع خبرنگاران و وزیر میراث‌فرهنگی در آیین رونمایی از ۱۰ هزار سکه تاریخی در موزه آذربایجان در پاسخ به پرسش میراث‌باشی در خصوص آخرین وضعیت گازکشی بازار گفت: مطالعات گرمایش بازار تبریز و اینکه از چه شیوه‌هایی استفاده شود مشاور گرفته‌ایم نتیجه آن در شورای فنی اداره کل استان آذربایجان و به دلیل حساسیت موضوع سپس در شورای فنی وزارت میراث فرهنگی بررسی می‌شود تا برای اجرا ابلاغ شود. اما هنوز تصمیم‌گیری نشده است.

‼️پیش‌تر رامین عسکریان، رئیس انجمن حامیان میراث فرهنگی آذربایجان گفته بود: قطعا گازرسانی به بازار، تبعاتی دارد. مثلا وقتی مدتی قبل شاهد آتش سوزی در ایکی قاپیلار بازار بودیم، دیدیم که آتش نشانی نمی‌توانست وارد بازار شود. حال اگر گاز وارد بازار شود و لوله‌های گاز منفجر شوند و فارغ از خسارات جانی و مالی، یک طاق هزار ساله از بازار نابود شود، چه کسی جوابگوی آن خواهد بود؟ در این حالت، بازار از ثبت جهانی خارج و قسمتی از آن نابودی شده و فقط پشیمانی می‌ماند.

🔸همچنین احد نژاد ابراهیمی استاد تمام دانشگاه هنر اسلامی تبریز و رئیس دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی که عضو هیات راهبردی بازار تبریز نیز بوده، گفته بود: در هیچ کجای دنیا، گاز به صورت مستقیم استفاده نمی‌شود و به جای آن، نیروگاه‌های کوچک و خورشیدی تعبیه می‌شوند که گاز را به برق تبدیل کرده و با برق می‌توان مشکل گرمایش را حل کرد. اگر دولت می‌خواهد که مشکل گرمایش را حل کند، همان طور که در جنوب کشور می‌گوید از فروردین تا مهرماه که هوا گرم است و مردم از کولر استفاده می‌کنند، عوارض را تا ۱۰ درصد کاهش می‌دهد، همین کار را در بازار نیز اجرایی کند و بازاریان از هیترها و شوفاژهای برقی استفاده کنند

🔸او یادآوردی کرده بود که دولت جمهوری اسلامی چه چیزی را متعهد شده است. در تعهداتی که دولت جمهوری اسلامی به یونسکو داده است و خود را متعهد به اجرای آن دانسته است با عبارات لاتین زیر روبرو هستیم:

📍در این تعهدات که پانوشت نقشه مصوب ارائه شده به یونسکو می باشد و دولت جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو یونسکو متعهد به رعایت آن شده است. کاملا مشخص می شود که اقدام بدون کارشناسی گازکشی کاملا قدغن و ممنوع است؛ چون احتمال آسیب فنی اعم از انفجار و آتش سوزی دارد و علاوه بر اسناد یونسکو، خود مقررات ملی ساختمان هم به صراحت به آن اشاره نموده است. همچنین ایجاد علمک و لوله کشی در مقابل حجرات آسیب منظری غیر قابل جبرانی بر بدنه و پیکره بازار تاریخی تبریز وارد می کند؛ لذا لازم است که :

◀️اولاً: همه کسانی که فشارهای سیاسی و اجتماعی برای این موضوع وارد می‌کنند، به صراحت مسئولیت و عواقب کار را بپذیرند، چون با شرایطی که پیش می‌رود علاوه بر آسیب‌های فنی و منظری، وجهه مدیریتی حاکمیت جمهوری اسلامی ایران در امور بین الملل نیز خدشه دار خواهد شد.

◀️دوماً: به طور شفاف اعلام کنند در صورت گازکشی بدون نظر کارشناسی فنی و اجرایی، عواقب تخریب های احتمالی را هم می‌پذیرند.


🔸به گزارش میراث‌باشی؛ پیش‌تر در سال ۸۲ مشاور طرح جامعی برای سیستم گرمایشی بازار ارائه کرد که تا کنون اجرا نشده است.

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi
دهکده دستکندها نیازمند نگاه حمایتی


روستای جوین یکی از نمونه‌های ترکیبی معماری دستکند در کشور است؛ روستایی پلکانی با سکوچینی‌های سنگی و دیوارهای خشتی که خانه‌هایش با تیرهای چوبی مسقف شده‌اند.
فضاهای داخلی این روستا با ترکیبی خلاقانه از معماری دستکند ساخته شده‌اند و گواهی هستند بر تلاش ایرانیان در طول تاریخ برای همزیستی با طبیعت. دستکندهای روستای جوین، نشانی هستند از فرهنگ غنی و ریشه‌دار معماری ایرانی که البته هنوز هم کاربری دارند و ساکنان روستا همچنان از این دستکندهای قدیمی استفاده می‌کنند. جالب آنکه برخی اهالی روستا، به تبدیل این روستا به دهکده‌ای گردشگرپذیر امید دارند و اقداماتی را برای تبدیل دستکندهایشان به اقامتگاه‌های بومگردی انجام داده‌اند.
در این میان البته فعالان میراث فرهنگی معتقدند اگر قرار است توسعه گردشگری در روستای جوین انجام شود، این حرکت و تبدیل دستکندها به اقامتگاه و نظایر آن باید با نظارت متخصصان انجام شود و طبیعتا در این مسیر ثبت ملی یا حتی نامزدی این روستا برای ثبت جهانی نیز می‌تواند در جهت معرفی بهتر روستا و بهبود عملکردهای مرمتی، تاثیر بسزایی داشته باشد.

https://jahanesanat.ir/?p=542292
Forwarded from میراث‌ باشی
🔺برسد به دست وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

‼️زنگ خطر «تخریب خاموش»؛ بحرانی بزرگ‌تر از تهدید جنگ


🔸به گزارش میراث‌باشی؛ گروهی از کارشناسان و متخصصان میراث‌فرهنگی با ارسال متنی به میراث‌باشی خواستار انتشار و رساندن آن به دست سیدرضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی شدند.

📍در این متن آمده است:

جناب آقای وزیر،
با سلام و احترام؛

🔸حفاظت از میراث جهانی ایران، این امانت گران‌بهای تاریخی و هویت مشترک ملی، بی‌شک دغدغه‌ی اصلی آن وزارتخانه و تمامی دلسوزان این مرز و بوم است. در شرایطی که تهدیدهای خارجی و نظامی همواره به عنوان خطری آنی برای آثار تاریخی ما مطرح می‌شود، یافته‌های یک تحلیل پژوهشی تطبیقی با عنوان «تخریب خاموش یا تهدید ناگهانی؟» پرده از حقیقتی تلخ‌تر و فوری‌تر برمی‌دارد که توجه عاجل حضرتعالی و مجموعه مدیریتی کشور را می‌طلبد.

📢 این پژوهش که با استناد به اسناد معتبر ملی و بین‌المللی تدوین شده، نشان می‌دهد اگرچه بحران جنگ تهدیدی ناگهانی و فاجعه‌بار است، اما این بحران مدیریت داخلی است که با ماهیتی فرسایشی، مستمر و ساختاری، در عمل آسیب‌های عمیق‌تر و گسترده‌تری بر پیکره‌ی میراث فرهنگی ایران وارد کرده و می‌کند.

🔸جناب آقای وزیر،در حالی که نگاه‌ها به درستی نگران تهدیدات نظامی است، یک تخریب خاموش هر روز و در سکوت در حال وقوع است. این بحران درونی، که آثارش به مراتب از یک درگیری نظامی ویرانگرتر بوده، ریشه‌هایی عمیق دارد:

1⃣ قوانین ناکارآمد و ضمانت‌های اجرایی ضعیف: تضاد منافع میان نهادهای متولی و سازمان‌های توسعه‌ای و عدم اجرای قاطعانه‌ی ضوابط، مسیر را برای تخریب و تجاوز به حریم آثار هموار کرده است.

2⃣ کمبود بودجه‌های پایدار: وابستگی به بودجه‌های دولتی و ناتوانی در جذب سرمایه، منجر به تعویق پروژه‌های حیاتی مرمت و تسریع فرسودگی بناهای بی‌نظیر کشور شده است.

3⃣توسعه ناپایدار و شهرسازی بی‌ضابطه: پروژه‌های عمرانی فاقد پیوست میراث فرهنگی، همچون موریانه‌ای، بافت‌های تاریخی و حریم آثار جهانی را از درون تهی می‌کنند.

4⃣کمبود نیروی انسانی متخصص: فقدان نظام شایسته‌سالار و مهاجرت نخبگان، توان عملیاتی و کیفیت نظارتی وزارتخانه را به شدت تضعیف کرده است.

5⃣ ضعف در مشارکت اجتماعی: بی‌توجهی به ظرفیت جوامع محلی، میراث فرهنگی را به موضوعی دولتی و بی‌ارتباط با زندگی مردم تبدیل کرده و حس تعلق و مسئولیت‌پذیری عمومی را از بین برده است.

🛑 این موارد اما خود معلول یک علت ریشه‌ای‌تر هستند؛ و از همه مهمتر، قرار گرفتن سکان هدایت میراث فرهنگی در دستان مسئولان بی‌تخصص، ناکارشناس، ناآگاه ، سازشگر و سیاست‌گذاران نااهل( کسانی که اهلیت میراث فرهنگی ندارند) است که فاقد درک عمیق از ارزش تمدنی این امانت بوده و در نتیجه، اولویت‌های توسعه‌ای کوتاه‌مدت و منافع زودگذر را بر بقای بلندمدت تاریخ و فرهنگ این سرزمین ترجیح می‌دهند.

نتیجه‌گیری تکان‌دهنده‌ی این تحلیل آن است که حجم تخریب انباشته‌شده ناشی از سوءمدیریت، بسیار فراتر از آسیب‌های احتمالی یک جنگ است. صدای انفجار را همه می‌شنوند، اما صدای فروریختن تدریجی تاریخ زیر بار سنگین بی‌کفایتی مدیریتی، کرکننده و جبران‌ناپذیر است.

📢لذا از حضرتعالی به عنوان عالی‌ترین مقام متولی این حوزه انتظار می‌رود که با درک این زنگ خطر جدی، یک انقلاب در نگرش و عملکرد مدیریتی را راهبری فرمایید. حفاظت پایدار از میراث ایران، پیش از آنکه نیازمند آمادگی برای مقابله با دشمن خارجی باشد، مستلزم مهار بحران داخلی و اتخاذ راهبردهای زیر است:

اصلاحات بنیادین حقوقی با ضمانت‌های اجرایی قوی و رفع تضاد منافع.
ایجاد سازوکارهای مالی پایدار و حرکت به سوی استقلال اقتصادی پروژه‌های حفاظتی.
بازگرداندن شایسته‌سالاری به بدنه‌ی کارشناسی و سرمایه‌گذاری بر سرمایه انسانی متخصص.
الزام قانونی و قاطعانه‌ی تمام پروژه‌های توسعه‌ای به پیوست میراث فرهنگی.

🔸تاریخ، عملکرد ما را در قبال این امانت بی‌بدیل قضاوت خواهد کرد. امید است با تدبیر و اراده‌ی راسخ شما، نام این دوره در تاریخ ایران به عنوان دوران مهار «تخریب خاموش» و آغاز حفاظت پایدار و دانش‌محور از میراث فرهنگی ثبت شود.

با احترام

جمعی از دغدغه‌مندان میراث فرهنگی ایران
http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi
مرمت شلختۀ پل ساسانی


یکی از نقدهایی که به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی وارد است، روش واگذاری مرمت یادمان‌های تاریخی و فرهنگی است و کارشناسان بارها در این زمینه هشدار داده و خواستار بازنگری در روش واگذاری مرمت‌های یادمان‌های تاریخی بوده و هستند؛ زیرا با روش کنونی که شیوۀ پیمان‌کاری است و مرمت‌ها با روش مناقصه روی سامانه قرار می‌گیرد و شرکت‌هایی که با بهای ارزان‌تر کار مرمت را به (اصطلاح) برمی‌دارند، سپرده خواهد شد. بیشتر این شرکت‌ها نیز از افراد مهندس عمران برای مرمت بهره برده و یا از افرادی که تجربه چندانی در زمینۀ مرمت یادمان‌های تاریخی ندارند

پل ساسانیِ خیرآباد که در نزدیکی چهارتاقی با همین نام قرار دارد و به گونۀ مجموعه‌ای از بناهای عام‌المنفعه ساخته شده، درگیر مرمت‌های غیراصولی شده است. مرمت‌های شلخته‌ای که چهرۀ یادگار ساسانیان را به هم ریخته و به آن آسیب رسانده است و برای برطرف کردن مرمت‌های نادرست و غیرعلمی موجود، باید گروه دیگری از مرمتگران با صرف زمان و هزینه‌های بسیار به اصلاح و بازنگری آن بپردازند.

isna.ir/xdTG4F
ارسالی از مخاطبان دیده‌بان

میراثِ فرهنگیِ ابرکوه

«آزموده را آزمودن خطاست»

انتصاب مدیر جدید اداره میراث فرهنگی ابرکوه بسیار تاسف برانگیز است. در کمال ناباوری شاهد آن هستیم که برای چندمین دفعه فردی را مجددا بعنوان مسئول اداره میراث فرهنگی شهرستان تاریخی ابرکوه گمارده اند که کارنامه و سوابق اجرایی ایشان در گذشته این شهر باستانی گویای آن است که به میراث فرهنگی ابرکوه چه خسرانها که وارد نشده است.
ما دوستداران میراث فرهنگی ابرکوه نسبت به این انتصاب به شدت معترض هستیم و از فرماندار ابرکوه و مدیرکل میراث فرهنگی استان یزد درخواست تجدید نظر داریم. مدیر اداره میراث‌فرهنگی شهرستان تاریخی ابرکوه شایسته کسی است که علاوه بر تخصص، دلسوز و متعهد و دوستدار واقعی به میراث فرهنگی این شهرستان کهن و تاریخی باشد و صد البته دارای سوابق درخشان و کارنامه ای قابل دفاع باشد.
بدون تردید ما دوستداران و علاقمندان به بهبود وضعیت میراث فرهنگی، رونق صنایع دستی و صنعت گردشگری ابرکوه بیش از پیش نسبت به اتفاقاتی که در این شهرستان رخ می دهد پیگیر و مطالبه گر خواهیم بود.

https://www.tgoop.com/reesjomhoormiras
ارسالی از مخاطبان دیده‌بان


📰 میراث فرهنگی در بحران و پس از بحران: ضرورت نگاه نوین مدیران به فناوری و هویت

تجربه‌های تاریخی و واقعیات روز نشان داده‌اند که جنگ و بحران‌ها بخش اجتناب‌ناپذیر زندگی انسان‌ها هستند. هرچقدر هم آرزو کنیم که صلح پایدار برقرار باشد، نمی‌توانیم از واقعیت‌هایی مثل تنش‌های منطقه‌ای، اختلافات ژئوپلیتیک و رقابت‌های قدرت در جهان چشم‌پوشی کنیم. بنابراین، به جای انکار جنگ، باید برای مواجهه با آن آماده باشیم و برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشیم.

یکی از بخش‌های بسیار مهمی که در بحران‌ها اغلب از دید مسئولان پنهان می‌ماند، میراث فرهنگی است. میراث فرهنگی فراتر از سنگ‌ها، بناها و اشیای تاریخی است؛ این میراث هویت، تاریخ و روح ملت‌ها را در خود جای داده است. وقتی آثار تاریخی آسیب ببینند یا تخریب شوند، در واقع بخش مهمی از حافظه جمعی و ریشه‌های فرهنگی یک ملت از بین می‌رود. این ضربه‌ای است که به سادگی جبران نمی‌شود و تبعات آن تا نسل‌ها ادامه دارد.

ایران به عنوان یکی از کشورهای پرگنجینه جهان، بیش از ۱۵ هزار بنا و بافت تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی و فهارس ذیربط و ۲۰ هزار اثر تپه و محوطه تاریخی (در مجموع ۳۵هزار اثر تاریخی فرهنگی ثبتی) و ۲۸ اثر جهانی ثبت شده در یونسکو دارد. علاوه بر این، پیشنهاد ثبت نزدیک به ۷۰ اثر جهانی به یونسکو نیز در دست اقدام است. این اعداد و آثار فقط آمار نیستند؛ نمادهای هویتی و فرهنگی ما هستند که نشان‌دهنده غنای تاریخی و تمدنی کشور ما به شمار می‌روند.

حفظ و حفاظت از این میراث در زمان بحران و پس از آن، نه یک کار صرفاً فرهنگی، بلکه یک وظیفه امنیتی و ژئوپلیتیکی است. تخریب هر یک از این آثار، علاوه بر از دست رفتن سرمایه تاریخی، می‌تواند پیامی سیاسی و روانی منفی به جامعه و جهان ارسال کند.

اینجاست که فناوری‌های مدرن وارد میدان می‌شوند. استفاده از تصاویر ماهواره‌ای، سنجش از دور (Remote Sensing) و فناوری‌های فضایی برای پایش و رصد لحظه‌ای وضعیت آثار تاریخی در مناطق حساس، ضروری و اجتناب‌ناپذیر است. این فناوری‌ها کمک می‌کنند که:

آسیب‌ها و تخریب‌ها سریع‌تر شناسایی و گزارش شوند،

اقدامات حفاظتی به موقع انجام شود،

مستندسازی دقیق برای استفاده در بازسازی و پیگیری حقوقی صورت گیرد،

و در نهایت، مدیریت بحران فرهنگی به شکل علمی، حرفه‌ای و مبتنی بر داده‌های واقعی انجام شود.


بدون بهره‌گیری از این فناوری‌ها، حفاظت از میراث در برابر خطرات طبیعی و انسانی دشوار و تا حد زیادی غیرممکن خواهد بود.

به زبان ساده، جنگ ممکن است اجتناب‌ناپذیر باشد اما آمادگی و برنامه‌ریزی ما در حفظ هویت و تاریخ ملی تعیین‌کننده است. میراث فرهنگی ما، نه تنها کالایی برای فروش یا نمایش نیست، بلکه بخشی از سرمایه‌های استراتژیک کشور است که می‌تواند در دوران پس از بحران، ستون فقرات قدرت نرم، هویت ملی و امید بازسازی باشد.

بنابراین، مدیران و تصمیم‌گیران کشور باید به صورت جدی و مستمر از فناوری‌های نوین فضایی و سنجش از دور بهره بگیرند تا این گنجینه‌های تاریخی را از خطرات حفظ کنند و زمینه بازسازی آن‌ها را سریع و موثر فراهم آورند. این رویکرد، هم پاسخی به واقعیت‌های تلخ جنگ و بحران است و هم سرمایه‌ای برای ساختن آینده‌ای پایدار و قدرتمند.

برزو خالدی کارشناس ثبت آثار تاریخی فرهنگی غیرمنقول

https://www.tgoop.com/reesjomhoormiras
Forwarded from میراث‌ باشی
🔺سفر ناگهانی وزیر به قزوین؛

‼️ رویافروشی شهرداری به قیمت مُثله کردن تاریخ !

🖋
#مریم_اطیابی

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ سیدرضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی سه شنبه ۱۰ تیرماه سفری ناگهانی و بی سر و صدا به قزوین داشته، سفری که در آن از دولتخانه، گراند هتل، مسجد مدرسه حیدریه و... هیچ بازدیدی نکرده اما ضمن بازدید از مسجد جامع و مسجد نبی به کاروانسرای سعدالسطنه رفته و از بخش در حال مرمتی بازدید کرده همچنین سفره‌خانه‌ای را هم افتتاح کرده است. پس از بازدید هم در نشست شورای اداری استان قزوین حضور پیدا کرده.

🔸در همین نشست مهدی صباغی شهردار  قزوین  پای خیابان انصاری شرقی و دولتخانه را وسط کشیده و گفته است:«خیابان شهید انصاری که دو سوم آن اجرا شده، نیازمند تکمیل است و بخش باقی‌مانده از انصاری شرقی تا سردر دولتخانه باید عملیاتی شود.
۷۸ درصد این طرح اجرا شده و املاک نیز تملک و تخریب شده‌اند،...اگر این خیابان باز شود، دسترسی به دولتخانه ممکن می‌شود و پارکینگ و زیرساخت رفاهی نیز قابل احداث خواهد بود...»


📍همین بازدید و سخنان حول آن ذکر چند نکته را در حوزه میراث‌فرهنگی ضروری می‌سازد:

1⃣ چندی پیش در خرداد ماه ستاد اجرایی فرمان امام بخشی از حمام بلاغی، متعلق به خودش را به مزایده سراسری گذاشت.ظاهرا چند دانگ این ملک مالک خصوصی  دارد و نیم دانگ سهم ستاد اجرایی است ( شاید اوقاف هم سهمی داشته باشد؟)

🔸طبق طرح «داسی شکلی» که از سوی شهرداری در کمیته فنی ۳ ارائه شد خیابان انصاری شرقی با یک هلال، مسجد مدرسه حیدریه و حمام بلاغی( دو اثر تاریخی ثبت ملی) را دور می‌زند.

🔸برخی حدس می‌زنند احتمال دارد شهرداری سهم ستاد را بخرد و سپس باقی سهم را از مالکان خصوصی خریداری کند تا اگر توانست حمام را از ثبت خارج کند و اگر نتوانست کاربری دهد. از سویی زمین‌های پشت حمام را هم که گُلخَن(آتشدان) و چاه‌های حمام در آن قرار دارد به اجرای طرح خیابان انصاری شرقی اختصاص دهد.


2⃣گفته می‌شود در همین ایام خرداد تا تیر موضوع جدیدی هم در جلسات مسوولان مطرح شده است. این که شهرداری مدعی شده مدیریت دولتخانه به او تعلق گیرد تا سبب رونق گردشگری شود. مشخص نیست شهرداری چه تصویری از دولتخانه دارد. دولتخانه کاروانسرای سعدالسلطنه نیست که مرمت و احیا و بهره‌برداری شود. در بهترین حالت باید آزادسازی، کاوش و سایت موزه شود و البته که طرح میدان دارالشفا هم خیال خام و پرهزینه‌ای است که هرگز امکان اجرا ندارد.

🔸بنابراین دولتخانه نه امکان ساخت و ساز دارد نه تبدیل شدن به پارک. یک محوطه کاملا تاریخی است که نیاز به مطالعه، کاوش به شرط ضرورت ، حفاظت و مرمت دارد نه چیزی کم نه زیاد.

شهرداری خیلی برای گردشگری قزوین نگران است خانه‌های تملک و تخریب شده محله بلاغی را احیا و تبدیل به اقامتگاه، بوتیک هتل، اماکن فرهنگی، کافه،گالری، مرکز فروش صنایع دستی  و اقلام فرهنگی، هنری  کند و جلوی تخریب خیابان سپه، نخستین خیابان ایران را بگیرد.

🛑لازم و ضروری بود که وزیر میراث فرهنگی به شهرداری گوشزد می‌کرد  ۷۸ درصد تخریب و تملک یک بافت تاریخی به بهانه خیابان‌کشی و علی رغم مخالفت شورای عالی معماری افتخار کردن ندارد آن هم محوطه‌ای که از دوره سلجوقی تا کنون آثار تاریخی زیادی در دل خاک نهان دارد. وزیر باید  قاطعانه اعلام می‌کرد که تملک مغازه‌های ابتدای خیابان سپه ( گاراژ) نباید بازیچه‌ای برای آغاز تخریب تاریخی‌ترین  و نخستین خیابان کشور باشد و شهرداری اگر دغدغه دولتخانه را دارد به بهانه خیابان‌کشی، پارکینگ و امکانات رفاهی نباید ارتباط خیابان سپه و آثاری که در دل آن نهفته است همچنین محله بلاغی را  با دولتخانه صفوی قطع کند.


‼️اگر دولتخانه سر تاریخ قزوین است محله بلاغی و خیابان سپه بدن این تاریخ هستند و نباید به بهانه خیابان‌کشی مُثله شوند.

3⃣ شهرداری قزوین در حالی در نشستی که وزیر میراث فرهنگی حضور داشته در خصوص خیابان انصاری شرقی سخن گفته که عملا وزارت میراث فرهنگی متولی تصمیم‌گیری در این خصوص نیست و اصل ماجرا تایید یا عدم تایید شورای عالی معماری و شهرسازی است. در واقع شهرداری قزوین و میراث فرهنگی در جلسه کمیته فنی ۳ که پیش از عید برگزار شد نظرات خود را اعلام کردند و البته که به جز شهرداری قزوین باقی اعضای کمیته رسما مخالفت خود را با احداث این خیابان اعلام کردند.

‼️بنابراین تصمیم نهایی در جلسه آتی شورای عالی که چند صباح دیگر برگزار می‌شود مشخص خواهد شد.

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi
دیوار دفاعی سمنان در آستانه تخریب و فراموشی

یک تاریخ‌دان و پژوهشگر با هشدار درباره وضعیت بقایای دیوار دفاعی تاریخی شهر سمنان، گفت: سه بخش باقی‌مانده از این حصار که به دوره نادرشاه تعلق دارند، ارزش ثبت ملی دارند، اما هنوز هیچ‌گونه اقدام رسمی برای ثبت آنها صورت نگرفته است. بخش‌هایی از این دیوار در معرض تخریب کامل قرار دارند.

isna.ir/xdTHzT

https://www.tgoop.com/reesjomhoormiras
#میراث_بان

پیام رئیس انجمن تاریخ و میراث ایرانیان در شبکه اکس در خصوص نمایشگاه شکوه ایران باستان در چین و اشیای خارج شده

⁉️ آقای وزیر ؛ فارغ از جنگ ، سؤالی بسیار مهم درباره نمایشگاه شکوه ایران باستان که توسط آقایان ضرغامی و دارابی در چین برگزار شد و آن این‌که آیا سرمایه های بی نظیر به کشور برگشته اند ؟! مدتی است هیچ خبری از آنها وجود ندارد ! با توجه به شرایط کشور و خصلت چینی ها ، تکلیف چیست ؟!

┏━━🌝━━┓
⠀  @foalborz
┗━━🌝━━┛

https://x.com/SahafiSiyamak/status/1941890526325649892?t=Tb4cI5n-ZWRxitdZg5Kmlw&s=35
2025/07/07 04:25:08
Back to Top
HTML Embed Code: