tgoop.com/ShahnamehToosi/2707
Last Update:
🏔🏔🏔🏔🏔🏔🏔🏔
کوتاه سخنی در باره گفتگوی دیرپا و درازدامن جایگاه «#البرز کوه» در شاهنامه!!
نخست باید به انگاره هزاران ساله نیاکانمان بنازیم که کوهها از زمین رسته و سر بر کشیدهاند!! این نکتهای است که دانشمندان اروپایی در پایان سده نوزدهم به آن رسیدند و این پدیده را «کوهزایی Orogeny» نام نهادند!
از دیدگاه ریشهشناسی، «البرز» از دو بخش «اَل» و «بُرز» ریخت یافته که هردو در پارسی باستان به مانای «بلند» (از «اَل/آل» واژه هایی چون سال، بال، tall بر جاست که همه اندریافت بلندی در خود دارند! و «بَرِز» که سپس به «بُرز» دگرید نیز به مانای کوه و بلندی است!! کوه «بارز» نیز نامی پارسی و از همین ریشه و نامی کهن است!)
پس بر روی هم : البرز=کوه بلند!!
بر بنیاد بندهش، «البرز» نخستین کوهی بود که از زمین فراز رُست! این رویش، هشتسد سال به درازا کشید! ... «البرز» پیرامون زمین کشیده شده و به آسمان پیوسته بود و دیگر کوهها از «البرز» فراز رستند!! (بندهش - بهار - رویه ۷۱)
بر این بنیاد و با در نگر داشتن دانش باستان و زِینها (تجهیزات) در آن روزگار، میتوان «البرز» را نامی دانست که نیاکان بر رشتهکوههای سر به فلک کشیدهای نهادند که -در جهان شناخته آن روزگار- از تبت آغاز (هیمالیا) و به کرانههای اقیانوس اطلس در اروپا (آلپ) میرسید!!
این رشتهکوه ، هم کوههای شمال هندوستان را در بر دارد و هم کوههای شمال ایران امروز را!! از این روی اگر درجایی سیمرغ بر فراز البرز و در شمال هندوستان نشان داده میشود و در جای دیگر البرز نشان کوههایی در شمال ایران دارد، جای شگفت نیست! هیچ ناهمسازی(تناقض) هم در میان نیست!!
با گذر زمان آن نام کهن «البرز» به بخشی کوچک از رشتهکوه گرداگرد زمین گفته شد و امروز تنها آن بخش را که در شمال جغرافیای سیاسی کشور ایران جای دارد، در بر میگیرد!
بازنویسی: سیروس حامی - آذر 1402
https://www.tgoop.com/ShahnamehToosi
BY رازها و نمادها و آموزههای شاهنامه
Share with your friend now:
tgoop.com/ShahnamehToosi/2707