tgoop.com/Panahian_text/560
Last Update:
📌سلسله درسهای مهدویت با موضوع تربیت نسل مهدوی، جلسۀ ۷ - بخش ۱
💠 بنیاسرائیل، مضطرّ شدند ولی هدایت نشدند
💠 از دل اضطرار، هدایت حاصل نمیشود
💠 فرق مردم مکه و مردم بنیاسرائیل در پذیرش حق
استاد #علیرضا_پناهیان در فاطمیۀ بزرگ تهران
بنیاسرائیل، مضطرّ شدند ولی هدایت نشدند
تجربۀ بسیار بزرگی در قرآن برای یک جامعۀ مهم دینی در تاریخ بشر، یعنی جامعۀ بنیاسرائیل ذکر میشود که این جامعه تحت ستم فرعونیان به عنوان یک قوم فرودست بودند و فرعونیان هر جنایتی را در حق آنها روا میداشتند. خیلی ضجه زدند، خیلی مضطر شدند، به حدی دعا کردند که تصمیم پروردگار عالم در حقشان تغییر کرد و فرج حاصل شد و این قوم با بزرگترین عنایتها و معجزات الهی نجات پیدا کرد. نتیجهاش چه شد؟ آنها دین حضرت موسی(ع) را نابود کردند و قدردانی نکردند. نتیجهاش نجات واقعی آنها نبود و امروز هم آنها باعث بدبختی بشریت هستند. این یک تجربۀ بزرگ تاریخی در قرآن کریم است. اینکه بگویی اگر از اضطرار در بیاییم آدم خوبی یا قوم خوبی میشویم، ثبات ندارد و نمیشود روی آن حساب کرد.
از دل اضطرار، هدایت حاصل نمیشود
در دل اضطرار ناله بزنی خدایا فرج امام زمان(ع) را برسان، این، آن چیزی نیست که باید بشود. در قرآن کریم چند بار این تعبیر تکرار شده است که بعضیها در کشتیای که توفانزده بود، خدا را صدا زدند، ولی وقتی که به ساحل میرسند، مشرک میشوند؛ فَإِذَا رَكِبُوا فِي الْفُلْكِ دَعَوُا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ فَلَمَّا نَجَّاهُمْ إِلَى الْبَرِّ إِذَا هُمْ يُشْرِكُونَ(عنکبوت؛ ۶۵). این تعبیر نشان میدهد که اگر انسان در دلِ اضطرار حق را بپذیرد و حق را تمنّا کند؛ زیبا نیست، این ایدهال نیست. ایدهآل این است که آدم مضطر نباشد و بعد حق و حقیقت را تقاضا کند و زیبایی حق را ببیند و آن را ترجیح دهد و برایش جان دهد، او چه انسان برجستهای میشود و چنین مردمی چه قوم برجستهای میشوند.
فرق مردم مکه و مردم بنیاسرائیل در پذیرش حق
در زمان رسول خدا(ص)، مردم مکه در اضطرار نبودند و حضرت رسول(ص) مبعوث شدند و خیلیها ایمان نمیآوردند. برعکس قوم حضرت موسی(ع) که در اضطرار بودند، ایمان آوردند، همراهی کردند ولی بعد گوسالهپرست شدند، سپس دچار دوران سرگردانی و تیه شدند و حاضر نشدند جهاد کنند. به حضرت موسی(ع) گفتند تو با خدای خودت برو شهر را آزاد کن! بعد ما میآییم؛ قَالُوا يَا مُوسَى إِنَّا لَنْ نَدْخُلَهَا أَبَدًا مَا دَامُوا فِيهَا فَاذْهَبْ أَنْتَ وَ رَبُّكَ فَقَاتِلَا إِنَّا هَاهُنَا قَاعِدُونَ(مائده، ۲۴). اما در جریان زندگی آخرین پیامبر، مردم مکه البته در آن اضطرار نبودند که بدبختی کشیده باشند و دعا کرده باشند که خدایا آخرین پیامبر را برسان. به همین دلیل قومی که مضطر نیستند، پیامبری آمده آنها را به بلندی معنا و به بلندی آرمانهای حیات بشر دعوت میکند ولی نمیپذیرند. فقرای مکه هم زیاد همراهی نکردند، بردههای مکه هم زیاد همکاری نکردند. چرا؟ چون آن اضطرار نبود. کار سختتر را آخرین پیامبر انجام داد.
📢 صوت: @panahian_mp3
🚩 فاطمیۀ بزرگ تهران - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
🔰 هیئت محبین مولا امیرالمؤمنین(ع)
@Panahian_text
BY متن | علیرضا پناهیان
Share with your friend now:
tgoop.com/Panahian_text/560