Telegram Web
🍂از پیله بیرون آمدن گاهی رهایی نیست
در باغ هم پروانه‌ی غمگین گرفتار است.
🍂این کشور آن کشور ندارد حس دلتنگی
دیوار با هر طرح و نقشی باز دیوار است.

▫️محمدعلی جوشایی

@Andisheh_Aknun
👍73
🔹 گزاره هایی برای تأمل
🔸فقراتی از فروید*

🍃‍ به نظر من، سوال سرنوشت‌ساز نوع بشر این است: آیا ممکن است تکامل فرهنگی اش موفق به چیرگی بر اختلالاتی شود که در زندگی اجتماعی وجود دارند و ناشی از سایق پرخاشگری و خود‌نابود‌کردن او هستند یا نه؟ اگر ممکن باشد، تا چه اندازه می تواند بر این‌ها تسلط یابد؟
🍃 انسان‌ها اکنون در چیرگی بر طبیعت تا جایی پیش رفته اند که می توانند به کمک آن یکدیگر را تا آخرین نفر نابود کنند. آنان به این امر واقف‌اند و ناآرامی، ناخوشنودی و حالت اضطرابشان تا اندازه‌ی زیادی به این علت است. و اکنون باید انتظار داشت که از آن دو نیروی آسمانی، این یکی یعنی عشقِ(Eros)جاوید بکوشد تا در مبارزه با ضدّ خود که آن هم ابدی است، پیروز شود. اما چه کسی می‌تواند این پیروزی و پایان این نبرد را پیش بینی کند؟

💬*زیگموند فروید، تمدن و ملالت‌های آن، ترجمه محمد مبشری، ص۱۲۴

@Andisheh_Aknun
👍43🤔3
🔹 گزاره ای برای تأمل
🔸فقره ای از صدر‌‌‌‌‌ المتألهین*

🍃‍ هر کَس در امر مرگ، که همگان آن را به عنوان نمونه ای از شدیدترین نوع شرور محسوب می‌کنند، اندیشه کند، به این نکته رهنمون خواهد شد که مرگ و مردن نه تنها برایش هیچ بدی‌ ای ندارد بلکه خیر کثیری است که به خود میّت و نیز دیگران می‌رسد؛ زیرا از یک سو با مرگ، شخص رحلت کرده از بلاهای دنیا و گرفتاری‌های آن رها و به سوی رحمت الهی رهسپار می شود‌. و از سوی دیگر، اگر قرار بود مرگ نباشد، زندگی چنان بر مردمان سخت می‌شد که حتی امکانی برای نفس کشیدن و یا حتی حرکت کردن و خوردن و آشامیدن وجود نمی داشت. در این صورت، زنده بودن به مراتب از مرده بودن بدتر و سخت‌تر بود.

💬*صدر‌‌‌‌‌ المتألهین شیرازی، الاسفار الاربعه، ج۷، ص۷۷، ترجمه آزاد: مجید احسن

@Andisheh_Aknun
👍94👎1
🔹 گزاره‌ هایی برای تأمل
🔸 فقراتی از هگل*

🍃قوانین مدنی به تأمین امنیت جان و مال شهروندان بر می‌گردد، و عقاید مذهبیِ اشخاص در این میان به هیچ وجه مطرح نیست. پس عقیده مذهبی شهروندِ دولت هرچه باشد، دولت موظف است از حقوق او به عنوان شهروند پاسداری کند، و وی تنها در صورتی در برابر دولت این حق را از دست می‌دهد که به حقوق دیگری دست اندازد. در چنین صورتی، دولت همان دستوری را که خود شهروند بدان معتقد است بر ضد وی به کار می‌گیرد و بر پایه همین اصل با او رفتار می‌کند. و اما در خصوص عقیده مذهبی، شهروند نمی‌تواند در برابر دولت در این زمینه هیچ تعهدی به گردن بگیرد چرا‌که دولت در مقامی نیست که بتواند در باب چنین شرایطی داوری کند.

💬*هگل، استقرار شریعت در مذهب مسیح، ترجمه باقر پرهام، ص۸۳

@Andisheh_Aknun
👍11👎3
🔹 گزاره‌ هایی برای تأمل
🔸 فقراتی از ارسطو*

🍃تحقیق درباره حقیقت از یک جهت دشوار است و از یک جهت آسان. این
واقعیت از اینجا پیداست که هیچ فردی نمی‌تواند به حقیقت به قدر کافی دست بیابد و با‌این‌همه، حقیقت از نظر همه آدمیان پنهان نمی‌ماند، بلکه هر کسی درباره طبیعت اشیا سخنی مطابق حقیقت می‌گوید.

🍃و در حالی‌که هر یک از ما به تنهایی در کشف حقیقت سهمی ندارد یا سهمی اندک دارد چون همه سخنانی را که افراد درباره حقیقت می‌گویند، در یک جا گرد می‌آوریم، مقدار قابل توجهی سخن درست درباره حقیقت به دست می‌آید. از این جهت به مصداق آن مثل که 'در خانه بر هیچ کس پنهان نمی ماند'، یافتن حقیقت آسان می‌نماید.

🍃ولی این واقعیت که ممکن است ما با وجود دریافتن کل یک حقیقت، از دریافتن جزء خاصی از آن که مطلوب ماست، ناتوان باشیم، دشواری کار را نشان میدهد. چون دشواری از دو منشأ ناشی میتواند بود[یکی خود اشیاء و دیگری خرد آدمی]. شاید علت دشواری مورد بحث در خود ما باشد نه در امور و اشیاء؛ چه، همان حالتی را که چشم خفاش در برابر روشنایی روز دارد، خرد موجود در نفس ما در برابر اشیایی دارد که بر حسب طبیعتشان آشکار‌ترین اشیا‌ اند.

🍃از این رو حق این است که ما خود را نه تنها مدیون کسانی بدانیم که با عقایدشان موافق می‌توانیم بود، بلکه باید از متفکرانی هم سپاسگزار باشیم که نظریاتی سطحی اظهار کرده اند؛ زیرا اینان نیز از طریق شکوفا ساختن نیروی تفکر ما به ما یاری کرده اند.

💬*ارسطو، متافیزیک، ترجمه محمدحسن لطفی، ص۷۳-۷۴

@Andisheh_Aknun
👍6
🔸گزاره هایی برای تأمل
🔹فقراتی از من*

🍃شایسته بیان است که مطالبی که تحت عنوان گزاره هایی برای تامل با شما دوستان گرامی به اشتراک می‌گذارم، معمولا منابعی است که گاه همه و گاه بخشهایی از آنها را در مسیر آموختن و سیر دغدغه های فکری خودم مطالعه می‌کنم، نه اینکه به قصد اشتراک‌گذاری برای انتخاب فقره یا فقراتی به آنها مراجعه کنم. چه بسا رهاورد آن برای اهل اندیشه، دیدن موضوعی مشترک از منظری دیگر، و برای من به علاوه این باشد که بتوانم با بازگشت به آنها خود و دغدغه هایم را در برهه‌ای از زمان، دیگر‌بار مرور نمایم. نمی‌دانم تا کی ادامه خواهد یافت.

🍃مدتهاست که کمتر و کمتر نوشته‌ام و در عوض، بیشتر و بیشتر خود را نیازمند آموختن و خواندن دیده‌ام. اشتراک‌گذاری فقره یا فقراتی که به زعم من مهم و ارزشمند تامل آمده اند، چه بسا همچنین بتواند از ضرورت تاریخی افق گشوده ای پرده بر‌گیرد که بعدها کتابت و منتشر شود. عنوان‌گذاری صدر نوشته‌ام صرفا برای مزاح و وحدت رویه در سبک کانال، و نه از روی گستاخی است.

💬*مجید احسن

@Andisheh_Aknun
13👍7
🔸گزاره ای برای تامل
🔹حکایتی از سعدی*

🍃ناخوش‌ آوازی به بانگ بلند قرآن همی‌ خواند. صاحب‌دلی بر او بگذشت. گفت: تو را مشاهره** چند است؟ گفت: هیچ. گفت: پس این زحمت خود چندین چرا همی‌ دهی؟
گفت: از بهر خدا می‌خوانم. گفت: از بهر خدا مخوان:
گر تو قرآن بر این نمط خوانی
ببری رونق مسلمانی
 

💬*مصلح الدین سعدی شیرازی، گلستان، باب چهارم، حکایت ۱۴
**مزد

@Andisheh_Aknun
7👍5
💢گروه فلسفه اسلامی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار می‌کند:

کرسی ترویجی «نسبت دنیا و آخرت از منظر حکمت متعالیه و نقش آن در فلسفه زندگی»

❇️به صورت حضوری و مجازی

👤ارائه دهنده:
دکتر مجید احسن
(عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام)

👤ناقدان:
حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمد غفاری (معاون پژوهشی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران)
دکتر حسین هوشنگی (عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام)

👤دبیر نشست:
دکتر میلاد نوری (مدرس و پژوهشگر فلسفه)

زمان: دوشنبه ۱۷ اردیبهشت؛ ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه صبح

📍مکان : تهران، خیابان ولیعصر، خیابان نوفل لوشاتو. کوچه شهید آرکلیان، شماره ۴؛ مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران

🌏لینک شرکت در جلسه:
http://irip.ac.ir/u/136


https://www.tgoop.com/hekmatfalsafe
4👍2
مؤسسۀ پژوهشی حکمت و فلسفۀ ایران
💢گروه فلسفه اسلامی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار می‌کند: کرسی ترویجی «نسبت دنیا و آخرت از منظر حکمت متعالیه و نقش آن در فلسفه زندگی» ❇️به صورت حضوری و مجازی 👤ارائه دهنده: دکتر مجید احسن (عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام) 👤ناقدان:…
با درود و سلام خدمت همه دوستان.
این نشست علیرغم پاره ای تعارفات معمول برخی نشست‌ها، بسیار جدی و با نقدهای مفصل و ارزشمند ناقدان محترم همراه شد. لازم به ذکر است که اصل ایده و مکتوب مطرح در نشست، ایده ای نیست که به شخصِ من تعلق داشته باشد و ایده ای مشترک و محل گفتگو و تامل دکتر میلاد نوری و من بوده است که در این نشست، من صرفا وظیفه ارائه و دفاع از اصل ایده را داشته ام و دکتر نوری عهده دار راهبری اصل نشست بوده اند. انشالله گزارش نشست به زودی منتشر خواهد شد.
8
💢گزارشی از کرسی ترویجی《نسبت دنیا و آخرت از منظر حکمت متعالیه و نقش آن در فلسفه زندگی》

🔹به گزارش روابط عمومی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، در این نشست که در روز دوشنبه 17 اردی‌بهشت‌ماه 1403 و در سالن نصر مؤسسه برگزار شد، دکتر مجید احسن به چکیده‌ای از آراء و مدّعیات مربوطه اشاره داشته و دکتر سیداحمد غفاری و دکتر حسین هوشنگی نیز به نقد و بررسی مواضع وی پرداختند. دکتر میلاد نوری هم عهده‌دار دبیری نشست بودند. در ادامه گزارشی تفصیلی از این کرسی ترویجی از نظر می‌گذرد.

🔸در ابتدای این نشست دکتر میلاد نوری به طرح مسئله پرداخته و گفتند: انسان در جایگاه موجودی بدنمند در جهان زمانی-مکانی زیست می‌کند که عرصه ستیزه و مرگ است. انسان در این موقعیّت انضمامی، به هستی و طبیعت می‌اندیشد و موقعیّت رنج آلود خود را به نظاره می‌نشیند. چه‌بسا همین موقعیّت است که او را به جانب آرمان زُهد می برد که طبق آن، زیستن در این جهان شایسته ترک‌گفتن است به مقصد جهانی دیگر که در آن ترس و اندوهی ...

📎ادامه خبر:

https://www.irip.ac.ir/fa/news/739


🆔https://eitaa.com/hekmatfalsafe
Audio
.
🔹صوت «همایش ملی واقع‌گروی معرفتی در فلسفه اسلامی و چالش‌های پيش روی آن»

🔸سخنرانی علمی جناب آقای سعید سفیدگری

🔹موضوع: بداهت اصل علیت در واقع‌گروی فلسفه اسلامی و چالش‌های آن

تاريخ: 1403/02/24

🆔 @hekmatfalsafe
👍2
🔹 گزاره‌ ای برای تأمل
🔸 فقره ای از حسن زاده آملی*

🍃معارف عرشى مرحوم آخوند** لطف حق براى قرون جديد؛
خداوند جناب آقاى شعرانى را رحمت كند. مرحوم آخوند را به لطف خداوند تعبير مى‌كرد و مى‌فرمود: زمان بُروز ايشان به حسب تاريخ را ملاحظه و مطالعه كنيد. متوجه مى‌شويد كه غربى‌ها شروع به تباهى كرده بودند و تلاش مى‌كردند مردم را به امور دنيوى بكشانند و مثل جهنم مردم را مى‌بلعيدند. از اين‌طرف هم در شرق خداى سبحان در مقابل آن فرعون اين موسى را برانگيخت و اين كتاب، لطف الهى است كه به مردم بگوييد كه اينها هم هست.

💬*حسن زاده آملی، شرح فارسی اسفار، ج۱، ص۷۱
**صدرالمتالهین
@Andisheh_Aknun
👍43
🎙سخنرانی علمی: مجید احسن
🔸«ارزیابی نزاع برخی فلاسفه و متکلمان در باب اقلی یا اکثری بودن شر»

🗓تاریخ: ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
🌐دوازدهمین همایش بین المللی فلسفه دین معاصر

https://www.aparat.com/v/oyt707h


▫️▫️▫️▫️▫️▫️
@Andisheh_Aknun
👍4
Forwarded from شهر اندیش
🔸️🔸️🔸️🔸️

شما هم دعوتید...

به گزارش روابط عمومی دبیرخانه هیئت اندیشه‌ورز شهرداری تهران«دلالت‌های فلسفه اشراق در طراحی فضا و زیست شهری» ششمین موضوعی ست که در فصل دوم سلسله نشست‌های «شهراندیش» بررسی می‌شود.

در این نشست از تجربیات و نظرات دکتر مرتضی بحرانی، عضو هیئت علمی مؤسسه مطالعات فرهنگی اجتماعی و دکتر مجید احسن، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) بهره‌مند می‌شویم.

دوشنبه ۱۵ مرداد ۱۴۰۳، از ساعت ۱۵ تا ۱۷ در خیابان بهشت، ساختمان شهرداری مرکز، طبقه هفتم، سالن جلسات میزبان شما همکاران و شهروندان گرامی هستیم.


🆔 @shahrandish_tehran
🔹 گزاره‌ ای برای تأمل
🔸 فقره ای از کازانتزاکیس*

🍃عصـا را بلند کرد، صدای گوشخراشش در فضا طنین انداخت: «پسر مریم تو بر خلاف شریعت عمل می‌کنی.» عیسی به آرامی جواب داد: «شریعت مخالف قلب من عمل می‌کند.» ... خاخام با لحنی اعتراض آلود گفت: «عیسی این کلمات کفرآمیز است. تو نمی‌ترسی؟»

💬*نیکوس کازانتزاکیس، آخرین وسوسه مسیح، ترجمه صالح حسینی، ص۲۰۳و۳۴۶

@Andisheh_Aknun
👍75🤔5👎3😱1
Audio
🔹فلسفه، آموختن اوراق نیست.
🎙مجید احسن
🔸درسگفتار حکمت متعالیه، جلسه۷، پنجم شهریور۱۴۰۳

@Andisheh_Aknun
👍85
🔹 گزاره‌ هایی برای تأمل
🔸 در باب نسبت فلسفه و دگماتیسم*

🍃دگماتیسم...با فلسفه بیگانه است، زیرا فلسفه به ذات خود کوشش آزادانه‌ای است برای جستجوی حقیقت چیزها و کارها؛ کوششی که آغاز آن، شك است. معنی شك در فلسفه ناپایداری، تردید و بی تصمیمی نیست، بلکه خودداری از قضاوت است...خودداری از پذیرفتن نسنجیده و یا رد کردن شتابزده...در این معنی است که خبر می‌تواند زمینه پرسشی تازه و حتی رهی به حیرت باشد.

🍃تفاوت بنیادی فیلسوف و کسی که هیچ‌گاه در راه فلسفه گام ننهاده در این است که فیلسوف...جرأت شك كردن به اندیشه‌ها و باورهای خود را دارد و برای سنجیدن آنها اندیشه‌ها و باورهای دیگران را نیز از نظر دور نمی‌دارد.

🍃ایمان فیلسوفی این‌چنین را که از آتش پاك كننده شك گذشته، پهنه اندیشه را در نوردیده و ژرفای خرد را کاویده است، ارجی دیگر است تا باور آن‌ کَس را که از بیم فروریختن اعتقاد نااستوارش، شك را نشانه كفر شمرده، آن‌را به دانستگی خود راه نداده و پرتوی از روشنی اندیشه نیز بر او نتابیده است.


💬*نقیب زاده، فلسفه کانت؛ بیداری از خواب دگماتیسم، ص۴۵۵-۴۵۶

@Andisheh_Aknun
8👍2
🔹تاملی با شهریار*


🍃فرهنگ ما برای جهالت فزودن است 
مامور زشت بودن و زيبا نمودن است
يک درس زندگي به جوانان نمی‌ دهد 
طوطی مثال قصه مهمل سرودن است

 
💬*به‌مناسبت ۲۷ شهریور، روز بزرگداشت شهریار، روز شعر و ادب فارسی

@Andisheh_Aknun
👍65👎1
Audio
🎙ارائه: دکتر مرتضی بحرانی و دکتر مجید احسن

🔹دلالت‌های فلسفه اشراق در طراحی فضا و زیست شهری

🗓تاریخ: ۱۴۰۳/۰۵/۱۵
🌐دبیرخانه هیئت اندیشه‌ورز شهرداری تهران

@Andisheh_Aknun
🤔1
🔹 گزاره‌ ای برای تأمل
🔸 فقره ای از لی آلن جونز*

🍃می‌دانم نمی‌خواهی چیزی از درد و رنجِ جاری در آن گوشه‌ی شهر بشنوی...اما خبر نداری که آن گوشه‌ی شهر، گوشه‌ی تو هم هست.

💬*به نقل از لیونی سندرکاک و همکاران، شنیدن شهر، ترجمه‌ و گردآوری: نوید پورمحمدرضا


@Andisheh_Aknun
👍9
2025/07/13 11:50:57
Back to Top
HTML Embed Code: