Telegram Web
تهیه نخستین منشور اخلاق حرفه‌ای مطالعات مردم‌شناسی-انسان‌شناسی ایران در پژوهشکده مردم‌شناسی
علیرضا حسن‌زاده رییس پژوهشکده مردم‌شناسی از تهیه نخستین منشور اخلاق حرفه‌ای مطالعات مردم‌شناسی-انسان‌شناسی در ایران با همکاری اساتید و پژوهشگران کشور در این پژوهشکده خبر داد.


به گزارش روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، علیرضا حسن‌زاده عضو هیأت علمی پژوهشگاه تصریح‌کرد: با وجود آنکه 88 سال از موسسه‌ای شدن رشته مردم‌شناسی در ایران می‌گذرد و از سال 1315 این حوزه از علوم میراثی، هویتی و اجتماعی بعدی نهادی در ایران گرفت، هیچ منشور اخلاقی حرفه‌ای در ایران در زمینه مطالعات مردم‌شناسی-انسان‌شناسی وجود نداشت. برای رفع این کاستی، پژوهشکده مردم‌شناسی با همکاری 25 نفر از اساتید و پژوهشگران برجسته کشور نخستین منشور اخلاق حرفه‌ای را در حوزه مطالعات این رشته آماده کرده است.

او گفت: در مقدمه این منشور اخلاق حرفه‌ای آمده است: مردم‌شناسی- انسان‌شناسی شاخه‌ای از علوم انسانی و اجتماعی است که با رویکردهای میان‌رشته‌ای به مطالعه فرهنگ می‌پردازد و سعی دارد تا با شناخت ژرف گروه‌های انسانی، به تولید اطلاعات دقیقِ کاربردی، بنیادی یا توسعه‌ای بپردازد. مردم‌شناسی-انسان‌شناسی ایران با تاکید بر پیشینه غیراستعماری این رشته در دوره ماقبل معاصر که در آثار ارزشمند و گران‌سنگ ابوریحان بیرونی مردم‌شناس- انسان‌شناسِ نخست تجلی یافته است، بر جایگاه این شاخه از علوم انسانی و اجتماعی در مسیر تقویت کرامتِ انسان ایرانی و سعادت او تاکید می‌کند.‌ با تمرکز بر پیشینه غیراستعماری مذکور، مردم‌شناسی- انسان‌شناسی ایرانی در طول حیات خویش، به ساحتی ابزاری تنزل نیافته و کوشیده است تا با شناخت فرهنگ به پیشرفت متعادل، همه‌جانبه و پایدار ایران و انسانِ ایرانی یاری رساند.

حسن‌زاده اظهارکرد: هدف از این منشور اخلاقی کمک به مردم‌شناسان-انسان‌شناسان برای حفظ جایگاه اخلاقی پژوهش خود در شرایط پیچیده، سخت و چالش‌برانگیز (پارادوکسیکال) است. بر مبنای رویکرد و رهیافت مذکور، پژوهشکده مردم‌شناسی به‌همراه گروهی از اندیشمندان و مردم‌شناسان-انسان‌شناسان کشور، منشور اخلاقی مطالعات مردم‌شناسی-انسان‌شناسی در ایران را به شرح زیر اعلام می‌دارند. این منشور، چارچوب فعالیت‌های محققان این شاخه از علوم انسانی-اجتماعی را به شرحی تعریف خواهد کرد که فعالیت پژوهشی آنان در چارچوب اخلاق پژوهش قرار گیرد.

اعضا و شورای هم‌اندیشی این منشور اصغر ایزدی جیران (عضو هیأت علمی دانشگاه تبریز)، محمد حسین باجلان فرخی (عضو پیشین مرکز مردم‌شناسی-اسطوره‌شناس)، پرویز فیضی (عضو شورای پژوهشی پژوهشکده مردم‌شناسی)، پوپک عظیم‌پور(عضو هیأت علمی دانشگاه تهران)، جبار رحمانی (عضو هیأت علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم)، زهرا زارع (عضو هیأت علمی پژوهشکده مردم‌شناسی)، ژیلا مشیری (عضو شورای پژوهشی پژوهشکده مردم‌شناسی)، سمیه کریمی (عضو هیأت علمی پژوهشکده علوم اجتماعی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)، سید قاسم حسنی (عضو هیأت علمی گروه مردم‌شناسی دانشگاه مازندران)، سید حسن موسوی چلک (رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران)، علیرضا حسن‌زاده (عضو هیأت علمی پژوهشکده مردم‌شناسی)، فریده مجیدی (عضو هیأت علمی پژوهشکده مردم‌شناسی)، مریم پهلوان شریف (عضو شورای پژوهشی پژوهشکده مردم‌شناسی)، مریم کیان (عضو هیأت علمی پژوهشکده مردم‌شناسی)، منصور مرادی (عضو هیأت علمی پژوهشکده مردم‌شناسی)، نگار داوری اردکانی (عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی)، حامد وحدتی‌نسب (عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس)، عباس قنبری عدیوی (محقق فرهنگ عامه و مدرس دانشگاه)، حسن ‌نقاشی (فیلمساز سینمای مردم‌شناسی-انسان‌شناسی)، مهرداد ملکزاده (عضو هیأت علمی پژوهشکده باستان‌شناسی)، محمدرضا مهراندیش (فیلمساز)، فاطمه عظیمی فرد (زبان‌شناس)، روح‌الله نصرتی (عضو هیأت علمی دانشگاه تهران)، حسین میرزایی (عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی)، مریم نعمت‌طاوسی (عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری)، بابک صدیقی (عکاس مردم‌شناسی-انسان‌شناسی) هستند.
https://richt.ir/web/richt/-/10004
نمایش فیلم مستند « تار و پود رنج » در باغ نگارستان و پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری
فیلم مستند « تار و پود رنج » به کارگردانی و تهیه کنندگی فرید رهنما کارشناس هنری گروه پژوهشی هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری در باغ نگارستان و پژوهشگاه به نمایش در می‌آید.


به گزارش روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، این مستند که در زمستان ۱۴۰۲ در شهر سنندج و روستای پیرخضران از توابع مریوان توسط حمیدرضا زینالی فیلمبرداری و تدوین شده در دو اکران مختلف در باغ نگارستان و پژوهشگاه به نمایش در خواهد آمد.

این فیلم درباره زنده یاد « ثریا پیر خضرانیان » هنرمند خود آموخته کُرد است که در زندگی رنج‌ها و دردهای فراوانی را تحمل و تجربه کرده و برای رهایی از این رنج و دردها به هنر پناه برده بود و بیشتر آثار او شکل پریمیتیو و روایتگر دارند و با مواد بسیار ساده و پیش پا افتاده تولید شده‌اند.

تماشای فیلم مستند « تار و پود رنج » جمعه ۹ آذر ماه، ساعت ۱۶ در محل باغ نگارستان به آدرس میدان بهارستان، خیابان دانشسرا، تالار روح الامینی برای عموم آزاد است و علاقمندان می‌توانند بصورت همزمان از دست‌بافته‌ها و نقاشی‌های زنده یاد ثریا پیرخضرانیان که به نمایش در خواهند آمد بازدید کنند. زمان اکران فیلم مستند « تار و پود رنج » در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، به زودی اعلام خواهد شد.
https://richt.ir/web/richt/-/10005
Forwarded from اتچ بات
🔸️"شب شاهنامه بایسنقری"

▫️هفتصد و نودمین شب از شب‌های بخارا به شاهنامۀ بایسنقری اختصاص یافته است. این نشست در ساعت پنج بعدازظهر چهارشنبه بیست و یکم آذرماه ۱۴۰۳ با سخنرانی آیدین آغداشلو، سیدمحمد بهشتی، مهدی حجتی، مصطفی ده‌پهلوان، محمد احمدی و علی دهباشی‌ در موزۀ ملی ایران برگزار می‌شود.
▫️رونمایی از مجموعۀ نفیس کارت‌پستال‌های شاهنامۀ بایسنقری (از گنجینۀ کتابخانۀ کاخ گلستان) که به همت پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری منتشر شده است، از دیگر بخش‌های این نشست خواهد بود.

▫️شاهنامۀ بایسنقری، نسخۀ کهن نگاره‌دار شاهنامۀ فردوسی از سدۀ نهم هجری است که از دید کتاب‌آرایی و ارزش‌های هنری از اهمیت فراوانی برخوردار است. این کتاب ارزشمند و نفیس، ۲۲ نگارگری به سبک هرات دارد و در سال ۸۳۳ قمری(۸۰۹ خورشیدی) به سفارش شاهزاده بایسنقرمیرزا (فرزند شاهرخ و نوۀ تیمور گورکانی) تهیه شده است. این اثر که در کتابخانۀ کاخ موزۀ گلستان نگهداری می‌شود، در سال ۱۳۸۶ در برنامۀ حافظۀ جهانی یونسکو به عنوان اثری از سوی ایران ثبت شد. نسخۀ کنونی شاهنامۀ بایسنقری را امیر نظام گروسی، به کتابخانۀ کاخ موزۀ گلستان هدیه کرده و این شاهنامه بیش از ۱۱۰ سال است که در کتابخانه نگهداری می‌شود. این نسخۀ با ارزش و نفیس در برخی از نمایشگاه‌های مهم جهانی نمایش داده شده است.

🗓تاریخ: روز چهارشنبه ۲۱ آذر
🕥ساعت: ۱۷ الی ۱۹
📌مکان: خیابان امام خمینی، ابتدای خیابان سی تیر، خیابان پروفسور رولن، سالن اجتماعات موزۀ باستان‌شناسی و هنر دورۀ اسلامی ایران، موزۀ ملی ایران
🔶️ احتراما، به اطلاع می‌رساند
نظر به تشدید آلودگی هوا، بخصوص فردا (چهارشنبه بیست و یکم آذرماه ۱۴۰۳) و تعطیلی رسمی محل برگزاری شب شاهنامه بایسنقری، نشست فردا لغو شده و به چهارشنبه بیست و هشتم آذرماه ۱۴۰۳ در همان سالن اجتماعات موزه ملی دوران اسلامی موکول می‌شود.

🔸️روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری
.
🔸️برنامه‌های هفته پژوهش در پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری اعلام شد / حضور پژوهشگاه در نمایشگاه‌ دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار

🔸️پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری همزمان با هفته پژوهش ۴۵ نشست تخصصی را در همکاری با مراکز آموزشی-پژوهشی و معاونت‌های وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی برگزار و در نمایشگاه‌دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار و پژوهشگاه شرکت خواهد کرد.

▫️در این راستا پژوهشکده ابنیه و بافت‌های تاریخی-فرهنگی، در همکاری با سایر مراکز آموزشی و پژوهشی نشست‌‌های « ره ساخته‌های راه ابریشم » با همکاری دانشگاه آزاد کرمان در دانشکده معماری و شهرسازی و مرمت، « مطالعه، حفاظت و مرمت قلعه ضحاک هشترود » با همکاری دانشگاه هنر اسلامی تبریز در اداره کل میراث‌فرهنگی آذربایجان شرقی- هشترود، « باغ‌های بیرجند » با همکاری دانشگاه شهید بهشتی در دانشکده معماری و شهرسازی و مرمت، « راهکارهای مدیریت سانحه در پایگاه‌های میراث جهانی» با همکاری دانشگاه هنر اسلامی تبریز، پایگاه میراث جهانی بازار تبریز و اداره کل استان آذربایجان شرقی در دانشگاه هنر اسلامی تبریز، «سیر تحولات کالبدی اجتماعی محله قملاق شهر قزوین- باغستان قزوین » با همکاری دانشگاه بین‌المللی امام خمینی قزوین در سالن اجتماعات مهندس بهشتی و « میراث کشاورزی » با همکاری دانشگاه علم و صنعت، پایگاه‌های ملی و بین‌المللی و جهاد کشاورزی در دانشکده معماری و شهرسازی  برگزار می‌کند.
▫️همچنین گروه پژوهشی گردشگری، نشست‌ « تبیین جامعه‌شناختی گردشگری دسترس‌پذیر »را با همکاری دانشکده توان­بخشی در دانشکده توان­بخشی، برگزار می‌کند.
▫️نشست‌های «نگاهی به آثار و دستاوردهای پژوهشی تازه در دوران ساسانی» با همکاری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، «پژوهش‌های باستان‌شناسی سد چپرآباد، شهرستان اشنویه» با همکاری آب‌منطقه‌ای آذربایجان غربی در پژوهشگاه، «بررسی آثار میراث در خطر با رویکرد سنجش از دور» با همکاری دانشگاه شهید بهشتی در دانشگاه شهید بهشتی برگزار می‌شود.
▫️پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی-فرهنگی نیز در این راستا نشست « معرفی فناوری پلاسما و پتانسیل‌های آن در حفاظت از میراث‌فرهنگی» با همکاری پژوهشکده لیزر و پلاسما دانشگاه شهید بهششتی در پژوهشگاه را برگزار می‌کند.
▫️همچنین نشست‌های « منسوجات» با همکاری دانشگاه هنر و معماری پارس در دانشگاه هنر و معماری پارس و «آینده پژوهی هنرهای سنتی ایران» با همکاری دانشگاه سوره در دانشگاه سوره توسط گروه پژوهشی هنرهای سنتی برپا می‌شود.
▫️پژوهشکده مردم‌شناسی نیز نشست‌های « مطالعات پژوهشکده مردم‌شناسی در سال پژوهشی ۱۴۰۲ -۱۴۰۳ را  در خانه اندیشمندان علوم انسانی، « منظر فرهنگی دریای کاسپین و جنگل هیرکانی» را با همکاری دانشگاه مازندران در این دانشگاه و « نقد و بررسی نمایش فیلم مستند سوری –نقد و بررسی فیلم آنجا که باد می‌وزد» را با همکاری انجمن زنان فیلم‌ساز سینمای ایران در موزه سینما برگزار می‌کند.
▫️نشست «میراث طبیعی در خطر ایران » نیز با همکاری دانشگاه تهران در دانشکده جغرافیا توسط گروه پژوهشی میراث طبیعی برپا خواهد شد.
▫️در ادامه نشست‌های تخصصی پژوهشگاه در هفته پژوهش نشست‌های « تبادل تجربیات پژوهشی، گفتگوی پژوهشگاه و میراث فرهنگی»، «عوامل سازنده در تدوین دستورالعمل‌های حفاظت از آثار موزه‌ای»، « باستان‌شناسی شهری »، « کورنگون کهن­‌ترین نگاره‌کند عیلامی(گزارش فعالیت‌های حفاظتی، استحکام‌بخشی و مرمتی و درنگی بر اهمیت و جایگاه نگاره­‌کند کورانگون در فرهنگ و تمدن عیلامی)»، « میراث ناملموس»، «سکه‌های ایران باستان» ، «گزیده مطالعات مردم‌شناسی در حوزه کاروانسراها»، «سرمایه گذاری سبز و گردشگری پایدار»، «دیپلماسی گردشگری و توسعه صلح»، «میراث آب در خطر تهران( چشمه‌علی ری)»، « نظام‌های مدیریتی و شیوه بهره‌برداری از منابع آب در گذشته و اکنون ری» و «اشتراکات و افتراقات صنایع دستی و هنرهای سنتی » در همکاری با معاونت‌هی وزارت برگزار می‌شود.
▫️نشست‌های « میراث در خطر ایران (۲) گزارشی از تازه‌ترین پژوهش‌های میدانی باستان‌شناسی در سه محوطه در خطر غارت)»، «مبارزه با تخریب آثار تاریخی ایران ( کمیته مبارزه با تخریب آثار تاریخی و فرهنگی ایران)»، «از سرگیری پژوهش‌های باستان‌شناسی و حفاظتی در ری»، «از سرگیری پژوهش‌های باستان‌شناسی در جیرفت » ، « باستان‌شناسی مرکز فلات ایران»، «تغییرات اقلیمی و مخاطرات محیطی در میراث‌فرهنگی»، «میراث‌فرهنگی ایران، گذشته،حال و آینده » نیز در محل پژوهشگاه برگزار می‌شوند.
▫️همچنین نشست‌های«غار قلعه کرد قزوین »،«ملاط‌های سنتی»، «کتیبه‌های در خطر دوران اسلامی»، «میراث آّب در خطر » و «کاربرد تکنیک و نقوش در آفرینش‌های هنری » همزمان با هفته پژوهش در نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار برقرار است.
به نام خدا
با سلام و احترام به خانواده گرانقدر پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری
همان‌ طور که می‌دانید، هفته پژوهش و فناوری فرصتی استثنایی و مهم برای نشان دادن دستاوردهای علمی و پژوهشی ما و همچنین آشنایی با فعالیت‌های سایر دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی است. نمایشگاه دستاوردهای علمی پژوهشی و فن بازار، محلی مناسب برای تبادل نظر، تعامل و هم‌افزایی در عرصه‌های علمی است. در این نمایشگاه، شما می‌توانید با آخرین فناوری‌ها، روش‌ها و یافته‌های علمی آشنا شوید و تجربیات ارزشمندی را از سایر پژوهشگران و اساتید به دست آورید.
حضور فعال شما در این نمایشگاه نه‌تنها به ارتقاء سطح علمی و پژوهشی پژوهشگاه کمک می‌کند، بلکه بستری مناسب برای شبکه‌سازی و ایجاد همکاری‌های بین‌رشته‌ای نیز فراهم می‌سازد. این تعاملات می‌تواند به توسعه پروژه‌های مشترک و افزایش اعتبار پژوهشگاه کمک شایانی نماید. از این رو، بازدید از غرفه‌های سایر دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی حائز اهمیت ویژه‌ای است. این بازدیدها به ما این امکان را می‌دهد که از تجربیات و دستاوردهای دیگران بهره‌برداری کنیم و ایده‌های نوین را برای پژوهش‌های خود اتخاذ کنیم.
علاوه بر این، برگزاری نشست‌های علمی- تخصصی مشترک با سایر دانشگاه‌ها می‌تواند به شکل‌گیری همکاری‌های علمی پایدار و مؤثر منجر شود. این نشست‌ها فرصتی را فراهم می‌آورد تا با تبادل نظر و ارائه دیدگاه‌های مختلف، به عمق مسائل پژوهشی پرداخته و راهکارهای مناسبی برای چالش‌های موجود بیابیم.
از شما دعوت می‌شود که با حضور پررنگ و فعال خود در این نمایشگاه، همگام با شناخت به روز ترین پژوهش‌ها و و آشنایی با فناورهای‌های نوین، به ترویج علم و دانش در حوزه میراث فرهنگی نیز بپردازید و همگان را از دستاوردهای خویش آگاه سازید. با همت و تلاش شما، می‌توانیم دستاوردهای یک سال پژوهشی خود را به نمایش بگذاریم و در راستای ارتقاء جایگاه پژوهشگاه قدمی مؤثر برداریم.

به امید دیدار و همکاری‌های سازنده در این رویداد مهم.

مصطفی ده پهلوان
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری

#دعوت‌نامه_نمایشگاه_هفته_پژوهش
#مصطفی_ده‌پهلوان
#پژوهشگاه_میراث_فرهنگی_و_گردشگری
.
🔸️به مناسبت *هفته پژوهش و فناوري* ، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار می‌کند:

🔸️نشست علمی و تخصصی:
"از سرگیری پژوهش‌های باستان‌شناسی و حفاظتی در دشت ری"
(همراه با نقد بی‌توجهی به میراث پایتخت)

🎤 سخنرانان:
🔹 حمیدرضا ولی‌پور
🔹 عبدالرضا گلپایگانی
🔹 قدیر افروند

🕰️ یکشنبه ۲۵ آذرماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۰ تا ۱۲
🏛️ تهران خیابان امام خمینی، پلاک ۹، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، تالار همایش.های خلیج‌فارس

🔹 "شرکت برای همگان آزاد است".

🖥️ پخش برخط از تلويزيون اینترنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به🔗 نشانی: http://tv.richt.ir

# پژوهشگاه_میراث_فرهنگی_و_گردشگری
#هفته_پژوهش
#پژوهش‌های_باستان‌شناسی_و حفاظتی_دردشت_ری
#تپه_میل
#دژ_رشکان
#پایتخت_رگا_ری_تهران
به مناسبت *هفته پژوهش و فناوري* (با آیین گشایش نمایشگاه و حضور وزیر محترم جناب آقای دکتر صالحی امیری)، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار می‌کند:

نشست علمی - تخصصی:
*"از سرگیری پژوهش‌های باستان‌شناسی در جیرفت"*
(همراه با قدرشناسی از همکاران موثر در پژوهش‌های باستان‌شناسی جیرفت)

🎤 *سخنرانان:
🔹 سید منصور سیدسجادی
🔹 حمیده چوبک
🔹 نادر علیداد سلیمانی
🔹 سعید شاهرخی
🔹 قادر شیروانی

🕰️ دوشنبه ۲۶ آذرماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۰ تا ۱۲
🏛️ تهران، خیابان امام خمینی، پلاک ۹، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، تالار همایش‌های خلیج‌فارس

🔹 "شرکت برای همگان آزاد است".

🖥️ پخش برخط از تلويزيون اینترنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به نشانی: *http://tv.richt.ir*

# پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری
# پژوهشکده باستان‌شناسی
# اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان
# پايگاه ملی میراث فرهنگی جیرفت
# پژوهش‌های باستان‌شناسی و حفاظتی در جیرفت
# محوطه کنارصندل شمالی و جنوبی، گورستان محطوط‌آباد
# شهر دقیانوس(جیرفت کهن)
# تمدن جیرفت، هلیل‌رود یا جازموریان
به مناسبت *هفته پژوهش و فناوري*، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار می‌کند:

🔹 نشست علمی و تخصصی:
*"کاوش در غاز زِل هستیجان - استان مرکزی"*
(گزارش‌های ویژه از یک مرکز اسناد و بایگانی پهلوی به تاراج رفته از دوره ساسانی و آغاز اسلامی)

🎤 *سخنرانان:*
🔹 محمدرضا نعمتی
🔹 نیما آصفی
🔹 محمود مرادي نراقی

🕰️ دوشنبه ۲۶ آذرماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۴
🏛️ تهران، خیابان امام خمینی، خیابان ۳۰ تیر، خیابان رولن، موزه ملی ایران، تالار ایران باستان

🔹 "شرکت برای همگان آزاد است".

🖥️ پخش برخط از تلويزيون اینترنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به نشانی: *http://tv.richt.ir*

# پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری
پژوهشکده باستان‌شناسی
# پژوهش‌های باستان‌شناسی، زبان‌شناسی و حفاطتی در غاز زِل - هستیجان
# مرکز اسناد و بایگانی پهلوی دوره ساسانی و آغاز اسلامی
# اسنادی از دو قرن سکوت و بیخبری
🔸️"شب شاهنامه بایسنقری"
▫️هفتصد و نودمین شب از شب‌های بخارا به شاهنامۀ بایسنقری اختصاص یافته است. این نشست در ساعت پنج بعدازظهر چهارشنبه بیست و یکم آذرماه ۱۴۰۳ با سخنرانی آیدین آغداشلو، سیدمحمد بهشتی، محمدابراهیم زارعی، مصطفی ده‌پهلوان، محمد احمدی و علی دهباشی‌ در موزۀ ملی ایران برگزار می‌شود.
▫️رونمایی از مجموعۀ نفیس کارت‌پستال‌های شاهنامۀ بایسنقری (از گنجینۀ کتابخانۀ کاخ گلستان) که به همت پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری منتشر شده است، از دیگر بخش‌های این نشست خواهد بود.

🗓تاریخ: روز چهارشنبه ۲۸ آذر
🕥ساعت: ۱۷ الی ۱۹
📌مکان: خیابان امام خمینی، ابتدای خیابان سی تیر، خیابان پروفسور رولن، سالن اجتماعات موزۀ باستان‌شناسی و هنر دورۀ اسلامی ایران، موزۀ ملی ایران
✒️پیام دکتر محمد ابراهیم زارعی، ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به مناسبت جشن یلدا

🔸یلدا آیینه امید و پایداری در تاریخ کهن ملتی است که همواره پنجه در پنجه حوادث سخت، ایمان خود به روشنی و حقیقت  را در برابر تاریکی و ظلمت ناامیدی و حرمان از دست نداده است. ایرانیان طی قرن‌های متمادی همواره با برافروختن چراغ خرد و ایمان تاریکی‌های جهل و جنگ را از جهان زدوده و آیینه‌ای در انعکاس روشنی صلح، دانش، دوستی و مهربانی و مهر بوده‌اند. خورشید و زایش روشن آن در جشن یلدا استعاره‌ای از این امید و ایمان در آیین‌های ریشه‌دار و کهن ایرانی است. هم‌زیستی با طبیعت و درک منطق زیست محیطی جهان در عبور فصل‌ها با برپایی آیین‌هایی چون نوروز، یلدا، تیرگان، سده و غیره در دانش فرهنگی و تجربه‌های تمدنی ایرانیان آشکار است. به واقع آموزه‌های فرهنگی و تمدنی ایرانیان حکایت از احترام به طبیعت و ستایش صورت‌های زیبای خلق و آفرینش الهی دارد. یلدا خود چون نوروز حکایت نوزایی اخلاقی و ادارکی ایرانیان را در هر سال از عمر آدمی بر زمین رقم می‌زند و  یکی از صور اصلی فرهنگ شادمانی در ایران است.
احترام و نزدیکی اعضای خانواده به هم و کنار هم نشاندن نسل‌های مختلف در کنار خواندن قصه‌های قدیمی، تداوم فرهنگ کهن را تا به امروز ترسیم کرده است.
یلدا این جشن و آیین فرخنده و باستانی امید و شادمانی را به همه ایرانیان، علی‌الخصوص همکاران حوزه میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شادباش گفته و شادی و سلامت هموطنان عزیزمان را از درگاه خداوند مهربان آرزو می‌نمایم.

محمد ابراهیم زارعی
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری
2024/12/21 00:46:53
Back to Top
HTML Embed Code: