tgoop.com/Anjoman_Znu/4350
Last Update:
🔴 رقابت منطقهای و انزوای ایران
ترکیه- آذربایجان- ارمنستان.
چندی پیش توافق نامه صلحی میان ارمنستان و آذربایجان امضا شد. توافق نامه ای که یکی از موارد آن، برای ایران حائز اهمیت زیادی است.
نخجوانِ آذربایجان و سایر مناطق آذربایجان از هم جدا هستند. بین این دو ارمنستان و ایران قرار دارد. یعنی برای حرکت از نخجوان به سمت آذربایجان باید از یکی از این دو کشور عبور کرد.
در غربِ نخجوان ترکیه قرار دارد. ترکیه برای اتصال به آذربایجان از مسیر زمینی، باید از نخجوان به ایران یا ارمنستان برود و سپس وارد خاک آذربایجان شود. به جهت اینکه، بین ارمنستان و ترکیه اختلافات زیادی وجود دارد، ترکیه برای عبور و مرور و ترانزیت زمینی، از نخجوان وارد خاک ایران میشود و سپس به سمت باکو آذربایجان میرود.
حالا اما قرار است بین نخجوان و آذربایجان کریدور ساخته شود و این یعنی اتصال مستقیم ترکیه به باکو، از طریق نخجوان. یعنی مسیر ترانزیت به ترکیه به شکل ترکیه - نخجوان، کریدور نخجوان - باکو آذربایجان، درآمد. با این شیوه، ترکیه به دریای خزر راه پیدا میکند و از آنجا به بازار کشورهای بسیاری در آسیای میانه دسترسی پیدا میکند.
از این طریق نقش ایران در مرزهای شمالی بعنوان کشوری که واسط میان ترکیه و آذربایجان بود کمرنگ شده و رقیبِ منطقهایِ ایران، در سرتاسر مرزهای شمالی ایران، در هر دو سویِ دریای خزر، قویتر از قبل میشود.
ترکیه- افغانستان.
همچنین چندی پیش دیداری مهم میان اردوغان ترکیه با عبدالله عبدالله افغانستان انجام شد. این گفتگو در زمینه توافق صلح افغانستان بوده است.
در همان روز ها هم چند موشک در کابل شلیک شد که یکی از آنها به سفارت ایران در افغانستان برخورد کرد.
ترکیه از جمله متحدان افغانستان است که بار دیگر سعی در تقویت روابطش با افغانستان میکند.
در غالب همکاری ترکیه و ناتو، ترکیه در افغانستان پایگاه و نیروی نظامی دارد. منافع ترکیه به دلیل اینکه دو کشور وارد فاز همکاری های نظامی با هم شدند، از منافع دیگر کشورهای منطقه فاصله میگیرد.
همینطور، طبق گفته رییس اتاق بازرگانی ایران و افغانستان، بعد از تحریمهای ایران، بازار اقتصادی افغانستان هم به سمت ترکیه چرخید.
این بدان معنی است که ایران فرصتهای اقتصادی موجود در افغانستان را به ترکیه باخته است.
امارات- اسرائیل و کشورهای عربی.
در حالیکه تحولات در مرزهای شمالی و مرزهای شرقی کشور، روی خوشی به ایران ندارد و نفوذ ترکیه در منطقه زیاد شده و در حال تخلیه اثر ایران در شمال و شرق است، از طریق پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، خبر رسید که واشنگتن با فروش جنگندههای اف-۳۵ به امارات موافقت کرده است.
بر اساس گزارشات، دولت آمریکا با فروش تسلیحات نظامی مدرن از جمله جنگندههای اف- ۳۵ و پهپاد های مدرن به امارات موافقت کرده است. با این تحول، وزنه نظامی کشور امارات، در جنوب ایران تقویت میشود. این درحالی است که امارات از چند روز پیش صدور ویزا به شهروندان ایرانی را ممنوع کرده و روابط ایران با این کشور جنوبی وارد دور تازهای شده است.
دور تازهای که با توافق صلح میان اسرائیل و امارات و بحرین به عنوان دو کشور عربیِ جنوب خلیج فارس، شکل جدیدی به خود گرفت.
طبق برخی خبرها، چند روز پیش، پمپئو به همراه نتانیاهو به عربستان سفر کرده است.
حالا بنظر میرسد، روابط بین اسرائیل و کشورهای عربی، وارد فاز جدیدی شده و شکل و شمایل علنی به خود گرفته است. این صلح میان اسرائیل، اصلیترین دشمن جمهوری اسرائیل با برخی کشورهای عربی در همسایگی ایران، میتواند موجب اجماع بیشتر کشورهای عربی علیه ایران و انزوای هرچه بیشتر ایران در منطقه شود.
به طوری که ترکیه از یک سو و اسرائیل از سوی دیگر، روابط دیپلماتیک و نظامی خود را با همسایگان ایران گسترش میدهند و در این رقابت منطقهای، از ایران هیچ اقدام موثری برای خنثی سازی این تحولات دیده نمیشود.
در سیاستهای کلان و کلی جمهوری اسلامی، در این مدت، تحولات و اتفاقاتی که از نفوذ هرچه بیشتر ترکیه در مرزهای شمالی و آذربایجان و همینطور مرزهای شرقی و افغانستان جلوگیری کند، دیده نمیشود.
از سوی دیگر کشورهای عربی همچون عربستان، امارات و بحرین درحال نشان دادن روی خوش به اسرائیل هستند تا انزوای ایران روز به روز بیشتر شود.
در این بین، سیاستمدارانی که سیاستهای کلی و کلان نظام را تعیین میکنند، راه حل های مشخص و دقیقی برای خروج ایران از انزوا در منطقه و جلوگیری از نفوذ کشورهای دیگر در منطقهی خاورمیانه نشان نمیدهند.
#یادداشت_دانشجویی
☘☘☘
@anjoman_znu
BY انجمن فرهنگ و سياست دانشگاه زنجان
Share with your friend now:
tgoop.com/Anjoman_Znu/4350