tgoop.com/Rfekri/1154
Last Update:
💠علم دینی💠
نقد نظرات دکتر گلشنی در باب علم ‼️
#دکترتوکلی_صابری ✍
دکتر گلشنی سعی دارد نظریه جدیدی نسبت به نظریات #اسدآبادی ، #مطهری ، دکتر #نصر و دکتر #سروش ارائه کند . ایشان در پیشگفتار کتاب " از علم #سکولار تا #علم_دینی" می نویسد :
《علم دینی معنادار و از لحاظ ثمرات بسیار غنی تر از علم سکولار است . زیرا نه تنها نیازهای مادی انسان را برطرف می سازد ، بلکه جهان را برایش معنا دار می کند ، در اینجا تصریح می کنیم که منظورمان از علم دینی این نیست که کاوش های علمی به صورت نوین انجام نشود و یا آن که برای انجام پژوهش های فیزیکی شیمیایی و زیستی به قرآن و حدیث رجوع گردد یا این که یافتن معجزات علمی قرآن مورد تاکید قرار گیرد ، فی المثل کارهای علمی با ابزارهای هزار سال پیش صورت گیرد و بالاخره آن که دستاوردهای عظیم علم در چند قرن گذشته در ابعاد نظری و علمی به کنار گذاشته شود - که البته این نه امری است مقدور و نه مطلوب- بلکه غرض این است که برای پرهیز از آفات علم و برای هرچه غنیتر کردن آن باید که بینش الهی بر عالِم حاکم باشد ، بینشی که خدارا خالق و نگهدارنده جهان میداند عالم وجود را منحصر به عالم مادی نمیکند. برای جهان هدف قائل است و اعتقاد به یک نظام اخلاقی دارد.
بطور خلاصه نظر ما در مورد علم دینی این است که اولاً آن منحصر به علوم انسانی نیست ، بلکه همه علوم را در بر می گیرد و ثانیاً دنبال آن است که کلیت قضایای مربوط به جهان طبیعت و انسان را در چارچوب جهان بینی الهی ببیند.
اگر کار علمی در پرتو جهان بینی الهی انجام شود نتیجه در جهت تامین نیازهای مادی و معنوی بشر خواهد بود ، ولی اگر در پرتو جهانبینی سکولار انجام شود تضمینی بر مخرب نبودن آن نخواهد بود ، همانطور که در قرن اخیر شاهد بعضی کاربرد های مخرب علم بوده ایم . علم غربی درحالیکه توفیقاتی برای بشر به وجود آورده ولی با این همه در بسیاری جبهه ها ناموفق بوده و برای بشر خوشبختی و بار نیاورده است.》
✅نقد و بررسی
تعریفی که ایشان از علم دینی می کند ، کاملاً مبهم است و در واقع به بیان صفاتی عالِم دینی پرداخته اند تا علم دینی.
یعنی همان صفاتی که دانشمندان اسلامی و مسیحی در قرون گذشته مدعی داشتن آنها بوده اند .. [ و دستاوردشان ... ، توصیف علم دینی را مقایسه کنید با مباحثی که در علم به معنای رایج آن (علم سکولار) مطرحست. مباحث مربوط به چیستی و تعریف علم ، مرز تفکیک علوم از #فلسفه #شبه_علم و ... ، چیستیِ #روش_علمی ، گلوگاه های ورود خطا به عرصه ی علم ، چالش های پیش روی علم و راه حل های پیشنهادی ]
این ادعا هم که #علم_دینی همه ی علوم را در بر میگیرد تعریفی ساختگی ( و آرزواندیشانه ) است :
➖ نخست آن که قرنهاست ، فلاسفه با توجه به تجارب تاریخی در حوزه ی علم ، با هدف پیشبرد سریعتر تک تک رشته های معرفتی بشری ، علوم را طبقه بندی و مرزبندی کرده اند.
ادعای ایشان ، این مرز بندی علوم را بر هم میزند.
بی آن که توضیح دهد به چه دلیل باید این کار انجام شود و چه تضمینی وجود دارد که خلط رشته های معرفتی بشر (نظیر فلسفه ی اخلاق و علوم تجربی ) به عقب افتادگی علوم منجر نشود و دانش انسان را به قرون وسطی باز نگرداند؟
حتی مشخص نیست چه تضمینی وجود دارد که عالم دینی دچار خبط وخطای اخلاقی و آنچه او آفت علم می نامد نشود ؟
- این که مثلا در قرن معاصر بمب اطم ساخته و بکار گرفته شده ثابت نمیکند دانشمندان قدیم با اخلاقتر بوده اند ، دانشمندان قرون گذشته بمب اتم نساخته اند و به خدمت قدرتهای سیاسی در نیاورده اند ، چون توانایی ساختش را نداشتند-
بلکه تنها ادعا میکند که روش علوم دینی ، روش قرون وسطایی نیست ، اما نمیگویند دقیقا چیست و در مقابل دستاوردهای شگرف علوم رایج که سکولار و فارغ از ارزش (نه ضد ارزش) میباشد ، قرار است دقیقا چه دستاورد ملموس و مربوطی را به ارمغان آورد ؟!
ادامه دارد ...
علم چیست
صفحه ۱۸۵
#فلسفه_علم
#روش_شناسی
#خلط_مبحث
@Rfekri | نخبگان معاصر ملت
@persian_organon | معرفت شناسی
@JAAMEbaaz | فلسفهی علوم اجتماعی
@Tnaghad|شیادان بیشرم(مثال زنده مغالطات)
مصاحبه دکتر گلشنی و سخنان عجیب او که یاد آور سخنان (بقول خودش) تقطیع شده ی رائفی پور است:
www.tgoop.com/Rfekri/1153
مغالطات دکتر گلشنی :
🔸مغالطه طردشقوق دیگر
🔸مغالطه کامل نامیسر
🔸مغالطه آرزو اندیشی
🔸واژه های مبهم
دیگرم مطالب مربوط:
🔸علوم انسانی بومی
🔹رهایی از ارزش
🔹قاعده تجاهل
🔹داوری همتا
🔹تیغ اوکام
🔹آزمون دوسو کور
🔹پیشفرضهای علم
BY نخبگان معاصر ایران
Share with your friend now:
tgoop.com/Rfekri/1154