Telegram Web
cataloque hight 1402-12-13.pdf
139.3 MB
گزیده ای از یافته‌های پژوهش های باستان شناسی ایران در سال هزار و چهار صد ویک
( بیست و یکمین گردهمایی سالانه باستان شناسی ایران اسفند هزار و چهار صد ودو )
تهران،  پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، پژوهشکده باستان‌شناسی.

از کانال کتابخانه پژوهشکده باستان شناسی
[کشفیات] قدیمی‌ترین نان —

باستانشناسان از محوطه باستانی چاتال هویوک (Çatalhöyük) در ترکیه شواهد قدیمی ترین نان را کشف کرده اند که قدمتی 8600 ساله دارد.
چاتال هویوک یکی از مهمترین سکونتگاههای بشری از دوران نوسنگی و یکی از بزرگترین روستاهای زمان خود محسوب میشود. چاتال هویوک در سال 2012 در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

در حفاریهایی که اخیرا در چاتال هویوک انجام شده، باستانشناسان در اطراف یک تنور تخریب شده شواهد مقادیری جو، گندم، دانه های نخود، و کمی شواهد غذا شناسایی کرده اند. محققین در گوشه این تنور یک شی دایره ای و اسفنجی کشف کرده اند که مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهد که در واقع بقایای یک تکه نان و متعلق به 8600 سال قبل است.

خبر این کشفیات در نشریه Arkeonews منتشر شده است که از لینک زیر میتوانید آن را بخوانید.
https://arkeonews.net/archaeologists-discover-8600-year-old-bread-at-catalhoyuk-may-be-the-oldest-bread-in-the-world/

https://www.tgoop.com/societyforiranianarchaeology
[کشفیات] اسطرلاب از دوران اسلامی با خطوط عبری —

خانم دکتر فدریکا جیگانته (Federica Gigante) عضو هیئت علمی دپارتمان تاریخ در دانشگاه کمبریج (انگلستان) از موزه ای در شهر ورونا در ایتالیا یک اسطرلاب از اوایل دوران اسلامی کشف کرده است.

اسطرلاب ابزار مورد استفاده منجمین و در قرون وسطی مورد استفاده قرار میگرفته است. این اسطرلاب متعلق به قرن یازدهم میلادی است که روی آن خطوط متعددی دیده میشود و در نوع خود کم نظیر است. خانم جیگانته میگوید که "مسئولین موزه شهر ورونا نمیدانستند این شی چیست، اما الان این اسطرلاب به مهمترین شی موزه تبدیل شده است." مطالعات روی این شی نشان میدهد که این اسطرلاب به مدتی طولانی مورد استفاده قرار میگرفته است. چندین لایه خطوط روی این اسطرلاب نوشته شده که لایه های زیرین به سختی اما قابل شناسایی هستند. تغییرات زیادی طی زمان روی اسطرلاب ورونا انجام شده چون مورد استفاده افراد متعددی قرار گرفته است. حداقل سه نفر از افرادی که از این اسطرلاب استفاده کرده اند لازم دیده اند که ترجمه ای از کتیبه عربی اش روی آن اضافه کنند: دو نفر ترجمه عبری و یک نفر ترجمه لاتین به آن اضافه کرده اند. به ظن خانم جیگانته، این اسطرلاب در اصل از اندلس در اسپانیا بوده که بعد از مدتی دو نفر از مهاجران یهودی در اندلس ترجمه ای عبری روی آن اضافه میکنند اما بعد از مدتی این شی سر از جامعه مهاجر یهودی در ایتالیا در آورده که در آنجا دیگر خط و زبان عربی قابل فهم نبوده و لذا ارقام به خط لاتین روی آن اضافه شده است.
این شی یکی از نوادر محسوب میشود و شاهدی واضح از قرنها تعامل و تبادل علمی بین اعراب، یهودیان و مسیحیان محسوب میشود. این شی در عین حال یک شی اسلامی-یهودی-اروپایی محسوب میشود و اینها از هم قابل تفکیک نیستند.

خبر این کشف و مقاله آن در نشریه Nuncius منتشر شده است که از لینک زیر میتوانید آن را بخوانید. دسترسی به این مقاله برای همگان رایگان و آزاد است.
https://brill.com/view/journals/nun/39/1/article-p163_9.xml?ebody=pdf-96202

https://www.tgoop.com/societyforiranianarchaeology
״هویت ایرانی״ در گذر از ״قومیت״ به ״ملیت״

✍🏼 ناصر فکوهی

برخی معتقدند رسوخ و نفوذ در فرهنگ و هویت جوامع کهنسالی مثل ایران، یونان، هند و مصر بسیار دشوارتر است از رسوخ و نفوذ در جوامع تازه شکل گرفته ای مثل فرانسه و آلمان. یعنی فرهنگ و هویت کشورهای کهن سال، از دیرینگی ای برخوردارند که مانع از تحت تاثیر قرار گرفتن آنها می شود. شما اساسا طرح مسئله را به این شکل، صحیح و علمی می بینید؟

_دراین مورد بحث های زیادی وجود دارد. من فکر می کنم که کهن سالی فرهنگی، هنوز یک بحث بیش از اندازه مبهم است. وقتی ما از “حافظه تاریخی دموکراتیک” یا “حافظه تاریخی ملی” صحبت می کنیم، از یک چیز مشخص صحبت می شود. در این دو عبارت ما پذیرفته ایم و توافق کرده ایم که در یک گذشته مشخص ، مشترک هستیم؛....

لینک به متن کامل

https://nasserfakouhi.com/%d7%b4%d9%87%d9%88%db%8c%d8%aa-%d8%a7%db%8c%d8%b1%d8%a7%d9%86%db%8c%d7%b4-%d8%af%d8%b1-%da%af%d8%b0%d8%b1-%d8%a7%d8%b2-%d7%b4%d9%82%d9%88%d9%85%db%8c%d8%aa%d7%b4-%d8%a8%d9%87-%d7%b4%d9%85%d9%84%db%8c/
رنگ آمیزی تخت جمشید.pdf
1.5 MB
یادداشت: رنگ آمیزی تخت جمشید

✍🏼عباس علیزاده
با شاد باش نوروزی
سرونامه سال سوم شماره 7 تا 10.pdf
13.3 MB
[انتشارات] مجله سرونامه (ش 7-10) و مقاله « ایده پیش از تاریخ خراسان و معاصریت آن»

درود دوستان گرامی و همکاران

سال نو بر همهء شما فرخنده باد
پر خنده باد و شاد
تا انتهای سال، باشید برقرار
نباشید بی قرار
تا سالیان سال، باشید پر نشاط
باشید چون بهار رویندهء محیط
پویندهء صفا، جویندهء بقا
بامدادتان به مهر، روشن تر از هوا

به پیوست سه شماره نشریه سرونامه را تقدیم می کنم همراه با مقاله ای از اینجانب با عنوان «ایده پیش از تاریخ خراسان و معاصریت آن» صص ۱۷۷ - ۲۰۷
این مقاله را دو سال پیش نوشته بودم و اخیرا برای این مجموعه مرتبط با توسعه و نقد توسعه به روزش کرده و نهایتا منتشر شد.
از نقد و نظرها استقبال می کنم.
چنانکه احتمالا می دانید بیش از بیست سالی است در کنار پیش از تاریخ به معاصر هم پرداخته ام و این مقاله ترکیبی از هر دو در مورد خراسان است.

لازم می دانم یادآوری کنم «ایده خراسان» در افغانستان معاصر، ایده ای سیاسی است اما من از منظر پژوهشگری با دید بلند مدت مقاله را نوشته ام نه ضرورتا با دیدی سیاسی - اجتماعی.

شاد باشید
با مهر
عمران گاراژیان
[پنج کتاب] بهترین کتابها درباره تاریخ آسیای مرکزی —

تاریخ آسیای مرکزی در دنیای غرب کمتر از مناطق دیگر مورد توجه قرار میگیرد. اما آسیای مرکزی منطقه ای است که زمانی شهرهای شکوفایی داشته و دانشمندان و عالمان زیادی را تربیت کرده است. اخیرا وبسایت "پنج کتاب" فهرستی از پنج کتاب مهم درباره تاریخ آسیای مرکزی منتشر کرده که توسط فردریک استار (S. Frederick Starr) توصیه شده است. فردریک استار در حوزه مطالعات آسیای مرکزی محققی معروف است و کرسی مدیریت موسسه مطالعات آسیای مرکزی-قفقاز در امریکا را در اختیار دارد. هر چند وی ابتدا کار خود را با باستانشناسی در ترکیه شروع کرده بود ولی به تدریج به حوزه مطالعات مناطق شرقی تر در آسیای مرکزی علاقمند شد. آخرین کتاب وی با عنوان "نوابغ عصر خود: ابن سینا، بیرونی و روشنگری گمشده" (The Genius of their Age: Ibn Sina, Biruni, and the Lost Enlightenment) در سال 2023 توسط انتشارات دانشگاه آکسفورد منتشر شده است. به کسانی که علاقمندند درباره "عصر طلایی" تاریخ و فرهنگ آسیای مرکزی بیشتر بدانند ایشان پنج کتاب به شرح زیر توصیه میکند:

1- تاریخ تمدنهای آسیای مرکزی (History of Civilizations of Central Asia) که سالها قبل توسط یونسکو تدوین و منتشر شده است. تا جایی که به خاطر دارم این مجموعه کتاب چند جلدی است که در ایران در دهه 1990 میلادی به فارسی ترجمه شده بود.

2- راههای ابریشم: تاریخ جدید دنیا (The Silk Roads: A New History of the World) به قلمPeter Frankopan

3- امپراطوری صحراها: تاریخ آسیای مرکزی (Empires of the Steppes: A History of Central Asia) به قلم René Grousset. اگر اشتباه نکنم این کتاب نیز در ایران به فارسی ترجمه من منتشر شده است.

4- افغانستان: کتابی همراه و راهنما (Afghanistan: A Companion and Guide) به قلم Bijan Omrani & Matthew Leeming

5- ابن سینا (Avicenna) به قلم Lenn Goodman

فردریک استار در وبسایت "پنج کتاب" بطور مختصر درباره اهمیت هر کدام از این کتابها توضیح داده که از لینک زیر میتوانید ببینید و بخوانید.

https://fivebooks.com/best-books/central-asia-and-its-golden-age-s-frederick-starr/

کریم علیزاده
Kandokav Journal, Vol 14, No 15, 2024-p1.pdf
820.4 KB
[مقالات جدید] «جوامع برابر»

علیزاده، عباس (۱۴۰۳)، «جوامع برابر: آیا باستانشناسان می‌توانند چنین جوامعی را در گذشته مشخص کنند؟»، مجله کندوکاو، سال ۱۴، شماره ۱۵، صص ۱-۱۴.

خدمت علاقمندان
به مناسبت درگذشت پرفسور فرانس ویگرمن، آشورشناس برجسته هلندی

✍🏼 الهام طالبی

با تاسف در بهار امسال مطلع شدیم که جامعه آشورشناسان و باستان‌شناسان یکی از آشورشناسان برجسته را از دست داده است.
پرفسور فرانس ویگرمن (Frans A. M. Wiggermann) در صبحگاه چهارشنبه ششم مارس 2024 در سن ۷۶ سالگی درگذشت.
بی‌شک دنیای آشورشناسی به یارایِ تخصص نخبگانش و آیینِ فداکاری بی دریغانه و پابرجایِ آنها است که امروز روشن است!
به رسم احترام و مهر، جامعه باستان‌شناسی ایران وعلاقه‌مندان به آشورشناسی، درگذشت پرفسور فرانس ویگرمن را به جامعه آشورشناسان، باستان شناسان و خانواده محترمشان تسلیت می گوید.
زندگی غارنشینی.pdf
343.7 KB
درود بر همگی. یادداشتی درباره زندگی فصلی در غارها
"قدغن اکید شود معلمین تُرک و کُرد زبان در مدارس ایالات و ولایات که اهالی آن‌جا ترک یا کرد زبان هستند، تدریس نکنند و اساساً تکلم زبان تُرک و کُرد در ایران هرچه زودتر متروک گردد و اگر فکر اساسی راجع به از بین بردن عقاید مختلفه‌ی آن‌ها نشود تربیت اولادان آن‌ها در نظام ممکن است یک روزی دست قوی برای اجانب شود؛ زیرا تا امروز جماعت ترک و کُرد و آشوری‌های ساکنین ایران دیده نشده که از روی شرافت ‏نسبت به وطن که آن‌ها را در آغوش خود پرورش داده است، خدمت نشان داده باشند."

از تالارعمومی (با تشکر از آقای علی نوراللهی برای ارسال این سند)
[کتابهای جدید] میراث شرق و میراث اسکندر —

کتابی جدید با عنوان Legacy of the East and Legacy of Alexander (میراث شرق و میراث اسکندر) منتشر شده که مجموعه ای با 24 مقاله از محققین و نویسندگان متعدد است. این کتاب را Krzysztof Nawotka و Agnieszka Wojciechowska تدوین کرده اند و انتشارات Harrassowitz در ویسبادن آن را منتشر کرده است. این مجموعه مقالات در طیفی وسیع از حوزه های باستانشناسی، تاریخ و متون کهن، تاریخ هنر و سکه شناسی هستند و عمدتا بر خاورمیانه و از زمان اسکندر مقدونی تا فتح منطقه توسط اعراف مسلمان متمرکز شده است.

این کتاب را انتشارات Harrassowitz (لینک زیر) منتشر کرده و بصورت آنلاین و رایگان در اختیار عموم قرار داده است.
https://www.harrassowitz-verlag.de/Legacy_of_the_East_and_Legacy_of_Alexander/title_7432.ahtml

https://www.tgoop.com/societyforiranianarchaeology
(سخنرانی ها) بررسی باستان شناسی مجموعه کافر کلی ها (معماری دستکند کوهستانی) دره هراز، شهرستان آمل

سخنران: میثم فلاح
سه شنبه 11 اردیبهشت 1403، ساعت 14
پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، سالن پارسه
2024/10/04 19:27:12
Back to Top
HTML Embed Code: