Telegram Web
🔸کرونا؛ اپیدمی اندیشیدن را عمومی کرد
🖋یورگن هابرماس

📍هابرماس، فیلسوف آلمانی، در گفت‌وگویی با روزنامۀ فرانسوی لوموند، نتایج اخلاقی و فکری اپیدمی جهانی کووید ١٩ را می‌شکافد.

روزنامۀ لوموند در نخستین سؤال از هابرماس می‌پرسد: این بحران بیماری جهانی از نظر اخلاقی، فلسفی و سیاسی چه به ما می‌آموزد؟

هابرماس پاسخ می‌دهد: "از نظر فلسفی، می‌بینیم که این اپیدمی جهانی، اندیشیدن را نزد همه تقویت کرده. نوع تفکری که تاکنون منحصر به کارشناسان بود، حالا نزد مردم عادی بیشتر شده: هرکس باید تصمیم بگیرد و دست به عمل بزند، آنهم با آگاهی از ندانستن"...

هابرماس تأکید می‌کند که دولت‌ها و یا کارشناسان همه چیز را در مورد ویروس کرونا نمی‌دانند. دولت‌ها کاملا آگاهند که متخصصان ویروس‌شناس که به آنها مشاوره می‌دهند دانسته‌های محدودی دارند و بنابراین باید با اتکاء به همین دانسته‌های محدود تصمیم‌گیری کنند. شهروندان نیز این وضعیت را به خوبی می‌بینند. هیچ‌وقت مردم به این روشنی ندیده بودند که تصمیم‌گیری سیاسی در شک و تردید و "ندانستن" انجام می‌شود.

به باور هابرماس، "شاید این تجربه کم‌سابقه تأثیری بر آگاهی عمومی داشته باشد".

هابرماس در ادامۀ گفت‌وگو با لوموند، گوشزد می‌کند که به طور کلی "حق هر انسان برای زیستن و برخوردار بودن از سلامتی جسمی" یک اصل بنیادین است که مثلا در قانون اساسی آلمان هم ذکر شده است. اما شرایط کنونی، گاه شبیه به وضعیت جنگی است: پزشکان گاه ناچار می‌شوند که گزینشی عمل کنند و اصل "برابری درمانی و بهداشتی" را زیر پا بگذارند. مثلا مجبور می‌شوند که به بیمار جوان‌تر الویت بدهند. هابرماس می‌افزاید: "ولی حتی در مواردی که بیمار سالخورده داوطلبانه از حق خود می‌گذرد – که این رفتاری تحسین‌آمیز است – باز هم باید پرسید: یک پزشک چگونه می‌تواند زندگی یک انسان را ارزش‌گذاری کند؟"

هابرماس بدون اینکه پزشکان را محکوم کند، می‌گوید که در این نوع داوری یا ارزش‌گذاری نباید واقعیت را از چشم پزشک، که از سوی بیمار نگریست. هابرماس در عین حال تأیید می‌کند که در "شرایط فاجعه‌بار"، پزشک چارۀ دیگری ندارد و باید تا جایی که ممکن است فقط با اتکاء به معیارهای حرفه‌ای و علمی تصمیم بگیرد.

هابرماس به دوران پایانی اپیدمی نیز می‌اندیشد و در اینجا نیز چالش اخلاقی و سیاسی بزرگی می‌بیند. تصمیم به خروج از شرایط اضطراری و به‌راه انداختن چرخ اقتصاد، الزاما خطرهایی در پی دارد: از جمله بعید نیست که بیمارستان‌ها ناگهان به حد اشباع برسند و شمار تلفات افزایش یابد.

هابرماس می‌گوید: "مسئولان سیاسی وقتی ازیک‌سو، به زیان‌های اقتصادی و اجتماعی فکر می‌کنند و از سوی دیگر به تعداد تلفاتی که می‌تواند قابل جلوگیری باشد، باید از وسوسۀ تفکر ابزاری و فایده‌گرا (اوتیلیتاریستی) بپرهیزند".

پرسش اصلی از نظر هابرماس چنین است: آیا ما حاضریم که به خاطر رونق مادّی و اجتناب از فجایع اجتماعی ناشی از بحران اقتصادی، شمار مرگ و میر بیشتری را بپذیریم؟

یورگن هابرماس که سخت طرفدار اتحادیۀ اروپاست و تاکنون مطالب زیادی دراین‌باره نوشته، معتقد است که تنها راه‌حل عملی، ایجاد یک "صندوق مشترک کرونا" در سطح اروپایی است تا کشورهایی که اقتصاد شکننده‌تر و یا بدهی‌های بیشتر دارند، بتوانند از پس هزینه‌های کمرشکن مقابله با اپیدمی برآیند.

او به شدت از مخالفت‌های دولت آلمان با این صندوق انتقاد می‌کند و به وزیر اقتصاد فرانسه توصیه می‌کند که مبادا نظریات آلمانی را بپذیرد.

هابرماس می‌گوید که وی و یارانش (گروهی از روشنفکران) آنگلا مرکل و وزیر اقتصاد آلمان را در این مورد مؤاخذه کرده‌اند. این فیلسوف شاخص جهانی تأسف می‌خورد که نگرش‌های ناسیونالیستی و خودخواهی‌های ملی‌گرایانۀ دولت آلمان مانع همبستگی بیشتر اروپایی‌ها می‌شود.
او می‌گوید: "اگر امانوئل ماکرون در روابط با آلمان تنها یک خطا کرده باشد، همانا نادیده گرفتن میزان ناسیونالیسم آنگلا مرکل است".

📍هابرماس در پایان گفت‌وگو با روزنامۀ لوموند بار دیگر اصرار می‌ورزد که تنها راه منطقی برای اروپا، تأکید بر دموکراسی و اتحاد است و تنها "چنین شهامتی است که می‌تواند ما را از این بن‌بست پسادموکراسی برهاند.

💡 #رسانه شمایید. اگر می‌پسندید، برای دوستان‌تان بفرستید.

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology
T.me/moralsociology

کانال استاد محمد رضا حسنی، لطفا عضو شید و نشر دهید.

موضوع کانال جامعه‌شناسی
https://www.google.co.uk/maps/@51.5192048,-0.1274951,2a,75y,172.87h,89.26t/data=!3m6!1e1!3m4!1sFyBuFtvu6FeVvVVc5--uiw!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

،‏
: به علت بیماری کرونا کل موزه لندن به صورت آنلاین قابل مشاهده است
اعداد روی صفحه شامل طبقات میباشد👆🏻
روزانه با دو مفهوم و اصطلاح جامعه‌شناسی آشنا بشیم!

تایپ: علی سابکزئی

*۱_جوامع زراعتی:* جوامعی که بر مبنای تولید کشاورزی(زراعت) معیشت خود را تامین می‌کنند.

*۲_بیگانگی:* این احساس که توانایی‌های خود ما، در مقام انسان، به تسخیر و کنترل موجودات دیگری در آمده‌اند.
مارکس ابتدا از این اصطلاح برای اشاره به فرافکنی قدرت‌های بشری به خدایان استفاده می‌کرد. اما سپس این اصطلاح را برای اشاره به این واقعیت به کار گرفت که کارگران کنترل وظایف کاری خود و محصولات کار خویش را از دست می‌دهند. فویرباخ از این اصطلاح برای اشاره به ساختن و پرداختن خدایان با نیروهای آسمانی غیر از موجودات بشری به کار می‌برد.

@usb_paradaym
روزانه با دو مفهوم و اصطلاح جامعه‌شناسی آشنا بشیم!

تایپ: علی سابکزئی

*۱_روح باوری:* عقیده به این‌که رویدادهای جهان به واسطه فعالیت‌های ارواح به جریان می‌افتند.

*۲_پدر غایب:* پدری که به‌خاطر طلاق یا دلایل دیگری، تماس اندکی با فرزندان خود دارد، یا هیچ تماسی با آن‌ها ندارد.

@usb_paradaym
روزانه با دو مفهوم و اصطلاح جامعه‌شناسی آشنا بشیم!

تایپ: علی سابکزئی

*۱_فقرمطلق:*(Asolute poverty) فقری که برحسب حداقل ملزومات ضروری برای ادمه زندگی سالم تعریف می‌شود.

*۲_منزلت اکتسابی:* (Achieved status)منزلت اجتماعیِ مبتنی بر تلاش فردی، نه بر مبنای صفاتی که به واسطه عوامل زیست‌شناختی به فرد نسبت داده می‌شود. برای مثال، 《فارغ‌التحصیل دانشگاه》《کارکشته》 یا 《دکتر》نمونه‌هایی از منزلت اکتسابی‌اند.

@usb_paradaym
سلام
مخاطبین عزیزی که مطالب مرتبط با علوم اجتماعی دارند برای ما بفرستید با ذکر نام خودتان نشر می‌دیم.
آشنایی با دو مفهوم جامعه‌شناسی!

تایپ:علی سابکزئی

*۱_عاملان اجتماعی شدن:* گروه‌ها یا متن‌ها و زمینه‌های اجتماعی که فرآیندهای اجتماعی شدن درآن‌ها به وقوع می‌پیوندد. خانواده، گروه‌های همآلان، مدارس، رسانه‌ها و محل کار، همگی عرصه‌هایی هستند که یادگیری فرهنگی در آن رخ می‌دهد.

*۲_تعصب سنی:* تبعیض یا تعصب و پیش داوری علیه کسی به‌سبب سن و سال او.

@usb_paradaym
آشنایی با دو مفهوم‌جامعه‌شناسی!

تایپ: علی سابکزئی

*۱_دولت های اقتدار طلب:* نوعی از نظام‌های سیاسی که در آن‌ها منافع و نیازهای دولت مقدم بر نیازها و منافع شهروندان عادی است، و مشارکت مردمی در امور سیاسی یا به‌شدت محدود است ویا ا زاساس انکار می شود.

*۲_اقتدار:* قدرت مشروعی که شخص یا گروهی بر شخص یا گروه دیگر دارد. مشروعیت عنصرضروری مفهوم اقتدار است چون عامل اصلی درتمیزدادن اقتدار از مفهوم کلی‌تر قدرت است.قدرت رامی‌توان با توسل به زور یا خشونت اعمال کرد. درمقابل، اقتدار به این بستگی دارد که زیردستان بپذیرند که مافوق های آن‌ها حق دارند امرونهی یا رهبری کنند.

@usb_paradaym
💠قابل توجه تمامی دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان


انتخابات انجمن های علمی دانشجویی سال تحصیلی 1399 - 1400

🔹دانشجویان علاقمند و مستعد می‌توانند طبق زمان‌بندی انتخابات ، اعلام آمادگی نموده و مشخصات خود را شامل

▫️نام و نام خانوادگی
▫️رشته تحصیلی
▫️شماره دانشجویی
▫️انجمن علمی مورد نظر

به شناسه تلگرامی @shora_dabiran ارسال نمایند.

شورای دبیران انجمن های علمی دانشجویی دانشگاه سیستان و بلوچستان

🆔 @anjomanusb96
💠اسامی انجمن های علمی دانشجویی دانشگاه سیستان و بلوچستان
💥دال مثل دختر، دال مثل داس

✍🏻 یعقوب شه‌بخش

▫️وقتی فهمید چهارمین فرزندش هم دختر است، دنیا دور سرش چرخید. از آن لحظه به بعد بی‌محلی‌های او به همسرش بیشتر و بیشتر شد و در لحظۀ تولد نوزاد به اوج خودش رسید. نوزاد دختر بود، زیبا و بانمک و دوست‌داشتنی مثل فرشته‌ای معصوم. همه او را این‌گونه می‎دیدند جز پدر که هیچ حسی نسبت به فرشتۀ زیبایش نداشت. او حالا هم با همسرش هیچ رابطۀ عاطفی‌ای ندارد. شب‌ها دیر به خانه می‌آید و روز‌ها اگر در خانه باشد، چنان عبوس و قمطریر است که نمی‌شود تحملش کرد. او مثل برخی از مردان همسرش را مقصر می‌داند و همۀ کاسه‌کوزه‌ها را سر او می‌شکند: «تو دخترزا هستی زن! تو مشکل داری! خدایا! این چه سرنوشتی بود که برای من رقم زدی. تا کی باید فقط صدای دختر تو این خونه باشه...» و مرد نمی‌داند که زن بیچاره بیش از او از این وضعیت در عذاب است.

▫️این حکایت مستند زندگی یکی از آن مردانی‌ست که خدای حکیم و دانا از سر حکمت، فرزند پسر به آنان عنایت نکرده و به‌جای آن موجود لطیف و پراز احساسی به نام «دختر» هدیه‌شان کرده است. مردانی که شاید تصویر فردایشان سبب شده دنیای پر از احساس و لطافت دختران برای آنان قابل درک نباشد. آنان دوران پیری و فرتوتی‎شان را می‌بینند، دنیایی پر از تنهایی و بی‌کسی که در آن دختران «عاجزه» خواهند بود و کاری هم از دست‌شان برنمی‌آید که برای پدر بکنند!

▫️به چنین پدرانی باید حق داد که پریشان باشند. آن‌ها فقط مقصر نیستند؛ ما همه مقصریم از گذشته تاکنون. ما بوده‌ایم که جامعه‌ای مردسالار ساخته‌ایم. جامعه‌ای که در آن مرد حرف اول و آخر را می‌زند و با تمام ناتوانی دانا و تواناست و قادر و مختار. جرم‌هایش حتی قابل اغماض است، اما دختران اگر جرمی مرتکب شوند باید با «داس» مجازات شوند.
ما به زنان و دختران جفا کرده‌ایم. داریم جفا می‌کنیم. این را باید بپذیریم و پس از آن باید به فکر چاره باشیم. نگاه‌هایمان را تغییر دهیم تا این وضع تغییر کند و دیگر مثل گذشته‌های دور خبر دختردارشدن دل پدران این روزگار را نلرزاند. تا دیگر مثل این روزها داسی بر تن رنجور دختری ننشیند.

@usb_paradaym
با سلام و آرزوی تندرستی برای همه دانشجویان عزیز
امتحان درس بررسی مسائل اجتماعی ایران تا آخر فصل هفتم کتاب و همینطور فایل ها و وویس های بارگذاری شده در سامانه مجازی می باشد.
امتحان جامعه شناسی ایلات و عشایر تا آخر فصل ۱۲ کتاب به غیر از فصل های ۷ و ۹ می باشد.
امتحان جامعه شناسی در ادبیات فارسی تا آخر عصر عبید و حافظ می باشد.
آرزوی موفقیت برای همگی دارم.
دکتر مهدی معینی
سلام
اونایی ک امتحان دین رو با کتاب دیگری تداخل دارند برای اقای سابکزئی پیام بدند.

۰۹۱۷۰۳۳۸۳۶۸
در تقویم ملی کشورمان ۱۳ شهریور روز «مردم شناسی» نام گرفته، شاخه‌ای از علوم انسانی که با ذره‌بین گرفتن روی زندگی انسان‌ها، آداب و رسوم، خُلق و خو، باور‌ها و زندگی آن‌ها را مورد بررسی و مطالعه قرار می‌دهد که می‌تواند تجربه‌ای هیجان انگیز باشد. ضمن تبریک این روز به همه جامعه شناسان و‌ مردم شناسان عزیز،
امید است تحقیقات مردم شناسی بتواند زوایای پنهان زندگی مردمان قدیم را آشکارتر سازد تا بتوان از آن برای زیست بهتر و مسالمت آمیز تر بر روی کره زمین که خانه همه انسانها فارغ از دین و نژاد و ملیت است استفاده کرد.
با سلام.
دوستان عزیز لطفا پرسش نامه بالا را با دقت و صداقت و حوصله پر کنید.
حوصله و دقت شما میزان ارزش کار ماست.
2025/02/22 00:58:40
Back to Top
HTML Embed Code: