Telegram Web
⭕️دکتر مژگان اسماعیلی دبیر علمی همایش زن در تاریخ محلی ایران (پهنه شمال) گفت: با توجه به این که اطلاعات بیشتری از زنان نخبه و چهره وجود دارد طبیعتاً توجه و اقبال به آن‌ها بیشتر شده، اما وظیفه مورخ این است که به بررسی احوال زنان کمتر دیده‌ شده نیز بپردازد. تمرکز بر زنان نخبه و چهره‌های برجسته در تاریخ زنان دارای محاسن و معایبی است.
♦️وی برجسته‌سازی نقش زنان نخبه در حوزه‌های گوناگون سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را از محاسن تمرکز بر تاریخ آنها در راستای الگوسازی دانست و افزود: تجلیل از عملکرد آن‌ها به‌عنوان نقطه عطفی تاریخی تلقی می‌شود، اما تمرکز بر چهره‌های نخبه می‌تواند دید محدودی از تجربیات زنان ایجاد کند، این رویکرد، اغلبِ زنان را در پس‌زمینه‌های اجتماعی، اقتصادی، قومیت‌ها و جوامع مختلف نادیده می‌گیرد در حالی که داستان‌هایشان به همان اندازه مهم است.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#مژگان_اسماعیلی

اصل خبر ایسنا :
خبرنگار: آتنا فلاحتی
https://www.isna.ir/news/1404021812815/

@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴رییس هیات مدیره انجمن زنان پژوهشگر تاریخ ، در افتتاحیه مراسم همایش زن در تاریخ محلی ،پهنه شمال ،همایش را بستری برای بیان واقعیات تاریخی دانست و گفت: زنان ما در تاریخ‌نگاری مغفول بودند، گرچه در دو دهه اخیر تلاش‌های علمی و هدفمندی در جهت بازشناسی نقش آنان در تاریخ انجام شده اما روایت واقعیت و نهادینه‌سازی این نقش‌آفرینی مستلزم هم‌افزایی و روحیه جمعی میان مسئولان، پژوهشگران از تمامی فرهنگ‌ها و اقوام است.
♦️حوریه سعیدی در ادامه گفت: همایش کلامی‌ست که تازه آغاز شده و امروز شاهد به بار نشستن آن در مازندران بزرگ هستیم.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#حوریه_سعیدی
@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴در پیام غلامرضا امیرخانی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به این همایش آمده است:

گیلان سرسبز تا مازندران افسانه‌ای و گلستان همیشه زنده، هماره خاستگاه زنانی بوده است که با توانمندی، خلاقیت و پایداری در حوزه‌های مختلف کشاورزی و اقتصاد تا علم و فرهنگ و ادبیات و نیز مبارزات اجتماعی، سهمی جاودانه ایفا کرده‌اند. از مادران قهرمانی که در نهضت جنگل همپای مردان برای استقلال میهن کوشیدند تا بانوان دانشمند و ادیبی که میراث فرهنگی این خطه را با اندیشه و قلم خود غنا بخشیدند. تاریخ شمال ایران بدون ذکر و نام و نقش زنان، ناتمام است.

♦️ با آشنایی‌ که از فعالیت‌های علمی- فرهنگی انجمن زنان پژوهشگر تاریخ داشته‌ام، چنین دیده و باور دارم که بازخوانی تاریخ از دریچه نگاه زنان نه‌تنها عدالتی تاریخی است؛ بلکه پنجره‌ای به‌ سوی درک عمیق‌تر هویت جمعی ما می‌گشاید.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#غلامرضا_امیرخانی
@zananepazhoheshgartarikh1396
🔸همایش زن در تاریخ محلی پهنه‌ی شمال ایران در ساری برگزار شد؛
بازخوانی نقش زنان پهنه‌ی شمال در تاریخ ایران



🔸#تاریخ_محلی رویکردی نوین در پژوهش‌های #تاریخی است که در آن عناصر انسانی، دیده‌ها و شنیده‌ها جایگاه ویژه‌ای دارند.

🔸این رویکرد که تا حدودی در تحقیقات تاریخ‌نگاران، به لحاظ جهت‌گیری، #نو تلقی می‌شود، پژوهشگران را به بازکاوی حضور و نقش این طیف موثر، ولی فراموش شده، ترغیب می‌کند.

🔸در این راستا، ‌همایش #زن در #تاریخ_محلی_ایران، پهنه شمال کشور، به همت #انجمن_زنان_پژوهشگر تاریخ و انجمن ایرانی تاریخ، در روزهای ۱۸ و ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ به میزبانی مازندران در مجتمع دانشگاهی پیامبر اعظم (ص) علوم پزشکی ساری برگزار شد.

#الهام_کیانپور

ادامه‌ی مطلب را از طریق لینک زیر در سایت مرور مطالعه کنید.
https://mroor.org/mw8

آدرس مرور در تمامی شبکه‌های اجتماعی:

📌@moroororg
🔴متن چکیده سخنرانی دکتر سیمین فصیحی در همایش زن در تاریخ محلی ، پهنه شمال با عنوان :

«در محل بودن» : بازآفرینی تاریخ زنان در بستر محلی و نقد روایات مسلط تاریخی 

♦️این پژوهش با اتخاذ مفهوم "در محل بودن"
(being local/situatedness)
به مثابه یک رویکرد روش شناختی ، به بازخوانی تاریخ زنان در بستر محلی و نقد روایات مسلط تاریخی می‌پردازد. هدف اصلی این پژوهش، نشان دادن این است که چگونه تمرکز بر زمینه و موقعیت مکانی و اجتماعی خاص، به ما امکان می‌دهد تا روایت‌های جدیدی از تاریخ زنان ارائه دهیم که در تقابل با سه نوع روایت مسلط قرار می‌گیرند: روایات مردسالارانه، روایات مرکزگرا و روایات فمینیستی جهان‌شمول. این پژوهش استدلال می‌کند که "در محل بودن" به عنوان یک رویکرد با تأکید بر تحلیل دقیق منابع محلی و در نظر گرفتن زمینه و موقعیت خاص، تاریخ‌نگاری زنان را متحول ساخته و امکان بازآفرینی  تاریخ زنان محلی را فراهم می‌آورد. این رویکرد امکان می دهد تا از محدودیت‌های روایات مسلط فراتر رفته  و با تأکید بر تنوع و تکثر تجربه‌های زنان در سطوح محلی، روایات مردسالارانه را با آشکارسازی نقش‌های نادیده گرفته‌شده زنان، روایات مرکزگرا را با برجسته ساختن تفاوت‌های محلی، و روایات فمینیستی جهان‌شمول را با نشان دادن محدودیت‌های تعمیم تجربه‌های زنان به چالش بکشیم.

♦️ نتایج این پژوهش نشان دهد که تمرکز بر «بودن در محل» نه تنها به احیای تاریخ زنان در سطوح محلی کمک می‌کند، بلکه فهم ما از ساختارهای قدرت و چگونگی شکل‌گیری روایات تاریخی را نیز غنی‌تر می‌سازد.

#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#سیمین_فصیحی

@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴متن چکیده سخنرانی دکتر نجم‌الدین گیلانی در همایش زن در تاریخ محلی ایران پهنه شمال با عنوان:

زنان شمال: انتقال‌دهندگان سنت‌های اساطیری بر اساس شاهنامه‌ی فردوسی
 
♦️مقاله حاضر به بررسی نقش زنان شمال ایران به‌عنوان انتقال‌دهندگان سنت‌های اساطیری بر اساس شاهنامه‌ی فردوسی می‌پردازد. زنان این منطقه در ابعاد مختلفی از زندگی اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، از جمله سوگ و سور، صلح و سازش، سفارت، اقتصاد و جنگ، نقش‌های بنیادینی ایفا کرده‌اند. آیین رازآلود «زن‌شاه» در روستای اسک، به‌وضوح بازآفرینی زن‌شاهی داستان هروم در شاهنامه را نمایان می‌سازد. همچنین، سنت روی‌خراشیدن زنان در سوگ، یادآور شیوه‌ای است که زنان در مرگ قهرمانان شاهنامه به نمایش می‌گذارند.
♦️رزم دلیرانه‌ی زنان طبرستان در کنار مردانشان در برابر عرب‌های مسلمان، تداعی‌گر رزم گردآفریدها و گردیه‌هاست. تدابیر سیاسی شیرین یا سیده خاتون در مقابل محمود غزنوی نیز به یادآورنده‌ی تدابیر زن‌شاهان داستان هروم در برابر اسکندر است. این مقاله با استفاده از منابع معتبر، به‌ویژه شاهنامه‌ی فردوسی و تاریخ طبرستان، به تحلیل این موضوع می پردازد.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#نجم‌الدین_گیلانی
@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴متن چکیده سخنرانی دکتر حلیمه جعفرپور در همایش زن در تاریخ محلی ایران پهنه شمال با عنوان:

بررسی نقش زنان در موسیقی منطقه گیلان از دوران مشروطه تا پایان پهلوی

♦️موسیقی که از آغاز در جریان زندگی و فعالیت­های انسانی پدید آمده، به عنوان یکی از ارکان فرهنگ و هنر هر جامعه، همواره تحت تأثیر عوامل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی قرار داشته و بازتابی از  شیوه زندگی، نوع کار و آرمان­های مردم هر منطقه بوده است. در این میان، زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه، نقشی پررنگ و تاثیرگذار در تاریخ موسیقی ایفا کرده‌اند. چنانکه در موسیقی فولکلور گیلان، بخش عمده‌ای از ترانه‌ها و آوازها به زنان این منطقه بازمی‌گردد که موازی مردان، رکن اصلی کار در شالیزار، باغ­های چای و ... بوده‌اند.
♦️هدف این تحقیق از سویی بررسی نقش زنان در تولید موسیقی در گیلان و تحلیل نقش این قشر از جامعه در حفظ و تداوم آواها و ترانه‌های کار از دگر سو است. در این مقاله، نقش زنان در انواع موسیقی‌های محلی مانند آوازها، ترانه‌ها و نغمات روزمره بررسی می‌شود که در فعالیت‌های خانگی، کشاورزی، مراسم مذهبی و آیینی جاری بوده است. همچنین، تحولات اجتماعی و سیاسی این دوران، از جمله مشروطه و تغییرات اجتماعی ناشی از آن، تاثیرات مستقیمی بر حضور و نقش زنان در موسیقی داشته که در این تحقیق مورد مطالعه قرار می گیرد.
♦️ نتایج پژوهش نشان می‌دهد که موسیقی، نه تنها به عنوان ابزاری برای بیان احساسات و اعتقادات مذهبی و اجتماعی، بلکه به عنوان عاملی در هویت‌سازی زنان گیلانی و تقویت پیوندهای اجتماعی میان آنها عمل کرده است. به بیان دیگر، زنان گیلانی با حفظ و انتقال موسیقی‌های فولکلوریک، نقش مهمی در نگهداری و ترویج هویت فرهنگی منطقه‌ای خود داشته‌اند. این پژوهش کوشیده است با رویکردی جامعه‌شناختی با استفاده از منابع تاریخی، ادبی و مصاحبه‌های میدانی، جایگاه زنان در موسیقی گیلان و تاثیرات فرهنگی و اجتماعی آنان را در این دوره بررسی نماید .
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#حلیمه_جعفرپور
@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴متن چکیده سخنرانی دکتر رویا صدر در همایش زن در تاریخ محلی ، پهنه شمال با عنوان :

نسیم شمال و چالش تجددخواهی زنان گیلان

♦️توجه به نقش، جایگاه و حقوق زنان یکی از مؤلفه‌های آثار طنز پس از دوره مشروطه است. از آن میان، می‌توان بیشترین بسامد را در آثار سید اشرف‌الدین گیلانی جست. او در نشریه نسیم شمال (که ابتدا در رشت منتشر می‌شد) بارها به نقش، جایگاه و مسائل زنان ایرانی پرداخته و همچنین به‌طور خاص، به ابعاد اجتماعی، فرهنگی و فکری زندگی زنان در خطه گیلان اشاره دارد. سید اشرف در انتقادهای اجتماعی خود در بیان کاستی‌ها، گاه زنان را همپای مردان، قربانی شرایط اقتصادی و اجتماعی قلمداد کرده، گاهی در مقام دفاع از حقوق زن در خانواده و اجتماع برآمده و با اتکا به ادله شرعی نگاه درد شناسانه خود را به مسائل زنان در حوزه‌های مختلف فکری، فرهنگی و آموزشی بازتاب داده و به‌نقد خرده‌فرهنگ‌های جامعه سنتی در ارتباط با زنان پرداخته است؛ گاهی نیز در هنگامه جدال میان سنت و تجدد، به انتقاد از برخی حرکت‌های تجددخواهانه پاره‌ای از زنان تحول‌خواه پرداخته است.
♦️ گیلان در عصر قاجار دروازه‌ی اروپا از طریق روسیه به شمار می‌رفت و شهرهای رشت و انزلی از مراکز اندیشه‌های تجددخواهی بود که چالش میان تجدد و سنت و برخی باورهای سنتی و یا اعتقادی در آن نمود می‌یافت که تقاضا برای آزادی پوشش از سوی برخی زنان از آن جمله است. این امر دستمایه برخی آثار طنز انتقادی نسیم شمال قرارگرفته بود.
♦️پژوهش حاضر تلاش کرده است که تصویری از ادبیات و نوع برخورد نسیم شمال را با مسائل زنان ارائه دهد و به این سؤال پاسخ گوید که ازلحاظ مضمونی، گستره کاربرد نگاه شرع مدار سید اشرف در برخورد با مسائل زنان خطه گیلان تا کجاست و ازلحاظ فرم در چه شیوه‌ها و قالب‌هایی نمود پیدا می‌کند. این امر علاوه بر آنکه می‌تواند از سویی شرایط اجتماعی و فرهنگی زنان را در مقطعی مهم از تاریخ ایران به نمایش بگذارد، بیانگر نگاه یکی از اثرگذارترین و مهم‌ترین شعرای طنزپرداز ایرانی است که در عین مقید بودن به شرع، دل درگرو تحول و مشروطه داشت.

#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#رویا_صدر

@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴متن چکیده سخنرانی دکتر قربانعلی کنارودی در همایش زن در تاریخ محلی ایران ، پهنه شمال با عنوان:

زن از نگاه نویسندگان نشریه «پیک سعادت نسوان»

♦️هم زمان با شکل گیری حرکت مشروطه خواهی در ایران، انجمن­های زیادی در ایران به وجود آمد. انجمن­های زنان نیز به صورت آشکار و گاه پنهانی در جنبش مشروطه فعالیت داشتند. این انجمن­ها نه تنها در تهران، بلکه در دیگر شهرهای ایران، تلاش داشتند با فرصت بدست آمده از شرایط سیاسی، تحولاتی را در وضعیت زندگی زنان ایجاد کنند. غالب این انجمن­ها با بهره گیری از روزنامه، مجله، تأسیس مدارس دخترانه و ... ضمن مقایسه وضعیت زنان در ایران، به نقد شرایط موجود می­پرداختند. در رشت نیز، جمعی از زنان روشنفکر و فرهنگ دوست، به منظور پیگیری مطالبات سیاسی و اجتماعی زنان، جمعیت پیک سعادت نسوان را تأسیس کردند. این جمعیت به فعالیت­هایی چون، تأسیس مدرسه دخترانه، کتابخانه، سخنرانی، کلاس­های آموزش صنایع دستی و انتشار مجله می­پرداختند. یکی از اعضای این جمعیت و از جمله زنان پیشرو در آموزش زنان، روشنک نوعدوست است. او در کنار تأسیس مدرسه سعادت نسوان، نشریه­ای با نام پیک سعادت نسوان در خلال سال­های۱۳۰۶- ۱۳۰۷ چاپ و منتشر می­کرد.
♦️ نوشتار حاضر با استفاده از روش تحلیل مضمون و بررسی ۶ شماره بر جای مانده از این نشریه در صدد است به این پرسش­ها پاسخ دهد که دیدگاه نویسندگان مجله درباره زنان و مسائل مربوط به آنان چه بوده است؟ از وضعیت زنان در ایران چه گزارشی می­دهد؟ مخاطب مطالب آن چه کسانی هستند؟ به کدام دسته از زنان می­پردازد؟ نویسندگان مقالات با درنظر گرفتن حقوق سیاسی و اجتماعی زنان به نقش و اهمیت زن در خانواده و جامعه، تحصیل زنان و جامعه­‌پذیری آنان، سهم زنان در پیشرفت و ترقی جامعه ایرانی و ... توجه می­کردند .

#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#قربانعلی‌_کنارودی

@zananepazhoheshgartarikh1396
ویژه_نامه_همایش_زن_24_اردیبهشت_1_1.pdf
38.9 MB
⭕️ ویژه نامه همایش زن در تاریخ محلی ایران، پهنه شمال
زمان: ۱۸ و ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴
مکان : مازندران ، ساری
@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴متن چکیده سخنرانی دکتر سهیلا ترابی فارسانی در همایش زن در تاریخ محلی ایران، پهنه شمال با عنوان :

زنان روزنامه نگار در شمال و جنوب کشور، دغدغه ها و فرصت ها
(بررسی موردی پیک سعادت نسوان و نورافشان)

                                                                
♦️پیروزی مشروطیت گفتمان جدیدی بود برای روزنامه‌نگاران زن تا دراین بستر به تغییرگفتمان فرهنگی بیاندیشند. بیشتر نشریات زنان درتهران فعالیت داشتند ومعدودی ازآنها درخارج از مرکز منتشر می شد. بدیهی است روزنامه نگاری محلی ویژگی های خاصی دارد واختصاص آن به زنان آن را ویژه تر می کند.
♦️ دراین پژوهش دو نشریه محلی زنانه که دراوایل دوره پهلوی فعالیت داشتند مورد بررسی قرار می گیرد. نشریه پیک سعادت نسوان که درشمال کشور منتشر می شد ونشریه نورافشان که درجنوب کشور به چاپ می رسید.
♦️هدف این مقاله بیان اشتراکها وتفاوت های دوفضای فرهنگی درشمال وجنوب کشور است که بر خواستها ونوع مواجهه این دونشریه تاثیر گذارده است. این مقاله با بهره گیری از آرشیو نشریات وبه شیوه توصیفی- تحلیلی تنظیم شده است ودر پی پاسخ به این پرسش است که تفاوت محل انتشاراین دونشریه چگونه در دغدغه های زنان روززنامه نگاری که از دومحیط فرهنگی متفاوت برآمده بودند تاثیرگذارده است.
♦️ دستاورد پژوهش حاکی ازآن است که گرایش درشمال تحت تاثیرهمسایه شمالی و اندیشه های سوسیالستی عمدتاً حول نگاهی سلبی به تجدد ودرجنوب مبتنی برنگرش ایجابی به تجدد وتوسعه محور بوده است.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#سهیلا_ترابی_فارسانی

@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴 چکیده سخنرانی فریده یوسفی زیرابی در همایش زن در تاریخ محلی ایران، پهنه شمال با عنوان:

نیاز بن‌مایه‌های فرهنگ بومی برای رشد ارتباطات اجتماعی و بین‌المللی

♦️در سپیده‌دم حیات، زنان نقش تمدن‌ساز خود را آغاز کردند، پس از خروج از غار و حرکت به سوی نور، زنان بودند که به رشد دانه‌ها توجه داشتند و اساس کشاورزی را بنیان گذاشتند.

♦️ پژوهشگر مازندرانی درباره نقش زنان در فرهنگ عامه اظهار کرد:در همه اقوام زنان راوی میراث فرهنگی ناملموس هستند. در تاریخ زن مازندرانی همواره خردمند و مدیر خانواده بوده و در افسانه‌ها، مهربانی زنان همواره موردتوجه قرار گرفته‌است.
♦️یوسفی زیرایی توجه به ریشه‌ها را راهگشا دانست و افزود: برای رشد ارتباطات اجتماعی و بین‌المللی به بن‌مایه‌های فرهنگ بومی خودمان نیاز داریم.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#فریده_یوسفی_زیرابی
@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴متن چکیده سخنرانی دکتر نادیا ره در همایش زن در تاریخ محلی ایران، پهنه شمال با عنوان:

تاثیر سیاست‌های رضا شاه پهلوی بر جایگاه ابریشم در پوشاک سنتی زنان گیلان 

♦️ابریشم، یکی از کالاهای استراتژیک در تاریخ ایران محسوب می‌شود. گیلان، در شکل‌گیری اقتصاد مبتنی بر ابریشم نقش محوری داشته است و به همین سبب ابریشم بخشی از معیشت و هویت گیلانیان بوده است. به نحوی که این صنعت کهن در همه ارکان فرهنگی این جغرافیا اعم از آداب و رسوم و ادبیات تا البسه جایگاه یافته است.
♦️مقاله پیش رو با روش تحقیق مطالعه کتابخانه‌ای مبتنی بر تاریخ با شیوه نگارش توصیفی-تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش است که سیاست‌های رضا شاه پهلوی چه تاثیری بر جایگاه ابریشم در البسه زنان گیلانی داشته است؟ برای پاسخ به این پرسش، دو پارامتر مهم در سیاست‌های دوره رضا شاه:  ۱) مدرنیزاسیون  ۲) کشف حجاب به عنوان متغیر مستقل مطالعه شد و تاثیر این دو متغیر بر جایگاه ابریشم در البسه زنان گیلان مورد ارزیابی قرار گرفته است. به نظر می‌رسد با مدرنیزاسیون شتابان در عصر رضا شاه پهلوی شیوه تولید کشاورزی رویکردی صنعتی یافت و کارگاه‌های سنتی برچیده شد و هم زمان با اصلاحات فرهنگی در ساختار البسه گیلانیان نیز تغییرات ایجاد شده و ابریشم کاربری معیشتی خود را از دست داده است.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#نادیا_ره
@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴 متن چکیده سخنرانی معصومه (الهام)کیانپور در همایش زن در تاریخ محلی ایران ،پهنه شمال با عنوان:

بررسی نقش و جایگاه زن در شعر و اندیشه‌ی شاعران گیلکی‌سرا

♦️بررسي نگرش‌هاي مختلف به شخصيت و نقش زن در ادبيات از جایگاه ویژ‌ه‌ای برخوردار است، چرا که آگاهی از نقش زن  در شعر  که نمادی از «زندگی معقول» است، ما را به درک و فهم درستی از نقش و حضور او  در اجتماع زمانه‌ی خویش رهنمون می‌کند.
♦️نقش زن در شعر گیلکی می‌تواند مبین جامعه‌ای‌ باشدکه او با توجه به‌ رویکردهای اجتماعی و فرهنگی در آن زندگی می کند. پژوهش حاضر، با هدف مطالعه‌ی  نقش زن در اشعار گیلکی به دنبال یافتن پاسخی برای این پرسش است که «مهم‌ترین نقش زن در اشعار شاعران گیلکی‌سرا  بر اساس ساختار جامعه و  واقعیت‌های اجتماعی چیست؟» پیکره‌ی داده‌های پژوهش حاضر به روش کتابخانه‌ای از میان تعدادی از اشعار گیلکیِ شاعران معاصر گیلانی گردآوری شده و سپس در ارتباط‌‌ با موضوع مورد بحث، بر اساس نظریه‌ی بازتاب واقعیت به توصیف و تحلیل درآمده‌ است.
♦️ نگارنده در این نوشتار نشان‌ می‌دهد که با توجه به اقلیم و جغرافیای گیلان، پررنگ‌‎ترین نقش زن در اشعار گیلکی در  کارِ خانه  و کشاورزی و پس از آن مادرانگی و عشق و دلدادگی است.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#الهام_کیانپور                                                                  
@zananepazhoheshgartarikh1396
🔰داریوش رحمانیان در گفت‌وگو با ایبنا؛
تاریخ درباره آدم‌هاست نه درباره فرشته‌ها و دیوها
جامعه ما گرفتار آفت عوام‌زدگی در تاریخ است


🔸تاریخ در کشور ما موضوع کار و فعالیت کسانی قرار می‌گیرد که بیشتر به دنبال آرمان‌های حزبی و فرقه خودشان و به دنبال منافع شخصی و یا حزبی هستند و کار دقیق علمی انجام نمی‌دهند. نه بلد هستند و نه می‌خواهند یاد بگیرند. تاریخ خواندن سخت‌ترین کارهاست.

🔸ما منکر این نیستیم که نیاز است تاریخ را صاحبنظران رشته‌های گوناگون بیایند و درباره آن پژوهش، تفسیر و تحلیل و روایت کنند و این کمکی به فهم ژرف‌تر تاریخ است اما روایت گذشته هم هرگز بسته و تمام نمی‌شود. همواره هر دوره و نسلی نیاز دارد که تاریخ گذشته را بازخوانی کند و روایت نوتری از آن ارائه دهد و این نشاندهنده پویایی رشد و شکوفایی و زنده بودن یک ملت است. بنابراین مسلم است که باید از ورود افراد و صاحبنظرانی از حوزه‌های دیگر و همچنین از تخصص‌های دیگر برای مطالعات تاریخی استقبال کرد.

🔸 به عبارت بهتر تاریخ به عنوان یک موضوع، قلمرویی است که انحصارا نباید فقط در دست اهالی خود رشته تاریخ باشد. باید به شکل چندرشته‌ای، میان‌رشته‌ای و فرارشته‌ای مورد مطالعه قرار بگیرد، اما به شرطها و شروطها. یعنی نباید این‌گونه باشد که هر کسی با خواندن یک یا دو کتاب و طبق یک سلیقه‌ای، طبق یک گرایش فرقه‌ای، ایدئولوژیک، منافع گروهی و صنفی وارد شود و هرگونه که دوست داشت به تاریخ لگدی بزند، در واقع این است که مشکل ایجاد می‌کند.

🔸ورود صاحبنظران رشته‌های دیگر به تاریخ‌نگاری و تاریخ‌پژوهی اگر با دقت و احتیاط و رویکرد علمی همراه باشد، بایسته و سودمند است و نمونه‌های بسیار خوبی در این باره داشته و داریم. برای نمونه کسانی چون محمدعلی موحد، عبدالحسین زرین‌کوب، فریدون آدمیت، کاوه بیات، آصف بیات، ماشاءالله آجودانی، مهرزاد بروجردی، عباس کاظمی، محمد مالجو و… را می‌توان نام برد که کارهای ارزشمند و خواندنی در حوزه تاریخ پدید آورده‌اند در حالی‌که دانش‌آموخته رشته تاریخ نبوده‌اند.

🔻در ایبنا بخوانید:

@ibna_official
@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴متن چکیده سخنرانی الهه باقری در همایش زن در تاریخ محلی ایران ،پهنه شمال با عنوان:

مقایسۀ تطبیقی «زبان زنان» و «نامۀ نسوان شرق»؛
نقش پیش‌گامان مطبوعات زنانه در اصفهان و رشت


♦️نشریات زنان در ایران، به‌ویژه در دوره‌های قاجار و پهلوی اول، نقش اساسی در آگاهی‌بخشی، ترویج حقوق زنان و تحولات اجتماعی ایفا کرده‌اند. در این میان، نشریات «زبان زنان» (اصفهان، ۱۲۹۸ش) و «نامۀ نسوان شرق» (رشت، ۱۳۰۴ش) به‌عنوان نخستین نشریات مستقل زنان در دو فضای اجتماعی و فرهنگی متفاوت منتشر شدند.

♦️این پژوهش با هدف مقایسۀ تطبیقی نشریات زبان زنان و نامۀ نسوان شرق، دو نشریۀ پیش‌گام در اصفهان و رشت، صورت گرفته است.
♦️این مقاله می‌کوشد به این پرسش‌ها پاسخ دهد که چه تفاوت‌هایی میان اهداف، محتوای مطالب و رویکردهای این دو نشریه وجود داشت؟ و چگونه شرایط اجتماعی و فرهنگی اصفهان و رشت بر عملکرد و میزان تأثیرگذاری این دو نشریه تأثیر گذاشت؟ پاسخ به این پرسش‌ها نه‌تنها به درک بهتر جایگاه تاریخی این نشریات کمک خواهد کرد، بلکه می‌تواند زمینه‌ای برای مطالعۀ روند شکل‌گیری رسانه‌های زنانه و تأثیرات آن‌ها بر جنبش زنان در ایران معاصر فراهم سازد. این مقاله بر آن است تا به مسائل مطرح‌شده در دو نشریه بپردازد: زبان زنان با تأکید بر مطالبات حقوقی و نقد سنت‌های محدودکنندۀ زنان در فضای محافظه‌کارانۀ اصفهان، با مخالفت‌های گسترده‌ای مواجه و تعطیل شد. در مقابل، نامۀ نسوان شرق که در محیط اجتماعی بازتر رشت منتشر می‌شد، با تمرکز بر آموزش، فرهنگ و توانمندسازی زنان، نتوانست به فعالیت خود ادامه دهد.
♦️این نوشتار با بهره‌گیری از روش تحلیل محتوا و بررسی تطبیقی، نقش این دو نشریه را در فرایند تحول اجتماعی زنان ایران مشخص می‌سازد و تأثیر آن‌ها را در شکل‌گیری گفتمان‌های جدید دربارۀ زنان و نقش آنان در جامعۀ ایران بررسی می‌کند. داده‌های پژوهش براساس کتاب‌ها، اسناد آرشیوی و منابع مطبوعاتی گردآوری شده است.
♦️ نتایج پژوهش نشان می‌دهد که ساختار اجتماعی، پذیرش فرهنگی و نوع گفتمان نشریات نقش تعیین‌کننده‌ای در پایداری و موفقیت مطبوعات محلی زنان در تاریخ معاصر ایران داشته است.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#الهه_باقری
@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴متن چکیده سخنرانی دکتر امامعلی شعبانی در همایش زن در تاریخ محلی ایران، پهنه شمال با عنوان:

نقد بیرونی و درونی پژوهشهای مربوط به نقش سیاسی زنان مازندرانی؛
با تاکید بر انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی
 

♦️زنان مازندرانی نقش قابل اعتنایی در دو رخداد مهم انقلاب اسلامی(۱۳۴۲-۱۳۵۷) و جنگ تحمیلی هشت ساله ایران و عراق(۱۳۵۹-۱۳۶۷) داشته اند. در همین راستا معدود پژوهشهایی و عمدتا در قالب کتاب در چند دهه اخیر پیرامون نقش و جایگاه سیاسی آنان انجام شده است که امروزه خود نقد و بررسی انتقادی- علمی آنها دو چندان ضروری به نظر می رسد. این امر خود در واکسینه شدن فضای پژوهش در این زمینه یاریگر خواهد کرد. لذا پژوهش با طرح این پرسش بنیادین که پژوهشهای مربوط به نقش سیاسی زنان مازندرانی در انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی دارای چه نقاظ قوت و ضعفی هستند؟ به روش تحلیلی-انتقادی و با رجوع به آثار منتشره سعی بر کالبدشکافی موضوع داشته است.
♦️ یافته های پژوهش و در دو شاخصه نقد بیرونی و درونی راوی و روایت، حکایت از آن دارد که مکتوب شدن تاریخ شفاهی زنان مازندرانی از انقلاب و جنگ تحمیلی و انعکاس آن از نقاط قوت پژوهشهای موجود است و خود الگو و نمونه ممتازی برای حال و آینده خواهد بود. ضمن آن که علاوه بر کمک به تکمیل پازل نقش زنان در تحولات سیاسی معاصر ایران، خود از سهم و جایگاه زنان این منطقه در سطح ملی خبر می دهد. در بعد منفی نیز فقدان روشمندی تاریخی، ضعف در ساختارهای علمی، فقدان مستندات و در نتیجه ارجاعات، عدم تنوع در ابزارهای پژوهش، سفارشی بودن اکثر این پژوهشها و آنهم توسط سازمانها و نهادهای خاص و در نتیجه عدم انعکاس همه زوایا و بازیگران آن با تنوع سلائق و تفکرات، شکاف معرفتی و غلو و اغراق از مهمترین نقاط ضعف پژوهشهایی است که تا کنون در زمینه نقش سیاسی زنان مازندران در این دو رخداد مهم و سرنوشت ساز تاریخ ایران معاصر به رشته تحریر درآمده است. 
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#امامعلی_شعبانی
@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴متن چکیده سخنرانی نرگس خاتون میرحسینی در همایش زن در تاریخ محلی ایران، پهنه شمال با عنوان:

جایگاه و نقش زنان بومی در حفاظت از تاریخ محلی ایران، پهنه شمال
 
♦️تاریخ محلی دانشی است برای شناخت و بازیابی گذشته در مقیاسی کوچکتر مانند منطقه و محله‌ای خاص و در واقع بخشی از تاریخ عمومی یک سرزمین به‌شمار می‌رود که با نگاهی موشکافانه‌تر، سرگذشت، رویدادها و پدیده‌های تاریخی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی یک منطقه خاص جغرافیایی یا فرهنگی را مورد بررسی قرار می‌دهد.
♦️ زنان بومی هر منطقه نیز از جمله افراد یک محدوده جغرافیایی خاص هستند که سهم به سزایی در انتقال فرهنگ و ثبت و ضبط وقایع منطقه خود دارند، لذا این مقاله درصدد است تا جایگاه و نقش زنان بومی خطه شمال ایران را در انتقال فرهنگ تاریخی و حفاظت از تاریخ محلی سرزمین خود بازیابی نماید و به پاسخ این سوال دست یابد که زنان بومی این خطه چگونه و از چه طریقی قادر خواهند بود نه تنها میراث فرهنگی و تاریخی گذشتگان خود را حفظ، بلکه آن را به نسل‌های بعد نیز منتقل نمایند.
♦️مدعای این پژوهش بر این مهم تکیه دارد که زنان این خطه به دلیل داشتن ویژگیهای منحصر به فرد خود از طریق بیان روایت ها و قصه‌گویی از بهترین عاملان انتقال فرهنگ و حفاظت از تاریخ محلی خود هستند.
♦️هدف از این پژوهش، شناخت جایگاه و توانایی زنان بومی خطه شمال در ایفای نقش خود در تاریخ نگاری محلی پهنه شمال است.
این مقاله داده های خود را از طریق مطالعه منابع کتابخانه ای، آرشیوی و اینترنتی گردآوری و سپس به روش توصیفی _ تحلیلی ارائه کرده است.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#نرگس_خاتون_میرحسینی
@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴متن چکیده سخنرانی رقیه آقابالازاده در همایش زن در تاریخ محلی ایران پهنه شمال با عنوان:

پوشش زنان خطه شمال براساس خاطرات روزانۀ حسینقلی میرزا عمادالسلطنه

♦️در دوره قاجار زنان در چارچوب‌های محدود اجتماعی قرار داشتند. جامعه ایران به شدت مردسالار بود و زنان در حریم خانه‌ها بودند. پوشش زنان وابسته به طبقۀ اجتماعی، موقعیت اقتصادی و منطقۀ جغرافیایی آنان بود. زنان طبقات بالای اجتماعی، به‌ویژه در دربار و خانواده‌های سلطنتی، از لباس‌های تجملاتی که نتیجه ارتباط با فرنگ بود، استفاده می‌کردند. این لباس‌ها از پارچه‌های گران‌قیمت با تزئینات خاص دوخته می‌شد. از سوی دیگر، زنان طبقات پایین‌تر جامعه پوشش ساده‌تری داشتند، آنان از پارچه‌های ساده‌تر با طراحی‌های سنتی استفاده می‌کردند. در این طبقات، انتخاب پوشش بیشتر با هدف رعایت اصول شرعی و مذهبی بود تا زیبایی و تجمل. پوشش زنان این طبقات علاوه بر خاستگاه اجتماعی تحت تاثیر شرایط جغرافیای نیز بود.
♦️حسینقلی خان عمادالسلطنه از رجال دورۀ قاجار است که  خاطرات خود را از کودکی روزانه نگاشته است. خاطرات وی که طی سال‌های۱۳۱۱-۱۲۵۸ش است زندگی اجتماعی، فرهنگی و روزمرۀ دوران قاجاریه را توصیف می‌کند که به دلیل درک شخصی نویسنده از تحولات آن دوران، اهمیت زیادی دارند. او در طول زندگی خود بارها به شمال ایران سفر کرده و به توصیف پوشش زنان پرداخته است، وی در خاطرات خود به‌طور غیرمستقیم و مستقیم به برخی از ویژگی‌های پوشش زنان و تفاوت‌های آن در طبقات مختلف و نیز تحول آرام آرام آن اشاره دارد که بی‌تأثیر از روابط فرهنگی و سیاسی ایران با کشورهای اروپایی نبود.
♦️ عمادالسلطنه به طور خاص توصیف می‌کند که در مناطق روستایی، زنان از پوشش‌های ساده‌تری مانند چادرهای توری از جنس پارچه‌های معمولی استفاده می‌کردند. این پوشش‌ها غالباً به‌دلیل محدودیت‌های اقتصادی و ناتوانی در تهیه لباس‌های گران‌قیمت و تجملی، ساده و کمتر تزئین‌شده بودند.
♦️بدین روی در این مقاله درصدد هستیم تا با تکیه بر خاطرات نوخواندۀ عمادالسلطنه نگاهی به پوشاک زنان در خطه شمال بیندازیم و با بررسی خاطرات به روش توصیفی ـ تحلیلی تنوع، جنس و تغییرات لباس زنان را بررسی کنیم و به این پرسش پاسخ دهیم که پوشش زنان خطه شمال در این دوره چگونه تغییر یافته است.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#شقایق_فتحعلی_زاده
#رقیه_آقابالا_زاده

🔸این مقاله توسط دکتر شقایق فتحعلی زاده و رقیه آقابالازاده نگارش شده که توسط خانم آقا‌بالا زاده ارائه شد.
@zananepazhoheshgartarikh1396
🔴 متن چکیده سخنرانی دکتر سهیلا نعیمی در همایش زن در تاریخ محلی ایران، پهنه شمال با عنوان:

زنان در افسانه­‌های بومی و محلی شمال ایران

♦️اسطوره­‌ها و افسانه­‌های محلی شمال ایران در برگیرنده باورها و اعتقادات مردم ساکن در این منطقه است. این افسانه­‌ها با در بر داشتن رگه­‌هایی از حقیقت، نشان از باور مردم شمال ایران به موجودات افسانه­‌ای و نیمه افسانه ای دارد. این افسانه­‌ها که طی قرن­های متوالی با نقل شفاهی میان مردم ماندگار شده و گاه به فولکلور[۱] محلی، به صورت داستانی از مردم این مناطق درآمده­ است. افسانه­­‌های گیلانی و مازندرانی مملو از داستان­هایی است که به شکل روایی جای ماندگاری در داستان­های حماسی و عاشقانه به خود اختصاص داده‌اند.
♦️این نوشتار به آن دسته از افسانه­‌هایی می­‌پردازد که به نوعی زنان در آن نقش اساسی دارند. یافته­‌های پژوهش که به روش کتابخانه­‌ای و میدانی جمع آوری گردیده نشان می­‌دهد که مردم شمال ایران ضمن باور به افسانه­‌ها و تلاش برای حفظ آنان، زنان را مظهر قدرت، استقلال، گذشت و جاودانگی می­دانستند. زن در نگاه افسانه­‌ای مردم این مناطق، مظهرکاملی از نجابت و پاکدامنی بوده است.

[۱] - مجموعه آداب و رسوم و فرهنگ قومی را شامل می­شود. در سال ۱۳۱۴ فرهنگ شفاهی جایگزین این لغت گردید(میرکاظمی، ۱۳۷۹: ۹)

#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#همایش_زن_در_پهنه_شمال_ایران
#سهیلا_نعیمی
@zananepazhoheshgartarikh1396
2025/07/14 02:23:24
Back to Top
HTML Embed Code: