tgoop.com/Truestoiclife/320
Last Update:
باورهای پرهزینه
احمد شهدادی
بعضی از باورها بار معرفتی، عاطفی و عملی بسیار دارند و برای فرد باورمند به آنها انواع و اقسام هزینههای سنگین درست میکنند. پیچیدگی، نیاز به پیشفرضها و مقدمات، نیاز به باورهای پشتیبان و مانند اینها، هر باوری را پرهزینه میکنند. فرض کنید در خانه شما چند وقت است چیزهایی گم میشوند. چیزهای گاه بیارزش یا کمارزش مثل دستگیره پارچهای در آشپزخانه، قیچی جعبه خیاطی، سبد پلاستیکی، کلاه پشمی یکی از اعضای خانواده.
حال اگر بخواهید علت این گم شدنها را پیدا کنید ممکن است چند فرضیه به ذهنتان بیاید. اما تصور کنید یک عضو خانواده معتقد است و باور دارد که این کار اجنه است. یعنی اجنه میخواهند شما را اذیت کنند یا شما را سرکار گذاشتهاند و دارند تفریح و بازی میکنند.
داشتن چنین باوری نامعقول نیست. میتوان عقلا پذیرفت که موجودات دیگری غیر ما انسانها با ما زندگی میکنند که نمیبینیم و گاهی هم سر به سر ما میگذارند.
اما صرف معقول بودن این باور آن را ثمربخش نمیکند. کسی که چنین باوری داشته باشد، هم از علت طبیعی و انسانی گم شدن اشیا در خانه بیخبر میماند و تلاشی برای کشف آنها نمیکند و هم پیچیدگی در جهان را افزایش میدهد و فرض وجود موجوداتی دیگر را پیش میکشد که در مجموعه باورهای او راجع به جهان اختلال ایجاد میکند. با چنین باوری، تصویر مهیبی از جهان به ذهن میآید که هم ترسناک است، هم تخریب عاطفی میکند، هم دستگاه معرفتی ما را به چالش میکشد و ناتوان نشان میدهد.
باورهای پرهزینه گاه ممکن است چنان آسیبهای معرفتی، عاطفی و عملی در پی داشته باشند که جبران ناپذیر باشد.
برخی باورهای دینی، علمی، فلسفی و مانند آنها نیز میتوانند پرهزینه باشند و ما را دچار بدهیهای مختلف معرفتی و روانی و ... کنند.
باورها باید ساده، طبیعی، ثمربخش، مسئلهیاب، پاسخگو و مولد باشند. اگر بنا باشد باوری زندگی ما را بهتر نکند، آن را پیچیدهتر کند، نیازمند پذیرش باورهای نامعقول یا بیثمر دیگری باشد و گران تمام شود، بهتر است کنار گذاشته شود.
۵ آذر ۱۴۰۳
@Truestoiclife
BY زندگی رواقی
Share with your friend now:
tgoop.com/Truestoiclife/320