tgoop.com/ShahnamehToosi/1994
Last Update:
#جمشید-تابش ناز و کام
۱۵- آیا به راستی جمشید، سکولار بود!؟
برداشتی دگرگون از روزگار جمشید ۱
دیدیم که (اینجا) جمشید شاهنامه (ییمَ + خْشَاِتَ= همزاد درخشش)، استعاره از روزگار دستیابی مردم (نوع انسان/بشر) جهان به پیشرفتهای بسیار درخشان (با سنجه تاریخ) بود!
پیشرفتهای شگرفی که شاید امروز بسیار پیشپاافتاده به چشم آید، ولی اگر پندار خود را بیستهزارسال به پس بریم و زندگی آدمیان برهنهتن دوران تاریخی پارینهسنگی(عصر حجر) را بویژه در هنگامههای یخبندان زمین، پیش چشم آوریم، آنگاه پیشرفتهایی همچون جامه دوختن و پوشیدن، شستشو و پلشتزایی، شناخت بهداشت و دارو و درمان، کارِ گِل و ساختمانسازی، کانجویی و گوهریابی، شناخت و فراهمساختن هونیاگ(موسیقی) و بوی خوش، ساختن کشتی و گذر بر آبها، سفالگری، باده ساختن، پیبردن به راز گردش سال و ماه، و بنیادنهادن نوروز، که در گذر هزارانساله روزگار جمشید به کف آمد، هرآینه شگرف و پرتو تابان تاریخ است!
از همین روی بود که این دوران، جمشید (=همزاد درخشش) نامیده شد!
باز دیدیم (اینجا) که از پیشرفتهای شگرفی که در روزگار جمشید، در زندگی گروهی مردم رخ داد، بخشبندی هازمان به چهار گروه بود:
۱. آثورنیان/آتوربانان (پرستاران آتش)
۲. تیشتاریان (پدافندگران/ارتشتاران)
۳. پسویی (تلاشگران کشت و دام)
4. اُهتوخُشی (دستورزان/صنعتگران)
(نامها وامدار جاویدنام احمد تفضلی)
در شاهنامه میخوانیم که جمشید گروه نخست را از گروههای مردم جدا کرد و در کوه جای داد تا در آنجا و در پیشگاه «روشنجهاندار=آتش» به کار «پرستش=نگاهبانی» باشند!
گروهی بر این باورند که آثورنیان(آتشبانان) همان پیشوایان دینی بودند که جمشید آنان را از میان مردم بیرون برد تا دست در کار و بار و زندگی مردم و گرداندن هازمان نداشته باشند! پارهای دیگر برآنند که هم این دینورزان، در پایان پادشاهی جمشید باز در هازمان رخنه کرده و «داوش خدایی» انگی بود که اینان به جمشید زدند و هماین دینورزان بودند که ضحاک را به ایران خواندند و بر سرزمین اهورا چیره ساختند!
بر بنیاد الگوواره(پارادایم) نگارنده، از بنیاد و به راستی، «جمشید» نه یک شاه راستین، که نامی است #استعاره از یک دوران ده تا پانزدههزار ساله تاریخ زندگی مردم بر کره زمین؛ این دوران در روزگاران پسین «جاندار انگاری» و «شاه» نامیده شده است!
جدای از نکته بالا، از بنیاد در روزگار جمشید هنوز سامانه پادشاهی نداشتیم و نخستین سامانه پادشاهی را مانوشها (منوچهر) پدیدآوردند!
دنباله دارد.
https://www.tgoop.com/ShahnamehToosi
BY رازها و نمادها و آموزههای شاهنامه
Share with your friend now:
tgoop.com/ShahnamehToosi/1994