Telegram Web
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♦️هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه در دیدار دیروز در کنار همتای چینی خود در پکن گفت:

🔸"ارومچی و کاشغر دو شهر باستانی ترکی-اسلامی هستند. این شهرها پل ارتباطی چین با ترکیه و جهان اسلام نیز هستند."


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
♦️ترکیه بی سر و صدا برای حقوق مسلمانان اویغور در سفر فیدان به چین لابی کرد

🔸هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، خواستار احیای مجدد روابط با پکن است، اما در مورد حقوق اویغورها با مشکل مواجه است.

🔸دو مقام ترک به میدل ایست آی گفتند که هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه در اوایل این هفته در سفر خود به چین، بی سر و صدا برای حفاظت از حقوق و فرهنگ مسلمانان اویغور لابی کرد. فیدان در پکن با همتای چینی خود وانگ یی و معاون رئیس جمهور هانگ ژنگ دیدار کرد. فیدان همچنین به منطقه خودمختار سین کیانگ سفر کرد و بالاترین سطح بازدید از منطقه اویغور نشین را از سال 2012 نشان داد. فیدان در حین دیدار با مقامات و اویغورها در ارومچی و کاشغر، کراوات فیروزه‌ای رنگی که با پرچم‌ ملی اویغورها مرتبط است، به تن کرد. او گفت این دو شهر، "شهرهای باستانی ترکی-اسلامی" هستند که چین را به جهان ترک و اسلام متصل می کند. با این حال، شکست فیدان در انتقاد از بدرفتاری مستند چین با مسلمانان اویغور، از جمله آنچه چین «اردوگاه‌های بازآموزی» می‌خواند، باعث محکومیت ترکیه توسط برخی از گروه‌های اویغور شد. گزارش حقوق بشر سازمان ملل در سال 2022 چین را به ارتکاب جنایت علیه بشریت به دلیل رفتار با اویغورها متهم کرده است.

🔸دو منبع دیپلماتیک ترکیه فاش کردند که آنکارا بر اهمیت موضوع مسلمانان اویغور برای پکن تاکید کرده است. یکی از منابع دیپلماتیک گفت: "ما به آنها گفتیم مسلمانان اویغور، که با آنها پیوندهای قومی، مذهبی و فرهنگی داریم، برای ما بسیار مهم هستند. ما به آنها، حساسیت‌های جهان ترک و جهان اسلام در خصوص حفظ حقوق فرهنگی ترک‌های اویغور و عمل به ارزش‌های آن‌ها را اعلام کردیم." این منبع افزود که در حالی که آنکارا به حاکمیت چین احترام می گذارد و از سیاست چین واحد حمایت می کند، همچنین معتقد است رسیدگی به نگرانی ها در مورد حقوق اویغورها ضروری است. 

♦️مقامات چینی خشمگین هستند

🔸بازدید فیدان از منطقه سین کیانگ و صحبت های فیدان در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با وانگ یی مبنی بر اینکه ارومچی و کاشغر شهرهای ترکی_ اسلامی هستند، ممکن است باعث خشم و ناآرامی برخی مقامات چینی شده باشد.
دوغان خاطرنشان کرد که ترکیه خود را در دوراهی می بیند و می خواهد روابط دیپلماتیک و تجاری خود را با چین حفظ کند و در عین حال از حقوق و آزادی های اویغورها دفاع کند. دومین منبع رسمی ترکیه اظهار داشت که روابط دوجانبه پس از کنار گذاشتن یک کنسرسیوم چینی از پروژه خرید سهام پل سوم استانبول به قیمت نزدیک به 700 میلیون دلار در سال 2021 و استعفای وزیر دارایی سابق برات آلبایراق در سال 2020 که یکی از حامیان سیاست طرفدار چین بود، دچار رکود شده است. به تعویق انداختن تحویل واکسن کووید-19 در مارس 2021 توسط چین و همچنین رد درخواست استرداد چندین مخالف اویغور از ترکیه به چین توسط ترکیه، از دیگر دلایل رکود روابط ترکیه و چین طی این سال ها بوده است.

♦️احیای روابط ترکیه و چین

🔸فیدان در ماه های اخیر به دنبال راه هایی برای احیای مجدد روابط ترکیه با چین بوده است، زیرا آنکارا نمی تواند قدرت دیپلماتیک و نظامی رو به رشد چین را نادیده بگیرد. 
دومین منبع ترکیه ای گفت: «این تلاشی برای دعوت از چین برای احیای روابط براساس احترام و منافع متقابل بود». ما از آنها می‌خواهیم محدودیت‌های صادرات محصولات کشاورزی ترکیه را لغو کنند و اجازه دهند تا گردشگران چینی بیشتری به ترکیه بیایند تا کسری تجاری را که بیش از 40 میلیارد دلار به نفع چین است متعادل شود. آنکارا همچنین از چین می‌خواهد که یک نیروگاه هسته‌ای در غرب ترکیه بسازد، اما پکن با آن مخالفت کرده است.


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
🔸ادامه/در اوایل ماه جاری، آلپ ارسلان بایراکتار، وزیر انرژی ترکیه در جریان سفر رسمی خود به پکن، یادداشت تفاهمی با همتای چینی خود در مورد مواد معدنی خاکی کمیاب و انرژی هسته ای امضا کرد. دوغان افزود: هرگونه توافق هسته ای باید بین رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه و شی جین پینگ، رئیس جمهور چین نهایی شود.

🔸فیدان از شی جین پینگ برای سفر رسمی به ترکیه در اواخر سال جاری دعوت کرده است، اما مشخص نیست که رئیس جمهور چین بپذیرد یا خیر.

🔸به گفته این مقام ترکیه ای، فیدان در جریان سفر خود به چین همچنین بر اهمیت کریدور میانی برای چین و ترکیه تاکید کرده و درخواست پروازهای تجاری بیشتر بین کشورها از جمله به ارومچی را کرده است. وانگ یی وزیر امور خارجه چین در کنفرانس مطبوعاتی مشترک گفت که چین مایل به همکاری با ترکیه در کریدور میانه و گسترش واردات محصولات کشاورزی با کیفیت بالا از ترکیه است...


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
♦️منابع امنیتی ترکیه اعلام کردند: وزرای خارجه کشورهای اسلامی هشت یا D8 که شامل بزرگترین کشورهای مسلمان جهان یعنی بنگلادش، مصر، اندونزی، ایران، مالزی، نیجریه، پاکستان و ترکیه است، نشست فوق‌العاده‌ای را در روز شنبه 8 ژوئن در استانبول با هدف ایجاد یک موضع مشترک در مورد وضعیت نوار غزه برگزار خواهند کرد.


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
♦️پوتین چه بلایی می تواند سر ترکیه بیاورد؟

🔹مجری اخبار شبکه تلویزیونی HalkTv _رسانه مخالف_ معتقد است که اظهارات پوتین را نه به عنوان اخبار سیاست خارجی ترکیه، بلکه به عنوان اخبار اقتصادی داخلی باید ارزیابی کرد.
🔹برنامه خبری کانال HalkTv سخنان پوتین رئیس جمهور روسیه را "تهدید بزرگ" می خواند و این سوال را مطرح می کند که "روسیه چه کاری می تواند علیه ترکیه انجام دهد؟" و پاسخ می دهد:

🔸روسیه ممکن است 25 میلیارد دلار بدهی گازی ترکیه به روسیه که به تعویق افتاده است، را بخواهد.
🔸پوتین می تواند با محدود کردن گردشگران روسی ضربه ای مهلک به گردشگری ترکیه وارد کند.
🔸 روسیه ممکن است واردات کالاهای کشاورزی ترکیه را متوقف کند که این امر بر اقتصاد ترکیه تأثیر منفی خواهد گذاشت.
🔸 ترکیه برای تامین گاز به روسیه وابستگی دارد که می تواند به اهرم فشار تبدیل شود.
🔸 روسیه ممکن است عرضه نفت ارزان اورال به ترکیه را محدود کند که وضعیت اقتصادی این کشور را بدتر خواهد کرد.
🔸ترکیه برای صنایع غذایی خود به واردات گندم روسی وابسته است که هرگونه محدودیت ممکن است دردسرآفرین باشد.

🔸مورات یتکین، روزنامه‌نگار، اظهارات پوتین را مهم‌ترین رویداد سیاست خارجی امروز آنکارا خواند، اما اظهارنظر او بیشتر درباره سخنان رئیس‌جمهور روسیه درباره روابط ترکیه و اوکراین بود. وی به نقل از پوتین گفت که اوکراین در تلاش برای حمله به خطوط لوله گازی است که گاز روسیه را به ترکیه منتقل می کند و باید اردوغان را از این موضوع مطلع ساخت. به گفته یتکین، آنچه به نظر یک اتهام جدی به نظر می رسد - اینکه رئیس جمهور ترکیه ظاهرا از وقایع و حوادث آگاه نیست، و به او گزارش نمی دهند.

🔸یتکین همچنین خاطرنشان می کند که حجم تجارت بین ترکیه و روسیه پس از شروع درگیری بین کیف و مسکو به میزان قابل توجهی افزایش یافته و به 60 میلیارد دلار رسیده است، بنابراین هشدارهای پوتین برای آنکارا مهم است.


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
♦️هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه در سخنرانی نشست فوق العاده D8 در استانبول : جنگ در نوار غزه چالشی برای دموکراسی جهانی است

🔸فیدان: نوار غزه به امید و حمایت نیاز دارد، اما مهمتر از همه نیاز به اقدام عملی دارد. این جنگ اسرائیل و فلسطین نیست، بلکه چالشی برای دموکراسی جهانی است... در حالی که نظام بین الملل نمی تواند راه حلی بیابد، جهان اسلام باید این مشکل را بپذیرد و آن را به راه حل دائمی برساند...


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
♦️اف ۱۶ ها؛ از واشنگتن اصرار از آنکارا انکار

🔸کانال تلویزیونی سی ان ان ترک در گزارش های خود درباره اخبار مثبت طرف آمریکایی توجه خود را به این موضوع جلب می کند که در موضوع خرید و نوسازی اف-16 ها توسط ترکیه موضوعات بحث برانگیزی و حل نشده ای وجود دارد. این شبکه این سوال را مطرح می کند: چرا واشنگتن اظهارات قاطعانه ای درباره تکمیل توافق می کند، اما آنکارا آنها را تایید نمی کند؟

🔸دجله جانووا، خبرنگار سی ان ان توضیح می دهد که ترکیه اهمیت همکاری با ایالات متحده را می داند، اما همچنان به دنبال حفظ منافع و استقلال خود در صنعت دفاعی و پروژه های خود است. در عین حال، ایالات متحده نیز به دنبال این است که نشان دهد دوره جدیدی از همکاری با ترکیه به ویژه در پس زمینه درگیری های منطقه ای در سوریه، غزه و اوکراین آغاز شده است. او خاطرنشان می کند که این نیز به دلیل تمایل ایالات متحده برای تمرکز بر چین و همراه داشتن ترکیه به عنوان شریک در منطقه است.

با وجود نامه‌های امضا شده بین طرفین، ترکیه امکان تغییر بسته را با تمرکز بر بومی‌سازی باز گذاشته است و این باعث شده تا روند توافق هنوز کامل نشده باشد. جزئیات نهایی ممکن است تا اواسط ژوئن زمانی که وزارت دفاع ترکیه می خواهد اعلامیه رسمی را اعلام کند مشخص شود،
پروسه F-16 بین آمریکا و ترکیه در حال تکمیل شدن است، اما ترکیه نسبت به آمریکا اعتماد کمتری به تکمیل قرارداد دارد. اگرچه وزارت امور خارجه آمریکا از امضای نامه های پیشنهاد و پذیرش خبر داده است. اما ترکیه می گوید که این روند هنوز کامل نشده است و تغییرات در لیست بسته فعلی که شامل 70 کیت به روز رسانی، مهمات و 40 فروند F-16 جدید است امکان پذیر است. این به این دلیل است که ترکیه به دنبال توافقی است که بتواند قدرت بومی سازی اش را افزایش دهد یا حداقل به توانایی های فعلی و به پروژه های دفاعی اش آسیب نزند لذا ترکیه در حال بررسی تغییر نیازهای خود برای پروژه 2040 و پروژه های ملی مانند جنگنده نسل پنجم KAAN است.


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
♦️جدیدترین ادعای ضدایرانی ج.آذربایجان: شهروندان آذربایجانی که به ایران سفر می کنند به سمت قاچاق مواد مخدر سوق داده می شوند

🔸سرویس امنیت دولتی آذربایجان(DTX) هشدار داد: شهروندان ایرانی که در قاچاق مواد مخدر دخیل هستند، شهروندان آذربایجانی ساکن در شهرک های مرزی را با روش های مختلف و متقلبانه وارد فعالیت های مجرمانه می کنند. برای این منظور از افراد کم درآمد و همچنین افرادی که تحت هر شرایطی با شهروندان ایرانی در تماس هستند (مراجعه به ایران برای معاینات پزشکی، ملاقات با اقوام و دوستان ایرانی از طریق شبکه های اجتماعی...) استفاده می شود.


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♦️وزارت دفاع جمهوری آذربایجان تصاویری از انجام ماموریت های رزمی در شب در چارچوب رزمایش عقاب قفقاز 2024 را به اشتراک گذاشت.

🔸رزمایش مشترک «عقاب قفقاز 2024» که از 4 ژوئن آغاز شده است با حضور نیروهای ویژه آذربایجان، ترکیه و گرجستان در حال برگزاری است.


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
♦️رئیس جمهور ترکیه روز گذشته در مراسمی به مناسبت روز جهانی بدون دخانیات و هفته محیط زیست اعلام کرد: مبارزه فعالی با قاچاق و نفوذ سیگارهای الکترونیکی به ترکیه از طریق کانال‌های مختلف وجود دارد. او تاکید کرد که گمرکات این وظیفه را به خوبی انجام می دهند و تاکنون اجازه توزیع سیگار الکترونیکی در ترکیه را نداده اند.

🔸به گفته اردوغان، سالانه 85 هزار نفر در ترکیه بر اثر بیماری های ناشی از مصرف سیگار جان خود را از دست می دهند. حدود نیمی از جمعیت کودکان مجبور به تنفس هوای آلوده به دود تنباکو هستند که حاوی بیش از 4000 ماده سمی و سرطان زا است. وی خاطرنشان کرد: سیگاری های غیرفعال که در معرض دود تنباکو هستند بیشتر آسیب می بینند.

🔸اردوغان افزود: با این اوصاف، صنعت جهانی تنباکو و دخانیات به رشد خود ادامه می دهد و سالانه 700 میلیارد دلار درآمد دارد.

🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
♦️وزارت دارایی و خزانه داری ترکیه از ورود سکه های جدید 5 لیری به چرخه مالی کشور خبر داد. این تصمیم در روزنامه رسمی منتشر شد.

🔸این سکه ها قبلا به مناسبت صدمین سالگرد جمهوری ترکیه بطور نمادین و کلکسیونی در تعدادی محدود ضرب شده بود اما با اعلام رسمی احتمالا بطور رسمی وارد چرخه مالی کشور خواهد شد.

🔸روی سکه، ستاره هشت پر سلجوقی در هر دو حلقه بیرونی و هسته، و در مرکز، آرم "قرن ترک" است که توسط دولت برای بزرگداشت صدمین سالگرد جمهوری ترکیه اعلام شده است.

🔸در پشت سکه تصویری از مصطفی کمال آتاتورک و کتیبه "Türkiye Cumhuriyeti" (جمهوری ترکیه) در اطراف آن وجود دارد.


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
حضور هاکان فیدان در روسیه برای شرکت در اجلاس بریکس پلاس
♦️المانیتور/ حضور هاکان فیدان برای شرکت در اجلاس بریکس پلاس و رایزنی با مقامات روسیه

🔸هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، روز دوشنبه با سرگئی شویگو، دبیر شورای امنیت روسیه در مسکو در چارچوب یک سفر دو روزه به روسیه برای شرکت در اجلاس بریکس پلاس، دیدار کرد.

🔸به گفته منابع دیپلماتیک ترکیه، شویگو که ماه گذشته توسط ولادیمیر پوتین، رهبر روسیه از سمت خود به عنوان وزیر دفاع روسیه برکنار شد، با فیدان درباره تحولات منطقه ای از جمله غزه، سوریه و جنوب قفقاز گفتگو کرد. در بخشی از این سفر، فیدان همچنین در نشست انجمن بازرگانان روسیه و ترکیه شرکت کرد و با نمایندگان ترک‌های مسخیت ساکن روسیه، یک جامعه ترک مسلمان سنی، دیدار کرد.

🔸دیپلمات ارشد ترکیه روز سه شنبه در نظر دارد در نشست وزیران خارجه بریکس در شهر نیژنی نووگورود در غرب روسیه شرکت کند.

🔸فیدان با اعلام حضور خود در نشست بریکس در سفر هفته گذشته خود به پکن، گفت ترکیه در حال بررسی فرصت های همکاری جدید با بریکس به رهبری چین است.

🔸حضور فیدان در اجلاس بریکس پلاس در حالی صورت می گیرد که ترکیه به دنبال تنوع بخشیدن به تجارت خود و بررسی گزینه های خارج از اتحادیه اروپا است. نگرانی آنکارا با اتحادیه اروپا، بزرگترین شریک تجاری آن، در مورد از سرگیری مجدد معاهده اتحادیه گمرکی بین این اتحادیه و آنکارا در حال افزایش است.

🔸فیدان ماه گذشته گفت که در مورد از سرگیری مذاکرات مدرنیزاسیون با اتحادیه اروپا "درک اصولی" متقابل وجود دارد، اما خواستار تسریع این روند شد. فیدان که در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با الیور ورهلی، کمیسر اتحادیه اروپا در آنکارا صحبت می‌کرد، گفت: "ما اصولاً با نهادهای اتحادیه اروپا در مورد مدرن‌سازی اتحادیه گمرکی موافق هستیم، اما ما باید یک جدول زمانی تعیین کنیم و پیشرفت را در شرایط مشخص نشان دهیم."

🔸مذاکرات عضویت کامل ترکیه با اتحادیه اروپا که در سال 2005 آغاز شده بود، در سال 2018 در بحبوحه وخامت روابط بین آنکارا و این اتحادیه عمدتاً به دلیل عقب‌نشینی دموکراتیک در ترکیه به بن بست رسید. اتحادیه اروپا در همان سال مذاکرات رسمی برای ارتقای معاهده فعلی را به دلیل تشدید تنش بین ترکیه و یونان و قبرس و اعضای اتحادیه اروپا متوقف کرد. در بحبوحه نزدیکی اخیر بین ترکیه و یونان، بلوک غرب به از سرگیری چراغ سبز نشان داده است، اما مذاکرات هنوز آغاز نشده است.

🔸همچنین در سال 2018، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، تمایل کشورش برای پیوستن به بریکس را در هنگام شرکت در اجلاس سران بریکس به رهبری چین در آفریقای جنوبی ابراز کرده بود. این بلوک که توسط برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی در سال 2009 تأسیس شد، گسترش یافت و شامل ایران، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، آرژانتین، مصر و اتیوپی شد.


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
مطالعات ترکیه و قفقاز | اندیشکده مرصاد
♦️المانیتور/ حضور هاکان فیدان برای شرکت در اجلاس بریکس پلاس و رایزنی با مقامات روسیه 🔸هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، روز دوشنبه با سرگئی شویگو، دبیر شورای امنیت روسیه در مسکو در چارچوب یک سفر دو روزه به روسیه برای شرکت در اجلاس بریکس پلاس، دیدار کرد.…
در دیدار فیدان با مقامات روس و شرکت در اجلاس بریکس سه موضوع برجسته است:

🔸۱. پیش بینی می شود در آینده نزدیک تماس ها بین شوراهای امنیتی دو کشور افزایش یابد و موضوع امنیت منطقه ای در خط آنکارا - مسکو در مناطق قفقاز جنوبی، جغرافیای مدیترانه و آفریقا و همچنین سوریه، اوکراین و دریای سیاه در این دوره بیشتر برجسته شود.

🔸۲. دیدار فیدان و لاوروف با هدف شکستن یخ بین پوتین و اردوغان خواهد بود که سفرش به ترکیه مدت هاست به تعویق افتاده است.

🔸۳. به نظر می رسد ترکیه درخواستی برای عضویت در تشکیلات بریکس پلاس خواهد داشت، هرچند که نیت ترکیه در این موضوع تا چه حد جدی است محل مناقشه و تردید است.

🔹بریکس پلاس یک سازمان ضد غربی نیست، بلکه یک تشکیلات غیرغربی و بیشتر اقتصاد محور است. با این حال، با توجه به بحران اقتصادی که ترکیه تجربه می‌کند، مشخص نیست که تا چه حد می‌تواند به ترکیه کمک کند.

🔹اگر ترکیه به عضویت این سازمان درآید، این تحولی خواهد بود که می تواند وزن ویژه سیاسی بریکس پلاس را در عرصه جهانی افزایش دهد. تا حدودی به همین دلیل، نظر روسیه نسبت به عضویت ترکیه در بریکس پلاس مثبت است.

🔹به راحتی می توان گفت که نظر غرب نیز نسبت به عضویت ترکیه ی عضو ناتو در بریکس پلاس مثبت خواهد بود. به ویژه برای ایالات متحده و بریتانیا، عضویت ترکیه در بریکس پلاس به عنوان یک سوپاپ اطمینان برای جلوگیری از تبدیل این تشکیلات به یک سازمان ضدغربی عمل خواهد کرد.

🔹کمرنگ کردن لحن ضد غربی در بریکس پلاس با ترکیه ی متحد ناتو، مطمئناً یک دستاورد استراتژیک برای بلوک آنگلوساکسون خواهد بود. همه ی اینها سفر فیدان به مسکو را فراتر از یک دیدار معمولی بین دو کشور می کند.


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
♦️دولت اردوغان نگران این نیست که تسلیحات صادر شده اش به کجا می رود

مخالفین دولت اردوغان، او را به بی توجهی به مسئولیت بین المللی خود برای اطمینان از اینکه سلاح های صادراتی به دست کاربران نهایی ناخواسته نمی رسد، متهم کرده اند.
اوغوز کان سالیجی، از معاونین حزب جمهوری خواه خلق (CHP) در یک سوال کتبی پارلمانی خطاب به یاشار گولر وزیر دفاع گفت که رشد صنعت دفاعی ترکیه مسئولیت های بین المللی ترکیه را نیز افزایش داده است.
سالیجی مجموعه ای از تحقیقات کتبی را به گولر ارائه کرده و عملکرد و مسئولیت های این وزارتخانه در مورد صادرات تسلیحات را زیر سوال برده است. او تعداد درخواست‌های مجوز صادراتی را که در دهه گذشته تایید و رد شده‌اند، زیر سوال برد و به دنبال این بود که از مهمات نظامی ترکیه علیه ترکیه یا منافع آن استفاده نشود. 
علاوه بر این، وی در مورد اقدامات لازم برای جلوگیری از استفاده از سلاح های صادراتی در اقداماتی که می تواند منجر به تحریم های بین المللی علیه ترکیه شود، سوال کرد.
سالیجی همچنین نگرانی‌های خود را در مورد نظارت بر انطباق با گواهی‌های کاربر نهایی که قرار است تضمین کند که محصولات نظامی صادر شده به اشخاص ثالث منتقل نمی‌شود، ابراز کرد. وی در پاسخ به این سوال که نقض این قراردادها چگونه شناسایی می شود و در صورت نقض این شرایط چه مجازاتی برای کشورهای واردکننده در نظر گرفته می شود؟
علاوه بر این، سالیجی به دنبال اطلاعاتی در مورد معیارهای مورد استفاده برای ارزیابی درخواست‌های مجوز صادرات و اینکه آیا با نهادهای مربوطه مانند وزارت امور خارجه، سازمان اطلاعات، وزارت بازرگانی و وزارت صنعت و فناوری در طول فرآیند تأیید، مشورت می‌شود یا خیر. 
او همچنین این سوال را مطرح کرد که آیا صادرات تسلیحاتی که شامل اجزای ساخت خارجی است نیاز به مجوزهای اضافی از کشورهای مبدأ دارد و آستانه محتوای خارجی مشخص شده برای چنین الزاماتی چقدر است؟
در نهایت، سالیجی این سوال را مطرح کرد که آیا قوانین فعلی و احکام ریاست جمهوری در مورد صادرات اسلحه کافی هستند یا قوانین جدیدی برای رفع این نگرانی ها باید در نظر گرفته شود؟
سالیجی در یکی از تحقیقات کتبی خود مدعی شد که ترکیه هنوز با هیچ مشکل بین المللی در مورد استفاده از تسلیحات صادراتی خود مواجه نشده است. با این حال، این ادعا نادرست است.
در سال 2021، نمایندگان مخالف در مجلس از توافقنامه نظامی امضا شده با اتیوپی با هدف بهبود روابط نظامی و اشتراک اطلاعات انتقاد کردند، به ویژه که اتیوپی و مصر درگیر اختلاف بر سر سد نیل بودند. آنها هشدار دادند که ممکن است اتیوپی از تسلیحات یا پهپادهای نظامی ترکیه علیه مصر استفاده کند و به طور بالقوه جرقه بحران جدیدی بین آنکارا و قاهره شود، آن هم درست زمانی که ترکیه در تلاش بود تا روابط خود را با مصر ترمیم کند.
در سال 2022 روابط نظامی ترکیه و اتیوپی پس از آنکه ارتش اتیوپی در 7 ژانویه 2022 با هواپیماهای بدون سرنشین خریداری شده از ترکیه به مدرسه ابتدایی پر از کودکان، زنان و مردان مسن حمله کرد، در دستور کار بین المللی قرار گرفت. دست کم 59 غیرنظامی کشته و ده ها تن دیگر زخمی شدند. تا آن زمان مشخص نبود که ترکیه هواپیماهای بدون سرنشین به اتیوپی فروخته است. بقایای تسلیحات به دست آمده از این سایت مشخص شد که بمب های هدایت شونده MAM-L (مهمات میکرو هوشمند) تولید شده توسط Roketsan ترکیه و جفت انحصاری با هواپیماهای بدون سرنشین Bayraktar ساخت ترکیه هستند. بنا بر گزارش ها، سفارت ترکیه به دلیل نگرانی های امنیتی به کنیا منتقل شد. با این حال، وزارت خارجه ترکیه آن را رد کرد و گفت که فقط سفیر به طور موقت اتیوپی را ترک کرده است.
فروش پهپادهای نظامی ترکیه به اوکراین باعث ایجاد تنش با روسیه در اکتبر 2021 شد. تلویزیون دولتی اوکراین ویدئویی را پخش کرد که نشان می‌داد یک پهپاد نظامی ساخت ترکیه در 23 اکتبر 2021 علیه نیروهای تحت حمایت روسیه در منطقه شرقی دونباس استفاده می‌شود.
کرملین روز بعد اعلام کرد که ترسش از تصمیم ترکیه برای فروش پهپادهای ضربتی به اوکراین در حال تحقق است و پهپادهای ترکیه خطر بی‌ثبات کردن اوضاع در شرق اوکراین را دارند.
با این حال، ترکیه مدعی شد که هیچ مسئولیتی در قبال نحوه استفاده از پهپادهایی که می فروشد ندارد. مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه وقت ترکیه، پس از دیدار با لاوروف همتای روس خود، در نشست سران گروه 20 در رم در نوامبر 2021، به خبرنگاران گفت: اگر کشوری آنها را از ما بخرد، دیگر تسلیحات ترک نیستند و تسلیحات آن کشور هستند.

🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
مطالعات ترکیه و قفقاز | اندیشکده مرصاد
♦️دولت اردوغان نگران این نیست که تسلیحات صادر شده اش به کجا می رود مخالفین دولت اردوغان، او را به بی توجهی به مسئولیت بین المللی خود برای اطمینان از اینکه سلاح های صادراتی به دست کاربران نهایی ناخواسته نمی رسد، متهم کرده اند. اوغوز کان سالیجی، از معاونین…
🔸ادامه/او گفت: «شاید ترکیه آن را تولید کرده باشد، اما متعلق به اوکراین است. با این وجود، او همچنین از مقامات اوکراینی خواست که هنگام صحبت از پهپادها به هواپیماهای بدون سرنشین ترکیه اشاره نکنند.
مسکو علیرغم ابراز ناراحتی از ادامه فروش پهپادهای ترکیه به اوکراین پس از تهاجم روسیه در سال 2022، این موضوع را به نقطه بحرانی بین دو کشور تبدیل نکرده است. این خویشتن داری عمدتاً به دلیل تصمیم ترکیه برای نپیوستن به تحریم های غرب و نقش آن در دور زدن تحریم روسیه است.
یک عامل مهم برای موفقیت ابتکارات ترکیه برای افزایش صادرات دفاعی در سال‌های اخیر، که «دیپلماسی هواپیماهای بدون سرنشین» نیز نامیده می‌شود، در تمرکز ترکیه بر اهداف تجاری است نه اینکه چگونه و علیه چه کسی از این سلاح‌ها استفاده می‌شود. کشورهای آفریقایی به دلیل سهولت و کارآمدی رویه های فروش و فرآیندهای تایید، به طور فزاینده ای جذب تسلیحات ترکیه، به ویژه پهپادها می شوند. ترکیه نیز برخلاف ایالات متحده و اتحادیه اروپا، پروسه طولانی تایید صادرات برای محصولات دفاعی ندارد.


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
♦️هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه در جریان سفر خود به روسیه در مسکو با نمایندگان ترک های مسخیت (Ahiska Türkleri) دیدار کرد.


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
♦️سازمان رقابت _تنظیم کننده ضد انحصار ترکیه_ (Rekabet Kurumu) گوگل را به دلیل نقض قوانین رقابت در ارائه نتایج جستجو برای رزرو هتل در بازار محلی ترکیه، 482 میلیون لیر (15 میلیون دلار) جریمه کرد.
تحقیقات در مورد این موضوع در آوریل 2021 آغاز شده بود.


🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
♦️دیداری پرمعنا بعد از نشست سران گروه هفت

🔸دیدار رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، با محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات متحده عربی در ایتالیا از چندین جنبه حائز اهمیت است. این دیدار در زمینه‌های مختلف از جمله روابط دیپلماتیک، مسائل منطقه‌ای و سیاست‌های بین‌المللی تأثیرگذار است.
🔸در سال‌های اخیر، روابط بین ترکیه و امارات به دلیل اختلافات سیاسی و رویکردهای مختلف در مسائل منطقه‌ای، به ویژه در لیبی، سوریه و اختلافات قطر، دچار تنش شده بود. اما این دیدار می‌تواند نشانگر تغییراتی در سیاست خارجی این دو کشور باشد و ممکن است به کاهش تنش‌ها و بهبود روابط دیپلماتیک منجر شود.
🔸 تأکید اردوغان بر اهمیت همگرایی جهان اسلام برای مقابله با سیاست‌های نسل‌کشی اسرائیل در فلسطین نشان‌دهنده یک دیدگاه مشترک در مورد مسائل فلسطین است. این موضع‌گیری می‌تواند به تقویت جبهه متحد اسلامی در مقابل اسرائیل و حمایت بیشتر از حقوق فلسطینیان منجر شود اما ناگفته نماند که اینگونه گزارش ها می تواند از شکل‌گیری ائتلاف‌های جدید و تغییر در معادلات سیاسی و امنیتی منطقه حاکی باشد.


کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
2024/09/20 23:01:36
Back to Top
HTML Embed Code: