tgoop.com/Karkhoone/3985
Last Update:
وقتی از سوسیالیسم حرف میزنیم از چه حرف میزنیم؟
ملیسازی با طعم لهستانی
تا چهار و نیم دهه بعد لهستانیها حق معامله اموال غیرمنقولی مثل کارخانهها یا فروشگاهها را نداشتند. آنها حتی نمیتوانستند برای بهرهبرداری از آن اموال وارد قرارداد شوند. حقوق مالکیت خصوصی بر داراییهای منقولی مانند خودرو و وسایل مکانیکی هم با قانون محدود میشد، به گونهای که معامله یا کسب سود از این منابع را مشکل میکرد. این داراییهای غیرثابت را ادارات مرکزی تقسیم میکردند. به طور خلاصه، هیچ حق استانداردی تحت عنوان مالکیت خصوصی بر اموال مولد وجود نداشت. رایجترین نوع شرکتها در رژیم سوسیالیستی، شرکتهای دولتی، شرکتهای متعلق به ادارات منطقهای و تعاونیهای روستایی بودند.
با این حال، استثنائاتی وجود داشت. برای مثال، بنگاههای کوچک خصوصی در حوزه خردهفروشی و صنایع دستی تحمل شدند. گرچه در برخورد با خردهفروشیهای کوچک خصوصی (با حداکثر ۵۰ نفر نیرو) حساسیت کمتری وجود داشت اما آنها در نابودی این بخش کوچک هم موفق عمل کردند. برای نمونه، سهم خردهفروشیهای بخش خصوصی از ۷۸ درصد کل فروشگاهها در ۱۹۴۶ به ۱۵ درصد در سال ۱۹۵۰ کاهش یافت. در حالی که عمدهفروشیها اساسا از بین رفتند. سناریوی مشابهی در بخش صنعت و صنایع دستی رخ داد؛ جایی که تولید بخش خصوصی از ۲۱ درصد در سال ۱۹۴۶ به سهم ناچیز ۶ درصد در ۱۹۵۰ تنزل کرد. برآوردهای انجام شده، از سهم ۹۱ درصدی بخش دولتی در تولید کل کالاها و خدمات تا سال ۱۹۴۶ حکایت دارند. سهم بخش خصوصی از اشتغال غیرکشاورزی در سال ۱۹۴۶ حدود ۱۱ درصد بود که این عدد در سال ۱۹۸۰ به ۴ درصد کاهش یافت. در مجموع، سهم اشتغال کل بخش خصوصی از اقتصاد ملی از ۵۳ درصد در سال ۱۹۵۰ به ۲۹ درصد در سال ۱۹۸۳ کاهش یافت.
همزمان دستگاه سرکوب هم مشغول کار بود. سرویسی مخفی به نام Bezpieka درست کرده بودند که تا سال ۱۹۵۲ بیش از ۳۴ هزار نفر را به کار گماشت. این سرویس به نوبهی خود به شبکهای متشکل از ۲۶ هزار مُخبر متکی بود که لهستانیها را در مقابل هم قرار میداد و به جان هم میانداخت. در سال ۱۹۴۵، دولت «کمیته ویژه مبارزه با سوءاستفادهها و خرابکاریهای اقتصادی» را تاسیس کرد؛ این کمیته در واقع سهمیهبندیهای تولید را اعمال میکرد، علیه «هولیگانیسم» میجنگید و مردم لهستان را به خاطر سفتهبازی و فعالیت در بازار سیاه تحت پیگرد قانونی قرار میداد. بین سالهای ۱۹۴۵ تا ۱۹۵۲، بیش از ۸۴ هزار لهستانی را به خاطر چنین «جرایمی» به اردوگاههای کار اجباری فرستادند.
BY karkhone | کارخانه
Share with your friend now:
tgoop.com/Karkhoone/3985