tgoop.com/Al_Meerath/758
Last Update:
با وجود اینکه قرآن بحثهای مختلفی دربارۀ خودش و نسبت دیگران با خودش دارد، هیچگاه اشارهای به این ویژگی عجیب نکرده که متنش نزول متعدد و مختلف داشته باشد.
مهمتر اینکه در قرآن گفته شده که به هنگام تبدیل آیهای با آیهای توسط خدا (نسخ) برخی اشکال میکنند که پیامبر (ص) بر خدا افتراء زده است (النحل: 101). افزون بر این، کافران برای موجه نشاندادن فرضیۀ دروغینبودن قرآن گفتهاند که قرآن اساطیر پیشینیان است که پیامبر (ص) گفته است که برایش بنویسند و شب و روز بر او املا میشود (الفرقان: 4-5).
با این حال، قرآن هیچ اشارهای نمیکند به اینکه مشرکان اشکال کرده باشند که چرا هر آیه به اشکال مختلف نازل و قرائت میشود و متن تثبیتشدهای ندارد و پیامبر (ص) هر بار متن جدیدی را به خدا منسوب میکند! با اینکه حجم تغییر در تعدد قرائات بسیار بیشتر از نسخ است. اگر چنین امری در زمان نزول وجود داشت، بهترین شاهد بر افتراء و بشریبودن متن میشد و باید مشرکین بر آن تمرکز میکردند.
همچنین قرآن گزارش میکند که کسانی که امیدی به ملاقات با خدا ندارند میگویند که قرآنی جز این قرآن را بیاور یا آن را تبدیل کن: «وَإِذَا تُتْلَى عَلَيْهِمْ آيَاتُنَا بَيِّنَاتٍ قَالَ الَّذِينَ لَا يَرْجُونَ لِقَاءَنَا ائْتِ بِقُرْآنٍ غَيْرِ هَذَا أَوْ بَدِّلْهُ قُلْ مَا يَكُونُ لِي أَنْ أُبَدِّلَهُ مِنْ تِلْقَاءِ نَفْسِي إِنْ أَتَّبِعُ إِلَّا مَا يُوحَى إِلَيَّ إِنِّي أَخَافُ إِنْ عَصَيْتُ رَبِّي عَذَابَ يَوْمٍ عَظِيمٍ» (يونس: 15). در اینجا اگر فرایند تغییر الفاظ با مترادفش در متن قرآن فرایندی عادی بوده باشد که در زمان پیامبر (ص) توسط ایشان رخ دهد، طبیعی است که مشرکان اشکال کنند که پیامبر (ص) بارها چنین کرده و چرا فقط ناظر به تبدیل مورد دلخواه ما این کار ممنوع است؟!
همچنین قرآن دعوت به تدبّر در قرآن میکند و میگوید که اگر متن از جانب غیر خدا بود، حتماً اختلاف فراوانی در آن یافت میشد: «أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ وَلَوْ كَانَ مِنْ عِنْدِ غَيْرِ اللَّهِ لَوَجَدُوا فِيهِ اخْتِلَافًا كَثِيرًا» (النساء: 82). اگر در زمان نزول، هر آیه از سوی پیامبر (ص) به اشکال مختلفی خوانده میشد، طبیعی بود که خود همین اختلاف در متن، مورد اشکال مشرکان قرار گیرد و قرآن به آن اشکال واکنش نشان دهد.
در مجموع به نظر میرسد فارغ از دیگر شواهد تاریخی، اگر فقط خود متن قرآن را در نظر بگیریم درمییابیم که تعدد نزول قرائات انگارهای است که زمانی که قرآن نازل شده، وجود نداشته و تثبیتشدن متن قرآن نیز مربوط به پیش از شکلگیری این انگاره است.
@Al_Meerath
BY میراث امامان
Share with your friend now:
tgoop.com/Al_Meerath/758