Telegram Web
مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۲۴، برای دوره ۲ و ۱۰ ساله وقایع جوی شدید را جز اولین و بزرگ‌ترین مخاطرات برای جهان معرفی کرده‌است (مراجعه به 👈[این لینک]).

بارش‌های سهمگین در دُبی - بیشترین در ۷۵ سال اخیر - موجب سیل وحشتناک و آسیب به زیرساخت‌ها و مختل‌کردن پروازها و روند اقتصادی در این کشور شده‌است.

وقایع جوی شدید باعث تهدید جان انسان‌ها، ویرانی خانه‌ها، از بین‌رفتن کسب‌وکارها، و خرابی زیرساخت‌ها می‌شود و به‌همین دلیل خطری بزرگ برای اقتصاد جهان است.

فراموش نکنیم که بحران اقلیمی محدود به یک جغرافیای خاص نمی‌شود و همه کشورهای دنیا تحت تاثیر آثار ناشی از آن قرار خواهند گرفت و با سبک مدیریتی حال حاضر قادر به مدیریت بحران اقلیمی نخواهیم بود.

شهرها تاب‌آوری لازم در برابر بحران‌های اقلیمی و مخصوصا وقایع جوی شدید را ندارند. همین چند وقت پیش بود که این وقایع امریکا، اروپا و چین را نیز زمین‌گیر کرد.

شرایط اقلیم کره زمین در حال تغییر است و باید هر چه سریعتر برنامه‌های کاهش و سازگاری و مخصوصا تاب‌آوری در برابر تغییر اقلیم در اولویت کشورها قرار گیرد.

#وقایع_جوی_شدید
#دبی

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
‏ID: @CC_AP
👍131😢1🕊1
⛈️تغییر اقلیم یا بارورسازی ابرها؟ کدام عامل بارندگی در دبی است؟

حجم بالای بارندگی امارات - مخصوصا در شهر دبی- (و همچنین ایران و عمان) باعث ایجاد سیل و رواناب‌های شهری شده‌است به‌طوری‌که ویدیوها در شبکه‌های اجتماعی از دُبی نشان می‌دهد که دومین فرودگاه شلوغ جهان و زیرساخت‌های شهری در آب غوطه‌ور شده‌اند و اختلال و خسارات فراوان وارد شده‌است.

تا پایان روز سه‌شنبه، بیش از ۱۴۲ میلی‌متر بارش در دبی و ۱۲۷ میلی‌متر در فرودگاه بین‌المللی دبی ثبت شده‌است این درحالی‌که که متوسط بارش باران سالیانه در دبی چیزی در حدود ۷۶ میلی‌متر است.

اما از آنجایی‌که امارات برنامه بارورسازی ابرها را از دهه ۹۰ به‌عنوان راه‌های برای رفع مشکل کمبود آب در این کشور شروع کرده‌است، این سوال در شبکه‌های اجتماعی ایجاد شد که آیا علت این حجم زیاد بارندگی بارورسازی ابرها هست یا تغییر اقلیم؟ برای جواب به این سوال ابتدا کلیاتی در این باره باید گفته شود.

به‌طور کلی تغییر اقلیم و گرمایش جهانی موجب افزایش دمای سطحی اقیانوس‌ها و دریاها و همچنین دمای جو زمین شده‌است. گرم‌شدن اقیانوس‌ها به این معنی است که رطوبت بیشتری به جو زمین وارد می‌شود. گرم‌شدن جو هم باعث شده‌است که جو زمین قابلیت ذخیره و نگهداری مقدار بیشتری رطوبت را داشته باشد.

برهم‌کنش این دو موضع موجب شده‌است که تعداد و شدت وقایع شدید جوی در سراسر دنیا ‌‌مخصوصا خاورمیانه افزایش داشته باشد. توجه شود که خلیج فارس و دریای عرب با افزایش دما روبرو هست و همچنین میزان افزایش دما در منطقه خاورمیانه حدود ۲ تا ۳ برابر بیشتر از متوسط جهانی است.

همچینین هنوز اجماعی برای تاثیرگذاربودن بارورسازی ابرها وجود ندارد و بیشتر تحقیقات تغییر کمی در میزان بارندگی را نشان می‌دهند به‌طوری‌که برخی منابع بیشتر میزان تاثیر آن را چیزی در حدود ۱۰ درصد افزایش بارش بیان کرده‌اند [WWMPP، NAS].

حال چه اتفاقی افتاده‌است؟
دلیل اولیه این موضوع جت‌استریم (رودباد) جوی سرعت پایین (slow-moving) با یک الگوی بسیار مسدود (blocked pattern) بود که موجب ایجاد یک سیستم کم‌فشار در جو بالا (لایه فوقانی جو) در منطقه و همراهی با یک سیستم کم‌فشار در سطح زمین بود. تحت یک سیستم کم‌فشار، این نوع جت‌استریم می‌توان هوای مرطوب و بادی را برای مدت بیشتر در منطقه نگه دارد.

از طرفی تغییر اقلیم در منطقه موجب شده که تعداد و شدت وقایع شدید جوی در خاورمیانه افزایش داشته باشد. چون افزایش دما به‌همراه افزایش بخار آب ناشی از گرم‌شدن آب منطقه و گرمایش جهانی میزان رطوبت بیشتر برای سامانه‌ها فراهم می‌کند.

مثلا برای دبی در یک دوره بازگشت ۱۰۰ ساله، شدت بارندگی چیزی در حدود ۲.۵ میلی‌متر در ساعت یا تقریبا ۶۰ میلی‌متر در یک روز تعیین شده‌است [منبع]. این درحالی‌است که در این بارندگی اخیر در یک روز بیش از ۱۵۰ میلی‌متر بارش داشتیم. یعنی تقریبا ۲.۵ برابر یک دوره بازگشت ۱۰۰ ساله! که نشان از تاثیر تغییر اقلیم دارد.

همچنین در روز سه‌شنبه یک طوفان ریزگرد در منطقه جنوبی خلیج فارس گزارش شده‌است. ریزگردها می‌توانند مانند هستَک تراکم برای تشکیل ابر عمل کنند و خود به‌مانند بارورسازی ابر عمل کرده و باعث افزایش بارندگی شوند.

از طرفی مرکز ملی هواشناسی امارات (NCM) اعلام کرد که دبی قبل از آغاز باران‌ها (روز یکشنبه و دوشنبه)، شش یا هفت پرواز بارورسازی ابر انجام داده‌است و داده‌های پیگیری پرواز که توسط خبرگزاری اسوشیتدپرس انجام شده نشان از یک هواپیما برای بارورسازی ابر در امارات در روز دوشنبه در سراسر کشور دارد. پس پروازی در روز سه‌شنبه به‌منظور بارورسازی ابرها انجام نشده‌است.

یک نکته مهم این است که مدل‌های هواشناسی وقوع چنین بارندگی شدیدی را پیش‌بینی کرده بودند. توجه شود که مدل‌های هواشناسی هیچ‌گونه اطلاعی از بارورسازی ابرها ندارند و همچنین قابلیتی در آنها بسط داده نشده‌است که بتواند بارندگی ناشی از بارورسازی ابرها را پیش‌بینی کنند.

⬅️ با توجه به مطالب بیان‌شده، وقایع شدید جوی تشدیدشده توسط تغییر اقلیم عامل اصلی بارندگی عظیم در دبی و همچنین ایران و عمان است.

برای کشور ما هم تحقیقات نشان داده که میزان سیل و شدت بارندگی در آینده افزایش خواهد یافت. براساس گزارش IPCC شدت بارش در کشور ما تا سال ۲۰۵۰ افزایش می‌یابد ولی میانگین بارش کاهشی هست [منبع]. براساس تحقیق واقفی و همکاران (۲۰۱۹) تغییرات بارندگی در نقاط مختلف ایران تا سال ۲۰۵۰ به ۱۰۰± میلی‌متر می‌رسد [منبع].

نویسنده: #محمودرضا_مومنی، متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم
تماس با نویسنده:
@mhrzmomeni

#سیل
#دبی
#بارورسازی_ابر
#تغییر_اقلیم

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍172🔥1🕊1
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
دلیل سیل بی‌سابقه در دبی چه بود؟

گفتگو با ‏#محمودرضا_مومنی، کارشناس تغییر اقلیم و آلودگی هوا

‏«⁧وقایع شدید جوی⁩ تشدیدشده توسط⁧ تغییر اقلیم⁩ باعث ایجاد چنین حجم عظیم از بارندگی هست و موضوع ⁧بارورسازی ابر⁩ کاملا منتفی هست. تغییر اقلیم باعث افزایش تعداد ⁧سیل⁩‌ها و افزایش سرعت و شدت روان‌آب شهری در محیط‌شهری شده‌است.»

#سیل
#دبی
#بارورسازی_ابر
#مصاحبه
#بی‌بی‌سی

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍152🔥1🤩1🕊1
تغییر اقلیم و آلودگی هوا
میزگردی پیرامون چالش‌های بزرگ محیطی‌زیستی سوتای آلمان برگزار می کند: بن بست های آب، هوا و انرژی در ایران میزگردی پیرامون چالش‌های بزرگ زیست محیطی 👥با حضور‌: #هاشم_اورعی (استاد دانشگاه صنعتی شریف) #شهرام_اتفاق (پژوهشگر حوزه اقتصاد سیاسی محیط زیست…
📹 فایل میزگرد پیرامون چالش‌های بزرگ محیط‌زیستی

این برنامه از سوتای آلمان در تاریخ ۱۴اپریل۲۰۲۴ برگزار شد:
بُن‌بست‌های آب، هوا و انرژی در ایران میزگرد پیرامون چالش‌های بزرگ محیط‌زیستی

🔗لینک برنامه در یوتیوب:
https://youtube.com/watch?v=EVoR91bFZB0

👥 با حضور:
#هاشم_اورعی
استاد دانشگاه صنعتی شریف

#شهرام_اتفاق
پژوهشگر اقتصاد سیاسی محیط زیست و انرژی

👩‍💻گرداننده:
#مریم_بیگ‌محمدی

#وبینار
#میزگرد

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
5👍2
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🦅بازگشت کرکس‌ها به اکوسیستم استان ⁧ایلام⁩ پس از چند دهه مهاجرت

‏کرکس‌ها بیش از ۳ دهه از اکوسیستم استان ایلام رفته بودند و امروزه شاهد بازگشت آنها به حیات‌وحش این استان هستیم.

‏فیلم از #یاسر_همتی در کانال تلگرامی آب و هوای آلامتو (@alamtoweather)

#کرکس
#ایلام

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
8🤩5👍4🕊2
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
نکته به‌جامانده از بارندگی شدید در دبی

یکی از مواردی که در تحلیل میزان بارندگی شدید دبی زیاد به آن توجه نشد، طوفان ریزگرد (گردوغبار) بود که در روز سه‌شنبه در کشورهای جنوبی خلیج فارس اتفاق افتاد.

چرا این طوفان ریزگرد مهم است؟
برای تشکیل ابر نیاز به هستَک‌های تراکمی هست. هستک‌های تراکمی موجب تشکیل قطرات آب دور خود می‌شوند و با تجمع ذرات آب اطراف این هستک‌ها ابر تشکیل می‌شوند و زمانی که این قطرات به‌اندازه کافی بزرگ و سنگین شدند بارش رخ می‌دهد.

ذرات ریزگرد می‌توانند به عنوان این هستک‌های تراکمی عمل کنند. این بدین معنی است که ریزگردها می‌توانند به‌مانند بارورسازی ابر عمل کند و موجب افزایش بارندگی شود.

از آنجایی‌که در روز سه‌شنبه در کشورهای جنوبی خلیج فارس طوفان ریزگرد رُخ داده بود، این موضوع می‌تواند موجب افزایش شدت بارندگی‌ها شود.

برای خواندن تحلیل جامع از علت بارندگی شدید در دبی به 👈[این لینک] مراجعه کنید.

نویسنده: #محمودرضا_مومنی، متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم
تماس با نویسنده:
@mhrzmomeni

#دبی
#سیل
#ریزگرد

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍134🕊2
⚠️تلفیق هیدروهژمونی و سواستفاده ژئوپُلتیکی ترکیه

اَبَر پروژه‌ای خطرناک در کنار گوش کشور عزیزمان ایران درحال وقوع است و طبق معمول وزارت امور خارجه از یک طرف و وزارت‌های نیرو، صمت، راه و غیره از طرف دیگر در خواب غفلت بسر می‌برند.

تاثیرات منفی و غیرقابل ترمیم این خواب عمیق در آینده موقعیت ایران را به لحاظ ژئواکونومی به‌گونه‌ای خطرناک تحت الشعاع قرار خواهد داد. پروژه جدید ترکیه به همراه عراق که از آن ترکیه به عنوان Ovaköy Projesi (پروژه اواکوی) نام می‌برد در واقع بخشی از یک پروژه بزرگتر است که بیش از ۱۷ میلیارد دلار برای عراق هزینه خواهد داشت.

آری متاسفانه ده‌ها سال است که در غیاب یک هیدروپلتیک قوی و سازنده در کشور ما، ترکیه می‌تواند با اَبَر پروژه‌های رنگارنگ چون پروژه‌های جنوب شرق آناتولی (GAP) و شرق آناتولی (DAP) علاوه بر نابودی ارکان محیط‌زیست چون آب، هوا و خاک کشورهای مجاور چون ایران (مستقیم متاثر از DAP و غیرمستقیم از GAP) و عراق و سوریه (مستقیما از GAP) را به‌خطر اندازد و به این کلکسیون تخریب سرزمینی ایران پروژه دو مرحله‌ای جدید ترکیه-عراق اضافه شده که در صورت بهره‌برداری تقریبا اقتصاد منطقه‌ای کشور عزیزمان را نابود خواهد کرد.

اما این پروژه دو مرحله‌ای چیست؟
دولت‌های ترکیه و عراق برای ایجاد منطقه گمرگی Ovakōy قبلا به توافق رسیده‌اند اما بر سر راه این قرارداد یک مانع وجود دارد و آن خطری است که اقلیم کردستان عراق بیشتر از نظر اقتصادی و سپس امنیتی برای خود احساس می‌کند.

تاکنون مکانیسم حل اختلاف و توافق بین بغداد و آنکارا نه برای اقلیم کردستان و نه کشورهای منطقه چون ایران مشخص نیست. گذرگاه مرزی ابراهیم خلیل (Habur Sınırı) بین ترکیه و عراق قرار گرفته‌است و بابت ترانزیت کالاهای تجاری بازرگانان ترکیه‌ای درآمدی چندین میلیون دلاری برای اقلیم کردستان دارد و تجار ترک مجبور هستند که یک هزینه گمرکی در اینجا و مجددا یکی هم در محل ورودی اقلیم کردستان به عراق پرداخت نمایند.

ترکیه چندین سال است تلاش می‌نماید که گذرگاه دیگری را به محل تلعفر که به قلمرو سیاسی عراق نزدیک است ایجاد نماید و در صورت توافق بین بغداد و آنکارا بی تردید اقلیم کردستان با آن مخالفت خواهد کرد.

اقلیم کردستان صرف‌نظر از کم‌شدن سود اقتصادی در طرح جدید که باعث می شود درآمد گمرکی پنجاه پنجاه بین بغداد و اربیل تقسیم گردد از کم شدن نقش ژئوپولیتیکی خود نیز هراسناک است.

استاندار دهوک اقلیم کردستان که استان همرز با استان کردنشین Hakarı در ترکیه است معتقد است که اردوغان به بهانه افزایش حجم مبادلات خود با عراق به بیش از ۲۰ میلیارد دلار می‌خواهد گذرگاه فعلی هابور( Habur) اقلیم کردستان را دور بزند در صورتی که این گذرگاه با ۲۵ درصد پتانسیل خود کار می‌کند و به‌جای دوهزار تریلی می‌تواند عبور بیش از ۱۰ هزار تریلی در شبانه روز را تامین نماید.

⁉️اما اصل و نقشه این ابر پروژه دو قسمتی چیست؟
در خط اول پروژه گسترش بندر بزرگ و پراهمیت فاو عراق و توسعه زیرساخت‌های آن در مد نظر است. تاکنون ۶۰ درصد این خط که ساخت تونل زیردریایی فاو است انجام شده‌است و با پایان عملیات اجرایی بندر بصره عراق را بوسیله جاده‌ای بنام «جاده توسعه عراق-ترکیه» نام دارد خود را به شمال عراق و سپس ترکیه و اروپا وصل خواهد کرد.

تاکنون حدود ۱۵۰۰ متر از این تونل زیردریایی ۲۴۴۴ متری به پایان رسیده‌است. این تونل که در خاورمیانه بی‌نظیر خواهد بود با ارتفاعی حدود ۱۸ متر دارای ۳ خط مجزا برای عبور و مرور تریلی ها خواهد شد. فعلا هزینه این تونل و خط ارتباطی و ریلی آن که ۱۲۰۰ کیلومتر است و قرار است با ترن‌های سرعت بالای ۳۰۰ کیلومتر در ساعت به ترکیه متصل گردد بیش از ۶ میلیارد دلار در نظر گرفته شده‌است و درصورت اجرا حتی از بندر جبل علی دبی در کشور امارات متحده عربی نیز بزرگتر خواهد بود.

خط دوم بین ترکیه و عراق حدود ۱۱ میلیارد دلار و تحت عنوان کانال خشک است که بین بندر مرسین (Mersin) ترکیه در کناره دریای مدیترانه احداث خواهد شد. پیش‌بینی می‌شود از آنجایی‌که کشور چین به‌دنبال گسترش و نفوذ اقتصادی و سیاسی فراوان در خاورمیانه است در آینده‌ای نزدیک به‌واسطه این ابر پروژه یک شریک دریایی-زمینی با عراق شود.

اما آنچه به کشور عزیز ما ایران بر می‌گردد انفعال بسیار زیاد ما در حوزه ژئواکونومی و هیدروپلتیک است. همانگونه که طی چند دهه اخیر ما در عرصه تاثیر‌گزاری منفی پروژه گاپ و به‌تازگی داپ ترکیه در عرصه محیط‌زیست تقریبا سکوت کرده‌ایم و سیاستی مدون و عملگرا نداشته‌ایم در مورد این اَبَر پروژه جدید نیز تاکنون عکس‌العملی منطقی از طرف مسئولین مشاهده نکرده‌ایم.

نویسنده: #ناصر_خلقی، پژوهشگر عرصه آب
تماس با نویسنده:
@Kholghi42

#ترکیه
#ژئوپلتیک
#هیدروپلتیک

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍14🕊2
🌐 وبینار با موضوع تغییر اقلیم و سلامت

۵۲امین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه مدیریت بحران توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت سوانح طبیعی برگزار می‌گردد:

تغییر اقلیم، بهداشت و سلامت عمومی

📆زمان:
چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳؛
ساعت ۱۴:۰۰ الی ۱۶:۳۰

👥سخنرانان:
دکتر #عباس_استاد_تقی‌زاده، رئیس مرکز تحقیقات تغییر اقلیم و سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران

دکتر #محمدرضا_فرزانه، دبیر هاب علمی تغییر اقلیم کشور و عضو هیئت علمی پژوهشکده محیط‌زیست و توسعه پایدار

دکتر #عباس_شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

دکتر #فاطمه_فلاحتی، عضو هیئت‌علمی و مدیر گروه پژوهشی مخاطرات هیدرولوژیکی پژوهشکده سوانح طبیعی

👈 شرکت در این وبینار برای عموم آزاد است و گواهی حضور به شرکت‌کنندگان اعطا خواهد شد.

🔗کسب اطلاعات بیشتر:
https://ndri.ac.ir/unesco-chair-meetings-52

®️ثبت‌نام:
https://eseminar.tv/wb137170

#وبینار
#تغییر_اقلیم
#بهداشت
#سلامت_عمومی

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍6
🌏زمین محدود و مصرف نامحدود

روز اضافه برداشت از منابع طبیعی زمین (Earth Overshoot Day, EOD) تاریخی است که میزان مصرف منابع طبیعی زمین، برای یک سالِ مشخص، بیش از ظرفیت زمین برای بازسازی منابع در همان سال می‌شود.

مقدار EOD در سال ٢٠٢٣ ، برابر ٢ اوت (آگوست) معادل ١١ مرداد ١۴٠٢ ، بوده‌است. این بدان معنی است که در این تاریخ تمام منابعی که طبیعت قادر به تولید در سال ٢٠٢٣ بوده مصرف و تمام شده‌است. از این تاریخ به بعد، ساکنان زمین وامدار مادر طبیعت بوده و از منابع غیرتجدید پذیر زمین که از گذشتگان به‌جای مانده و طی سال‌ها پس‌انداز شده استفاده کرده‌اند. به‌معنای دیگر، برای تأمین نیاز بشر در سال ٢٠٢٣ به ١.٧ زمین نیاز بوده‌است. این مقدار هنوز برای سال ٢٠٢۴ اعلام نشده‌است.

مقدار EOD براساس الگوی مصرفی مردم کشورهای مختلف نیز قابل محاسبه است و نشان می‌دهد درصورتیکه تمام مردم کره زمین، منابع طبیعی را براساس الگوی مصرفی یک کشور خاص مصرف کنند، در این تاریخ تمام منابعی که طبیعت قادر به تولید در یک سال است تمام می‌شود (شکل پیوست).

مقدار EOD برای آمریکا در سال ٢٠٢۴ ، منطبق بر روز ١۴ مارس (٢۴ اسفند ١۴٠٢) بوده‌است. به‌عبارت‌دیگر، درصورتی‌که مدل مصرفی همه ساکنان زمین مانند شهروندان ایالات متحده می‌بود، برای تأمین منابع مورد نیاز بشر در سال ٢٠٢۴ باید پنج برابر منابعی که مادر طبیعت در این سال تولید کرده مصرف شود.

این‌درحالی‌است که اگر تمام مردم کره زمین، در سال ٢٠٢۴، مانند ساکنان ایران مصرف کنند، سررسید EOD در ١٨ ژوئن، معادل ٢٩ خرداد ١۴٠٣ ، به‌وقوع می‌پیوندد (کمی بیش از معادل دو زمین).

شاخص روز اضافه برداشت از زمین، هشداری برای انسان است تا به محدود بودن منابع زمین توجه کند و الگوی مصرف خود را تغییر دهد. هرچند مداخله نهادهای بین‌المللی و حکومت‌ها لازم است اما تغییر در رفتارهای فردی نقش قابل توجهی در اصلاح روند فعلی دارد.

منبع:
footprintnetwork.org

نویسنده: #سید_احسان_مرعشی، کارشناس انرژی
تماس با نویسنده:
@ehsan_marashi

#روز_اضافه_برداشت_از_زمین
#اکولوژیکی
#منابع_طبیعی_زمین
#EOD

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
🕊32👍2
🧾حسابداری تغییرات آب‌و‌هوایی : اولین رویکرد دقیق برای گزارش ESG

گزارش توسعه پایدار ESG به افشای عملکرد غیرمالی یک سازمان مرتبط با عوامل محیطی، اجتماعی و حاکمیتی اشاره دارد (ESG - Environmental, Social, Governance).

در حال حاضر، بسیاری از شرکت‌های معظم اقدام به تهیه و انتشار گزارش ESG می‌کنند که معمولاً شامل برآوردی از میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای شرکت نیز است.

فایل پیوست که در شماره ٣۵٢ مجله حسابدار (نشریه انجمن حسابداران خبره ایران) چاپ شده حاوی نکاتی است به منظور برآورد انتشار گازهای گلخانه‌ای برای گزارش‌های ESG.

نویسندگان مقاله روشی تحت عنوان سیستم حسابداری بدهی زیست‌محیطی (E-liability accounting system) را پیشنهاد می‌کنند که در آن انتشار گازهای گلخانه‌ای با استفاده از ترکیبی از شیمی و مهندسی اندازه‌گیری می‌شود و اصول حسابداری هزینه برای تخصیص انتشار اعمال می‌شود.

این فایل، ترجمه مقاله‌ای است با عنوان Accounting for Climate Change : The first rigorous approach to ESG reporting که توسط نویسندگان شناخته شده Robert S. Kaplan و Karthik Ramanna به رشته تحریر درآمده و در مجله Harvard Business Review به چاپ رسیده است.

🔗لینک مقاله اصلی در زیر موجود است:
https://hbr.org/2021/11/accounting-for-climate-change

مقاله توسط دو تن از دانشجویان کارشناسی حسابداری دانشگاه تهران خانم‌ها #سمیرا_فنایی و #پرناز_رحمانی ترجمه شده و زیرنظر آقای #محمدرضا_امراللهی دانشجوی دکتری حسابداری دانشگاه تهران و سرکار خانم دکتر #بیتا_مشایخی (استاد گروه آموزشی حسابداری و حسابرسی دانشگاه تهران) برای چاپ آماده گردیده‌است.

#حسابداری
#حسابداری_بدهی_زیست‌محیطی
#ESG

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍52
⛈️بارندگی‌های زاهدان به کجا می‌روند؟

شهر زاهدان به‌عنوان بزرگ‌ترین مرکز جمعیتی و اداری در شرق کشور، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. آمار غیررسمی، جمعیت زاهدان را تا حدود یک میلیون نفر برآورد می‌کند؛ بنابراین، تأمین نیازهای ضروری این جمعیت، از حساسیت زیادی برخوردار است، چرا که کمبود منابع حیاتی مثل آب، می‌تواند ابعاد سیاسی و امنیتی به موضوع ببخشد.

نیاز آبی کل شهر، ۵۲ میلیون مترمکعب در سال است که تا پیش از این از چاه‌نیمه‌های سیستان تأمین می‌شد؛ اما در حال حاضر، با توجه به کمبود آب در سیستان برداشت آب از چاه‌نیمه‌ها کاهس یافته و کمبود نیاز از آب‌های زیرزمینی شهر و حوضه‌های اطراف تأمین می‌گردد.

تغییر سبک زندگی، گسترش شهر و افزایش جمعیت، نیازهای رو به تزایدی را در بخش آب در زاهدان به وجود آورده است. از سوی دیگر، پدیده گرمایش جهانی، تغییرات الگوی بارش و تغییر اقلیم نیز شرایطی را ایجاد کرده‌اند که موضوع آب بایستی با به‌کارگیری عقل محاسبه‌گر و صرفه و صلاح اقتصادی و زیست‌محیطی مدیریت شود.

برای جبران کمبود و پاسخ به نیازهای آبی آینده شهر، پروژه‌های متعدد و هزینه‌بری چون‌: تامین آب ازحرمک، دشتک و شیله در جنوب هامون، تهلاب در میرجاوه، دریای عمان و حفر چاههای متعدد در سطح دشت زاهدان در دستور کار است که هر یک هزینه های ریالی و ارزی بسیار هنگفت و آثار زیست محیطی و اجتماعی متعددی خواهد داشت.

پس از بارندگی‌های رگباری بهار امسال در زاهدان، سوال بسیاری از شهروندان این است که این آب کجا می‌رود و برای استفاده مطلوب از آن چه می‌توان کرد؟

برای پاسخ به این سوال، باید اشاره شود که خروجی رواناب‌ها، پساب و بارندگی‌های شهرستان زاهدان به سمت دره لار در شمال شرق شهر است. میزان مساحت حوضه‌های منتهی به دره لار شامل امام‌آباد، غریب‌آباد، منزلاب، ارتفاعات غربی و حوضه شهر بیش از ۴۵۰ هزار هکتار است که با بارندگی ۱۰۰ میلی‌متری، حجم نزولات آن به ۴۵۰ میلیون مترمکعب می‌رسد و با توجه به میزان و شدت بارندگی، حجم زیادی از آن تبدیل به رواناب می‌شود.

رواناب حاصله به‌همراه پساب تصفیه‌شده تصفیه‌خانه شهر (به‌میزان حداقل ۱۰ هزار مترمکعب در شبانه‌روز) مشابه بیش از ۲۰ خروجی دیگر (در حوزه شهرستان زاهدان) تماماً وارد کشور پاکستان شده و نهایتاً به گودال معروف گودزره در افغانستان زهکش می‌شود.

برآوردها و تجارب گذشته نشان می‌دهند که با برنامه‌ریزی درست سالانه بخش زیادی از این آب قابل استحصال و استفاده مطلوب خواهد بود و چه بسا زاهدان را از پروژه های پرهزینه انتقال آب بی نیاز کند.

خوب است اشاره شود، با توجه به تزریق آب انتقالی از سیستان طی بیش از دو دهه گذشته، آب زیرزمینی شهر غنی است و حتی در چاه‌های نزدیک به انتهای حوضه، سرریز چاه‌ها را شاهدیم.

بنابراین، ضروری است به‌جای پروژه‌های پرخرج و نامطمئن فعلی، ادارات مرتبط (آب منطقه‌ای، آبفا، شهرداری، محیط زیست، جهاد کشاورزی، منابع طبیعی و غیره) با مدیریت استانداری و سازمان برنامه و بودجه برای مهار این رواناب‌ها و استفاده مطلوب از پساب اقدام فوری انجام دهند.

طبعاً این اقدامات در سه بخش می تواند به انجام برسد؛
1️⃣ بخشی از اقدامات شامل مدیریت آب در بالادست خواهد بود چنانکه سه حوضه ابخیز منتهی به شهر زاهدان به نام‌های امام‌آباد، غریب‌آباد و منزل‌آب در سال‌های گذشته توسط آبخیزداری مطالعه و پروژه‌های اجرایی آن احصا گردیده است.
2️⃣ بخش دوم اقدامات مدیریتی مربوط به سطح شهر شامل مهندسی و مدیریت آبراهه‌ها و رودخانه‌ها، ذخیره و استفاده مطلوب و غیره‌ می شود و
3️⃣ نهایتا اقدامات مهمی شامل فراهم کردن امکان تصفیه، شیرین‌سازی، پمپاژ و بازچرخانی آب و غیره بایستی در خروجی حوضه به انجام برسد.

نویسنده: #حسین_سرگزی، رئیس اداره آبخیزداری و حفاظت خاک اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان

#زاهدان
#آب
#سیل

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍172🕊2
🚨آژیر قرمز برای کشور ما: کاهش ۸ تا ۱۴ متری عمق دریای خزر تا پایان قرن ۲۱ و خشک‌شدن تالاب‌های شمال کشور!

در تحقیقی مهمی که به‌تازگی در مجله nature در مورد دریای خزر به‌چاپ رسیده‌است، نتایج نشان می‌دهد که سطح دریای خزر تا سال ۲۱۰۰ (پایان قرن ۲۱) به‌طور متوسط بین ۸ متر ( ۲ تا ۱۵ متر) تا ۱۴ متر (۱۱ تا ۲۱ متر) کاهش خواهد داشت و تالاب‌های شمال کشور خشک و عقب‌نشینی شدید در سواحل استان‌های گلستان و گیلان خواهیم داشت.

در این تحقیق با استفاده از ۱۵ مدل اقلیمی CMIP6 و با ۳ سناریوی پیش‌نمایی SSP126، SSP245، و SSP585، پارامترهای بارندگی، دما، و تبخیر تا پایان قرن ۲۱ (سال ۲۱۰۰) مورد بررسی قرار گرفته‌است.

نتایج نشان داده‌است که با وجود اینکه در سه سناریو ذکر شده افزایش بارندگی برای دریای خزر تا سال ۲۱۰۰ خواهیم داشت ولی میزان تبخیر به مراتب بیشتر از بارندگی‌ها خواهد بود و این موضوع موجب کاهش عمق دریای خزر و عقب‌نشینی سواحل کشورها خواهد شد.

همچنین نتایج نشان داده که سطح وسیعی از قسمت شمالی دریای خزر با کاهش سطح آب و عقب‌نشینی سواحل روبرو شود. نتایج تحقیق با استفاده از داده ماهواره‌ای نشان داده که از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۲۱، دریای خزر با کاهش عمق ۱.۵ متری روبرو بوده‌است.

برای سواحل کشورمان نیز متاسفانه شاهد کاهش عمق و عقب‌نشینی دریای خزر خواهم بود به‌طوری که احتمالا تمامی تالاب‌های شمال کشور تا پایان قرن ۲۱ از بین خواهند رفت.

بیشترین عقب‌نشینی و کاهش عمق در استان گلستان خواهد بود به‌طوریکه این استان بیشتر خط ساحلی خود را از دست خواهد داد. خط ساحلی استان گیلان مخصوصا در بخش‌های تالش و آستارا شدیدا با عقب‌نشینی و کاهش عمق روبرو خواهند شد. تالاب‌های شمال کشور هم خشک خواهند شد.

⬅️ این تحقیق یک زنگ خطر بزرگ و آژیر قرمز (آژیر اقلیمی) برای کشور ما هست. اثرات و عواقب تغییر اقلیم و گرمایش جهانی برای کشور ما به‌مراتب بیشتر از متوسط جهانی و سایر کشورها هست و نیاز است هر چه سریعتر برنامه‌های کاهش، سازگاری و تاب‌آوری در برابر تغییر اقلیم در برنامه‌ریزی کلان و خُرد کشور وارد شود وگرنه آسیب‌های جبران‌ناپذیری به کشور وارد خواهد شد.

منبع:
nature.com

نویسنده: #محمودرضا_مومنی، متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم
تماس با نویسنده:
@mhrzmomeni

#دریای_خزر
#آژیر_قرمز

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
😱9😢4💔32🕊2
🚱سفارش‌های غیرمسئولانه در حوضه دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه در طی یک دوره طولانی و با اثرگذاری عوامل مهم، روبه خشکی گذاشته است. سالهاست با صرف وقت و هزینه تلاش می‌شود که این دریاچه را نجات دهند.

نتیجه این اقدامات تاکنون اثربخش نبوده‌است و دریاچه تا مرز مرگ مطلق رسیده‌است. در این میان عده‌ای بدون توجه به‌علل زیربنایی و با ناآگاهی از میزان تاثیر و اثرگذاری سدهای مخزنی، اصرار دارند قبل از تحقق دیگر الزام‌های پایدار، از طریق انتقال آب و یا تخلیه مخازن سدها، دریاچه را احیا نمایند.

این نوشتار سعی می‌کند ناکارآمدی این تصمیمات را مرور نموده و تاکید کند بدون انجام مقدمات، رهاسازی آبها در دریاچه با احجام ناکافی، بیشتر هدردادن آب شیرین است تا احیای دریاچه. امیدوارم که دست‌اندرکاران رو به اقدامات پایدار و موثر بگذارند تا نتیجه‌ای حاصل شود.

نویسنده: #شاهین_کوه‌بزن، دکترای مهندسی مدیریت منابع آب
تماس با نویسنده:
[email protected]

#دریاچه_ارومیه

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍6🕊2
⛈️جلسه در کلاب‌هاوس؛ تغییر اقلیم، بارش‌های اخیر، و جامعه

امروز در کلاب‌هاوس، در اتاق «آب گران‌بهاترین دارایی دشت»، به موضوع تغییر اقلیم، بارش‌های اخیر، اثرات فکری آن روی جامعه پرداخت می‌شود.

در این برنامه، کارشناسان و مهمانان در این باره گفتگو می‌کنند.

📆 زمان: هم‌اکنون در حال برگزاری

🔗برای شرکت در این برنامه از لینک زیر استفاده کنید:
https://www.clubhouse.com/invite/jg0SekA2Lj14wOwZKR7qlR2bXYDEhWGXlYr:FZv-aAgY8lLHRrOg72s6Dyt6QJJoIPAsRu41kkRR4tQ

#کلاب‌هاوس
#آب_گران‌بهاترین_دارایی_دشت
#تغییر_اقلیم

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍4
⚠️ مصیبتی به‌نام سد سویلِمِز (Sōylemez)

سد سویلِمِز، بزرگترین سدی است که DSI ترکیه در بالادست رود ارس در حال اجرای آن است. این سد در استان آیزوروم (Erzurum) و در شهرستان کوپروکوی (Kōprūkōy) قرار گرفته و دریاچه آن در ۳ شهرستان کارایِز (Karayazı)، تیکمان (Tıkman)، و کوپروکوی (Kōprūkōy) قرار می‌گیرد.

از کف تا تاج سد به ارتفاع ۱۱۳ متر و از نوع قوسی بتنی است. بیش از ۱.۴ میلیارد مترمکعب ظرفیت آبی دارد و در پایان قابلیت آبیاری ۳۹۳۹۱۰ هکتار از اراضی ‌کشاورزی که البته با سیستم‌های مدرن آبیاری قرار است مجهز گردند را دارد.

همچنین این سد توانایی تولید ۲۲۰۵۷ میلیون کیلووات ساعت انرژی برقابی را دارد. جالب است بدانید که ترکیه بین سالهای ۲۰۲۴ تا پایان سال ۲۰۲۸ قرار است ۳۶۴ سد کوچک تا متوسط بسازد!! و ۹.۸ میلیارد مترمکعب آب را به حجم ذخیرشده در پشت سدهای خود بیفزاید و آن را طبق گفته وزیر آب و جنگل داری ترکیه به حدود ۲۰۰ میلیارد مترمکعب برساند.

سد بزرگ سویلِمِز به تنهایی حدود ۱۵ درصد از این حجم بزرگ را اشغال خواهد کرد. ما در حال حاضر نیز که هنوز سد بزرگ سویلِمِز بهره‌برداری نشده‌است - علاوه بر تاثیر تغییر اقلیم که در حوضه آبریز ارس برای همه کشورهای سهم‌بَر در آن وجود دارد و باعث کاهش آبدهی به ویژه در ایران گردیده - با مشکلی بنام سد کاراکورت (Karakurt) در ساریکامِس (Sarıkamış) در استان Kars با حجم حدود ۶۰۰ میلیون متر مکعب روبرو هستیم.

⁉️حال پرسش اساسی این است که مدیریت کلان آبی ایران و نیز رودخانه‌ها و حوضه‌های آبریز کشور چه برنامه‌ای برای اضافه‌شدن سدی به مراتب بزرگتر و با مخزن ذخیره بیشتری نسبت به Karakurt یعنی مصیبتی به‌نام سویلِمِز دارند؟ به‌نظر اینجانب فعلا هیچ!!

نویسنده: #ناصر_خلقی، پژوهشگر عرصه آب
تماس با نویسنده:
@Kholghi42

#ترکیه
#هیدروپلتیک

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
😱12👍6👎2🕊2
♻️افزایش بازیافت قراضه و استفاده از فناوری‌های نوآورانه اهرم‌های کلیدی در کاهش انتشار صنعت فولاد در مقایل رشد فزاینده تقاضای فولاد جهانی

در COP28، مدیر کل سازمان تجارت جهانی (WTO) در خصوص برنامه کاهش انتشار صنعت فولاد به موارد ذیل اشاره نمود:
🔸«معیارهای استاندارد فولاد» با هدف همسویی نحوه اندازه‌گیری انتشار گازهای گلخانه‌ای در صنعت آهن و فولاد توسط نهادهای تنظیم استاندارد، سازمان‌های بین‌المللی، تولیدکنندگان فولاد (بیش از ۳۵ فولادساز کلیدی) و انجمن‌های صنعتی تهیه شده‌است.

🔸صنعت فولاد تقریباً ۸ درصد از انتشار سالانه گازهای گلخانه‌ای جهانی را تشکیل می‌دهد که به منظوردستیابی به‌اهداف اقلیمی حداقل باید ۹۰ درصد تا سال ۲۰۵۰ کاهش یابد (شکل پیوست).

🔸سیاست‌های تجاری پراکنده و ناهماهنگ، کربن‌زدایی صنعت فولاد را دشوار و عدم اطمینان را برای تولیدکنندگان افزایش و مانع از جهش فرامرزی فناوری‌ها و نهاده‌های سبز و کاهش سرمایه‌گذاری در فناوری پاک می‌گردد.

🔸به‌طور کلی یک سوم تولید فولاد در اقتصادهای پیشرفته و دو سوم آن در اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه است و همکاری سازنده فیمابین کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، تولیدکنندگان، انجمن‌های صنعتی و سیاست‌گذاران برای اصلاح چشم انداز استانداردهای آلایندگی موجود در صنعت فولاد ضروری است.

🔸ارتباط گریزناپذیری بین تحولات‌گذار انرژی و آینده فولاد وجود دارد به‌طوریکه در برخی موارد گذار انرژی موجب رشد تقاضای فولاد می‌گردد به‌طور نمونه برای هر مگاوات ظرفیت بادی فراساحلی به حدود ۱۵۰ تن فولاد نیاز است.

«معیارهای استاندارد فولاد» با اصول "سناریوی انتشار خالص صفر تا سال ۲۰۵۰ (NZE)" آژانس بین المللی انرژی به‌شرح زیر سازگار است:
🔺صنعت تولید فولاد جهان به‌شدت به زغال‌سنگ متکی است به‌طوریکه ۷۵ درصد حامل انرژی در تولید فولاد جهان زغالسنگ است.
🔺پیش­بینی شده تولید فولاد جهانی از ۱۸۸۰ به ۱۹۷۰ میلیون تن در سال ۲۰۳۰ افزایش ­یابد. بخشی از تقاضا (۱۰۵ میلیون تن) توسط بهره‌وری مواد تامین می‌گردد.
🔺در سال ۲۰۲۲ به‌طور متوسط به ازای تولید هر تن فولاد در جهان ۱.۴ تن دی اکسید کربن منتشر می‌گردد که در سناریو NZE، کاهش انتشار به کمتر از ۱ تن دی‌اکسیدکربن به‌ازای هر تن فولاد تا سال ۲۰۳۰ هدف­گذاری شده‌است.
🔺انرژی مصرفی و در نتیجه انتشار آلاینده در تولید فولاد از قراضه به مراتب پایین تر از تولید فولاد از سنگ آهن (به‌اصطلاح تولید اولیه) است. لازم است سهم قراضه ورودی از ۳۲ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۳۸ درصد در سال ۲۰۳۰ و ۴۸ درصد در سال ۲۰۵۰ افزایش یابد.
🔺فناوری‌های متعددی، از جمله جذب کربن و تولید مبتنی بر هیدروژن، باید تکمیل و توسعه داده شوند، همراه با تلاش‌های مستمر برای بهبود کارایی تولید آهن و فولاد و برق‌رسانی خدمات جانبی و  راه حل هایی مانند بیو کربن یا جایگزینی بار و کربن تزریقی
🔺بیش از ۷۰ درصد تولید فولاد جهانی از روش کوره بلند  است و کاهش آن با جایگزینی کوره‌‌‌های قوس الکتریکی در سناریو NZE لحاظ شده‌است.

کشور‌‌‌های اروپایی و چین کشور‌‌‌های پیشرو در زمینه‌‌‌های اجرای پروژه‌‌‌های فولاد سبز هستند. در سال ۲۰۲۴ سوئد بزرگ‌ترین واحد فولاد سبز هیدروژنی را افتتاح خواهد کرد که تا سال ۲۰۳۰ به تولید ۵ میلیون تن فولاد کربن صفر دست پیدا خواهد کرد. چین ساخت یک کوره قوس الکتریکی جدید با سوخت هیدروژن را در استان گوانگدونگ تا پایان سال ۲۰۲۳ تکمیل می‌نماید. با توجه به‌اجرای پروژه‌ها انتظار می‌رود تولید فولاد مبتنی بر هیدروژن در نهایت ۱۰ درصد از کل تولید فولاد جهانی را تا سال ۲۰۵۰ به‌خود اختصاص دهد.

نویسنده: #بهاره_فرهمندپور، کارشناس انرژی
تماس:
@B_farahmand

#COP28
#کاپ_۲۸
#تغییر_اقلیم
#فولاد
#قراضه
#بازیافت

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍9🕊2
🌡رکورد تاریخی و ترسناک ناهنجاری دما در ماه ژانویه ۲۰۲۴ در ایران

براساس داده‌های ناسا، متوسط ناهنجاری (Anomaly) برای ماه ژانویه ۲۰۲۴ در ایران ۴.۹۳ درجه سانتی‌گراد بیشتر از میانگین دما در ماه‌های ژانویه در بازه زمانی پایه ۱۹۵۱ تا ۱۹۸۰ گزارش شده‌است به‌طوریکه ژانویه ۲۰۲۴ را گرم‌ترین ژانویه ایران در تاریخ و ناهنجاری آن را بیشترین ناهنجاری کل تاریخ رکورد ثبت‌شده برای همه ماه‌ها هست.

🛑این یک رکورد تاریخی و بسیار ترسناک برای کشور ما هست که باید بیش‌ازبیش به آن پرداخته شود. براساس داده‌های ناسا، تقریبا تمامی کشور ناهنجاری دمای بالای ۴ درجه و نوار مرکزی ایران ناهنجاری ۵ درجه را تجربه کرده‌است و فقط نوار ساحلی ایران ناهنجاری حدود ۳ درجه را داشته‌است.

چر این ناهنجاری بسیار ترسناک است؟
بر اساس آخرین گزارش هیئت بین‌دولتی تغییر اقلیم (IPCC) بدترین سناریوی درنظرگرفته‌شده برای دنیا متوسط ناهنجاری ۳ درجه است و این درحالی‌هست که ماه ژانویه، ایران ۴.۶ درجه (۱.۶ درجه سانتی‌گراد بالاترین بدترین سناریو جهان) گرم شده‌است.

⬅️توجه شود که حد تعیین‌شده در توافق‌نامه پاریس ۲ درجه و در تلاشی بیشتر ۱.۵ درجه است و کشورها درحال رایزنی برای درنظرگرفتن ۲ درجه به‌جای ۱.۵ درجه هستند. یعنی تمامی دعوای دنیا بر سر افزایش و یا کاهش ۰.۵ درجه و رسیدن به دمای ۲ درجه هست و این درحالی‌ست که کشور ما در این ماه ۴.۶ درجه گرمتر شده‌است یعنی ۲.۶ درجه بالاتر از اهداف توافق‌نامه پاریس!!

⁉️سوال مهم این است که چرا سازمان هواشناسی هیچ‌گونه گزارش ویژه برای این رکورد تاریخی و یا تصحیح آن ارایه نداده‌است؟؟ ما در پاییز و اوایل زمستان سال گذشته شرایط ویژه و سختی اعم از خشکی، آتش‌سوزی در پاییز!، تنش شدید آبی، و پاییز و اوایل زمستان گرمی را داشته‌ایم ولی هیچ‌گونه هشدار درباره آن داده نشد!

نویسنده: #محمودرضا_مومنی، متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم
تماس با نویسنده:
@mhrzmomeni

#آژیر_قرمز
#ناهنجاری
#anomaly

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AC
😱9👍4😐21🔥1🕊1
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
اقلیم در آشوب؛ برف در چله گرما
‏تغییرات اقلیمی چه بر سر جهان آورده؟

گفتگو با ‏#محمودرضا_مومنی، کارشناس تغییر اقلیم و آلودگی هوا

‏«⁧کره زمین از تعادل خارج شده و به‌سمت تعادل جدید می‌رود که عواقب وحشتناک می‌تواند داشته باشد. برای تاثیرگذاری بیشتر، باید داده اقلیمی ساده‌سازی‌شده و قابل‌فهم برای سیاست‌مداران ارایه شود.»

#گرمایش_جهانی
#تغییر_اقلیم
#مصاحبه
#بی‌بی‌سی

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍11😱71🔥1🕊1
تمدن قناتی

قنات نماد نبوغ و شکست ناپذیری انسان است؛ آنگاه که با مشکلات بی‌آبی در سطح زمین مواجه شد، بر ناامیدی خود غلبه کرده و به تفکر وجستجو پرداخت تا به راه‌حلی در اعماق زمین دست یافت.

پیشینیان ما با اختراع قنات، شیوه مناسبی از دسترسی به آب را بر اساس اصل احترام به محیط و سازگاری با طبیعت به‌وجود آوردند. قنات از معدود دستاوردهای بشری است که بیش از سه هزار سال استمرار تاریخی داشته و همچنان نیز مورد استفاده‌است.

دکتر باستانی پاریزی در کتاب آسیای هفت سنگ چنین می‌نگارند: «آدمیزاد وقتی متمدن شد که دندان گوشت‌خواری را کند و بیل سبزی‌کاری به دست گرفت». پر واضح است که لازمه‌ی به‌دست‌گرفتن بیل سبزی کاری قبل از هر چیزی تامین آب جهت پرورش آن سبزیست.

و به‌همین علت است که اولین تمدن‌ها در کنار رودها شکل گرفتند؛ بین‌النهرین (از حدود ۱۰۰۰۰ پیش از میلاد)، تمدن مصر (از حدود ۳۰۰۰ پیش از میلاد) در دره‌ی رود نیل، تمدن‌ها را پا (۱۷۰۰-۲۶۰۰ پیش از میلاد) در دره‌ی سند، تمدن بزرگ عیلام (۵۳۹-۳۲۰۰ پیش از میلاد) در جوار رودهای کارون و کرخه.

اما در حوزه‌ی فلات مرکزی ایران جایی‌که از وجود چنین رودهای خروشانی بی‌بهره است، تمدن دیگری تعریف می‌شود که آقای دکتر پاپلی آن را تمدن کاریزی یا تمدن قناتی مینامند. چرا که حیات مردم این نقطه از ایران-یزد، بخشهایی از کرمان، اصفهان، خراسان و...- به این رگهای زیر زمینی وابسته بوده است؛ حیات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و حتی امنیتی.

فلات مرکزی ایران جزء مناطق خشک و نیمه خشک جهان است وهمواره در طول تاریخ یکی از چالش‌های اساسی ساکنان این منطقهدسترسی به منابع آب پایدار و مطمئن بودهاست که در این میان قنات این وظیفه‌ی مهم را عهده‌دار شد.

ﻫﺪف اﺻﻠﻲ، احداث قنات اﺳﺘﺨﺮاج آب از ﻻﻳﻪﻫﺎي زﻳﺮﻳﻦ زﻣﻴﻦ ﺑود. اما ﺑﺎ ﮔﺬﺷﺖ زﻣﺎن، علاوه ﺑﺮ آب رﺳﺎﻧﻲ ﺑﻪﺻﻮرت ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ، ﺑﻪ‌ﺻﻮرت ﻏﻴﺮﻣﺴﺘﻘﻴﻢ هم شروع به تاثیر ﺑﺮ ﺳﺎﺧﺘﺎرﻓﺮهنگی، اﺟﺘﻤﺎعی، اﻗﺘﺼﺎدی، ﺳﻴﺎسی، ﻣﻌﻤﺎری و ﺷﻬﺮﺳﺎزي ﺟﻮاﻣﻊ ﻧمود.

اثرات عمیقی که این تکنولوژی در بهبود وضع معیشتی، ساماندهی اجتماعی و استحکام پایه‌های تمدن ایرانی بر جای نهاد تا بدان حد است که یکی از ملزومات شناخت فرهنگ و تمدن دیرپای مناطق فلات مرکزی ایران شناخت همه جانبهی قنات و نظام تولیدی مستتر در آن است.

در این مناطق، قنات چیزی فراتر از یک روش استفاده از آبهای زیرزمینی است، قنات هویت ملی و بیانگر یک سیستم منحصر به فرد و یکپارچه، در مدیریت پایدار زمین، آب و تنوع زیستی در کشاورزی میباشد. آنچه که ما اکنون آن را «تمدن قناتی» نامیده‌ایم.

قنات ﺑﻪ‌ﻋﻨﻮان ﺑﻨﻴﺎدي‌ﺗﺮﻳﻦ ﻻﻳﻪی ﺳﺎﺧﺘﺎري جامعه در فلات مرکزی ایران از ﮔﺬﺷﺘﻪ دور ﺗﺎ کنون اﻳﻔﺎي ﻧﻘﺶ ﻛﺮده‌اﺳﺖ اما متاسفانه امروزه ﺷﻨﺎﺧﺖﻧﺎﻛﺎﻓﻲ از قنات و ﻧﻘﺶ ﺑﻪﺳﺰاي آن در ﭘﺎﻳﺪاري اﻛﻮﺳﻴﺴﺘﻢ ﺑﻮﻣﻲ و سازگاری و انعطاف‌پذیری آن با محیط، و همچنین تلاش برای رﻓﻊ ﻧﻴﺎزﻫﺎ و موانع معیشتیی به شکل سریع و ﻋﺪم ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ آﻳﻨﺪه و آﻳﻨﺪﮔﺎن، از اﻫﻤﻴﺖ وﻛﺎراﻳﻲ ﻗﻨﺎت ﻛﺎسته است.
 
نویسنده: #زهره_منتظر، پژوهشگر حوزه آب و قنات، راهنمای تور یزد
تماس با نویسنده:
@Z0hreM

#قنات

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AC
👍134🕊1
مناظره محیط‌زیستی

انجمن فرهنگ و سیاست دانشگاه شیراز و انجمن علوم و مهندسی محیط‌زیست برگزار می‌کنند:

مناظره‌ی تخصصی زیست‌محیطی
با عنوان «محیط‌زیست و سرمایه‌داری»

👥 با حضور:
#شهرام_اتفاق: مدافع نظام سرمایه‌داری
#محمد_درویش: مخالف نظام سرمایه‌داری

📆 تاریخ:
شنبه ۱۹ خردادماه، ساعت ۱۶

📍مکان:
دانشگاه شیراز

#مناظره
#همایش
#میزگرد
#سرمایه‌داری
#سوسیالیسم

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍113
2025/07/10 13:04:54
Back to Top
HTML Embed Code: