Telegram Web
سه میلیون نفر در تهران بر روی پهنه فرونشستی زندگی می‌کنند

علی بیت‌الهی، رئیس بخش خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اعلام کرد که نرخ فرونشست زمین در تهران و به‌ویژه در منطقه جنوب غربی آن به ۲۰ سانتی‌متر در سال رسیده است.
بیت‌الهی افزود این پهنه فرونشستی وسعتی در طول ۵۰ کیلومتر و به عرض ۳۰ کیلومتر دارد و پهنه وسیعی را اشغال کرده ‌است و با احتساب تهران و شهر‌های اطراف آن، سه میلیون نفر در تهران بر روی پهنه فرونشستی زندگی می‌کنند.
به‌گفته بیت‌الهی بسیاری از صنایع و کارخانه‌ها و تأسیسات دقیقا بر روی پهنه فرونشستی قرار دارند و اقتصاد کشاورزی درگیر این پدیده شده و سطح مزارع مردم براساس فرونشست ترک خورده است.
او گفت سال‌های گذشته در مزارع ورامین ۱۷ بار صیفی‌جات برداشت می‌شد و امروز میزان برداشت‌ها در سال به سه برداشت رسیده است.
فرونشست خاک به دلیل تراز منفی برداشت آب در مناطق مختلف برای مصارف خانگی و کشاورزی، ‌همراه با گرمایش زمین و کاهش بارندگی‌ها امنیت غذایی در ایران را بیش از پپش به مخاطره می‌اندازد.
علی جاویدانه، رئیس سازمان نقشه‌برداری پیش از این گفته بود «نرخ فرونشست زمین در کشور با بیشینه بالای ۲۰ سانتی‌متر پنج برابر متوسط دنیا است».

کانال آب
@water_bio
در اولین جلسه ستاد ملی نجات دریاچه ارومیه؛

آمار دقیق وضعیت دریاچه ارومیه ارائه نشد/مسئولان به آمار مقایسه ای بسنده کردند


بر اساس گزارش اولین جلسه ستاد ملی نجات دریاچه ارومیه در سال جاری؛ تراز دریاچه ارومیه نسبت به دوره مشابه سال آبی قبل ۳۱ سانتی متر بالاتر و حجم و مساحت سطحی آبی آن به ترتیب ۳۲۷ کیلومتر مربع و ۶۵۰ میلیون متر مکعب بیشتر است، ستاد ملی احیای دریاچه اما آمار دقیقی ارائه نداده و تنها به مقایسه این آمار با سال گذشته پرداخته است.

به گزارش کرد پرس، اولین جلسه ستاد ملی نجات دریاچه ارومیه در سال جاری به ریاست محمدصادق معتمدیان مدیر اجرایی و دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه و استاندار آذربایجان غربی با حضور معاونین وزارتخانه های عضو ستاد ملی نجات دریاچه ارومیه امروز در محل نهاد ریاست جمهوری برگزار شد.

در این جلسه دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه ضمن قدردانی از اقدامات وزارتخانه های مربوطه در ارتباط با اجرای پروژه های طرح احیای دریاچه ارومیه بر استمرار و تقویت اقدامات نرم افزاری نظیر اجرای الگوی کشت محصولات کم آب بر و اقدامات ترویجی در سطح حوضه تاکید کرد.

محمدصادق معتمدیان در ادامه با اشاره به افزایش مصارف بخش کشاورزی در حوضه آبریز گفت : موضوع ترویج و اجرای سیاست های کاهش مصرف آب در حوضه نیازمند عزم ملی و برنامه ریزی اصولی در سطح وزارتخانه جهاد کشاورزی هست که خوشبختانه وزیر محترم جهاد کشاورزی در سفر اخیر به آذربایجان غربی و  بازدید از پروژه های کشاورزی استان به این مسئله نیز تاکید داشتند.

دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه با اشاره به اهمیت اجرای طرح های مربوط به اصلاح الگوی مصرف در آذربایجان غربی و بویژه حوضه آبریز دریاچه ارومیه گفت: ترویج و اجرای سیاست های کاهش مصرف آب در حوضه نیازمند عزم ملی است.

اون تحویلحجمی آب در شبکه آبیاری مهاباد در روزهای  آتی با حضور مدیران ارشد وزارتخانه های مذکور در شهرستان مهاباد عملیاتی می شود.

در این جلسه آخرین وضعیت دریاچه ارومیه و اقدامات انجام شده توسط دستگاه های اجرایی در ارتباط با مصوبات کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه بررسی گردید.

همچنین سازمان هواشناسی کشور گزارشی از پیش بینی سه ماهه وضعیت بارش در حوضه آبریز دریاچه ارومیه و  دانشگاه ارومیه نیز گزارشی از اقدامات انجام شده در خصوص اجرای طرح مدیریت پایدار در حوضه آبریز دریاچه ارومیه‌ با مشارکت جوامع محلی در راستای اقدامات نرم افزاری در سطح حوضه ارائه کردند.

گفتنی است؛ بر اساس گزارش ارائه شده تراز دریاچه ارومیه بواسطه بارش های مناسب، اقدامات انجام شده در اتمام پروژه های نیمه تمام و بهره برداری از آن  و رهاسازی آب از سد و نظارت بر انتقال آب در رودخانه های فاقد سد نسبت به دوره مشابه سال آبی قبل ۳۱ سانتی متر بالاتر و حجم و مساحت سطحی آبی آن به ترتیب ۳۲۷ کیلومتر مربع و ۶۵۰ میلیون متر مکعب بیشتر است.


کانال آب
@water_bio
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
⚠️ «سونگای واچ» یک سازمان مردم‌نهاد است که سه سال پیش سفر و‌ مأموریت خود را برای جلوگیری از ورود پلاستیک به اقیانوس با تمیز کردن یک رودخانه در اندونزی آغاز کرد و کار خود را گسترش داد.

🔺️اکنون ۱۲۰ پاسبان رودخانه تمام‌وقت زیر نظر این سازمان کار می‌کنند و روزانه برای پاکسازی ۲۰۰ رودخانه می‌کوشند و زباله‌ها را تفکیک هم می‌کنند. این اقدام، تلاش قابل توجهی برای حفظ پاکیزگی اقیانوس و سلامت آبزیان است.

  سونگای واچ در اینستاگرام

🔺️در ایران نیز گروه‌های داوطلب زیادی به پاک‌سازی رودها، جنگل‌ها، کوه‌ها و ساحل‌ها مشغولند. اما کاش با افزایش حساسیت و آگاهی انسان‌ها به اهمیت مراقبت از زندگی و محیط زیست اصولاً تولید زباله و ورود آن به طبیعت به کم‌ترین میزان برسد.  /جریان


کانال آب
@water_bio
🔻حفظ مناطق چهارگانه وظیفه همه دادستان های کشور است/ ایجاد شعب تخصصی برای محیط زیست در دادسراها

▪️دکتر غلامعباس ترکی معاون حقوق عامه و پیشگیری ازوقوع جرم دادستان کل کشور در دومین همایش ملی پارک های ملی و مناطق تحت حفاظت با عنوان کردن مباحث مهم و کلیدی در حوزه حفاظت مناطق چهارگانه و موانع و ضرورت های آن گفت: چیزی که ما امروز با آن مواجه هستیم؛ کمبود آب، فرونشست زمین و بسیاری از چالش هایی که تغییرات اقلیمی. اینها همه آثار عملکرد انسان اشت. اگر کسی درختی را قطع کند مانند این است که مرتکب قتل شده و این، مصداق فساد است.

▪️حفظ مناطق چهارگانه مورد حمایت دستگاه قضایی است و همه دادستان های کشور این وظیفه را انجام دهند. ایجاد شعب تخصصی برای محیط زیست در دادسراها انجام شده است و حمایت از اقتصاد سبز، در درجه نخست متوجه استان داری ها و دولت است.


کانال آب
@water_bio
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔹وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه در انتهای شهریورماه

◽️تراز دریاچه به عدد ۱۲۷۰.۱۵ رسیده و حجم آب دریاچه هم دقیقا با کاهش پنجاه درصدی در پر آب ترین تاریخ امسال یعنی هفتم خرداد ماه به رقم ۱.۲۹ میلیارد متر مکعب رسید

◽️بالاترین تراز ثبت شده امسال عدد ۱۲۷۰.۶۹ بود که با کاهش ۵۴ سانتی متری به عدد ۱۲۷۰.۱۵ رسیده است

◽️تراز به معنای عمق دریاچه نیست، تراز ارتفاع سطح آب دریاچه ارومیه در مقایسه با سطح آب های آزاد هست/آذر انجمن

ویدیو: محسن قاصد


کانال آب
@water_bio
پیش‌بینی کم‌بارشی در پاییز و زمستان

رییس مرکز اقلیم سازمان هواشناسی:

🔺اغلب مدل‌های عددی پیش‌بینی فصلی، بیانگر کم‌بارشی از ابتدای پاییز تا نیمه زمستان در منطقه خاورمیانه است.

کانال آب
@water_bio
خشکسالی همنشین چهار ساله استان تهران(۱)

طبق آخرین آمار اعلامی، بررسی‌های تاریخی نشان می‌دهد دوره‌های خشکسالی درتهران دو ساله بوده و پس از آن ترسالی بر این استان حاکم می‌شد، اما در سال آبی جاری استان تهران برای چهارمین سال پیاپی خشکسالی را تجربه کرد که در تمامی دوره‌ها بی‌سابقه است.
به گزارش ایسنا،منابع آبی تهران به دلیل شرایط جغرافیایی و اقلیمی، همواره با چالش‌های بزرگی درتامین آب روبرو بوده است. تهران به‌طور عمده به دو منبع اصلی برای تامین آب وابسته است: منابع سطحی و منابع زیرزمینی.هر یک از این منابع نقش مهمی در تامین آب شهری ایفا می‌کنند و چالش‌های خاص خود را دارند.
این منابع به سدهایی که برروی رودخانه‌های اطراف تهران احداث شده‌اند وابسته هستند.از جمله مهم‌ترین سدهای تامین‌کننده آب تهران می‌توان به سد لار اشاره کرد، این سد روی رودخانه لار در شرق تهران قرار داردویکی از منابع اصلی تامین آب شرب پایتخت است.
سد لتیان در شمال شرقی تهران واقع شده وآب رودخانه جاجرود راذخیره می‌کند. سد طالقان در غرب تهران و در نزدیکی شهر طالقان قرار دارد و یکی دیگر از منابع مهم آب سطحی پایتخت است. سد کرج (امیرکبیر)نیز روی رودخانه کرج قرار دارد و نقش حیاتی در تامین آب شرب تهران دارد.
این منابع سطحی به شدت تحت تأثیر میزان بارش‌ها قرار دارند.با کاهش بارندگی‌ها درسال‌های اخیر، ظرفیت این سدها به میزان قابل‌توجهی کاهش یافته است.
تهران همچنین ازمنابع آب زیرزمینی برای تامین نیازهای خود استفاده می‌کند. این منابع شامل چاه‌های عمیق و نیمه‌عمیق است که در طول سال‌ها به دلیل برداشت بی‌رویه و کاهش بارندگی،دچار افت شدید سطح آب شده‌اند. بحران اصلی در این منابع این است که احیای آنها بسیار زمان‌بر و دشوار است ودر برخی مناطق به فروچاله‌های زمین منجر شده است.
اما تهران همزمان بارکورد جدیدی در دوره‌های خشکسالی و مصرف آب مواجه شده است. طبق اظهارات حسام خسروی، معاون بهره‌برداری وتوسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان تهران، این استان برای چهارمین سال پیاپی خشکسالی را تجربه کرده است، که درتاریخ بی‌سابقه بوده و بر خلاف دوره‌های قبلی که خشکسالی دو سال طول می‌کشید، امسال برای مدت طولانی‌تری ادامه داشته است. 
علاوه بر این، تابستان امسال گرمای بی‌سابقه‌ای در تهران ثبت شد که دمای هوا به ۴۳ درجه سلسیوس رسید و این گرما حتی تا اوایل شهریورماه ادامه یافت. تأثیر این گرما باعث افزایش شدید مصرف آب شده، به‌طوری که مصرف روزانه آب شهروندان تهرانی به چهار میلیون مترمکعب و پیک لحظه‌ای مصرف به ۶۰ هزار لیتر بر ثانیه رسید.
به طور کلی باید گفت که با افزایش جمعیت و گسترش شهر تهران، مصرف آب نیز به طور مداوم افزایش یافته است. گرمای بی‌سابقه تابستان‌ها نیز به این مشکل افزوده است، به طوری که مصرف آب به رکوردهای بی‌سابقه‌ای رسیده است.
علاوه بر این به دلیل برداشت بی‌رویه و کاهش سطح آب زیرزمینی، کیفیت آب در برخی از چاه‌ها به مرور زمان کاهش یافته و نیاز به تصفیه بیشتری دارد.
در این میان طی سال‌های اخیر اقداماتی انجام شده است، طرح رینگ قمر بنی‌هاشم با هدف پایدارسازی شبکه آب‌رسانی تهران اجرا می‌شود و شامل لوله‌گذاری ۱۷۰ کیلومتری در اطراف شهر است. هدف آن توزیع بهتر و پایدارتر آب در سطح شهر و حفظ کیفیت و فشار مطلوب آب است.
یکی دیگر از راه‌حل‌های پیش رو، استفاده از آب‌های تصفیه‌شده و بازچرخانی آب است که می‌تواند بخشی از نیازهای کشاورزی و صنعتی را تامین کند و فشار بر منابع آب شرب را کاهش دهد.
شبکه‌های توزیع آب تهران به دلیل فرسودگی زیرساخت‌ها با میزان قابل‌توجهی هدررفت آب مواجه هستند. یکی از اولویت‌های شرکت آب و فاضلاب استان تهران، نوسازی و بهسازی این شبکه‌ها برای کاهش هدررفت آب و افزایش بهره‌وری است.  
به دلیل فشار زیاد بر منابع آبی و کمبود منابع جدید، یکی از راه‌حل‌های بلندمدت ممکن برای تهران استفاده از آب‌شیرین‌کن‌ها است. هرچند این فناوری‌ها پرهزینه هستند و در حال حاضر به‌طور گسترده در تهران استفاده نمی‌شوند، اما می‌توانند در آینده به عنوان یک گزینه جدی در نظر گرفته شوند.
افزایش آگاهی شهروندان در مورد بحران آب و ترویج فرهنگ صرفه‌جویی از جمله اقداماتی است که دولت و نهادهای مربوطه در تهران پیگیری می‌کنند. برنامه‌های رسانه‌ای و آموزشی برای تشویق مردم به کاهش مصرف بی‌رویه آب به‌ویژه در فصل تابستان در جریان است.
یکی از چالش‌های مهم در مدیریت آب تهران، تخصیص منابع آب به کشاورزی است. بهینه‌سازی روش‌های آبیاری و استفاده از تکنولوژی‌های نوین در بخش کشاورزی می‌تواند به کاهش مصرف آب و حفظ منابع برای مصارف شرب کمک کند.
کانال آب
@water_bio
آب پنهان یا مجازی چیست؟/ هشدار ناسا را جدی بگیرید

آب پنهان، آب مجازی یا آب نهفته، مفهومی است که توسط پرفسور تونی آلن در سال ۱۹۹۳ معرفی شد، آب پنهان به مجموع حجم آبی می گویند که در مراحل مختلف تهیه، تولید و ارائه یک محصول (غذا، کالا، انرژی یا خدمات) به صورت مستقیم یا غیرمستقیم استفاده می‌شود.
وقتی یک کشور می گوید با خطر خشکسالی روبه‌روست، یعنی با یک بحران مواجه است یعنی نه تنها کمبود آب شرب تهدید کننده خواهد بود بلکه با خطر دیگری هم دست به گریبان است و آن ناتوانی در تولید محصولات مکانیکی، الکترونیکی، ساختمانی، کشاورزی، پوشاک و هر آنچه انسان به آن ها نیازمند است.
در واقع اگر آب نباشد این محصولات هم قابلیت تولید ندارند. اما ماجرا از چه قرار است و کمبود آب یا بی آبی چه ربطی به صنایع دارد؟
موضوعی که کمتر به آن اشاره شده و شاید تا به حال از طریق رسانه ها اطلاع رسانی خوبی در مورد آن نشده باشد، مقوله آب پنهان یا آب مجازی است.
آب پنهان، آب مجازی یا آب نهفته، مفهومی است که توسط پرفسور تونی آلن در سال ۱۹۹۳ معرفی شد، آب پنهان به مجموع حجم آبی می گویند که در مراحل مختلف تهیه، تولید و ارائه یک محصول (غذا، کالا، انرژی یا خدمات) به صورت مستقیم یا غیرمستقیم استفاده می‌شود. آبی که در فرایند تولید محصولات مصرف می‌شود اما هیچ اثری از آب مصرفی در محصول نهایی مشاهده نمی‌شود. صفت مجازی در این تعریف بدان معناست که بخش عمده آب مصرف شده طی فرایند تولید، در محصول نهایی وجود فیزیکی ندارد و نکته مهم اینکه، صفت مجازی به معنای غیرواقعی نیست. آب پنهان در چرخه تولید استفاده می شود و اثر خود را می گذارد اما در محصول نهایی اثری از آن نیست. درست به همین علت به آن آب مجازی نیز گفته می شود.
حقایقی در رابطه با مصرف آب
مثلا برای تولید یک کیلو مرغ، میزان آب پنهانی که مصرف می شود شامل مصرف آب برای خوراک مرغ، برای رشد دانه ای که مرغ می خورد، برای شست و شوی امحا و احشای مرغ، دستگاه های ذبح و… است و بر همین معیار، تهیه و ساخت یک خانه مسکن ۶۰۰۰۰۰۰ لیتر، یک فنجان قهوه (۱۲۵ میلی‌لیتر)۱۴۰ لیتر، یک عدد سیب (۱۰۰ گرمی)۷۰ لیتر، یک عدد سیب‌زمینی (۱۰۰ گرمی)۲۵ لیتر، یک پیراهن نخی در اندازه متوسط۴۱۰۰ لیتر، یک کاغذ A۴ در حدود ۱۰ لیتر، یک قالب پنیر (۵۰۰ گرمی)۲۵۰۰ لیتر، یک کیلو گوشت گاو ١۵٠٠٠ لیتر، یک لیتر شیر ۱۰۰۰ لیتر، یک کیلوگرم گندم معادل ۱۳۵۰ لیتر و یک کیلوگرم برنج حدود ۳۰۰۰ لیتر، آب پنهان صرف تولیدشان می شود تا به دست من و شمای مصرف کننده برسند.
تحقیقات نشان داده، مصرف آب پنهان ما انسان ها، ۹۱ درصد آبی است که هر روز مصرف می کنیم و بخش زیادی از آن مربوط به محصولات خوراکی، پوشاک و لوازم زندگی می شود.
ﻃﺒﻖ ﮔﺰﺍﺭﺵ ﻧﺎﺳﺎ ﺷﺪﺕ ﺧﺸﮑﺴﺎﻟﯽ ﺩﺭ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺑﻪ ﺣﺪﯼ است ﮐﻪ ﮐﺸﺎﻭﺭﺯﯼ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺑﻪ ﮐﻞ ﻧﺎﺑﻮﺩ ﻭ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺑﻪ ﻭﺍﺭﺩ ﮐﻨﻨﺪﻩ ﻣﺤﺾ ﻣﺤﺼﻮﻻﺕ ﺯﺭﺍﻋﯽ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺷﺪ. ﺍﮔﺮ ﺗﺪﺍﺑﯿﺮ، ﺟﺪﯼ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﻧﺸﻮﺩ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺍﺯ ﮐﺸﻮﺭ ﻧﯿﻤﻪ ﺧﺸﮏ ﺑﻪ ﯾﮏ ﮐﺸﻮﺭ کاملا ﺧﺸﮏ ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺷﺪ.
ایران تشنه است، قدر آب را بدانید و در زمان مصرف آب به تمام تبعات کمبود آب بیندیشید و تا می توانید صرفه جویی کنید

کانال آب
@water_bio
📌 بچه‌ها! آیا می‌دانید هر بار که برگه‌ای از دفتر را دور می‌اندازیم ۱۰ لیتر آب را هدر می‌دهیم؟!

💧آب مجازی چیست؟
آب مجازی، مقدار آبی است که کالا یا محصول در یک فرآیند تولید از لحظه شروع تا پایان، مصرف می کند.



کانال آب
@water_bio
🔸گرمایش جهانی، قاتل خاموش کلیه‌ها!؟

▪️تحقیقات نشان می‌دهد افزایش دما نه تنها باعث مشکلات کوتاه‌مدت مانند سکته گرمایی می‌شود، بلکه می‌تواند به مشکلات بلندمدتی مانند بیماری‌های کلیوی نیز منجر شود. این مساله به ویژه برای کسانی که در محیط‌های گرم و مرطوب کار می‌کنند، بسیار خطرناک است.

▪️بدن انسان در گرمای شدید برای حفظ دمای مناسب، سیستم قلبی عروقی را به شدت به کار می‌اندازد. این فشار اضافی بر بدن در طولانی مدت باعث آسیب به اندام‌هایی مانند قلب و کلیه‌ها می‌شود. کارگران فضای باز مثل کشاورزان و کارگران ساختمانی بیش از دیگران در معرض این خطرات هستند.

▪️در دهه‌های اخیر، افزایش تعداد بیماران جوان مبتلا به نارسایی کلیوی در کشورهایی مثل سریلانکا، عربستان سعودی، آمریکای مرکزی هند و آمریکا مشاهده شده است. بسیاری از این افراد بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت یا فشار خون بالا ندارند. هنوز مشخص نیست آیا تنها گرما عامل این بیماری‌هاست یا عوامل دیگری مانند آفت‌کش‌ها و آب آلوده نیز نقش دارند| تجارت‌نیوز

https://tejaratnews.com/n/4kAX



کانال آب
@water_bio
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥پس‌روی آب دریای خزر


تصاویری ببینید از میزان پس‌روی دریا طی سال‌های ۱۴۰۱ تا  ۱۴۰۳ در ساحل کلارآبادِ مازندران



کانال آب
@water_bio
🔻حل مقطعی مشکل قطع آب مدارس تهران

فرماندار تهران:

▪️مشکل قطع آب مدارس تهران مربوط به بحث فاضلاب مدارس بود.

▪️مدارس یک آب مصرفی دارند که تقریباً در آن مشکلی وجود ندارد.

▪️بحث انشعاب فاضلاب وجود دارد که شرکت فاضلاب تهران بدهی را برای مدارس اعلام کرده است.

▪️این مشکل، با تعاملاتی که انجام شده به صورت مقطعی حل شده است.

▪️اخباری مبنی بر قطع آب ۴۰ مدرسه در منطقه ۸ تهران به دلیل بدهی شبکه فاضلاب منتشر شده بود.| ایسنا


کانال آب
@water_bio
سه تهدید خطرناک سرزمینی

جواد حیدریان در گفت‌وگو با محمد وصال، استادیار دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، به مساله ناترازی محیط‌ زیست پرداخته و دلایل به وجود آمدن آن را شرح داده است.
چکیده مقاله:

🔹مسعود نیلی در دسته‌بندی مسائل خطیر کشور به سه مسئله اصلی اشاره کرده است: «ناترازی‌های مالی و زیست‌محیطی»، «وضعیت خطیر روابط خارجی» و «شکاف‌های عمیق اجتماعی و فرهنگی بین‌نسلی و درون‌نسلی».

🔹در این میان بحران منابع آب، فرسایش خاک و آلودگی هوا که زیست‌بوم کشور را دچار تهدید و تخریب کرده، یکی از خطیرترین مسائل کشور است.

🔹فعالان محیط زیست با درک خطرات ناترازی در محیط زیست، به بحران آب و بهره‌برداری غیرمسئولانه از منابع حیاتی اشاره می‌کنند؛ اینکه ایران ظرفیت چنین بهره‌برداری از منابع به‌خصوص آب و منابع طبیعی را ندارد.

🔹افزون بر ناترازی در آب، انرژی نیز یکی از بحران‌های سیاست‌گذار در ایران است که به دلیل مصرف زیاد علاوه بر ایجاد ناترازی سبب آلودگی گسترده در محیط‌ زیست و منابع طبیعی کشور شده است.

🔹ناترازی محصول فعالیت‌های غیرمسئولانه و ناپایدار ماست. وقتی احساس کنیم که این منابع نامحدود است و هرچقدر بخواهیم می‌توانیم از آن استفاده کنیم، یا آن هماهنگی جمعی شکل نمی‌گیرد که ما از آن منابع به شکل پایدار استفاده کنیم، ناترازی ایجاد می‌شود.

🔹مثلا خودکفایی خودکفایی در زمینه تولید محصولات کشاورزی در نگاه اول امنیت غذایی می‌آورد و امر مطلوبی است. وقتی یکسری سیاست‌ها برای حمایت از کشاورزی برای رسیدن به هدف نهایی خودکفایی اتخاذ می‌شود که نتیجه آن دامن زدن به ناترازی است.

🔹وقتی در ایجاد راه‌های ارتباطی زیاده‌روی شود، اتفاقی که می‌افتد این است که دسترسی به مناطق بکر و دور‌افتاده در طبیعت نیز راحت‌تر می‌شود. بنابراین زمین‌خواری و مسائل دیگر از جمله چرای بی‌رویه و مواردی از این دست صورت می‌گیرد. 

🔹یک سیاست صنعتی دیگر نیز این مسئله را تشدید می‌کند و آن هم حمایت از صنایع خودرو داخلی و سایر صنایع است که ممکن است در این زمینه نقش داشته باشند. آن سیاست حمایتی با این شعار که می‌خواهد اشتغال ایجاد کند یا اشتغال را حفظ کند، به آلودگی هوا در کلانشهرها دامن می‌زند.

🔹تولید خودروهای بی‌کیفیت با مصرف بالا در کنار سیاست قیمت پایین بنزین، شرایط را برای آلودگی غیرقابل تحمل در شهرهای بزرگ فراهم می‌کند.

🔹این سیاست‌ها ظاهرا با هدف توسعه‌یابی اتخاذ می‌شوند، اما در بهترین حالت، توسعه غیرپایدار را رقم می‌زنند که قابل کنترل نیست.

🔹ناترازی در نهایت سبب می‌شود که ساختار سیاست‌گذاری ایران به سمتی حرکت کند که تنش‌هایی در جامعه اتفاق بیفتد. این تنش‌ها ممکن است، سیاست‌گذاری را به سمت یکسری راه‌حل‌های طبیعی ببرد که در کوتاه مدت نتیجه بدهد، اما هزینه آن بسیار زیاد است.

🔹بنابراین باید با دخالت دادن مردم در مشارکت و حفاظت به سمت بهبود ناترازی در محیط‌ زیست رفت و مردم را از سود و زیان دخالت در طبیعت آگاه کرد. /منبع: تجارت فردا، شماره ۵۶۰



کانال آب
@water_bio
آیا خشکی ۱۰۰ درصدی ۹ تالاب ایران در تابستان جاری صحت دارد؟


مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست درباره با خشک شدن ۹ تالاب کشورمان طی تابستان جاری توضیح داد.

به گزارش پیام ما به نقل از تسنیم، ایران در تابستان ۱۴۰۳ با یکی از گرم‌ترین دوره‌های تاریخ خود مواجه شد. این موج گرما که بسیاری از مناطق کشور را درنوردید، تأثیرات مخربی بر محیط زیست و به ویژه تالاب‌های کشور گذاشته است.

بر همین اساس، اخیراً مطلبی در فضای مجازی و برخی سایت‌های خبری با استناد به تصاویر ماهواره‌ای منتشر شد مبنی بر اینکه ۹ تالاب مهم ایران از جمله انزلی، هامون، جازموریان، بختگان، حوض سلطان، دریاچه نمک، بامدژ، شیمبا در همین تابستان به دلیل کمبود بارندگی، افزایش دما و برداشت بی‌رویه از منابع آبی به طور کامل خشک شده‌اند!

در رابطه با این مسئله آرزو اشرفی‌زاده؛ مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست گفت: به جز تالاب انزلی که با دریا در ارتباط است، دیگر تالاب‌هایی که در این مطلب به آنها اشاره شده است، جز تالاب‌های داخلی بوده که بیشتر تحت تأثیر اقلیم قرار می‌گیرند. در مردادماه اوج گرما و بیشترین شدت تبخیر از سطح تالاب‌های داخلی‌مان را داشتیم اما برخی از تالاب‌هایی که در اینجا به آنها اشاره شده است مانند حوض سلطان و دریاچه نمک، تالاب‌های فصلی هستند که خشک شدن آنها در مردادماه و فصل تابستان دور از انتظار نیست.

او ادامه داد: در مورد تالاب‌ جازموریان هم متأسفانه در سال‌های اخیر سیلاب بزرگ و بارندگی زیادی وارد تالاب نشده و آبگیری نشده است. در این حوزه کشاورزی ناپایدار گسترده و همچنین چاه‌های غیرمجاز زیادی وجود دارد که منجر به خشکی این تالاب و تبدیل آن به یکی از کانون‌های برداشت گرد و غبار مهم کشور با شدت بالا شده است. در حوضه تالاب بختگان هم کشاورزی و تعدد چاه‌های مجاز و غیرمجاز در کنار کاهش بارندگی خشکی این تالاب را رقم زده متأسفانه تالاب مهارلو هم به علت گرمای شدید، خشک شده است.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست درخصوص تالاب هامون نیز توضیح داد: این تالاب بزرگ کشور چندین سال است که خشک است اما امسال می‌توانست خشک نباشد چرا که بارندگی در کشور افغانستان بسیار خوب بود و سیلاب‌های متعددی داشتیم اما به دلیل انحرافی که افغانستان در مسیر طبیعی رودخانه هیرمند برخلاف تمام اصول و قواعد عرفی و حقوقی ایجاد کرده، باعث شد که این سیلاب‌ها به شوره‌زار گودزره برود و هامون تشنه بماند. از طریق رودخانه فراه هم آب کمی وارد تالاب شد. همین آب اندکی هم که وارد هامون شد، به واسطه گرمای سوزان تابستان تبخیر شد.همکاران ما تلاش زیادی یرای حفظ همین آب اندک در زمان بیشتر برای پرندگان مهاجر و زیست بوم منطقه داشتند.

اشرفی‌زاده از خشکی تالاب گاوخونی خبر داد و گفت: سال گذشته با پیگیری‌هایی که انجام شد، حقابه اندکی در حد ۱۱ میلیون مترمکعب برای تالاب تامین شد. این حقابه بسیار اندک و حدود ۷ درصد حقابه تالاب بود که منجر به آبگیری بخشی کمی از تالاب شد و با بازگشت پرندگان به تالاب و رشد پوشش گیاهی امید به احیای گاوخونی به مردم و علاقمندان محیط زیست بازگشت اما این میزان آب در برابر میزان تبخیر دوام نداشت.

او درباره تالاب‌های بامدژ و شیمباراستان خوزستان توضیح داد: این دو تالاب وضعیت مناسب‌تری دارند و به طور کامل خشک نشده‌اند. اگرچه گرمای تابستان روی شرایط آنها تأثیر گذاشته اما به واسطه سازه‌های نگهداشت آب که روی این دو تالاب احداث کرده‌ایم، آب به مدت بیشتری در آنها باقی مانده و پوشش گیاهی و تنوع زیستی خوبی از پرندگان را در اطراف آنها شاهد هستیم.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تأکید کرد: اگرچه میزان بالای دما در خشکی تالاب‌ها تأثیر داشته است اما عدم تأمین حقابه کامل محیط زیستی این تالاب‌ها باعث شرایط فعلی بوده است. به ویژه حیات تالاب‌هایی که در فلات مرکزی واقع شده‌اند، مانند تالاب مهارلو، گاوخونی، بختگان و… به تأمین حداقل نیاز آب محیط زیستی وابسته است.

کانال آب
@water_bio
مقاله خانم دکتر لک و همکارانشان در سازمان زمین شناسی ایران در ارتباط با سیل ۶ مرداد ۱۴۰۱ امام زاده داوود

▪️در این مقاله نیز محققان به رسوباتی که در پشت آب بندها جمع شدند به عنوان یکی از عواملی که در تشدید خسارات ناشی از  سیل نقش مهمی ایفا کرده  اشاره داشته اند.

◾️نتایج این پژوهش با مقاله ای که بلافاصله بعد از سیل به قلم اینجانب و دکتر آخانی در ژورنال Natural Hazards چاپ شد و واکنش پاره ای از نهاد ها و انجمن های آبخیزداری  را برانگیخت  همخوانی دارد/مهدی معتق

لینک مقاله خانم دکتر لک و همکارانشان در سازمان زمین شناسی ایران

https://www.gsjournal.ir/article_192605_3b0d6dc6438478df7d7348e241ac2cb5.pdf

لینک مقاله در natural hazards:
https://link.springer.com/article/10.1007/s11069-023-05814-4

کانال آب
@water_bio
🔘پاون گزارش می‌دهد
🔴 نجات آب‌خوان ها در گرو اجرای 3 سند ملی
🔴 چرا روش‌های نوین آبیاری کاهش مصرف آب را به همراه ندارد؟


🔹️برداشت مستمر از منابع آب زیر زمینی به ویژه در ۴ دهه اخیر منجر شده است که مخازن این منابع که عمدتا در دشت‌ها شکل گرفته‌اند با کسری تجمعی برابر با ۱۴۳ میلیاردمتر مکعب یعنی حدود 50 درصدی مواجه شوند و استمرار این وضعیت موجب بروز خسارات جبران ناپذیر به این ذخایر استراتژیک خواهد شد.

مشروح خبر

کانال آب
@water_bio
🔸سبز کردن کویر؛ فرصتی طلایی یا خطری بزرگ؟

▪️در سال‌های اخیر، تغییرات اقلیمی و بیابان‌زایی از جمله بحران‌های جهانی شده‌اند که تأثیرات مخرب آن‌ها بر زندگی انسان‌ها و محیط زیست قابل‌چشم‌پوشی نیست.

▪️طرح‌های مختلفی برای مقابله با این چالش‌ها مطرح شده‌اند، یکی از آنها ایده سبز کردن کویر است که توسط یک مهندس هلندی به نام ون دِر هوون ارائه شده است. این طرح جاه‌طلبانه قصد دارد بخش عظیمی از صحرای خشک و بی‌ثمر شبه‌جزیره سینا در مصر را به زمینی سرسبز و حاصلخیز تبدیل کند.

▪️ون دِر هوون که به‌عنوان یک مهندس هیدرولیک کار خود را آغاز کرد، اولین بار در سال 2016 هنگامی که به مصر برای احیای تالاب دریاچه بارداویل دعوت شد، به این فکر افتاد که پروژه‌های بزرگتری را به نفع محیط‌زیست اجرا کند. او ابتدا با لایروبی تالاب شروع کرد تا آن را به عمق و شرایط مناسب قبلی بازگرداند. اما طرح‌های او به همین‌جا ختم نشد. او با بررسی تصاویر ماهواره‌ای و مدل‌های آب‌وهوایی متوجه شد که این منطقه زمانی پرآب و حاصلخیز بوده است و تصمیم گرفت با استفاده از رسوبات لایروبی شده، احیای پوشش گیاهی منطقه را آغاز کند.

▪️این پروژه به گونه‌ای طراحی شده که احیای پوشش گیاهی در مناطق خشک و کوهستانی بتواند باعث افزایش تبخیر و تشکیل ابرها شود، در نتیجه بارندگی در منطقه افزایش یابد و اکوسیستم دوباره زنده شود.| تجارت‌نیوز

https://tejaratnews.com/n/4kAa


کانال آب

@water_bio
تا پايان مرداد سال جاری؛

حجم آب ورودی به سدهای کشور 6.9 و خروجی 7.5 درصد افزایش یافت

حجم آب ورودی به سدهای مخزنی تا پايان مرداد 1403 نسبت به سال گذشته، 6.9 درصد و حجم آب خروجی از مخازن سدها در همین بازه زمانی 7.5 درصد افزايش داشته است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، بر اساس جدیدترین گزارش دفتر فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی، حجم آب موجود مخازن سدهای کشور در پايان مرداد امسال، نسبت به سال گذشته، 10.7 درصد افزايش داشته است.
این گزارش اضافه می‌کند؛ حجم آب ورودی به سدهای مخزنی تا پايان مرداد 1403 نسبت به سال گذشته، 6.9 درصد و حجم آب خروجی از مخازن سدها در همین بازه زمانی 7.5 درصد افزايش داشته است،اما توليد انرژی نيروگاه‌های برق - آبی در سال جاری، نسبت به سال گذشته، پنج درصد کاهش را نشان می‌دهد.
در بخش دیگری از گزارش اخیر دفتر فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی وزارت نیرو آمده است که توليد انرژی نيروگاه‌های برق-آبی در مرداد 3420 گيگاوات ساعت و در تیرماه امسال 3102 گيگاوات ساعت به ثبت رسیده است که 10.2 درصد افزايش را نشان می‌دهد.
 
کانال آب
@water_bio
وعده مهار گرد و غبار تحقق می یابد؟ / بله، البته، اما فقط 20 سال ناقابل وقت می برد!

روزنامه خراسان نوشت:

🔹احتمالا با شنیدن یا خواندن این خبر که دو روز قبل دکتر صدیقه  ترابی سرپرست معاونت محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست آن را مطرح کرده، باید ناراحت شویم که تا 20 سال آینده باید گرد وغبار را تحمل کنیم؟ او گفته است: «برای مدیریت کانون خارجی گرد و غبار تا ۲۰ سال زمان نیاز است چراکه اعتمادسازی، مشارکت، رد و بدل کردن اطلاعات و عبور از چالش‌ها در تعامل با کشورهای همسایه زمان‌بر است.»

🔹 آری؛ واقعیت همین است که به دلایل گوناگون از جمله پدیده «تغییر اقلیم» و کم بارشی، کم کاری ها و قصورهای صورت گرفته در سال های گذشته و البته چالش های موجود در جغرافیای برخی همسایگان، وضعیت زیست محیطی ما را سخت کرده است.

کانال آب
@water_bio
مهاجرت بزرگ در راه؛ خشکی کامل آبخوان‌های کشور تا ۱۵ سال آینده/ استان‌های خراسان رضوی، فارس و تهران در بدترین وضعیت فرونشست


«مطابق گزارشی که کمیته سازگاری با خشکسالی وزارت کشور ارائه کرده است، بخشی از آبخوان‌های ما تا ۱۵ سال دیگر کاملاً خشک خواهند شد و ما مجبوریم به مهاجرتی بزرگ از ایران مرکزی، که فاقد آب خواهد بود، تن بدهیم. تبعات این اتفاق همین حالا هم به صورت «فرونشست زمین» قابل مشاهده است.»

محمد درویش، فعال محیط‌زیست:
🔹مطابق گزارشی که کمیته سازگاری با خشکسالی وزارت کشور ارائه کرده است، بخشی از آبخوان‌های ما تا ۱۵ سال دیگر کاملاً خشک خواهند شد و ما مجبوریم به مهاجرتی بزرگ از ایران مرکزی، که فاقد آب خواهد بود، تن بدهیم. تبعات این اتفاق همین حالا هم به صورت «فرونشست زمین» قابل مشاهده است.
🔹خراسان رضوی، در فاصله دشت مشهد به چناران بدترین وضعیت (فرونشست) را دارد. بعد استان فارس، استان تهران و پس از آن استان‌های اصفهان، البرز، یزد، بخش‌هایی از استان کرمان و استان همدان مناطقی هستند که در معرض این خطر قرار دارند.
🔹بخش قابل‌توجهی از اقتصاد کشور آب‌محور است و متأسفانه استفاده ما از منابع آبی درست نیست؛ چرا که کلکسیونی از صنایع آب‌بر را در کشور مستقر کرده‌ایم. به عبارتی ما با «فروش آب» در حال تولید پول و کار هستیم.
🔹این در صورتی است که دست‌کم ۴۰ درصد منابع آبی باید به‌عنوان حق‌آبه محیط‎‌زیست برای تداوم جریان رودخانه‌ها و هم‌چنین تالاب‌ها و تغذیه آبخوان‌ها اختصاص داده شود، ولی متأسفانه در ایران تا ۹۸ درصد از این منابع در حال مصرف است.

https://fararu.com/fa/news/777566


کانال آب
@water_bio
2024/11/12 12:08:22
Back to Top
HTML Embed Code: