tgoop.com/ShahnamehToosi/2526
Last Update:
#نامهای_مردانه (شاهان و پهلوانان)- نماد تیرههای ایرانی و بخشی از سرگذشت راستین نیاکان(۲)
#نوذر (در شاهنامه: پور منوچهر)
نماد تیرههایی از باشندگان خراسان
در این بخش، به یاری بنمایههای پارسی، نام دیگری را بر میرسیم!
#نوذر
در اوستا از پهلوان یا پادشاهی به این نام سخنی نیست! به جای آن از خاندان یا تیره ای به نام نَئوتَیریان*** naotairiana نام برده شده که همین نام برپایه هنجارهای زبانشناختی میتواند به «نوذر» بِدِگَرَد!
به برداشت نگارنده، این که در اوستا نوذر(یان) جز از نام یک خاندان/تیره نیست، خود میتواند نشانهای باشد بر این که آنچه که در شاهنامه شاه یا پهلوان دانسته شده، به راستی نام یک خاندان/تیره/وِیس بوده که در گذر زمان و بازگفت سینهبهسینه رویدادها، به یک «تن» گشته است!
پیشتر «منوچهر» را گَشتهی «مانوشچیثرَ=نژاد مانوش» یا «باشندگان کوه مانوش» دانستیم (اینجا) که این نیز دگرش نام یک «تیره» به یک «تن» است!
در بندهش(بهار۱۳۹) فْرَش و نوذر پسران منوچهر دانسته شدهاند، و در پارهای نسخهها و چاپهای شاهنامه (مول، بروخیم، ماکان و...) زرسپ و نوذر دو پور گزین منوچهر خوانده شدهاند! (استادخالقی در متن نیاوردهاند!) ولی در شاهنامههای پیراسته، زرسپ پسر توس است که در جنگ با فرود کشته میشود! و نوذر یگانه پور منوچهر دانسته شده!
زمینهساز فرزند منوچهر انگاشته شدن نوذریان در شاهنامه، نیرو گرفتن تیرههای باشنده خراسان و جابجایی کانون فرمانروایی و پادشاهی ایران از کوه مانوش و پتشخوارگر به سوی خراسان و دنباله رشتهکوه البرز (کوهپایههای آلاداغ و بینالود تا هزارمسجد) بود!
نوذر(یان) نماد باشندگان بخش یادشده از سرزمین خراسان است که چون از پیِ نژاد مانوش(منوچهر) نیرو میگیرند و فرمانروایی ایران بزرگ به ایشان میرسد، پسر منوچهر انگاشت میشوند!
چو سوگ پدر شاهنوذر بداشت،
ز کَیوان کلاهِ کَیی برفراشت!
*** نَئوتَیری (naotairi) = نو کننده، نوگرا، تجددخواه ، مدرنیست !
یاری نامه ها:
۱- یشتها ۵/٩٨ و ١۵/٣۵ و ١٧/۵۵
۲- فرهنگ واژههای اوستا - احسان بهرامی
۳- فرهنگ نامهای شاهنامه - منصور رستگار فسایی
۴- فرهنگ شاهنامه - حسین شهیدی مازندرانی
۵- پژوهشی در اساطیر ایران - مهرداد بهار
۶- بندهش - مهرداد بهار
۷- تاریخ اساطیری ایران - ژاله آموزگار
نگارنده : سیروس حامی
تالار «رازها و نمادها و آموزههای شاهنامه»
https://www.tgoop.com/ShahnamehToosi
BY رازها و نمادها و آموزههای شاهنامه
Share with your friend now:
tgoop.com/ShahnamehToosi/2526