Telegram Web
#ویترین🍃

دیوان های حافظ قدیمی، گاهی پالتویی، گاهی رقعی یا جیبی، نشسته بر پیشخان مغازه‌هابی که تسبیح و حرز هم داشتند؛ گاهی در صفحات میانی دیوان هم نقاشی‌های مشابهی بود، رنگارنگ و عاشقانه، زندگی‌بخش، شاخ نباتی و لبخندی و شکوه دلکشی و در کنارش غزل‌هایی امیدبخش و تسلادهنده به خط خوش و اغلب در قابی از تذهیب و گل و مرغ که در تنگناها با تمسک به تاویلی خودآموخته می‌شد از آن تفاسیر زندگی‌بخشی کرد.
 
و همین ویژگی‌های بصری و محتوایی بود که دیوان حافظ را به محبوب‌ترین کتاب برای ایرانیان بدل کرد و تفال به آن سنتی شد شیرین در شبهای سرد زمستان، در شبهای چله، یلدا. 

محمود روح‌الامینی درباره‌ی راز این محبوبیت نوشته است که «طبیعتا تنوعی که در مضمون‌ها، اشاره‌ها و کلمات شعری دیوان حافظ وجود دارد علاقه‌مند به فال را بی‌نصیب نمی‌گذارد. گاهی مضمون و اشاره چنان با نیت و تمنای صاحب فال منطبق می‌شود که اقناع درونی صاحب فال را امکان‌پذیر می‌سازد.»



🖊متن کامل مطلب نسیم خلیلی با عنوان «مهمان من، مهمان حافظ» را در لینک زیر بخوانید.
https://vinesh.ir/مهمان-من-مهمان-حافظ/
#ویترین🍃

می‌گفتند شصت روز اول زمستان است که سخت است. از اسفند، «زمین نفس می‌کشد» و رو به گرمی می‌گذارد. از آن شصت روز، چهل روزِ اولش را می‌گفتند «چلّه‌ی بزرگ» و بیست روز بعدی را «چلّه‌ی کوچک». از «اسم»ها‌ بگذریم و برسیم به «رسم»ها. از میان اجزای سفره‌ها و آداب و رسوم این شب، برای ما که از کتاب می‌گوییم و می‌نویسیم، حافظ و دیوان او چشمگیرتر است.

مهم نیست که به فال حافظ، یا اصولاً هرجور تفألی، اعتقاد دارید یا آن را کار بیهوده‌ای می‌دانید، چون شعرخوانی و قصه‌خوانی هم جزو آیین‌های کهنِ یلدایی است، پس به همین قصد هم می‌توانید در شب یلدا به‌سراغ دیوان حافظ بروید و یک یا چند غزلش را بخوانید. مطمئن باشید حکمتی در کار بوده که در طول چند قرن، از میان آن‌همه شاعر، ایرانیان فقط حافظ را به چنین منزلتی رسانده‌اند. شعرش را باید خواند و بسیار خواند، به‌خصوص در روزگار سختی و ناامیدی. پیام شب یلدا هم همین است که امیدمان به بهتر شدنِ اوضاع را از دست ندهیم، برای خوشدلی و امیدواری هم کدام کتاب بهتر از دیوان حافظ!



🖊متن کامل مطلب کامران فرهادی را در لینک زیر بخوانید.

https://vinesh.ir/شب-یلدا-و-فال-حافظ/
#معرفی🍃

جدا از خود داستان پرمحنت ایوب، ارزش کتاب «کتاب ایوب» از متن روان و آسان‌خوان آن هم هست که به روال متون کهن، به فارسی قدیم نوشته شده؛ جایی که روح زمان را می‌توان از به کار بردن واژه‌های فارسی و ترکیب‌های فعلی ساخته شده با عناصر ملموس و مادی به شیوه‌ی دری کهن، دریافت. این نگارش شیرین شعرگونه، با توضیحات جانبی و اشاره به شاهدها و نقیض‌های دیگر روایات کتاب مقدس، همچنان که فهم بیشتر خواننده را سبب می‌شود، او را به پژوهش و بیشترخوانی در این زمینه ترغیب می‌کند.

و البته نهایت لطف خواندن مقدمه‌ی مؤلف زمانی ست که او با دید نقادانه و تحلیلگر خود به توصیف نحوه‌ی روایت و ساختار داستان می‌پردازد و نکات زیبای نحوه‌ی شرح و تمهید واقع‌نمایانه ساختن منظومه را روشن می‌کند. وقتی ایوب می‌گوید: «کاش سخنانم اکنون نبشته می‌شدی…» و خواننده آرزوی برآورده شده‌ی ایوب را می‌خواند.


🖊متن کامل معرفی کتاب «کتاب ایوب» با قلم مژگان خاکی را در لینک زیر بخوانید.

https://vinesh.ir/book/کتاب-ایوب/
#ویترین🍃

"بدو بدو...پنج تا کتاب بگو برا حافظ!" تلفن را برداشتم و رفیق جان سلام نکرده این را گفت. البته متعجب نشدم، آدم روال رفیقش را می‌شناسد بالاخره. بعضی‌ها هم همیشه روی دور تند هستند، هول‌اند و حرف را از وسطش شروع می‌کنند. مغزم را جوریدم ببینم چی به ذهنم می‌رسد، همان وقت دو سه تا گفتم و تا او برود دنبال نخود سیاه و پیدایشان کند بقیه‌اش را هم پرس‌وجو کردم و حاصلش شد این‌ پنج کتاب.


📓مکتب حافظ، نوشته‌ی منوچهر مرتضوی
📓نقشی از حافظ، نوشته‌ی علی دشتی
📓شرح شوق، نوشته‌ی سعید حمیدیان
📓آئینه جام، نوشته‌ی عباس زریاب خویی
📓از کوچه رندان، نوشته‌ی عبدالحسین زرین‌کوب


ولی خداوکیلی حافظ را با خواندن شعرش باید شناخت. اگر همین پانصد غزل حافظ را نخوانی، پنج هزار تا کتاب هم فایده نمی‌کند!
 



🖊ادامه‌ی مطلب طاهره تهرانی با عنوان «بدو! پنج کتاب بگو برا حافظ» را در لینک زیر بخوانید.

https://vinesh.ir/بدو-پنج-تا-کتاب-بگو-برا-حافظ/

#حافظ #حافظ_خوانی #طاهره_تهرانی
Forwarded from Vinesh.ir
#ویترین 🍃


روبرت صافاریان:


"۲۴ دسامبر شبِ کریسمس بود، جشن تولد عیسی مسیح، پیامبر مسیحیان جهان. البته گروه‌هایی از مسیحیان، از جمله ارامنه، این مناسبت را دوازده روز بعد، روز ششم ژانویه، جشن می‌گیرند. طبیعتاً بسیاری از ایرانی‌ها نمی‌دانند که کریسمس ارامنه روز دیگری است و به طور طبیعی روز بیست‌وپنجم دسامبر به دوستان ارمنی خود تبریک می‌گویند.
زمانی مطلبی نیمه‌شوخی-نیمه‌جدی در روزنامه‌ای نوشتم و شرح دادم که ماجرا از چه قرار است؟ تعدادی از دوستان و آشنایان ارمنی به من انتقاد کردند که مسئله را زیادی شوخی گرفته‌ام و درست حسابی شرح نداده‌ام که دلیل این تفاوت چیست و چرا جشن گرفتن تولد عیسی مسیح در روز شش ژانویه درست‌تر است. تصمیم گرفتم کمی تحقیق کنم و سر از ماجرا در آورم. امّا راستش را بخواهید، بیشتر گیج شدم."


🖋 ادامه‌ی مطلب روبرت صافاریان را در لینک زیر بخوانید.

https://vinesh.ir/کریسمسی-دیگر-و-بهانه-ای-دیگر-برای-شادما/
#تازه_های_نشر 🍃


در دنیای انتشارات چه می‌گذرد؟

هر دوهفته یک‌بار، در بخش «تازه‌های نشر»، با تعدادی کتاب تازه منتشرشده آشنا شوید.

📖 «بی تا؛ درخت‌ها ایستاده می‌میرند»، نوشته یاسمن خلیلی‌فرد، نشر نظر

📖 «مراسمی برای دانته»، نوشته انار رضا، ترجمه صالح سجادی، نشر نگاه

📖 «کُرد در آیینه شعر فارسی»، نوشته فرامرز آقابیگی، نشر مروارید

📖 «کتاب آبی نیبو»، نوشته منون استفان رس، ترجمه شکیبا محب علی ، نشر کتاب دوک

📖 «درباره‌ی ازدواج؛ جستارهایی فلسفی»، نوشته مهدی اخوان، نشر کرگدن




برای سهولت در تهیه کتاب‌ها، می‌توانید به سایت وینش مراجعه کنید.

اخیراً چه کتاب تازه منتشرشده‌ای خواندید؟ با ما در میان بگذارید.


https://vinesh.ir/تازه-های-نشر/  📚

#معرفی_کتاب #نقد_کتاب #تازه_های_نشر #بی‌_تا #بیتافرهی #یاسمن_خلیلی_فرد #اناررضا #صالح_سجادی #مراسمی_برای_دانته #کرد_در_آیینه_شعر_فارسی #کتاب_آبی_نیبو #فرامرزآقابیگی #‌شکیبا_محب_علی #درباره_ازدواج #مهدی_اخوان
#نقد🍃

چه چیز در این صد صفحه رمان که هیچ کجایش لحن پر سوز و گداز ندارد این‌قدر غم‌آور و گریه‌آور است؟ فکر می‌کنم اگر کسی بتواند جواب این سوال را بدهد راز ماندگاری گاوخونی را هم پیدا کرده است. گاوخونی به دلایل شخصی برای من رمان مهمی است و چند نفر دیگر را هم می‌شناسم که به دلایل شخصی گاوخونی را دوست دارند. گاوخونی «هامونِ» رمانِ فارسی است (و کاش می‌شد گفت هامون، گاوخونیِ فیلمِ فارسی است)؛ اگر نقصی هم داشته باشد به بزرگی‌اش می‌بخشی.



🖊متن کامل نقد مهدی ملکشاه بر کتاب «گاوخونی» را در لینک زیر بخوانید.

https://vinesh.ir/چرا-گاوخونی-رمان-مهمی-است؟/
#معرفی🍃

قصه گیسوی یار همان‌گونه که نویسنده اذعان دارد یک جستار یا تک‌نگاری است. متن آن شرحی است بر آن بیت معروف حافظ:

«معاشران گره از زلف یار باز کنید، شبی خوش است بدین قصه‌اش دراز کنید»

اما هدف از آن خوانشی از شعر حافظ است درباب مفهوم قصه در شعرش. البته قرار است که مفهوم قصه مخاطب را برساند به معنایی در خوانش حافظ که به تعبیر نویسنده به یک متافیزیک حافظانه از زمان می‌رسد.

فرخ‌فال، نویسنده کتاب، در آغاز سخن توضیحاتی و نشانه‌هایی برای فهم موضوعی که می‌خواهد مطرح کند به دست خواننده می‌دهد؛ از دیدن قصه به عنوان روایت خلاق تا مفهوم آغاز از منظر ادبی و فلسفی و سپس اشاره به ویژگی‌های شعر حافظ و آن‍گاه سراغ بیت مورد نظر می‌رود.



🖊متن کامل معرفی کتاب «قصه گیسوی یار» با قلم گیتی صفرزاده را در لینک زیر بخوانید.
https://vinesh.ir/book/قصه-گیسوی-یار/
#نقد🍃

ارنست همینگوی در جشن بیکرانش، پاریسی را روایت می‌کند که به اندازه‌ی خود او حضور معناداری دارد. رابطه‌ی پاریس و همینگوی در این کتاب چنان درهم‌تنیده است که گویی هر دو شخصیت‌های اصلی یک روایت پرشور و اشتیاقند. آن‌ها روایتگر نسل گمشدگان شگفت‌انگیزی هستند که ملال‌زده از جنگ در دهه‌ی بیست پا به پاریس گذاشتند، پناه جستند و تن و روح را سپردند به دستان شهری بسیار بخشنده.

پاریس آن روزگار سرشار از شگفتی بود؛ قدم زدن در کوچه‌‌ی کاردینال لوموئن و بولوار سن ژرمن، دیدار نویسندگان و روشنفکران در باغچه‌ی لی‌لا، بوی وسوسه‌انگیز قهوه در کافه‌ها، طعم شراب‌ سفید، مزه‌ی ترد ماهی گوژون و نان‌های تازه، و البته خیس شدن در زیر رگبار بارانی که اغلب بی‌موقع می‌بارید.


برای آنهایی‌ که می‌خواستند جهان تیره و کثیف بعد از جنگ را پشت سر بگذارند، پاریس آن روزگار بسیار روشن بود و بی‌پایان.
 



🖊متن کامل نقد آرزو حسینی بر کتاب «پاریس، جشن بیکران» را در لینک زیر بخوانید.

https://vinesh.ir/پاریس-روشن-و-بی-پایان-همینگوی/
#پرونده🍃

25 دسامبر کریسمس کاتولیک‌ها است و 6 روز دیگر سال نوی مسیحی و 6 روز بعد از آن هم میلاد و غسل تعمید مسیح به تقویم ارامنه. وینش هر سال در این موسم پرونده‌ای به بهانه این اعیاد منتشر کرده است. شاید بپرسید چرا؟ ما در وینش همکاران ارمنی هم داریم و علاوه‌براین دوستانی داریم که علاقه‌مندند بیشتر درباره ارامنه بدانند. 

ارامنه را چه یک قوم بنامیم، یا یک نژاد و یا یک ملت، آن‌ها هموطنان دیرپای ما در این خطه هستند و ما در این پرونده تلاش کردیم بیشتر با فرهنگ و اسطوره‌های آن‌ها آشنا شویم.  


📚ضمن تبریک سال نوی میلادی به هموطنان ارمنی‌مان، از شما دعوت می‌کنیم که این پرونده را در لینک زیر بخوانید.

https://vinesh.ir/آمانور-مبارک-ارمنیهای-دیرپا/
#ویترین🍃

صادق هدایت در داستان زنده به گور یکی از معروف‌ترین جملات خود را می‌آفریند آنجا که می‌گوید: کسی تصمیم به خودکشی نمی‌گیرد، خودکشی با بعضی‌ها هست، در سرنوشت آن هاست، نمی‌توانند از آن بگریزند.

مهم نیست مثل هدایت میل به خودکشی را امری درونی و ژنتیک بدانیم یا ناشی از یک جنون آنی یا مثل ویرجینیا وولف همان‌گونه که در نامه‌ی خداحافظی به همسرش نوشته ناشی از ترس رو به رو شدن دوباره با افسردگی و به قول خودش دیوانگی. مهم این است که خودکشی ره می‌دهد و احتمالاً هم هرگز درمان یا راه‌حلی برای جلوگیری از آن یافت نشود.

ادبیات تلاشی است برای به تصویر کشیدن مفهوم زندگی. یا لااقل می‌شود گفت یکی از تلاش‌هایی که نویسنده در خلق اثرش به آن دست می‌زند این است. تلاشی که علی‌رغم آنکه در ساحت خلق اثر ادبی موفق است، اما در مقام متقاعد کردن خود نویسنده در این حیطه گویی چندان کارساز نیست.



🖊متن کامل مطلب «ادبیات و معنای زندگی» با قلم  علیرضا آقایی‌راد را در لینک زیر بخوانید.

https://vinesh.ir/معنای-زندگی/
2025/02/03 09:24:50
Back to Top
HTML Embed Code: