tgoop.com/Pishnahadable/1630
Last Update:
«انقلاب ملّی در انقلاب اسلامی»
#پیشنهاد #سیاست #جامعه #مقاله
👤 کیان:
✅ دوسال پیش، همین روزها، جنبشی خیابانهای کشور را یکی پس از دیگری طی میکرد که دغدغههای محوریاش توانست زن و مرد و جوان و پیر و کارمند و دانشجو و ... را با خود همراه کند. «زن، زندگی آزادی» حالا و پس از دو سال شاید با شعارها و آرمانهایش شناخته شود و یا با درد و غمی که از آن بهجا مانده به خاطر آورده شود. در کنار همه اینها اما، از همان روزهای نخستین این جنبش تا همین امروز کم نبودند کسانی که چه اینوری و چه آنوری تلاش کردند تا با عینک سیاست، جامعهشناسی، حکمرانی یا هر نظرگاه دیگری تحلیلی نظری از این جنبش ارائه کنند.
🔸 سیدجواد طباطبایی معرف حضور اکثر کسانی که اهل سیاستاند و یا دستی بر آتش فلسفه داشتد باشند، هست. طباطبایی معمولا یا یا زبان گزنده و بحث و جدلهایش با فلان و بهمان متفکر و دانشگاهی شناخته میشود و یا نامش با برخی ایدههای و اندیشههای مرتبط با ایران و تاریخ و ملت ایران گره خورده است. شاید به همین خاطر هم باشد که هم طرفداران پروپاقرص زیاد دارد و هم منتقدانش با شدت و حدت او را به تیغ نقد میکشند. سیدجواد طباطبایی هم یکی از آن کسانی است که دوسال پیش، همین ایام سلسلهیادداشتهایی در کانال تلگرامی خودش با عنوان «انقلاب ملّی در انقلاب اسلامی» منتشر کرد و کوشید تا تحلیلی از جنبشی که آن زمان در جریان بود، ارائه دهد.
🔸 نقطه اتکای طباطبایی در سرتاسر این یادداشتها همان مفاهیمی است که پیش از آن بیشتر از بارها در تفسیر و تبیین و تأکید آنها بر آمده بود؛ مفاهیمی از جنس «خاطره ملًی»، «آگاهی ملّی» و «دولت-ملّت تاریخی». سیدجواد طباطبایی جنبش «زن، زندگی آزادی» را بخشی از انقلاب ملّت ایران در انقلاب اسلامی برای بازپسگیری حقوق و آزادیهای مدنی خود تلقی میکند، که توهم قدرت، چشم اهل حکومت را به روی آن بسته بود و حالا به اوج مشاهدهپذیری خود رسیده است. او برای پروراندن بحث خود از توضیحی اجمالی از مفاهیم مورد استفادهاش ارائه میکند و گریزی هم به تاریخ قانونخواهی ایرانی و مشروطیت میزند تا بتواند دقیقتر مسئله امروز را تجزیه و تحلیل کند. در کنار همه اینها، به روال همیشگیاش از هیچ طعنه و کنایهای هم به مرام و مسلک (به قول خوش) «چپی-شریعتی» دریغ نمیکند.
🔸 طباطبایی ابتدا انقلاب اسلامی را با ایدئولوژی چپ و اسلامگرا که به عقیده او گرد و غباری در چشمان ملت افشاندند و واقعبینی ایشان را برای دو یا سه دهه کور کردند، توصیف میکند. به عقیده او این غبار دید خود انقلابیون را نیز پوشاند و مانع از آن شد که بفهمند با ملّتی تاریخی طرف هستند که نمیتوانند با ایدههای سوسیالیستی و اسلامی آن را از میان بردارند و در امتی بزرگ حل کنند. حالا این ملّت تاریخی که آگاهی ملّی آن از دوران مدرن به این سو در سر و شکل تلاش برای برپایی نهاد حقوق و قانون متجلی شده، بار دیگر برای احیای حقوق و آزادیهای خود به پا خاسته و این خیزش غیرقابل اجتناب است. در خلال این بحث قطعات مختلفی که در کنار هم مکمل این تصویر هستند. خودآگاهی و استقلال تاریخی ملّت ایران از دولت هر عصر، قرار گرفتن جوانان در جایگاه هدایتکننده و سوژه انقلاب و زوالناپذیری خودآگاهی یک ملّت از حقوق و آزادیهایش هرکدام یکی از این قطعات هستند که طباطبایی با شرح آنها کوشیده تا انقلاب ملی در انقلاب اسلامی را توضیح دهد.
🔸 کارنامه سیدجواد طباطبایی، پر است از مواضعی که ممکن است تند و افراطی محسوب شوند و یا خلاف برخی ارزشها به شمار آیند، اما نمیتوان نقش او را در تاریخ اندیشه پس از انقلاب نادیده گرفت و از بینشهای موجود در دستکم برخی نوشتههایش چشمپوشی کرد. سلسلهنوشتههای «انقلاب ملّی در انقلاب اسلامی» هم برای مایی که واقعیت آن را زیستهایم، خالی از بصیرت نیستند و لااقل ارزش یکبار خواندن را دارند. این یادداشتها را میتوانید در یک نوشتۀ نسبتا مفصل در صدانت بخوانید.
@Pishnahadable
BY پیشنهادهای فوری مهم
Share with your friend now:
tgoop.com/Pishnahadable/1630