tgoop.com/BidaariNews/15826
Last Update:
♨️شاهنشاهی صفوی-2
💢بزرگترین پادشاه صفوی، شاه عباس بزرگ (۱۵۸۷–۱۶۲۹) در سال ۱۵۸۷ در سن ۱۶ سالگی به قدرت رسید. شاه عباس بزرگ برای نخستینبار با ازبکها جنگید و در سال ۱۵۹۸ با جنگ علیه امپراتوری عثمانی، هرات و مشهد را که توسط سلفش محمد خدابنده از دست رفته بود، بازپس گرفت.
💢 سپس او علیه عثمانیها، رقبای اصلی صفویان، مخالفت کرد و تا سال ۱۶۱۸ بغداد، شرق عراق و استانهای قفقاز و را بازپس گرفت. بین سالهای ۱۶۱۶ و ۱۶۱۸، در پی نافرمانی رعایای گرجی، لشکرکشی تنبیهی در سرزمینهای وی در گرجستان، کاختی و تفلیس را ویران کرد و ۱۳۰۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰۰ اسیر گرجی را گرفت و به سمت سرزمین اصلی ایران برد.
💢 ارتش جدید او که با سرمایهگذاریهاش به طرز چشمگیری بهبود یافته بود، اولین پیروزی کوبنده را بر عثمانیها در نبرد ۱۶۰۳–۱۶۱۸ به ارمغان آورد و در قدرت از عثمانیها پیشی گرفت.
💢 او همچنین از نیروی دریایی جدید خود با کمک نیروی دریایی انگلیس برای بیرون راندن پرتغالیها از بحرین (۱۶۰۲) و هرمز (۱۶۲۲) در خلیجفارس استفاده کرد.
💢او پیوندهای تجاری خود را با کمپانی هند شرقی هلند گسترش داد و پیوندهای محکمی با حکومتهای اروپا برقرار کرد، در گذشته شاه اسماعیل یکم اتحاد هابسبورگ-ایران را ایجاد کردهبود.
💢به این ترتیب شاه عباس توانست وابستگی به قزلباشها را برای قدرت نظامی قطع کند و در نتیجه توانست کنترل مرکزی را برقرار کند.
💢سلسله صفویه قبلاً در زمان شاه اسماعیل یکم تثبیت شده بود، اما در زمان شاه عباس به همراه با شکست عثمانی، به رقیب اصلی آن تبار شد و واقعاً به یک قدرت بزرگ در جهان تبدیل شد.
💢صفویان همچنین ترویج گردشگری در ایران را آغاز کردند. در دوران حکومت آنها، معماری ایرانی باردیگر شکوفا شد و آثار جدید بسیاری را در شهرهای مختلف ایران بنا کرد که اصفهان بارزترین نمونه آن است.
💢به جز شاه عباس بزرگ، شاه اسماعیل یکم، شاه طهماسب یکم و شاه عباس دوم، برخی از فرمانروایان صفوی بیتأثیر بودند و اغلب به اوقات فراغت علاقه داشتند.
💢پایان سلطنت عباس دوم در سال ۱۶۶۶، آغاز دوره افول سلسله صفویه بود. علیرغم کاهش درآمدها و تهدیدات نظامی، بسیاری از شاهان بعدی سبک زندگی مجللی داشتند.
💢 بهویژه شاه سلطان حسین (۱۶۹۴–۱۷۲۲) به دلیل عشق به شراب و بیعلاقگی به حکومت شهرت داشت.
💢سرانجام، سردار افغان به نام میر ویس خان شورش را در قندهار آغاز کرد و ارتش صفوی تحت فرمان فرماندار گرجستان، گورگین خان را شکست داد.
💢 در سال ۱۷۲۲، پتر کبیر فرمانروای امپراتوری روسیه، از این آشوب داخلی استفاده کرد جنگ روسیه و ایران را آغاز کرد و بسیاری از سرزمینهای قفقاز را تصرف کرد.
💢 در میان این همه هرجومرج، در همان سال ۱۷۲۲، ارتش افغانستان به رهبری پسر میر ویس، محمود، در سراسر شرق ایران لشکر کشید، اصفهان را محاصره کرد و تسخیر کرد.
💢 محمود خود را «شاه» ایران اعلام کرد و اینگونه شاهنشاهی صفوی سقوط کرد. در همین اوضاع آشوب و هرجومرج، رقبای امپراتوری ایران، عثمانیها و روسها، از هرجومرج در کشور سوء استفاده کردند و سرزمینهای بیشتری را برای خود تصرف کردند.
💢 در سال ۱۷۲۴، مطابق با معاهده قسطنطنیه، عثمانیها و روسها توافق کردند که سرزمینهای تازه فتح شده ایران را بین خود تقسیم کنند.
#برگی_از_تاریخ
➖➖➖➖➖➖➖
🚨بیداری مردم، آخرین قدم برای رسیدن به صلح جهانی است.🚨
⬅️ بیداری نیوز، منبع کلیپهای جنجالی
#بیدارباش_بیدارکن
➖➖➖➖➖➖➖
🆔BidaariNews
BY بیداری نیوز
Share with your friend now:
tgoop.com/BidaariNews/15826