Telegram Web
💢سالگرد مهسا امینی، کنفرانس خبری پزشکیان و واکنش کاربران توییتر: رشد عجیب ریتوییت‌ها!

🔹هشتگ‌های #مهسا_امینی و #پزشکیان دو ترند اصلی روزهای اخیر توییتر فارسی بوده است؛ داده‌های مربوط به این دو موضوع نشان می‌دهد که همزمان با سالگرد مرگ مهسا امینی، تعداد بازنشر توییت‌های مربوط به این موضوع رشد عجیبی داشته است.

🔸همان‌طور که در سمت راست نمودار فوق مشخص است، در شرایطی که در روز کنفرانس خبری پزشکیان، تعداد «توییت‌های» مربوط به او بیش از تعداد «توییت‌های» مربوط به سالگرد مرگ مهسا امینی است، اما باز هم تعداد ریتوییت و «بازنشرهای» مربوط به پزشکیان کمتر از تعداد «بازنشرهای» مربوط به این سالگرد است.

🔹بالا بودن نرخ بازنشرها و ریتوییت‌ها در شرایطی که تعداد توییت‌ها رشد چندانی نداشته است و حتی از موضوعات مشابه دیگر کمتر است، بیانگر نوعی فعالیت سازمان‌یافته و هماهنگ در توییتر در سالگرد مهسا امینی است. بنابراین در تحلیل داده‌های سالگرد اعتراضات، تعداد توییت‌ها ارزش تحلیلی بیشتری از تعداد ریتوییت‌ها دارد که این موضوع در نمودار دوم قابل مشاهده است.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis
💢واکنش‌های آنلاین به حادثه ریزش معدن ذغال‌سنگ در طبس: فعال‌شدن روزمره‌نویس‌های توییتر و حساسیت افکار عمومی

🔹به‌دنبال ریزش معدن ذغا‌سنگ در روز اول مهر ماه، کاربران شبکه‌های اجتماعی واکنش گسترده‌ای به این موضوع نشان دادند به‌نحوی که این موضوع، سفر مسعود پزشکیان به نیویورک را در آن روز کاملا تحت‌الشعاع قرار داد. در توییتر بیش از ۱۵ هزار توییت با ۱۵۰ هزار ریتوییت، ۱ میلیون ۱۶۶ هزار لایک و حدود ۲۰ میلیون بازدید منتشر شد؛ در تلگرام نیز ۴۰۴۱ پست با ۱۰۴ میلیون بازدید در رابطه با معدن طبس منتشر نشد که نشان می‌دهد این موضوع کاملا افکار عمومی را درگیر کرده؛ امری که با داده‌های گوگل ترندز و توییتر نیز همخوان است.

🔸شبکه بازنشرهای توییت‌های مربوط به این موضوع (تصویر زیر) نشان می‌دهد که کاربران روزمره‌نویس در این موضوع فعال شده‌اند؛ در این گراف ۲۱۳۸۵ کاربر حضور دارند. توییت‌های این کاربران (نظیر اکانت TakMesra یا فلات ایران) در کنار کاربران سیاسی‌نویس مانند اصلاح‌طلبان ( مانند الیاس حضرتی در قسمت پایین خوشه سبز رنگ) و تحول‌خواهان، بخش اعظم شبکه را شکل داده و حدود ۴۰ درصد از شبکه به آن اختصاص داشته است.

🔹پس از آن، کاربران برانداز با رویکرد سلطنت‌طلب، بیشترین بخش از شبکه را تشکیل داده‌اند و ۳۴ درصد از شبکه را شکل داده‌اند. کاربران انقلابی و ارزشی نیز ۲۱ درصد از شبکه را تشکیل داده‌اند و طرفداران سازمان مجاهدین خلق نیز تنها ۵ درصد از شبکه را شکل داده‌اند.

🔸این داده‌ها نشان می‌دهد که در شرایطی که عموم کاربران توییتر فعالانه در یک موضوع مشارکت می‌کنند، سهم کاربران انقلابی از شبکه، کمتر از مضوعات دیگر می‌شود و عملا روزمره‌نویس‌ها خوشه اصلی را تشکیل می‌دهند. نکته مهم دیگر در این داده‌ها، در کنار سایر داده‌های آنلاین، این است که افکار عمومی بابت حادثه طبس متأثر شده بود و به همین دلیل مناسب بود بابت این اتفاق حادثه عزای عمومی اعلام می‌شد .
⭕️توجه کم‌سابقه مردم به ترور سید حسن نصرالله: حساسیتی بیش از سخنرانی پزشکیان در سازمان ملل و ریزش معدن ذغال‌سنگ در طبس

🔹ترور سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان، در غروب روز جمعه ۶ مهر ماه، واکنش گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی داشت. داده‌ها نشان می‌دهد که در بازه ساعت ۱۹ روز ۶مهر ماه تا ساعت ۱۴ روز ۸ مهرماه، در رابطه با این موضوع بیش از ۶۰۰ هزار توییت و ریتوییت با ۷ میلیون لایک و ۲۸۰میلیون بازدید منتشر شده است؛ همچنین در تلگرام نیز ۲۸۲هزار پست منتشر شده در این رابطه ۹۴۸میلیون بار دیده شده است. اعداد حیرت‌انگیزی که میزان توجه به این موضوع را نشان می‌دهد.

🔸این امر کاملا با داده‌های گوگل‌ترندز نیز همخوان است؛ جایی که در آن جستجو راجع به سید حسن نصرالله با اختلاف زیاد بیش از جستجو راجع به معدن طبس و یا سخنرانی پزشکیان در سازمان ملل بوده و حتی از جستجو راجع به عملیات وعده صادق در فروردین ماه و حتی طوفان‌الاقصی نیز، بیشتر بوده است.

🔹این داده‌ها به‌خوبی بیانگر توجه و حساسیت عموم مردم ایران، فارغ از نگرش و گرایش سیاسی آن‌ها، به ترور سید حسن نصرالله است.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲@socialMediaAnalysis
💢واکنش کاربران توئیتر در سرتاسر جهان به حمله موشکی ایران به اسرائیل: عملیات وعده صادق ۲ بیش از عملیات قبلی توجه جهانیان را به‌خود جلب کرد

🔹به‌دنبال حمله شب گذشته ایران به اسرائیل، کاربران مختلف توئیتر در سرتاسر جهان به این موضوع واکنش دادند. پس از حمله ۲۵ فروردین، این دومین حمله موشکی ایران به اسرائیل است. کاربران توئیتر در کشورهای مختلف به کدام حمله واکنش بیشتری نشان دادند؟ این واکنش‌ها از سمت کدام کشورها بوده است؟

🔸مقایسه داده‌ها با یافته‌های آن زمان (این پست) نشان می‌دهد که حمله شب گذشته نسبت به حمله قبلی واکنش‌های به‌مراتب بیشتری گرفته است. بر اساس این داده‌ها، توئیت‌های منتشر شده به زبان‌های مختلف رشد قابل توجهی نسبت به زمان حمله اول داشته است؛ در این میان، توئیت‌های به زبان عربی بیش از هر زبان دیگری رشد داشته که نشان می‌دهد عرب‌زبانان توجه ویژه‌تری به این حمله داشته‌اند. توئیت‌های منتشر شده به‌زبان فارسی نیز در این مقطع، رشد بیش از ۲ برابری داشته است.

🔹 به‌مانند مقطع گذشته، کاربران روسی کمترین توجه را به حمله ایران به اسرائیل داشته‌اند.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
@socialMediaAnalysis
💢حامیان رئیس‌جمهور جدی‌ترین منتقدان دولت در موضوع فیلترینگ

🔹مواضع رئیس‌جمهور و وزیر ارتباطات راجع به فیلترینگ در هفته اخیر منجر به افزایش انتقادات نسبت به دولت شد؛ آنچنان که در توئیتر در بازه روزهای ۱۱ تا ۱۷ مهر ماه بیش از ۲۵ هزار توئیت و ریتوئیت با ۲۰۷ هزار لایک و ۶ میلیون بازدید منتشر شد.

🔸شبکه بازنشرهای توئیت‌های مربوط به این موضوع نشان می‌دهد که جدی‌ترین منتقدان دولت، حامیان آن بوده‌اند. بر این اساس کاربران میانه‌رو و اصلاح‌طلب ۴۰ درصد از شبکه، کاربران تحول‌خواه و مخالف جمهوری ۲۷ درصد از شبکه کاربران فعال در حوزه اینترنت و فناوری بوده‌اند ۱۳ درصد از شبکه را به‌خود اختصاص داده‌اند. سایر کاربران نیز فقط ۱۰ درصد از شبکه را تشکیل داده‌اند.

🔹نکته قابل توجه در این داده‌ها آن است که کاربران انقلابی و اصولگرا چندان مطالبه‌ای بابت رفع فیلترینگ نداشته و آنچنان نسبت به این موضوع موضع‌گیری نداشته‌اند. حساسیت کاربران حامی دولت به موضوع فیلترینگ نشان می‌دهد که دولت برای جلب نظر حامیانش باید در این زمینه فعالانه‌تر عمل کند.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
@socialMediaAnalysis
💢قریب به اتفاق دانشجویان دانشگاه‌های دولتی از تلگرام و اینستاگرام استفاده می‌کنند/یوتیوب به یک دستیار آموزشی برای دانشجویان تبدیل شده است

🔹بر اساس نظرسنجی اخیر ایسپا، بیش از ۸۵ درصد از دانشجویان دولتی از پلتفرم‌های تلگرام و اینستاگرام استفاده می‌کنند؛ امری که نشان می‌دهد نسل جدید به چه پلتفرم‌هایی گرایش دارد و علی‌رغم فیلترینگ این پلتفرم‌ها، همچنان در سطرح گسترده از آن استفاده می‌کند.

🔸نکته مهم اما میزان استفاده از یوتیوب و توئیتر در میان دانشجویان ایرانی است؛ در حالی این که دو پلتفرم به‌طور میانگین در ایران بسیار کم استفاده می‌شود، درصد قابل توجهی از دانشجویان از این شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند.

🔹بر این اساس، بیش از نیمی از دانشجویان از یوتیوب استفاده می‌کنند؛ امری که نشان می‌دهد این پلتفرم در امور آموزشی برای دانشجویان بسیار مفید است.

🔸علایق نسل جدید اگرچه ممکن است الان بخش کوچکی از جامعه را شامل شود، اما نشان می‌دهد که در سالیان آتی جامعه به‌چه شکل خواهد بود؛ امری که باید مورد توجه سیاستگذاران و آینده‌پژوهان باشد.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
@socialMediaAnalysis
💢ترور سید حسن نصرالله یا ترور یحیی سنوار؛ کدام یک در ایران و جهان بیشتر مورد توجه قرار گرفت؟

🔹ترور سید حسن نصرالله و یحیی سنوار از فرماندهان مقاومت، از جمله مهم‌ترین اتفاقات ماه اخیر بوده است؛ اما کدام یک بیشتر در ایران و جهان محل توجه قرار گرفت؟ داده‌های جستجوی گوگل (تصویر اول) نشان می‌دهد که ترور سید حسن نصرالله به‌مراتب بیشتر از ترور یحیی سنوار مورد توجه مردم در سرتاسر جهان قرار گرفته است.

🔸علی‌رغم آنکه ویدئوی منتشر شده از آخرین لحظات زندگی یحیی سنوار توجه بسیاری را به‌دنبال داشت و تأثر برانگیز بود، در توییتر فارسی نیز الگوی مشابه با گوگل ترندز مشاهده می‌شود و در مجموع راجع به ترور سید حسن نصرالله به‌مراتب محتوای بیشتری از ترور یحیی سنوار منتشر شده است.

🔹به‌نظر می‌رسد ترور سید حسن نصرالله برای مردم اتفاق مهمتری بوده است و احتمالا آن را بر معادلات سیاسی و نظامی حاکم بر خاورمیانه مؤثرتر می‌دانند و به‌همین جهت راجع به آن بیشتر جستجو کرده و یا نوشته‌اند.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
@socialMediaAnalysis
💢اینترنت و رفتار سیاسی در ایران

🔹در مورد اینترنت و شبکه‌های اجتماعی و نسبت آن با سیاست و جامعه تاکنون کتاب‌های متعددی به زبان‌های مختلف در سرتاسر دنیا منتشر شده است؛ اما در ایران این موضوعی است که کمتر به آن توجه شده و جز معدودی اثر، کتاب‌های منتشر شده آنچنان که باید اطلاعات جدیدی به خواننده نمی‌دهد.

🔸کتاب «اینترنت و رفتار سیاسی در ایران» اما، یکی از کتاب‌هایی است که بینش جدیدی در رابطه با اینترنت و سیاست در ایران بدست می‌دهد. در این کتاب راجع به موارد ذیل بحث شده است:
🔻تأثیر اینترنت بر مشارکت سیاسی ایرانیان
🔻اشکال جدید کنش سیاسی و همچنین جنبش‌های اجتماعی تحت تأثیر ظهور اینترنت
🔻قطبی‌شدگی و نسبت آن با اینترنت
🔻و تأثیر اینترنت بر بی‌تفاوتی سیاسی ایرانیان

🔹کتاب «اینترنت و رفتار سیاسی» در ایران نوشته مجتبی قلی‌پور مترجم کتاب تحسین‌شده «شبکه‌های خشم و امید» است. این کتاب توسط پژوهشکده مطالعات راهبردی منتشر شده است.

🔸برخی دیگر از کتاب‌های مفید و مرتبط با این حوزه قبلا در این پست معرفی شده است.
#پیشنهاد_کتاب

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲 @socialMediaAnalysis
💢واکنش‌ها توییتری به حمله اسرائیل به ایران: همگرایی گروه‌های سیاسی در داخل در سایه فعالیت گسترده کاربران سلطنت‌طلب و اکانت‌های اسرائیلی فارسی‌زبان

🔹به‌دنبال حمله هوایی اسرائیل در بامداد روز شنبه ۵ آبان ماه به ایران، کاربران توییتر واکنش‌های گسترده‌ای به این موضوع نشان دادند. بر این اساس بیش از ۱۵۰ هزار توییت و کامنت با بیش از ۴۷۰ هزار ریتوییت و حدود ۵ میلیون لایک با حدود ۱۸۰ میلیون بازدید در این خصوص منتشر شده است.

🔸اگرچه پرلایک‌ترین توییت‌ها به توییت‌های کاربران روزمره‌نویس اختصاص داشته اما توییت‌های با بیشترین ریتوییت توسط کاربران سیاسی‌نویس منتشر شده است. بر اساس شبکه بازنشرهای ریتوییت‌ها مربوط به این موضوع (تصویر زیر)، کاربران انقلابی و اصولگرا ۲۹٪، کاربران سلطنت‌طلب و اکانت‌های اسرائیلی فارسی‌زبان ۲۸٪، کاربران میانه‌رو و اصلاح‌طلب ۱۴٪، کاربران عرب‌زبانی که اخبار مربوط به این تهاجم را پوشش داده و یا همسو با دولت ایران راجع به آن اظهار نظر کرده‌اند ۱۰٪، کاربران برانداز اما غیر سلطنت‌طلب ۹٪، کاربران روزمره‌نویس ۷٪ و کاربران طرفدار سازمان مجاهدین خلق ۴٪ از شبکه به‌خود اختصاص داده‌اند.

🔹نکته مهم و قابل توجه در این شبکه، سهم کم کاربران روزمره‌نویس است؛ در حالی که در جریان عملیات وعده صادق ۲، این کاربران با محتوای طنز خود حدود ۱۷٪ از شبکه را به‌خود اختصاص داده بودند، در جریان حمله اسرائیل سهم آن‌ها بسیار کاهش یافته و توییت‌های کمتری زده‌اند. امری که می‌تواند ناشی از ساعت حمله باشد؛ زمانی که اکثر کاربران ساکن ایران خواب بودند. همچنین احتمالا تهاجم به ایران موضوعی بوده است که کمتر منجر به شوخی کاربران روزمره‌نویس شده است.

🔸در سوی دیگر اما، فعالیت کاربران سلطنت‌طلب و حامیان اسرائیل و اکانت‌های وابسته به اسرائیل نسبت به عملیات وعده صادق ۲ بیشتر بوده و این کاربران سهم بیشتری از شبکه را نسبت به آن مقطع به‌خود اختصاص داده‌اند.

🔹نکته مهم دیگری که در گراف زیر مشخص است فاصله حامیان و مخالفان این تهاجم است؛ جایی که در گراف یال‌های کمتری مشاهده می‌شود و تنها تعداد اکانتی محدود حلقه وصل دو بهش گراف شده‌اند می‌توان این فاصله را دید. سهم کاربران برانداز حامی این تهاجم (با گرایش‌ها متنوع‌شان) در مجموع ۴۱٪ از شبکه بوده است و کاربران مخالف این تهاجم نظامی در مجموع سهم بیشتری از شبکه ریتوییت‌ها داشته‌اند.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲 @socialMediaAnalysis
💢فیلترینگ؛ جراحیِ مغز با آچار
✍🏻علی شاکر|پژوهشگر ارتباطات و هوش مصنوعی

🔹هر وقت یک مکانیک با آچار چرخ توانست جراحی مغز انجام دهد، فیلترینگ کنونی اینترنت نیز می‌تواند به وضعیت کنونی خود ادامه دهد. حامیان وضعیت فیلترینگ موجود، از خطرهای محتوای غیراخلاقی برای کودکان می‌گویند. همچنین بحث امنیت مطرح می‌شود.

🔸حاکمیت‌ها می‌توانند همین‌قدر دغدغه‌مند و خوش‌نیت باشند، ولی راه‌حل‌هایی برای وضعیت موجود ارائه کنند که در عمل باعث از دست رفتن سرمایه‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.

🔹از منظر ترمودینامیک، جامعه یک سیستم پیچیده و پویاست که هر عنصری بر دیگری تأثیر می‌گذارد. به شکلی استعاری وضعیت حیات در جامعه به عنوان یک موجود زنده، شبیه حرکت مداوم پیکسل‌ها روی صفحه‌ی نمایش تلفن همراه است. دریافت اطلاعات به کمک روشن و خاموش شدن الگوهایی از پیکسل‌های روی صفحه صورت می‌گیرد و ما می‌توانیم تغییرات و تفاوت چیزها را از هم تشخیص دهیم.

🔸تصویر این صفحه‌ی نمایش مدام تغییر می‌کند و مشکل اینجاست که این تغییر تدریجی است. کافی است عکس‌های تولد خود را کنار هم تدوین کنیم تا متوجه این تغییر مداوم در بدن خودمان شویم. برخی ما در این وضعیت شبیه گربه‌ای عمل می‌کنیم که می‌خواهد موش روی صفحه نمایش را شکار کند. برخی از تصمیم‌گیرندگان نیز می‌خواهند تصویر منظم از جامعه‌ی خود را حفظ کنند و نگه دارند. چنین چیزی ناممکن است نه از این نظر که رسیدن به نظم کار سختی است از این لحاظ که ما پیوسته در وضعیت بی‌نظمی-تعادل هستیم و تعادل از دل بی‌نظمی و بی‌نظمی از دل تعادل بیرون می‌آید.

🔹اینجاست که باید گفت آنتروپی سیستم مدام بیشتر و بیشتر می‌شود، ولی در همین حال نیز شاهد نظم-بی‌نظمی‌های بی‌نهایتی هستیم که به نگاه تمرکزگرا و ایستای انسان می‌خندد؛ چون ما به عنوان یک گونه‌ و بخشی از طبیعت نمی‌توانیم سیستم را از تغییرات مداوم باز داریم. هر زمان هم سعی کردیم این نظم را دستکاری کنیم، سیستم به طور سخت‌تری جامعه را به سمت تعادل سوق داده است. در واقع سوژه‌ها و اُبژه‌ها در جامعه مدام در حال تعامل و اندرکنش‌های بی‌نهایتی با هم هستند که هم باعث بی‌نظمی می‌شود و هم نظم‌های نوینی را شکل می‌دهد.

🔸فناوری‌ یک عنصر آنتروپیک در جامعه است. چون می‌تواند سطح بهره‌وری انرژی را افزایش دهد و با تبدیل انرژی به ماده، ادامه‌ی حیات را ممکن می‌سازد. اینترنت نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت که شبکه‌های روابط واقعی با شکل‌گیری شبکه‌های مجازی آنتروپیک یا بی‌نظم نشود. این بی‌نظمی قاعده‌ی حیات است. ولی اگر آن را نپذیریم و بر فرض بخواهیم با بهانه‌های مختلف جلو آن را بگیریم، نه‌تنها نظم جدیدی پدید نمی‌آورد بلکه سیستم را مجبور می‌کند که تمام انرژی خود را صرف بازگشت به وضعیت متعادل کند.

🔹به طبع هیچ حاکمیتی در دنیا با امنیت خود شوخی ندارد. تاریخچه‌ی حکومت‌ها هم نشان می‌دهد که ما در سرزمین‌هایی که نخستین تمدن‌های اولیه شکل گرفتند، بخشی از آزادی خود را به کسانی دادیم که از محصولات کشاورزی که انبار کردیم محافظت کنند.

🔸چون انسانی که زندگی شکارگر-جست‌وجوگری خود را کنار گذاشته، حالا هر صبح نمی‌تواند دستش را دراز و گندم، جو و برنج دِرو کند. این محصولات در بخش‌های خاصی از سال رشد می‌کنند پس باید آن را انبار می‌کردیم تا بتوانیم زنده بمانیم و مسئول محافظت و امنیت غذای ما ارتش و حکومت‌های اولیه بودند.

🔹برای چند هزار سال چالش‌های امنیتی علیه حکومت‌ها کم و بیش به هم شباهت داشت. تا اینکه انسان ابزارساز پس از تحولات فکری رنسانس تصمیم می‌گیرد در مرکز عالم بایستد و خودخواهانه همه‌چیز را برای اشرف مخلوقات بخواهد و فناوری در این دوران به کمک آمد.


🔻ادامه این یادداشت را در این لینک بخوانید.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲 @socialMediaAnalysis
💢واکنش‌های توییتری به رفع ممنوعیت واردات آیفون: شایعه تعرفه ۹۶ درصدی جای خبر رفع ممنوعیت واردات آیفون را گرفت!

🔹انتشار خبر رفع ممنوعیت واردات آیفون در روز چهارشنبه ۹ آبان ماه، و به‌دنبال آن انتشار نامه‌ای مبنی بر اعمال تعرفه ۹۶ درصدی برای آن، یکی از ترندهای اصلی توییتر در آن روز بود. بر این اساس، در روزهای ۹ و ۱۰ آبان ماه، بیش از ۳۲ هزار توییت و ریتوییت با ۴۱۰ هزار لایک و ۱۴ میلیون بازدید منتشر شد. علی‌رغم آن که موضوع تعرفه در همان روزها توسط سخنگوی دولت تکذیب شد، اما داده‌ها نشان می‌دهد که در فضای توییتر موضوع تعرفه ۹۶درصدی به‌مراتب بیشتر از اصل خبر رفع ممنوعیت واردات آیفون مورد توجه قرار گرفت.

🔸شبکه بازنشر توییت‌های منتشر شده در این خصوص (تصویر زیر) نشان می‌دهد که واکنش‌ها به حل رجیستری آیفون و تعرفه آن در توییتر، انتقادی بوده است و طیف‌ها و گروه‌های مختلف به آن واکنش نشان داده‌اند. بر همین اساس، ۳۴٪ درصد از شبکه را کاربران انقلابی و اصولگرا تشکیل داده‌اند که توأمان از دستاوردسازی رفع رجیستری و همچنین تعرفه ۹۶ درصدی آیفون انتقاد کرده‌اند.

🔹پس از آن، طیفی از کاربران منتقد (رنگ سبز) با داشتن ۲۹٪ سهم از شبکه، دومین گروهی بوده‌اند که به این موضوع واکنش داده‌اند؛ در میان این کاربران، از اصلاح‌طلب و تحول‌خواه، تا روزمره‌نویس و فعال حوزه فناوری دیده می‌شود. عمده انتقاد مطرح‌شده از سمت این کاربران متوجه تعرفه ۹۶ درصدی آیفون بوده است. کاربران برانداز و مخالف جمهوری اسلامی نیز ۲۳٪ از شبکه را تشکیل داده و آن‌ها نیز از تعرفه ۹۶ درصدی انتقاد کرده‌اند.

🔸در نهایت حامیان دولت و جریانی که از رفع مشکل آیفون استقبال کرده است، تنها ۱۴٪ از شبکه را شکل داده است؛ اکانت ستار هاشمی نیز در میان این خوشه دیده می‌شود.

🔹این موضوع نشان می‌دهد که در فضای توییتر، مسأله رفع ممنوعیت واردات آیفون جای خود را به انتقاد از تعرفه ۹۶ درصدی آن داده است و عملا در میان فعالان حوزه فناوری و فعالان سیاسی، این تصمیم دولت چندان «دستاورد» تلقی نشده و حتی دستاوردسازی از آن مورد انتقاد قرار گرفته است.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲 @socialMediaAnalysis
💢واکنش‌های توییتری به ماجرای #دختر_علوم_تحقیقات: اصلاح‌طلبان سکوت کردند؛ سلطنت‌طلبان پروژه خواندند

🔹به‌دنبال انتشار تصاویر نیمه برهنه دختری در دانشگاه علوم تحقیقات دانشگاه آزاد در بعد از ظهر روز شنبه ۱۲ آبان‌ماه، کاربران توییتر واکنش‎های گسترده‌ای به این موضوع نشان دادند به‌نحوی که از ساعت ۱۵ روز ۱۲ آبان تا ساعت ۱۵ روز ۱۳ آبان ماه، بیش از ۱۱۶ هزار توییت و ریتوییت با ۱.۸ میلیون لایک و ۵۱ میلیون بازدید در این خصوص منتشر شد.

🔸شبکه بازنشرهای توییت‌های این موضوع، نوع واکنش گروه‌های مختلف سیاسی به این موضوع را به‌خوبی نشان می‌دهد. در گراف زیر (که در آن ۱۶۷۹۳ کاربر حضور دارند) کاربران برانداز و مخالف جمهوری اسلامی که گرایش سلطنت‌طلبی ندارند، ۵۵٪ از شبکه را تشکیل‌داده و بخش غالب واکنش‌ها را شکل داده‌اند. این کاربران عمدتا با این دختر همدلی و همراهی کرده و کنش او را نوعی اعتراض خوانده و از آن تمجید کرده‌اند.

🔹پس از آن، کاربران انقلابی و اصولگرا ۲۳ درصد از شبکه را تشکیل داده‌اند که البته در میان آن‌ها تعداد پراکنده‌ای اکانت اصلاح‌طلب نیز دیده می‌شود. این کاربران عمدتا نگاه انتقادی به ماجرای دختر دانشگاه علوم تحقیقات دانشگاه داشته و تفسیر غیر اعتراضی از آن ارائه می‌کردند.

🔸پس از آن، کاربران سلطنت‌طلب ۱۸ درصد از شبکه را تشکیل داده‌اند؛ عددی که نشان می‌دهد که بسیاری از این کاربران به این ماجرا ورود نکرده و سکوت کرده‌اند. امری که از سکوت اکانت‌های شاخص وابسته به این جریان نیز مشخص است. با این حال آن دسته از کاربران سلطنت‌طلبی که به این موضوع واکنش نشان داده‌اند، آن را یک «پروژه» خوانده‌اند که باید نسبت به آن بی‌تفاوت بود. به‌عنوان مثال کاربری با آی‌دی PersianGW که در بایو اکانت خود نوشته است «زن مرد آزادی شاه میهن آبادی» در رابطه با دختر دانشگاه علوم تحقیقات نوشته است: «فریب پروژه جدید اصلاح‌طلبان جمهوری اسلامی رو نخورید».

🔹مجموعه این داده‌ها نشان می‌دهد که تنها بخشی از گروه‌های سیاسی به ماجرای دختر دانشگاه علوم تحقیقات نشان داده‌اند. اصلاح‌طلبان ترجیح داده‌اند در این خصوص چندان موضع‌گیری فعالانه نداشته باشند و سلطنت‌طلبان نیز یا این موضوع را پروژه تلقی کرده و یا آن را بی‌اهمیت دانسته و نسبت به آن سکوت کرده‌اند. همچنین بر اساس این یافته‌ها، کاربران «روزمره‌نویس» نیز در رابطه با این موضوع فعالیت گسترده‌ای نداشته‌اند.

🔸البته سکوت یا بی‌تفاوتی برخی از گروه‌های سیاسی به این معنی نبوده است که لزوما جامعه نسبت به آن بی‌تفاوت بوده است؛ چنان که بر اساس جستجوهای گوگل، جستجو راجع به این موضوع در عصر روز شنبه، به اندازه جستجو راجع به «فوتبال» بوده و در صبح روز بعد نیز این جستجوها روندی افزایشی داشته است؛ موضوعی که بیانگر کنجکاوی یا حساسیت بخشی از مردم نسبت به این موضوع است.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲 @socialMediaAnalysis
💢واکنش‌های آنلاین به اخبار تعرفه واردات آیفون: تعرفه ۹۶درصدی بیشتر جلب توجه کرد

🔹در یک هفته اخیر دو خبر راجع به تعرفه واردات #آیفون منتشر شده است. نخست شایعه‌ای در روز ۹ آبان‌ماه منتشر شد که تعرفه واردات آیفون ۹۶٪ خواهد بود؛امری که اصل خبر رفع ممنوعیت واردات آیفون را به حاشیه برد.این خبر توسط سخنگوی دولت تکذیب شد و در نهایت در روز ۱۲آبان‌ماه اعلام شد که تعرفه واردات آیفون ۱۵٪ خواهد بود.

🔸با این‌حال داده‌های گوگل ترندز، توییتر و تلگرام (نمودارهای فوق)نشان می‌دهد که خبر تعرفه ۹۶درصدی به‌مراتب بیش از خبر تعرفه ۱۵درصدی مورد توجه قرار گرفته است.بر اساس جستجوهای گوگل، تعرفه ۱۵درصدی چندان منجر به افزایش جستجوها راجع به تعرفه آیفون نشد درحالی که تعرفه ۹۶درصدی بسیار مورد توجه قرار گرفت؛امری که در توییتر نیز مشخص است.

🔹در فضای تلگرام نیز، اگرچه هر دو خبر نسبتا مورد توجه قرار گرفتند اما خبر تعرفه ۹۶درصدی بیشتر از خبر تعرفه ۱۵درصدی دیده شده است.این داده‌ها به‌خوبی نشان می‌دهد که شایعات انتقادی ومنفی به‌مراتب بیشتر از اخبار مثبت مورد توجه قرار می‌گیرند.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲 @socialMediaAnalysis
⭕️توئیتری‌شدنِ سیاست

🔹رسانه‌های اجتماعی مانند توئیتر، بر روند جامعه‌پذیری نسل جدید و بر نوع کنشگری فعالان مدنی و سیاسی تأثیر به‌سزایی گذاشته است. با این‌حال، تاکنون مطالعه منسجمی راجع به این موضوع در جامعه ایران انجام نشده است.

🔸کتاب «توئیتری‌شدن سیاست» به مطالعه این پدیده پرداخته است. این کتاب با ترکیب نظریات مربوط به شبکه‌های اجتماعی و داده‌های توئیتر فارسی، منبع غنی برای مطالعه نظریات شبکه‌های اجتماعی به زبان فارسی است و اطلاعات مفیدی از اثرات توییتر بر جامعه و سیاست در ایران بدست می‌دهد. این کتاب به موضوعات زیر پرداخته است:

🔻جامعه شبکه‌ای، جامعه پلتفرمی و سیاست رسوایی
🔻وسط‌باز خفه‌شو: روایت حذف صداهای میانه در توئیتر فارسی
🔻روایت کلان‌داده‌ها از نفرت‌پراکنی آنلاین و قطبیت سیاسی: آیا توییتر بستر مناسبی برای فعالیت دموکراسی‌خواهانه است؟
🔻رادیکالیسم، فردگرایی و چندپارگی: سیاست و جامعه تحت تأثیر توییتر چه ویژگی‌هایی دارد؟

🔹کتاب توئیتری‌شدن سیاست توسط محمد رهبری و با مقدمه دکتر هادی خانیکی توسط انتشارات «اگر» منتشر شده است.

#پیشنهاد_کتاب

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲 @socialMediaAnalysis
⭕️ نشست رونمایی از کتاب «توئیتری‌شدنِ سیاست» برگزار می‌شود

🔹نشست رونمایی از کتابِ «توئیتری‌شدنِ سیاست» توسط نشر اگر با همکاری پلتفرم اجتماعی کارزار، انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، خانه اندیشمندان علوم انسانی، برگزار می‌شود.

با حضور:
🔻دکتر محمدجواد ظریف
🔻دکتر هادی خانیکی
🔻دکتر محمد فاضلی
🔻دکتر محمد رهبری (نویسنده‌ی کتاب)


📍 مکان: خیابان نجات‌اللهی (ویلا)، نبش ورشو،
خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی، سالن فردوسی

📅 زمان: دوشنبه، ۲۸ آبان ۱۴۰۳، ساعت ۱۷

🔹حضور برای عموم آزاد و رایگان است.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲 @socialMediaAnalysis
💢واکنش‌های توئیتری به شایعه دیدار ایلان ماسک با نماینده ایران در سازمان ملل: سلطنت‌طلب‌ها حساس‌تر از همه!

🔹بامداد صبح جمعه ۲۵ آبان‌ماه شایعه‌ای توسط روزنامه نیویورک‌تایمز منتشر شد که ایلان ماسک دیدار با ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل داشته است؛ موضوعی که مورد توجه رسانه‌ها و فعالان سیاسی مختلف قرار گرفت؛ در توییتر نیز در روزهای ۲۵ و ۲۶ آبان، راجع به این موضوع بیش ۲۲ هزار تویییت با ۲۲۰ هزار لایک و حدود ۸ میلیون بازدید منتشر شد.

🔸بررسی شبکه بازنشرهای توییت‌های مربوط به این موضوع (تصویر زیر) نشان می‌دهد که کاربران سلطنت‌طلب، بیشترین حساسیت را نسبت به این موضوع نشان داده‌اند. این کاربران که ۶۱ درصد از شبکه بازنشرها را به‌خود اختصاص داده‌اند در توییت‌های خود اصل خبر را جعلی دانسته‌اند.

🔹پس از آن کابران میانه‌رو و اصلاح‌طلب که از خبر این دیدار استقبال کرده‌اند، ۱۴ درصد از شبکه را به‌خود اختصاص داده‌اند؛ کاربران برانداز، اما غیر سلطنت‌طلب که به تحلیل این شایعه پرداخته‌اند نیز ۱۲ درصد از شبکه را به‌خود اختصاص داده‌اند؛ طرفداران سازمان مجاهدین خلق نیز فقط ۳ درصد از شبکه را تشکیل داده‌اند.

🔸اما نکته قابل توجه، سکوت نسبی کاربران انقلابی و اصولگراست که فقط ۱۰ درصد از شبکه را به‌خود اختصاص داده‌اند. امری که نشان می‌دهد درصد قابل توجهی از آن‌ها نسبت به این موضوع سکوت کرده و ترجیح داده‌اند موضعی نگیرند؛ هرچند آن دسته از کاربرانی که به این موضوع واکنش داشته‌اند، از این دیدار انتقاد کرده‌اند.

🔹این داده‌ها به‌خوبی گویای آن است که کاربران سلطنت‌طلب، بیشترین نگرانی و حساسیت را نسبت به شایعه دیدار نماینده ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک داشته‌اند؛ بر اساس تصویری که آن‌ها از دولت ترامپ ارائه کرده‌اند، این دیدار منطقی بنظر نمی‌رسد و به‌همین خاطر از همان ابتدا آن را یک شایعه بی‌اساس خواندند. سکوت کاربران انقلابی و اصولگرا نیز نشان می‌دهد که پس از انتشار این خبر، سیاست واحدی در خصوص آن وجود نداشته است.

❇️کانال تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی
📲 @socialMediaAnalysis
2024/11/23 01:32:16
Back to Top
HTML Embed Code: