tgoop.com/IranDel_Channel/697
Last Update:
🔴 فدرالیسم در ایران: راهی به سوی دموکراسی یا فروپاشی؟
(بخش یک)
✍️ امیرعباس امیرشکاری، دانشآموختهی دکترای حقوق بینالملل و وکیل پایه یک دادگستری
یکی از مباحث سیاسی و حقوقی در سالهای اخیر این بوده که برخی بر این باورند که برقراری سیستم فدرال در ایران، میتواند ضامن برقراری نظام دموکراتیک، حقوق بشر و توسعه در کشور باشد. برخی نیروهای قومگرا نیز هر کدام با توجه به هدفی که دنبال میکنند به دنبال چنین هدفی بوده و هستند. در برابر، دیدگاهی وجود دارد که معتقد است فدرالیسم رابطهای با برقراری دموکراسی، حقوق بشر و توسعه ندارد و طرح چنین دیدگاهی نه تنها گامی در راستای برادرکشی، تجزیه و نابودی ایران خواهد بود، بلکه موجب فقر، ادبار و تیرهروزی مناطقی خواهد شد که برخی احزاب و گروهها «خودمختاری» آنها را میخواهند. طرفداران دیدگاه اخیر معتقدند که گروههای نژادپرست و نفرتپراکنهای قومی زیر نقاب فدرالیسم، به دنبال ایجاد جنگ داخلی در ایران و در نهایت، تجزیهی کشور هستند.
هدف از این بررسی آن است که نشان داده شود برقراری سیستم فدرال، نه تنها منافع ملی ایران را تأمین نمیکند، بلکه به نفع نواحیای نیز که خودمختاری آنها مطالبه میشود نخواهد بود و حقوق بشر و دموکراسی در آن نواحی برقرار نخواهد شد. ایرانیان بدانند که طرح برقراری چنین نظامی در راستای ایجاد چنددستگی، انحراف و به بیراهه بردن جنبش دموکراتیک ملت ایران برای کسب آزادی و استقرار حقوق بشر در کشور است.
در این زمینه تا کنون مقالات و کتابهای متعدد به رشتهی تحریر درآمده؛ اما در این نوشته کوشش میشود طرح گفتمان فدرالیسم در ایران با رویکردی کمی متفاوت از آنچه تا کنون بوده، مورد ارزیابی قرار گیرد. از همین رو، در کنار بررسی برخی مفاهیم حقوقی، بررسیهایی تاریخی و گفتمانی نیز صورت خواهد گرفت تا این مقاله از حیث استدلالی و زمینهی بحث، تا جایی که ممکن است، یک پژوهش میانرشتهای باشد. برای اثبات فرضیههای مطرح شده نیز کوشش شده تا به آمارهای معتبر موجود استنادهایی صورت گیرد تا مطلب جنبهی انتزاعی نداشته باشد.
در این مطلب به این پرسش اصلی پاسخ داده خواهد شد که آیا برقراری سیستم فدرال در ایران، منافع ملت ایران را تأمین خواهد کرد؟ برای پاسخ به این پرسش، باید به چند پرسش دیگر نیز پاسخ داده شود. فدرالیسم چیست و جایگاه و محتوای آن کدام است؟ منظور گروههای قومگرا از فدرالیسم چیست؟ سوابق این گروههای قومگرا چیست؟ آیا آنها واقعاً به فدرالیسم پایبند بودهاند یا اهدافی فراتر از برقراری فدرالیسم و تجزیهی ایران را دنبال میکنند؟ آیا برقراری سیستم فدرال در ایران، تأمین منافع ملی ایران را به دنبال خواهد داشت؟ آیا نواحیای که فدرال میشوند، به دموکراسی، حقوق بشر و توسعهی اقتصادی خواهند رسید؟ منظور گروههای قومگرا از فدرالیسم چیست و تا چه حد پیشینهی این نیروها وفاداری آنها را به تمامیت ارضی ایران نشان میدهد؟ آیا برقراری فدرالیسم در ایران، الزاماً دموکراسی، حقوق بشر و توسعه به دنبال خواهد داشت؟ منظور از حق تعیین سرنوشت- که بسیاری از قومگرایان آن را مطرح میکنند- چیست و آیا این حق ارتباطی با برقراری فدرالیسم در ایران دارد؟ و در پایان آیا برقراری فدرالیسم در ایران، منافع نواحیای را که خودمختاری آنها از سوی گروههای قومگرا مطالبه میشود تأمین خواهد کرد؟
بدین ترتیب، نخست، جایگاه، مفهوم و محتوای فدرالیسم مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. سپس منظور گروههای قومگرا از فدرالیسم در ایران بررسی خواهد شد. آنگاه به سوابق گروههای قومگرا با داعیهی فدرالیسم و خودمختاری در ایران نگاهی اجمالی صورت خواهد گرفت. پس از آن، نسبت فدرالیسم با دموکراسی، حقوق بشر و توسعه مورد بحث قرار خواهد گرفت. حق تعیین سرنوشت، موضوع دیگریست که مفهوم و قابلیت اجرای آن بررسی خواهد شد و در پایان، به عنوان نمونه، رفراندوم غیرقانونی بارزانی و وضعیت حقوق بشر در کردستان عراق مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
🔴 دنبالۀ یادداشت را در بخشِ "مشاهده فوری" بخوانید:
👇👇
@IranDel_Channel
💢
BY ایراندل | IranDel
Share with your friend now:
tgoop.com/IranDel_Channel/697