Telegram Web
کانون نجوم دانشگاه شهید بهشتی برگزار می‌کند:

دوره‌ی آنلاین «از زمین تا حیات فرازمینی ها»

👨🏻‍🏫 مدرس دوره:
محمد مهدی موسوی
- کارشناس ارشد کیهان شناسی
- روایتگر نجوم
- منجم

📖سرفصل‌های دوره:
- آشنایی با زمین، سیارات و منظومهٔ شمسی.
- نحوه شکل گیری منظومهٔ شمسی.
- برسی امکان وجود حیات فرازمینی و ارتباط با موجودات فرازمینی.
- ردپا های زیستی و فناورانه در سیارات فراخورشیدی.
- ابزارهای رصدی و تلسکوپ

🔢تعداد جلسات: ۸ جلسه آنلاین

زمان برگزاری: یکشنبه و سه شنبه ها ساعت ۱۹:۳۰ الی ۲۱

🗓️زمان شروع دوره: از ۲۹ آبان ماه

💰هزینه‌ی ثبت‌نام: ۳۰۰ هزار تومان.
       «باتخفیف ویژه: ۱۵۰ هزارتومان»

📄به همراه اعطای گواهی

🔴توجه: این دوره برای علاقه‌مندان نجوم مناسب بوده، پیش‌نیازی نداشته و ندارد.

🛑جهت کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام
به ایدی تلگرام @Mahdikhsravi
یا با شماره 09367800611 تماس حاصل فرمایید.
نقاط لاگرانژی به افتخار ستاره شناس و ریاضیدان  ایتالیایی که اولین بار اونها رو مطرح کرد نامگذاری شدند ، این نقاط مکان هایی در منظور شمسی هستند که در آنها کشش گرانشی سیاره و خورشید و نیروی گریز از مرکز سیاره ترکیب شدند و تعادل ایجاد کردن و به همین علت ماندن اجرام در مدارشان در این نقاط انرژی کمی نیاز دارد ،از آنجایی که در این مکان ها نیروها در تعادل هستند اجرامی که در فضا به این نقاط فرستاده می‌شوند یا تمایل دارند به طور طبیعی در آنجا بمانند و با با کمترین مقدار انرژی در آنجا نگه داشته می‌شوند. پنج نقطه لاگرانژی از لحاظ انرژی پایدار هستند و اگر چیزی را در این پنج نقطه قرار دهیم نیرو ها به طوری همدیگر را خنثی می‌کنند که جسم سوم در این نقاط باقی می ماند. 

به زبان ساده اگر دو جسم بزرگ در فضا را در نظر بگیریم مانند زمین و خورشید تعاملی بین امواج گرانشی این دو در جریان است، در نقاط لاگرانژی تعامل بین امواج گرانشی خورشید و زمین تقریبا به صفر می‌رسد و این امواج در این نقاط همدیگر را خنثی میکنند، این نقاط بهترین مکان برای قرارگیری ماهواره است تا بدون اینکه تحت تاثیر امواج قراربگیرد ماموریت خود را انجام دهد. ناسا از این نقاط برای ارسال ماموریت های خود مانند تلسکوپ جیمز وب استفاده می‌کند این تلسکوپ به دلیل قرارگیری در نقطه لاگرانژی ۲ زمین و خورشید هنگام گردش به دور خورشید با زمین در یک خط قرار گرفته و با استفاده از سوختی ناچیز مدار خود را حفظ میکند .
بنابراین نقاط لاگرانژی مکان هایی در منظومه شمسی هستند که اجرام می‌توانند با همان سرعتی که یک سیاره به دور خورشید می‌گردد به دور خورشید بگردند به طوری که نسبت به هردوی آنها در مکانی ثابت باقی بمانند .

🖊سیده فاطمه موسوی

@sbu_astronomy🪐
بزرگترین آتشفشان منظومهٔ شمسی کوه اُلمپوس (Olympus Mons) در سیارهٔ مریخ است. این کوه سه برابر بلندتر از اورست (۲۷ کیلومتر) و قطر قاعده‌اش بیش از ۶۰۰ کیلومتر می‌باشد؛ دهانهٔ این آتشفشان قدیمی (Caldra) -جایی که قبلا از آن فوران‌های اصلی انجام می‌شده- ۳ کیلومتر عمق و ۲۵ کیلومتر عرض دارد.
رویدادهای زمین‌شناسی ثبت‌شده در سنگ‌های این منطقه ۴ میلیارد سال از تاریخ مریخ را در بر می‌گیرند. برخی از جریان‌های گدازه در کوه اُلمپوس یا مجاور آن، باتوجه به تصاویر موجود، فاقد دهانه‌های برخوردی هستند؛ به این معنا که فعالیت‌های آتشفشانی در چند میلیون سال اخیر رخ داده‌است. بنابراین نباید زیاد تعجب کنیم اگر این آتشفشان در آینده فعالیت خود را از سر بگیرد.
 
منبع۱
منبع۲
منبع۳

اعتبار تصویر: NASA/JPL-Caltech/USGS

🖊فاطمه هاشمی نسب

@sbu_astronomy🪐
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
در ساعت ۱:۳۰ بامداد به وقت ایران، راکت فضایی #استارشیپ در ششمین آزمایش پرتاب خود با موفقیت از تاسیسات اسپیس ایکس پرتاب شد.
هر ۳۳ موتور با موفقیت کار کردند و مرحله جدایش گرم به‌خوبی انجام شد.
همچنین بوستر سوپر هوی با موفقیت موتورهای خود را روشن کرد و در یک برنامه از پیش تعیین شده در دریا فرود آمد.

فضاپیمای استارشیپ در یک مسیر از پیش تعیین شده وارد مدار زمین شد.


@sbu_astronomy🪐
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
لحظه فرود بوستر شماره ۱۳ سوپر هوی در آب‌های خلیج مکزیک .

@sbu_astronomy🪐
📡هولوگرافی در جهان و ماتریکس

به بررسی این ایده می‌پردازد که جهان و واقعیت ممکن است ساختاری مشابه یک هولوگرام یا ماتریکس داشته باشند .



1. هولوگرافی در فیزیک و جهان


💡نظریه جهان هولوگرافیک

این نظریه که توسط فیزیکدانانی مانند جرارد توفت و لئونارد ساسکیند مطرح شده، بیان می‌کند که :

جهان سه‌بعدی ما ممکن است یک بازتاب یا فرافکنی دوبعدی باشد که روی یک سطح کیهانی دوردست (مانند افق رویداد سیاهچاله) ثبت شده است .

اطلاعات کل جهان ممکن است در یک سطح دوبعدی ذخیره شود ، مشابه هولوگرام‌هایی که اطلاعات سه‌بعدی را روی یک سطح دوبعدی ثبت می‌کنند.

شواهد نظری :

🌪سیاهچاله‌ها :

طبق محاسبات استیون هاوکینگ ، اطلاعات در سیاهچاله‌ها روی افق رویداد آن‌ها ثبت می‌شود ، نه در حجم داخلی . این دیدگاه با ایده جهان هولوگرافیک همخوانی دارد .

تئوری ریسمان و ابعاد اضافی :

در برخی نسخه‌های این تئوری، جهان ما فرافکنی یک واقعیت با ابعاد بالاتر است.



---

2. آیا ما در شبیه‌سازی زندگی می‌کنیم؟

🛰فرضیه شبیه‌سازی

این ایده که توسط فیلسوف سوئدی نیک باستروم پیشنهاد شد ، بیان می‌کند که :

اگر تمدن‌های پیشرفته قادر به ساخت شبیه‌سازی‌هایی بسیار دقیق از واقعیت باشند ، احتمال اینکه ما خودمان در یک شبیه‌سازی زندگی کنیم بسیار زیاد است.


🪐ارتباط ماتریکس با هولوگرافی:

اگر جهان ما مانند ماتریکس یک شبیه‌سازی کامپیوتری باشد، اطلاعات پایه‌ای آن می‌تواند در یک فضای "دوبعدی" یا غیرمادی ذخیره شده و به شکل واقعیت سه‌بعدی به ما ارائه شود.

این دیدگاه با هولوگرافی تطابق دارد، زیرا هر دو به ایده ثبت اطلاعات در یک فضای پایین‌تر و ارائه آن در سطح بالاتر اشاره می‌کنند.




3. ارتباط علمی و فلسفی میان هولوگرافی و ماتریکس


⚡️واقعیت مجازی و ماتریکس :

همان‌طور که در فیلم ماتریکس نشان داده شده، واقعیت می‌تواند به‌طور کامل ساختگی و حاصل برنامه‌ریزی باشد.

🛸جهان به‌عنوان داده‌ها :

برخی دانشمندان معتقدند که جهان در اصل از اطلاعات تشکیل شده است (دیدگاه فیزیک دیجیتال). در این صورت، ما می‌توانیم جهان را یک "هولوگرام اطلاعاتی" بدانیم.

تجربه انسانی و واقعیت: در هر دو حالت (هولوگرافی یا ماتریکس)، آنچه تجربه می‌کنیم ممکن است کاملاً از "واقعیت اصلی" متفاوت باشد.




📝جمع‌بندی: واقعیت چیست؟

هولوگرافی و ماتریکس هر دو به چالش‌های بنیادی درباره ماهیت واقعیت اشاره دارند :

اگر جهان یک هولوگرام باشد، تمام اطلاعات در یک سطح پایه دوبعدی ذخیره شده و ما آن را سه‌بعدی تجربه می‌کنیم.

اگر جهان یک ماتریکس باشد، آنچه تجربه می‌کنیم ممکن است یک شبیه‌سازی باشد، با قوانینی که توسط یک برنامه‌نویس یا سیستم هوشمند تعریف شده است.


هرچند که شواهد قاطعی برای هیچ‌کدام وجود ندارد، این ایده‌ها در فیزیک نظری، فلسفه، و حتی فرهنگ عامه توجه بسیاری را به خود جلب کرده‌اند.

🖊بهاره آروین

@sbu_astronomy🪐
#پروژه_های_آینده_ناسا
🔅 قسمت اول

⚜️ داوینچی | DAVINCI

🔘 کاوشگر داوینچی که در انگلیسی مخفف عبارت "Deep atmospheric Venus Investigation of Noble Gases, Chemistry and Imaging" یا "کاوش عمیق جو زهره برای گازهای نجیب، خواص شیمیایی و تصویربرداری" می‌باشد نخستین تلاش ناسا بعد از سال ۱۹۹۰ برای جمع‌آوری اطلاعات از سیاره خواهر زمین، زهره است. این کاوشگر قرار است به مدارگردِ دیگری به نام VERITAS ملحق شده و با استقرار در جو سیاره، به تحقیق و تصویربرداری از ناهید بپردازند و به این سوال که سطح خشن و ناملایم سیاره روزی مانند زمین قابل سکونت و دارای منابع آب مایع بوده پاسخ دهند. داوینچی زودتر از سال ۲۰۳۰ به فضا پرتاب نخواهد شد.

🖊آرمین طالب منوچهری

@sbu_astronomy🪐
📢 تصویر روز ناسا
🗓 سه‌شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳

عنوان: کهکشان سامبررو
عکس: وب و هابل

کهکشان زیبای سامبررو یکی از بزرگ‌ترین کهکشان‌ها در خوشه کهکشانی سنبله است. نوار تاریک گرد و غبار که بخش میانی کهکشان سامبررو را در نور مرئی پنهان می‌کند (تصویر پایین)، در واقع در نور مادون قرمز به شدت می‌درخشد (تصویر بالا). تصویر نشان داده شده درخشش مادون قرمز را در رنگ آبی کاذب نشان می‌دهد که به تازگی توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) ثبت شده و دیروز منتشر شده است، که در بالای یک تصویر آرشیوی گرفته شده توسط تلسکوپ فضایی هابل ناسا در نور مرئی قرار دارد. کهکشان سامبررو، که به نام M104 نیز شناخته می‌شود، حدود ۵۰,۰۰۰ سال نوری گسترده است و ۲۸ میلیون سال نوری دورتر قرار دارد. M104 را می‌توان با یک تلسکوپ کوچک در جهت صورت فلکی سنبله مشاهده کرد.

@sbu_astronomy🪐
#پروژه_های_آینده_ناسا
🔅 قسمت دوم

⚜️ سنجاقک | Dragonfly

🔘 شاید سنجاقک جاه‌طلبانه‌ترین ماموریت علمی ناسا باشد. یک روتورکرافت با ابعاد یک ماشین و مجهز به سوخت هسته‌ای که برای کاوش مناطق مختلف تیتان، قمر سیاره زحل طراحی شده است. جو آرام و جاذبه‌ی کم این قمر، به سنجاقک اجازه پرواز آزادانه جهت جمع‌آوری نمونه و مطالعه زمین‌شناسی سطح تیتان را می‌دهد. ماموریت دیگر این پروژه تشخیص میزان قابل سکونت بودن تیتان و جستجوی نشانه‌هایی از وجود حیات مبتنی بر آب یا هیدروکربن است. سنجاقک حوالی تیر یا مرداد سال 2028 به فضا پرتاب می‌شود.

🖊آرمین طالب منوچهری

@sbu_astronomy🪐
🌑"کشف جدید ناسا: سیاه‌چاله‌ای بزرگ‌تر از انتظار"


🔭 تلسکوپ جیمز وب ناسا، که در سال ۲۰۲۲ فعالیت خود را آغاز کرد، در تحقیقات جدید خود نشان داده که سیاه‌چاله‌های بسیار بزرگ در ابتدای کیهان وجود دارند، که قبل از زمانی که انسان‌ها انتظار داشتند، تشکیل می‌شوند.

☀️ یکی از این سیاه‌چاله‌ها به نام LID-568، در زمانی که کیهان حدود ۱۱ درصد سن کنونی خود داشت، شناسایی شده است. این سیاه‌چاله جرمی حدود ۱۰ میلیون برابر با خورشید دارد و بیشتر از ۲۵ برابر سیاه‌چاله  (Sagittarius A) در مرکز کهکشان راه شیری است.

🌠 تحقیقات نشان می‌دهند که LID-568 با جذب ماده به سرعتی بیشتر از حد محدود تئوریکی به نام حد ادینگتون، رشد می‌کند.

حد ادینگتون (Eddington limit) به میزان حداکثر نور (یا انرژی تابشی) که یک جسم مانند یک ستاره یا یک سیاه‌چاله می‌تواند تولید کند، بدون اینکه فشار تابشی ایجاد شده باعث شکست ساختار جرم آن شود، گفته می‌شود. این حد به نام اخترشناس آرتور ادینگتون نامگذاری شده است.

📡 سیاه‌چاله‌های اولیه می‌توانند از دو راه تشکیل شوند: یکی از طریق انفجار مرگبار اولین نسل ستاره‌ها و دیگری از طریق فروپاشی گرانشی در مراحل اولیه کیهان. این فرآیندها به تشکیل سیاه‌چاله‌های بزرگ در زمان کوتاهی پس از بیگ بنگ کمک می‌کنند.


🛰️ کشف LID-568 نشان می‌دهد که یکی از مراحل رشد سیاه‌چاله‌ها می‌تواند در یک مدت زمان کوتاه و سریع اتفاق بیفتد، که ممکن است نیاز به بازنگری در مدل‌های موجود از تشکیل و رشد سیاه‌چاله‌ها داشته باشد. این یافته‌ها به دانشمندان کمک می‌کند تا بهتر بفهمند که چگونه سیاه‌چاله‌های بسیار بزرگ در مراحل ابتدایی کیهان تشکیل و رشد یافته اند.

🖊سیده فاطمه موسوی

@sbu_astronomy🪐
📢 فراخوان دعوت به همکاری در نشریه آندرومدا

🛸 کانون نجوم دانشگاه شهیدبهشتی جهت انتشار نشریه آندرومدا، نشریه تخصصی در زمینه نجوم و ستاره‌شناسی، از علاقه‌مندان در زمینه‌های ذیل، دعوت به همکاری می‌نماید:

_نویسندگی
_گرافیک
_تولید محتوا
_ویراستاری

🫱🏼‍🫲🏻 جهت اعلام آمادگی، فرم علاقه‌مندی را از طریق لینک https://survey.porsline.ir/s/bzjjnQah
تکمیل بفرمایید.

@sbu_astronomy🪐
#پروژه_های_آینده_ناسا
🔅 قسمت سوم

⚜️ پانچ | PUNCH

🔘پانچ که کوتاه شده‌ی "Polarimeter to Unify the Corona and Heliosphere" یا "قطبش‌سنجی برای اتحاد تاج خورشید و هلیوسفر" مجموعه‌ای 4 ماهواره‌ی کوچک است که در مدار پایینی زمین مستقر شده و وظیفه رصد سه‌بعدی تاج خورشید، تصویربرداری، مطالعه بادهای خورشیدی و اثرات آن روی منظومه شمسی به خصوص زمین را عهده دارد.

🖊آرمین طالب منوچهری

@sbu_astronomy🪐
2024/12/18 00:58:27
Back to Top
HTML Embed Code: