tgoop.com/Babek_Cavanshir/733
Last Update:
البته که مولوی تورک است
(بخش دوم)
دکتر بابک جوانشیر
۳ -در تاریخ کشوری بنام ایران وجود ندارد و مولوی هم ایرانی نیست. کسانی که این ادعا را میکنند مفهوم ملت-دولت فارس محور مدرن را هنوز متوجه نشدهاند. مفهوم ملت-دولت مربوط به قرون معاصر است و کسانیکه دنبال مفهوم ملت-دولت ایران فارس محور در تاریخ (گذشته) میگردند به روش آنالوژی عوامفرییانه متوسل شدهاند که روشی کاملا غیر علمی میباشد. گشتن بدنیال مفهوم مدرن «شهروندی» در منابع تاریخی، بیسوادی مفرط است. ما در تاریخ مفهوم «شهروندی تاریخی» را نداریم. کسانیکه مولوی را ایرانی تبلیغ میکنند باید بدانند که در دوران تاریخی انسانها دارای شناسنامه ایرانی نبودند.
ایران در منابع تاریخی صرفا همانند آناتولی نام یک فلات است و بواسطه اینکه همیشه تورکها در این فلات حرف اول را زدهاند منابع تاریخی فلات ایران را سرزمین تورکها قلمداد کردهاند. یکی از این منابع و شاید مهمترین آنها کتاب «المقدمه» ابنخلدون است که ایران را اینگونه تعریف میکند: «و فی الكتب ان ارض ايران هي ارض الترك» یعنی “و در کتب [آنچنانکه نگاشته شده است] ایران، سرزمین تورکان است.» بواسطه اینکه ابنخلدون موسس علم سوسیولوژی و فلسفه تاریخ است نمیتوان به سادگی این تفسیر حقیقی او از ایران را رد کرد.
در قرون معاصر با مداخله انگلیسیها و نفوذ آنها، اول در هندوستان و سپس در ایران تفسیری ساختگی از ایران ابداع شد. در این راستا مفاهیم جدیدی همچون «تمدن ایرانی»، «فرهنگ ایرانی»، «ایران فرهنگی»، «زبان ایرانی»، «هنر ایرانی»، «معماری ایرانی» و غیره که فقط در حول محور و هویت غیر مشخص فارس میچرخیدند، ابداع شدند. از همه مهمتر این است که این مفاهیم هرگز در منابع تاریخی منطقه ما و حتی اروپا قبل از قرن ۱۹ بکار برده نشدهاند.
فکر میکنم چیزی که بعضیها را گمراه کرده است، استفاده از تعابیری همچون «دولت ایران»، «پادشاه ایران» در منابع تاریخی دول تورک است. باید بدانیم که «ایران» مورد استفاده در این منابع، در معنای ملت-دولت معاصر ایران نبوده و صرفا در معنای فلات ایران بکار برده شده است. یعنی دول تورکی که بر فلات ایران حاکمند و بر این جغرافیا حکومت میکنند. مثلا ما در منابع تاریخی تعبیر «سلاجقه روم» را داریم که اینجا هم لغت «روم» نه در معنای یونانی، بلکه در معنای جغرافیای آناطولی بکار برده شده است. مثلاً در منابع وقتی تعبیر «مولانای رومی» را بکار میبرند این، به معنای یونانی بودن مولانا نیست و صرفا در معنای جغرافیای آناتولی بکار برده شده است که مولوی در آنجا زندگی میکند.
۴- مولوی اهل بلخ (در افغانستان امروزی) است. در آن زمان جمعیت، زبان و فرهنگ تورکی در بلخ غالب بود. اکثر شرقشناسان زادگاه دین زرتشت را مربوط به منطقه بلخ میدانند ولی در آن دوره دین زرتشتی خیلی وقت بود که از آنجا رخت بربسته بود و میتوان به صراحت گفت که اکثر قریب به اتفاق شاعران و مولفان متون دری زبان به دین زرتشتی نظر مثبتی ندارند. مثلا بیت زیر از مولوی است.
از ذوق آتش دل وز سوزش خوش دل،
آتش پرست گشتم اما نیم مجوسی!
در ضمن نام بلخ هم به احتمال بسیار قوی از کلمه تورکی بالوغ/بالوق به معنای شهر گرفته شده است.
@Babek_Cavanshir
BY Babek Cavanşir
Share with your friend now:
tgoop.com/Babek_Cavanshir/733