tgoop.com/Tehran_Science_IR/260
Last Update:
تعطیلات زمستانی؛ تنفّس تهران؛ رونق گردشگری داخلی
✍️امیرحسین ایمانیزاده
تهران مخصوصاً در فصلهای سرد تقریبا غیر قابل زندگی شده است، هم به دلیل آلودگی هوای دهشتناک هم به دلیل ترافیک سنگین. تعطیلات روحنواز نوروز فرصت خوبی را برای ساکنان این شهر فراهم میکند تا با خروج از شهر و گردشگری لذت بیشتری ببرند و تمدد اعصاب کنند؛ جالب آنکه در این زمان تهران نیز جای بهتری برای زندگی میشود! ترافیک قفل-در-قفل و آلودگی شدید تقریباً از بین میرود و آنها که باقی میمانند میتوانند چند روزی زندگی در یک شهر بهسامان را تجربه کنند.
میتوان با تنظیم هوشمندانهٔ زمان تعطیلات هم به حل مشکلات کلانشهرها کمک کرد هم موجب رونق گردشگری عمدتاً داخلی شد و هم کارآیی نیروی انسانی کشور را افزود. تأکید من در این یادداشت به تعطیلات مصادف با تعطیلات نهادهای آموزشی است. بهطور سنتی فصل تعطیلات مراکز آموزشی رسمی در ایران مصادف است با فصل تابستان. میتوان با تقسیم بهتر سه ماه تعطیلات آموزشی کاری کرد که هم شهر در اوج آلودگیها نفس بکشد هم گردشگری رونق بیابد.
آبوهوای تهران از اوایل شهریور رو به خنکی میبَرَد و لذتبخش میشود. میتوان زمان آغاز سال تحصیلی را به جای اول مهر، اول شهریور قرار داد. از آن سو، وضعیت آلودگی هوای تهران در فصل سرد مخصوصاً ماههای آذر و دی وخیم میشود. یک ماه تعطیلات را میتوان منتقل کرد به زمان اوج سرما و آلودگیِ هوا در تهران مثلا دی ماه (انتخاب بازهٔ دقیقش وظیفه و در حیطۀ تخصص اقلیمشناسان و متخصصات کیفیت هوا است). مشخص است پیشنهاد این قلم دربارۀ شهر تهران—و شهرهایی با الگوی اقلیمی مشابه—است و در سایر مناطق، تعطیلات باید به گونهای متناسب به همان اقلیم تنظیم میشود.
ما باید حتیالمقدور زندگی خود را با الگوهای کلان محل زندگی خود تطبیق دهیم. تعطیلات آموزشی زمستانه در تهران حجم بزرگی از ترافیک را کم میکند. تدبیر دوم برای خلوتتر کردن تهران در ماههای سرد تشویق شهروندان تهرانی به مسافرت است. دولت میتواند به صورت هماهنگ و به گونهای که شیرازۀ کارها از هم نپاشد و موتور اقتصاد کشور نخوابد به کارمندان در این زمان مرخصی یک هفتهای با حقوق بدهد یا قاعدهای بگذارد که کارمندان ملزم باشند حتما یک هفته کامل در ماه مورد نظر را مرخصی بگیرند. تعطیلات زمستانی در تهران موجب رونق گردشگری در بخشهای گرم کشور مخصوصاً سواحل خلیج فارس—از خرمشهر گرفته تا چابهار و همچنین جزایر زیبای خلیج فارس—خواهد شد. جا دارد دولت به فکر تبدیل جزایر سه گانه تنب کوچک، تنب بزرگ و بوموسا نیز به مقصدهای گردشگری ساحلی باشد تا تردد باقی ایرانیها به آنجا بیشتر گردد و این سه جزیره نیز شاهد رونق اقتصادی شوند. میتوان با مدیریت یکپارچهٔ تعطیلات زمستانی موجب رونقی مؤثر در اقتصاد ملی شد.
گردشگری علاوه بر منافع اقتصادی ملی، بدون شک موجب تمدد اعصاب و تقویت سلامتی شهروندان میشود. تنفس در شهری پر از ترافیک و انواع آلودگیها مخصوصاً آلودگی هوا و آلودگی صوتی تأثیر مخربی بر سلامتی شهروندان تهران میگذارد. در مورد کسانی که بنیۀ اقتصادی مسافرت کردن را ندارند شایسته است توجه کنیم که مفهومی وجود دارد به نام گردشگری اجتماعی؛ به این معنا که دولت و انجمنها به شهروندان کمک می کنند تا به سفر بروند. بخشی از سرمایهگذاریهای تفریحی و بهداشتی شهرداری و دولت میتواند صرف جا انداختن رفتن به سفر و همچنین مناسب کردنِ هزینه سفر باشد. میتوان ترتیباتی اتخاذ کرد که بخشهای بیشتری از مردم بتوانند به صورت منظم به سفر بروند.
این قلم معتقد است تعطیلات زمستانی مراکز آموزشی در تهران علاوه بر کمک به سبکتر کردن ترافیک تهران و تخفیف آلودگی هوا و در نتیجه کیفیت زندگی شهروندان موجب رونق گردشگری مناطق گرم کشور و همچنین تقویت و تمدد اعصاب و سلامتی شهروندان خواهد شد. بر همین اساس به شهرداری تهران و دولت پیشنهاد میدهم این ایده را مورد بررسی قرار دهند.
©️مقالهای که ۱۳۹۶/۰۲/۱۷ در هفتهنامۀ تخصصی هتل انتشار یافت. هنوز هم پیشنهادهای فوق شاید عملی باشد و مفید افتد. البته که به ابعاد دیگر مولّد آلودگی هوای تهران در این یادداشت پرداخته نشده، و برای مقابله با آن باسد دیدی جامع داشت. پاکیزه کردن هوای تهران بسیار سخت اما شدنی است.
تکمله ۱: عجالتاً چرا دولت در فصلهای سرد، ساعت آغاز کار را مقداری عقبتر نمیبَرَد (مثلاً ۹:۳۰ الی ۱۷:۳۰) تا اوج شلوغی ترافیک صبح در ساعاتی نسبتاً گرمتر واقع شود؟ همین کار غیرفوقالعاده میتواند از شدت وارونگی دما بکاهد.
تکمله ۲: تمام مؤسسات آموزشی امکانات برگزاری آنلاین کلاسها را دارند. و اگر معلم و استاد، کاردان و خلاق باشد، کلاس مجازی لزوماً کمکیفیتتر از کلاس حضوری نیست. تبدیل فعالیت آموزشی در اوج سرما و آلودگی به آموزش از راه دور نیز مسکّن است.
🎓🗺 علم تهران 🌍📚
@Tehran_Science_IR
BY علم تهران
Share with your friend now:
tgoop.com/Tehran_Science_IR/260