tgoop.com/Quantum_by_sedighi/76
Last Update:
بازگشت به آزمایش دو شکاف
.
«برای مطالعه بیشتر آزمایش دو شکاف اینجا کلیک کنید»
.
قبلاً گفتیم که میخواهیم آزمایش دو شکاف را دوباره انجام دهیم. منتهی این بار میخواهیم با نور پُلاریزه انجام دهیم. این بود که ابتدا نور پُلاریزه را شناختیم. و حالا که نورِ پلاریزه را شناختهایم، بر میگردیم به آزمایش دو شکاف. اگرنه که دوباره مطالعه کنید. آزمایش دو شکاف با الکترون یا فوتون معمولی به این صورت بود:
.
یک مقوا داشتیم که این مقوا نور را از خودش عبور نمیداد. مثلاً اگر اشعهای از نور را به آن میتابانیدیم، هیچ چیزی از این اشعه نمیتوانست از آن عبور کند. آن وقت میآمدیم دو تا شکاف در وسط این مقوا ایجاد میکردیم. شکافها بسیار نزدیک به هم و موازی هم بودند. یک صفحه حساس هم پشت این صفحه و با فاصلهای از آن طوری میگذاشتیم که دوتا صفحه موازی هم باشند. این صفحه دوم این خاصیت را داشت که هر فوتونی که به آن می خورد، عکسش روی آن میافتاد. ما این آزمایش دو شکاف را در سه قسمت انجام میدادیم.
.
در قسمت اول، یک دسته شعاع نوری را که از چند فوتون تشکیل میشود از روبروی صفحه اول به سوی آن میفرستادیم. بعضی فوتونها از شکافها رد میشدند و تصویرشان روی صفحه دوم میافتاد. مشخص هم نبود هر بار چند تا از فوتونها از شکافها میگذرند. همچنین نمیتوانستیم پیشبینی کنیم عکسشان در کجای صفحه دوم میافتد. یعنی همه چیز از روی تصادف اتفاق میافتاد. آزمایش را که ادامه میدادیم، کم کم تصویری روی صفحه حساس ظاهر میشد که تصویر فوتونهایی بود که به صفحه دوم رسیده بودند. این تصویر ابتدا به شکل نقطههایی بود که روی صفحه پراکنده شده بودند. اما با افزایش تعداد آنها، مثلا بعد از صدمین شلیک فوتون کم کم شکل خاصی پیدا میکرد. تصویری که از نوارهای باریک و موازی هم تشکیل شده بود که در کنار هم قرار گرفته بودند و یک در میان روشن و تاریک بودند.
.
در قسمت دوم آزمایش، شکاف چپ را میبستیم تا فقط شکاف راست باز باشد. دوباره یک دسته شعاع نور را از روبروی صفحا اول به سوی آن میفرستادیم. بعضی فوتون ها از شکافی که باز بود رد میشدند و تصویرشان روی صفحه دوم میافتاد. مشخص هم نبود هر بار چند تا از فوتونها از شکاف میگذرند. همچنین مشخص نبود عکسشان در کجای صفحه دوم میافتد. همه چیز از روی تصادف اتفاق میافتاد. با ادامه این آزمایش هم کم کم نقطههایی روی صفحه دوم ظاهر میشد که به شکل کاملاً تصادفی روی آن پراکنده شده بودند. اما تصویر اینها دیگر شکل خاصی پیدا نمیکرد. فقط تصویری بود که میشد گفت از تجمع تعداد زیادی نقطه ایجاد شده.
.
در قسمت سوم آزمایش، شکاف راست را میبستیم تا فقط شکاف چپ باز باشد. آزمایش را عیناً مثل دفعههای قبل تکرار میکردیم. اینجا هم باز تصویری که ایجاد میشد، مثل تصویری بود که در قسمت دوم ایجاد شده بود. یعنی تصویری بود که میشد گفت از تجمع تعداد زیادی نقطه ایجاد شده است. چه نتیجهای میگیرید؟
Channel: @quantum_by_sedighi
Bot: @physics_sedighi_bot
BY Quantum physics
Share with your friend now:
tgoop.com/Quantum_by_sedighi/76