tgoop.com/XeradsarayeFerdosiYazd/2722
Last Update:
درگذشت جلال متینی
(بخش هشتم)
ث. تحفة الغرائب. با نسخهٔ این کتاب در سفر به تاشکند سال ۱۳۴۹ آشنا شد و دستنویسهای دیگری هم یافت و سال ۱۳۵۰ در مقالهای آن را معرفی کرد. در سال ۱۳۷۱ تصحیح تحفة الغرائب چاپ شد (انتشارات معین). اما چه چاپ شدنی که کتاب شهید شد و بر دل استاد دقیقالنظر کمالطلب داغی نهاده شد.
تحفة الغرائب در زمرهٔ کتب بهاصطلاح «دانشنامه» و در واقع عجایبنامه است. گویا کهنترین کتاب فارسی در این موضوع باشد. منسوب است به محمد بن ایوب الحاسب الطبری از دانشمندان و پارسینویسان نامور قرن پنجم. این کتاب از منابع کهن و بسیار پرمایه برای شناخت فولکلور و فرهنگ عامه و از مراجع بایسته برای فهم بسیاری از نکات تاریک و باریک متون ادبی است. ارزشهای زبانی آن به کنار.
متینی نوشته که چون در ایران نبوده و نشد که بر کار طبع نظارت داشته باشد، کتاب آن طور که باید و شاید درست چاپ نشده است.
خدا به دکتر رسول جعفریان عزت و عافیت کرامت کناد که با تجدید چاپ تحفة الغرائب در انتشارات کتابخانهٔ مجلس، آب رفته را به جوی باز آورد و این کتاب مهم به شکلی شایسته در دسترس محققان قرار گرفت. با اصلاح و تکمیل بسیار (۱۳۹۱).
ج. کوشنامه. از منظومههای کهن حماسی که حدود یک سده پس از شاهنامه سروده شد. ناظمش ایرانشان بن ابیالخیر است. هم از لحاظ زبانی و هم از حیث مباحث مرتبط با حماسهٔ ملی اهمیت دارد. مفصل است و نزدیک به دههزار بیت. ابتدا قرار بود متینی و دکتر یوسفی با هم آن را تصحیح کنند و دانشگاه فردوسی ناشرش باشد. بعد از انقلاب دانشگاه از نشر آن منصرف شد. و یوسفی به سعدی پرداخت. در سال ۱۳۷۷ انتشارات علمی آن را منتشر کرد. مثل همیشه با مقدمهٔ مفصل نکتهبینانه و با فهرست لغات و ترکیبات عالی و دقیق در ۱۵۸ صفحه. بله در ۱۵۸ صفحه.
بنویسم که متینی مقالاتی هم دربارهٔ کوشنامه نوشته است.
ب. مقالات
مقالهنویسی بخش مهمی از کارنامهٔ علمی متینی است. مقالات او پیش از انقلاب بیشتر در مجلهٔ دانشکدهٔ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد و پس از انقلاب در ایراننامه و ایرانشناسی منتشر شده است. جز این در مجلات یغما، نامهٔ آستان قدس، آینده، نامهٔ فرهنگستان و نامهٔ بهارستان مقالاتش منتشر شده است. در یادنامهها و جشننامهها و مجموعههای ادواری نیز مقالات متینی چاپ شده است. مثل: هفتادسالگی فرخ، جشننامهٔ صفا، به یاد محمد قزوینی و…
وقتی مجموعهٔ مقالات او در چندین جلد با نمایههای کارآمد منتشر شود، پهنای کار مرد در این وادی معلوم خواهد شد.
باری باید در مبحث مفصلی به مقالات او پرداخته شود و من اینجا تیمنا به سرفصلهای عمدهٔ مقالات تحقیقی او اشاره میکنم:
۱.رسمالخط متون کهن و تلفظ قدیم لغات: در این زمینه تتبعات متینی مبنایی و ماندنی و مرجع است. نقطهٔ عطف است. ریزنگرانه است و مبتنی بر خواندن دقیق شمار زیادی متن و بخصوص دستنویسهای کهن پارسی و دقت در رسمالخط آنها. با استنتاجهای استوار و مستند.
توجه خاص او بر متون نثر برای استنباط تلفظها هوشمندانه است. این مبحث از سالهای جوانی تا پیری مورد مطالعهٔ متینی بود. او در چاپ متون قدیم به اختصاصات رسمالخطی توجه زیادی داشت. چنانچه به دلیل قدمت و اهمیت رسمالخطی نسخهٔ هدایة المتعلمین را با همان رسمالخط نسخهٔ اساس چاپ کرد. یا به دلیل اینکه رونویسگر دستنویس تفسیر عشری حرف ژ را بهشکل خاصی کتابت میکرد، همان کتابت نسخه را در متن چاپی اعمال کرد. همچنین متینی کلمات مشکول را با دقت تمام ثبت میکرد و درنتیجه متنهایی که تصحیح کرده، از نظر مطالعات در تلفظ لغات قدیم ارجدار است.
مقالات مهمی در این زمینه نوشته است. مثل: «رسمالخط فارسی در قرن پنجم هجری»، «تحول رسمالخط فارسی از قرن ششم تا قرن سیزدهم» ، «رسمالخط بخشی از شرح تعرف؛ ذیلی بر مقالهٔ "رسمالخط فارسی در قرن پنجم هجری"»، «رسمالخط نسخۀ ختمالغرایب مورخ۵۹۳ق»، «طرز نگارش هاء هوز در نسخههای خطی قدیمی فارسی»، «رسمالخط علینامه». و همچنین مقالهٔ مهم «رسمالخط نسخههای خطی فارسی» که تحریر تکمیلشدهٔ آن را سالها بعد در کتاب به یاد محمد قزوینی منتشر کرد و بیشک نقطهٔ عطفی در این مبحث پژوهشی است.
۲. مسائل تاریخ زبان و ویژگیهای دستوری و لغوی متون پیشینه. در این زمینه فعلا این مقالات در خاطرم هست و برای نمونه نام میبرم: «ما آمدیممان، مترسیتان (از مباحث تاریخ زبان فارسی)»، «اهمیت آثار فارسی یهودیان» و مقاله «خیابان».
چهل سال پیش، در آن تلاطم امواج فتن، در غربت تبعید، دور از کتابخانهٔ شخصی و یادداشتهای علمی به غارترفته، بی مدد گنجور و گوگل و نورلایب و پیکرهٔ فرهنگستان، آنهمه شاهد برای «خیابان» را از کجا یافته بودی استاد؟!
ادامه دارد👇👇👇
https://www.tgoop.com/n00re30yah
🆔 @XeradsarayeFerdosiYazd
BY خردسرای فردوسی یزد
![](https://photo2.tgoop.com/u/cdn4.cdn-telegram.org/file/HlwesqmjKqGKCJz4dh-JD9cDFi9GM-3PzEI09UQnzu_OAupK3Xd8zuveCqxk90efg0yPzieqqxepYl6cTblvJZUsHngFqcLZz_-BffM00Ur5ep_W-t0tTM0HbwCvRqSGJNX4CY3Ec-tQeGmgrHaxV3ust7OaA_ZhnTP475OwkkWzJHKxatOz_QWvI2wyFSEodv_012WXdvvOQNshwVs5GvkxyC8M5i7sppRaJLvAexVIsw2MKNgmcEZTH4DggdgpQXZhnVSlouI60_bWxHtSzzBZXm4xshG2E0e499tGyMvquqMnjtLRZgvxblBjiClW5DaYgN1kx0KBW9b1uP2X2w.jpg)
Share with your friend now:
tgoop.com/XeradsarayeFerdosiYazd/2722