Telegram Web
کانال ریاضیات ساختارگرایانه
22.pdf
23.pdf
158.2 KB
دوستان عزیز،

فایل‌ درس‌نامه‌ی جلسه‌ی بیست و سوم رو به کانال اضافه کردیم. #درس‌نامه
24.pdf
162.7 KB
دوستان عزیز،

فایل‌ درس‌نامه‌ی جلسه‌ی بیست و چهارم رو به کانال اضافه کردیم. #درس‌نامه
کانال ریاضیات ساختارگرایانه
24.pdf
25.pdf
159.7 KB
دوستان عزیز،

فایل‌ درس‌نامه‌ی جلسه‌ی بیست و پنجم رو به کانال اضافه کردیم. #درس‌نامه
کانال ریاضیات ساختارگرایانه
SYNTHETIC DIFFERENTIAL GEOMETR.pdf
Quantum Quandaries A Category Theoretic Perspective.pdf
310.1 KB
هویات ریاضی مورد استفاده در صورت‌بندی گرانش (منیفلدها) و مکانیک کوآنتومی (فضاهای هیلبرت) تفاوت‌هایی ساختاری و جدی‌ دارند و همین اختلاف ساختاری است که به اختلافی بنیادین بین این دو نظریه‌ی فیزیکی و در نتیجه به دشواری‌های معمول در یافتن نظریه‌ای وحدت‌یافته ترجمه می‌شود. اما شاید دلیل این اختلاف نه تفاوت واقعی بین این دو نظریه که مطلق‌انگاری ریاضیاتی ماست. به بیان دقیق‌تر٬ این مقایسه‌ی منیفلدها و فضاهای هیلبرت به شکلی "مطلق" و در بستر جهان کلاسیک مجموعه‌هاست که کار را خراب می‌کند. شاید آن‌چه در دنیای فیزیکی معنی‌دار تلقی می‌شود نه نسبت این هویات ریاضی به مابقی جهان ریاضیاتی ما که رفتار "نسبی" این اشیا در برابر هم نوعان خودشان است. شاید در حالی که "یک" منیفلد ربط چندانی به "یک" فضای هیلبرت ندارد٬ نسبت منیفلدها به هم‌ با نسبت فضاهای هیلبرت به هم ارتباطی معنادار داشته باشد و آن چیزی که یک نظریه‌ی وحدت‌یافته باید متحد کند همین رفتار نسبی مشترک بین این هویات است نه رفتار مطلق آن‌‌ها. #معرفی‌مقاله
کانال ریاضیات ساختارگرایانه
25.pdf
26.pdf
143.3 KB
دوستان عزیز،

فایل‌ درس‌نامه‌ی جلسه‌ی بیست و ششم رو به کانال اضافه کردیم. #درس‌نامه
کانال ریاضیات ساختارگرایانه
Quantum Quandaries A Category Theoretic Perspective.pdf
Structuralism, Invariance, and Univalence.pdf
202.5 KB
نام اشیا در یک ساختار ریاضی مطلقا فاقد اهمیت است و به همین دلیل انتظاری طبیعی است که تصور کنیم دو ساختار یکریخت باید در "همه‌"‌ی ویژگی‌هایشان یکسان باشند، یعنی اگر A و B دو ساختار یکریخت باشند، آنگاه برای هر ویژگی P(X) داشته باشیم P(A) اگر و تنها اگر P(B). اما اگر قرار باشد همه‌ی رفتارهای مثلا دو گروه یکریخت G و H یکسان باشند، در این صورت برای ویژگی P(X) که می‌گوید X=G، از آنجایی که G=G باید داشته باشیم G=H. بنابراین یا دو گروه یکریخت نمی‌توانند در همه‌ی ویژگی‌هایشان یکسان باشند یا این معنای تساوی است که باید تغییر کند...
#معرفی‌مقاله
کانال ریاضیات ساختارگرایانه
26.pdf
27.pdf
143.8 KB
دوستان عزیز،

فایل‌ درس‌نامه‌ی جلسه‌ی بیست و هفتم رو به کانال اضافه کردیم. #درس‌نامه
کانال ریاضیات ساختارگرایانه
Structuralism, Invariance, and Univalence.pdf
Five Stages of Accepting Constructive Mathematics.pdf
251.1 KB
تصور کنید ریاضیدانی هستید که لزوما علاقه‌ای به مبانی ریاضیات و مسائل فلسفی مرتبط با آن ندارد و تنها حاضر است مفاهیمی را مطالعه کند که به دلیل نیازهای درونی ریاضیات روزمره مطالعه‌ی آن‌ها اهمیت دارد. حال، آیا ریاضیات ساختی (نه ساختارگرایانه) چیزی برای جلب توجه شما خواهد داشت؟ در مقام مقایسه این سوال شبیه آن است که بپرسیم آیا هندسه‌ی نااقلیدسی برای کسی که به استقلال اصل پنجم اقلیدس و مسائل منطقی-فلسفی مرتبط با آن علاقه‌ای ندارد، مطلقا فاقد اهمیت است؟

وقتی در هندسه‌ی نااقلیدسی می‌گوییم که (۱) "از هر نقطه‌ی خارج یک خط می‌توان حداقل دو خط موازی با خط اول ترسیم کرد" یا (۲) "از هر نقطه‌ی خارج یک خط نمی‌توان هیچ خط موازی‌ای با خط اول ترسیم کرد" آیا این‌ها تنها یک بازی منطقی-فلسفی در نقض کردن یک اصل آشنای هندسی است یا چیزی که هندسه‌ی نااقلیدسی را مهم می‌کند نه این تقابل با اصل پنجم که توانایی این هندسه است در ارائه‌ی توصیفی اصل موضوعی از جهان‌هایی آشنا در ریاضیات؛ جهان‌هایی چون نقاط درون یک دایره که در آن منظور از "خط" وتر دایره است (۱) یا نقاط روی کره که در آن "خط" به دایره‌ای عظیمه تعبیر می‌شود (۲).
کانال ریاضیات ساختارگرایانه
Five Stages of Accepting Constructive Mathematics.pdf
آیا هندسه‌ی نااقلیدسی در واقع تلاشی نیست برای توصیف این جهان‌ها، تنها با ارجاع به درون آن‌ها و بدون نشاندن آن‌ها در فضایی اقلیدسی؟ به همین سیاق، آیا نمی‌توان گفت که احکام عجیب و غریب ریاضیات ساختی تلاشی هستند برای توصیف اصل موضوعی جهان‌هایی آشنا در ریاضیات، بدون ارجاع به دنیای بیرون آن‌ها و بدون نشاندن آن‌ها در دنیای مجموعه‌ها؟ مثلا در توصیف جهان متناظر با نظریه‌ی محاسبه که در آن همه ‌چیز (از جمله زیرمجموعه‌های اعداد طبیعی) محاسبه‌پذیر است، آیا این که ریاضیات ساختی اصل طرد شق ثالث (هر گزاره یا درست است یا نادرست) را رد می‌کند تنها بیان این حکم آشنا نیست که برخی زیرمجموعه‌های اعداد طبیعی محاسبه‌ناپذیرند و در نتیجه نمی‌توان به شکلی محاسبه‌پذیر درباره‌ی درستی گزاره‌ی "عدد x عضوی از زیرمجموعه‌ی مذکور است" تصمیم گرفت؟ یا در توصیف جهان هندسی که در آن همه چیز (از جمله همه‌ی توابع از اعداد حقیقی به فضای گسسته‌ی صفر و یک) پیوسته است، این که گونه‌هایی از ریاضیات ساختی به این حکم عجیب معتقدند که "مجموعه‌ی اعداد حقیقی را نمی‌توان به شکل اجتماع دو زیرمجموعه‌ی مجزا و ناتهی نوشت" آیا تلاشی نیست برای بیان اصل‌موضوعی این مطلب که فضای اعداد حقیقی همبند است و نمی‌توان از آن تابعی پیوسته به فضای گسسته‌ی صفر و یک تعریف کرد؟ آیا اهمیت ریاضیات ساختی در توصیفی نیست که می‌تواند از ساختار و قوانین درونی جهان‌های آشنای ما مشتمل بر جهان محاسبه‌پذیر، جهان پیوسته، جهان مشتق‌پذیر و غیره ارائه کند بدون آن که لازم باشد آن‌ها را در دنیای مجموعه‌ها بنشاند؟
#معرفی‌مقاله
کانال ریاضیات ساختارگرایانه
27.pdf
28.pdf
148 KB
دوستان عزیز،

فایل‌ درس‌نامه‌ی جلسه‌ی بیست و هشتم رو به کانال اضافه کردیم. #درس‌نامه
2025/07/09 15:43:15
Back to Top
HTML Embed Code: