Telegram Web
نهمین سالگرد درگذشت عبدالرحیم جعفری، بنیان‌گذار و صاحب برحق مؤسسۀ انتشارات امیرکبیر

روایت مصادره و تکاپوی نافرجام

اسلاید آخر: پرترۀ عبدالرحیم جعفری، عکسی از فخرالدین فخرالدینی

@nashrenow
@amirkabirpublication
«کلان‌داده» تجدید چاپ شد.

ما در محاصرۀ کلان‌داده‌ایم. کلان‌داده می‌داند که ما چه غذاهایی، کتاب‌هایی، فیلم‌هایی دوست داریم، از وضعیت قند خونمان، ضربان قلبمان، نفس‌تنگی هفتۀ پیشمان باخبر است، می‌داند که از کدام مسیرها بیشتر تردد می‌کنیم، می‌داند که ممکن است چقدر پول تو حسابمان باشد، تاریخ تولد ما و دوستانمان را می‌داند... شرکت‌هایی مانند نتفلیکس از کجا می‌دانند که چه فیلمی حتماً فروش خواهد داشت؟ ــ کلان‌داده. سرویس‌های مجازی حمل و نقل از کجا می‌دانند که «مقصد شما معمولاً اینجاست»؟ ــ کلان‌داده... خوب بد زشت؛ کلان‌داده هم آزادی‌ست هم اسارت. احتمالاً وقتی که تلفن همراهتان دینگ‌دینگ صدا می‌کند و روبات هوشمندی به شما می‌گوید: «تولدتان مبارک، در چه روز زیبایی به دنیا آمده‌اید...» گل از گلتان می‌شکوفد اما شاید جملۀ بعدی‌اش به مذاقتان خوش نیاید: «شما معمولاً در این روز پیتزای پپرونی میل می‌کنید.» بعدش را می‌دانید: تبلیغ فلان پیتزافروشی که شما گاهی سفارشی به آن می‌دهید. اما کلان‌داده چگونه ساخته می‌شود؟ اختیار آن به دست کیست؟ می‌توان از آن گریخت؟ می‌توان از آن صرف نظر کرد؟ آیا باید از کلان‌داده بترسیم؟ فواید و مضار آن چیست؟ دولت‌ها از کلان‌داده‌ چه بهره‌هایی می‌برند؟ جهان ما هر روز بیش از دیروز اختیارش را به دست کلان‌داده می‌دهد. این خوب است یا بد؟ البته گزیری نیست. چگونه در این ناگزیری از فواید آن بهرمند شویم و خودمان را از مضار آن مصون نگاه داریم؟

کلان‌داده | براین کلِگ | ترجمۀ پری آزرم‌وند (مختاری) | نشرنو، چاپ چهارم ۱۴۰۳، قطع رقعی، جلد شومیز، ۱۹۲ صفحه، ۲۲۰.۰۰۰تومان، #تجدیدچاپ.

ــــــــــــــــــــــــــــــــ

سفارش و خرید از وب‌سایت نشرنو:

@nashrenow | nashrenow.com
«وداع با گابو و مرسدس» منتشر شد.

در مارس ۲۰۱۴ گابریل گارسیا مارکز دچار سرماخوردگی شد. زنی که بیش از پنجاه سال در کنار او بود، همسرش، مرسدس بارچا، امید چندانی به بهبودش نداشت؛ شوهرش، که نزدیکان «گابو» صدایش می‌زدند، نزدیک ۸۷ سال داشت و با اختلال مشاعر دست و پنجه نرم می‌کرد. این بود که به پسرشان، رودریگو، گفت: «فکر نکنم از این یکی جان سالم در ببریم.»

رودریگو با شنیدن این حرف مادر از خودش پرسید: «پس این‌طورهاست که پایان شروع می‌شود؟» و تصمیم گرفت برای غلبه بر اندوه و بار سنگین از دست دادن پدر، آخرین روزهای زندگی گارسیا مارکز را بر کاغذ بیاورد. نتیجۀ کار، این گزارش صمیمانه و صادقانه است که نه‌تنها پایان زندگی پدر را نگاشته بلکه چهرۀ بس انسانی او را نیز به نمایش گذاشته است. داستان بر محور مردی می‌چرخد که جسم و جانش در حال زوال کامل است اما هنوز طنزی قوی دارد.

او از اطرافیانش محبت و توجه طلب می‌کند و در همان حال می‌کوشد همۀ توش و توان خود را در حفظ آخرین علائم حیات به کار گیرد.

وداع با گابو و مرسدس | رودریگو گارسیا | ترجمۀ وازریک درساهاکیان | نشرنو، چاپ اول ۱۴۰۳، قطع رقعی، جلد شومیز، ۱۳۶ صفحه، قیمت: ۱۵۰۰۰۰ تومان، #منتشر_شد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــ

سفارش و خرید از وب‌سایت نشرنو:

@nashrenow | nashrenow.com
«دلهره‌های کودکی» تجدید چاپ شد.

آلیس میلر نویسنده‌ای است که آثارش در بین محققان و روان‌کاوان همواره بحث‌های گسترده‌ای را دامن زده است. این نویسندۀ سوئیسیِ متولد لهستان، بیش از بیست سال، به‌عنوان روان‌کاو و مدرس روان‌کاوی فعالیت کرد تا اینکه در سال ۱۹۷۱، به‌واسطۀ نقاشی‌های خودجوشش، دوران کودکی خود را بازیافت و پس از آن اعتبار نظریه‌های روان‌کاوی را به‌جد زیر سؤال برد.
او باور دارد که کنار آمدن با ترس‌های ناشی از آسیب‌های دوران کودکی پیشرفت ما را در شناخت خودمان به تأخیر می‌اندازد و سرکوب آسیب‌های دوران کودکی ریشۀ اصلی اختلالات روانی و جنایتکاری است.

میلر لزوم سرکوب و انکار در دوران کودکی را برای کودک رد نمی‌کند، اما به آسیب‌هایی هم اشاره می‌کند که این سازوکارها در روان کودک به جا می‌گذارند و آثارشان در بزرگسالی بروز می‌یابند. با این حال، تأکید دارد که سخت‌ترین و بدترین محیط‌های زندگی در دوران کودکی نیز به‌خودی‌خود پرورندۀ جنایتکار یا مجرم نیستند. خاطرات ناخودآگاه از اتفاقاتِ واپس‌رانده، که اغلب ما را به کارهای مخرب وامی‌دارند، امکان دارد به خودآگاه ما راه یابند و در آینده در دسترسمان قرار گیرند تا نیازهای واقعی خود را به‌روشی مسالمت‌آمیز برآورده کنیم.

دلهره‌های کودکی | آلیس میلر | ترجمۀ امید سهرابی‌نیک | نشرنو، چاپ چهاردهم ۱۴۰۳، قطع رقعی، جلد شومیز، ۱۷۵ صفحه، #تجدید_چاپ.

ــــــــــــــــــــــــــــــــ

سفارش و خرید از وب‌سایت نشرنو:
@nashrenow | nashrenow.com
معتقد بود هنرِ والا را می‌توان هم در آپارتمانی در کیوتو آفرید و هم در روستاهای می‌سی‌سی‌پی، و عمیقاً ایمان داشت که در هر گوشۀ پرت‌افتادۀ امریکای لاتین یا کارائیب هم می‌توان انسان بود و همچون انسان زندگی کرد و همچون انسان روی پای خود ایستاد. کتابخوانِ قهاری بود و انواع و اقسام نوشته‌ها را دوست می‌داشت، از مجلۀ ئولا! گرفته تا رساله‌های پزشکی، تا خاطرات محمدعلی، و تا رمان‌های جنایی فردریک فورسایت، که عقاید سیاسی‌اش را به هیچ وجه تاب نمی‌آورد. علاقۀ چندانی به آثار تورنتون وایلدر نداشت، اما نیمۀ ماه مارس سال‌های سال، شاید مدتی نزدیک به نیمی از عمر من، روی پاتختی‌اش قرار داشت. تعدادی هم واژه‌نامه و منابع و مراجع زبان داشت که مدام به آنها رجوع می‌کرد. هرگز ندیدم معنی واژه‌ای را در زبان اسپانیایی نداند، و حتی می‌توانست ریشه‌های هر واژه‌ای را دقیق و درست بیان کند.

وداع با گابو و مرسدس | رودریگو گارسیا | ترجمۀ وازریک درساهاکیان | نشرنو، چاپ اول ۱۴۰۳، قطع رقعی، جلد شومیز، ۱۳۶ صفحه، .قیمت: ۱۵۰۰۰۰ تومان، #ازکتاب.

ــــــــــــــــــــــــــــــــ

سفارش و خرید از وب‌سایت نشرنو:

@nashrenow | nashrenow.com
«قصۀ گیسوی یار» منتشر شد.

این نوشته جستاری بلند یا به‌اصطلاح یک «تک‌نگاری» در باب مفهوم قصّه در شعر حافظ است با تمرکز بر این بیت از او:

معاشران گره از زلف یار باز کنید
شبی خوش است بدین قصّه‌اش دراز کنید

و خوانشی است از شعر حافظ برای یافتن تعریفی از «قصّه» از منظری حافظانه. توضیح بیشتر اینکه در پرداختن به قصّه به مفهوم مطلق روایت خلّاق، نگارنده کوشیده روشن سازد چگونه بوطیقایی را برای قصّه در شعر حافظ می‌توان یافت و این بوطیقا تا کجا و چگونه می‌تواند ما را در طرح خطوطی از بوطیقایی بدیع برای قصّه راهبر شود. در این تلاش، از میان همۀ عناصر قصّوی، به عنصر زمان و پیش از هر ویژگیِ دیگرِ زمان در متن ادبی، به معضل «آغاز» پرداخته شده با این پرسش که قصّۀ زلف یار در آن بیت کلیدی حافظ از کجا آغاز شده است، و حتی به بیانی کلی‌تر، قصّه را ما از کجا آغاز می‌کنیم.
این پرسش بحث را کشانده به ساختار ادبی شعر حافظ و موضوع سامان‌مندی یا بی‌سامانی چینش ابیات در غزل او، کلّیت یا مجموعیت این غزل و به‌ویژه نقش مطلع در چنین مجموعیتی و از منظری کلی، به مفهوم زمان در شعر حافظ و نزدیک شدنی محتاطانه به آنچه نگارنده از آن به‌عنوان متافیزیک حافظانه از زمان یاد کرده است.

قصۀ گیسوی یار | رضا فرخ‌فال | نشرنو، چاپ اول ۱۴۰۳، قطع رقعی، جلد شومیز، ده + ۱۰۶ صفحه، .۱۴۰.۰۰۰تومان، #منتشر_شد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــ

سفارش و خرید از وب‌سایت نشرنو:

@nashrenow | nashrenow.com
«خودشناسی به روش یونگ» تجدید چاپ شد.

این روزها همه جا پر از کتاب‌هایی شده که ادعا می‌کنند راهنمای مواردی هستند از قبیل خودسازی، روشنگری، خرسندی، خودشکوفایی، سلامت روانی مثبت، کمال. اگر بخواهیم بر اساس شواهدی که در کتاب‌فروشی‌ها هست قضاوت کنیم، باید بگوییم که نهضت «عصر جدید» بیخ گوش ماست و چه‌بسا در سیل این کتاب‌ها غرق شویم... خودشناسی دیگر محدود به فیلسوفان و روانشناسان یا آدم‌های عجیب و غریب و بی‌تجربه نیست و بسیاری از مردم، به‌شیوۀ خودشان، میل شدیدی به کسب اطلاعات و راهنمایی در این موضوعات ابراز می‌دارند. 

«خودشناسی به روش یونگ» با استفاده از «تکنیک رمزواژه» شیوۀ جالب و هیجان‌انگیزی را براساس نظریه‌های روانشناس بزرگ کارل گوستاو یونگ ارائه می‌دهد. «تکنیک رمزواژه» قادر است تیپ‌های مختلف روانشناختی را مشخص کند و ساختارها و پویایی شخصیت هر یک از این تیپ‌ها را بررسی کند. همچنین شناخت وسیع‌تری از «خود» درونی انسان و ارتباط شخصیتی وی ارائه می‌دهد. علاوه بر این، روشی برای کار با کهن‌الگوهای یونگی در اختیار قرار می‌دهد.

«خودشناسی به روش یونگ» به دلیل سبک نگارش روان و سرگرم‌کننده‌اش برای هر کس که علاقه‌مند به شناخت خود و رشد شخصیتی‌اش باشد قابل استفاده و جالب توجه است.
 
خودشناسی به روش یونگ | مایکل دانیلز | ترجمهٔ اسماعیل فصیح | نشرنو، چاپ یازدهم ۱۴۰۳، قطع رقعی، جلد شومیز، ۲۴۸ صفحه، قیمت: ۲۴۰.۰۰۰تومان، #تجدیدچاپ.

ــــــــــــــــــــــــــــــــ

سفارش و خرید از وب‌سایت نشرنو:

@nashrenow | nashrenow.com
«مکالماتی دربارۀ گیاهخواری اخلاقی» منتشر شد.

سابقۀ مکالمات فلسفی به افلاطون برمی‌گردد که مکالمه‌های سقراط با آتنیان را دربارۀ اینکه چگونه باید زیست توصیف (یا تخیل) می‌کند. مکالماتی دربارۀ گیاهخواری اخلاقی افزوده‌ای ارزشمند به این سنت ماندگار است. مکالماتی که در این کتاب آمده‌اند، به‌نحوی هیجان‌انگیز و خوش‌خوان، تجربۀ فلسفه‌ورزی با مشارکت فعالانه (و نه صرفاً تماشاگری منفعل) را به تصویر می‌کشند. ضمن آنکه این مکالمات به‌شکل فوق‌العاده دقیقی نشان می‌دهد که آدم‌ها واقعاً چه می‌گویند.

واقعیت این است که هر سال ۷۴ میلیارد حیوان، بعد از تحمل عمری پر محنت، در صنایع دام و طیور و شیلات سراسر جهان سلاخی می‌شوند. آیا خرید محصولات این صنایع نادرست است؟ در این کتاب دو دانشجو طی چهار روز دربارۀ این سؤال بحث می‌کنند. یکی از آنها گوشتخوار است و دیگری گیاهخوار. در گفتگوی آنها این موضوعات طرح می‌شود:

هوش چه ربطی به بدیِ درد دارد؟
آیا مصرف‌کننده در قبال عملکرد این صنایع مسئول است؟
تصمیم‌های فردی چطور بر صنایع تأثیر می‌گذارد؟
آیا چنین زندگی پررنجی در دامداری‌های صنعتی برای حیوانات بهتر از آن است که اصلاً وجود نمی‌داشتند؟
آیا گوشتخواری طبیعی است؟
آیا اخلاق از موجوداتی که درکی از اخلاق ندارند حمایت می‌کند؟
و...

مکالماتی دربارۀ گیاهخواری اخلاقی | مایکل هیومر | ترجمۀ محسن اسلامی، مرضیه خاکباز | نشرنو، چاپ اول ۱۴۰۳، قطع رقعی، جلد شومیز، بیست و شش + ۱۵۵ صفحه، قیمت: ۲۰۰.۰۰۰تومان، #منتشر_شد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــ

سفارش و خرید از وب‌سایت نشرنو:

@nashrenow | nashrenow.com
س: ... جفرسون «نمی‌توانست» از برده‌داری دست بکشد، ولی دلیلش این نبود که میل شدیدی به این کار داشت و حتی دلیلش این نبود که ترک برده داری چندان خلاف منافعش بود (اگرچه خلاف منافعش هم بود). جفرسون برده‌دار مانده بود چون افراد دیگر جامعۀ او برده داشتند و این رفتار را پذیرفته بودند - و همین انگیزۀ اخلاقی او را تضعیف می‌کرد. اگر او امروز زنده بود، از خیالش هم نمی‌گذشت که مالک انسان‌های دیگر باشد، چون حالا همه متفق‌القولند که برده‌داری ناپسند است.
گ: قرار است این حرف‌ها به من کمک کند گوشت را کنار بگذارم؟
س: بله چون اگر فکر کنی ناتوانی تو به این خاطر است که میل گوشتخوارانۀ بسیار شدیدی داری و این میل بر تو غالب شده است یا حتی صرفاً به این خاطر است که شدیداً خودخواه هستی، آن‌وقت بعید است برای ترک گوشت اصلاً تلاشی بکنی. ولی وقتی متوجه بشوی که همین الآن هم در موارد متعدد منافع مشابهی را فدا می‌کنی، و آن‌قدری هم به زحمت و سختی نمی‌افتی، آن‌وقت احتمال بیشتری هست که تلاش کنی. به چه دلیل برای سایر فداکاری‌ها آمادگی داری و در این مورد حاضر به فداکاری نیستی؟ دلیلش خیلی بد است: هنوز تعداد کسانی که تو را تحت فشار گذاشته‌اند کافی نیست.

مکالماتی دربارۀ گیاهخواری اخلاقی | مایکل هیومر | ترجمۀ محسن اسلامی، مرضیه خاکباز | نشرنو، چاپ اول ۱۴۰۳، قطع رقعی، جلد شومیز، بیست و شش + ۱۵۵ صفحه، قیمت: ۲۰۰.۰۰۰تومان، #ازکتاب.

ــــــــــــــــــــــــــــــــ

سفارش و خرید از وب‌سایت نشرنو:

@nashrenow | nashrenow.com
روایت شاملو از غزل حافظ آن حافظی نیست که در فرادهش ادبیات شعری فارسی به دست ما رسیده است. حال اگر با براهنی موافق باشیم که «بزرگترین خصیصۀ حافظ در جدایی‌ناپذیر بودن شکلش از محتواست، به‌طوری که اگر از محتوای آن چیزی برداریم، از شکل آن هم برداشته‌ایم و اگر چیزی از شکلش برداریم، از محتوای آن نیز برداشته‌ایم»، می‌توانیم بگوییم که رفتار ویژۀ حافظ با قالب غزل نیز به‌صورت نظمی پاشان بخشی از شکل شعری او است، سازمایه‌ای از یگانگی سخن او است. روایت شاملو از این لحاظ تصرفِ دلبخواهانۀ ذهنیتی مدرن در این عنصر شکلی (صوریِ) شعر حافظ است. ما می‌توانیم متنی کانونی را با ذهنیت امروزین خود بخوانیم، اما این خوانش نمی‌تواند و نباید به انتظاراتی نابهنگامین از یک متن کانونی بینجامد. از این نیز فراتر می‌رویم و می‌گوییم که شکل ویژۀ شعر حافظ را خود غزل به‎‌عنوان یک ژانر بدان بخشیده است.

قصۀ گیسوی یار | رضا فرخ‌فال | نشرنو، چاپ اول ۱۴۰۳، قطع رقعی، جلد شومیز، ده + ۱۰۶ صفحه، ۱۴۰.۰۰۰تومان، #ازکتاب.

ــــــــــــــــــــــــــــــــ

سفارش و خرید از وب‌سایت نشرنو:

@nashrenow | nashrenow.com
«رودخانۀ آگاهی» تجدید چاپ شد.

وقتی آلیور ساکس، عصب‌شناس و نویسندۀ معروف، بچه‌مدرسه‌ای بود یکی از معلمانش روی برگۀ گزارشش نوشت: «ساکس مرزها را می‌شکند، اگر کولاک نکند». نظر تیزبینانه‌ای بود. «کولاک کردن» کاری بود که ساکس در کل زندگی‌اش انجام داد. بچه‌ای که آن‌قدر با وسایل آزمایشگاهی اسباب‌بازی‌ ور می‌رفت که خانه پر از دود می‌شد. پسر جوانی که خودش را با مواد خفه می‌کرد؛ اوایل برای آزمایش و تفنن و بعدتر به‌خاطر اعتیاد؛ شنای تفریحی‌اش چند ساعت شنا در آب‌های مواج بود؛ با موتورسیکلت عرض یک قاره را طی کرد؛ در ورزش به آنجا رسید که رکورد وزنه‌برداری کالیفرنیا را بزند.

بیشتر مردم آلیور ساکس را با کتاب بیداری‌ها (۱۹۷۳) شناختند و فیلمی که در ۱۹۹۰ بر اساس این کتاب با بازی رابین ویلیامز (در نقش ساکس) و رابرت دنیرو (در نقش بیمار) ساخته شد. البته اگر این کتاب باب شناسایی و پذیرش روزافزون ادبی را گشود، کتاب مردی که زنش را با کلاه اشتباه می‌گرفت (۱۹۸۵) این عصب‌شناس/نویسنده را به چهره‌ای شناخته‌شده نزد عموم بدل کرد.

حالا ساکس با کتاب رودخانۀ آگاهی، که مجموعه‌ای است از جستارهایی دربارۀ تکامل، شیمی گیاه‌شناسی، پزشکی، علوم اعصاب، و هنر، بازگشته و به سراغ بزرگ‌ترین قهرمانانش در عرصۀ علم و خلاقیت رفته است؛ فراتر از همه داروین، فروید و ویلیام جیمز. این نویسندگان از کودکی همراه همیشگی او بودند و عمدۀ کار او را می‌توان گفتگوی مبسوط با آنان دانست.

رودخانۀ آگاهی | آلیور ساکس | ترجمۀ ماندانا فرهادیان | نشرنو، چاپ دوم ۱۴۰۳، رقعی، شومیز، هجده + ۱۸۷ صفحه، #تجدیدچاپ.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــ

سفارش و خرید از وب‌سایت نشرنو

@nashrenow | nashrenow.com
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
2024/10/14 20:27:08
Back to Top
HTML Embed Code: