tgoop.com/CC_AP/1946
Last Update:
🌏کاپ۲۹ و خیانت شمال جهانی به جنوب جهانی با امید کاذب
کاپ۲۹ هنوز هم بحثبرانگیز است اما در مذاکرات کاپ۲۹ در باکو کشورهای ثروتمند آلاینده متعهد شدند تا سال ۲۰۳۵ سالانه ۳۰۰ میلیارد دلار پرداخت کنند به کشورهایی که از عواقب تغییر اقلیم رنج میبرند.
برخی خبرگزاریها نوشتند توافق تاریخی و در عین حال بحثبرانگیز؛ اما سیانان در گزارشی نوشت علیرغم اینکه این توافق به عنوان گامی رو به جلو ستایش میشود، انتقاد شدید بسیاری از سوی کشورهای آسیبپذیر را به دنبال داشت که معتقدند این مبلغ با توجه به عظمت چالش پیشرو ناکافی است.
مذاکرات کاپ۲۹ بسیار چالشبرانگیز بود. نمایندگان کشورهای جزیرهای کوچک و کمتوسعهیافته روز شنبه به نشانه اعتراض سالن مذاکرات را ترک کرده بودند و گفته میشد این مذاکرات تقریباً شکست خورده است. با این حال، پس از ۳۰ ساعت گفتگوی طولانی، مذاکرهکنندگان موفق شدند اوایل صبح یکشنبه توافق را نهایی کنند.
سیمون استیل، رئیس UNFCCC این توافق را «یک سیاست بیمه برای بشریت» توصیف کرد. او گفت: «مذاکرات بسیار دشوار بود اما ما به توافق رسیدهایم. این بودجه به کشورهای فقیرتر در مدیریت اثرات مخرب و گذار به انرژی پاک کمک خواهد کرد.»
با این حال رقم ۳۰۰ میلیارد دلار به طور قابل توجهی کمتر از برآورد ۱.۳ تریلیون دلاری اقتصاددانان برای مقابله با بحران اقلیم در کشورهای در حال توسعه است. نماینده هند، چاندنی راینا، در یک سخنرانی آتشین پس از توافق، این مبلغ را «یک مبلغ ناچیز» و این توافق را «چیزی نه بیش از یک توهم بصری» خواند. تینا استگ، فرستاده اقلیم جزایر مارشال هم از این توافق انتقاد کرد و گفت کشورهای آسیبپذیر بخش کوچکی از بودجه مورد نیاز فوری خود را در اختیار دارند.
توافق جدید کشورهای توسعه یافته از جمله ایالات متحده و کشورهای اروپایی را متعهد میکند تا سال ۲۰۳۵ سالانه ۳۰۰ میلیارد دلار تأمین کنند. در حالی که دیگر کشورها چشمانتظار افزایش این رقم تا ۱.۳ تریلیون دلار بودند؛ کشورهای در حال توسعه به دلیل ترس از افتادن در دام بدهی، استدلال میکردند که سهم بیشتری از بودجه از طریق کمکهای بلاعوض تامین شود نه به صورت وام.
گروه G77 (گروه کشورهای در حال توسعه) از کشورهای در حال توسعه خواستار دریافت سالانه ۵۰۰ میلیارد دلار شده بود، اما کشورهای ثروتمندتر این امر را در شرایط اقتصادی کنونی غیرممکن میدانستند.
البته خیلی تلاش شد تا بلکه کمکهای اقتصادهای نوظهور ثروتمندتر مانند چین و عربستان سعودی هم در این توافق گنجانده شود اما موفقیتی حاصل نشد.
و مهمتر از همه اینکه این توافق تنها این کشورها را به مشارکت داوطلبانه، بدون تحمیل هیچ گونه تعهدی، «تشویق» میکند.
لی شو، مدیر مرکز اقلیم چین در موسسه سیاست جامعه آسیا، این توافق را «یک مصالحه ناقص» توصیف کرد که منعکس کننده چشمانداز دشوار ژئوپلیتیکی است.
کاپ۲۹ از ابتدا با انتقادات بسیاری همراه بود، از جمله میزبانی یکی از تولیدکنندگان سوختهای فسیلی یعنی آذربایجان.
از سویی رکورد حضور لابیگران سوختهای فسیلی در اجلاسهای اقلیمی هم شکسته شد. بیش از ۱۷۰۰ نماینده از شرکتهای تولید سوخت فسیلی در این مذاکرات حاضر بودند، یعنی از نظر تعداد از هیاتهای کشورهای شرکت کننده بیشتر بودند.
جو سیاسی هم مذاکرات را پیچیدهتر کرد. عربستان سعودی، یکی از صادرکنندگان کلیدی نفت، آشکارا هرگونه ذکر سوختهای فسیلی در توافق نهایی را رد کرد. انتخاب مجدد دونالد ترامپ هم نگرانیها را در مورد آینده تعهدات جهانی اقلیمی افزایش داده است.
سیانان گزارش داد که این توافق با محکومیت گسترده فعالان اقلیمی و کشورهای در حال توسعه مواجه شده است.
فریدریک اتو، محقق اقلیم در امپریال کالج لندن، این نشست را به عنوان «یکی دیگر از کاپهای مبهم و آغشته به نفت» توصیف کرد و از مشارکت کم مردم و بدبینی فراگیر انتقاد کرد.
تسنیم اسوپ، مدیر اجرایی شبکه اقدام اقلیمی، کشورهای توسعه یافته را به خیانت به جنوب جهانی متهم کرد و گفت «این کاپ قرار بود کاپ مالی باشد، اما شمالجهانی با طرحی برای خیانت به جنوب جهانی در آن شرکت کرد».
هارجیت سینگ از ابتکار پیمان سوخت فسیلی نتیجه کاپ۲۹ را «امید کاذب» برای کسانی خواند که از بدترین تأثیرات اقلیمی رنج میبرند.
نویسنده: #فاطمه_لطفی، روزنامهنگار
تماس با نویسنده:
@RoznamehSafareMeimanat
#روزنامه_سفر_میمنت
#COP
#COP29
#کاپ
#کاپ۲۹
#تغییر_اقلیم
کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
BY تغییر اقلیم و آلودگی هوا
Share with your friend now:
tgoop.com/CC_AP/1946