tgoop.com/Towards2030/30
Last Update:
🌀خانم رفیعی، نمایندهی مجلس، چند روز پیش در کنفرانس COP29 گفت: «ایران به دلیل تحریمها هیچ تسهیلات و کمکی از تسهیلات مربوط به تغییرات اقلیمی دریافت نکرده».
❓آیا واقعاً چنین هست؟
▪️پیشتر، توضیح کوتاهی در باب GCF دادم (اینجا) و در ادامه هم به کمکهای GCF به ایران خواهم پرداخت، اما تنها تأمینکنندۀ کمکهای مالی اقلیمی، GCF نیست. برخی از کمکهای مالی که ایران تاکنون در خصوص برنامههای اقلیمی/ زیست محیطی دریافت کرده، از سوی Global Environment Facility (GEF) بوده است. تسهیلات جهانی محیط زیست (GEF) یک صندوق چندجانبه است که کمکهای مالی را برای پروژههای مختلف زیست محیطی، از جمله تغییرات اقلیمی در کشورهای در حال توسعه پرداخت میکند که در ۱۹۹۲ تاسیس شد و دبیرخانهاش در واشنگتن است.
🔻ایران -دستکم- بین سالهای 2001 تا 2017، برخی کمکهای مالی را برای انجام پروژههای زیست محیطی را از GEF دریافت کرده که برای مثال، پروژهء منارید در حد فاصل 2010 تا 2017، یکی از آنهاست. جالب آنکه در سال ۱۳۹۶، این پروژه، پروژهای با مدیریت اسراییل و در راستای منویات سند 2030 معرفی شد، پروژهای مرتبط با جاسوسان زیست محیطی و کاووس سید امامی.
▪️اما برگردیم به صندوق سبز اقلیمی.
🔺از شروط اصلی دریافت تسهیلات از صندوق سبز اقلیمی (GCF)، همراستایی پروژههای تعریف شده با عهدنامۀ پاریس و توسعۀ پایدار است.
🔻به نظر میرسد که در سال ۲۰۲۰، اولین پروژهء GCF با ایران، تحت عنوان «شناخت شکاف» و با هدف آمادهسازی و تعیین خط مشیها، آغاز شده. بهدنبال آن دور دوم برنامۀ کشوری ایران با GCF برای سالهای 2024-2027 تدوین شده و ظاهراً در حال اجراست. صرفاً برای مثال، یکی از پروژههای برنامۀ ۳ سالۀ جاری GCF با ایران، تأسیس نیروگاه بادی در آذربایجان شرقی است.
🔺مطابق اطلاعات ارائه شده در پروفایل کشوری GCF، دولت ایران، برای اجرای سند اقتصاد کم کربن (در خصوص این سند، توضیح خواهم داد) خواستار تلاشهای سریع برای بهسازی شدت مصرف انرژی حذف تدریجی یارانههای انرژی و کاهش انتشار گازهای گلخانهای شده است. در این راستا،تا سال ۲۰۱۸، دو میلیارد دلار پروژه با کمک بانک توسعه اسلامی، بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا و بانک اکو اجرا شده است.
دقت کنید! آنچه عمدتاً با نام "کمک/ تسهیلات" آمده، وامهای بهرهداری هستند که کشور را مقروض خارجیها میکنند.
☑️یادآور میشود که رهبری در فروردین ۱۳۹۷، مخالفت صریح خود را با وام گرفتن از بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول اعلام کردند.
معالاسف به موازارت بانک جهانی و IMF، چندین بانک و صندوق ریز و درشت، در بخشهای مختلف تأسیس شده و مسوولان ایرانی هم بر خلاف امر رهبری، از آنها وام گرفته و کشور را مقروض این نزولخورهای بینالمللی کردهاند.
⁉️راستی آیا حرمت ربا، برای دولتیها بیمعنی است؟ خانم رفیعی چه علاقهای به گرفتن تسهیلات از این بانکها -بر خلاف امر رهبر- دارند؟
▪️صفحۀ ایران سازمان ملل، مرداد ماه امسال و در راستای اجرای هدف ۱۳ سند ۲۰۳۰، خبر از آغاز پروژۀ مشترک ایران، FAO و GCF برای تقویت تابآوری اقلیمی داد.
🔻پروژههای دیگری هم با همکاری GCF در حال آغاز/انجام در کشور هستند که برای جلوگیری از اطالۀ کلام، به آنها نمیپردازم.
🔺نکتۀ بسیار مهمی که در این میان وجود دارد، رویکرد ذلیلانۀ مذاکره محور دولت ۱۴ هست، که همه چیز را به تحریم مرتبط میداند که باید برای رفعش، مذاکره کرد و شاید این صحبتهای خانم رفیعی نیز، بیارتباط با رویکرد دولت برای مذاکره نباشد.
منابع: 1، 2، 3، 4 و 5
🆔@Towards2030
BY تا 2030
Share with your friend now:
tgoop.com/Towards2030/30