tgoop.com/JAAMEbaaz/831
Last Update:
💠 گلوبالیسم و پوپولیسم راست 💠
علی افشاری ✍
گلوبالیسم در انتخابات ریاستجمهوری ٢٠٢٠ آمریکا موضوعی مهم در رقابتهای انتخاباتی بود تا حدی که دونالد ترامپ برای تخفیف رقیب از برچسب «گلوبالها» استفاده کرد.
این برچسب در میان حامیانش بهتدریج تبدیل به یک دشنام سیاسی شد و در کشورهای دیگر از جمله ایران نیز حامیان تداوم ریاستجمهوری ترامپ از این رویکرد استقبال کردند و گلوبالیسم به ناگاه تبدیل شد به نیرویی «اهریمنی» که منافع تودههای مردم را در مسلخ شرکتهای بزرگ چندملیتی و مفسدان و صاحبان ثروتهای بزرگ قربانی میکند.
طنز ماجرا فقط تفاوت شگرف واقعیتهای دنیا با این صورتبندی سطحی و نادرست نبود و نیست بلکه تا پیش از این چپهای کلاسیک و تندرو مخالف جهانی شدن (گلوبالیسم) بودند و آن را مرحله پیشرفته سرمایهداری بهشمار میآوردند، اما اکنون بخشی از جریان راست و مدافع سرمایهداری کلاسیک هم به این جریان پیوستهاند تا جمع اضدادی علیه جهانی شدن شکل بگیرد.❗️❗️
اصل جهانی شدن تجارت، اقتصاد، فناوری و مناسبات اجتماعی و فرهنگی لازمه دستیابی به دنیایی بهتر و برخوردار از صلح و سطح قابلقبول آزادی ، برابری و رفاه اجتماعی است.
✅این ادعا مبتنی بر بحث نظری و یا دغدغه آرمانشهری نیست، بلکه بررسی دادهها و اطلاعات اقتصادی و زیستی دنیا بعد از جنگ جهانی دوم نشان میدهد که چگونه جهانی شدن به کاهش نابرابریها در زندگی مردم در کشورهای مختلف دنیا کمک کرده است.
ضریب جینی دنیا از ۰.۷ در سال ١٩٨٨به ۰.۶۷ در سال ٢٠٠٨ تقلیل پیدا کرد و پنج سال بعد به ۰.۶۲ رسید.
نمودار زیر که توسط برانکو میلوانیک در سال ٢٠١٣ منتشر شد، بهخوبی نشان میدهد که نابرابری در دنیا چگونه کاهش یافته است. در این نمودار درصد افزایش درآمد سرانه بین اتباع کشورهای مختلف در حد فاصل سالهای ١٩٨٨تا ٢٠٠٨ نمایش داده شده است. ارقام سمت چپ مربوط به کشورهای فقیر است و ارقام سمت راست ثروتمندان را نشان میدهد.
این نمودار بهروشنی نشان میدهد که نابرابری در کلیت دنیا نسبت به سه دهه گذشته کاهش یافته و توزیع درآمدها در سپهر جهانی به سمت توازن حرکت کرده است. اما این نمودار در عین حال روشن میسازد که در درون دنیا و حتی جوامع، این تأثیر یکسان نبوده و در جاهایی تفاوت دارد.
اگر شکافهای نمودار بررسی شود، معلوم میگردد که بهبود اوضاع کشورهای فقیر به رشد خیرهکننده اقتصادی چین و کشورهای آسیای شرقی و جنوب شرقی از دهه ٩٠ میلادی به بعد ارتباط دارد ولی بهبود طبقه متوسط این کشورها به لحاظ قدرت خرید و رفاه اقتصادی و اجتماعی در همتایان آنها در کشورهای غربی مشاهده نمیشود. در واقع طبقه متوسط در آمریکا و اروپا (بهویژه اروپای غربی) در دهههای گذشته افزایش درآمد و بهبود موقعیت نداشته و در رقابت با طبقه متوسط کشورهای آسیای شرقی و طبقه بالا و ثروتمند در کشورهای غربی بازنده مطلق بوده است.
#گلوبالیسم
#پوپولیسم
#فلسفه_اقتصاد
#اقتصادی
#فلسفه_سیاسی
#مسائل_روز
#اجتماعی
ادامه :
https://www.tgoop.com/JAAMEbaaz/832
بخش سوم (نقد جهانی سازی)
https://www.tgoop.com/mghlte/2502
ترامپ تنها مرد آمریکا :
https://www.tgoop.com/mghlte/2503
عدالت چیست:
https://www.tgoop.com/mghlte/2509
BY جامعه باز و دشمنان آن ( فلسفهی علوم اجتماعی )
Share with your friend now:
tgoop.com/JAAMEbaaz/831