tgoop.com/South_Pars/37181
Last Update:
۰
🟥 ماجرای برخورد جالب شیخ قطر با هیئت نفتی ایران
گفتگو با محمود مرتضوی، از مدیران قدیمی اوپک
🔘 بخش نخست
💎 اواخر جنگ بود که قطر فاز نخست میدان مشترک گنبد شمالی را به بهره برداری رساند. قرار شد برای بازدید از این طرح به قطر سفر کنیم. در آن زمان روابط ایران و قطر، حسنه بود، به طوریکه در سال ۱۳۷۱ در سفری که برای بازدید از تأسیسات فاز اول گنبد شمالی در رأس الفان قطر رفته بودم، وزیر وقت نفت قطر با میزبانی گرم خود یادآوری کرد که من محبت ایرانیها را هرگز فراموش نمیکنم، زمانی که آب آشامیدنی و خرمای مردم قطر را تأمین میکردند.
در بازدید از تأسیسات فاز اول گنبد شمالی در رأس الفان قطر در سال 1371 وزیر وقت نفت قطر با میزبانی خوبش یادآوری کرد
طرح توسعه میدان گازی نار و کنگان، یک پروژه عظیم بود که افزون بر توسعه میدان و ساخت تأسیسات مربوط به آن، ساخت یک شهرک مسکونی در مجاورت طرح با 1300 خانه، 2 ورزشگاه، هشت مرکز آموزشی، یک اسکله تجاری و یک گوی شناور و مجموعه امکانات مربوط به آن هم جزو پروژه بود.
اجرای این طرح با پیروزی انقلاب اسلامی، برای مدتی متوقف شد. در ادامه نیز، شرکت پارسونز انگلیسی که مهندس مشاور نار و کنگان بود، پس از تسخیر لانه جاسوسی، از ادامه کار در این پروژه خودداری کرد، بر این اساس، در همان سال 1359 برای پیدا کردن راه حلی برای پر کردن جای خالی پارسونز به تهران آمدم. در آن زمان فقط یک شرکت مهندسی مشاور ایرانی به نام برنا که نام کنونی آن «نارگان» است در پایتخت فعال بود، پس به این شرکت اعتماد کردیم و کار طراحی پروژه نار و کنگان را به آن واگذار و همزمان خرید کالا و تجهیزات پروژه را آغاز کردیم. فعالیت های اجرایی پروژه به خوبی پیش می رفت تا اینکه در ایام جنگ تحمیلی، پروژه 2 بار بمباران شد.
روایتی متفاوت از بمباران تأسیسات نفتی
دفعه نخست در سال 1363 بود که 100 نفر زخمی و 18 نفر هم کشته شدند که 16 نفر از آنها و بیشتر زخمیها از کارکنان شرکت دایلیم -پیمانکار کرهای پروژه- بودند. به بخش های مختلف پروژه حدود 15 بمب و خمپاره اصابت کرده و طوری آسیب دیده بود که طراح و سازنده تجهیزات پروژه، اعتقاد داشت که باید تجهیزات را از نو خریداری کنیم، اما ما تک به تک آنها را تعمیر کردیم.
پس از ماجرای بمباران، شرکت دایلیم به علت شرایط جنگی اجرای پروژه نار و کنگان را متوقف کرد. به مدیران دایلیم گفتیم، اگر از ادامه کار صرفهنظر کنید، شما را خلع ید و خودمان پروژه را اجرا می کنیم، به دنبال این تهدید، دایلیم راضی شد تا با دریافت هزینه های تجهیز مجدد، به کارش ادامه دهد. سرانجام فاز نخست طرح توسعه میدان گازی نار و کنگان در سال 1368 به بهره برداری رسید. در سال 1371 که پیشرفت فیزیکی فاز دوم پروژه حدود 85 درصد بود، از این پروژه جدا شدم و به فلات قاره رفتم.
توسعه پارس جنوبی از کجا کلید خورد؟
در زمان مدیریت مهندس مصطفی خویی در شرکت نفت فلات قاره ایران، به عنوان مدیر مهندسی فاز اول پارس جنوبی به این شرکت رفتم. شرکت «TPL» ایتالیا، طراحی و مهندسی مشاوره این پروژه را بر عهده داشت. میدان مشترک پارس جنوبی حوالی سال 64 کشف شده بود و میدانستیم که 2 سوم آن متعلق به قطر است، اما نمی دانستیم حجم گازش تا این حد زیاد است، بنابراین برای توسعه پنج فاز برنامه ریزی کرده بودیم، اما در سال 1378 معلوم شد که پارس جنوبی یک حوزه فوق عظیم گازی است و موضوع صادرات گاز مطرح شد.
با وجودی که پکیج مهندسی فاز یک پارس جنوبی در شرکت نفت فلات قاره به پایان رسیده بود، اما به دلایل خاصی که مجال طرح آن اینجا نیست، مهندسی پروژه تکرار شد و از خدمات شرکت مهندسی مشاور انگلیسی John Brown استفاده شد.
اواخر جنگ بود که قطر فاز نخست میدان مشترک گنبد شمالی را به بهره برداری رساند. قرار شد برای بازدید از این طرح به قطر سفر کنیم. در آن زمان روابط ایران و قطر، حسنه بود، به طوری که در سال 1371 در سفری که برای بازدید از تأسیسات فاز اول گنبد شمالی در رأس الفان قطر رفته بودم، وزیر وقت نفت قطر با میزبانی گرم خود یادآوری کرد که من محبت ایرانی ها را هرگز فراموش نمی کنم، زمانی که آب آشامیدنی و خرمای مردم قطر را تأمین می کردند./ میز نفت
🔘 ادامه دارد ...
👈 کانال خبری #پارس_جنوبی
|تازهترین رویدادهای منطقه پارس جنوبی|
♨️ واتساپ 👇
https://whatsapp.com/channel/0029Vb2LrqZEQIau27dLqg19
♨️ تلگرام 👇
http://www.tgoop.com/south_pars
BY 🌐 کانال خبری پارس جنوبی
Share with your friend now:
tgoop.com/South_Pars/37181