tgoop.com/CC_AP/2054
Last Update:
⁉️۲۹ دی روز هوای پاک؛ نماد آگاهیبخشی یا ناکارآمدی؟
در سال ۱۳۷۴ به ابتکار سازمان محیطزیست بهمنظور افزایش آگاهی عمومی درباره بحران آلودگی هوا و تشویق به اقدام برای بهبود کیفیت هوا ۲۹ دی روز هوای پاک نامگذاری شد. هدف اصلی آن جلب توجه مردم، دولت، و صنایع به پیامدهای زیانبار آلودگی هوا بر سلامت انسان و محیطزیست بود ولی امروز بهتدریج به نمادی از بیکفایتی و ناکارآمدی تبدیل شدهاست.
❓چرا روز هوای پاک به نماد ناکارآمدی و بیکفایتی تبدیل شدهاست؟
🔸اقدامات ناکافی و نمادین:
بسیاری از برنامهها و سیاستها برای بهبود کیفیت هوا بیشتر در حد شعار باقی ماندهاند و به اقدامات عملی و پایدار تبدیل نشدهاند.
🔸عدم اولویتدهی به محیطزیست:
در بدنه بالایی حاکمیت، محیطزیست و آلودگی هوا اهمیتی ندارد و کلا اولویتی داده نمیشود. نبود اراده کافی در سطوح بالای مدیریتی و همچنین عدم یارگیری در بدنه بالای حاکمیت، باعث شدهاست که آلودگی هوا به یک بحران مزمن تبدیل شود.
🔸تشدید آلودگی بهدلیل سیاستهای اشتباه:
استفاده گسترده از سوختهای سنگین با کیفیت پایین (مانند مازوت و گازوئیل در نیروگاهها)، فرسودگی خودروها و صنایع، سیاستهای غلط حکمرانی، و گسترش بیرویه شهرها از عوامل اصلی آلودگی هستند.
🔸نبود زیرساختهای کافی:
حملونقل عمومی ناکافی، نبود انرژیهای پاک، نبود سوخت باکیفیت، و نبود خودروهای استاندارد، موجب استفاده مردم از خودروهای شخصی و سوختهای آلاینده و عدم استفاده از تکنولوژی بهروز بهدلیل تحریمها موجب آلایندهشدن صنایع شدهاست.
🔸فقدان شفافیت و پاسخگویی:
عدم انتشار اطلاعات دقیق و شفاف درباره منابع آلودگی و اقدامات انجامشده، عدم شفافیت در کالیبراسیون دستگاههای سنجش و معاینه فنی، عدم شفافیت در خوداظهاریها، عدم شفافیت در کیفیت سوخت، عدم شفافیت در اعلان شاخص کیفیت هوا، و عدم پاسخگویی به بیاعتمادی عمومی دامن زدهاست.
🔸مشکلات ساختاری و مدیریتی:
عدم آگاهی حکمران از محیطزیست و فانتزیدیدن آن، عدم آگاهی علمی و مدیریتی لازم مدیران برای رفع مشکلات آلودگی هوا، نداشتن بدنه کارشناسی لازم و قوی در سازمان محیطزیست، امنیتیکردن مدیریت آلودگی هوا، ضعف هماهنگی بین دستگاههای مختلف دولتی و نبود برنامهریزی جامع و بودجه لازم برای مقابله با آلودگی هوا باعث تداوم بحران شدهاست.
🔸نبود برنامه توسعه کشوری و حکمرانی غلط:
نبود برنامههای توسعه پایدار و کارآمد در سطح ملی، همراه با حکمرانی غلط و سیاستهای اشتباه سیاسی و زیستمحیطی، نهتنها مشکلات را حل نکرده بلکه بسیاری از مسیرهای اصلاحی را مسدود کرده و آلودگی هوا را افزایش دادهاست.
🔸نمونههایی از تصمیمات مقطعی و غلط:
🔹استفاده از سوخت مازوت و گازوئیل در نیروگاهها: در زمان کمبود گاز، نیروگاهها به سوختهای بسیار آلاینده مانند مازوت و گازوئیل روی آوردهاند که آلودگی هوا را بهشدت افزایش میدهد.
🔹طرحهای ترافیک غیراصولی: اجرای طرحهایی مانند طرح ترافیک و زوجوفرد بدون تأمین حملونقل عمومی کارآمد، فقط منجر به افزایش استفاده از خودروهای تکسرنشین در خارج و کنار محدوده طرح و افزایش تردد موتورسیکلتهای اغلب فرسوده که آلایندگی آنها ۲ تا ۴ برابر خودرو است در محدوده طرح شدهاست.
🔹قطع گاز و برق بدون جایگزین مناسب: قطع گاز در صنایع موجب استفاده صنایع کوچک از گازوئیل و ژنراتورهای دیزلی و صنایع بزرگ مانند سیمان از مازوت شدهاست که نه تنها باعث فشار اقتصادی بر جامعه بلکه افزایش مصرف سوختهای آلاینده و آلودگی هوا شدهاست.
🔹عدم استانداردسازی صنایع: سیاستهای غلط حکمرانی کشور را تحت شدیدترین تحریمها قرار داده و بهروزرسانی فناوریهای صنعتی را عملا ناممکن و بهتبع آن رعایت استانداردهای محیطزیستی را به فراموشی سپردهاست، و موجب ادامه فعالیت صنایع آلاینده را بدون هیچ محدودیتی شدهاست.
🔹اهمیتندادن به توسعه انرژیهای تجدیدپذیر: سرمایهگذاری ناکافی و عدم توسعه زیرساختهای انرژی خورشیدی و بادی به جای سوختهای فسیلی در سالیان اخیر، موجب وابستگی بیشتر به منابع آلاینده شدهاست.
🔹عدم واردات خودروهای بهروز دنیا: عدم واردات خودروها با استانداردهای بهروز دنیا و انحصار تولید خودروها با فناوری قدیمی و آلاینده توسط خودروسازهای داخلی و نداشتن زیرساخت لازم برای خودروهای برقی یا هیبریدی، بحران آلودگی هوا را تشدید کردهاست.
⬅️ امروزه روز هوای پاک به نمادی از وعدههای توخالی و ناکارآمدی مسئولان تبدیل شده و تصمیمات اشتباه و مقطعی، بحران آلودگی هوا را عمیقتر کردهاست. بدون تغییرات اساسی در سیاستگذاریها و حکمرانی، هیچ بهبودی در این وضعیت فاجعهبار متصور نیست.
نویسنده: #محمودرضا_مومنی، متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم
#روز_هوای_پاک
کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tgoop.com/CC_AP
BY تغییر اقلیم و آلودگی هوا
Share with your friend now:
tgoop.com/CC_AP/2054