tgoop.com/NESHIMANgaz/52
Last Update:
💠اولین کارآزمایی بالینی تاریخ💠
سرگذشت حجامت (۴)
دوران ماموریت لیند در اطراف کانال مانش و مدیترانه بود با اینکه کشتی سالیسبوری هیچگاه از خشکی دور نشد تا بهار ۱۷۶۷ یک نفر از هر ۱۰ نفر ملوان علائم اسکوربوت را نشان دادند. #لیند فکری به ذهنش رسید. اگر ملوانان مختلف را به شیوه های مختلف درمان میکرد چه پیش می آمد ؟ :
با مشاهده این که چه کسانی بهبود یافتند و چه کسانی بدتر شدند ، او میتوانست تعیین کند که چه روشهای درمانی موثر و چه روش هایی بیفایده اند؟
به نظر ما این موضوع بدیهی به نظر میرسد ، ولی در آن زمان یک تغییر جهت اساسی از سنت پزشکی پیشین بود .
او ۱۲ ملوان را با علائم مشابه اسکوربوت مشخص کرد که همگی دچار لثه های متعفن ، لکه ، بی حالی و ضعف در زانوها بودند .
سپس تخت خواب آنها را در یک محل از کشتی قرارداد و مراقب بود که همگی صبحانه ،ناهار و شام دریافت کنند و به این ترتیب یک رژیم غذایی مشترک برای همه برقرار کرد.
با این روش لیند سعی داشت تا آزمون مناسبی را انجام دهد ، زیرا همه بیماران ، بیماری مشابه ، محیط مشابه و غذایی مشابهی داشتند .سپس بیماران را به شش گروه تقسیم کرد و برای هر گروه درمان متفاوتی را برگزید.
➖گروه اول ۱ لیتر آب سیب
➖ گروه دوم ۲۵ قطره اکسیر زاج ( اسید سولفوریک) ۳ بار در روز
➖گروه سوم دو قاشق سرکه سه بار در روز
➖گروه چهارم نیم لیتر آب دریا در روز ➖گروه پنجم یک خمیر طبی شامل سیر ، خردل ، ریشه طرب و سمق مِر (نوعی درخت)
و
➖گروه ششم ۲ پرتغال و یک لیمو
در روز دریافت کردند.
گروه دیگری از ملوانان بیمار که رژیم غذایی معمولی نیروی دریایی را دریافت میکردند نیز تحت نظارت بودند و به عنوان شاهد عمل میکردند.
گنجاندن پرتقال و لیمو ، مانند انداختن تیری در تاریکی بود ،اگرچه در گذشته تعداد کمی گزارش در مورد بهبود علائم اسکوربوت توسط لیمو وجود داشت ، ولی پزشکان قرن هجدهم به میوه همچون درمانی رایج نمینگریستند.
اگر در زمان لیند اصطلاح #طب_جایگزین وجود میداشت، ممکن بود ، همکارانش پرتقال و لیمو را درمان جایگزین محسوب میکردند ، زیرا آنها درمانهای طبیعی بودند که به یک نظریه محتمل پشت گرم نبودند و بنابراین احتمال نمیرفت که قابل مقایسه با داروهای رایج باشد.
دومین نکته مهم این است که لیند #حجامت را در آزمایش خود نگنجاند ، اگرچه ممکن است دیگران احساس کرده باشند که حجامت برای درمان اسکوربوت مناسب است ، او قانع نشده بود و گمان می کرد که درمان واقعی مربوط به رژیم غذایی است. ( به زودی ما به مسئله آزمایش حجامت می رسیم.)
آزمایش بالینی شروع شد و او منتظر ماند تا ببیند کدام ملوانان بهبود خواهد یافت و کدام نه ؟ ابتدا قرار بود آزمایش ۱۴ روز طول بکشد ، ولی ذخیره مرکبات کشتی فقط پس از ۶ روز به پایان رسید. بنابراین لیند ، مجبور بود که نتایج را در همین مراحل اولیه ارزیابی کند :
بیمارانی که لیمو و پرتقال میخوردند، بهبود قابل ملاحظه و تقریباً کاملی پیدا کرده بودند .
بقیه ی بیماران هنوز دچار اسکوربوت بودند ، به جز مصرف کنندگان آب سیب که بهبود جزئی را نشان می دادند ، علت احتمالا این است که آب سیب نیز به سبب روش تهیه آن دارای مقدار کمی ویتامین c است ، لیند با کنترل متغیرهای نظیر محیط زیست و رژیم غذایی نشان داده که پرتقال و لیمو کلید درمان اسکوربوت است.
اگر چه تعداد بیماران شرکت کننده در آزمایش لیند بسیار کم بود ، نتایج به دست آمده چنان قابل توجه بودند که از یافتهها مطمئن بود ، البته او هیچ اطلاعی نداشت که پرتقال و لیمو حاوی ویتامین c هستند و یا ویتامین c عامل کلیدی در تولید کلاژن است ، ولی هیچ یک از این دو اهمیتی ندارند. نکته مهم این بود که درمان او منجر به شفای بیماران شده بود.
دروغ یا درمان؟
صفحه ۲۵
ترجمه #دکترتوکلی_صابری
#تاریخ_علم
#کارآزمایی_بالینی
#پزشکی
#تاریخ_پزشکی
#روش_شناسی
#فلسفه_علم
#طب_سنتی
@NESHIMANgaz | دروغ یا درمان
@mghlte | عصر روشنگری
بخش اول این نوشتار
داوری همتا
BY نشیمن گز 🕷 (نقد طبهای خرافی و مطالب کاربردی حوزهی تغذیه ، سلامت ، پزشکی و تاریخ آن)
Share with your friend now:
tgoop.com/NESHIMANgaz/52