Telegram Web
🔺چکیده‌ای از نشست تحلیل جامعه‌شناختی بازنمایی زن در نقاشی معاصر ایران

1⃣بازنمایی کلیشه ای از زنان توسط نقاشان زن رو به افول است. یعنی زنان کلیشه‌ای که بصورت زنانی تقریبا تمام قد، زنان با موهای بلند، کمر باریک، لبان سرخ، چشمان وسمه کشیده و... با تاکید بر تنانگی و سرمایه جنسی زنان است، دیگر مورد اقبال نیست.

نقاشان مرد نیز، بتدربج از دهه هشتاد تا الان از ترسیم زنان کلیشه‌ای سوژه فاصله گرفته و به نسبت رو به نقاشیهای غیرکلیشه‌ای آمدند. یعنی دیگر تاکیدی بر جوانی و عناصر جنسی ندارند، حتی چهره زنان محو است، بدن به طبیعت خود نزدیک شده و حضور فعال زن، در هر دو سپهر عمومی و خصوصی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

🔹تحقیق فوق در آثار هنری نقاشان زن و مرد را با سوژگی زن از دهه چهل تا نود شمسی، توسط دکتر #اعظم_راود_راد صورت گرفته است.

2⃣تصاویر زنان بر روی دیوارهای سطح شهر کاملا انتخابی و هدفمند، بدون نمایش عناصر مربوط به تنانگی و با تاکید بر عناصری چون حجاب، مادری و همسری بوده که البته در سالهای اخیر بر حضور زنان در عرصه عمومی نیز توجه شده است.

🔹نتیجه فوق اشاره به بخشی از پژوهش دکتر #جانان_نجفی است.

@EveDaughters
*نشست برخط《داوری در دعاوی خانواده》*

👩🏻‍💻 خانم دکتر سحر ناصربخت
کارشناس حقوقی صدا و سیما، داور داخلی و بین‌المللی و مدرس دانشگاه

📍زمان: دوشنبه ۱۰ دی ماه ۱۰ تا ۱۲ صبح

📍 لینک نشست:
https://meeting.atu.ac.ir/ch/anjoman-family

@EveDaughters
Audio
🎙 روایت آماری از راه رفته زن ایرانی

▫️به ازای هر زن ایرانی در بازار کار، حدود ۵ مرد وجود دارد. برخی این آمار را به معنای شکاف عمیق جنسیتی در بازار کار ایران می‌دانند.

▫️اما خارج از بازار کار نیز آمارهای رسمی وضعیت مناسبی را برای زنان ایرانی نشان نمی‌دهند. سازمان ملل وضعیت ایران در شاخص نابرابری جنسیتی را بدتر از چند کشور مهم منطقه ارزیابی کرده است. این در حالی است که درصد زنان تحصیلکرده ایرانی در این سال‌ها رشد زیادی داشته است.

▫️کارشناسان یک دلیل مهم این نابرابری را ضعف قوانین کشور می‌دانند؛ موضوعی که سبب شده در مواردی مثل خشونت خانگی و کودک‌همسری، امنیت و سلامت زنان تصعیف شود. اما آمارهای رسمی در مورد جایگاه اجتماعی و اقتصادی زنان ایرانی چه می‌گویند؟

@eco_voice
@EveDaughters
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
گوشه‌هایی پر خاطره از مادری، در سینمای ایران

@EveDaughters
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔴حضور بانوان در ورزشگاه‌ها قطعا در کاهش بروز رفتارهای خشونت‌آمیز موثر است.

🎙️ *سارا شیروانی*

🔸نتیجه بررسی رفتارهای اوباشی‌گرانه تماشاگران فوتبال نشان می‌دهد، اضطراب تماشاگران و شرایط خانوادگی و همچنین تاثیر رسانه‌ها بر بروز رفتارهای پرخاشگری و فرهنگ هواداری نامطلوب موثر است و هواداران با رفتارهای خود بر روند بازی تاثیر می‌گذارند.

وجود بانوان بی‌تردید نقطه عطفی برای کاهش رفتارهای خشونت‌آمیز در ورزشگاه‌ها است. به‌دلیل فرهنگ زنانه‌ای که مستولی می‌شود در ورزشگاه، آقایان همدلی می‌کنند...

#پژوهش_علوم‌اجتماعی
#‌فرهنگ_هواداری
#ورزش
#بانوان
@clbconf_ut
@EveDaughters
📌ازدواج در منظومه اندیشه ایرج میرزا

زن گرفتم شدم ای دوست به دام زن اسیر
من گرفتم تو نگیر

چه اسیری که ز دنیا شده ام یکسره سیر
من گرفتم تو نگیر

بود یک وقت مرا با رفقا گردش و سیر
یاد آن روز بخیر

زن مرا کرده میان قفس خانه اسیر
من گرفتم تو نگیر

یاد آن روز که آزاد ز غمها بودم
تک و تنها بودم

زن و فرزند ببستند مرا با زنجیر
من گرفتم تو نگیر

بودم آن روز من از طایفه دُرد کشان
بودم از جمع خوشان

خوشی از دست برون رفت و شدم لات و فقیر
من گرفتم تو نگیر

ای مجرد که بود خوابگهت بستر گرم
بستر راحت و نرم

زن مگیر؛ ار نه شود خوابگهت لای حصیر
من گرفتم تو نگیر

بنده زن دارم و محکوم به حبس ابدم
مستحق لگدم

چون در این مسئله بود از خود مخلص تقصیر
من گرفتم تو نگیر

من از آن روز که شوهر شده ام خر شده ام
خر همسر شده ام

می دهد یونجه به من جای پنیر
من گرفتم تو نگیر

#ایرج_میرزا
 
@EveDaughters
📌جدل اهل بهارستان به زمستان کشیده شد.

حمید رسایی در خصوص قانون عفاف و حجاب گفت:
🔹اگر چیزی قانون شد باید ابلاغ شود اگر دولت فکر می کند اشکال دارد بعد از ابلاغ می تواند لایحه بدهد. شما برای ابلاغ این قانون تاریخ تعیین کردید یکی جواب بدهد که طبق کدام قانون شما این قانون را ابلاغ نمی کنید. دولت یک دو قطبی ایجاد کرده و این عدم ابلاغ به این دو قطبی دامن می زند. قانون حرمت دارد.

محمد باقر قالیباف رییس مجلس در پاسخ به این تذکر، گفت:
🔹 اولا می گویید شایعه است، اگر شایعه است شایعه است دیگر.من گفتم ۲۳ آذر ماه این قانون را ابلاغ می کنم اما آن مرجعی که ۲۳ آذر را به ما ابلاغ کرده بود مجددا تاریخ را تمدید کرد.

@EveDaughters
تخت طاووس قاجاری

تخت طاووس یا تخت خورشید، تخت عظیم و مجللی‌ست که با استفاده از جواهرات خزانه قاجار و به دستور فتحعلی شاه ساخته شده است. در ابتدا به سبب خورشید جواهرنشان و مرصعی که در بالای تخت نصب شده، تخت خورشید نام گرفت. سال‌ها با همین نام شناخته می‌شد تا آن‌ که فتحعلی شاه با بانویی به نام طاووس تاج‌الدوله که ۱۵ سال داشت ازدواج کرد. پس از آن بود که به مناسبت نام طاووس الدوله، تخت به نام تخت طاووس مشهور شد.

این تخت هم‌اکنون در موزه جواهرات ملی ایران است و با تخت طاووس نادری که نادرشاه افشار به همراه جواهرات کوه نور و دریای نور از نبرد هندوستان با خود به ایران آورد تفاوت دارد. تخت طاووس نادری با مرگ وی توسط غارتگران تخریب و جواهراتش ربوده شد..

@tanz_talkh_tarikh
@EveDaughters
*هجده بانوی پژوهشگر دانشگاه تهران، در فهرست پراستنادترین پژوهشگران ملی و بین‌المللی قرار دارند*

🔹به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه تهران، طبق گزارش منتشرشده از سوی مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، هجده زن پژوهشگر دانشگاه تهران، در فهرست پراستنادترین پژوهشگران در سطح ملی و بین‌المللی قرار دارند.

🔹بر اساس این گزارش، "دکتر فرنوش فریدبد" و "دکتر فرزانه شمیرانی" از اعضای هیئت علمی دانشکدگان علوم و "دکتر فرشته رشچی" عضو هیئت علمی دانشکدگان فنی دانشگاه تهران در بازه زمانی ۲۷ ساله (۲۰۲۳ – ۱۹۹۶) در میان فهرست ۲ درصد پژوهشگران پراستناد جهان، منتشره از سوی الزویر-استنفورد، قرار دارند. همچنین "دکتر زهرا امام جمعه" و "دکتر مریم سلامی،"از اعضای هیئت علمی دانشکدکان کشاورزی و منابع طبیعی، "دکتر اکرم حسینیان سراجه‌لو" عضو هیئت علمی دانشکدگان فنی، "دکتر فاطمه یزدیان" و "دکتر رقیه قاسم‌پور" اعضای هیئت علمی دانشکدگان علوم و فناوری‌های میان‌رشته‌ای و "دکتر ریحانه لونی" عضو هیئت علمی دانشکده حکمرانی در بازه زمانی ۱۰ ساله (۲۰۲۴ – ۲۰۱۴) بر اساس اطلاعات پایگاه WoS جز یک درصد نخست پژوهشگران پراستناد جهان محسوب می‌شوند. علاوه بر این، "دکتر سپیده خویی" و "دکتر هدیه ساجدی" اعضای هیئت علمی دانشکدگان علوم و "دکتر میترا موسوی" پژوهشگر دانشکده شیمی دانشکدگان علوم دانشگاه تهران نیز در زمره دو درصد پژوهشگران بین‌المللی پراستناد سال ۲۰۲۳ الزویر-استنفورد قرار دارند.

🔹مطابق این گزارش، در حوزه علوم انسانی، علوم اجتماعی، هنر و معماری، "دکتر بیتا مشایخی" عضو هیئت علمی دانشکدگان مدیریت، "دکتر الهه حجازی موغاری"، "دکتر رضوان حکیم‌زاده" و "دکتر نرگس سادات سجادیه" اعضای هیئت علمی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، "دکتر سهیلا صادقی فسایی" عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی و "دکتر الهه کولایی" عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی، از پراستنادترین پژوهشگران در سطح ملی، در بازه زمانی ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۱ به شمار می‌آیند.

@zananmotakhases
@EveDaughters
داستان عشق شاه جهان گورکانی به یکتا همسرش، ممتاز محل از عظمت تاج محل پیداست و همه می‌دانند، اما زندگی شاه جهان بعد از مرگ همسر ایرانی‌اش در جوانی، روزگار تلخی داشت که بسیاری مطلع نیستند.

«اورنگ زیب، از فرزندان ممتازمحل و شاه جهان، برادرش داراشکوه را به بهانه تمایلات شیعی و به اتهام ارتداد کشت و پدرش شاه جهان را نیز به دلیل اسراف در ساخت بنای شرک آمیز تاج محل زندانی کرد. شاه جهان تا پایان عمر در حصر بود و توسط یکی از دخترانش به نام جهان آرا نگهداری شد.»

📚 اسطوره کاوی عشق در فرهنگ ایرانی
دکتر #بهمن_نامورمطلق

@EveDaughters
دختران حوا
🎞 #نقد_فیلم_تالی فیلم پیشنهادی برای تمام زنان و مردان درگیر کلیشه های افسانه مادری https://anthropologyandculture.com/%d8%a7%d9%81%d8%b3%d8%a7%d9%86%d9%87- #رویا_پورتقی #صالحه_خدادادی 🖊انسان شناسی فرهنگ و تمدن @EveDaughters
من هر زنی نیستم!
در نقد فراموش شدن زن معمولی

چند وقت پیش تلویزیون از مادری تقدیر می‌کرد که با وجود چهار بچه، دو مدرک دکتری گرفته‌بود. چند وقت قبل‌ترش هم در چند برنامه یک برند اختصاصی ساخته بودند از مادری با ۹بچه. من و شما ممکن است در ظاهر به این مادرهای برتر(!) وقعی ننهیم و یا حتی با پوزخندی شبکه را عوض کنیم، اما رسانه کار خودش را می‌کند. همین الان اگر یک میکروفن دستتان بگیرید و اتفاقی از چند نفر در خیابان بپرسید که به نظرشان بهترین مادر چه ویژگی‌هایی دارد جوابشان چیست؟ احتمالا چند نفرشان می‌گویند باید مجموعه‌ای از گذشت‌ها باشد، عده‌ای عقیده دارند مادر برتر هم در خانه کامل‌است و هم کار بیرون از خانه دارد. تحصیلات بالا، دستپخت عالی و مهربانی بی‌حصر هم که جزو ابتدایی‌ترین خصلت‌هاست. همه این‌ها نشان می‌دهد مادر نمونه در ذهن ما باید مشمول "خاص بودگی" شود تا به چشم بیاید. گویی یک رقابت بی‌پایان بین نقش مادری برپاست و برنده آن است که به خاطر استثنایی بودن توجه رسانه را به خود جلب کرده. انگار در یک "عصرجدید" بزرگ گیر افتاده‌ایم که نهایتا در معنای حدی و مبتذل مادری آن‌که بیشتر بچه به دنیا آورده و یا آن‌که توانسته با یک دست بچه شیر بدهد و با دست دیگر تست بزند برنده مسابقه شده. بگذریم از این‌که عاملیت رسانه در برجسته‌کردن ویژگی‌های خاص‌بودگی، چطور نقش مادری را به حاشیه می‌کشاند و چه معانی غیرواقعی و نامتوازنی را به جای نقش اصیل زن به خورد مخاطب می‌دهد. اما بیاییم فکر کنیم چرا تصویر ما از نقش مادری دچار اختلال شده؟ کجای کار رسانه اشتباه بوده و باید چه کنیم؟

مهم‌ترین اقدامی که باید در ترمیم تصویر مادری برداشت، تبیین "معمولی بودن" است. این راهبرد برای ما امروز یک راهبرد اجتنابی و سلبی است. ما در انتهای راه رقابتی شدن همه چیز، از جمله مادری، تن به دیده شدن استثناها دادیم و این به معنی نادیده‌گرفتن آن‌هایی است که به طور اصیل نقش مادری را انجام می‌دهند. نقشی که به اندازه یک غذا پختن، تمیز کردن خانه، پرستاری کردن و همدرد بودن معمولی و عمیق است. این معمولی بودن به غایت در فیلم "دره من چه سرسبز بود" قابل مشاهده است. مادر این فیلم به حد ضرورت مادری می‌کند و اصلا علاقه ندارد که با خاص‌بودگی برجسته شود. یک مادر معمولی که خوب غذا می‌پزد، خوب خانواده را رهبری می‌کند، خوب از شوهرش دفاع می‌کند و در زمان شکست و غم هم خوب در خود می‌شکند. گویی مادر خانواده مورگان از سال ۱۹۴۱ آمده تا بگوید مادر قرار نیست ممتاز باشد، همین‌که در چارچوب خانه‌اش قد بکشد، عروس بگیرد، پسر کوچکش را تیمار کند و دخترش را برای خانه بخت آماده کند مادر است. مادر در این فیلم با این‌که از حدود معمول و هنجارمند خانواده آمریکایی خارج نمی‌شود، اما ویژگی‌هایی دارد که به خوبی او را به کاراکتر تبدیل می‌کند. یک جایی از فیلم از پسرش هیو می‌خواهد تا او را به مجمع کارگران شهر ببرد تا از شوهرش دفاع کند، هیو می‌گوید آن‌جا جای زن نیست. مادر با لحنی پرصلابت می‌گوید: بله، ولی من هر زنی نیستم!/زن امروزی

#مریم_شاوندی

@EveDaughters
زنی قجری با گردنبند مروارید و تور بر صورت
عکس از آنتوان خان سِوریوگین

@EveDaughters
نقد و بررسی ابعاد مختلف قانون حجاب و عفاف

🎙 دکتر محسن برهانی


🔴 چيزی كه انسان مي‌تواند ادعا كند اين است كه بر مبنای فقه سنتی و فقه رايج در حوزه‌های علمی هم به اين قانون انتقادهای جدي وارد است.

🔴 اين قانون مبتني بر يك پيش‌فرض است و آن پيش‌فرض اين است كه نظر قانونگذاران بر اين باور مستقر شد كه ما مي‌توانيم با استفاده از ابزار كيفري و ايجاد محدوديت به صورت حداكثري براي افراد و ايجاد تهديد شغلي و رواني، ايجاد تهديد مالي و تهديد براي تحصيل، اشتغال، ‌آزادي و اموال افراد، افراد را به اين سمت سوق بدهيم كه حجاب را رعايت كنند.

🔴 نمي‌توانيم بگوييم براساس قانون اساسي، اين قانون، قانون نيست. اما من اصطلاح شبه‌قانون را در مورد اين قانون به كار مي‌برم يعني قانوني كه براساس ظواهر همه قواعد شكلي را در تقنين رعايت كرده اما از لحاظ محتوا هم مبتني بر پيش‌فرض‌هاي اشتباه است و هم محتوايش داراي مطالب غيرقابل قبول از لحاظ حقوقي، شرعي و عقلايي است و از جنبه سوم، آثار و تبعاتي دارد كه قطعا براي جامعه مفسده‌انگيز است و تبعات دارد.

🔴آيا استفاده از اين ابزارهاي مختلف عليه بخش قابل‌توجهي از جامعه، چه آثاري را بر دين‌گريزي و عدم اعتقاد و فاصله‌گيري خانم‌ها و آقايان و دختران جوان و زنان از اصل دين دارد. يعني دين‌گريزي الان يك دغدغه جدي است كه اگر اين‌گونه برخورد كرديم چه آثاري دارد. كمااينكه دلسوزان شريعت و نظام و مردم، ‌زماني كه گشت ارشاد آن اقدامات را انجام مي‌داد از جنبه دين‌گريزي مردم به نقد موضوع مي‌پرداختند كه اقدام شما باعث دين‌گريزي است. اين يك دغدغه در ميان علما و انديشمندان ديني است

🔴آيا این قانون به رشد التزام به حجاب و محجبه بودن زنان و دختران كمك مي‌كند يا اينكه با توليد نوعي لجاجت اجتماعي، بر تعداد غيرمحجبه‌ها در جامعه اضافه مي‌كند. پس دغدغه دو چيز است؛ دين‌گريزي و حجاب‌گريزي. وقتي شما در قانون براي خانم‌هاي محجبه نوعي رانت شغلي و قضايي ايجاد كرديد، گفتيد مردم در خيابان اگر به خانم‌هاي غيرمحجبه توهين شود اين‌قدر مجازات دارد، اگر آن خانم محجبه باشد مجازاتش بيشتر است. در اين صورت نگاه مردم به موضوع حجاب به جاي اينكه يك نگاه ديني باشد، نگاه‌شان به حجاب يك موضوع سياسي مي‌شود. آن‌وقت بخشي از جامعه خانم محجبه را كه مي‌بينند نمي‌گويند به حجاب اعتقاد دارند، مي‌گويند براي بهره بردن از بعضي منافع و رانت‌ها محجبه شده. اين قضيه باعث مي‌شود حتي يك التزام عقيدتي توسط خانم محجبه هم مورد اتهام قرار بگيرد. فلهذا دين‌گريزي و حجاب‌گريزي از دغدغه‌هاي برخي بزرگان در حوزه علميه و برخي دين‌شناسان است و به همين خاطر برخي بزرگان علنا و برخي بزرگان به صورت خصوصي تذكر داده‌اند

🔴 چرا مسير نوعي حرمت‌شكني نسبت به خودمان و اهانت به خودم را باز كنيم؟ وقتي مي‌دانم كه اينجا همدلي وجود ندارد، تقابل اجتماعي و سياسي وجود دارد، عرصه بين‌المللي و تخصص من نيست اما وقتي در اين عرصه وجود دارد چه ضرورتي دارد چنين تقابلي را شكل بدهيم آن هم در اينكه جامعه تازه به يك آرامشي عادت مي‌كند. بخش‌هاي مختلف جامعه مثل هنرمندان و كارمندان را درگير كنيم. بخش عظيمي از اين قانون مبتني بر زيرآب‌زني است يعني اينكه هركس براي ديگري گزارش بدهد. رييس سازمان بايد دنبال كارمندان بيفتد. در اين مملكت كار ندارد؟ اين چه كاري است؟ همه به جان هم بيفتند و عليه هم گزارش بدهند ....

🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:

https://andishehma.com/9312-2/
@EveDaughters
2025/01/02 09:10:04
Back to Top
HTML Embed Code: