tgoop.com/InstituteTehran/29090
Last Update:
♦️دولتهای خلیج فارس و بازگشت فشار حداکثری ترامپ علیه ایران
◾️فایننشیال تایمز
📝احمد العمران و کلو کورنیش
#تهران_ریویو
🔸در حالی که عربستان سعودی و امارات برای بازگشت ترامپ آماده میشوند و امیدوارند به یک سال جنگ در خاورمیانه پایان دهد؛ نشان دادهاند همچنان به تنشزدایی با ایران پایبند هستند. با این حال نسبت به پیشبینیناپذیری ترامپ و احتمال آتشافروزی بیشتر او نیز نگرانی دارند. رهبرانی چون محمد بن سلمان، در دوره نخست ریاستجمهوری ترامپ، جزء حامیان وفادار او بودند که پس از سالها سرخوردگی از سیاست آمریکا، از رویکرد خصمانه وی در قبال ایران و سبک معاملهای او استقبال کردند. اما در سالهای بعد، دو کشور قدرتمند خلیج [فارس] –عربستان و امارات- که این بار در تعهد آمریکا نسبت به امنیت خود تردید پیدا کردند، تغییر تاکتیک داده و به دنبال تعامل با ایران رفتند.
🔸این دولتها که به طور سنتی رئیسجمهور جمهوریخواه را ترجیح میدهند؛ از انتخاب مجدد ترامپ استقبال کردند و امیدوارند وی، به وعده انتخاباتی خود مبنی بر آوردن صلح به خاورمیانه عمل کند. اما دیپلماتها و افرادی که به دولتهای منطقهای نزدیک هستند نگراناند که ترامپ مجوز افزایش تنش را به نتانیاهو داده و باعث ایجاد جنگ فراگیری شود که به سمت دولتهای خلیج [فارس] نیز سرازیر شود.
🔸محمد بنسلمان به عنوان نشانهای مبنی بر تمایل ریاض به حفظ صلح سردش با ایران، میزبان مقامات ایرانی در کنفرانس سران کشورهای عرب و اسلامی بود و به اسرائیل اتهام نسلکشی زد. او همچنین حمله اسرائیل به ایران را محکوم نموده و از جامعه بینالمللی خواست تا اقدامات خصمانه اسرائیل علیه خاک ایران را متوقف کند. همچنین انور قرقاش، مشاور رئیس دولت امارات، همان روز به طور جداگانه در کنفرانسی در ابوظبی گفت که دولت آینده ترامپ به جای سیاستهای تکهتکه، باید رویکردی جامع را دنبال کند.
🔸در گذشته، ریاض و ابوظبی هر دو از مواضع تند دولت ترامپ در مورد ایران، تصمیم او برای خروج از توافق هستهای ۲۰۱۵ و اعمال تحریمهای فلجکننده ابراز خوشحالی کرده بودند؛ اما هنگامی که کمپین فشار حداکثری ترامپ، تنش در منطقه را به اوج رساند، آنها متوجه آسیبپذیری خود در مواجهه با ایران شدند. باور این رهبران به تمایل آمریکا در دفاع از آنها هنگامی به لرزه افتاد که حمله پهپادی و موشکی در سال ۲۰۱۹ به زیرساخت نفتی عربستان، باعث توقف موقت نیمی از تولید نفت این پادشاهی شد.
🔸در حالی که واشنگتن ایران را مقصر این حمله میدانست، ترامپ تصمیم گرفت که فراتر از اعمال تحریم بیشتر، پاسخ دیگری ندهد. این اقدام مهمترین عامل کاهش اعتماد به چتر امنیتی آمریکا از سوی عربستان و امارات بود. آنها فهمیدند بهترین تصمیم، تنشزدایی با ایران برای محفاظت از دولتهایشان است تا بتوانند بیشتر بر تنوعبخشی اقتصادشان تمرکز کنند. این تصمیم در نهایت به توافق مارس ۲۰۲۳ با میانجیگری چین منجر شد که روابط دیپلماتیک میان عربستان و ایران را پس از هفت سال احیا کرد. هماکنون این رهبران نگران هستند که آتشی بزرگتر در منطقه برنامههای توسعه داخلی آنها را از بین ببرد.